Revija Nasvet strokovnjaka

Poročni običaji in simboli poroke (dekliščina, fantovščina, mlaj, šranga, …)

Kazalo

ocena bralcev
5 od 7

Še malo pa bo prišel čas poročnih pravljic. Priprave so že v polnem teku za vse, ki si poroke želite še letos, saj organizacija zahteva kar nekaj časa. Večina slovenskih parov se poroči v septembru, juliju in juniju. Znotraj teh se kar dobre ¾ zakonskih zvez sklene na sobotni dan. Poročni obred po navadi spremljajo številni poročni običaji, ki se nam včasih zdijo nenavadni, a brez skrbi, nimamo jih samo pri nas. Preverite!

Pridobite ponudbe & cene preverjenih poročnih ponudnikov

omisli.si/poroko

(preverjeni poročni ponudniki)

>> prenesite si poročni planer <<
/ pdf / download / brezplačno /

Izbira poročne priče: Kakšen del ima pri vsem tem in kako pripraviti poročni govor?

Ste v dilemi, kdo izmed vaših najbližjih je primeren za vašo poročno pričo? Ta še zdaleč ni samo oseba, ki ob strani pospremi mladoporočenca v njun zakon, število njenih nalog je precej obsežnejše.

Prva in hkrati glavna naloga poročnih prič je, da so ženinova in nevestina desna roka. To pomeni, da morata spremljati, da organizacija poroke poteka čim bolj gladko. Hkrati morata poskrbeti, da imata vedno rezervni načrt. Najti morata tudi način za pomiritev neveste in ženina v primeru, da gre karkoli narobe.

> Preverite še: Cena poroke: Koliko stane povprečna poroka v Sloveniji?

Poročni priči pomagata pri celotnih pripravah na poroko, vse od poročne obleke, čevljev, ličil in številnih drugih pripravah za njun veliki dan. V času poroke morata spremljati mladoporočenca in skrbeti, da le-ta ves čas izgledata brezhibno. Kasneje na zabavi pa morata poskrbeti, da šopka in neveste ne ugrabijo ali celo huje, ne pobegne kar sama.

Med poročnimi običaji priči v večini primerov pripravita tudi govor, na katerega se morata dobro pripraviti. Vsekakor je dobro, da na začetku ne pozabita na humor, ki bo pritegnil pozornost občinstva. Plus točke dobite, če ga še dobro nasmejite. Največkrat so za to zaslužne številne prigode, ki ste jih doživeli skupaj z mladoporočencema in so primerne za celotno občinstvo. Vendar pazite, govor je velika odgovornost, nanj se dobro pripravite in ga povejte v treznem stanju. Na koncu se seveda zahvalite množici za posluh in z dobrimi željami skupaj nazdravite mladoporočencema.

 

Dekliščina in fantovščina: 5 najboljših idej, kaj početi

Pravijo, da poroka ni prava, če pred njo ni tiste tradicionalne dekliščine in fantovščine. Poročni običaji narekujejo, da to simbolizira zadnje slovo od samskega stanu, ki ga organizira glavna priča in je polna zabavnih iger. Skozi njih ženin in nevesta dokazujeta, da sta pripravljena na skupno življenje.

Čedalje bolj pogosto je, da se dekliščine in fantovščine ne prirejajo več ločeno, ampak ženin in nevesta zadnjo zabavo samskega stanu praznujeta kar skupaj. Zabava se v nasprotju z nekoč, ko sta ženin in nevesta na poroko prišla vsa neprespana, sedaj prireja vsaj dobra dva tedna pred poroko. Vsekakor ne pozabite na inovativne majice, piškote ter balone, vse je lahko malo nagajivo. A pazite, da boste upoštevali njun karakter in ne boste žaljivi.

Dandanes imajo priče in družice močno željo po popestritvi in edinstveni zabavi, ki še dolgo ne bo šla v pozabo. Predstavljamo vam 5 najboljših idej za predporočno preizkušnjo:

  1. Preizkusite medsebojno poznavanje ženina in neveste: Pogosto ženinu in nevesti njuni prijatelji postavijo kviz, skozi katerega želijo izvedeti, kako dobro poznajo svojega partnerja.
  1. Družinska opravila: Tradicionalna igra, ko prijatelji preizkušajo sposobnosti ženina in neveste v vsakdanjih družinskih opravilih. Nevesta mora po navadi previti dojenčka, zamesiti kruh in pomolsti kravo. Medtem pa mora ženin na seboj nositi lesen križ, sestaviti posteljico za dojenčka ali iz plastelina izdelati svoj najljubši del partnerke.
  1. Zamigajte z ljudmi: V primeru, da sta ženin in nevesta bolj športni tip človeka, jima ponudite gibalni izziv. V  njem morata na ulici najti 10 ljudi, ki jih bosta naučila plesno-gibalnih korakov in jih vodila skozi vadbo. S seboj ne pozabiti prinesti radio ali bluetooth zvočnik, da bo vadba res prava in učinkovitejša.
  1. Potujte: Ali ženin in nevesta rada potujeta? Potem je najem zabavnega kombija, traktorja ali avtobusa idealna izbira za vas. Potujte po okoliških krajih, jima v vsakem kraju spremenite tematiko vozila in ju preoblačite, obenem pa jima zadajte nalogo, da morata zbrati denar za svoja nadaljnja skupna potovanja.
  1. Naredite tekmovanje: Če sta prava navdušenca nad adrenalinom, ju peljite v zabaviščni park, na paintball ali na adrenalinski polet s padalom in poskrbite, da bo njuna zabava res nepozabna. Čim sta ženin in nevesta bolj glasbeno usmerjena, pa lahko poskrbite za tekmovanje v karaokah v baru.
Omisli.si/poroko
Vsi preverjeni poročni ponudniki na enem mestu >> Omisli.si/poroko.

Iz vasi pa ne kar tako lahko!

Med poročnimi običaji najdemo tudi tradicijo, ki je običajna za vasi. Organizira se le še v določenih predelih Slovenije, predvsem na Dolenjskem.  Poteka že dan pred poroko, ko se ženinu in nevesti postavlja mlaj. Ta namreč simbolizira odhod ženina ali neveste iz vasi, v kateri je živel/a.  Sam mlaj mora vsebovati smrekov venec in napis ter mora biti s strani neporočenih sovaščanov ženinu in nevesti postavljen že pred polnočjo. Po uspešno postavljenem mlaju so nagrajeni s prigrizki in žganjem, a naloga še zdaleč ni končana, saj morajo nanj pazita kar celo noč.

> Poročni trendi 2024

Šranga: Nevesta ni zastonj!

Po uspešno končanem izzivu, pa ženina iz vasi pred poroko čaka še najtežji preizkus – odkupiti nevesto. Prav na poročni dan vaški fantje ženini onemogočijo dovoz in priredijo šrango. Tam z različnimi vprašanji testirajo ženina, kako dobro pozna bodočo ženo in mu za odkup neveste postavijo nenormalno visoko ceno. Poročni običaji narekujejo, da si ženin ceno neveste lahko zbija z uspešno opravljenimi izzivi, kot so pravilni odgovori na vprašanja, žaganje drv in preizkus lažne neveste. Slednje se namreč pojavijo pred ženinom v poročni obleki in imamo obraz prekrit s tančico. Z denarjem, ki ga ženin plača za nevesto, se običajno mladoporočencema kupi darilo, preostanek pa porabijo za zabavo. 

omisli.si/poroko

(preverjeni poročni ponudniki)

>> prenesite si poročni planer <<

/ pdf / download / brezplačno /

Kakšna je pravljična poroka?

NI ženina in ženske, ki si ne bi želela, da bi bila njuna poroka točno takšna, kot sta si jo zamislila. S tem namenom posvojijo različne običaje, ki jim pripomorejo, da na svoj dan naravnost zasijejo. Eden izmed njih je gotovo snubitev na enem kolenu, ki izhaja iz časa srednjega veka in predstavlja pripadnost osebi.  Na sam dan poroke je značilno, da se ženin in nevesta pred poroko ne smeta videti, saj na bi se v nasprotnem primeru lahko premislila o sklepu zakonske zveze. Slednje je namreč imelo več pomena v preteklosti, ko je bila večina porok dogovorjenih. Prav tako poroko spremljajo številni konfeti, ki predstavljajo srečo, plodnost, bogastvo, zdravje in dolgo življenje. Po poroki je značilno hupanje z avtomobili, ki prežene zle duhove in njun prihod, ko mora ženin odnesti nevesto čez prag zaradi ranljivosti nevestinih nog in v izogib vnosa negativne energije v hišo. Da bo vse potekalo v najlepšem redu, si pomagajte tukaj.

Poročna obleka mora biti bele barve

Ste vedeli, da so včasih neveste imele na izbiro celotno paleto barv poročnih oblek? V resnici so se v večini primerov poročale v njihovi najboljši obleki, brez ozira na to, kakšne barve je bila. Pravzaprav je bela barva v 15. stoletju predstavljala barvo žalovanja, v nasprotju z nam znano napačno predstavo pomena čistosti in nedolžnosti. Slednje namreč predstavlja modra barva. Med poročnimi običaji je zapisano, da se je bele se je večina izogibala. Zakaj? Ni bila funkcionalna in se je hitro umazala, v njej so se namreč poročale le ženske, ki so prihajale iz plemiških in premožnih družin. In ko se je leta 1840 kraljica Victoria odločila, da se poroči v svileni obleki z belo čipko, je bela postala temeljna barva oblačil religioznih dogodkov.

Nekaj starega, izposojenega, modrega in novega

Poročni običaji, ki izhajajo iz viteških redov. Nevesta naj bi za srečo na svoji poroki nosila nekaj izposojenega, kar je v večini pomenilo kakšen star  kos družinskega nakita. Imela naj bi tudi nekaj novega, kot sta po navadi torbica ali čevlji, nekaj modrega, kar večinoma opazimo v šopku. In imela naj bi nekaj izposojenega, včasih je to kar poročna obleka prijateljice, ki živi v srečnem zakonu.

Izpust belih golobov

Za piko na i med poročnim obredom lahko v zrak spustite snežno bele golobe. Golobica namreč predstavlja brezmadežno belino, lepoto, čistost ter prinaša srečen zakon. Izpust se po navadi pospremi z ljubezenskimi verzi in dobrimi željami za mladoporočenca. 

Borba za šopek in podvezico ter prvi kos torte

Tako nevesta kot ženin imata seveda željo, da se njuni neporočeni prijatelji poročijo čimprej. To je tudi eden izmed razlogov, zakaj številni poročni običaji prikazujejo, kako nevesta svojim neporočenim gostjam vrže šopek. Enako ženin svojim prijateljem vrže podvezico, ki jo mora z neveste z zavezanimi očmi sleči z zobmi. Poročni običaji kažejo, da naj bi se tradiciji tisti, ki ujame šopek/podvezico poročil naslednji.

Kasneje ženin in nevesta skupaj razrežeta torto, ki je narejena iz pšenice in vode, kar prestavlja plodnost. Prvi kos si nato med seboj razdelita, kar pa po navadi spremljajo številni izziv, kot je, da med seboj tekmujeta, kdo ga bo pojedel več brez pomoči vilic in rok. 

Dež na poročni dan

Dež na poročni dan lahko simbolizira dve različni stvari, ena izmed njih pomeni, da bo v zakonu veliko potomcev, število teh pa naj bi se stopnjevala s tem, koliko časa dežuje. Drugi pomen pravi, da dež na poroki simbolizira veliko denarja v zakonu. Prav tako naj bi zakon trajal večno, če nevesta na svoj poročni dan zagleda mavrico.

Kje mora biti prstan?

