Poroka: DA ali NE? Se splača poročiti? (načrtovanje poroke)

ocena bralcev
5 od 1

Veliko ljudi se sprašuje, poroka da ali ne. Poroka nekaterim ljudem predstavlja najbolj čaroben dan v njihovem življenju, spet drugi pa trdijo, da je poroka zgolj ”pogodba” med partnerjema, ki – če je ljubezen resnična – nima nobenega smisla, saj je ljubezen tukaj – s poroko ali brez nje. Preverita tudi Omisli.si/poroko.

cena Poroke v Sloveniji / poroka
Se splača poročiti? Razlogi za poroko: ZA in PROTI?

V preteklosti je poroka imela več smisla, saj ženske takrat v družbi niso imele enake vloge kot moški. Govorimo predvsem o neenakopravnosti žensk, kar jih je sililo v odvisen položaj od svojega moškega,  poleg tega pa niso bile enakopravne, poroka pa jim je tako predstavljala neke vrste zaščito. Ženske v večini niso imele služb (in posledično tudi ne finančnega dohodka), pač pa so skrbele za dom. Moški na drugi strani so hodili na delo ter finančno poskrbeli za družino, potrebovali pa so naslednike. ”Menjava” je bila torej očitna.

Omisli.si/poroko

preverjeni poročni ponudniki, ki jim zaupamo

Pridobite ponudbe in cene preverjenih poročnih ponudnikov

Kako pa je danes? Ženske in moški smo enakopravni, vsi hodimo na delo, poleg tega poskrbimo za dom in družino, potreba po zaščiti nežnejšega spola s poroko pa se je tako zmanjšala. Pri vprašanju poroka da ali ne, moramo torej pogledati pozitivne in negativne strani poroke.

Razlogi za poroko

Par, ki je resnično zaljubljen in si želi drug z drugim ostati do konca življenja, bo poroka še bolj povezala. S poroko prav zares pridobimo partnerja, ki je zavezan, da nam bo stal ob strani v dobrem in slabem, tako pa pridobimo življenjskega sopotnika, na katerega lahko vedno računamo. S poroko se vez med partnerjema še poglobi, začutimo pa lahko tudi večjo predanost do partnerja – vsaj tako pravijo poročeni pari. Statistično pa je dokazano, da pari, ki se poročijo, ostanejo skupaj dalj časa, veliko njih tudi vse življenje.

Poroka da ali ne? Razlogi za poroko

Dokazano je, da srečna zakonska zveza prinaša tudi boljše zdravje posameznika. Zakonska zveza je ”prostor”, kjer lahko zaupamo tudi vse svoje skrbi, kar zmanjšuje stres in omogoča, da se posameznik počuti varno.

S poroko se nekoliko olajša tudi finančno stanje posameznikov, saj se zavedamo, da bo naš partner v primeru finančne stiske za nas poskrbel. Poročeni pari so tako navadno finančno stabilnejši kot neporočeni pari

Poroka da otroku dva odrasla človeka, na katera se lahko zanese, poleg tega pa si starša vzajemno pomagata pri vzgoji.

Razlogi proti poroki

Stroški poroke so lahko veliki, kar nas lahko postavi v situacijo, da moramo morda celo razmišljati o kreditu ali izposoji denarja za poroko, vsekakor pa bomo morali poseči po nekaj prihrankih. Vse to nas lahko za nekaj časa postavi v situacijo, ko moramo z nadaljnjimi investicijami vase in v svojo prihodnost nekoliko počakati.

Denar kot dodaten pritisk: res je, denar je velikokrat predmet spora in nič drugače ni med poročenimi ljudmi. Denar je velikokrat tudi razlog, da se pari razidejo. Glede na zadnje študije, ki so bile izvedene, lahko to pripišemo temu, da si za svoje partnerje navadno izbiramo ljudi, katerih pogled na denar je nasproten našemu. Prav zato je izjemnega pomena, da se že na začetku razmerja natančno pogovorimo o stroških in načinu varčevanja oz. porabe denarja.

Nova družina je včasih lahko naporna: dejstvo je, da s poroko dobimo tudi ”novo družino” (družino svojega partnerja). Če so odnosi urejeni, se nam ni potrebno bati ničesar, v kolikor pa odnosi niso urejeni in med nami in partnerjevo družino prihaja do trenj, se lahko naše težave s poroko še poglobijo. Prav zato se je smiselno s partnerjem pogovoriti tudi o tem, kako bomo reševali družinske težave, s katerimi se bomo srečali na skupni poti.

Poroka da ali ne? Razlogi proti poroki

Koliko časa v naprej planirati poroko?

Zavedati se moramo, da poroka navadno zahteva veliko organizacije, denarja in predvsem ogromno časa, saj je potrebno izbrati vse od vabil, prstanov, obleke, prostora, poročne torte, najti moramo priče, poleg tega pa se dogovoriti tudi za izvedbo obreda, fotografiranje in glasbo. Pozabiti ne smemo niti na poročni šopek in na dekoracijo. Vidimo lahko, da je dela ogromno, prav zato pa je nujno, da se načrtovanja poroke lotimo pravi čas.

Koliko časa v naprej planirati poroko?

Veliko bodočih mladoporočencev se sprašuje, koliko časa v naprej je potrebno planirati poroko. To je odvisno od številnih dejavnikov – najpomembnejša sta mesec poroke pa tudi sama velikost poroke. Če se želimo na primer poročiti maja, je potrebno poroko načrtovati že dobro leto v naprej, saj je maj mesec, ko je porok zares veliko. Poleg tega, pa so poroke pogoste tudi v avgustu.

prenesi si poročno beležnico / poročni planer

Ko si na vprašanje poroka da ali ne, odgovorimo z “da”, se moramo vprašati, kaj vse moramo še storiti. Zavedati se moramo, da je potrebno s planiranjem tistih stvari po katerih je največje povpraševanje. Navadno je to lokacija poročne zabave. Dovolj zgodaj moramo poskrbeti tudi za glasbo, saj so dobri glasbeniki navadno takoj oddani. Načeloma velja pravilo, da bolj unikatne kot so želje, bolj moramo pohiteti z načrtovanjem poroke. Sploh slednje velja, če želimo zakonsko zvezo skleniti zunaj matičnega urada, saj so mesta, kjer se poroke sklepajo, hitro zasedena, pa tudi na matičnem uradu se bomo morali ukvarjati z nekaj več administracije kot sicer.

Je pri načrtovanju poroke istospolnih partnerjev kaj posebnosti?

Posebej velja tukaj izpostaviti istospolne poroke. Partnerska zveza istospolnih partnerjev se prav tako lahko sklene izven prostorov matičnega urada, v kolikor to dopuščajo zmožnosti urada. Vendar se istospolni partnerji žal še zmeraj srečujejo z diskriminacijo in zavračanjem zahtev za sklenitev zakonske zveze na prostem, prav zato pa je bolje, da se v takšnem primeru načrtovanja poroke lotimo še nekoliko hitreje.

Poroka na hitro

Kako planirati poroko?

Kljub vsemu pa je dobro vedeti, da tudi v primeru, ko nas priganja čas, lahko najdemo nekatere rešitve. Na portalu omisli.si/poroko smo tako za vse bodoče mladoporočence pripravili pestro ponudbo različnih poročnih storitev. Izbirate lahko med ponudbo poročnih prostorov, fotografov in snemalcev, make-up ponudnikov in vsega ostalega, kar za izvedbo sanjske poroke potrebujete. Cene ponudb so dostopne, storitve pa so opravljene kvalitetno in skladno z željami mladoporočencev.Pri načrtovanju poroke nam lahko pomagajo tudi poročni sejmi, kjer bomo našli številne ideje o tem, kaj lahko v našo poroko vključimo. Tukaj lahko najdete seznam poročnih sejmov, ki se bodo odvili v Sloveniji.

Nekaj statističnih podatkov

V lanskem letu se je v Republiki Sloveniji zvrstilo 6.481 sklenitev zakonskih zvez in kar 2.387 razvez. Povprečna starost ženina ob sklenitvi prve zakonske zveze je znašala 32,2 leti, neveste pa 30,1 leto. Največ porok se je zvrstilo v mesecu maju, tesno pa mu sledi avgust.

Glede na podatke Omisli.si/poroko in Google iskanj v Sloveniji, se za poroko najbolj zanimamo maja, januarja in avgusta (najmanj pa v mescu decembru).

PRIPRAVLJENA NAČRTOVATI POPOLNO POROKO?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH POROČNIH PONUDNIKOV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih poročnih ponudnikov
ocena bralcev
5 od 1

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja