Poročna fotografija ali 5 nasvetov za iskanje najboljšega poročnega fotografa

Poročna fotografija je vsekakor več kot zgolj pritiskanje na sprožilec fotoaparata. Zato je pomembno, da iskanju primernega fotografa namenimo kar nekaj razmisleka in časa. Vaš poročni album naj bi zajel vso čarobnost enega najpomembnejših dni v vašem življenju – to pa ne predstavlja težke naloge zgolj za fotografa, temveč tudi za vašo izbiro primernega izvajalca. V nadaljevanju vam podajamo 5 nasvetov, ki vam bodo iskanje močno olajšali in vam zagotovili boljši končni rezultat.


Imate preglavice z organizacijo poroke? Omisli.si vam omogoča enostaven dostop do številnih izvajalcev, ki vam bodo s svojimi storitvami pomagali zmanjšati stres.


1. Začnite iskati zgodaj

Poročni fotografi, sploh najboljši, so pogosto zasedeni že dolgo vnaprej. Priporočljivo je, da se iskanja lotite takoj, ko ste določili datum in najeli prostor za poroko. Prej ko boste začeli z iskanjem, več verjetnosti je, da vaš izbrani fotograf ne bo zaseden na dan vaše poroke. Z iskanjem začnite vsaj šest mesecev pred poroko. V primeru, da je vaš izbrani datum v času sezone za poroke (april – oktober) z iskanjem vsekakor začnite eno leto prej. Bolje prezgodaj kot prepozno!


PRIPRAVLJENI NAJETI POROČNEGA FOTOGRAFA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH POROČNIH FOTOGRAFOV

 

Pridobite ponudbe najboljših poročnih fotografov

2. Razmislite o želenem stilu

Kot že rečeno, poročna fotografija ni zgolj stiskanje sprožilca. Ne samo, to, obstaja več različni vrst in stilov poročne fotografije, med katerimi lahko izbirate. Med osnovne in najbolj pogoste stile spadajo:

Klasični stil (portret): V tem primeru ime stila govori samo zase; gre za tradicionalno obliko poročne fotografije, na kakršno ponavadi naletite v poročnih albumih svojih staršev ali starih staršev. Gre za tako imenovano uprizorjeno fotografijo para, pogosto v spremstvu družine ali prijateljev. Največ svobode v tem primeru omogoča ozadje, ki je lahko karkoli od oltarja do prizora iz narave, portret pa je lahko ali povsem tradicionalen ali pa bolj sproščen. Ta stil je primeren za tiste, ki želite ujeti svoj poročni dan v najbolj popolni obliki.

poročni portret
Primer klasičnega poročnega portreta

 

Preverite tudi: CENA POROKE: KOLIKO STANE POVPREČNA POROKA V SLOVENIJI?

Dokumentarni stil:  Ta stil je posebej priročen če ponavadi ne želite pozirati za fotografijo ali če se vam zdi klasični stil uprizorjenega portreta pretirano tog; če se z izvajalcem dogovorite za dokumentarni stil poročne fotografije, bo slednji spremljal celotno dogajanje poroke in jo ujel tako rekoč »v akciji«. Tako bodo nastale fotografije vašo poroko prikazovale točno tako, kot je bila. Slike bodo tako bolj spontane, naravne, pisane ter življenjske.

Dokumentarna poročna fotografija
Primer dokumentarne poročne fotografije

Umetniški stil: Tudi tukaj ime govori samo zase; gre za stil, ki ne samo dopušča, temveč celo zahteva določeno mero kreativnosti in odstopanja od tradicije. Način slikanja lahko vključuje ali dokumentarni ali klasični stil, rezultati pa so ponavadi veliko bolj zasanjani. Obstaja kar nekaj različnih »podzvrsti« tega stila, zato je pomembno, da pred izbiro tega stila saj približno veste, kam bi se radi usmerili. Stil je pisan na kožo tistim, ki ne želite, da fotografija zajame zgolj realistične podobe temveč celotno čarobnost trenutka.

Primer umetniške poročne fotografije
Primer umetniške poročne fotografije

PRENESI SI POROČNO BELEŽNICO / POROČNI PLANER

>> brezplačno / pdf / download <<

3. Poročna fotografija uporablja internet

Živimo v dobi interneta, kar vam lahko pri iskanju želene poročne fotografije zelo koristi. Praktično vsak izvajalec, pa naj bo glasbenih ali fotograf, že uporablja socialna omrežja za oglaševanje svojih storitev. S tem vam omogoča dostop do svojih prejšnjih del, spletne strani, kontakta in številnih drugih informacij, ki vam lahko zelo koristijo. Verjetno sploh najlažji obstoječi način za iskanje najboljšega poročnega fotografa pa je, da svojo poizvedbo preprosto zaupate omisli.si, kjer vas bomo glede na vaše želje povezali z najbolj ustreznim ponudnikom.

Preverite tudi: Najboljši poročni fotograf – cena, ki jo je vredno plačati!

4.  Dogovorite se za intervju

Na internetu ste prišli v stik z izvajalcem, katerega prejšnja dela vam povsem ustrezajo. Razumljivo je, da bi najraje takoj poklicali  in ga rezervirali na dan svoje poroke. Bolje je, da ostanete potrpežljivi; dogovorite se za sestanek. Tovrsten intervju vam bo pokazal, kako se razumete s fotografom. Vaše ujemanje z izvajalcem bo omogočilo veliko lažje sporazumevanje ter boljše končne rezultate. Prav tako lahko na intervjuju zaprosite za ogled celotnega poročnega albuma – najboljši poročni fotografi na internetu večinoma objavijo zgolj zbirko najboljših del. Ogled končnega izdelka vam bo dal realen občutek za izgled vašega albuma. V primeru, da je želeni fotograf na datum vaše poroke zaseden, ga lahko tudi povprašate po možni zamenjavi s podobnim stilom – sploh v primeru, da dela za fotografski studio z več zaposlenimi fotografi, vam bo verjetno znal priskočiti na pomoč.

poročna fotografija para
Poročna fotografija vam bo vaš najlepši dan ohranila v čudovitem spominu do konca vaših dni.

5. Pozanimajte se o končnem izdelku

Večini ljudi se vprašanje končnega izdelka pri fotografiji ponavadi ne zdi problematično; vendar poročna fotografija pare pogosto ujame v past prav na tem področju. Zelo pomembno je, da izvajalcu na intervjuju postavite naslednja vprašanja:

Avtorske pravice? Ponavadi si avtor slike lasti vse pravice nad izdelkom (tudi če ste na sliki vi), kar pomeni, da jo lahko na internetu objavljate zgolj z vodnim tiskom ali pa sploh ne. Prav tako se lahko zgodi, da slik brez dodatnega plačila za avtorske pravice ne morete natisniti. Pozanimajte se, ali so slednje vključene v ceno.

Post-produkcija? Fotografije so posnete, vendar še ne predstavljajo končnega izdelka. Avtor jih ponavadi še dodatno popravi in izboljša v postopku, imenovanem »re-tuširanje«. Ta postopek je zaradi velike velikosti slik lahko zamuden, hkrati pa lahko tudi vpliva na izgled končnega izdelka. Bodite pozorni, da povprašate po načinu post-produkcije, kakšne so možnosti le-te, oziroma da izrazite željo, da se post-produkcija ne izvede.

Kako boste slike prejeli? Paketi poročne fotografije, ki jih ponujajo fotografski studii, pogosto v ceno vključujejo tudi izdelavo albuma, spet drugi pa vam bodo slike posredovali zgolj v digitalni obliki. Na sestanku z izvajalcem se vsekakor pozanimajte, kako je s tem pri njih; kdaj lahko pričakujete slike in končni izdelek ter kaj točno končni izdelek predstavlja.

Cena? Pozanimajte se o fotografovi ceni in kaj točno ta vključuje. Poročna fotografija se lahko plačuje po projektu ali po uri: razmislite, kaj točno želite na fotografijah in kaj se vam bolj splača. Ali cena vključuje vse storitve, vključno s post-produkcijo in izdelavo albuma? Kakšno časovno obdobje vključuje cena? Tovrstna vprašanja so enostavna, a vas lahko rešijo pred kakšnimi nepričakovanimi in neželenimi dodatnimi stroški.

 


PRIPRAVLJENI NAJETI NAJBOLJŠEGA POROČNEGA FOTOGRAFA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE NAJBOLJŠIH POROČNIH FOTOGRAFOV

 

Pridobite ponudbe preverjenih poročnih fotografov

Vprašajte & Odgovorimo


Ker sodelujemo z ogromno preverjenimi ponudniki, ki opravljajo v tem članku opisane storitve, nas lahko vprašate karkoli. Potrudili se bomo, da vam odgovorimo čim prej!
Storitev je brezplačna. Z oddajo vprašanja se strinjate s pogoji na https://omisli.si/pogoji-uporabe/.
Skupna ocena bralcev
[Skupaj: 0 Povprečje: 0]