Nasveti za fotografiranje: dobra fotografija v 5 korakih

Digitalna fotografija, ki je zaznamovala digitalno dobo, je prinesla fotoaparat in neskončno zbirko albumov na računalniku v skoraj vsak dom. Vsi smo fotografi. Prav zato so uporabni nasveti za fotografiranje tisto, kar potrebujemo, da naše fotografije postanejo še bolj opazne. Posnetki, ki jih hranimo so odmev na prejete izkušnje, na trenutke, ki smo jih doživeli, in na ljudi, s katerimi smo jih delili. Včasih nas, ko zremo v posneto fotografijo, prešine občutek, da na posnetku nekaj manjka. Morda se nam zdi, da ni najbolje uokviril občutkov, energije in razpoloženja oseb na sliki ali pa je osrednji motiv premalo izrazit, da ne uspe izstopiti iz svojega ozadja. Zares dobro fotografijo je brez ustreznega znanja težko posneti. Takšno, ki bi ohranila iskrico dneva, ko je nastala, ki bi nas vrnila v prikazano dogajanje, ki bi priklicala spomine, davno izgubljene s časom.

Preverite tudi: Najboljši poročni fotograf – cena, ki jo je vredno plačati!

Kakovost fotografij ni nujno povezana z dragim fotoaparatom, ki jih imajo profesionalni fotografi, že poznavanje svojega fotoaparata in nekaj fotografskih zakonitosti sta dovolj za izvrstne fotografije. Pred vami so nasveti za fotografiranje, ki vam bodo pomagali posneti fotografije, kot si jih želite.

Nasveti za fotografiranje
Dobra fotografija je cilj vsakega fotografa.


Nasveti za fotografiranje

     1. Fotografija z namenom

Kot fotografi moramo še preden naredimo posnetek vedeti, kaj bi radi s fotografijo dosegli, kaj želimo z njo sporočiti in koga želimo nagovoriti. Nastala fotografija nam nikoli ne sme vzbuditi vprašanja, zakaj smo jo posneli. Takšna fotografija, ki ji manjkata namen in osredotočenost, ne bo nikoli dobra fotografija, predvsem pa ne bo izpolnila naših pričakovanj. Zavedati se moramo, da je vsakršen motiv dovolj dober. Namen fotografije ne pomeni, da iščemo posnetke visoke sporočilnosti, lahko gre zgolj za uokvirjenje lepote ali trenutka.

 


PRIPRAVLJENI NAJETI FOTOGRAFA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH FOTOGRAFOV

 

Pridobite ponudbe preverjenih fotografov

 

     2. Perspektiva

Učinek razgibane fotografije lahko zagotovimo tudi z uporabo različnih zornih kotov. Posnetke lahko delamo od zgoraj, spodaj in od strani. Človek, ki ga fotografiramo od zgoraj bo videti manjši in manj izstopajoč, nasprotno pa bo fotografiran od spodaj videti mogočnejši. Oba pristopa lahko izkoristimo, če so tovrstni posnetki tisto, kar si želimo. Pri fotografiranju otrok počepnimo na nivo njihovih oči, saj bodo tako najlepše zapolnili prostor.

PRENESI SI POROČNO BELEŽNICO / POROČNI PLANER

>> brezplačno / pdf / download <<

     3. Kompozicija

Ni vseeno, kako je motiv razporejen po fotografiji. Večina fotografij sledi zastavljeni kompoziciji, ki ji omogoča, da motiv izstopi, vendar je res tudi, da marsikatera fotografija načrtno ruši ta pravila. Tovrstne fotografije so posebne zaradi svoje drugačnosti in drznosti, vendar niso najprimernejše za predstavitev celotnega motiva. Eno izmed zlatih pravil kompozicije je pravilo tretjin, pri katerem območje posnetka z dvema črtama razdelimo na tretjine v vodoravni in navpični smeri, svoj subjekt pa nato postavimo na eno izmed presečišč. Tovrstna kompozicija zagotavlja razgibanost in polnost posnetka.

     4. Pristna fotografija

Pristen kontakt z ljudmi pred objektivom omogoča, da nastala fotografija ohranja toplino, žar in neskončnost trenutka, ko je bila posneta. Pomembno se je zavedati, da ljudje niso negibna narava, in je za dobre fotografije potrebno zajeti človeško življenje in motive v celoti. Včasih nas pri tem ovira prevelika oddaljenost od subjekta. Posnetki, ki delujejo, kot da izhajajo iz samega središča dogajanja, so prepričljivejši kot tisti, ki dogajanje opazuje zgolj od daleč.

     5. Vsebinski kontrast

Če na fotografiji združimo motive, ki jih ne bi pričakovali na istem posnetku, smo uporabili vsebinski kontrast. Vsaka fotografija sicer ni primerna za takšno eksperimentiranje, fotograf z njo dokazuje svojo drznost in domišljijo, vendar pa pravilno izbrani trenutki prinesejo popestritev in presenetljive fotografije še dolgo ostanejo v spominu.

Pri fotografiranju je pomembno, da dobro poznate svoj fotoaparat in nekaj fotografskih trikov.  Nasveti za fotografiranje vas lahko pripeljejo do želenih rezultatov. Pomembno pa je tudi, da imate na razpolago dovolj časa, da se osredotočite na dober posnetek. Ker je pri praznovanju posebnih priložnosti prav časa vedno zelo malo ali pa, ker s fotografijami preprosto nočete tvegati, poiščite svojega sanjskega fotografa na Omisli.si.


PRIPRAVLJENI NAJETI FOTOGRAFA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH FOTOGRAFOV

 

Pridobite ponudbe preverjenih fotografov


  NASVETI ZA VAŠ DOM

  Revija z idejami in analizami cen preverjenih izvajalcev za gradnjo in obnovo.

  VPRAŠAJTE MOJSTRE S PODROČJA

  Naša skupnost šteje skupaj s preverjenimi ponudniki storitev preko 60.000 članov >> Vprašajte nas karkoli glede brane tematike v tem članku.
  Vprašajte brezplačno >

  Skupna ocena bralcev
  [Skupaj: 2 Povprečje: 5]