Revija Nasvet strokovnjaka

Poročni video: Domači posnetek ali profesionalno snemanje poroke?

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Tisto kar loči dober posnetek rojstnodnevne zabave, poročni video, filmček prazničnega slavja ali druge posebne priložnosti od neopaznega domačega posnetka je nekaj uporabnih nasvetov in ljubezen do snemanja.

Mimogrede, tukaj je seznam preverjenih poročnih videografov.

Poročni video
Danes domači posnetek, jutri poročni video.

Časi, ko so bili kakovostni posnetki zgolj domena dragih videokamer, so že davno za nami. Danes kvalitetno snemanje omogočajo tudi kamere najnižjega cenovnega razreda, fotoaparati in celo pametni telefoni. Vse več je pripomočkov in načinov, s katerimi zabeležimo posebne trenutke, vsaka družina pa ima svojega dežurnega fotografa ali snemalca.


PRIPRAVLJENI NAJETI STROKOVNJAKA ZA POROČNI VIDEO?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH STROKOVNJAKOV ZA SNEMANJE POROKE

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih videografov

Vsi ti, običajno snemalni navdušenci, so zadolženi za ohranjanje spominov celotne družine, kar ni lahka naloga. V primerjavi s poklicnimi snemalci morda res ne premorejo enake mere znanja, niti nimajo tako kakovostne opreme, vendar pa niso brez prednosti. Veliko bolje poznajo vse družinske člane. Natančno vedo, kdo bo povedal najboljšo šalo, kdo se bo najelegantneje zavrtel po plesišču, hkrati pa ustvarjajo domače vzdušje.

Preverite tudi: Najboljši poročni fotograf – cena, ki jo je vredno plačati!

Na prvi pogled posnetki, kot je poročni video, delujejo kot (pre)zahteven zalogaj sploh, če s snemanjem nimamo veliko izkušenj. Toda ni razloga za strah, le dobro moramo poznati svoje omejitve. Pomembno je, da pri snemanju ne želimo preseči sposobnosti naše opreme, temveč do obisti izkoristimo njene prednosti.

S pravilno uporabo pripomočkov in poznavanjem osnovnih snemalnih zakonitosti se lahko čez noč prelevite v zanesljivega družinskega snemalca.

In vaša nova zadolžitev? Poročni video!

Oprema in pripomočki za poročni video

Ne glede na to ali boste snemali s pametnim telefonom ali kamero, vedno poskrbite, da imate na voljo ravne površine, kamor boste lahko naslonili kamero. Daleč najboljša izbira je stojalo (tripod), ki ga lahko premaknete po svoji volji in potrebi. Posnetki, pri katerih snemalo držite v rokah, najpogosteje niso zelo kakovostni, stabilizatorji kamere pa so dragi pripomočki.

PRENESI SI POROČNO BELEŽNICO / POROČNI PLANER

Okolica snemanja poroke

Preden začnete snemati preverite kakšno je ozadje vašega osrednjega motiva. Predvsem pazite na prisotnost ogledal, okenskih šip ali drugih odsevajočih predmetov. Zaradi njih boste nehote pristali na svojem posnetku ali pa bodo svetlikajoči odsevi pokvarili njegovo kakovost. Poleg tega je pomembno, da izberete pravo oddaljenost in kot snemanja. Prevelika razdalja do motiva deluje neosebno, premajhna pa otežuje snemanje in zahteva veliko premikanja, ki se mu sicer poskušamo izogniti.

Osvetlitev poroke

Pomembno je, da vam vir svetlobe ne stoji nasproti, saj na ta način oddaja svetlobo naravnost v kamero. Osebe na posnetkih bodo temne in nerazločne, za nameček pa je posnetek kasneje na računalniku še veliko težje popraviti kot fotografijo. Idealno se vir svetlobe nahaja nad vami oz. pod takim kotom, da je vaša senca še dovolj neopazna.

Zvok poročnega videa

V zelo glasnem okolju je to ena izmed največjih težav, saj lahko slaba kvaliteta zvoka pokvari sicer dober posnetek. Pri snemanju na prostem je vaš glavni sovražnik veter, ki ga mikrofon pretvori v šumenje, v prostoru pa glasovi v ozadju. Da bi, kar se da dobro obvladovali zvočni posnetek, uporabite slušalke in sproti preverjajte posneti zvok. V kasnejši obdelavi ga lahko po potrebi nadomestite z glasbo po svoji izbiri.

Mreža

Vse kamere žal ne omogočajo uporabe mreže, ki zaslon razdeli na tretjine. V tem primeru si mrežo zgolj predstavljajte. Pri snemanju ljudi, je pomembno, da so njihove oči v nivoju najvišje črte. V fotografiji je tovrstna mreža znana kot pravilo tretjin.

Izognite se premikanju in zoomiranju

Manj je več. Predvsem pametni telefoni, v manjši meri pa to velja tudi za fotoaparate in nizkocenovne kamere, se ne odlikujejo s hitrim fokusom. Če se pri snemanju morate premakniti, to storite čim počasneje in enakomerno, sicer bodo vaši posnetki nerazločni. Podobna težava je tudi s povečevanjem med snemanjem. Najbolje, da že pred začetkom snemanja najdete optimalno pozicijo.

Obdelava posnetkov poročnega videa

Pri snemanju s pametnim telefonom lahko posnetek na koncu nadgradite z uporabo različnih aplikacij, na računalniku pa uporabite programe za obdelavo posnetkov. Nekateri izmed njih so naprednejši kot drugi, že z najbolj osnovnimi pa lahko režete posnetke, dodajate glasbo, uporabite filtre ali spreminjate kontraste.

Že veste kaj bo vaš naslednji snemalni projekt?

Odlične snemalce in fotografe lahko za vas poiščemo tudi mi. Pošljite brezplačno poizvedbo in pomagali vam bomo pri izbiri pravega kandidata za vašo priložnost.

 


PRIPRAVLJENI NAJETI STROKOVNJAKA ZA POROČNI VIDEO?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH STROKOVNJAKOV ZA SNEMANJE POROKE

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih videografov

ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno