Revija Nasvet strokovnjaka

Poroka: Vse, česar niste vedeli o poroki

poroka

Kazalo

ocena bralcev
5 od 2

Poroka, eden najlepših spominov v življenju ter nekaj, o čemer nas večina sanja od malih nog. Poročni prstani, poročni šopek, poročni meni, svatba – marsikdo si je v glavi že ustvaril svojo popolno poroko, in tokrat gre zares! Toda, še vedno vaju čaka velika preizkušnja preden si dahneta usodni da. To je organizacija poroke!

preverite tudi: CENA POROKE: KOLIKO STANE POVPREČNA POROKA V SLOVENIJI?

OMISLI.SI/POROKO

preverjeni poročni ponudniki

Čeprav se načrtovanje poročnega dne zdi zabavno in izjemno romantično (in tudi je), pa mlade pare vsak trenutek spremlja stres in negotovost. Nama bo ploh uspelo? Koliko gostov naj povabiva? Kje kupiti poročno cvetje? Se bova poročila v cerkvi? Nešteto vprašanj, na katera bo odgovoril ta prispevek. Seveda je pri načrtovanju poroke potrebnega veliko več znanja, kot ga ponujamo tu – zato pa prispevek vzemita kot nekakšen check-list in strokovnjakom prepustita, da opravijo ostalo!

poroka

Načrtovanje in organizacija porok

Pred vama je nekaj napornih tednov, celo mesecev – bližajoča se poroka vama ne daje obilo časa za priprave. Ravno zato se je organizacije poroke pomembno lotiti čim prej. Ampak kje začeti?

Poročna načrtovalka

Najpogosteje se mladi pari odločajo za pomoč poročne načrtovalke – osebo, najpogosteje žensko, ki vama bo pomagala pri vsakem koraku na poti do popolne poroke. Kot strokovnjakinja bo pri načrtovanju upoštevala vajin budget, želje glede dekoracije ter oblek, pozabila pa ne bo niti na malenkosti kot sta prevoz ter animacija najmlajših. Ker je vsaka načrtovalka poroke vajena najrazličnejših zapletov pri naročilu cvetja, vabil, najemu lokacije ter podobno, bo ravno ona tista, ki bo zadevo najlažje rešila. Pomoč strokovnjakinje vaju bo razbremenila in poskrbela, da bosta dni pred poroko kar se da sproščena.

Pridobite ponudbe/cene za organizacijo poroke

Poročna beležnica oziroma poročni planer

Zadeva, ki bo pri načrtovanju poroke rešila življenje tako vama kot tudi vajini načrtovalki, je poročna beležnica, bolj znana kot poročni planer. To je namreč knjiga, ki vsebuje vse podatke o vajini poroki. Od rezervacij, do seznama in sedežnega reda gostov, in nenazadnje tudi informacije o poročnih darilih. Čeprav poročna načrtovalka sama ustvarja poročni planer, ki ji bo pomagal pri delu, pa lahko tudi sama ustvarita svojo beležnico. Ta vama bo mesece in leta po poročnem dnevu služila kot nekakšen album oziroma spominska knjiga. Tako bo poroka ostala v res lepem spominu. Svoj ‘planer’ lahko napolnita s fotografijami, kosi blaga namiznih prtov, ali pa tudi suhimi cvetnimi listi, ki sta jih vključila v poročni šopek!

preverite tudi: KAKO SE JE PODRAŽILA POROKA V ZADNJEM LETU V SLOVENIJI? KJE IN KDAJ SE SPLAČA POROČITI?

poročni planer poročna beležnica
Poročni planer oz. poročna beležnica je prvi korak načrtovanja vajine popolne poroke.

PRENESI SI POROČNO BELEŽNICO / POROČNI PLANER

Poročni sejem

Obisk poročnega sejma je odlična ideja pred začetkom načrtovanja poroke. In čeprav se v Sloveniji odvija kar precejšnje število poročnih sejmov (katerih seznam lahko preverita tukaj), vama predlagamo, da obiščeta več kot le vama najbližjega. Tako lahko vidita izjemno raznoliko ponudbo poročnih fotografov in snemalcev, glasbenih ustvarjalcev specializiranih v poročnih ceremonijah, ponudnikov različnega poročnega nakita, poročni catering, cvetličarje …

Ponudnikov je ogromno, zato med njimi zagotovo najdeta tiste, ki bodo ustrezali tako vajinim pričakovanjem, kot tudi željam in budgetu. S sprehodom po sejmu se vama bo porodila kopica idej, kakšno dekoracijo in barvno shemo si želita na poroki, morda pa celo dorečeta kako bo izgledala vajina poročna torta!

Oglejta si letošnji poročni sejem, ki se bo odvijal v Ljubljani.

največji-porocni-sejem
Največji poročni sejem

Vajina e-poroka: Vse za poroko na enem mestu!

Na letošnjem poročnem sejmu v Ljubljani, ki ga organizira poročna organizacija E-poroka in čigar medijski sponzor je Omisli.si/poroko, se bo predstavilo več kot šestdeset ponudnikov poročnih storitev. Če bo vajina poroka v prihodnjih mesecih, sejma zagotovo ne smeta zamuditi! Predstavili bodo številne poročne trende, ponudili sejemske popuste ter različne omamne dobrote.

Kakšno vrsto poroke si želita?

Kar se tiče uradnega dela poroke, imata na voljo izbiro med tradicionalno cerkveno poroko in civilno poroko. Seveda pri obeh za uradni del velja tudi obvezni obisk matičarja, odločitev kje in na kakšen način poroko nadaljevati pa je odvisen od vaju.

Cerkvena poroka

Ko razmišljamo o poroki, si predstavljamo nevestino pot k oltarju. Zaradi same tradicije cerkvena poroka spada med eno najbolj priljubljenih. Izbira te vrste poroke eliminira povpraševanje po lokaciji za uradni del, saj je potrebna le rezervacija cerkve. Pogosto pa se zgodi, da je na želeni datum vajina najljubša cerkev že oddana – ravno zato je izjemno pomembno lokacijo izbrati in rezervirati že ob samem začetku načrtovanja poroke.

civilna-poroka-porocno-fotografiranje
Poročna fotografija za vedno ohrani vaše občutke sreče, ki ste jih doživeli med civilnim poročnim obredom.

Civilna poroka

Čeprav je cerkvena poroka še vedno izbira precejšnjega deleža zaročencev, je vedno večje število le civilnih porok. Te so mlajšim generacijam vedno bolj zanimive, saj ponujajo nešteto možnosti lokacije, tematike in števila povabljenih. Odpira nove možnosti za dekoracijo ter omogoči doživljanje novih izkušenj.

Dobre lokacije za civilno poroko

Z izbiro prave lokacije si lahko zagotovita nepozabno poroko, ki bo ostala v spominu tako vama, kot tudi vsem povabljenim. Med najbolj priljubljene zagotovo spadajo destinacijska poroka, sledi pa jim poroka na prostem. Pri izbiri takšnih lokacij je potrebno v pomislek vzeti mnogo zunanjih dejavnikov. Ti lahko v primeru slabe organizacije namreč ustvarijo popolno zmešnjavo in udeležencem povzročijo ogromno stresa. Kaj je torej potrebno vedeti?

Pridobite ponudbe/cene poročnih lokacij
Poroka v naravi in piknik poroka

Ljubitelji narave se pogosto odločijo za poroko na prostem. Ta je odlična v spomladanskem in poletnem času, ko narava oživi. Pod sončnimi žarki je vsaka malenkost svatbe lepša, glasbeno spremljavo pa spodbuja ptičje petje. Takšno poroko je možno izvesti na tisoče načinov, ena bolj priljubljenih pa je poroka v obliki piknika. Te so največkrat izvedene v krogu ožje družine, saj je atmosfera bolj intimna in sproščena.

Cena glasbenika za poroko

Seveda je pri porokah v naravi izjemno pomembno preveriti vse naravne dejavnike, ki lahko v trenutku pokvarijo vzdušje. Tako dež kot tudi previsoke temperature lahko poslabšajo počutje mladoporočencev in gostov, morebitne žuželke pa je izjemno težko odpraviti. Kljub vremenski napovedi je torej potrebno tvegati in upati najbolje. Poroka na prostem je namreč lahko ena najlepših izkušenj vajinega življenja.

Poroka v tujini

Termin destinacijska poroka se pogosto uporablja skupaj s terminom poroka v tujini. Lokacije izven Slovenije postajajo vedno bolj priljubljene, podobno pa je tudi drugod po svetu. Par si namreč želi nepozabno doživetje, to pa je najlažje doživeti s potovanjem v tuje kraje.

Seveda pa načrtovanje poroke v tujini ni mačji kašelj. Zahteva ogromno priprav, zagotovo pa je takšno zadevo nemogoče izvesti brez pomoči načrtovalke porok. V pomislek je potrebno vzeti oddaljenost lokacije, namestitev gostov, prevoz ali celo letalske karte, pomoč pri prevažanju že kupljene obleke …

Civilna poroka brez prič

Po spremembi zakonov v družinskem zakoniku priče več niso obvezne pri poročnem obredu ali pri svatbi. To ponuja možnost popolne intime, saj je pri obredu poleg vaju prisoten le matičar. Tako se lahko izogneta vrvežu, ki ga prinese vsaka poroka, in poročni obred opravita na skrivaj.

Ko opravita vse formalne zadeve, pa lahko še vseeno skrivoma načrtujeta pravo poročno slavje, in povabljence presenetita je nekaj tednov pred samim dogodkom. Tako preprečita vsipanje nasvetov znancev, ki “najbolje” vedo kako in kaj pri načrtovanju poroke.

Poroka je lahko vajina skrivnost!
Poroka je lahko vajina skrivnost!

Cena civilne poroke

Če se odločita za sklenitev zakonske zveze v prostorih matičnega urada, za obred ne bosta odštela niti enega centa. V primeru, da želita usodni da dahniti na specifični lokaciji, ki vama je pri srcu, pa vaju bo najkasneje pet dni pred obredom pričakal strošek v višini 170 EUR.

Zlata poroka, diamantna poroka, 40 let poroke …

Morda sta organizacijo poroke že doživela in želita kljub številnim pripravam obnoviti zaobljube? Pomembno je praznovati že najmanjše obletnice skupnega življenja – ni pomembno, če sta se poročila pred enim letom ali petdesetimi. Seveda lahko praznujeta z intimno romantično večerjo, lahko pa se odločita za praznovanje v ožjem ali širšem družinskem krogu. S pripravo majhne zabave (ali pa tudi večjega praznovanja) lahko ob svojih najbližjih drug drugemu ponovno obljubita večno ljubezen ter obudita spomine na najlepše trenutke svojega zakona.

Poroka s tujcem

Sta se s sorodno dušo spoznala na potovanju? Morda ste svoji boljši polovici pomagali najti pot ko je obiskala vaš rodni kraj. Ljubezen namreč ne pozna meja, zato lahko partnerja najdete kjerkoli! Ne glede na zgodbo vajinega prvega srečanja pa je pomembno eno – poroko je potrebno izvesti skladno z zakonom. Na izbrani upravni enoti je potrebno osebno predložiti dokazila, ki niso evidentirana v uradu Republike Slovenije (več podrobnosti o zahtevani dokumentaciji najdete na uradni spletni strani Ministrstva za javno upravo). Ko so vse uradne zadeve odobrene, pa lahko svoj uradni zakonski stan praznujeta še po svoje!

Poroka na hitro

Če vesta, da dolgotrajne priprave na poroko niso za vaju, se lahko odločita za poroko na hitro! Preprosto se odpravita na urad, kjer vaju matičar (tudi brez prisotnosti prič) poroči v nekaj minutah. Kot alternativo pa lahko izbereta elopement – to je popularen način poroke pri parih, katere bolj zanima skupno življenje in pustolovščine, kot pa pretirana slavja. Ko se par odloči za elopement, se poroči na skrivaj, navadno na posebni, skrivni lokaciji. Organizirajta izlet v dvoje do katerekoli priljubljene izletniške destinacije (na primer Bled, Verona …) in znancem ter sorodnikom prodajta zgodbico o krajšem romantičnem izletu v dvoje. Ko se vrneta, lahko sem razkrijeta pravi razlog za odhod!

Poročne lokacije

Pri izbiri poročne lokacije je treba biti natančen, zato se ponudniku nikar ne bojte postavljati vprašanj. Več ko vprašate, več je možnosti, da najdete popolno lokacijo – pa naj bo to plaža, plesna dvorana, ali pa grad. Prav tako zahtevajte natančno ceno za najem lokacije – kaj vse vam ponujajo za določeno ceno? Kaj se zgodi, če bosta zadnji čas odpovedala? Kako je z dekoracijo? Je v najem prostora morda že vključen catering?

Pridobite ponudbe/cene poročnih lokacij

Pomislita tudi na potrebe svojih gostov – je kateri izmed njih na invalidskem vozičku? Kolikšna je kapaciteta te lokacije? So v bližini kakšni hoteli za prenočitev povabljencev? Kako je s parkirišči? Pred obiskom ponudnika si torej napišita seznam vseh vprašanj, ki vama padejo na pamet. Le tako sta lahko prepričana, da se bo vajina vizija uresničila.

Sanjska obleka (poročna obleka in vse kar sodi poleg)

Najpomembnejši del poroke? Poročna obleka, seveda! Ne glede na to, ali govorimo o ženinu ali nevesti, poročna obleka obeh je tisto, po čemer si povabljenci zapomnijo predvsem uradni del poroke. Z dovolj vnaprejšnjega poznavanja različnih oblek in strokovno pomočjo je iskanje popolne poročne obleke mačji kašelj!

Pridobite ponudbe/cene poročnih oblek

Ženske poročne obleke

Dekleta, pri izbiri obleke nikar ne čakajte! Zagotovo tudi same poznate zgodbe, v katerih so neveste zaradi prepoznih pomerjanj bile prisiljene izbrati obleko, ki ni zadovoljila vseh njihovih pričakovanj. Žal se ta scenarij še vedno pogosto odvija kljub neštetim opozorilom, a ravno zato je pred pomerjanjem, nakupom ali izposojo obleke pomemben natančen načrt. Izpišite si kategorije, ki so pri iskanju poročne obleke za vas najpomembnejše. Lahko jih na primer primerjate glede na stil, ceno, odtenek … Pri izbiri obleke je namreč ogromno malenkosti, ki razlikujejo eno od druge.

S pomočjo različnih napotkov in trikov, ki vam jih bodo zaupali strokovnjaki, pa boste zagotovo našli obleko svojih sanj, da bo tudi svatba odlična.

Moške poročne obleke

Ženini so vsekakor manj izbirčni, ko pride do pomerjanja oblek – navadno se odločijo za klasične črne hlače in suknjič, belo srajco ter kravato ali metuljček v različnih barvah in odtenkih. Toda to ne pomeni, da to velja za vse. Ženini se dandanes namreč odločajo za bolj glasne barve – ena izmed bolj priljubljenih zadnji čas je na primer rdeča. Po drugi strani pa lahko z odtenki temno modre prav tako dosežete učinek klasične temne obleke, in obenem izstopate iz morja enoličnih poročnih oblek.

Nakup obleke za poroko

Bodimo iskreni – na svoj poročni dan se želi predvsem nevesta razlikovati od njenih predhodnic. Čeprav je izposoja obleke pogosto cenejša, pa želi večina mladoporočenk svojo lastno, še nikoli prej nošeno obleko. Marsikatera se odloči za naročilo popolnoma unikatne obleke sešite prav za njo, medtem ko druge raje izbirajo med nešteto možnostmi.

Seveda je pri nakupu poročne obleke potrebno upoštevati vaš budget, prav tako pa vaše želje in pričakovanja. S pravo pomočjo je veliko lažje najti popolno obleko, ki bo poudarila vaše najboljše atribute in zagotovila največ udobja.

Izposoja poročne obleke

Čeprav je (predvsem ženska) poročna obleka nekaj, kar po poroki nosi ogromno sentimentalnega pomena. pa si večina nevest navadno želi obdržati svojo obleko kot spomin. Kljub temu se vseeno najde marsikatera, ki se odloči za izposojo poročne obleke. Razlogi za to so različni. Na to odločitev najpogosteje vpliva razlika v ceni nakupa obleke in izposoje obleke, včasih pa nevesta ve, da obleke nikoli več ne bo oblekla. V slednjem primeru (ki velja za precejšen odstotek nevest) je namreč marsikomu bolj smiselna odločitev obleko vrniti in tako bodočim nevestam omogočiti širšo izbiro.

Od vas je odvisno, ali boste obleko kupili, ali pa si jo izposodili.
Od vas je odvisno, ali boste obleko kupili, ali pa si jo izposodili.

Poročni čevlji

Podobno kot nakit, čevlji izpopolnijo poročno obleko in ji dodajo čarm. Z izbiro para, ki se z obleko sklada tako v odtenku kot tudi stilu, bo ustvaril popolni poročni videz. Seveda pa je v morju čevljev težko najti ravno tiste, ki bodo ustrezali vsem vašim zahtevam. Zato se neveste in ženini za pomoč obrnejo k strokovnjakom, včasih pa izberejo tudi več parov poročnih čevljev.

Ženski čevlji za poroko

Izbira popolnih poročnih čevljev je v veliki meri odvisna od dolžine obleke, izkušenosti neveste z visokimi petami in nenazadnje njenimi osebnimi željami. Pri nakupu poročne obleke lahko vprašate za nasvet glede nakupa, pogosto pa ima ponudnik na voljo že pripravljene različne pare čevljev, ki so kot nalašč za vas.

Seveda pa se pojavi tudi pomembno vprašanje – visoka peta ali ne? Največkrat se neveste pravzaprav odločajo za oboje! Visoke pete so najbolj priljubljene med uradnim delom, saj poročni obleki dodajo kanček elegance in prefinjenosti. Na poročni zabavi pa se mladoporočenke kaj hitro odločijo za spremembo obutve, in visoke pete zamenjajo s sandali ali balerinkami. Slednje so namreč veliko bolj praktične ko se glasba pospeši, zagotovo pa so tudi veliko bolj udobne. Kljub temu pa marsikatera vztraja pri visokih petah in se ne obremenjuje z morebitnimi žulji dan kasneje.

Moški čevlji za poroko

Niso samo neveste tiste, ki morajo gledati na kvaliteto poročnih čevljev! Moški poročni čevlji so lahko prav tako neudobni, saj mora ženin v njih celo noč postopati sem in tja. Zato je za čevlje dobro odšteti primerno ceno, in se s tem izogniti morebitnim žuljem in bolečim nogam. Izgled pa je odvisen od barve ženinove obleke, in seveda tudi nevestine poročne obleke. Po nakupu pa pred samim obredov čevlje malce ponosite po stanovanju, da se vam stopala prilagodijo novemu paru čevljev.

Poročni prstani in poročni nakit

Z izbiro pravega poročnega prstana bosta simbolizirala vajino ljubezen. Seveda pa ni vse v izgledu prstana – potrebno je upoštevati tudi praktičnost. Marsikateri poklic – na primer zdravstvo ali gradbeništvo – ne dovoljuje nakita, predvsem, če ga krasi velik kamen. Pri tem se gre tako za varnost kot tudi udobje zaposlenega in sodelavcev. No, seveda lahko prstan vedno snamete in si ga nadenete ko z delom končate, toda to ni preveč praktično. Majhni kosi nakita se hitro izgubijo, včasih pa tudi pozabimo, da ga nosimo, in ga pozabimo sneti.

Pridobite ponudbe/cene poročnih prstanov

Nekateri, predvsem neveste, pa rade nosijo oba – tako poročni kot tudi zaročni prstan. In v takšnem primeru lahko povprašate po različnih kombinacijah poročnih in zaročnih prstanov. Lahko pa zaročni prstan kot del nakita nosite tudi na drugačen način – spremenite ga v ogrlico ali drug kos nakita! Tako lahko za poročni prstan izberete kakršnokoli velikost, saj ga zaročni prstan ne bo oviral.

Prstan iz rdečega zlata, t.i. “rose” zlata je trenutno v trendu.

Poceni poročni prstan

Ljubezni se ne da izmeriti z denarjem – zato za poročni prstan ni potrebno zapraviti celo premoženje. Preprostejši, cenejši prstani prav tako zasijejo v največji svetlobi, ko izvirajo iz prave ljubezni. Tudi cenejši prstani so pogosto okrašeni z dragocenimi kamni, zato se kljub manjši ceni skorajda ne razlikujejo od tistih dražjih.

Kljub temu pa je dobro vedeti, da je cenejši nakit pogosto manj kvaliteten. Poceni poročni prstani so sicer odlična izbira predvsem za pare, ki varčujejo denar – toda pred nakupom vsekakor preverite kakovost materiala.

Poročne frizure in poročni make-up

Pri izbiri ličil ni meja! Čeprav se večina nevest odloča za klasični make-up look – nevtralne barve, pogosto rdeča šminka – pa so v letu 2019 vedno bolj priljubljena abstraktna ličila. Od pisanih vek do nenavadnih barv šmink, poročni make-up ni več tisto, kar je bil.

Pridobite ponudbe/cene za poročni make-up

Pri izbiri poročne frizure se neveste pogosto opirajo na že izbrani make-up. V primeru, da se odločite za bolj vpadna ličila, se odločajte v smeri bolj preprostih pričesk – klasični spuščeni kodri, ali pa popolnoma ravni prameni umaknjeni od obraza. V nasprotnem primeru, če se odločite za bolj minimalni make-up, ki bo izpostavil vaše naravne obrazne poteze, pa ga kombinirajte z vpadljivo pričesko! Lase spnite v visoko figo, se odločite za podaljške, ali pa celo popolnoma spremenite bravo las. Možnosti je nešteto, najbolje pa vam bodo znali svetovati strokovnjaki na tem področju.

Seveda pa tako pričesko kot tudi make-up venomer kombinirajte z izbrano poročno obleko. Le tako jo boste privedli do izraza.

Make-up triki za neveste
Poročni make-up.

Poročna trgovina in poročni salon (je poroka brez tega možna?)

Potrebujeta ideje? Nimata pojma, kje začeti? Poročni salon je pravi naslov za vaju! Tu lahko najdeta vse – od obleke do ličil in različnih dodatkov. Z nasveti strokovnjakov bosta našla vse, kar nista vedela, da iščeta! Obiski poročnih trgovin in salonov so še toliko bolj zabavni z družbo prijateljev. Več glav več ve, in njihova pomoč vama bo prišla še kako prav.

Seveda se lahko v nakupe odpravita posamično in drug drugega presenetita na poročni dan.

Poročni šopek in poročno cvetje

Cvetje simbolizira začetek nečesa novega, ponovnega rojstva, in ravno zato velja za enega najbolj priljubljenih delov poročne dekoracije. Pojavi se na mizah, stenah, visi iz stropa, sedi v ženinovem naprsnem žepu in počiva v nevestinih rokah. Možnosti dekoracije z rožami je nešteto, a kljub temu velja zlato pravilo: cvetje se mora ujemati.

Pridobite ponudbe/cene za poročno cvetje

Če se nevesta torej odloči za šopek iz rumenih sončnic, cvetni aranžmaji na mizah zagotovo ne bodo izdelani iz vrtnic, prav tako pa se ostali deli dekoracije ne bodo ponašali s pisanimi tulipani. Seveda se lahko odločite za kombinacijo različnih cvetlic, a nikar ne spreglejte barvnega ujemanja. Cvetje se mora prav tako ujemati z izbranimi odtenki prtov, zaves in ostale dekoracije.

Poročno cvetje naj se ujema z nevestinim šopkom

Poročna dekoracija

Pri dekoraciji naj prevzame vajina umetniška žilica! Si želita klasično belo poroko, ali pa bi prvi ples rajši zaplesala pod pisanimi lučmi? Možnosti je neskončno, zato je vse odvisno od vajinih želja (in vajinega budgeta, seveda). Načrtovalki porok čim bolj podrobno opišita svoja pričakovanja glede dekoracije, predlagajta barve in odtenke, določita vrste rož, ki bodo krasile dvorano … Skratka, poročna dekoracija je lahko z malce domišljije najzabavnejši del načrtovanja poroke. Vajina popolna svatba lahko izgleda točno tako, kot si želita.

Morda sanjata o tematski poroki? V tem primeru bo načrtovalka poroke še toliko bolj navdušena! Tematske poroke so namreč vedno bolj priljubljene, saj je pri organizaciji le-teh popolna še najmanjša malenkost. Od vabil, atmosfere, jedilnika, pa do barvnih kombinacij, daril za svate in glasbe. Če se odločita za tematsko poroko (na primer na temo Harry Potterja), pa lahko gresta tudi v ekstreme in gostom naročita, da na svatbo pridejo oblečeni v kostume! Takšna ideja je predvsem zanimiva za najmlajše (deluje namreč tudi kot oblika animacije), pa tudi bolj resni gostje se skrivaj smehljajo sami sebi.

naprsni poročni šopek cene

Poročna glasba

Nobeno praznovanje ni popolno brez glasbe! Od umirjenih romantičnih skladb, ki bodo spremljale vajin prvi ples, pa vse do glasne in poskočne popularne glasbe, ki bo goste zabavala pozno v noč. Zaradi velikega trga glasbenih ponudnikov je težko najti ravno tistega ustvarjalca, ki bo zmožen izpolniti vsa vajina največja pričakovanja. Morda želita zaplesati ob vajini najljubši pesmi, ki pa ni znana širši publiki? Zagotovo pa se ne bosta branila nizkih cen – toda, je bolje odločitev sprejeti glede na ceno ali kvaliteto? Pred vama je nekaj kriterijev, ki vama bodo v pomoč pri iskanju idealnega ponudnika glasbe.

Glasbena spremljava na uradnem delu

Ko govorimo o poročni glasbi na uradnem delu, se največkrat omenja instrumentalna glasba. Orkestralni zvoki bodo spremljali nevesto do oltarja, med samim obredom pa bodo tišji toni poskrbi za prijetno vzdušje. Poročnim pesmim prisluhnemo s srcem, zato naj bodo pesmi znane melodije iz popularnih romantičnih filmskih scen. Tako se lahko skladbe predvajajo tudi pred samim obredom, ko prihajajo gostje. Glasba se vsekakor razlikuje glede na lokacijo poroke – če sta se odločila za tradicionalno cerkveno poroko, bo najbolj primerna poročna koračnica. Če pa se poročata na prostem, morata poskrbeti, da bo ozvočenje in oprema v primeru dežja zaščitena.

Pridobite ponudbe/cene poročnih bandov / DJ-jev

Glasbena spremljava na svatbi

Bolj zabavni in predvsem raznolik del pa šele pride – glasba, ki so igra glasbena skupina ali pa jo predvaja DJ, je tista, po kateri si bodo gostje pravzaprav zapomnili slavje. Od nostalgičnih pesmi iz osemdesetih in devetdesetih pa do najnovejših iz preteklih nekaj let – vsakdo bo zagotovo zaslišal skladbo, ki ga bo potegnila iz stola in pripravila do plesa! A pred izborom pesmi je še vedno treba odgovoriti na eno vprašanje – band ali DJ?

cena-glasbenika

Band za poroko

Izbira poročnega banda je klasična – nič se ne more primerjati z živo glasbo. Morda že sama poznata katero izmed glasbenih skupin, ki bi bila idealna za igranje na proslavi vajine poroke. Glasba v živo je zagotovo bolj človeška – z energičnostjo glasbenikov se plesu pridruži tudi najbolj sramežljiv gost. A kljub mnogim prednostim poročni bend predstavlja tudi nekaj minusov – v izračun je navadno potrebno všteti hrano in pijačo za glasbenike, prav tako pa je treba pomisliti na številčne premore, ki si jih bodo morali vzeti – navsezadnje so le ljudje. Obenem pa je v ceno vključeno tudi postavljanje odra, ter število glasbenikov. In kljub njihovi vztrajnosti se poročni bandi pogosto domov odpravijo prej.

Poročni DJ

Mladi poročni pari so dandanes že vajeni plesanja po klubih in diskotekah, prav tako pa so tega vajeni tudi njihovi prijatelji. Ravno zato se vedno pogosteje odločajo za najem DJ-a. Ta ima namreč za razliko od glasbene skupine veliko manj dela, a lahko kljub temu predvaja večje število glasbenih uspešnic. Ne zanaša se namreč na svoje znanje igranja glasbil in petje, temveč na računalniško opremo. Potrebno pa je preveriti, kakšne zvrsti DJ pravzaprav je – mnogo novodobnih mešalcev glasbe namreč dela ravno to – meša glasbo in združuje ter spreminja različne pesmi.

Poročni meni

Eden najbolj zapletenih delov načrtovanja poroke je zagotovo sestava poročnega jedilnika. Razlog zato je raznolikost povabljencev. Vsak izmed njih ima namreč lastne preference, in zadovoljiti vsakogar je skorajda nemogoče. Ravno zato se pri sestavi poročnega menija pari odločajo za večje število opcij – gostje lahko tako izbirajo med različnimi možnostmi, in njihovo zadovoljstvo je lažje doseženo. Seveda pa to pomeni različne opcije pri vsakem hodu – če je teh več, se cena cateringa drastično zviša.

Pridobite ponudbe/cene poročnih menijev

Pomisliti pa je treba tudi na tiste goste, ki se držijo strogih diet. Ne govorimo o različnih shujševalnih kurah, temveč zadevah kot so vegetarijanske in veganske diete, alergije na laktozo, oreščke, gluten … Zagotovo namreč ne želita, da se za nekatere izmed povabljencev noč konča v zameri, ali pa še huje – bolnišnici!

Po osnovni sestavi jedilnika torej začnita iskati nadomestne opcije predvsem za tiste, ki na svojo “izbirčnost” ne morejo vplivati. Za nasvete lahko seveda povprašata ravno te goste, ter jih posredujeta strokovnjakom zaposlenim za tako sestavo kot tudi izvedbo poročne pojedine.

Seveda pa nikakor ne pozabita na pijačo! Standardni šampanjec ob govorih in čestitkah ter kozarec vina ob obroku zagotovo ne smeta manjkati. Seveda je pri slednjem pomembno, da je s hrano v pravih kombinacijah – s klasičnim Chardonnayem boste težko poudarili meni poln morskih jedi. V spremstvu raznolikih koktejlov lahko gostom ponudite tudi finger food. Prav tako pa ne smeta pozabiti na brezalkoholne opcije.

Raznolika ponudba prigrizkov bo popestrila poročni meni
Raznolika ponudba prigrizkov bo popestrila poročni meni

Poročna torta

Del pojedine, ki jo vsak gost nestrpno pričakuje! Torta je tista, ki sestavljeni meni izpopolni, zato tu ni prostora za napake. Pri izbiri poročne torte imata dve možnosti – zaposliti strokovnjaka, ali pa pripraviti nostalgično domačo torto. Slednja zagotovo doda avtentično noto, a z izbiro te opcije veliko tvegata – peka torte za rojstni dan in ožji krog družine je ena stvar, peka poročne torte za več sto povabljencev pa je nekaj popolnoma drugega. Zaradi zahtevnosti se seveda večina parov odloči za najem profesionalnega peka, saj s tem prepreči morebitne spodrsljaje.

Pridobite ponudbe/cene poročnih tort

Seveda je potrebno tako kot pri celotnem poročnem meniju tudi pri poročni torti potrebno misliti na alergike. V takšnih primerih se navadno pripravi manjša torta (včasih tudi kolački ali drugačno pecivo), ki upošteva goste s specifičnimi dietami. Nikar ne pustita mami ali babici, da speče torto, ne glede na to, kako dobra se vama zdi! Kaj hitro se spregleda kakšna malenkost, s katero tvegata zadovoljstvo gostov. Na poročni dan pa ni časa za slabo voljo!

vecnadstropne porocne torte cena slike ideje
Najbolj pogosta izbira mladoporočencev v Sloveniji ostaja tradicionalna večnadstropna poročna torta.

Varstvo in animacija otrok na poroki

Ker ste v letih, ko boste najbrž že začeli razmišljati o naraščaju, pa bodo nekateri izmed vaših gostov s sabo pripeljali tudi otroke. Čeprav se najmlajšim poroka sliši kot neizmerno nora zabava, pa kmalu ugotovijo, da je zabava namenjena predvsem odraslim. Da pa tako njihovi starši kot tudi sami otroci ne bodo razočarani in prikrajšani zabave, premislite o organizaciji animacije.

Pridobite ponudbe/cene za varstvo otrok

Ta namreč združuje tako varstvo kot tudi zabavanje otrok, medtem ko lahko starši brezskrbno malce pokramljajo z drugimi gosti. Vedeli bodo namreč, da so njihovi otroci na varnem, malčki pa jih ne bodo stalno cukali za rokav in spraševali, kdaj gredo domov.

Pridobite ponudbe/cene za animacijo otrok na poroki
animacija-vartvo-otrok-na-poroki
Animacija za otroke na poroki je odlična rešitev za starše in njihove najmlajše.

Poročni prevoz – najem poročnega vozila

Ne glede na to, ali za poročni prevoz izbereta limuzino, kočijo, ali pa kar avtobus, je pred naročilom potrebno preveriti izbrani prevoz. Tako se lahko prepričata, da vozilo zadostuje vsem vajinim potrebam, obenem pa se izogneta morebitnemu razočaranju na poročni dan. Pri izbiri vozila je potrebno v pomislek vzeti tudi nevestino obleko – če je ta večja ali pa jo spremlja daljša vlečka, se lahko to pri vstopanju v avtomobil izkaže za problem.

Pridobite ponudbe/cene za poročni prevoz

Prav tako pa je pri posebnih primerih potrebno poskrbeti tudi za varnost – če se bosta z željo po večjem spektaklu odpeljala s čolnom ali motorjem, je nujno, da vsaj eden izmed vaju zna z vozilom upravljati. Pri takšnih situacijah pa je poročna obleka ovira, zato bi se morala nevesta takrat preobleči v kaj bolj udobnega.

Seveda pa nikar ne pozabita na goste – predvsem v primerih, ko govorimo o destinacijski poroki, je dobro poskrbeti za udobje povabljencev in tudi njim priskrbeti poročni prevoz do hotelov.

Poročna vabila

Poročna vabila so tista, ki ustvarijo prvi vtis. Povabljenim dajo idejo o tem, kakšna bo poroka, ter vzbudijo navdušenje in nestrpnost. Zato je edino pravilno, da so poročna vabila izdelana profesionalno in z osebno noto – to pomeni, da strokovnjak pri oblikovanju in izdelavi vabil potrebuje vašo pomoč. K temu spada izbira papirja, pisave, barv, motivov … Najlažje je, če sami zarišete grob osnutek poročnih vabil, nato pa strokovnjakom prepustite, da vam oblikujejo nekaj različnih opcij. Čim več podrobnosti podate, več možnosti je, da bodo vabila ravno takšna, kot si želite.

Pridobite ponudbe/cene oblikovalcev za poročne tiskovine

Pogosto pa se poročna vabila oblikujejo skupaj z meniji in poročnimi zahvalami, saj jih sestavljajo podobne barve in odtenki ter oblika nasploh.

Pridobite ponudbe/cene tiskarjev za poročne tiskovine

Sedežni red svatov na poroki

Pred sestavi sedežnega reda svatov je potrebno potrditi lokacijo poročne svatba in seveda sestaviti seznam gostov. Pri slednjem pomembno v pomislek vzeti vsako podrobnost kar se tiče povabljencev – dobro je, da se sosedje med sabo poznajo, saj bodo tako lažje pokramljali med obedom. Prav tako je treba misliti na otroško mizo ter morebitne družinske prepire. Če vesta, da se nekateri vajini sorodniki ali prijatelji ne razumejo najbolje, jih nikar ne posedita za isto mizo!

Seveda pa je pri sedežnem redu povabljencev potrebno upoštevati veliko več faktorjev. Če je kateri izmed gostov na invalidskem vozičku je zanj ali zanjo najbolje, da sedi ob robu mize, čim bližje prehodu. Seveda pa goste, ki bodo morebiti sodelovali pri poročnih govorih in čestitkah, posedita bližje vajini mizi.

Klasična poroka: Fantovščina in dekliščina

Je najzabavnejši del poroke poroka sama ali fantovščina oziroma dekliščina? O tem odločata sama! Vsak izmed vaju lahko svojo predporočno zabavo organizira sam, ali pa to odgovornost preda najboljšemu prijatelju ali prijateljici. Tako si lahko zagotovita presenečenje in neverjetno zadnjo samsko zabavo pred zakonom.

Dekliščina nima pravil! Izbirate lahko med nešteto možnostmi – organizirate obisk različnih lokalov opremljene v majice izdelane prav za to priložnost, organizirate različne igre v stilu pižama zabave (resnica ali izziv, dve resnici ena laž, še nikoli nisem) in večer popestrite z okusnimi koktejli, ali pa bodočo nevesto presenetite s striptizerjem! Seveda pa so na dekliščini pogosto prisotna tudi darila, ki bodo nevesti obudile spomine na dneve s prijateljicami, ali pa celo popestrile bodoči zakon! Velja pa pravilo, da se kot darilo nevesti podari nekaj starega, nekaj modrega in nekaj sposojenega.

Nihče pravzaprav ne ve, kaj se dogaja na fantovščinah … Slišali pa smo, da se ženinov “zadnji dan svobode” ne razlikuje preveč od njegovega vsakdana – njegovi prijatelji to zadnjo priložnost popolnoma brezskrbnega druženja izkoristijo za to, da ženinu še zadnjič ponagajajo. Poleg številnih kozarcev piva mora mladenič prestati številne preizkušnje. Obleči se v ženska oblačila v javnosti, delati sklece ali trebušnjake kadarkoli mu tako velijo prijatelji, pojesti celo žlico pekoče omake … Preizkušenj je malo morje, a jih vsak ženin opravi z odliko. Predvsem pa je na fantovščini veliko obujanja spominov na dogodivščine, ki so jih fantje skupaj doživeli.

Tako fantovščino kot tudi dekliščino pa lahko organizirate na bolj tradicionalen način. Če se bo ženin ali nevesta po poroki odselila iz domače vasi, je v nekaterih delih Slovenije navada, da se jima postavi mlaj. Ženina pa čaka še težka preizkušnja – svojo nevesto si mora zaslužiti! Različni izzivi, kot je odgovarjanje na vprašanja, preizkus lažne neveste in žaganje drv lahko sovaščane hitreje prepričajo, da si moški res zasluži svojo izbranko.

Dekliščina - zadnja samska zabava!
Dekliščina – zadnja samska zabava!

Poročna priča (in poroka brez prič)

Čeprav priče pri obredu danes po zakonu niso več potrebne, pa ljudje radi ohranjamo tradicijo. Vztrajamo namreč pri prisotnosti prič pri poroki. Kljub temu pa biti izbran za poročno pričo ni nekaj vsakdanjega. Skrbeti za prstane in biti ženinova ali nevestina desna roka ni mala malica, je pa velika čast. Zato je vlogo poročne priče treba vzeti resno in zagotoviti popolno sproščenost mladoporočencev.

Kaj natančno pa spada pod vašo vlogo? Poročna priča opravlja naloge, ki jih zada nevesta ali ženin. Tako lahko enega ali drugega spremlja pri pomerjanju in nakupu obleke, organizira dekliščino ali fantovščino, svetuje glede dekoracije, vabil, cvetja … Priča je namreč nekdo, komur ženin in nevesta zaupata, zato je pomoč pri kateremkoli delu priprav na poroko navadno dobrodošla. Še večja prednost pa je, če je ta poročna priča že poročena – tako namreč ve veliko več o načrtovanju poroke kot mladoporočenca sama.

Poročna darila

Vsakdo se veseli daril, še toliko bolj pa se razveselimo poročnih daril. Ta nas namreč spominjajo na prav poseben dan v našem življenju, ne glede na to, kakšno vlogo smo takrat igrali. Poročni dnevi nam ostanejo v večnem spominu, z majhnim suvenirjem pa jih še toliko lažje obudimo.

Darila za svate

Eden izmed načinov, kako se gostom zahvaliti, da so si vzeli čas za vaju, je z majhnimi darilci. To so lahko male vrečke, šatuljice ali mošnjički dobrodošlice, v katerih se skrivajo razne malenkosti. Z njimi bodo povabljenci ohranili prijeten spomin na druženje z vama.

Darila lahko oblikujete glede na tematiko poroke, ali pa se odločite za preproste, tradicionalne malenkosti. Te lahko vključujejo manjše aranžmaje iz cvetja, eterična olja, obeski, piškotki, dekoracija …

Darila za mladoporočenca

Navada je, da se mladoporočencema podari nekaj praktičnega. Ponavadi je to kakšen kuhinjski aparat, saj se po poroki marsikateri par odloči za življenje v novem stanovanju ali hiši. Takrat praktične zadeve, ki se zdijo samoumevne in vsakdanje, pridejo še kako prav.

Lahko pa se odločite za manj tradicionalno, a vseeno praktično darilo. Pred samo poroko lahko mladoporočencema na primer podarite plačan plesni tečaj, ali pa ju presenetite s krajšim potovanjem kot delom medenih tednov. Možnosti je ogromno, seveda pa je veliko odvisno od vaših finančnih zmožnosti, od interesov ženina in neveste ter navsezadnje tudi tega, kako blizu ste si s poročnim parom.

Poročna zaobljuba

Kljub temu, da so najlepše besede izrečene nekaj let po poročni noči, pa so poročne zaobljube prav tiste, katerih ne bosta pozabila nikoli. Toda kje najti besede? Kako izpovedati svoja najgloblja čustva do sebi najljubše osebe?

Za nasvet lahko vedno vprašate prijatelje in družinske člane. Nič nenavadnega ni, da pri izpovedi ljubezni pred velikim številom ljudi nimate pojma, katere besede uporabiti. Poiščite inspiracijo na spletnih forumih, ali pa se preprosto pogovorite s sorodno dušo in se ji izpovejte. Obstaja velika možnost, da se tudi vaša boljša polovica počuti enako in ima težave s pisanjem zaobljube. Seveda pa slednje ne pišita skupaj – poročna zaobljuba naj bo za oba presenečenje!

Poročni verzi, čestitke za poroko in poročni govor

Morda pa ste ravno vi bili povabljeni na poroko najboljšega prijatelja in niste prepričani, katere besede nameniti mladoporočencema? Čeprav se na spletu in v knjigah nahaja nešteto prelepih poročnih verzov, pa želite svoji čestitki zagotovo dodati tudi osebno noto. Zato se je morda bolje odločiti za originalnost in čestitko z malce truda napisati brez pomoči ostalih. Voščilo bo tako zagotovo iskreno, mladoporočenca pa ga bosta za vedno nosila v srcu.

Ko pa se gre za poročni govor, je izvirnost še toliko bolj pomembna! Vsakdo ni izbran za to čast, zato dobro premislite, o čem boste govorili. Pomislite na trenutke, ko ste se z ženinom in nevesto prvič od srca nasmejali. Spomnite se zabavnih dogodivščin, ki ste jih doživeli skupaj in obudite spomine nanje! Na kratko opišite prigode iz preteklih let in nasmejite ostale goste. Vsekakor pa govor zaključite z voščilom mladoporočencema in se jima zahvalite za to čudovito priložnost.

Verzi za poroko tone pavček
Tone Pavček je odlična izbira za poročne verze.

Poročni fotograf / poročna fotografija / fotografiranje porok

Poleg poročnega videa nikakor ne smemo pozabiti na poročne fotografije. Te bodo najlepše trenutke vajinega življenja ujele v okvir, z izdelavo poročnega albuma pa jih bosta obdržala na enem mestu. Po nekaj desetletjih jih bosta kazala svojim otrokom, morda tudi svojim vnukom, in obujala spomine na začetek skupnega življenja.

Pridobite ponudbe/cene poročnih fotografov

Pri iskanju idealnega fotografa je potrebno slediti več napotkom. Predvsem je pomembno, kakšno kvaliteto dela želita, ter koliko denarja sta pripravljena nameniti fotografu. S strogo določenim budgetom in zahtevami glede kvalitete bosta hitreje izločila tiste, ki ne ustrezajo vajinim željam. Nikar se ne pustita pretentati – marsikateri fotograf bi nevedoči stranki namreč zaračunal previsoko vsoto. Temu se lahko izogneta z zaposlitvijo preverjenih ponudnikov ter upoštevanjem nasvetov znancev in prijateljev, ki se na svet fotografije spoznajo bolje kot vidva. Prav tako nikakor ne prekoračita določenega budgeta, četudi vama fotograf predstavi posebno ponudbo. Tako se namreč najhitreje znajdeta v minusu.

Cena fotografskih storitev se zagotovo razlikuje od enega ponudnika do drugega, enako pa je s ponudbo. Četudi nekateri izmed fotografov ponujajo večje število slik za nižjo ceno, to še ne pomeni, da bo končni izdelek izpolnil vajina pričakovanja. Zato je pred končno odločitvijo potrebno narediti dovolj preučevanja fotografov, ki so vama na voljo.

Poročne slike

Poročnih slik je nešteto vrst – tiste z uradnega dela, svatbe, pa tudi tiste z dekliščine in fantovščine. Fotografije poskrbijo, da je vsak najlepši trenutek zapečaten in ne ubeži spominu. V kvalitetno posnetih fotografijah je ujeta magija poročnega dne ter spomini s sorodniki, prijatelji, pričami, družicami, in nenazadnje z vam najljubšo osebo.

Od kvalitete posnetih fotografij pa je odvisno, kolikšna bo cena končnih storitev. Pozanimajte se o povprečnih cenah ter primerjajte ponudbe fotografov, ki zadostujejo vajinim željam.

Poročni fotograf bo v objektiv ujel najlepše trenutke vajinega dne!
Poročni fotograf bo v objektiv ujel najlepše trenutke vajinega dne!

Snemanje poroke in poročni video

Poročni dan je nekaj, kar si je vredno zapomniti tudi leta kasneje. S kvalitetno posnetim dogajanjem in profesionalnim urejanjem posnetega strokovnjak ustvari nepozabni spominek. Seveda pa je potrebno izbirati med tisočimi ponudniki, ki pa niso vsi najvišje kvalitete. Ponudba snemanja poroke namreč vključuje precej nalog – spremljanje celotnega dogajanja, urejanje poročnega posnetka, izdelava DVD-jev ter kasnejšo distribucijo. Poročni video lahko vključuje tudi različne dodatke – ponudnik lahko v začetku na primer vključuje krajšo predstavitev poročnega para.

Pridobite ponudbe/cene za snemanje poroke

Kvaliteten fotograf bo pri snemanju upošteval veliko število kriterijev. Med snemanjem bo konstantno mislil na osvetlitev, okolico snemanja, kvaliteto zvoka … V obzir bo vzel vse, kar zahteva poročno snemanje in poskrbel, da vama najpomembnejša noč v življenju ostane v lepem spominu.

Poročna potovanja

Po popolni poroki vaju čaka le še eno – poročno potovanje! Medeni tedni so odličen začetek skupnega življenja, ko se lahko sprostita in preprosto uživata v družbi drug drugega.

Pridobite ponudbe/cene poročnih potovanj

Destinacij je ogromno, prav tako aktivnosti – izbirajta med peščenimi plažami ali visokimi gorami, vročim ali hladnim podnebjem, urbano ali ruralno izkušnjo. S pregledom različnih poročnih počitniških paketov zagotovo najdeta svoje idealno poročno potovanje. Marsikateri ponudniki mladoporočencem omogočajo izjemne akcijske ponudbe, oblikovane specifično za poročna potovanja! Tako se lahko izogneta dodatni organizaciji in preprosto izbereta ponudbo, ki zadovolji vse vajine želje.

Poročno potovanje je nekaj posebnega!
Poročno potovanje je nekaj posebnega!

Cena poroke?

Res je, da je za poroko potrebno odšteti precej denarja – večje število povabljenih, eksotična destinacija, inovativna dekoracija … Vse to pomeni večjo vsto denarja. Iz tega razloga se mnogo mladih parov sprašuje, ali je poroka sploh vredna časa in truda. Seveda poroka ni edino, kar dokazuje večno ljubezen. Dolgoletno razmerje, otroci, družinske večerje, ali pa preprosto skrb za domačega ljubljenčka je tisto, kar ljubezen kaže kot resnično.  V čem je torej smisel poroke?

Razlogov za poroko je nešteto. Mnogo parov se želi zaobljubiti pred Bogom in svojimi najbližji. Spet drugi želijo izgovor za največjo zabavo njunega življenja. Vsaka poroka je dobrodošla, ne glede na razlog. Da se torej izogneta stresu glede financ, se načrtovanja poroke lotita kar se da hitro. Z dovolj časa bosta preučila vse trike, kako pri poroki prihraniti denar, obenem pa bosta sproti zaslužila nekaj dodatnega denarja.

Kakšna je torej povprečna cena poroke v Sloveniji? Statistike kažejo, da Slovenci poročnemu dnevu namenimo nekje med 8000 in 10 000 EUR, seveda pa je cena odvisna od marsikaterih faktorjev. Spet drugi pod nobenim pogojem za poroko ne bi zapravili več kot 5000 EUR, medtem ko so nekateri pripravljeni zapraviti veliko več.

Kdaj Slovenci najbolj intenzivno načrtujemo poroko?

Kdaj Slovenci načrtujemo poroko?
Kdaj Slovenci načrtujemo poroko?

Po podatkih Omisli.si/poroka ter analize Google iskanj Slovenci največkrat iščemo nasvete za načrtovanje poroke v mesecu januarju, maju in avgustu. Zanimanje za planiranje poroke pa prične drastično padati v začetku jeseni in doseže najnižjo stopnjo v decembru. Podobno, a malce manj očitno je zanimanje za poroko ob koncu zime in začetku pomladi (februar, marec, april).

OMISLI.SI/POROKO

PRENESI SI POROČNO BELEŽNICO / POROČNI PLANER

ocena bralcev
5 od 2

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno