Revija Nasvet strokovnjaka

Zaročni prstan: Cena, ideje, pomen in trendi

Kazalo

ocena bralcev
5 od 3

Zaročni prstan: cena, ki je sprejemljiva, najnovejši trendi, kako izbrati pravega… vse to je potrebno vedeti, preden se lotite iskanja vašega sanjskega zaročnega prstana.

Zaroka, tisti čudovit trenutek, ko se zavežeta, da se bosta poročila, da bosta za večno ostala skupaj… to je vsekakor pomemben korak v vajinem odnosu. Preden pa se zares zaročita, morata seveda poskrbeti, da bo ta dogodek nekaj posebnega. Nekaj, kar bo zavedno ostalo v vajinem spominu kot pomemben mejnik v vajini ljubezenski zgodbi. Kako pa lahko to dosežeta? Kako lahko poudarita lepoto vajinega odnosa, to simbolno zavezo k skupni prihodnosti v dobrem in slabem? Z zaročnim prstanom, seveda.


Zaročni prstan: Cena / cenik zaročnih prstanov

Povprečna cena za zaročni prstan: 100-3.600 EUR

Okvir za ceno zaročnega prstana: 1-3 plače

 

Pridobite ponudbe in cene zlatarjev za zaročni prstan

* Cene za zaročni prstan so izražene v EUR. Povprečne cene smo empirično izračunali na podlagi preko 370 ponudb mladoporočencema s strani preverjenih zlatarjev na Omisli.si/prstan. Cene za zaročne prstane niso fiksne in veljajo za: Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Koper, Novo mesto, Velenje in drugod po Sloveniji. Končna cena zaročnega prstana je najbolj odvisna od vrste in teže izbrane kovine in kamna. Za točno ceno zaročnega prstana za vašo zaroko pošljite povpraševanje preverjenim zlatarjem – zeleni gumb.

zaročni prstan cena
Ali je res vse v velikosti diamanta? Zaročni prstan: cena in simbolika

Je zaročni prstan cena, ki jo je vredno plačati? Koliko odšteti za zaročni prstan?

Zaročni prstan je simbol ljubezni, zvestobe in naklonjenosti med parterjema. Če ste se odločili svoji boljši polovici nadeti zaročni prstan, potem ne delajte kompromisov. Ne odločite se za nakup le zaradi tega, ker je prstan, ki ste ga našli, prvi približno sprejemljiv… in po možnosti še čisto predrag.

Postavite si predvideni budget za nakup zaročnega prstana in v okviru tega poiščite tisti pravi prstan, ki ga bo lahko ponosno razkazovala prijateljem in sorodnikom. Vzemite si čas, poiščite različne ponudnike, povprašajte prijatelje, ali pa iskanje vašega sanjskega zaročnega prstana začnite kar na https://omisli.si/prstan.

Zaročni prstan lahko kupite že za ceno 100 evrov, tudi manj, Slovenci pa po nekaterih podatkih kupujejo zaročne prstane v okviru med 500 in 3600 evri.

Kje lahko kupite zaročni prstan?

Kje kupiti zaročni prstan?

Zaročni prstan kupite v zlatarnah, kjer vam strokovnjaki svetujejo, pomagajo poiskati pravi prstan, ki v njihovi ponudbi najbolj ustreza vašim željam in finančnim okvirom. Seveda pa boste prihranili ogromno časa, če naredite ožji izbor zlatarn za zaročni prstan preko spleta, npr. Omisli.si/prstan, kjer zapišete svoje želje in vam zlatarne pošljejo nekaj fotografij iz ponudbe zaročnih prstanov, glede na vaše želje.

> Preberite tudi: Povprečna cena poroke v Sloveniji?

Nekatere zlatarne ponujajo tudi možnost, da si prstan oblikujete sami, torej izberete materiale in zaželeno obliko. Priporočeno pa je, da prstan pred nakupom vidite v živo.

Kakšen zaročni prstan izbrati? Izbire je veliko

Ideje za zaročni prstan

Zaročni prstan ima simbolni pomen, prav zato pa je še toliko pomembnejše, kako je prstan oblikovan, saj lahko preko izbire materialov in oblik najdete popoln prstan, ki bo predstavljal in proslavljal vajino zvezo. Predstavljamo nekaj zanimivih idej za zaročni prstan.

 

Srebro z detajli

 

Zlato z diamantom – malo drugače

 

zaročni prstan cena
Ekstravagantnen zaročni prstan!

PRENESI SI POROČNO BELEŽNICO / POROČNI PLANER

zaročni prstan s safirjem
Ko safir zamenja diamant

KUPUJETE ZAROČNI PRSTAN?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH ZLATARJEV ZA ZAROČNI PRSTAN (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih zlatarjev za zaročni prstan

Trendi zaročnih prstanov

V starih časih so bili zaročni prstani le enostavni kovinski obročki, bogatejši so si lahko privoščili zlate in srebrne.

V današnjih časih pa je ena najpopularnejših izbir klasični prstan, tako imenovani solitaire, to je preprosto oblikovan obroček iz zlata z enim vkovanim diamantom. Tako lahko resnično pride do izraza sijaj in lepota diamanta.

Klasični t.i. “solitaire” prstan

Zanimiva in vse bolj popularna alternativa je zaročni prstan s turkizom, to je neprozoren, modrozelen dragi kamen, kot alternativo diamantu ga v svojih kolekcijah namreč uporabljajo nekatere znamke, kot sta Azlee in Mociun.

Vintage prstani so neminljivi!

Seveda so v trendu tudi prstani z vintage izgledom, to so zaročni prstani, navdahnjeni po različnih časovnih obdobjih, kot so art deco in viktorijanska doba.

Toliko izbire… kako se odločiti za najlepši zaročni prstan?

Kakšen zaročni prstan kupiti za zaroko?

Ko se odločite za zaroko, je čas za lov na popoln zaročni prstan. Izbire je ogromno, vse od različnih barv dragih kamnov, do oblik prstana, materialov, stilov… mogoče se vam zdi, da pravega prstana sploh ne boste našli, kako se pravzaprav odločiti?

Zaročni prstan je simbol vajine ljubezni. Ko izbirate prstan za svojo bodočo nevesto, poskušajte upoštevati njene želje. Ona je tista, ki bo prstan nosila, zato je seveda zaželeno, da je po njenem okusu.

Pokažite ji, kako dobro jo poznate in razumete prav z izbiro zaročnega prstana. Ima rada starinski dizajn, razkošnost ali preprostost? So ji mogoče všeč prepletajoče se oblike, ji ustreza, če ima prstan bolj moderen ali bolj tradicionalen pridih? Ima rada nenavadnost in izvirnost ali tradicionalnost? Prstan naj se ujema z njeno osebnostjo, pa tudi z njenim stilom življenja, da je ne bi oviral ob dnevnih aktivnostih.

Najpogosteje izbire kovin za zaročni prstan: zlato, platina, srebro

Kovine za zaročni prstan

Daleč najbolj popularna izbira je zlato, saj je najbolj stabilno, torej s časom ne rjavi, ne spremeni barve, je tudi bolj cenovno ugodno od na primer platine. Lahko izberete nižjo čistost in se tako prilagodite glede na vaš budget, lahko se odločite za različne barve (belo zlato, rdeče zlato), tako da se bo prstan najlepše ujemal z izbranim dragim kamnom. Je pa zlato mehkejše kot druge kovine, zato ni priporočljivo izbrati prevelike čistosti zlata za zaročni prstan.

Prstan iz rdečega zlata, t.i. “rose” zlata je trenutno v trendu.

Platina je naravno bela kovina s čudovitim sijajem, ki pa je znana kot najdragocenejša med kovinami. V primerjavi z zlatom je platina kar petkrat redkejša. Je vzdržljiva in naravni hipoalergen, torej odlična izbira za tiste z občutljivejšo kožo.

Srebro je še cenovno ugodnejše, znan kot kovina lune. V nakitu je srebro zaradi svoje mehkobe mešano z bakrom in drugimi kovinami, da ostane boj vzdržljivo. Srebro lahko sčasoma potemni, zato je za srebrn prstan potrebno dobro skrbeti, ga hraniti v posebni vrečki na hladnem in suhem prostoru.

Dragi kamni – čudovite, igrive barve za vsak okus.

Kamni za zaročni prstan

Najbolj klasična izbira dragega kamna za zaročni prstan je seveda diamant, vendar obstaja veliko alternativnih možnosti. Če ste se odločili izbrati bolj unikaten prstan, lahko to dosežete že z izbiro dragega kamna. Kot alternativo diamantu lahko izberete bel opal, rubin, topaz v različnih barvah ali emerald in še mnoge druge drage kamne, ki se razlikujejo po barvah, teksturah in vzdržljivosti.

Manj poznan dragi kamen, ki ga lahko uporabite v zaročnem prstanu, je peridot, ki je čudovite, sveže olivno zelene barve in je lahko odlična izbira za unikaten zaročni prstan.

Zaročni prstan je tista pika na i, ko jo zasnubite

Zaročni prstan naredi zaroko (in poroko)

Zaročni prstan simbolizira obljubo, prav tako pa obljubo poroke. Tradicionalno naj bi ga v zahodnih kulturah nosile le ženske. S tem, ko bodoča nevesta prejme od partnerja prstan, se simbolno zaveže k poroki. Popoln prstan je torej tisto, ki da bodoči nevesti ponovno vedeti, da jo resnično razumete in ljubite, je tista pika na i, ki ovekoveči vajino ljubezensko zgodbo.

zlati zaročni diamand
Prstan predstavlja vajino ljubezen.

Simbolni pomen zaročnega prstana (in zaroke / snubitve)

Preden se poročita, se mora zgoditi dvoje, to sta snubitev in zaroka. Lahko bi rekli, da je to eno in isto, vendar obstaja drobna razlika med izrazoma. Snubitev se v resnici bolj kot ne nanaša na vprašanje, ponudbo poroke, torej trenutek, ko moški poklekne in vpraša svojo ljubljeno, ali bi se poročila z njim. Zaroka je tisto, kar sledi, če bodoča nevesta izreče tisti slavni »da«.

Zaroka je torej tisto obdobje, ko je poroka potrjena iz obeh strani, simbolno predstavlja vajino zaobljubo drug drugemu, zaobljubo večnosti vajine ljubezni. Zaroka je torej simbolna obljuba, da se poroka bo zgodila, ko se zaročita, je torej čas, da lahko začneta organizirati svojo poroko. Če niste čisto prepričani, kako bi se lotili organizacije poroke, lahko za ponudniki poizveste na https://omisli.si/poroko.

Pomen poročnega prstana se ohranja skozi zgodovino…

Zgodovina zaročnega prstana

Stari Rimljani naj bi začeli s tradicijo nošenja zaročnih prstanov na prstancu leve roke saj so verjeli, da vsebuje žilo ljubezni, ki teče naravnost v srce. Bodoče neveste so dobile dva prstana, enega zlatega, ki so ga nosile v javnosti, drugega kovinskega, ki so ga nosile doma, med opravljanjem domačih opravil.

Pomen zaročnega prstana kot zaobljube se je ohranjal skozi zgodovino, kasneje so v modo prišli prstani z diamantom, ki je drag kamen, ki je od nekdaj predstavljal razkošje in plemenitost.

V tridesetih letih prejšnjega stoletja je popularnost diamanta v zaročnih prstanih strmo upadla, cena diamantov se je namreč strmo spustila zaradi krize. Tako je le deset odstotkov Američank ob zaroki nosilo diamant, vendar je kasneje spet postalo moderno, skoraj obvezujoče, da je dragi kamen v zaročnem prstanu lahko izključno diamant.

zlati zaročni prstan
Bodite izvirni pri načrtovanju snubitve

Zaroka: 5 idej za snubitev

  • Preprosto in tradicionalno: peljite jo na romantičen kraj, lahko je v javnosti, lahko pa tudi na samem, upoštevajte njene želje, pokleknite in jo zasnubite.
Romantična zaroka
  • Domiselno in igrivo: preko namigov jo vodite do prstana, ki ga skrijete na kakšno vama pomembo mesto, ko ga najde, jo zasnubite.
Naj do zaroke vodijo namigi!
  • Pustolovsko in zabavno: peljite jo na potovanje, nekam, kamor si je vedno želela, počakajte na pravi trenutek, da jo zaprosite za roko…
Peljite jo na potovanje… s presenečenjem!
  • Praznično in nepričakovano: zasnubite jo na njen rojstni dan, združite njeno rojstnodnevno s praznovanjem vajine zaroke, tako bo zaroka vsekakor ostala presenečenje!
Na zaroki so lahko prisotni vsi njeni prijatelji, rojstni dan je pravi trenutek!
  • Moderno in pozorno: pripravite video, iz katerega bo razvidno, da ste snubitev že dolgo načrtovali, kako ste vse pripravili, mogoče vključite njene prijatelje, povejte ji, kako zelo jo ljubite, seveda pa zasnubite v živo, navdušenje zagotovljeno!

 

zlati zaročni prstan
Kaj pa moramo vedeti o zaročnih prstanih?

Pogosta vprašanja glede zaročnega prstana

Na kateri roki se nosi zaročni prstan? Na levi roki, pred poroko lahko na levem prstancu. Na poroki se ne nosi zaročnega prstana, saj mora biti poročni prstan edini, tako da je lahko resnično v centru pozornosti. V zahodnih družbah pa naj bi se ga po poroki prestavilo na desno roko. Nekateri pa ga nosijo na prstancu leve roke, kot poročni prstan.

Ali se zaročni prstan nosi tudi po poroki? Zaročni prstan se nosi po poroki, vendar naj bi ga imelo na drugem prstu kot poročni prstan. Nekateri pari se odločijo tudi za združitev poročnega in zaročnega prstana v enega, ki simbolizira njuno ljubezen.

Kako dolgo “velja” zaroka? Zaroka nima roka preteka uporabnosti, traja lahko kolikor dolgo ustreza vam in vaši boljši polovici. Naj bi pa povprečna dolžina zaroke bila okoli dvanajstih do osemnajstih mesecev. Tako trajanje razloži dejstvo, da je najpopularnejši letni čas za snubitev zima, za poroko pa poletje.

Kaj še moramo vedeti o zaročnem prstanu? Zaročni prstan naj bi bil za nevesto vedno presenečenje, mora biti po njenem okusu, saj ga bo ona nosila. Kot najpomembnejše pa, podarite ji ga, ko jo zaprosite za roko, naj predstavlja obljubo vajine zveze.

Da, tudi moški nosijo prstane!

Moški zaročni prstani

Sčasoma se vse več parov odloča tudi za moški zaročni prstan, torej da prstana ne nosi le bodoča nevesta, pač pa oba partnerja. Zato je nastal angleški neologizem, »mangagement ring«, zaročni prstan za moške. Včasih so tudi poročni prstan nosile le ženske, šele v modernejši zgodovini sta ga začela nositi oba patnerja.

Ali je res najbolje kupiti zaročni prstan pri prizanih zlatarnah?

Priznane zlatarne niso vedno najboljša izbira

Če iščete zaročni prstan po spletu, seveda najprej opazite prav prstane tistih bolj znanih ponudnikov, večjih, bolj priznanih zlatarn.

Že preko spleta se je, kot rečeno, zelo enostavno pozanimati o ponudbi, možnostih, ki jih ponujajo večje zlatarne, kot so Zlatarna Celje, Zlatarna Holc in mnoge druge s svojimi spletnimi trgovinami, Zlatarna Mirage z možnostjo oddaje povpraševanja po spletu, o široki paleti zaročnih prstanov Swarovski, Glamira prstanov.

Prednost nakupa zaročnega prstana pri priznanih zlatarnah je vsekakor večja verjetnost, da bo prstan kvalitetno izdelan, vendar pa je tudi dejstvo, da je v cene všteta tudi znamka, priznanost, ugled zlatarne. To seveda pomeni, da cena prstana, ki ga kupite pri znanih in večjih zlatarnah, gotovo ne bo najbolj optimalna za vašo denarnico.

zaročni prstan cena
Pomembno je, da ji je prstan všeč – ona je tista, ki ga bo nosila!

Kaj pa poceni zaročni prstani? Kakšna naj bi bila cena zaročnega prstana?

Zaročni prstan lahko kupite po zelo ugodnih cenah, vendar je potrebno poiskati pravega ponudnika, nekoga ki omogoča različne prilagoditve. To so lahko prilagoditve pri materialih, kot je na primer čistost zlata, izbira dragega kamna in ostale cenovno ugodnejše alternative.

Na tak način lahko kupite prstan, ki bo znatno cenejši, vendar bo po izgledu še zmeraj čudovit in razkošen, prav tak, kot bi si ga vaša boljša polovica le lahko želela.

Koliko časa pred zaroko moram naročiti zaročni prstan in kdaj zasnubiti?

Glede na podatke na Omisli.si in Google podatke je največ zanimanja in povpraševanja glede zaroke in zaročnih prstanov v juliju in decembru, najmanj pa v aprilu.

Graf prikazuje, kdaj ljudje največ iščejo podatke o zaroki in zaročnih prstanih glede na Omisli.si in Google podatke

Daleč najpopularnejši letni čas za snubitev zima. Lahko pa vidimo, da si večina ljudi za razmislek in izbiro prstana vzame približno šest mesecev, saj se večina za zaroke zanima prav julija. Nekateri pa imajo zaroko v mislih vse do enega leta pred “usodnim” trenutkom. Največ časa vzame izbira prstana, saj je iskanje ponudnikov zamuden proces. Treba je upoštevati tako želje bodoče neveste, kot tudi zastavljeni finančni okvir.


KUPUJETE ZAROČNI PRSTAN?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH ZLATARJEV ZA ZAROČNI PRSTAN (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih zlatarjev za zaročni prstan

ocena bralcev
5 od 3

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno