Revija Nasvet strokovnjaka

Poroka: Cena, TOP poročni ponudniki in poročni kalkulator 2024

cena poroke 2024 poročni kalkulator koliko stane poroka

Kazalo

ocena bralcev
4.5 od 12

Ko rečem poroka, kaj je prva misel, ki ti pade na pamet? Pri meni je bila to “cena poroke” oz. kako lahko pri poroki prihranim, ne da bi pri tem trpel moj poročni dan? Takoj za tem verjetno pomisliš na morje poročnih ponudnikov, stres pri načrtovanju poroke, odločanje glede števila gostov, bo poroka namenjena njim ali nama … Vprašanj je ogromno.

Slovenci se radi poročamo. Beležimo med 6.000 in 7.000 porok letno. Zadnji podatki statističnega urada so iz leta 2021, kažejo pa, da se je to leto poročilo 5.916 parov s povprečno starostjo ženina 36,8 leta in neveste 34,3 leta. Število porok se je v času korona krize zmanjšalo. Za kar 22% manj porok je bilo v letu 2020, napram letu poprej. A se trend poročanja v Sloveniji obrača… Če pogledamo dolgoletno povprečje, to pomeni 18 porok na dan, v 75 odstotkih pa je poroka na soboto.

 

Če te najbolj zanima cena poroke, oz. koliko stane poroka v Sloveniji in kakšni so stroški poroke, smo vam tukaj prirpavili podrobno cenovno analizo poroke glede na število povabljenih svatov in regijo v Sloveniji ter poročni kalkulator (spodaj).

Če članek bereš ker načrtuješ izbor poročnih ponudnikov, vedi, da večina slovencev poroko planira vsaj eno leto vnaprej. Torej je ZDAJ pravi čas, da preverita, kaj vse vaju čaka na tej čudoviti poti… Pri Omisli.si/poroko vam pri tem pomagamo s pregledom in izborom preverjenih poročnih ponudnikov in nasveti, da bo vajina poroka popolna, sanjska oziroma točno takšna kot želita.

Vmes pa bomo postregli tudi vse podrobnosti, ki so tako ali drugače pomembne za načrtovanje vajine sanjske poroke.

Vsekakor čim prej povprašajta ponudnike in rezervirajta želeni datum poroke, razen seveda, če je načrtovana “poroka na hitro”.

cena Poroke v Sloveniji / poroka
Poroka je za mnoge največji osebni dogodek. A koliko stane poroka in kako jo poceniti?

Cena poroke v Sloveniji

Ključni dejavnik izbire datuma poroke v Sloveniji ostaja razpoložljivost želene poročne lokacije (oziroma gostišča) ter glasbenika (poročna skupina, poročni glasbenik, poročni DJ ali poročni ansambel) a se trend zaradi olajšanega iskanja poročnih ponudnikov preko Omisli.si/poroko hitro spreminja. Stroški poroke pa nekako ostajajo na isti ravni.

Kako smo izračunali ceno poroke?

Preko Omisli.si/poroko išče poročne ponudnike v Sloveniji več kot 60 odstotkov mladoporočencev, kar pomeni, da posredujemo pri več kot 60% porok, zato so tudi poročni ponudniki vabljeni. Na podlagi preko 9.750 poročnih povpraševanj mladoporočencev in kar preko 61.400 ponudb ter ankete, ki je pripeta temu članku na dnu (izpolnita jo!), lahko predstavimo relativno realno skupno povprečno ceno poroke v Sloveniji in posameznih poročnih storitev oz. poročnih ponudnikov.

Seveda je vse odvisno od vsega. Kaj boste naročili v Sloveniji, kaj preko Aliexpresa ali Ebaya, koliko bo gostov (tukaj smo se orientirali na 40 svatov), katere poročne storitve boste vključili v svojo poroko, kakšna bo kakovost poročnih storitev (predvsem pogostitev, lokacija, poročna glasba, poročna fotografija ter snemanje poroke) in še bi lahko naštevali.

Poročni nasvet: Ko računata število vabil in daril za svate, ne uporabita številke povabljenih svatov, temveč preštejta družine. Ni za kaj =)

Več svatov, dražja poroka

Na dnu tega članka je anketa, preko katere lahko s tremi kliki označita vajin poročni budžet. Ne glede na to ali sta se že poročila ali pa se šele bosta.

Najprej poglejmo, koliko svatov slovenci povabimo na poroko v povprečju.

Strošek poroke je na koncu najbolj odvisen od števila svatov. Več kot je gostov, dražja je poroka… Pa je res tako?

Načeloma da. Podatki kažejo, da boste za poroko z več kot 110 svati, odšteli preko 14.000 €. Po drugi strani boste za poroko s 100 svati odšteli med 6.000 in 14.000 €, kar pa je že kar velik interval.

Poroka z cca. 80 svati stane med 4.000 in 14.000 evri, če pa je svatov približno 60, pa je interval cene poroke 6.000-10.000 €.

Porok pod 30 svati je malo, cena pa pričakovano najnižja (2.000 – 4.000 €).

Podatki se osvežujejo v živo, zato le pogumno zapišita vajin poročni budžet in preverita, kam se uvrstita…

Ali lokacija (regija) vpliva na to, koliko bo stala poroka?

Podatki zaenkrat kažejo, da so najdražje poroke na gorenjskem, saj je tamkja delež tistih, ki so stale nad 14.000 € največ.

V osrednjeslovenski in savinjski regiji prevladujejo 12-14k poroke, medtem ko večina porok v jugovzhodni regiji stane 13.000 €.

Tudi najcenejših porok je izgleda največ v osrednjeslovenski regiji.

Podatki so živi in se spreminjajo vsaki dan. Tako da, če še nista, izpolnita anketo spodaj…

POROKA 2024

Povprečna cena poroke v Sloveniji ≈ 8.180 EUR

Če se sprašujete, koliko stane poroka v Sloveniji (2020 / 2021) je zgoraj z oranžno zapisan empiričen odgovor. Cena poroke je sicer odvisna od mnogo dejavnikov, zato najbolje, da čim prej povprašate preverjene poročne ponudnike spodaj. Za hitro analizo stroška vajine poroke uporabita poročni kalkulator, ki podatke črpa iz spodnje tabele.

Tabela: Okvirne cene poročnih ponudnikov

nizka cenaSREDNJA CENA POROKEvisoka cena
Poročna glasba (band / DJ / ansambel)€150€900€1,650/ nastop
Poročni fotograf€300€600€900/ fotografiranje
Snemanje poroke€200€500€800/ snemanje
Pogostitev / Catering (hrana + pijača)€25€60€95/ svata
Poročna lokacija€100€250€400/ najem
Darila za svate€1€6€10/ družino
Poročna torta€2€4€6/ svata
Poročna obleka in čevlji€150€825€1,500/ osebo
Poročno cvetje in dekoracija€150€425€700/ poroko
Poročni prstan€220€660€1,100/ par
Poročni make-up€40€105€170/ osebo
Vabila / meniji / zahvale€2€4€6/ družino
Plesni tečaj€70€165€260/ par
Poročno potovanje€600€1,600€2,600/ osebo
Poročno vozilo z voznikom€250€325€400/ vozilo
Animacija / varstvo otrok€100€200€300/ poroko
Organizacija poroke€200€750€1,300/ organizacijo
Civilni obred + matičar€150€175€200/ obred
Cerkveni obred€100€150€200/ obred
Frizura€40€65€90/ osebo
Manikura / pedikura / depilacija€80€140€200/ osebo
Prenočitev za mladoporočenca€50€175€300/ par
Razno / dodatne poročne storitve in izdelki€100€200€300/ par

Tukaj preverite, kako so se poroke spremenile po korona krizi.

 

Za enostavno predstavo o tem, katere poročne storitve Slovenci najpogosteje uporabljamo uporabite spodnji poročni kalkulator. Imejta v mislih, da so nekateri stroški poroke fiksni (npr poročni fotograf, glasbenik, make-up, …) drugi pa variabilni (npr. pogostitev, vabila) in so torej odvisni od števila gostov oz. svatov. Za novorojenčke do dveh let navadno gostinci ne zaračunavajo ničesar (preverita), za otroke nad dvema letoma pa navadno odštejejo cca. 50% cene.

POROČNI KALKULATOR

Do zdaj smo ugotovili kakšne so povprečne cene za posamezne poročne storitve in kaj vse lahko vpliva na ceno poroke.

Za informativni izračun stroška vajine poroke, lahko uporabita spodnji poročni kalkulator.

V poročni kalkulator spodaj vnesite število svatov, izberite želene storitve in preverite okvirni izračun stroška vajine poroke.

Ne pozabite, gre zgolj za okvirne cene, za resne ponudbe preverjenih poročnih ponudnikov pa se brž obrnite na Omisli.si/poroko.

Preko Omisli.si/poroko najde preverjene poročne ponudnike preko 60 % mladoporočencev v Sloveniji.

Poročni proračun: Določita poročni budžet in po potrebi uredita financiranje poroke (poročni kredit)

Poročni proračun je ena najzahtevnejših (a vendar najpomembnejših) nalog načrtovanja poroke. Odločitev o višini poročnega budžeta vpliva na vse vaše druge odločitve – lokacija poročnega slavja, seznam gostov, poročna kulinarika, band ali DJ, poročna obleka in vse drugo, zato je pomembno, da to odločitev sprejmete premišljeno.

Določanje poročnega proračuna se začne s seznamom gostov, ki prikazuje večino vaših stroškov. Bodite pripravljeni na to, da boste porabili približno 40 odstotkov stroškov za osnovne potrebe gostov, torej za prostor, hrano in pijačo. Preostali znesek predstavljajo najem fotografa, snemalec, poročna obleka in ostale podrobnosti. Spodaj si oglejte približno razporeditev poročnih stroškov.

 • Prostor poročnega slavja in poročna kulinarika: 40%
 • Snemalec in poročni fotograf: 15%
 • Poročni band ali DJ: 10%
 • Cvetje: 10%
 • Dekoracija: 10%
 • Poročna obleka: 5%
 • Prevoz: 3%
 • Vabila in ostale tiskovine: 3%
 • Darila za svate: 2%
 • Poročna torta: 2%

V mislih imejte vprašanje: ali ste ste pripravljeni o vašem sanjskem prizorišču (ali pa morda o za vas popolni poročni obleki, sanjskih vrtnicah ali o stvari, o kateri sanjate že od otroštva) pogajati? V primeru, da je vaš odgovor ne, potem zmanjšajte stroške na stvareh, ki so za vas manj pomembne.

Ko boste imeli določen vaš poročni proračun, razmislite o stvareh, ki so za vas najbolj pomembne in najprej razporedite stroške največjih stvari, torej, lokacije in poročne kulinarike.

Ustvarite seznam

Če želite spremljati vašo porabo na vsakem koraku, potem si ustvarite tabelo v Excelu, kot si to pripravijo načrtovalci porok. Vanjo vstavite vse pomembne elemente, ki jih je potrebno vključiti v poročni proračun. Ustvarite kategorije stroškov na primer “NEVESTA” in spodaj dopišite stroške poročne obleke, čevljev, pričeske, ličenja in morebitnih šiviljskih popravkov.

V preglednico zapišite bistvene informacije. Vsaka stvar naj ima dopisane ocenjene stroške, dejanske stroške in že plačane avanse, ki ste jih plačali ob rezervaciji ponudnika. Nato ustvarite vrstico za skupno vstoto in uporabite funkcijo samodejnega seštevanja, da boste imeli ves čas pred očmi, koliko poročnega budžeta ste že porabili.

preverite tudi: KAKO SE JE PODRAŽILA POROKA V ZADNJEM LETU V SLOVENIJI? KJE IN KDAJ SE SPLAČA POROČITI?

Kdo bo prispeval v poročni proračun?

Danes so meje, kdo nosi stroške poroke, zabrisane. Tradicionalno starši mladoporočencev nosijo stroške poročnega slavja. Vendar lahko želi biti par neodvisen od staršev in stroške poroke prevzame sam. V nekaterih primerih se lahko tudi zgodi, da starši preprosto ne morejo poravnati stroškov poroke.

Že preden se ločita načrtovanja poroke, se s svojimi starši pogovorite, koliko stroškov poroke so pripravljeni plačati oni. S tem bosta videla, kakšno breme čaka vaju. Parom je pogosto nerodno vprašati tudi same poročne ponudnike, če bi lahko dobili kakšen popust oziroma kakšno drugo ugodnost.

Zadnja možnost, ki jo imata pri financiranju poroke in določanju poročnega budžeta je, da najameta poročni kredit. O financiranju poroke s kreditom se morata odločiti soglasno, da ne bo kasneje prišlo do nesporazumov. Pogosteje pari financirajo poroko z lastnimi prihranki in dohodki ter s pomočjo staršev in temu prilagodijo tudi obseg poroke in izbiro ponudnikov.

Pri načrtovanju poroke upoštevajte tudi to, da so se zaradi epidemije novega koronavirusa cene podražile. Prav tako se je povečalo število porok, zato so ponudniki zelo pogosto zasedeni že eno leto vnaprej. Načrtovanja poroke se zato lotite pravi čas.

Kako lahko privarčujem pri poroki?

Poroka je velik finančni zalogaj za večino parov. Vendar pa obstaja nekaj nasvetov, s katerimi lahko varčujete pri načrtovanju poroke, ne da bi pri tem ogrozili celotno vizijo, ki ste jo imeli v mislih.

Na primer, namesto da najamete drage lokacije za poroko, lahko praznujete v domačem okolju, v parku ali na lokalnem igrišču. Prav tako lahko prihranite pri izbiri cvetja, tako da raje izberete sezonsko cvetje, ki so na voljo ceneje. Prihranite lahjo tudi pri hrani, tako da namesto tradicionalne poročne večerje organizirate manjši sprejem ali piknik. Ne pozabite, da si lahko tudi izposodite nekaj opreme, kot je denimo poročna dekoracija, namesto da bi jo kupili, kar vam lahko prihrani veliko denarja. Poleg tega lahko pri izbiri fotografije in videoposnetkov prihranite tako, da namesto profesionalcev izberete prijatelja ali sorodnika, ki ima dobro kamero in smisel za fotografiranje.

S temi nasveti in drugimi uporabnimi triki lahko varčujete pri poroki in še vedno uživate ob svojem posebnem dnevu.

Kako dobiti popuste za poroko?

Obstajajo različni načini, kako lahko pri poročnih ponudnikih pridobite popuste.

Prvi korak je, da se čim prej pričnete dogovarjati s ponudniki poročnih storitev, saj mnogi nudijo zgodnje popuste. Poleg tega se lahko odločite za poroko v t.i. “nizki sezoni” času, torej izven klasične poročne sezone, kar prav tako prinese nekoliko nižje cene. Pri izbiri pravih ponudnikov storitev za svojo poroko se lahko odločite tudi za paketne ponudbe, kjer imate na voljo več storitev hkrati in je končni račun v tem primeru pogosto nižji, kot če bi se za posamezne storitve odločili pri različnih ponudnikih. Poleg tega ni odveč, da se pri izbiri ponudnika zanimate tudi za možne popuste, akcije ali druge ugodnosti, ki jih ponujajo. Za dodatne popuste se lahko obrnete tudi na svoje prijatelje in družino ter jih povprašate za morebitne poznanstva v svetu poročnih storitev. Poznavanje ljudi na tem področju lahko prinese občutno nižje cene. Vsekakor pa je pomembno, da ne prikrivate svojih pričakovanj in finančnih zmožnosti, saj lahko le tako pričakujete ponudbe, ki ustrezajo vašim možnostim. Še en način pa je obisk poročnega sejma, kjer poročni ponudniki navadno ponudijo nekaj popusta.

Kako zmanjšam stroške poroke?

Kako lahko zmanjšam stroške poroke je pogosto vprašanje vsakega para, ki se pripravlja na svoj poročni dan. K sreči obstaja mnogo načinov, kako zmanjšati stroške poroke.

Prvi korak je, da začnemo s pripravami in poročnim načrtom takoj, ko se odločimo za poroko. Pomembno je, da začnemo z načrtovanjem zgodaj, da se izognemo visokim cenam, ki se lahko povečajo v zadnjem trenutku.

Drugi korak je, kot že rečeno, da izberemo pravo lokacijo za celoten dogodek. To se lahko zdi težko, vendar lahko z iskanjem “vse-v-enem-poročne-lokacije”, ki ponuja paketni dogodek, prihranite veliko denarja. Takšen kraj vključuje tudi različne storitve, kot so dekor, prehrana, civlna, cerkvena poroka, itd.

Tretji korak je, da lahko pripravimo svoje jedi. To je veliko cene kot odhod v restavracijo. Svetujemo izbor sezonskih sestavin, kar lahko znatno zmanjša stroške hrane.

Nazadnje je pomembno, da se odločimo za preprost in naraven videz. Preprosta, elegantna dekoracija s cvetjem, ki raste v vašem vrtu, je lahko zelo učinkovita in cenejša kot velikopotezni dekorativni aranžmaji. Na splošno je pomembno, da se ne bojimo biti kreativni, saj lahko z nekaj praktičnimi koraki prihranimo veliko denarja, ne da bi pri tem žrtvovali svoj celotni poročni dan.

5 hitrih korakov za pocenitev poroke:

 1. Izberite pravi datum: poroke običajno stanejo več v visoki sezoni ali ob vikendih. Razmislite o poroki v zimskem času ali med tednom, ko so cene običajno nižje.
 2. Omejite število povabljenih: manjša poroka ne bo samo postala manj, ampak bo tudi bolj intimna in osebna.
 3. Spremenite kraj poroke: namesto da se poročite v dragem hotelu ali dvorcu, razmislite o drugih možnostih. Mogoče se lahko odločite za poroko v naravi ali pa si izposodite hišo ali vikend v objemu narave. Airbnb ima mnogo zanimive ponudbe!
 4. Preverite alternativne možnosti za hrano in pijačo: namesto tradicionalne večerje v restavraciji, zmanjšajte stroške z organizacijo piknika na prostem. Lahko pa se odločite tudi za samopostrežni bife ali pa pice, zakaj pa ne?
 5. Najemite obleke namesto nakupa: poroka je eden najdražjih dogodkov v življenju, zato se nič čudnega ne zgodi, da so tudi poročne obleke in obleke za druge udeležence poroke neverjetno drage. Namesto nakupa se odločite za izposojo oblek, kar vam bo zagotovo prihranilo nekaj denarja. Pa tudi, ali mora biti portočna obleka res poročna? Sploh ni nujno!

V najbolj pomembnem dnevu svojega življenja ne skrbite le za goste in procesije, pač pa za to, da boste poročni dan preživeli popolnoma brezskrbno. Tudi s pomočjo teh enostavnih nasvetov za zmanjšanje stroškov poroke.

 

Vajin poročni seznam za popolno poročno organizacijo

Ko pomislite na organizacijo poroke, vam verjetno najprej na misel prideta poročna prstana in bela poročna obleka. V resnici je seznam veliko daljši in včasih se zdi, da se nikoli ne skrajša. Vendar, če se organizacije lotite sistematično, si boste prihranili veliko skrbi in stresa. Spodaj si preberite seznam 40 stvari, ki jih ne smete pozabiti. Presenečeni boste, da sta poročna prstana šele na 30. mestu.

1. Datum poroke

Izbira datuma poroke je najpomembnejša odločitev pri organizaciji vašega poročnega dne. Izbrani datum bo vplival na vse druge stvari. Lahko imate v glavi idejo, kakšno poročno torto si želite ali pa že imate izbrano popolno poročno obleko, vendar je ne morete rezervirati, dokler nimate izbranega datuma.

Pri izbiri datuma bodite pozorni na več stvari. Če si želite lepega sončnega vremena, potem bo poroka v poletnih mesecih za vas prava izbira. Najbolj pogoste so poroke v spomladanskem in jesenskem času, saj temperature še niso previsoke, narava pa je takrat zares čudovita.

2. Prijava na upravni enoti

Ko imata izbran datum, se osebno odpravite na upravno enoto v kraj, kjer nameravate skleniti zakonsko zvezo. Vložiti morate vlogo za sklenitev zakonske zveze. Zakonska zveza se lahko sklene na upravni enoti ali pa na lokaciji, ki si je želite vi. Bodite pozorni na to, da boste morali sami poravnati stroške, če boste zakon sklenili izven uradnih prostorov.

3. Lokacija civilnega obreda

Lokacija civilnega obreda je nekaj, brez česar vaše poroke ne more biti. Najti popolno lokacijo ni preprosto, saj je na trgu ogromno ponudbe. Pomembno je, da izberete kraj, ki odseva vašo osebnost in stil poroke. Če planirate moderno poroko, potem bo morda za vas pravi kraj galerija, skedenj ali pa z vrt, okrašen z lučkami.

Pozorni bodite tudi na število gostov, ki bodo prišli na vašo poroko. Če bo svatov veliko, potem rezervirajte večji prostor ter se s tem izognite nevšečnostim in gneči.

4. Ura civilnega obreda

Ura obreda vpliva na dogajanje, ki se bo nadaljevalo po končani ceremoniji. Pomislite na to, kdaj želite, da se začne večerja. Če imate povabljenih veliko starejših ljudi, bo to verjetno bolj zgodaj kot če je večina svatov mladih. Bodite pozorni tudi na fotografiranje mladoporočencev, ki je ponavadi po koncu obreda, saj je takrat svetloba najlepša.

Ne pozabite tudi na morebitne nezgode in zastoje na cesti, zaradi katerih se lahko dogajanje zamakne.

5. Priprave na zakon

Če se boste poročili cerkveno, potem morate pred rezervacijo cerkve opraviti priprave na zakon. Možnosti, kje boste opravili priprave je več. Nekatere potekajo čez vikend, v današnjih časih kar preko spleta, druge pa so celoletne. Po koncu priprav boste dobili potrdilo, ki ga predložite duhovniku, da pripravi zapisnik.

6. Kraj cerkvenega obreda

Če boste imeli poleg civilnega obreda tudi cerkveni obred, morate rezervirati tudi cerkev. Lahko je to cerkev, kjer živite, ali pa katerakoli druga, ki vam je všeč. Rezervacijo opravite pri duhovniku. Ko imate izbrano cerkev, se z župnikom dogovorite še, kdo bo pri obredu pel, kdo bral berilo, kakšna bo okrasitev cerkve in druge podrobnosti.

7. Ura cerkvenega obreda

Ura, ob kateri se bo začel cerkveni obred je odvisna od tega, ali se prej poročite še civilno ali ne. Pri načrtovanju bodite pozorni na to, da boste imeli po cerkvenem obredu dovolj časa za pogostitev, čestitke in fotografiranje.

8. Poročni priči

Ena pomembnejših odločitev je izbira poročne priče. Pri izbiri prave priče bodite pozorni na več stvari. Priča je oseba, ki bo na vaš najlepši dan življenja vaša desna roka. Potrebujete osebo, na katero se lahko zanesete in ki je dobro organizirana. Ne bodite obremenjeni s tem, če priča ni enakega spola kot vi. Imate morda brata, s katerim se odlično razumete ali pa najboljšega prijatelja, ki vam že celo življenje stoji ob strani? Potem naj bo on vaša poročna priča.

Izbirate med družinskim članom in prijateljem? Morda se bo vaš prijatelj po poroki oddaljil od vas, a z družinskimi člani boste imeli vez za vedno. Zato je vaš brat/sestra popolna izbira za poročno pričo.

9. Proračun poroke

Verjetno bo vaša poroka največja zabava, ki jo boste v življenju organizirali. Temu primerni bodo tudi stroški. Pri odločitvi, koliko denarja boste namenili za svojo poroko, najprej seštetejte svoje prihranke. Razmislite, koliko mesečnega prihodka lahko namenite poroki ter prištejte še morebitno denarno pomoč vaših domačih. Nato ustvarite podrobno preglednico, ki vam bo pomagala, da svojega proračuna ne boste prekoračili ter, da vas ne bodo presenetili nepričakovani stroški.

10. Stil poroke

Stil vaše poroke je odraz vas in partnerjevega sloga. Pri izbiri teme si vzemite nekaj časa za razmislek, kaj vam je všeč in kakšen poročni dan si želite. Navdih lahko najdete na številnih spletnih straneh, ampak pazite, da bo stil na koncu še vedno predstavljal vas in vašega partnerja.

Pomembno je, da izberete stil poroke, ki je vam všeč. Ne ozirajte se na to, kaj mislijo drugi in kaj je trenutno v stilu.

11. Seznam svatov

Sestaviti seznam svatov predstavlja velik izziv. Verjetno ne želite na svoji poroki ljudi, ki vam niso zares blizu, po drugi strani pa nočete, da bi vam kdo zameril, ker ga niste povabili.

Začnite tako, da določite skupno število gostov. Nato napišite vse vaše sorodnike in družinske prijatelje, ki jih boste povabili na poroko. Na koncu pa dopišite še vaše prijatelje. Pri tem se vprašajte, kdaj ste prijatelja nazadnje videli. Če se z osebo niste videli zadnjih 12 do 18 mesecev, potem je verjetno ne boste povabili. Zagotovo povabite prijatelje, s katerimi skupaj praznujete velike dogodke, kot so rojstni dnevi in prazniki.

Če ste v dvomu, ali nekega prijatelja povabiti ali ne, pomislite, kako ta oseba vpliva na vaše življenje. Ali se ob njej počutite dobro in ima na vas pozitiven vpliv? Potem jo zagotovo povabite.

12. Vabila

Poročno vabilo je eno najpomembnejših stvari, na katere se morate osredotočiti pri načrtovanju poroke. Z njim gostom prvič predstavite, v kakšnem stilu bo vaša poroka. Prav tako jim posredujete datum in druge informacije o poročnem dnevu.

Idealno je, če vabila izročite osebno in dovolj časa pred poroko. Tako si bodo svatje zagotovo lahko vzeli čas in rezervirali morebitno nastanitev, če prihajajo iz oddaljenih krajev.

13. Lokacija poročnega slavja

Lokacija poročnega slavja je prostor, kjer se bo ustvarilo največ spominov na vaš poročni dan. Prostor naj odseva vaš osebni stil, vseeno pa bodite pozorni, da bo dovolj prostora za vse svate. Ne pozabite, da bodo notri mize, stoli, prostor za fotografiranje in pa veliko plesišče. Ker se večina poročnega slavja dogaja ponoči, poskrbite za dobro osvetlitev in morda na mize postavite kakšne svečke.

Če boste rezervirali prostor v naravi, ne pozabite na dobro ozvočenje ter pomislite, kako boste preprečili, da bi svate zeblo ob jutranjih temperaturah. Poskrbite tudi za dovolj veliko parkirišče in varnostnika, če je lokacija odmaknjena na samem.

14. Hrana

Nekaj česar si na poroki ne želite je, da bi vaši gostje ostali lačni. Pri rezervaciji poročne gostije s partnerjem pomislite, kakšen stil hrane vam je všeč. Če prisegate na klasiko, potem boste imeli verjetno postrežen meni, če pa radi sledite trendom, se odločite za catering. Prednost cateringa je tudi to, da je ugodnejši od postreženega menija in ponavadi ponuja več različnih možnosti.

Ne pozabite tudi na polnočni prigrizek. Zadnje leto je moderno, da se proti jutru pečejo dobre napolitanske pice ali pa burgerji. Ti se bodo še posebej prilegli po urah plesa.

15. Pogostitev po civilnem ali cerkvenem obredu

Po civilnem ali cerkvenem obredu se mladoporočenca ponavadi umakneta od svatov in se gresta fotografirati. Da bi gostom olajšali čakanje, rezervirajte pogostitev. Pogosto se pari odločijo za kanapeje in sladice v kozarčkih. Ne pozabite tudi na kozarec dobrega vina ali pa morda najljubša koktejla vas in vašega partnerja.

16. Glasba – band ali DJ?

Odločitev, ali boste rezervirali poročni band ali DJ-ja, je odvisna od tega kakšno zabavo si želite. Če bi radi plesali na disko glasbo iz sedemdesetih let, potem bo verjetno prava izbira DJ. Če pa vam je najljubša živa glasba, potem se odločite za band.

Upoštevajte, da ima DJ verjetno pripravljene več glasbe in potrebuje manj prostora kot band ter da je band ponavadi dražji kot DJ.

17. Pesem za prvi ples

Eden pomembnejših trenutkov poročnega slavja bo, ko boste z vašim partnerjem odplesali prvi ples. Še pred tem se boste morali odločiti na katero pesem boste plesali. Če prisegate na klasiko, potem vam poročni angleški valček ne uide.

18. Tečaj za poročni ples

Nekaj mesecev pred poroko se prijavite na tečaj plesanja. Učitelj vaju bo naučil koreografijo poročnega plesa in še ostale plesne korake standardnih plesov, da boste lahko dan preplesali vaš poročni dan.

19. Prvi ples

Prvi ples je eden izmed najlepših dogodkov poroke. Pomembno je, da se med plesom povsem sprostite in zaupajte svojim nogam. Pri tem seveda ne pozabite na udobno obutev.

20. Animator

Ponavadi animacijo svatov vodi že poročni band ali DJ. V nasprotnem primeru najemite animatorja. Če bo na vaši poroki veliko majhnih otrok jim pripravite otroški kotiček, kjer se bodo igrali in zamotili. V ta namen vam bo prišel prav animator otrok.

21. Poročni fotograf

Poročne fotografije bodo vaš najbolj dragocen spomin na poročni dan. Ko vam jih bo fotograf izročil, jih boste takoj želeli deliti z vašimi najbližjimi. Nanje se boste ozrli čez 50 let ter se spominjali svojega najlepšega dne. Zato je izbira poročnega fotografa pomembna odločitev.

Ključno je, da izberete fotografa, ki bo razumel vašo vizijo poročnega dne in ki mu lahko zaupate ter se ob njem počutite prijetno. Za pomoč pri izbiri poglejte na družabna omrežja, kjer fotografi objavljajo svoje fotografije. Na sestanku ga vprašajte, kaj vse ponuja za svojo ceno. Priporočljivo je, da imate pred poroko predporočno fotografiranje, kjer se boste drug z drugim bolj spoznali in vam potem na poročni pred kamero ne bo nerodno.

22. Poročni snemalec

Če se za poročnega fotografa odloči večino parov, pri poročnem snemalcu ni tako. Vendar naj vas opozorimo, da bo snemalec posnel stvari in ujel čustva, ki jih fotografi ne bodo. Če ste v dvomih ali izbrati poročnega snemalca ali ne, vam priporočamo, da ga vzamete. Zagotovo vam ne bo žal.

23. Poročno vozilo

Ponavadi se k obredu pripeljta nevesta in ženin posebej, po poroki pa se skupaj odpeljeta na poročno slavje. Pri izbiri vozila je pomembno, da ima avto dovolj prostora za nevestino obleko in da je udoben. Ker bo poroka enkratni dogodek vašega življenja, si lahko privoščite kakšno bolj ekstravagantno vozilo – limuzino ali pa morda staromodnika?

24. Voznik poročnega vozila

Voznik poročnega vozila je ponavadi eden od povabljenih gostov ali pa lastnik avtomobila. Nevesta ima svojega voznika, ženin pa svojega.

25. Poročna obleka

Ne glede na to, ali o svoji poročni obleki sanjate že od petega leta, ali pa o njej niste razmišljali do zdaj, je iskanje stresno. Verjetno še nikoli niste oblekli tako svečane in drage obleke. Preden se podate na lov za poročno obleko vsekakor poglejte, kakšen stil obleke vam je všeč. Še vseeno pa ostanite odprti za nasvete svetovalk, saj lahko obleka v živo izgleda drugače kot na spletu. Poročni salon obiščite dovolj zgodaj, saj so dobavni roki dolgi, poleg tega pa so ponavadi potrebni še šiviljski popravki.

26. Poročno ličenje

Poročni make-up mora ostati brezhiben do jutra. Pri izbiri poročnega vizažista je najbolj pomembno, da se dogovorite za poskusno ličenje že pred poroko. Takrat mu boste zaupali svoje želje in pričakovanja. Morda boste dobili uporabne nasvete o tem, kako pripraviti svojo kožo, da bo na dan poroke izgledala brezhibno.

27. Poročna pričeska

Poleg poročnega ličenja mora do jutra zdržati tudi poročna pričeska. Tistemu, ki boste zaupali svojo poročno frizuro, povejte, kakšno obleko imate in kakšen bo vaš stil poroke. Frizer vam bo najbolje znal svetovati, kakšno pričesko izbrati, saj ima za sabo verjetno že kar nekaj porok.

28. Poročni čevlji

Pri izbiri poročnih čevljev imejte v mislih, da je na prvem mestu udobje. Morda zelo visoke pete izgledajo bolje kot balerinke, vendar ne pozabite, da boste na dan poroke ves čas na nogah. Če si želite visoke pete, potem jih nosite že prej, da se bo noga na njih navadila. Nič vas ne stane, če imate v avtu udobno alternativo, ki bo še tako prav prišla po urah plesa.

29. Poročni šopek

Poročni šopek je dodatek, ki ga boste nosili le enkrat v življenju. Pomislite, kdaj drugič boste nosili čudovit šopek rož, narejen posebej za ves, cel dan? Pri izbiri cvetlic, ki bodo krasile vaš šopek, bodite pozorni na več stvari. Dobro je, če najprej izberete vašo poročno obleko. Tako vam bo cvetličar znal svetovati, kakšna izbira bi bila najboljša. Odločite se tudi, kakšno obliko šopka želite – klasično ali asimetrično? V zadnjem času so v trendu tudi poročni šopki iz suhega cvetja.

30. Poročna prstana

Pri izbiri poročnega prstana najprej pomislite na to, kakšen nakit že imate doma. Ali vam je ljubše belo ali rumeno zlato? Ali je vaš stil moderen ali prisegate na klasiko? Izberite poročna prstana, ki predstavljata vas in vašega partnerja, saj ga boste na svoji roki nosili celo življenje.

Pomislite tudi na tako, kakšno je vaše vsakdanje življenje. Če je vaš vsakdan razgiban, potem se raje odločite za vgrajene kamne. Če že imate zaročni prstan in ga nameravate nositi tudi po poroki, potem pazite, da se bosta prstana ujemala skupaj.

31. Poročno cvetje

Pri poročnem cvetju se najprej odločite, koliko denarja boste temu namenili. Od tega bo odvisna velikost šopkov na mizah in vrsta cvetja. Potem najemite cvetličarja, ki bo razumel vašo vizijo poroke. Najbolje je, da mu pokažete slike cvetličnih dekoracij, ki so vam všeč.

Najprej se odločite, kakšen boste imeli poročni šopek. Pri tem upoštevajte katero cvetje bo takrat v sezoni. V stilu z nevestinim šopkom bo potem tudi ostala cvetlična dekoracija – okrasitev avta, miz, naprsni šopki in ostala okrasitev.

32. Poročna torta

Poročna torta je v tradiciji že od nekdaj. Vendar ob današnji pestri ponudbi, se je težko odločiti, katere okuse izbrati. Najprej se odločite, kako veliko torto boste imeli. Če bo torta trinadstropna, potem bo imela verjetno tudi tri različne okuse.

Nato se lotite izbiranja okusa. To je ponavadi najslajši del organiziranja poroke, saj boste imeli s partnerjem možnost, da poskusite vse različne okuse. Ponavadi se pari odločijo za čokoladen in osvežilno saden okus torte.

33. Pecivo

Pecivo se postreže na mize po večerji. Pri peki lahko prosite za pomoč vaše najbližje ali pa pecivo naročite pri slaščičarju. Danes so v trendu sladice v kozarčkih in tortice na palčkah.

Če radi stopate iz cone udobja lahko po večerji postrežete tudi slane prigrizke, npr. čips in kokice. Verjemite, svatje bodo navdušeni.

34. Okrasitev prostora

Ponavadi vam pri dekoraciji prostora pomagajo tam, kjer bo potekalo poročno slavje. Zapomnite si, da prostor naredijo unikatne malenkosti, kot so lučke, dekce, nežni dodatki, prostor za fotografiranje, japonke, v katere se bodo preobuli najbolj zagreti plesalci, ter številne druge.

35. Program poroke

V program poroke napišite časovnico dogajanja – kdaj se začne večerja, kdaj bo prvi ples, poročna torta, morebitne predstavitve družin ali kaj podobnega. Nato dajte program osebi, ki ji zaupate ali poročni organizatorki, da bo dogajanje spremljala in ukrepala ob morebitnih zamudah.

36. Dekliščina in fantovščina

Dekliščina in fantovščina je zadnje dejanje, preden skočite v zakonski stan. Ponavadi jo organizirata poročni priči, vi pa prispevate seznam povabljenih.

37. Sedežni red

Pri sedežnem redu je pomembno, da skupaj sedijo ljudje, ki se poznajo. Verjemite ne želite si, da bi med svati vladala neprijetna tišina. Ko boste imeli izdelan sedežni red, ga posredujte tistim, ki bodo okrasili prostor poročnega slavja. Oni bodo potem izdelali personalizirane listke in napisali sedežni red.

38. Darila za svate

Darila za svate so malenkost, ki jo svatje dobijo ob odhodu domov. Lahko je to škatla domačega peciva, konfeti, personalizirane šalice, olivno olje ali pa med.

Pomembno je, da podarite svatom nekaj, kar bo uporabno. Verjetno si ne želite, da bi darilo postavili na dno omare in nanj pozabili.

39. Zahvalne kartice

Zahvalne kartice ponavadi pošljete vsem povabljenim kakšen teden po poroki in se jim še enkrat zahvalite, da so bili z vami na najlepši dan vašega življenja.

40. Poročna organizatorka

Če ste med branjem tega seznama razmišljali o tem, da je organiziranje poroke prevelik zalogaj za vas, potem se obrnite na pomoč poročne organizatorke. Ona bo namesto vas prevzela celotno organizacijo, vaša naloga pa bo le, da se sprostite in jih zaupate.

 

Kako se praipraviti na poročni dan?

Medtem ko uživate v pogledu na čudovit zaročni prstan, je čas za priprave na poroko. Ni čar le v dnevu, ko si bosta rekla da, ampak tudi v pripravah in načrtih za poročni dan. Da boste popolnoma mirni in sproščeni, začnite s plani pravi čas, ob tem pa se seveda ne pozabite zabavati.

Nepozaben poročni dan

Predlagamo nekaj najbolj pomembnih stvari, na katere se osredotočite tako tisti, ki se poročite čez leto dni kot tisti, ki ste že v procesu načrtovanja – morda vam kakšen nasvet pomaga. Pomembno je, da je poroka točno takšna kot si jo želita vidva. Ne ozirajte se kaj preveč na mnenja gostov, saj se bodo zagotovo zabavali! Torej, če želita imeti piknik, pa naj bo poročni piknik. In če bi rada plesala ob country glasbi, imata v poročnem načrtu že eno kljukico več.

Okvirni načrt

Najprej se odločita v katerem letnem času bi se poročila, katerim datumom se morata morda izogniti in koliko časa bi potrebovala za priprave. Če se vama ne mudi, potem predlagamo vsaj nekaj mesecev, da bo zagotovo šlo vse po načrtih. Če pa morata z usodnim dnem pohiteti, pa si naredita okviren tedenski načrt in prosita bližnje prijatelje in sorodnike za pomoč – z veseljem bodo pomagali!

Stil poroke in lokacija

Preden se posvetite podrobnostim, si v mislih predstavljajte popolno poroko. Kaj vidite? Se želita poročiti ob zvokih valov na peščeni plaži ali med visokimi zidovi na gradu? Na velikem travniku ob jezeru ali morda sanjata o skromni poroki z bližnjimi s spremljavo jazz benda? Ali na matičnem uradu po katerem želita takoj odpotovati na medene tedne. Nato se posvetita ključnim vprašanjem, bo to velika poroka ali v krogu najbližjih? Notri ali zunaj, v domačem okolju ali si želita poroko na tuji turistični destinaciji? Moderno, klasično, retro, rock ali elegantno poroko? Za ideje si vzemite čas, pomagajte si s katalogi, spletom ali morda celo z romantičnim filmom.

Pomoč poročnega svetovalca

Če sta oba noro zaposlena, imata veliko dela v službi ali pa imata res velike sanje in želje, poiščita poročnega svetovalca. Pomagal vama bo pri celotni organizaciji, vse od poročnih vabil do medenih tednov. Lahko se odločita za svetovalca, ki bi vama pomagal pri na primer poročnih vabilih, hrani ali navsezadnje pri izbiri penine ter se nato na podlagi idej lažje odločita. In če vaju najbolj skrbi prav potek poročnega dneva, pa lahko najameta osebo, ki bo poskrbela, da na poroki ne bo šlo prav nič narobe – oziroma vsaj vidva za to ne bosta vedela.

Poročna obleka

Končno je čas, da uresničite to o čemer ste vedno sanjarile. Obisk trgovin, v katerih se boste počutile kot princeske. Vzemite si čas in probajte čim več oblek. Tako kot ste za svojega moškega vedeli, da je tisti pravi, boste enako začutile za obleko! Če ne boste zadovoljne s poročnimi saloni, je tu še vedno na voljo splet polno poročnih oblek in mesto navdiha. Pomembno je, da se na poročni dan počutite samozavestno in čudovito, ob tem pa še razmišljate ali bi vas obleka morda lahko motila pri plesu.

“Ženske stvari”

Obvezno preizkusi različne pričeske vsaj en teden pred poroko in si po tem dnevu ne delaj dramatičnih sprememb kot je na primer frufru, saj včasih tudi frizer ne more v zadnji minuti narediti čudeža. Prav tako si izberi takšen make-up, katerega ti ne bo treba preverjati vsako uro. In še ena malenkost – ne pozabi na depilacijo 48 ur prej, da boš na poročno jutro samo skočila v obleko, zvečer pa bila pripravljena na nepozabno poročno noč.

Koliko si lahko privoščita za poročni dan

Ne najbolj priljubljena tema, pa vendarle pomembna. Koliko si lahko privoščita? Pogovorite se s starši, če vama lahko pomagajo. Nato pa začnite načrtovati. Imejte v mislih kakšno restavracijo si lahko privoščite (in jo rezervirajte čimprej), želita poseben prevoz s kočijo, o katerih dekoracijah ste vedno sanjali… Preletite seznam in se odločite za stvari, ki so vam resnično pomembne in odstranite stvari s seznama, ki vam ne pomenijo toliko, kot se je sprva zdelo.

To so nekateri napotki za bodoče neveste, s katerimi si lahko pomagate do popolne poroke. Naj bo organizacija poroke prav tako nepozabna izkušnja, polna dogodivščin, lepih spominov in zabave! Če se vam kje zalomi ali potrebujete pomoč pri naprimer izbiri poročnega benda, pa vam lahko pomagamo tudi na omisli.si/glasbenika.

Poročni avto
Odpeljita se v zakon in živita srečno do konca svojih dni

NA KAJ VSE MORATA PAZITI PRI NAČRTOVANJU POROKE?

Poročna glasba

Pri načrtovanju sanjske poroke je eden od bistvenih elementov, ki jih je treba upoštevati, glasba. Izbiro poročnih glasbenikov opravita vsaj eno leto vnaprej, s čimer zagotovita razpoložljivost glasbenikov in se izogneta razočaranju. Glede na svoj proračun in posebne potrebe lahko izbirate med različnimi možnostmi, vključno s poročnim didžejem, bendom, narodno-zabavnim ansamblom ali solo izvajalci. Cene poročne glasbe se gibljejo od 500 do 1 600 EUR / nastop.

Profesionalni poročni glasbenik lahko v vaš posebni dan vnese veliko zabave in energije. Nastop v živo ustvari nepozabno vzdušje, ko gostje plešejo in pojejo ob svojih najljubših melodijah. Skupine in ansambli so odlična izbira, če želite širok izbor glasbenih zvrsti, medtem ko solo izvajalci ponujajo več intimnosti med obredom ali sprejemom. Poročni didžeji zagotavljajo širši izbor s skladbami iz preteklih in sedanjih desetletij, ki bodo všeč vsem.

cena poročne glasbe (band / DJ / ansambel)

≈ 900 EUR
(150 – 1650 € / nastop)

Pridobite ponudbe poročnih glasbenikov

Poročni fotograf

Tukaj je nekaj napotkov, da bo izbira poročnega fotografa dobra.

IZBIRA POROČNEGA FOTOGRAFA, OB KATEREM SE PRIJETNO POČUTITA

Ko bosta izbirala poročnega fotografa bodita, poleg vseh očitnih stvari, pozorna tudi na njegovo osebnost in na to kako se boste ujeli. Zelo pomembno je, da je to oseba ob kateri se počutita prijetno, kajti spremljala vaju bo skozi cel poročni dan.

Ko bosta vidva sproščena se bodo dogajale najboljše stvari (www.goranvk-wedding.com)

PREDPOROČNO FOTOGRAFIRANJE

Poskusita dobiti ugodno ceno za predporočno fotografiranje. To bo popolna možnost, da spoznata fotografa in se navadita na njegovo prisotnost. Prav tako ima vsak fotograf svoj način dela, ki ga bosta v tem dnevu spoznala in tako bo na poročni dan vse teklo veliko bolj gladko.

Pridobi ponudbe preverjenih poročnih fotografov

INDIVIDIULANO POROČNO FOTOGRAFIRANJE PRED POROKO

Fotografu predlagajta termin individualnega fotografiranja, kakšen dan pred (ali po) poroki. S tem se bosta razbremenila na poročni dan in se bosta lahko za več časa posvetila svojim gostom. Prav tako si boste za fotografiranje lahko vzeli več časa, fotograf bo lahko prinesel tudi kakšno posebno opremo in tako lahko nastanejo bolj zanimive fotografije. To vama omogoči tudi, da lahko izberete bolj eksotično lokacijo fotografiranja.

IZKORISTI TESTNO LIČENJE IN PRIČESKO

Če se dogovorita za individualno poročno fotografiranje že v dnevih pred poroko poskusita to organizirati takrat ko bo bodoča nevesta imela dogovorjen termin za poskusno ličenje in pričesko. Tako vama ostane le še, da se dogovorita za izposojo poročne obleke za tisto popoldne, če seveda nimate kupljene.

Poskusite povezati poskusno ličenje, urejanje pričeske, itd., tudi s fotografiranjem (www.goranvk-wedding.com)

SODELUJTA S FOTOGRAFOM

Fotografu ponudita kar se da dobre pogoje, kajti tako bosta sama poskrbela, da bodo vajine fotografije še bolj popolne. S cvetličarko se lahko dogovorita, da kakšnega od cvetov, ki jih bo uporabila pri aranžiranju, prihrani za fotografa. Tako bo fotograf imel perfektno podlago za prstane in vi boste dobili fotografije kakršne si želite. O tem se pogovorita z fotografom. Verjemita, da bo imel veliko idej.

ČASOVNICA POROČNEGA FOTOGRAFIRANJA

Pri sestavljanju časovnice poroke imejta v mislih kdaj bosta organizirala individualno fotografiranje. Zavedati se morata, da bodo najlepše fotografije nastale, ko bo sonce malo nad horizontom. Torej najbolje je, da individualno fotografiranje organizirata uro do dve pred sončnim zahodom. To logiko lahko uporabita tudi če bosta imela poročni obred na kakšni prelepi terasi ali na odprtem. Če vam bo cel obred sonce sijalo naravnost v oči, verjetno ne bosta uživala, torej obred načrtujta ob pravem času ali prosita organizatorja, da vama naredi senco.

STRIC TONA IN OSTALI DRUŽINSKI FOTOGRAFI

Živimo v času, ko vsak s seboj nosi vsaj en fotoaparat. Če nič drugega imamo v žepu telefon, s katerim lahko fotografiramo in seveda vsak bi rad naredil svojo fotografijo. Na poroki je najbolje, če gostom sporočita, da naj uživajo v obredu ter se posvetijo vama in ne beleženju dogodkov, ker za to imata najetega fotografa. Kajti prevečkrat se zgodi, da se zgodi najbolj iskren in romantičen trenutek, ki ga fotograf čaka celo poroko in ravno v tem trenutku se iz svojega mesta dvigne stric Tona ter se odloči, da bi ta trenutek fotografiral. S tem lahko fotografu pokrije kot in vidva bosta ostala brez fotografije, kjer bi vajina ljubezen ostala zapisana za vedno.

Na današnjih porokah je vedno več “fotografov” (www.goranvk-wedding.com)

FOTOGRAFU PREDSTAVITA OSEBE, KI SO VAMA NAJBLIŽJE

Zavedati se morata, da fotograf ne ve katera je vaša najljubša sošolka iz osnovne šole ali katera teta vas je v otroštvu največkrat peljala na sprehod ter vam je zato mogoče najbližje. Mogoče lahko to omenita že na sestanku pred poroko najbolje pa, da te osebe fotografu predstavita na sprejemu. Tako se bo lahko fotograf osredotočil na posebne trenutke med vami, ki se bodo zgodili čez poročni dan.

Predvsem pa fotografu natančno povejta vse vajine želje in ga vprašajta če je sposoben vse to narediti. Poglejta njegovo dosedanje delo in se odločita za fotografa, ki vama že na prvi pogled ugaja. Ko se boste dogovorili o vseh podrobnostih lahko prosita, da se to doda v pogodbo in tako se boste izognili zmešnjavi na dan ko vama bo fotograf oddal svoje delo.

Najbolj pomembno pa je, da vse organizirata pravočasno in na poroko prideta sproščena ter pripravljena na najlepši dan vajinega skupnega življenja.

cena poročnega fotografa

≈ 600 EUR
(300 – 900 € / fotografiranje)

Pridobite ponudbe poročnih fotografov

 

cena snemanje poroke

500 EUR
(200 in 800 € / snemanje)

Pridobite ponudbe snemanja poroke

 

cena poročne pogostitve / poročni catering / poročni meni cena

60 EUR / osebo
(25 – 95 € / osebo)

Pridobite ponudbe za poročni catering / pogostitev

Poročna lokacija (poročni prostor)

Poročni prostor je nekaj posebnega, saj gre za magično lokacijo, kjer izrečeta DA ali pa se po obredu odpravila proslaviti ta čudoviti dan (poročno slavje). Prostor, ki si ga boste izbrali, je eden izmed najbolj pomembnih delčkov vaše poročne pravljice. Četudi bi se poročili na ranču, v drevesni hišici ali v kampu, smo za vas pripravili različne ideje in vprašanja, ki vam bodo pomagala pri iskanju popolne poročne lokacije.

Postavite si naslednja vprašanja, ki vam bodo pomagala pri iskanju popolne poročne lokacije. Prav tako jih imejte v mislih, ko se boste dogovarjali s ponudniki. In ne pozabite, da lahko popolnoma svobodno postavljate vprašanja, ki so povezana z vašo poroko! Tudi vprašanje kot je: »Je lahko moj pes prinašalec prstana pri obredu”, je popolnoma primerno! Popolnoma brez zadržkov in z navdušenjem načrtujta sanjsko poroko.

Cena sanjske poročne lokacije?

Ob načrtovanju imejte v mislih koliko lahko zapravita, da vama ne bo potem zmanjkalo denarja za na primer najljubšega glasbenika, ki sta ga imela v mislih. Ko iščeta po spletnih straneh, katalogih in se navsezadnje dobita z odgovorno osebo ne pozabita na naslednja vprašanja:

– Kakšno je plačilo in kaj je vključeno v ceni? Kakšne “pakete” ponujajo?

– Kakšna je cena odpovedi?

– Za koliko ur vam pripada poročni prostor?

– Boste edini gostje na lokaciji?

– Kako je s pakiranjem?

– Možnost igral za otroke?

– Opcije za dobro in slabo vreme?

Ko je stvar jasna okoli cene, se pozanimajta okoli civilnega in cerkvenega obreda ter samega prostora za zabavo. Če želita civilni obred opraviti na lokaciji, kjer se bo takoj za tem začela zabava do jutranjih ur, je to eno ključnih vprašanj, ki ga morata zastaviti.

Omejitve glede hrane in pijače

Nekateri najemi prostora že vključujejo pogostitev hrane ali imajo pogodbeni catering. Če želita na gradu posebno mehiško hrano, se najprej pozanimajta, ali je to sploh mogoče. V primeru, da je to mogoče, se pozanimajta ali morata sama poskrbeti za hrano. Razmislita o vajinih željah:

– Lahko s seboj prineseta svoje vino?

– Je catering na voljo? Lahko poskusita različne menije?

– Imata lahko poleg njihovega cateringa svojo slaščičarko za poročno torto?

– Če se odločita za svoj catering, je kuhinja na voljo?

Ko poskrbita, da nihče ne bo lačen in žejen, vaju čaka še nekaj “malenkosti”, na katere ne smeta pozabiti!

Pri poročni lokaciji mislita na vse

Na ogledu lokacije bodite pozorni. Vzemite si čas in dobro preglejte vse – od miz, toalet, odra, svetlobe, kuhinje do garderob. Želite biti prepričani, da bo vaša vizija takšna, kot ste si jo zamislili. Ni dovolj samo hitri sprehod po bodočem poročnem prostoru – ko opravita ogled in postavita vsa vprašanja, ki vama pridejo na pamet, preglejta še kritike in pohvale. Tako se bosta lažje prepričala, ali je prostor pravi za vaju oziroma v čem bi ga morda lahko izboljšala po svoje.

poročni prostor
Vprašanje, ki vaju bo morda zanimalo: Se na tej lokaciji istočasno odvija več porok?

Čeprav sta najbolj pomembna vidva, ne pozabita na potrebe gostov. Imejta v mislih naslednja vprašanja:

– Koliko ljudi sprejme ta lokacija?

– Lahko odložijo svoje stvari v kakšno posebno sobo?

– Kako je s parkirnimi prostori in ali so plačljivi?

– Imajo kje za prespati oziroma ali poznajo bližnje hotele v bližini?

– So s temi hoteli/moteli morda dogovorjeni za kakšne ugodne pakete za goste porok?

Kakšna je dejanska uporabnost poročne lokacije?

Če je prostor velik in prostoren, to zagotovo ni slaba stvar. A na nekaterih lokacijah se lahko istočasno odvija več porok! Verjetno nočeta naleteti na gosta iz sosednje poroke ter se znajti v situaciji, ko se sprašujeta od kod ga poznata! Torej pozanimajta se, kakšna so pravila glede omejitev prostora, v katerih primerih zna biti morda moteče in podobno.

– Torej, se na tej lokaciji na isti dan zgodi več porok?

– Lahko na tej lokaciji opravite tudi poročni obred?

– Je kakšen prostor, kjer bi se lahko nevesta preoblekla in podobno?

– Kakšen je rezervni načrt v primeru dežja na zunanji lokaciji?

– Je lokacija primerna za otroke?

Še nekaj stvari, na katere ne pozabita!

– So mize, stoli, pribor, krožniki na voljo? Si lahko ogledata mize, če so te v tistem trenutku nekje pospravljene? Da, tudi vso opremo si ne pozabita ogledati, da ne bosta na poročni dan presenečena sedela na paletah.

– Kakšna so pravila glede dekoracij – do katere meje lahko spreminjate prostor? Na primer: Lahko prižgeta svečke ali pripeljete svoje mize?

– Koliko časa prej lahko začnete urejati prostor?

– Koliko časa imate za pospravljanje?

– Kdo bo tisti, na katerega se obrneta? Ga lahko spoznata že prej?

– Kako je z ozvočenjem?

– Je kakšen prostor, kjer se lahko varno pustijo darila?

– Je potrebno po določeni uri paziti na glasnost?

Popolni poročni prostor – sta začutila pravo energijo?

Vedela bosta, da je lokacija “tista prava”, ko bosta začutila pozitivno energijo. Ne le od prostora, tudi od osebja. V prostoru se morata dobro počutiti in zaupati svoji intuiciji. In obvezno obiščita kraj! V živo bosta lažje videla koliko dela vaju morda še čaka. Če sta si zamislila določeno temo poroke, potem je lokacija lahko ena izmed ključnih odločitev. Prav tako pa ne bodita prestroga, če prostor nima ravno vsega o čemer sta sanjarila. Vedno imejta na ogledih v mislih, da se nekatere stvari da popraviti, dodati, odstraniti ali spremeniti.

Ko najdete poročno lokacijo, se lahko ostali detajli sestavijo skupaj v poročno pravljico.

cena poročne lokacije (poročni prostor oz. kje bo poroka)

250 EUR
(100 – 400 € / najem)

Pridobite ponudbe poročnih lokacij

 

 

cena poročne torte / poročne torte cenik

4 EUR / osebo
(2 – 6 € / osebo)

Pridobite ponudbe poročnih slaščičarjev

 

Poročna obleka

Poročna obleka, sanjarjenje, občudovanje nevest, jok ob romantičnih poročnih filmih in kukanje v poročne salone? Čestitke, zdaj je to postala vaša realna prava pravljica! Prišel je vaš čas, da stopite pred oltar v najlepši obleki. In če ste zaradi iskanja sanjske obleke pod pritiskom in potrebujete nasvet ali dva, potem ste na pravem mestu. Vemo kako se počutite in da si želite v poročni obleki blesteti ter se v njej počutiti sproščeno.

Tukaj je nekaj idej in nasvetov, ki vam bodo pomagali, da bo nakupovanje poročne obleke potekalo brez stresa, iz salona pa boste odšli samozavestni! Preko zelenega gumba spodaj pa lahko preverite seznam preverjenih ponudnikov poročnih oblek za nakup / najem.

V lov po poročno obleko se odpravi zgodaj zjutraj

V poročni salon se odpravite navsezgodaj! Če se naročite prva ali nenapovedano zjutraj pridete v salon, imate več možnosti, da bo trgovina bolj prazna, pa še stoodstotno pozornost boste dobili od prodajalke. Ravno odprta trgovina s poročnimi oblekami ter s prodajalko, ki je sveže naspana (in zaenkrat še ne pod stresom), je torej prvi korak pri iskanju!

In še en nasvet –  v salon se odpravite sami. Romantični filmi radi prikazujejo, kako se nevesta odpravi z desetimi družicami v salon – a v resnici je to bolj stresno kot pa če bi se raje odpravili kar sami. Tako boste imeli bolj trezno glavo in ne tisoč misli in mnenj od drugih. Popolnoma primerno je, če se odpravite po svojo obleko v miru samo vi (in morda vaša najboljša prijateljica).

Pošlji povpraševanje za poročno obleko

Poročna obleka, ki bo primerna za vaš tip postave

Ko kupite obleko, pazite na postavo, saj se popravki lahko naredijo le do določene mere. Seveda so detajli pomembni – ampak preden se začnete posvetiti podrobnostim, morate najti obleko, ki ustreza vaši postavi. V primeru, da imate v načrtu shujšati več kot en kilogram ali pa morda želite pridobiti na kilogramih, imejte v mislih čas pomerjanja. Torej, če se poročite čez štiri mesece, obleko boste kupili dan po tem, ko vas je bodoči mož zaročil, vaš načrt pa je do poroke izgubiti dve številki, potem se to ne sliši najbolje, kajne? Bodite pozorni v katerem tednu kupujete obleko in zatem ne delajte dramatičnih sprememb na svojem telesu. Naj bo poročna obleka kot ulita, vi pa nasmejana nevesta!

Obvezno vzemite fotoaparat in se fotografirajte

Če v poročnem salonu to dovolijo, naj vas nekdo fotografira. Ogledala in luči v trgovinah so narejena, da vas prikažejo v popolni luči, zato naj vas prijateljica ali prodajalka fotografira. Kamera ne laže! Glede na to, da boste poročne fotografije gledali leta in leta, ni slabo vedeti, kako boste videti v poročni obleki na fotografijah iz različnih kotov.

Nasvet: Izberite si salon, kjer vam je všeč njihov stil in zagotovo boste našle svojo sanjsko obleko.

Pomerite čim več oblek

Na lutkah so skoraj vse obleke videti popolno. Čisto nekaj drugega pa je, ko posameznica obleko obleče. Če bo potrebno poskusiti trideset oblek, potem naj jih bo toliko. Tako kot traja, da najdete svojega bodočega moža, traja, da najdete popolno poročno obleko!

A po drugi strani – ne preoblecite se tridesetkrat, samo ker mislite, da se morate. Preveč izbire in preveč poročnih salonov lahko včasih doda samo še več stresa in zmede. Visoka verjetnost obstaja, da se boste na koncu vrnile v prvi obiskani poročni salon in tam naročile/kupile svojo najljubšo obleko.

Stojite v popolni obleki? Zdaj je čas, da si postavite še naslednja vprašanja:

 • Se počutim samozavestno?
 • Mi je v obleki udobno?
 • Bom v obleki lahko plesala?
 • Se lahko usedem?

Če ste na vprašanja prikimali, je poročna obleka vaša!

In še nekaj zadnjih pomembnih nasvetov:

 • Preden stopite v salon, se odpravite po malo drugačnih nakupih. Modrčki! Da, prav ste prebrale. Kupite modrček, ki vam bo odlično pristajal, tistega starega pa vrzite stran. Tako se boste med pomerjanjem oblek počutile super, na poročni dan boste ne samo lepe, ampak se boste počutile tudi seksi in za piko na i pripravljene ste tudi na poročno noč.
 • Pozabite na razprodaje. Žal! Ko boste zagledale znižano ceno, je to verjetno tudi zadnja cena. Ne čakajte še en mesec na dodaten popust, saj tu takšna pravila ne veljajo, kot v navadnih shopping centrih.
 • Ne ozirajte se na trende, ampak na vaš osebni stil. Če ste res strastna modna navdušenka, pokukajte med poročne trende, a na koncu naj zmaga obleka, ki se vam bo podala kot prilita.
 • Po nakupih vzemite s seboj poročne čevlje. Če jih še niste kupile, pa vzemite čevlje s takšnimi petami, kot ste si jih zamislili za poročni dan.

Poročna obleka lahko včasih predstavlja skrbi, in v tem primeru vam z veseljem pomagamo pri iskanju obleke, v kateri se boste počutile naravnost odlično. Pošljite povpraševanje in z veseljem vam bomo pomagali!

cena poročne obleke in čevlji (ženin in nevesta)

825 EUR
(150 – 1500 € / osebo)

Pridobite ponudbe poročnih oblek

 

cena poročnega cvetja in dekoracije

425 EUR
(150 – 700 € / poroko)

Pridobite ponudbe poročnih cvetličarjev

Katera so najpogostejša vprašanja glede poroke?

Kdaj bo zaroka oz. kdaj zasnubiti?

Veliko moških se sprašuje, kdaj zasnubiti. Nepisano pravilo, ki vsekakor velja je, da ne zasnubiti na dan, ki je že tako ali drugače “oddan” drugemu dogodku. Zaroka na Valentinovo ali rojstni dan je navadno velik ne. Sicer pa je dobro biti spontan. Izberite trenutek in enostavno izrecite besede. Mnogo parov zanubi za božič. Eni želijo, da ja to javni dogodek ali družinski dogodek. Spet drugi, pa da je snubitev povsem zasebna.

Pravega odgovora tukaj ni.

Je poroka cena, ki jo je vredno plačati? Koliko stane poroka v Sloveniji?

Pri načrtovanju poroke nas zanima tudi njena cena. Cene poroke seveda variirajo in so odvisne predvsem od velikosti poroke, od tega ali bomo obred izvedli v prostorih matičnega urada ali zunaj njih. Cena je odvisna tudi od hrane, za katero smo se odločili ter samega programa poroke. Vendar če si oba posameznika poroke želita, je to cena, ki jo je vredno plačati za dan, ki bo mladoporočencema z vedno ostal v najlepšem spominu.

Koliko parov se poroči v Sloveniji?

V povprečju v Republiki Sloveniji na leto zakonsko zvezo sklene med 5000 in 7000 parov.

Istospolna poroka v Sloveniji (načrtovanje poroke za istospolne pare)?

Istospolna poroka oz. sklenitev partnerske zveze je sedaj mogoča tudi v Sloveniji. Od 24. februarja 2017 so istospolni partnerji v pravicah izenačeni z raznospolnimi z izjemo pravice do sklenitve zakonske zveze, skupne posvojitve otrok in umetne oploditve.

Kdaj Slovenci načrtujemo poroko?

Kdaj Slovenci načrtujemo poroko?
Kdaj Slovenci načrtujemo poroko?

Največ parov se poroči v pomladno-poletnih mesecih. V letu 2017 je bilo največ zakonskih zvez sklenjenih junija. Najbolj popularen dan za poroko je bila sobota. Načrtovanje poroke pa se začne seveda veliko prej. Slovence poroka očitno najbolj zanima meseca maja.

Pridobite ponudbe & cene preverjenih poročnih ponudnikov
 • Kdaj je najboljši čas za poroko?
 • Katera je najboljša starost za poroko?
 • Kateri je najboljši mesec za poroko?
 • Kateri je najboljši dan v tednu za poroko?
 • Kateri letni čas je najboljši za poroko?
 • Kateri kraj je najboljši za poroko?
 • Kaj je najboljši razlog za poroko?
 • Kaj je najboljši način, da se izognemo poroki?
 • Kako načrtovati poroko s proračunom?
 • Kako izbrati poročnega načrtovalca?
 • Kako izberem poročno lokacijo?
 • Kako izberem poročno obleko?
 • Kako izberem poročno cvetje?
 • Kako izberem poročno torto?
 • Kako naj izberem poročnega fotografa?
 • Kako naj izberem poročno glasbo?
 • Kako ustvarim poročno spletno stran?
 • Kako izbrati poročno vabilo?

Na ta in vsa druga vprašanja vam najenostavneje odgovorimo v našem brezplačnem poročnem planerju:

 

cena poročnega prstana (ženin in nevesta)

660 EUR / par
(220 – 1100 € / par)

Pridobite ponudbe poročnih zlatarjev

 

cena poročnega make-upa (poročno ličenje)

105 EUR / os
(40 – 170 € / osebo)

Pridobite ponudbe za poročni make-up

 

poroka: cena oblikovanja in tiska vabil / menijev / zahval

4 EUR / os
(2 – 6 € / osebo)

Pridobite ponudbe poročnega tiska

Poročni ples

Cvetje je izbrano, barv določene, seznam gostov spisan. Toda nekaj manjka … Morda vajin prvi poročni ples? Tako kratek del celotnega dogajanja, a tako veliko vprašanj! Kje začeti? Pri komu poiskati pomoč? Kakšno zvrst glasbe izbrati? Pred vami se nahaja nekaj najpogostejših vprašanj, ki se pojavijo pri načrtovanju poročnega plesa.

Pridobite ponudbe poročni plesni tečaj

Je poročni ples na poroki obvezen?

Ne, poročni ples na poroki (uradno) ni obvezen. Kljub temu pa je prvi ples nekaj, kar celotno ceremonijo in dogajanje poveže v eno – v tistih nekaj minutah naučenih korakov se s partnerjem počutita, kot da sta na svetu le vidva. To je prvi trenutek, ko se zavesta, da bosta preostanek svojega življenja preživela drug z drugim. Takrat ni pomemben nihče razen vaju – s svojo boljšo polovico se spomnita na vse avanture, ki sta jih že doživela skupaj, in skrivoma načrtujeta tiste, ki vaju še čakajo. Med poročnim plesom je vse bolj čarobno. Nežno pozibavanje sem ter tja z roko v roki eden izmed najbolj intimnih delov začetka vajinega zakona. Zakaj le bi želela izpustiti priložnost, da se to izkusita v tako kratkem času, na tako pomemben dan?

Kakšen je protokol poročnega plesa?

Ko se odločata, kam uvrstiti poročni ples, lahko izbirata med več možnostmi. Pari se največkrat odločijo za ples takoj po prihodu z uradnega dela, saj s tem uradno otvorijo slavje – nekateri pa so tudi sramežljivi, in želijo z nastopom čimprej opraviti. Spet drugi se odločijo za ples po večerji, ko si med pogostitvijo nabereta energijo tako ženin in nevesta, kot tudi gostje. Če pa ste po obedu navajeni počivati, morda druga opcija ni optimalna – ne želite namreč tvegati slabosti ali utrujenosti. Tretja možnost poročni ples postavi za vsemi formalnostmi – govori, zahvalami, večerjo, poročnimi igrami – saj z njim formalno otvorite tudi plesišče in nenazadnje celotno poročno zabavo.

Kako pa poteka dejanski ples? Ko se naznani otvoritveni ples, se gostje posedejo za mize, ali pa se zberejo okoli plesišča – njihov položaj je odvisen od postavitve dvorane ter lokacije odra. Zatem se vsi pomirijo, morda tu in tam zaslišite šepet ali klik fotoaparata. Ko zaslišita glasbo se najprej spomnita vseh vaj, ki sta jih prestala, zatem pa se prepustita ritmu in odplešita. Po bučnem aplavzu, ki bo sledil vajinemu nastopu, se vama na odru pridružijo še povabljenci in zabava se lahko začne!

Kako dolgo traja prvi ples?

Dolžina plesa je popolnoma odvisna od vaju! Marsikateri par je pred ogromnim številom navzočih preveč sramežljiv, da bi plesal dlje kot tri minute, medtem ko pa nekateri mladoporočenci naravnost uživajo v pozornosti povabljencev. Slednji so pri poročnemu plesu radi izvirni in kreativni, saj bi za svoje goste radi priredili pravi spektakel – včasih se popolnoma umirjen angleški valček sprevrže v 15-minutno plesno točko, saj se želi par zabavati na svoj način.

Dolžina plesa je odvisna tudi od izbrane pesmi. Zagotovo je malce nerodno ugasniti glasbeno izvedbo še preden pride čez polovico, prav tako pa lahko nenavadna kombinacija pesmi za daljše nastope zmede (ali še huje – zdolgočasi) gledalce. Ravno zato se vama ni potrebno pretirano ukvarjati z dejansko dolžino plesa – četudi vama pred koncem zmanjka korakov, bosta zmožna narediti še nekaj obratov, preden vaju iz zagate reši aplavz publike.

Koliko parov se odloči za poročni ples?

Poroka je ena izmed najbolj ustaljenih tradicij, zaradi česar se v istem duhu ohranja tudi poročni ples. Čeprav veliko zaročencev skorajda zmrzne od strahu ko pogovor nanese na ples pred množico navzočih, pa se kljub temu opogumijo in se vendarle odločijo za otvoritveni ples. S tem razlogom je le malo takih, ki pod nobenim pogojem ne želijo zaplesati – večina pa se med pripravami tako zabava, da si poroke brez nekaj korakov valčka ali fokstrota ne zna več zamisliti.

Pridobite ponudbe in cene za plesni tečaj

Ker je seveda težko govoriti o natančnih številkah, pa vam lahko povemo, da se skorajda vsak par odloči za poročni ples – ali iz lastne želje, ali pa prepričevanja svojcev. Izjeme so precej redke, navadno pa je težava v kakšni telesni poškodbi ali drugačni nezmožnosti.

S partnerjem “v javnosti” nista največja ljubitelja plesa?

Sramežljivost je popolnoma naravna, predvsem, ko se gre za počasni ples med osebama, ki ljubita druga drugo. Če k temu dodamo več sto parov oči, pa lahko situacija za marsikoga postane še posebej nevšečna. Če se s partnerjem najdeta v tem opisu, na situacijo poglejta z drugega zornega kota.

Res je, da se bosta sama sebi na prvi pogled zdela smešna, in se morda celo bala, da se bosta na plesnem odru osramotila. Še posebej, če vaju bodo spremljale kamere! V trenutkih, ko katerega od vaju premaga strah, pomislita na spomine, ki jih bosta obujala na stara leta. Tisti spodrsljaj kjer bi moral biti obrat? Najbolj smešni del večera! Trenutek, ko sta pozabila na korake? Najboljši improvizacijski ples kar so jih kdaj videli! Malenkosti kot so napake med poročnim plesom niso nekaj, na kar bi se kdorkoli oziral, tako da brez skrbi!

Nenazadnje pa je to vajin trenutek – ne gre se za to, da bosta vse izpeljala do popolnosti. Kar je pomembno je to, da med plesom uživata ter se ne ozirata na nobene zunanje dejavnike. Preprosto se prepustita gibom drug drugega in dovolita glasbi, da vaju popelje na drug planet. Če pa nikakor ne zmoreta premostiti strahu pred plesom, pomoč poiščita pri strokovnjakih – z nasveti plesnih mojstrov ne bosta le premagala strah, temveč popolnoma navdušila vse navzoče!

Poročni ples je najzabavnejši del poroke!
Poročni ples je najzabavnejši del poroke!

Moj mož je bolj neroden – je poročni ples dobra ideja za najino poroko?

Če verjamete ali ne, je nerodnost ena najprikupnejših lastnosti mladoporočencev. Te namreč ne srečamo samo pri poročnem plesu, temveč tudi pri vseh drugih delih ceremonije. Nervoza pri govorih in sramežljivost pri raznih poročnih igrah sta samo dva izmed primerov, kjer ženina in nevesto srečamo povsem nepripravljena. Kar se tiče poroke, je težko karkoli narediti popolno, in na vajino srečo je to ena najpogostejših lastnosti mladoporočencev, ki v spominu ostane vsem povabljencem. Zato nerodno stopicanje ni razlog, da bi kar odpisali poročni ples! Še več, z morebitnimi nerodnimi koraki bosta ples naredila še bolj zabavnega!

Kje se naučiti plesati za poroko?

Največkrat se mladi zaročenci pritožijo, da ne znajo plesati. Češ, nikoli se nisem naučil/-a, in nikoli nisem znal/-a. To je izgovor za lene! Če se pravočasno lotita obiskovanja plesnih tečajev, takšnih izgovorov ne bosta imela.

Velikokrat pa se pri iskanju strokovne pomoči popolnoma izgubimo – idealnega ponudnika iščemo povsod po internetu, beremo oglase, sprašujemo znance … Da se izogneta neskončnemu iskanju, lahko pokukata na portal Omisli.si, kjer so zbrani preverjeni učitelji plesa – preprosto pošljita povpraševanje in prepustite nam, da poiščemo popolnega ponudnika glede na vajine želje in pričakovanja. Tako se bosta izognila tudi napačni izbiri učitelja, ter poskrbela, da se izbrani ples naučita pravočasno.

Kako dolgo potekajo priprave na poročni ples?

Čeprav je dolžina priprav odvisna od vsakega poročnega para, pa obstaja okvirno obdobje, v katerem se večina nauči osnovne poročne plese. S pripravami se namreč navadno začne približno tri mesece pred dejanskim datumom poroke – če jo na primer načrtujeta v avgustu, morata s prvim tečajem začeti maja. Seveda pa je potrebno plesne korake ponoviti tudi v udobju lastnega doma, kjer bosta z izbrancem ali izbranko resnično začutila intimo poročnega plesa, ter se izognila morebitnim napakam med dejanskim nastopom.

Res je, da je pametno začeti dovolj zgodaj, saj se tako izogneta morebitnim spodrsljajem in težavam, s katerimi se lahko srečata. Kljub temu pa lahko z dobrim plesnim učiteljem do popolnih plesnih korakov prideta v veliko krajšem času – če rada plešeta tudi na ostalih prireditvah, pa toliko bolje!

Kateri otvoritveni ples izbrati?

Klasični poročni ples je najpogostejša izbira ko govorimo o otvoritvenih plesih – počasni angleški valček, dunajski valček ali fokstrot so idealni za pare, ki se radi zibajo v umirjenih gibih in se enostavno prepustijo ritmu. Bolj energični ples pa je primeren za pare, ki zabavo cenijo bolj kot dejanske plesne korake. Trikoračni hustle, hitri fokstrot ali jive vama bodo zagotovili veselo vzdušje, in opogumili vajine goste, da se vama pridružijo. Če pa želita pripraviti popolnoma izviren nastop, se lahko odločita za poseben poročni ples – ta vključuje čačača, salso, tango ali pa square rumbo. Izbereta pa lahko tudi kombinacijo več različnih plesov, ali pa s pomočjo plesnega učitelja ustvarita popolnoma samosvojo koreografijo ter z njo navdušita vse povabljence!

cena poročnega plesnega tečaja

165 EUR
(70 – 260 € / par)

Pridobite ponudbe za poročni plesni tečaj

 

cena poročnega potovanja

1600 EUR / os
(600 – 2600 € / osebo)

Pridobite ponudbe za poročno potovanje

 

cena najema poročnega prevoza (poročno vozilo)

325 EUR
(250 – 400 € / najem)

Pridobite ponudbe za poročni prevoz

 

Varstvo otrok na poroki in animacija otrok

V sanjah je poroka dogodek, pri katerem s prijatelji sedite na verandi in srkate šampanjec ter se mirno pogovarjate o dogodkih iz vaše preteklosti. Niti pomislite ne na vreščanje in tekanje otrok, jokanje dojenčkov in ukvarjanje s temi radovednimi bitji. Vendar pa je realnost povsem drugačna. Če nočete ves večer gledati zamorjenih obrazov staršev, ki ne vedo kako pomiriti svoje otroke, najemite nekoga za varstvo otrok, ki bo tudi njim priredil nepozabno zabavo. To bo vašo poroko naredilo mirnejšo in bolj sproščeno, rešili pa boste tudi marsikatero zadrego staršev. Na omisli.si vam ponujamo nekaj nasvetov, ki se jih je pri najemu animatorja ali varuške dobro držati.

Kako izbrati varuško za varstvo otrok na poroki?

Priporočljivo je, da najamete nekoga, ki ima veliko izkušenj z otroki. Dobro je namreč imeti nekoga, za katerega veste, da bo otroke znal pomiriti in jih zabavati. Nikakor nočete povzročiti nevšečnosti neveščemu človeku, ki bo v ključnih trenutkih odpovedal. Najbolje je, da osebo pred najetjem preverite ter se z agencijo pogovorite o dosedanjih izkušnjah. Prav tako je dobro, da z več osebami pred najetjem opravite intervju in se na podlagi njega odločite o najemu.

Z animatorjem/varuško se pogovorite o številu otrok

Zelo pomembno je, da se pred najetjem nekoga za varstvo otrok pogovorite z gosti, za katere veste, da imajo otroke. Priporočljivo je namreč, da jih obvestite o varuški oziroma animatorju, ki ga boste najeli, saj bo to pomirilo njihove skrbi glede varstva njihovih otrok. Gostje naj vam pravočasno sporočijo, koliko otrok bodo na poroko pripeljali, da lahko vi število posredujete animatorju, ki se bo na delo tudi ustrezno pripravil. Sporočite mu starosti otrok, posebne zahteve staršev glede otrok, priložite pa tudi kontaktne podatke vseh staršev, v primeru, da bi jih bilo potrebno o čem obvestiti.

V vabilu jasno napišite, če so vabljeni tudi otroci

Starši so velikokrat (upravičeno) skeptični glede tega, ali naj otroke pripeljejo na poroko ali ne. Sploh če niso iz bližnjih krajev se rado zgodi, da se ravno zaradi varstva otrok poroke ne udeležijo. Zato je ključnega pomena, da v vabilu na poroko pregledno napišete tudi, da so povabljeni otroci. Najbolje je, da pripišete kar njihova imena in ne le g. in ga. Novak z družino. Priporočljivo je, da pripišete tudi, da bo za varstvo otrok poskrbljeno. Če so otroci gostov stari več kot 18 let, a še vedno živijo doma je dobro, da jim pošljemo ločeno vabilo, v katerem jih prijazno pozovemo, da se poroke udeležijo.

Izberite fantka, ki bo nosil prstane in dekle, ki bo metalo cvetje

Vas vprašanje o tem, kateri starš bo doživel čast, da se njihov otrok sprehodi do oltarja s prstani spravlja v zadrego? Se vam zdi samoumevno, da imajo otroci sorodnikov, prednost pred otroki prijateljev in znancev? Zavedajte se, da na sprehod pred oltar ne morete poslati dve leti stare punčke, saj verjetno do njega ne bo nikoli prišla. Najprimerneje je, da ta čast doleti otroka, ki je star med 5 in 8 let. Ta se bo odgovornosti že zavedal ter bo ravnal preudarno in disciplinirano. Nihče pa vam ne bo zameril, če boste ta obred preprosto izpustili.

Ali potrebujejo otrociposeben meni?

Priporočljivo je, da za manjše otroke pripravite poseben meni, saj so otroci v svojih mladih letih lahko zelo izbirčni. Nikakor nočete, da otrok najboljše prijateljice ostane lačen, ker ne mara hobotnice na žaru in lososa na palčkah. Otroški meniji so cenovno dokaj ugodni, vsebujejo pa jedi, ki jih večina otrok obožuje. Postrezite jim s špageti, ocvrtimi zrezki ali ribjimi palčkami, pico brez gobic ali z ocvrtim krompirčkom. Vseeno pa je dobro, da se s starši pred naročilom pozanimate, česa njihov otrok ne mara, da ne boste kasneje v zadregi.

Poskrbite otroški meni
Poskrbite za otroški poročni meni

Soba za otroke

Če si želite omisliti posebno sobo za otroke je pomembno, da jo dobro in premišljeno opremite. Animator naj poskrbi za preproste igre, ob katerih se bodo tudi kaj naučili. Predvajajte jim risanke in otroške filme, pustite jim, da ustvarjajo, barvajo, rišejo in plešejo. Animatorjeva naloga je, da jih ohrani zasedene ves čas, saj se bodo lahko starši le tako brezskrbno zabavali. Poskrbeti je potrebno, da bodo v sobi prigrizki in da bo hrana in pijača na voljo ves čas. V sobi naj bodo tudi blazine, na katerih bodo otroci zvečer lahko zaspali in počakali, do jutranjih ur, ko se bo zabava končala.

V vsakem primeru je organizacija programa za otroke zelo zahtevna naloga. Niti dva otroka si namreč nista enaka in nimata enakih želja in potreb. Zato je bolje, da organizacijo otroškega programa prepustite strokovnjakom.

Na omisli.si/animacijo bodo naši strokovnjaki odgovorili na vsa vaša vprašanja, zato pošljite brezplačno povpraševanje še danes in na dan poroke le še uživajte!

cena poročne animacije otrok, gostov

200 EUR
(100 – 300 €)

Pridobite ponudbe poročne animacije otrok

Načrtovanje poroke: Koliko časa vnaprej planirati poroko?

Načrtovanje poroke je zahtevno, saj se bodočima mladoporočencema poraja obilica idej. Poročne ideje je med seboj potrebno uskladiti in seveda izpeljati. Pogosta težava je, da je idej preveč in se moramo odločiti zgolj za eno izmed idej. Nekateri pari pa se soočajo tudi s primanjkljajem idej. Res pa je, da je le-te relativno preprosto najti na spletu, v poročnih revijah, lahko pa se odločimo tudi za obisk poročnega sejma.

Ko je na sporedu načrtovanje poroke, moramo pomisliti zares na vse. Koga bomo na poroko povabili? Kako bodo izgledala vabila? Kako bomo oblečeni? Kje bomo najeli poročni prostor? Se želita poročiti pred matičarjem ali tudi v cerkvi ter ali želimo, da se obred izvede izven prostorov matičnega urada? Poleg vsega tega pa ne smemo pozabiti na jedilnik, poročno obleko, torto in seveda poročni šopek.

Vidimo, da je skrbi relativno veliko, zato je včasih dobro, da načrtovanje poroke prepustimo strokovnjakom. Ali vsaj prej preberemo poročni planer (poročno beležnico), ki vas bo datumsko vodila skozi načrtovanje poroke.

Načrtovanje poroke: Kdaj začeti s poročnim planiranjem?

Kdaj pričeti s pripravami na poroko (načrtovanje poroke)? Večina parov prične s poročnim načrtovanjem cca leto dni pred poroko. Realno je možno poroko splanirati v mescu dni, udobno pa bo vsaj pol leta vnaprej. Spodaj podajamo nekaj smernic, da bo načrtovanje poroke nekoliko enostavnejše.

 

Kdaj rezervirati poročno lokacijo?

Kdaj morata rezervirati poročno lokacijo? Je to en mesec, pet mesecev ali celo leto dni v naprej? V bistvu tukaj ne moremo najti enoznačnega odgovora, saj je to odvisno od tega, koliko ljudi bomo na poroko povabili. In od tega, kako atraktivna (in posledično tudi zasedena) je lokacija, ki smo jo za svojo poroko izbrali. Zato je najbolje, da se o rezervaciji pozanimamo že dokaj hitro. Nato termin rezervacije prilagodimo informacijam, ki jih pridobimo.

Kdaj najeti poročne glasbenike (poročni band ali DJ)?

Tudi najem poročnih glasbenikov je odvisen predvsem od njihove zasedenosti. Dobro je, če si v naprej sestavimo seznam potencialnih kandidatov. Ni namreč nujno, da bo naša prvotna želja takrat prosta in se potem z njimi dogovorimo ali bodo lahko prisostvovali dogodku in ga popestrili.

> Preverite še: Koliko stanejo poročni glasbeniki (poročni band / DJ)?

Kdaj si omislita poročne prstane?

Pri poroki nikakor ne smemo pozabiti na poročne prstane, ki jih navadno mladoporočenca že nekaj mesecev pred obredom skrbno načrtujeta. Mnoge zlatarne ponujajo možnost naročila prstana po meri, vendar to pomeni, da je z načrtovanjem potrebno pričeti že krepko prej, lahko pa se mladoporočenca odločita tudi za nakup že izdelanega prstana, kar navadno traja manj časa.

Načrtovanje poroke: Kdaj rezervirati poročnega fotografa / snemalca?

Nedvomno pa moramo pri načrtovanju poroke poskrbeti tudi za poročnega fotografa oz. poročnega snemalca. Le-ta bo dogodek ovekovečil in bomo spomine nanj lahko tako obujali še dolgo časa. Ker so fotografi navadno precej zasedeni je potrebno osebo, odgovorno za fotografiranje rezervirati že nekaj mesecev pred poroko.

Kdaj naročiti poročno torto?

Tudi o dizajnu in seveda okusu poročne torte se je potrebno pogovarjati dovolj zgodaj, da bo torta natančno takšna, kot smo si jo zamislili. Pri izbiri torte moramo imeti v mislih, da bomo morali poskusiti kar nekaj tort, preden bomo našli takšno, ki nam bo zares ustrezala.

Kdaj kupiti ali najeti poročno obleko?

Dekleta se morajo tudi odločiti, ali bodo kupile ali najele poročno obleko. Dan danes se vse več ljudi odloča za najem obleke, saj je le ta ugodnejši, obleko pa navadno oblečemo le enkrat v življenju. Res pa je, da je čar večji, v kolikor je obleka zares samo naša, zato se nekatera dekleta še zmeraj odločajo za nakup.

Kdaj se dogovoriti za poročni make-up in pričesko?

Pri dogovoru za poročni makeup in pričesko ni treba hiteti tako zelo kot pri zgoraj opisanih postavkah, saj je ponudbe veliko, pa tudi celotna zadeva ne traja zares dolgo, ponudnika pa bomo tako zagotovo našli. Vendar je vseeno priporočljivo, da se za oboje dogovorimo vsaj nekaj tednov v naprej.

Kdaj bookirati poročno potovanje?

Posebno pozornost pa velja posvetiti rezervaciji poročnega potovanja. Seveda je tukaj želj in tudi možnosti pravzaprav neomejeno. Lahko se mladoporočenca odločita za romantično potepanje po glavnih mestih Evrope z daljšim postankom v Parizu, ali pa si zaželita idilične izkušnje na Italijanskem podeželju, veliko parov pa se odloča za obisk oddaljenih a čudovitih otokov, kot so na primer Maldivi. Kdaj bookirati poročno potovanje je odvisno predvsem od naše destinacije, vsekakor pa je dobro, da rezervacijo opravimo že nekaj mesecev v naprej.

Kdaj najeti ostale poročne storitve?

Vidimo lahko torej, da je potrebno poročne storitve najeti vsaj nekaj mesecev pred samim dogodkom, saj lahko v nasprotnem primeru tvegamo kar precej.

Kje poiskati preverjene poročne ponudnike?

Vse preverjene poročne ponudnike najdemo na Omisli.si/poroko, lahko pa tudi obiščete nekaj poročnih sejmov, ter prelistate kakšno poročno revijo. Vedite le, da so sejmi in oglaševanje za poročne ponudnike dragi, kar vpliva na njihovo ceno storitev. Vsekakor priporočamo, da preverite cene in ponudbo preverjenih poročnih ponudnikov za načrtovanje poroke na portalu Omisli.si.

Kdaj se poročiti? Kdaj se poroči največ Slovencev?

Veliko parov se sprašuje kdaj se poročiti. Večina mladoporočencev se odloči za pomladne oz. poletne mesece, ko je zunaj toplo. Vendar se je potrebno zavedati, da je lahko tudi poroka pozimi nekaj nadvse idiličnega in romantičnega. Vsekakor pa je poleti potrebno poskrbeti za zadosti pijače za vse goste, pa tudi senca je v vročih poletnih mesecih nuja.

Kaj je to poročni planer in zakaj je pomemben za načrtovanje poroke?

Poročni planer je knjiga s pomočjo katere bomo enostavneje organizirali poroko, saj bomo vanj vpisovali vse pomembne trenutke in termine, ki jih pri organizaciji poroke nikakor ne smemo pozabiti. Poročni planer bi lahko na nek način primerjali tudi z dnevnikom, v katerega vpisujemo vse svoje pomembne sestanke.

Kako vam pri načrtovanju poroke lahko pomaga poročni organizator?

Poročni organizator nam bo pomagal pri organizaciji poroke, da bo sam obred in dogodek stekel gladko in brez zapletov. Organizator poroke bo poskrbel za vse – prehrano, prostor, vabila, šopek, torto, pa tudi za obleko neveste. Lahko mu zaupamo tudi želje glede dekoracije in poskrbel bo tudi za dekoracijo prostora v katerem se bo dogodek odvijal. V bistvu lahko organizatorju poroke zaupamo vse svoje želje, on pa bo poskrbel, da bo poroka prav takšna, kot smo si jo zamislili.

Še nekaj idej za googlanje:

 • Ideje za najlepšo poroko
 • Trendi za načrtovanje poroke

cena organizacije poroke / organizacija porok cena

750 EUR
(200 – 1300 €)

Pridobite ponudbe poročnih organizatorjev

Poročni nasvet: Brezskrbna poroka je tista, kjer sodeluje tudi organizator/ka porok. Organizacija porok je kar znanost, ki meji na produkcijo filma. Verjemite, ne želite biti producent na svoji poroki.

poroka: cena civilnega obreda

175 EUR
(150 – 200 € / obred)

 

cena poročne frizure

65 EUR / os.
(40 – 90 € / osebo)

 

cena poročne manikure / pedikure / depilacije

140 EUR
(80 – 200 € / osebo)

 

cena raznih dodatnih poročnih storitev

€200


Poročni trendi

Poglejmo nekaj poročnih trendov, ki bodo pisali ljubezenske zgodbe. Letos bo velik poudarek na naravnih elementih in posnemanju ruralnega in bolj , v ospredje spet prihajajo tradicionalne večnadstropne torte in bele poročne obleke, ki jo krasijo čipke.

Barvna shema poroke

Za barvo letošnjega leta je bila s strani Pantona izbrana zelena barva. Vajin dan tako ne sme manjkati elementov zelenja. Naj bo ta sproščujoča barva prepletena v kombinaciji z odtenki beline ali roza ali pa bolj naravnimi barvami lesa in kamna.  Prav tako lahko ambient in celoten stil vajine poroke kombinirata z ostalimi barvami iz narave. Zelenje se lepo poda k rjavimi odtenki lesu  lesom ali z barvo kamni. Prepustite se svoji domišljiji in si ustvarite pridih naravnega za vajin najlepši dan.

Zalena barvna shema poroke je v trendu
Zalena barvna shema poroke je v trendu

Pridih romantike in vintega

Če je torej letošnji trend porok povezan z naravno in vintage prizvokom, potem mora tudi nevesta zasijati v tem slogu. Tudi letos je popularen stil »boho chic«, ki velja za mešanico med bohemskim in  hipijevskim stilom. Na belih oblekah nevest lahko zato pričakujemo veliko detaljev v obliki vzorcev, ki jim lahko dodamo tudi bleščice. Prav tako se nadaljuje trend oblek z odprtim hrbtom ali odprtimi rameni.

Tudi letos so pri poročnih oblekah močno popularne čipke, ki se prepletajo po blagu ali po goli koži neveste. Na novo pa se je pojavil trend barv. Po dolgem času namreč končno spet prihajajo v ospredje barvne kombinacije z belo. Predvsem so popularne kovinske barve kot so srebrna, zlata in bronasta.

 

Romanticna porocna obleka
Pridih romantike in ruralnega stila naj se čuti tudi pri izbiri poročne obleke

Svežina na obrazu

V simbiozi z naravnimi smernicami letošnjega leta je tudi ličenje nevest oz. poročni make-up. Pojavlja se namreč trend naravnega sijaja obraza, se pravi svetleča se koža, rahlo pordela lička in sveže barve ustnic. Pri tem ne smemo pozabiti, da je pri tem slogu make upa ne poudarjamo oči.

Na splošno se kaže trend naravnega videza, brez močno poudarjenih potez obraza. Če želite svojemu obrazu vseeno dodati nekaj barv vam modni svetovalci za letos priporočajo nežne odtenke. Pri tem lahko izpostavimo ponoven pohod roza in svetlomodrega senčila za veke, ki bodo v kombinaciji s svetlim make upom pričarale nedolžen, a vendar igriv videz. Rožnat pridi ustnic bo nato lepo zaključil svež in naravno naličen obraz.

Obraz naj bo naličen čimbolj sveže in naravno.

V žamet ovit ženin

Če želi ženin pripomoči k bolj vintage priokusu najlepšega dne, potem se bo ob razmisleku glede poročne obleke odel v žameten suknjič. Ostrost, a hkrati nežnost tega materiala, bo poskrbela za pravo mero okusa starodobnosti. Če ima ženin dovolj poguma si lahko nadene žamet v barvah vajinega dne. V ospredju je torej ponovno zelena, vijolična ali rdeča.

Ženin obleka
Žamet in živahne barve za ženina.

Veliki in romantični šopki

Eden izmed pomembnejših elementov vajinega dne je tudi ujemanje nevestinega šopka z ostalo cvetlično dekoracijo poroke. Letos so rdeče vrtnice, lilije in vse ostalo klasično rezano cvetje pozabljeni. V ospredje prihajajo cvetlice, ki se jih lahko nabere na travniku ali pa uspevajo na domačih vrtovih. Pravi hit so letos potonike, ki s svojo roza-zeleno barvno kombinacijo lepo zaključijo preplet barv na poroki. Verjetno je potonika s svojimi  velikimi cvetovi tako priljubljena tudi zato, ker so ponovno v modi veliki oziroma preveliki šopki.

Če se torej odločite za bolj ruralno-hipijevski pridih vajinega dne, potem vam svetujemo travniško cvetje v kombinaciji z veliko zelenja. Če pa se odločate za bolj romantično-vintage poroko pa vam priporočamo veliko barvnega cvetja, predvsem pa naj bo šopek v vsakem primeru velik.

Namig: Če si želite res nekaj posebnega, si namesto šopka raje umislite veliko krono iz cvetlic in zelenja. S tem boste dajale bolj mladosten in sproščen videz.

 

Sladke poročne torte

Velike večnadstropne poročne torte so ponovno tu! Letos so v igri nežne barve, tudi glamurozno zlata, s katero je lahko prekrita kar vsa torta. Za nameček pa so lahko po njej porisani podobni vzorci, kot jih ima nevesta na njeni poročni obleki.

Letošnja novost med smernicami so tako imenovane gole torte in se zatorej lepo vidi notranjost torte in njenih slastnih plasti. Če pa celotno poroko zaokrožujete z zelenjem, ne pozabite tudi na okrasitev torte z nekaj zelenja.

Torte s pridihom naravnega zelenja

Fotografija, spomin na najlepši dan

Poleg klasičnega fotografiranja se pari letos odločajo za korak skupaj s tehnologijo. Lahko si omislite lasten snapchat filter s katerim bodo lahko vaši svatje po svoje ovekovečili vajin dan. Kljub temu se pari še vedno odločajo za profesionalne fotografe. Vendar je trend letošnjih fotografij ponovno povezan z naravo, naravo ljudi, saj fotografi poskušajo ujeti v svoj objektiv naravne in spontane trenutke. Nekaj izvrstnih poročnih fotografov, ki vam bodo pričarali najlepše spomine na vajin dan, najdete na omisli.si.

Preverite tudi: Poročne lokacije: Seznam in cene lokacij za uradni, cerkveni del in poročno zabavo

5 korakov za poroko, o kateri se bo govorilo

Poroka brez prave zabave je kot sadna kupa brez smetane. Dobra, a nepopolna. Vaša poroka bi namreč morala biti največja zabava vašega življenja. Zakaj bi se torej zadrževali in varčevali pri izvirnosti? Predstavljamo vam pet nasvetov, s katerimi bo vaša poroka tisti dogodek v letu, o katerem se bo govorilo daleč naokoli.

1. Izberite glasbo, ob kateri se bo plesalo

Poročni band ali DJ ima moč spraviti ljudi na noge, zato poskrbite, da najamete nekoga, ki ve kako se stvari streže. Vsi gostje namreč nimajo istega okusa za glasbo, zato poskrbite, da zadovoljite vsa ušesa v dvorani. Nekaj udarnim, hitrim pesmim naj sledijo počasne balade, tako da se bodo zares vsi vaši gostje zabavali. Najemite band, s katerim se boste lahko glede izbire skladb dogovorili in ne le nekoga, ki bo igral tisto, kar je všeč njemu.

2. Vpišite se v plesno šolo

Prvi ples je poseben dogodek večera, zato tedaj zares ne želite cepetati in delati nezaželenih napak. Čez 20 let se boste temu sicer le še smejali, vendar pa vam lahko v tistem trenutku povzroči goro slabe volje. Če tudi ne mislite imeti zelo uradnega sprejema, je prvi ples mladoporočencev tisti, ki naredi razliko med povprečno in nadpovprečno poroko. V večini primerov začnejo pari plesno šolo obiskovati tri do šest mesecev pred poroko, da bi osvojili čimveč plesnih gibov ter pridobili občutek sigurnosti.

3. Poskrbite za veliko izbiro slaščic

Življenje je lepše, če si ga posladkamo. Zato poroka brez poročne torte ni prava poroka, saj le ta predstavlja vrhunec večera. Pa naj bo trinadstropna mojstrovina priznanega mojstra peke, ali pa doma narejena lepotica. Vendar pa ob poročni torti nikakor ne pozabite na ostale slaščice, ki bodo na voljo med samo poroko. Najprimernejše so mini tortice-cupcakes, peciva, s katerimi si gostje ne mažejo prstov ter piškoti, ki bodo vsem narisali nasmehe na obraz.

4. Nazdravite s kvalitetnim vinom

Ob dobri jedači ne smete pozabiti na dobro pijačo. Kvalitetno vino je ključ do dobre zabave, zato nikar ne skoparite, ko pride do pijače. Poskrbite, da boste ustregli vsem okusom-tudi tistim, ki alkohola ne marajo. Pametna ideja je najetje natakarja. Tako vam namreč ne bo treba skrbeti, ali so vsi kozarci polni, s tem pa vam bo prihranjenega veliko časa. Omislite si lahko tudi posebne poročne koktajle, šampanjec in pijače za najmlajše. S tem bo vtis popoln.

5. Poroka bo trajna, če posnamete poročni video

Čeprav se vam ob poročni mrzlici snemanje videa ne bo zdelo pomembno, verjemite – čez 30 let bo poročni video tisti, ob katerem se boste spominjali mladih dni. Gostje se bodo ob snemanju gotovo zabavali, vi pa boste imeli v objektiv ujete nepozabne trenutke. Dober fotograf bo namreč v objektiv ujel tiste trenutke, na katere ste se vi ob poročni mrzlici pozabili ozirati. Seveda pa bolje, da povprašate specializiranega snemalca poroke.

Pridobite ponudbe preverjenih poročnih fotografov

V želji po popolni poroki, včasih pozabimo na nekatere ključne stvari, saj se preveč oziramo na malenkosti. Zapomnite si, vaša poroka ne bo popolna, če bodo vsi prtički enako poravnani in če bodo vse žarnice gorele z enako svetlobo. Poroko bodo naredili popolno ljudje, ki se bodo zabavali z vami.

Kljub temu pa se je včasih dobro posvetovati s strokovnjakom. Pri tem vam pomagamo na Omisli.si/poroko, kjer bomo našli odgovore na čisto vsa vaša vprašanja! Vse kar morate storiti je, da pošljete povpraševanja lokalnim ponudnikom na Omisli.si/poroko in že ste pripravljeni na največjo zabavo vašega življenja.

Statistika porok

 • TOP poročni mesec: avgust (1.030 porok), sledijo julij (951), junij (892) in september (870)
 • FLOP poročni mesec: januarja (149 porok)
 • TOP poročni datum: 21. avgust (209 porok)
 • TOP poročni dan: sobota (59 %)
 • 5.916 porok / leto (+ 13%)
 • 2.322 ločitev / leto (+ 30 %)
 • 11.948 mladoporočencev / leto
 • povprečna starost ženina: 36,8 let (+ 0,2 leti)
 • povprečna starost neveste: 34,3 let (+ 0,2 leti)
 • registrirane istospolne poroke v Sloveniji (partnerske zveze): 58 (+ 11)
 • 69 ženinov in 80 nevest se poroči na svoj rojstni dan
 • največja razlika v starosti med ženinom in nevesto: več kot 50 let
 • MULTI-KULTI poroke: pri 18% porok je le en mladoporočenec državljan RS. Pri 4% pa sta oba s tujim državljanstvom.

Statistične podatke smo pridobili iz zadnjih razpoložljivih podatkov s strani Stat.si.

Poroke v 2021 (VIR: SURS)
Poroke v 2021 (VIR: SURS)
popularne lokacije porok slovenija mesta regije
Kje se poroči največ parov v Sloveniji?
Število porok skozi leta vir: SURS
Število porok skozi leta vir: SURS

Vir statistik in slike: Stat.si

omisli.si/poroko

preverjeni poročni ponudniki

omisli si poroko logotip

Omisli.si/poroko
Sanjska poroka z Omisli.si/poroko – preverjeni poročni ponudniki.

POROČNA ANKETA ZA MLADOPOROČENCE

Spodaj je še mini anketa za bodoče in novopečene mladoporočence. Izpolnite anketo in na koncu preverite, kako so jo izpolnili drugi (povzetek, grafi za cene poroke).

ocena bralcev
4.5 od 12

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno