Varstvo otrok na poroki – nočna mora ali popolna zabava?

ocena bralcev
5 od 1

V sanjah je poroka dogodek, pri katerem s prijatelji sedite na verandi in srkate šampanjec ter se mirno pogovarjate o dogodkih iz vaše preteklosti. Niti pomislite ne na vreščanje in tekanje otrok, jokanje dojenčkov in ukvarjanje s temi radovednimi bitji. Vendar pa je realnost povsem drugačna. Če nočete ves večer gledati zamorjenih obrazov staršev, ki ne vedo kako pomiriti svoje otroke, najemite nekoga za varstvo otrok, ki bo tudi njim priredil nepozabno zabavo. To bo vašo poroko naredilo mirnejšo in bolj sproščeno, rešili pa boste tudi marsikatero zadrego staršev. Na omisli.si vam ponujamo nekaj nasvetov, ki se jih je pri najemu animatorja ali varuške dobro držati.

Pripravili smo vam tudi seznam preverjenih poročnih varušk.

Naj varstvo otrok ne bo nočna mora
Naj varstvo otrok ne bo nočna mora

Previdno izberite osebo za varstvo otrok

Priporočljivo je, da najamete nekoga, ki ima veliko izkušenj z otroki. Dobro je namreč imeti nekoga, za katerega veste, da bo otroke znal pomiriti in jih zabavati. Nikakor nočete povzročiti nevšečnosti neveščemu človeku, ki bo v ključnih trenutkih odpovedal. Najbolje je, da osebo pred najetjem preverite ter se z agencijo pogovorite o dosedanjih izkušnjah. Prav tako je dobro, da z več osebami pred najetjem opravite intervju in se na podlagi njega odločite o najemu.

PRENESI SI POROČNO BELEŽNICO / POROČNI PLANERZ animatorjem/varuško se pogovorite o številu otrok

Zelo pomembno je, da se pred najetjem nekoga za varstvo otrok pogovorite z gosti, za katere veste, da imajo otroke. Priporočljivo je namreč, da jih obvestite o varuški oziroma animatorju, ki ga boste najeli, saj bo to pomirilo njihove skrbi glede varstva njihovih otrok. Gostje naj vam pravočasno sporočijo, koliko otrok bodo na poroko pripeljali, da lahko vi število posredujete animatorju, ki se bo na delo tudi ustrezno pripravil. Sporočite mu starosti otrok, posebne zahteve staršev glede otrok, priložite pa tudi kontaktne podatke vseh staršev, v primeru, da bi jih bilo potrebno o čem obvestiti.

Pozanimajte se o številu otrok
Pozanimajte se o številu otrok

V vabilu jasno napišite, da so vabljeni tudi otroci

Starši so velikokrat (upravičeno) skeptični glede tega, ali naj otroke pripeljejo na poroko ali ne. Sploh če niso iz bližnjih krajev se rado zgodi, da se ravno zaradi varstva otrok poroke ne udeležijo. Zato je ključnega pomena, da v vabilu na poroko pregledno napišete tudi, da so povabljeni otroci. Najbolje je, da pripišete kar njihova imena in ne le g. in ga. Novak z družino. Priporočljivo je, da pripišete tudi, da bo za varstvo otrok poskrbljeno. Če so otroci gostov stari več kot 18 let, a še vedno živijo doma je dobro, da jim pošljemo ločeno vabilo, v katerem jih prijazno pozovemo, da se poroke udeležijo.

Izberite fantka, ki bo nosil prstane in dekle, ki bo metalo cvetje

Vas vprašanje o tem, kateri starš bo doživel čast, da se njihov otrok sprehodi do oltarja s prstani spravlja v zadrego? Se vam zdi samoumevno, da imajo otroci sorodnikov, prednost pred otroki prijateljev in znancev? Zavedajte se, da na sprehod pred oltar ne morete poslati dve leti stare punčke, saj verjetno do njega ne bo nikoli prišla. Najprimerneje je, da ta čast doleti otroka, ki je star med 5 in 8 let. Ta se bo odgovornosti že zavedal ter bo ravnal preudarno in disciplinirano. Nihče pa vam ne bo zameril, če boste ta obred preprosto izpustili.

Izberite otroke primerne starosti
Izberite otroke primerne starosti

Ali otroci potrebujejo poseben meni?

Priporočljivo je, da za manjše otroke pripravite poseben meni, saj so otroci v svojih mladih letih lahko zelo izbirčni. Nikakor nočete, da otrok najboljše prijateljice ostane lačen, ker ne mara hobotnice na žaru in lososa na palčkah. Otroški meniji so cenovno dokaj ugodni, vsebujejo pa jedi, ki jih večina otrok obožuje. Postrezite jim s špageti, ocvrtimi zrezki ali ribjimi palčkami, pico brez gobic ali z ocvrtim krompirčkom. Vseeno pa je dobro, da se s starši pred naročilom pozanimate, česa njihov otrok ne mara, da ne boste kasneje v zadregi.

Poskrbite otroški meni
Poskrbite za otroški meni

Posebna soba za otroke

Če si želite omisliti posebno sobo za otroke je pomembno, da jo dobro in premišljeno opremite. Animator naj poskrbi za preproste igre, ob katerih se bodo tudi kaj naučili. Predvajajte jim risanke in otroške filme, pustite jim, da ustvarjajo, barvajo, rišejo in plešejo. Animatorjeva naloga je, da jih ohrani zasedene ves čas, saj se bodo lahko starši le tako brezskrbno zabavali. Poskrbeti je potrebno, da bodo v sobi prigrizki in da bo hrana in pijača na voljo ves čas. V sobi naj bodo tudi blazine, na katerih bodo otroci zvečer lahko zaspali in počakali, do jutranjih ur, ko se bo zabava končala.

V vsakem primeru je organizacija programa za otroke zelo zahtevna naloga. Niti dva otroka si namreč nista enaka in nimata enakih želja in potreb. Zato je bolje, da organizacijo otroškega programa prepustite strokovnjakom.

Na omisli.si/animacijo bodo naši strokovnjaki odgovorili na vsa vaša vprašanja, zato pošljite brezplačno povpraševanje še danes in na dan poroke le še uživajte!
ocena bralcev
5 od 1