Morda veste, zakaj redko kdo nosi poročni prstan drugje kot na prstancu? Prstan simbolizira zvestobo in se ga nosi na prstancu, ker so v preteklosti verjeli, da skozi njega poteka žila ljubezni. Ta naj bi bila direktno povezana s srcem. Na prstane je včasih pazila ženinova priča, sedaj pa jih do oltarja prinesejo mlajši sorodniki. Pazite le, da med obredom ne padejo na tla, saj to v zakonu prinaša nesrečo.

poročni običaji prstanec

Sanjsko poročno potovanje

Takoj, ko se par poroči in izstopi iz cerkve, je značilno posipanje z rižem, ki simbolizira obilje in plodnost. Za slednje pa so po koncu poroke namenjeni medeni tedni, ko se lahko v miru dokončno spoznavata in pobegneva od vsakdanjega stresa, ljudi in vsakdana. A včasih so medeni tedni pomenili povsem nekaj drugega, predstavljali so čas, ko so ženin in sorodniki nevesto skrivali skoraj cel mesec v upanju, da bo čimprej zanosila. Včasih je pravi raj za poročno potovanje predstavljala Italija, danes pa se mladoporočenci večinoma odločajo za poročna potovanja na eksotične destinacije, kot so Maldivi, Filipini, Bali itd.

Nenavadni običaji po svetu

Če ste mnenja, da je pri nas nekaj običajev res nenavadnih, pa naj vam razkrijem, da so poročni običaji zunaj naših meja ponekod morda še bolj. V Kongu se namreč nihče na poroki ne sme zasmejati. Še več, smejanje na poroki pomeni, da je ne jemljejo dovolj resno. Poročni običaji, ki so nam najbolj nenavadni:

V primeru, da boste kdaj povabljeni na poroko v Nemčijo, ne bodite presenečeni, če vas večer pred poroko povabijo na »Polterabend«. To je dogodek, kjer boste lahko razbijali krožnike in keramične izdelke z namenom, da boste v zakon prinesli veliko sreče.

Za Grčijo je značilno, da se ženin prepusti rokam svoje priče in ga le-ta obrije po obrazu. To naj bi simboliziralo njuno globoko povezanost in zaupanje med njima. Prav tako med samo poroko ženin v obleki nosi koščen železa, ki poskrbi, da odžene vse zle duhove, ženska pa za srečo v zakonu v svoje rokavice zdrsne kocko sladkorja.

Ste že slišali za pljuvanje neveste? V Keniji se namreč ženske poročajo s precej starejšim moškim in med samim obredom njen oče ali brat pljune na njeno glavo, nato pa nevesta odkoraka domov s svojim možem ne glede na to, kako daleč živita.

Tudi v Peruju se družice borijo za to, katera se bo naslednja poročila. A v nasprotju z borko za šopek, se borijo za prstan, ki ga iščejo v najbolj nenavadnem mestu – v poročni torti! A ni tako grozno kot se sliši, iz torte ven namreč speljani trakovi in eden od njih pelje do prstana.

Si predstavljate, da bi si ženska morala za svoj poročni dan izbrati kar tri različne obleke? To je namreč značilno za nevesto na Kitajskem, kjer za svojo prvo obleko nevesta običajno izbere obleko v rdeči barvi, za drugo v beli, tretjo pa izbere po svoji želji.

Kdaj so slovenski poročni običaji najbolj iskani?

Po podatkih Omisli.si ter analize Google iskanj so v Sloveniji poročni običaji in simboli najbolj iskani maja, januarja in junija. Sam podatek ni presenetljiv, saj se večina načrtovanja poročnega obreda začne v začetku leta, samo poroko pa si največkrat zaželijo v prijetnih, toplih mesecih. Najmanj so poročni običaji in simboli iskani v mesecih oktober, november in december. Takrat so po večini v ospredju priprave na božične praznike.

omisli.si/poroko

(preverjeni poročni ponudniki)

>> prenesite si poročni planer <<

/ pdf / download / brezplačno /

Pridobite ponudbe & cene preverjenih poročnih ponudnikov
ocena bralcev
5 od 7

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pošljite povpraševanje izvajalcem


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno