Revija Nasvet strokovnjaka

Baby Shower: Nepogrešljivi nasveti za načrtovanje zabave za bodočo mamico

baby shower

Kazalo

ocena bralcev
5 od 2

Vaša prijateljica pričakuje novorojenčka. Ni boljšega načina za praznovanje tega čudovitega časa kot z organizacijo baby showerja. Dogodek, obdan z ljubeznijo, veseljem in pričakovanji, je popolna priložnost, da se bodoča mamica sprosti, uživa in se pripravi na prihod novega člana družine. V temu vodniku se boste naučili vse, kar morate vedeti, da bi organizirali nepozaben baby shower. Od idej za temo, do izbire daril in igranja iger, ki bodo razveselile vse udeležence. Pripravite se za ustvarjanje čarobnih spominov, ki bodo trajali večno!

Baby shower vključuje hrano, pijačo in včasih tudi igre in mora za bodočo mamico biti veliko presenečenje. Popolna zabava za dojenčka oziroma za zabava za bodočo mamico naj bi bila tradicionalno organizirana s strani prijateljic in sorodnic. Seveda pa se lahko odločite, da vključite tudi očeta ali pa mamice organizirate zabavo kar same. Kako organizirati, kaj vse potrebujete in morate vedeti za zabavno in nepozabno zabavo, pa si pomagajte z našimi naslednjimi nasveti.

Sladka baby shower zabava
Sladka baby shower zabava

Kaj je pravzaprav baby shower?

Baby shower je dogodek, ki praznuje prihajajoča dojenčka in je običajno namenjen zbiranju daril za prihajajočega otroka in starše. Lahko ga opišemo kot praznovanje prihoda dojenčka, saj je to priložnost za prijatelje in družino, da se zberejo in praznujejo prihajajočega novega člana. Pogosto je organiziran kot zabava pred rojstvom, čeprav se v nekaterih kulturah morda zgodi po rojstvu. Obstaja tudi koncept zabave za nosečnico ali zabave za dobrodošlico dojenčka, kjer je osrednja pozornost na materi in njeni nosečnosti ter dojenčka, ki prihaja. Vse te koncepte lahko vključimo v idejo o baby showerju, ki se je razvil v priložnost za praznovanje in podporo pričakovanim staršem.

VIDEO: 30 idej za hrano na baby shower dogodku

Vabila in naloge povabljenih

Do dneva zabave mamica ne sme slutiti ničesar, ne le zato, da se ji ni treba z ničemer obremenjevati, temveč ker želite, da v vstopu v njen dom od velikega presenečenja ostane brez besed, od sreče zajoka ali pa »skače od veselja«. Organizatorka zabave ima zelo pomembno nalogo, ta pa se najprej začne pri vabilih. Dobro premislite, koga bi si mamica želela na zabavi, torej ali samo najbližje prijateljice in sorodnice ali je oseba, ki na zabave rada povabi večji krog prijateljic. Vabila pošljite vsaj dva tedna prej, ta pa naj bodo oblikovana primerno temi zabave. Če imate veliko časa in seveda željo, lahko vse prepustite sami sebi ter zabavo v celoti organizirate sami. V nasprotnem primeru pa se ponavadi naloge razdelijo. Zato naj vsaka določi eno ali dve igri, ki bi popestrile dogajanje ter vsaka pripravi nekaj za prigrizniti.

Polepšajte si dan s slastnimi prigrizki in osvežilno pijačo

Veliko slaščic in prigrizkov! Ena naj pripravi mafine, druga kanapeje, nekdo tortice in seveda ne pozabite na brezalkoholno pijačo. Pripravite osvežilne limonade, brezalkoholne koktajle, slastne jagodne frapeje ali pa vroče čokolade. Če pa se odločite za catering, pa nam pošljite povpraševanje in vam z veseljem pomagamo pri organizaciji zabave.

baby shower sladice
Na zabavi naj ne manjka sladic in osvežilnih pijač.

Baby shower okraski za popolno vzdušje

Vzdušje zabave bo zagotovo boljše s pravo temo in primernimi detajli. Imejte v mislih karakter bodoče mamice, kakšne barve so ji všeč in katere rože ji najbolj dišijo. Je oseba, ki je navdušena nad prisrčnimi malenkostmi ali pa ima rada preprosto in elegantno? Ker pa gre vseeno za baby shower, se spodobi, da prostor zapolnite z nekaj dekoracijami, ki že na prvi pogled pokažejo namen zabave. Za bolj unikatne okraske lahko iz plakata izrežete črke (baby shower) in jih nalepite na darilne vrečke. Ali pa razvijete fotografije povabljenih, ko so bile še majhne, jih prilepite na vrečke, zvezda zabave pa mora na podlagi fotografij ugibati od koga je prejela darilo. Zagotovo bo navdušena!

Poskrbite za plastične krožnike z otroškimi motivi ali takšne, ki se ujemajo s temo, ki ste si jo izbrali. Iz barvnih plakatov lahko izrežete razne živali ali pa stvari povezane z otrokom, na njih napišite koristne nasvete za mamico, nato pa na vrvico obesite s kljukicami. Vrvico pa privežite čez celo steno. In seveda naj ne manjkajo baloni, lampijončki in ostali viseči okraski.

Baby shower dekoracija
Prostor lahko popestrite kar z unikatnimi darilnimi vrečkami (Vir: Pinterest)

Punčka ali fantek?

V primeru, da mamica ve spol otroka in je to zaupala prijateljici ali sestri ter ima namen razkriti spol, je baby shower odlična priložnost za razkritje spola. Z nekaj kreativne žilice lahko novico delite z ostalimi na zelo zabavne načine. Lahko spečete ali naročite torto, ki bo v notranjosti vsebovala barvilo in ob trenutku rezanja torte razkrijete barvo in s tem spol otroka. Torej če bo barva modra, bo imela fantka in če bodo prijateljice zagledale roza barvo, pa bo mamica dobila punčko. Lahko pa celotno zabavo opremite v barvi, ki bo prevladovala v prostoru in na takšen način takoj namignete na spol otroka.

Preverite tudi: Animacija za otroke

Za piko na i vključite še igre

Poleg tisoč tem, ki jih boste verjetno obdelale v nekaj urah, pa vseeno ne pozabite vključiti še igre, ob katerih se boste zabavale prav vse. Igre so odlična popestritev in primerne za tovrsten dogodek. Ene izmed najbolj pogostih iger so, ko mora mamica previti plastičnega dojenčka, nato igra, ko vsaka gostja izvleče listek s frazo in jo mora s pantomimo pokazati. Besede ali besedne zveze pa so povezane z nosečnostjo in otrokom. Nadaljujete z igro ugibanja ure in datuma poroda ali pa imena otrok, mamica pa naj izbere zmagovalno ime.

Najbolj priljubljene baby shower igre

Baby shower igre so odličen način za spodbujanje interakcije in zabave med gosti. Tukaj je nekaj najbolj priljubljenih:

 1. “Kdo pozna mamico najbolje?”: V tej igri gostje odgovorijo na vprašanja o bodoči mami. Oseba z največ pravilnimi odgovori zmaga.
 2. “Uganite velikost trebuha”: Gosti poskušajo uganiti obseg trebuha bodoče mame z uporabo vrvic ali traku. Najbližji ugibatelj zmaga.
 3. “Previjanje plenic na lutki”: Gosti tekmujejo, kdo bo najhitreje pravilno previl plenico na lutki.
 4. “Igra spomina z otroškimi predmeti”: Gostje morajo zapomniti čim več predmetov iz pladnja z otroškimi predmeti, ki jih vidijo za minuto.
 5. “Ugani otroško hrano”: Gosti morajo uganiti okus slepo preizkušene otroške hrane.

Pomembno je, da so igre zabavne in primerne za vse udeležence. Prav tako je dobrodošlo razmišljanje o nagradah za zmagovalce, saj to še poveča zabavo in tekmovanje.

Baby shower darila
Pozanimajte se kaj bodoča mamica še potrebuje za otroka

Če ste se za zabavo odločili v zadnjem hipu in nimate časa za organizacijo, si lahko pomagate z najemom prostora in primerno animacijo za vaš dogodek. Vaša naloga je le, da prinesete darilo, ki pa naj bo premišljeno. Glede na to, da se zabava za dojenčka ponavadi priredi približno mesec ali dva pred porodom, imata starša verjetno že nekaj potrebnih stvari za otroka. Pozanimajte se kaj nujno potrebujeta, drugače pa ju še vedno lahko razveselita s kuverto.

Pogosta vprašanja in odgovori za baby shower

Od kod izvira baby shower (zgodovina)?

Zgodovina baby showerja sega daleč nazaj, v čas pred antično Grčijo in Rim. Te civilizacije so imele ritual, kjer so ženske praznovale rojstvo novega otroka s ponudbo daril boginji plodnosti. Tako kot danes, je bilo tudi takrat praznovanje osredotočeno na mati in prihajajočega otroka.

V 19. stoletju, v viktorijanski dobi, je postalo priljubljeno, da ženske organizirajo čajanke za pričakovane matere. Ti dogodki so bili zelo formalni in običajno so se zgodili po rojstvu otroka. Gostje so prinesli darila, ki so bila skrbno zavita in položena v otroški voziček.

V 20. stoletju pa se je koncept baby showerja, kot ga poznamo danes, začel pojavljati v ZDA. To je bil čas, ko so družine postale bolj osredotočene na otroke in njihovo vzgojo. Baby showerji so postali manj formalni in bolj sproščeni, praznovanja pa so se preselila iz čajank v domove družin in prijateljev. Danes baby showerji ostajajo priljubljen način, da pričakovane matere praznujejo prihajajočega otroka.

Kdo običajno organizira baby shower?

Baby shower običajno organizira tesna prijateljica, sorodnica ali kolegica bodoče matere. Trudijo se, da bi bila pričakovana mama presenečena in da bi jo dogodek razveselil. Vendar pa vse več pričakovanih mater v zadnjih letih prevzamejo vajeti v svoje roke in same organizirajo svoj baby shower, da bi zagotovile, da bo dogodek točno tak, kot si ga želijo. V nekaterih primerih se lahko za organizacijo dogodka skupaj odloči več ljudi. Glavna naloga organizatorja je, da poskrbi za vse, od izbire lokacije, preko izbire hrane in pijače, do izbire teme in dekoracije.

Kreativne ideje za organizacijo nepozabnega baby showerja

Organizacija baby showerja je lahko izjemno zabavna, če ste pripravljeni eksperimentirati s kreativnimi idejami. Tukaj je nekaj predlogov, kako lahko ustvarite nepozaben dogodek:

 1. Unikatna tema: Izberite temo, ki bo odsevala osebnost pričakovane mame. Lahko je nekaj preprostega, kot so metulji ali pravljice, ali nekaj bolj edinstvenega, kot je vesoljski baby shower.
 2. Interaktivne igre: Namesto običajnih baby shower iger, razmislite o igrah, ki bodo spodbujale interakcijo med gosti. To bi lahko vključevalo ugibanje imena dojenčka, ustvarjanje unikatnih plenic ali celo oblikovanje mini-beležk z dobrimi željami za bodočo družino.
 3. DIY postaje: Postavite postaje, kjer se gostje lahko vključijo v ustvarjanje ročno izdelanih daril. To bi lahko bilo ustvarjanje okvirjev za slike, izdelava igrač ali celo ustvarjanje edinstvenih bodyjev za dojenčka.
 4. Fotografski kotiček: Fotografski kotiček je odličen način, kako zagotoviti zabavo za goste in ustvariti trajne spomine. Dodajte zabavne rekvizite, kot so klobuki, brki na palčki, otroške igrače in še več.
 5. Personalizirane darilne vrečke: Da bo dogodek res nepozaben, pripravite darilne vrečke, ki odražajo temo baby showerja. Vključite majhne spominke, kot so mini svečke, ročno izdelane milnice ali celo personalizirane značke.

Ne glede na to, kako se odločite organizirati baby shower, je pomembno, da se osredotočite na pričakovano mamo in njeno potovanje. Praznovanje prihoda novega življenja je čudovita stvar, zato uživajte v procesu načrtovanja in se prepustite kreativnosti.

Kaj vse potrebujete za nepozaben babyshower?

Za nepozaben baby shower boste potrebovali naslednje stvari:

 1. Prostor: Izberite prostor, ki je primeren za število gostov in je udoben za pričakovano mamo. To je lahko dom nekoga, najeti prostor ali celo na prostem, če dovoljuje vreme.
 2. Fotograf: Baby shower je poseben dogodek, ki ga želite ohraniti v spominu. Najem profesionalnega fotografa bo zagotovil kakovostne slike, ki bodo trajni spomin na ta dan.
 3. Catering pogostitev: Odločitev za catering pogostitev je lahko odlična izbira, saj vam omogoča, da se osredotočite na goste, namesto na pripravo hrane. Izberite meni, ki ustreza prehranskim potrebam in željam pričakovane mame.
 4. Dekoracija: Dekoracija je ključnega pomena za vzpostavitev prazničnega vzdušja. Izberite temo, ki je blizu srcu pričakovane mame in se prepustite kreativnosti.
 5. Igre: Igre so odličen način za prelom ledu in zagotavljanje zabave. Izberite igre, ki spodbujajo interakcijo in so primerne za vse goste.
 6. Darila: Baby shower je priložnost za zbiranje daril za pričakovano mamo in dojenčka. Razmislite o organizaciji skupinskega darila ali postavitvi seznam želja, da bi gostje vedeli, kaj je potrebno.
 7. Glasba: Primerna glasba bo pomagala ustvariti sproščeno in veselo vzdušje. Izberite pesmi, ki so pomirjujoče in veselja polne ali pa najemite band ali dj-ja.

Z načrtovanjem in malo kreativnosti lahko organizirate nepozaben baby shower, ki bo prinesel veselje in toplino v življenje pričakovane mame.

Zakaj je pametno najeti zunanje izvajalce za organizacijo baby showerja?

Najem zunanjih izvajalcev za organizacijo baby showerja je pametna odločitev iz več razlogov. Prvič, izvajalci so strokovnjaki, ki imajo izkušnje in znanje, kako ustvariti nepozaben dogodek. So dobro seznanjeni z najnovejšimi trendi, imajo dostop do široko paleto virov in so sposobni izpolniti vsako željo pričakovane mame. Drugič, najem zunanjega izvajalca znatno zmanjša stres, saj se lahko bodoča mama in ostali vključeni posvetijo drugim pomembnim nalogam, medtem ko izvajalci skrbijo za vse podrobnosti dogodka. Nazadnje, zunanji izvajalci lahko zagotovijo visoko kakovost storitev, od izbire lokacije, do hrane, dekoracije in fotografiranja, kar bo baby shower spremenilo v nepozabno izkušnjo.

Ključni nasveti za uspešno načrtovanje in izvedbo baby showerja?

Načrtovanje in organizacija baby showerja je lahko zahtevna naloga, vendar s pravilnim pristopom in predanostjo lahko pripravite nepozaben dogodek. Tukaj je nekaj ključnih nasvetov, ki vam lahko pomagajo:

 1. Razmislite o željah bodoče mame: Najpomembnejši del načrtovanja baby showerja je upoštevanje želja in potreb bodoče mame. Pogovorite se z njo in ugotovite, kakšno vrsto praznovanja si želi.
 2. Načrtujte vnaprej: Da bi se izognili nepotrebnemu stresu, začnite z načrtovanjem vsaj nekaj mesecev vnaprej. To vam bo omogočilo, da uredite vse podrobnosti, kot so lokacija, hrana, igre in dekoracija.
 3. Izberite temo: Teme so odličen način za dodatek osebnega pridiha na baby shower. Izberite temo, ki odraža osebnost bodoče mame in jo bo razveselila.
 4. Ustvarite seznam gostov: Pogovorite se z bodočo mamo in skupaj sestavite seznam gostov. Poskrbite, da ne boste pozabili na nikogar, ki bi ga bodoča mama želela povabiti.
 5. Poskrbite za zabavo: Igre in aktivnosti so ključnega pomena za uspešen baby shower. Izberite igre, ki bodo spodbujale interakcijo med gosti in bodo zabavne za vse udeležence.
 6. Komunikacija: Poskrbite, da bodo vsi gostje pravočasno obveščeni o datumu, uri in lokaciji baby showerja. Uporabite vabila ali digitalne platforme, da bodo vsi na tekočem.

Z upoštevanjem teh nasvetov boste lahko pripravili uspešen in nepozaben baby shower.

Preverite tudi: Kako se je podražila poroka v zadnjem letu?

Kako izbrati popolna darila za baby shower?

Izbira popolnih daril za baby shower je lahko zahtevna naloga, saj želite najti nekaj, kar bo resnično cenjeno in uporabljeno. Tukaj je nekaj idej:

 1. Otroška oprema: Stvari, kot so vozički, avtosedeži, posteljice in nosilci za dojenčke, so vedno dober izbor. So praktična darila, ki jih bodo starši zagotovo potrebovali.
 2. Oblačila za dojenčke: Bodiji, pajacki, kapice in rokavičke so vedno dobrodošli. Izberite oblačila iz naravnih materialov in v velikosti, ki bo primerna čez nekaj mesecev, saj dojenčki hitro rastejo.
 3. Darilni boni: Če niste prepričani, kaj bi podarili, so darilni boni odlična rešitev. Starši lahko izberejo tisto, kar potrebujejo in želijo.
 4. Knjige za dojenčke: Branje je pomembno za razvoj dojenčka, zato so knjige odličen izbor. Izberite takšne s trdimi platnicami in barvitimi ilustracijami.
 5. Izdelki za nego dojenčka: Izdelki, kot so plenice, kreme, šamponi in losjoni za dojenčke, so vedno potrebni.
 6. Ročno narejena darila: Če ste ročno spretni, lahko ustvarite unikatno darilo, kot je kvačkana odeja, ročno izdelana lutka ali personalizirana slika.

Pomembno je, da se osredotočite na to, kaj bo pričakovana mama cenila in uporabila. Poskusite izvedeti, česa morda že ima dovolj, in se tem stvarem izognite. S tem, ko boste premišljeno izbrali darilo, boste pokazali, kako zelo vam je mar za prihajajoči dogodek.

Preverite tudi: Lenuhov vodič za čisti dom: Triki in nasveti za minimalni napor pri čiščenju tukaj.

Kako vključiti bodoče očete v baby shower dogodek?

Vključevanje bodočih očetov v dogodek baby showerja je odlična ideja, ki prinaša več dimenzij na praznovanje. Tukaj je nekaj preprostih načinov za njihovo vključitev:

 • Povabilo: Povabite bodočega očeta na dogodek. Lahko je prisoten celoten čas ali se pridruži le za del praznovanja. Tako bo imel tudi on priložnost deliti veselje in pričakovanje prihoda novega družinskega člana.
 • Vključitev v igre: Pri načrtovanju iger na baby showerju razmislite o dejavnostih, ki bi bile zanimive tudi za moške. To bi lahko bilo tekmovanje v hitrem previjanju plenic ali ugibanje imena otroka.
 • Pomoč pri pripravah: Pustite bodočemu očetu, da pomaga pri pripravah na dogodek. To bi lahko pomenilo pomagati pri postavitvi prostora, pripravi hrane ali izbiri glasbe.
 • Dodelitev posebne naloge: Če bodoči oče uživa v središču pozornosti, mu lahko dodelite poseben del dogodka, kot je uvodni govor, razkrivalec spola ali voditelj iger.

Vključevanje bodočega očeta v baby shower dogodek bo zagotovilo, da se bo tudi on počutil del praznovanja in pomembno v vlogi, ki jo bo kmalu prevzel.

ocena bralcev
5 od 2

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno