Gradnja hiše: Koliko stane hiša (cena gradnje hiše)?

Vsak izmed nas je kdaj pomislil na to, kako lepo in prijetno bi bilo imeti svojo hišo. Svoj prostor, ki si ga urediš povsem po svojem okusu. Prostorno teraso, kjer lahko preživljaš tople dneve in dvorišče z najlepšim vrtičkom daleč naokoli. A gradnja hiše ni šala. Predvsem pa ni poceni. Uskladiti je treba številne izvajalce, želje in dela, ki morajo biti opravljena. Še prej pa pridobiti ustrezna dovoljenja in projekte (gradbeno dovoljenje, PGD, PZI, …). Cena gradnje hiše je na koncu lahko res visoka. Zato morate narediti dober načrt, še preden se gradnja hiše prične. Koliko stane hiša? Cena hiše je odvisna od različnih dejavnikov. Stroški nihajo glede na vrste materiala, tipa hiše, energijske učinkovitosti in načina izvedbe. Lahko se zgodi tudi, da boste kupili parcelo, na kateri je že nepremičnina. V kolikor je ne potrebujete, jo bo seveda potrebno porušiti in odvoziti material, kar je lahko dodaten strošek.

GRADNJA HIŠE: Koliko stane hiša?

povprečne cene za gradnjo hiše

≈ od 700 – 1.100 EUR/m2

mojmojster izvajalci cene

* Povprečne cene za gradnjo hiše so brez DDV. Cene hiš smo izračunali na podlagi javnih cenikov ponudnikov ter preko 460 ponudb preverjenih ponudnikov na Omisli.si/gradnja-obnova. Cenik za gradnjo hiše ni fiksen in velja za vsa večja mesta: Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Koper, Novo mesto, Velenje in drugod po Sloveniji. Končna cena hiše je najbolj odvisna od vrste materiala, tipa hiše, energijske učinkovitosti in načina izvedbe ter dodatnih storitev. Za točno ceno hiše pošljite povpraševanje preverjenim mojstrom – zeleni gumb.

gradnja hiše cena
Cena hiše je odvisna od vaših želja in zahtev. Gradnja hiše stane od 700-1100 EUR / m2.


Gradnja hiše: Od česa je odvisna cena hiše

Cena hiše, v kateri želite bivati, je odvisna od več dejavnikov. Veliko vpliva ima vrsta materiala, pa način konstrukcije hiše in strehe in način izvedbe. Seveda vpliva tudi to, kakšen tip hiše ste izbrali in energijska učinkovitost hiše.

V osnovi so pritlične hiše dražje od nadstropnih, saj za pritlično hišo potrebujete večjo temeljno ploščo in večjo streho. To seveda prinese dodatne stroške. Če ste prilagodljivi, je tako bolje, da izberete nadstropno hišo.

“V osnovi so pritlične hiše dražje od nadstropnih”

Skoraj nujna je odlična energijska učinkovitost hiše. Gradnja nizkoenergijske hiše sicer pomeni nekoliko večji začetni vložek. A se takšna gradnja v približno desetih letih tudi povrne, saj so stroški za ogrevanje (npr. s toplotno črpalko) in hlajenje manjši. Ker je prihodnost v obnovljivih virih energije, lahko razmislite tudi o lastni sončni elektrarni, ki jo postavite na streho hiše in s tem sami poskrbite za električno energijo.

“Gradnja nizkoenergijske se povrne v desetih letih”

Za vas smo izračunali okvirno ceno za hišo, ki ima 200 m2 uporabne površine. V izračunu upoštevamo, da nobena dela niso narejena v lastni režiji ali na črno. Za okvirno ceno hiše si lahko pomagamo z izračunom, ki pravi, da en kvadratni meter stane 700-1100 €/m2. Enostavna dvokapnica bi tako stala približno 200.000 €.

Gradnja hiše mojmojster izvajalci
Gradnja hiše je vedno stresen projekt. A je končni rezultat lahko vaš sanjski dom!

Gradnja hiše zahteva dobro finančno shemo

Gradnja hiše je za marsikoga eden največjih finančnih zalogajev v življenju. Da bo izvedba projekta uspešna, se moramo na to dobro pripraviti. Poleg arhitekturnih in gradbenih načrtov, je nepogrešljiva tudi dobra in natančna finančna shema. Za računanje stroškov je na voljo več različnih izračunov. Strošek bo seveda odvisen predvsem od naših želja glede materialov in velikosti hiše.

> Preverite tudi: KROVSTVO + TESARSTVO + KLEPARSTVO = STREHA: CENA STREHE, VRSTE, PREDNOSTI IN SLABOSTI KRITIN

Kako se začne gradnja hiše?

Preden se gradnja hiše sploh začne, morate imeti pripravljeno parcelo oziroma prostor, kjer bo hiša stala. Bodite pozorni, da je parcela dovolj velika za hišo, garažo in ostala poslopja, ki jih želite imeti. Nekaj prostora mora ostati tudi za dvorišče. Če boste izbrali parcelo na neravnem, zahtevnem terenu, bo to že v začetku povišalo vaše stroške gradnje hiše. Cena parcele je odvisna od mnogih dejavnikov in je mi nismo šteli v izračun. Na ceno najbolj vplivata lokacija in velikost parcele.

Parcelo na neravnem, zahtevnem terenu, poviša stroške gradnje hiše.

Ko je zemljišče vpisano v zemljiško knjigo, ko so urejene lokacijske informacije in je pripravljen idejni načrt, se lahko gradnja prične. Gradnjo hiše lahko razdelimo v pet gradbenih faz. Ko je zaključena zadnja gradbena faza, bo pred nami stal nov dom. Po tej fazi se morate posvetiti še notranji opremi in slogu opreme, ki vam je všeč.

Ko brskate za ceno hiš, ne pozabite, da gradnja hiše do končne, pete faze, ni dovolj. Za hišo morate imeti tudi prostor ter urejene dokumente, kar pa prinese še kar nekaj dodatnih stroškov. V našem primeru bo ta strošek 7.600 €. Cena vključuje načrt arhitekture, načrt gradbene konstrukcije ter načrt strojnih in elektroinštalacij. Upoštevati pa je potrebno tudi vodenje in upravljanje projekta, kar znaša 16.000 €.

Gradnja hiše se začne z načrtovanjem arhitekta.
Gradnja hiše se začne z načrtom arhitekta.


Popis del in popis materiala

Če boste želeli pridobiti več različnih ponudb za ceno gradnje hiše, boste pred tem potrebovali podroben popis del in materiala. Ko boste imeli natančen popis vsega, kar boste oziroma bodo izvajalci potrebovali, bodo ponudbe bolj realne. Izvajalci bodo namreč bolj natančno pripravili ponudbo in tako boste lažje primerjali cene.

Čeprav je možno pripraviti zelo natančen popis del in materiala, ki ga boste potrebovali, imejte v mislih, da se strošek lahko vedno nekoliko poveča. In navadno je cena na koncu vedno višja, le redko nižja. Že pri zidakih se lahko zgodi, da se bo med samo gradnjo kakšen poškodoval in ga bo potrebno nadomestiti z novim.

mojmojster izvajalci cene

Izbira mojstrov za gradnjo hiše

Nekateri se gradnje lotijo tudi sami. A boste v večini primerov potrebovali pomoč izkušenih in preverjenih mojstrov. Če ne boste izbrali hiše na ključ, potem vas čaka zahtevna naloga izbire mojstrov za posamezne gradbene faze in področja. V pomoč vam bo Omisli.si, kjer boste našli preverjene obrtnike in strokovanjake za gradnjo hiše, ki vam bodo pomagali do uresničitve vaših sanj.

> Preverite tudi: Analiza cen za montažne hiše

Redki mojstri obvladajo vse. Zato boste morali izbrati mojstra za vodovod, elektroinštalacije, talne obloge, keramiko. Seveda ne gre pozabiti na pleskanje sten ter vsa okna in notranja in vhodna vrata. Da vam bo hiša všeč tako notri, kot tudi zunaj, poskrbite še za lepo fasado in kakovostno streho, ki bo kos vsem vremenskim razmeram. Seveda lahko zaupate tudi, da izbrani arhitekt ali inženiring poskrbita za izbiro in upravljanje z izvajalci.

> Preverite tudi: Koliko stane električar za elektroinštalacije?

preverjeni mojstri mojmojster
Izberite preverjene mojstre za vsa dela, da bo gradnja hiše potekala brez zapletov in nepričakovanih podražitev.

Gradnja hiše po gradbenih fazah

Prva gradbena faza

Gradnjo hiše razdelimo na več gradbenih faz. Prva faza pomeni začetek gradnje, ko je vsa dokumentacija urejena. Zajema pripravo terena, gradbišča, zakoličbe ter izkop gradbene jame. Za pripravo terena običajno poskrbi gradbeni izvajalec. To pomeni, da postavijo gradbeno tablo, gradbiščno ograjo, začasne sanitarije. Po potrebi se zagotovi tudi dovod vode in trofazni električni tok.

Sledi zakoličba, kar pomeni, da se do milimetra natančno prenese položaj in točke objekta v naravo. S pomočjo zakoličb se označijo robovi temeljne plošče. Temu sledi izkop gradbene jame. Ko je gradbena jama pripravljena, se naredi gramoz oziroma tampon, zaključi pa se z zelo pomembnim utrjevanjem terena.

Izvedba temeljne plošče je odvisna od tega ali bomo imeli pasovne temelje ali plavajočo ploščo. Razlika v ceni je lahko okoli 1.800 €. Na ceno zelo vpliva tudi količina potrebne armature, ki jo v načrtih predvidi statik. Pri pripravi betonske plošče je potrebno upoštevati tudi vremenske razmere. V hudi vročini lahko beton namreč razpoka, zato ga je potrebo ustrezno namakati. Če je možno, raje počakajte kakšen dan in temeljno ploščo pripravljajte, ko bo zunaj nižja temperatura in bolj oblačno vreme.

Pomemben del prve gradbene faze je tudi t.i. nulta točka. To je višina oziroma točka finalnega tlaka, kar pomeni, da bo na tej višini parket oziroma katera druga talna obloga pritličja. Upoštevati je potrebno, da pod to talno oblogo pride še finalni tlak, estrih, toplotna izolacija, sistem talnega gretja, če smo se zanj odločili, talno ploščo, XPS izolacijo in podložni beton. Vse to moramo odšteti od nulte točke.

Zemeljska dela obsegajo predvsem gradbeno jamo. Če je prostora dovolj, da je gradbena jama pripravljena v širokem odkopu in so stranice pod naklonom, je cena nekoliko nižja. Zraste pa, če je prostora manj in je potrebno gradbeno jamo narediti z navpičnimi stenami. V tem primeru jih je potrebno zavarovati proti zdrsu. Na osnovno ceno vpliva tudi zemlja – trša kot je, težje je kopati v njo in višja bo cena. Prva gradbena faza bi v primeru priprave gradbene jame v širšem odkopu znašala približno 2.800 € oziroma 2 % skupne cene.

Pri izračunu cene smo upoštevali, da se izvede temeljna plošča glede na standardni posedek tal. Izvedba takšne temeljne plošče bi znesla 4.500 €.

izkop gradbena jama gradnja hiše
Vsaka gradnja hiše se začne z izkopom.

Druga gradbena faza

Če je objekt podkleten, je potrebno postaviti tudi kletno ploščo. To je del druge gradbene faze. Velik vpliv na ceno hišo ime armirana betonska klet. Če jo želite imeti, potrebujete večji izkop, ki pa ga lahko omejuje teren.

Razmislite ali klet sploh potrebujete. Če boste imeli garažo za avtomobile ob hiši, v njej pa še kaj dodatnega prostora za shranjevanje, potem vaša hiša morda ne potrebuje kleti. V tem primeru lahko kar nekaj denarja privarčujete in ga namenite za izgradnjo garaže, shrambe ali nadstreška za avtomobile.

> Preverite tudi: Analiza cen za nadstrešek

Tretja gradbena faza

V tretji gradbeni fazi hiša že začenja dobivati svojo podobo. Tretja faza predstavlja konstrukcijska gradbena dela vseh etaž in podstrešja, krovska dela in izvedbo strešne konstrukcije. Poleg ostrešja spadajo tudi žlebovi, odtočne cevi, obrobe, strešna okna, portali in snegobrani. Celotna gradbena konstrukcija je največji finančni zalogaj. Tretja gradbena faza vas bo namreč stala cca. 70 % celotne investicije. V našem primeru je to 150.000 €. Temeljenje in talna plošča vas stanejo 5.000 €, zunanje stene 56.000 €.

Cena velja za srednji kakovostni razred, upoštevali pa smo gradnjo s klasičnimi zidaki ali plinobetonom. Cena enostavne dvokapnice z dvema strešnima oknoma je 12.000 €. Pri izbiri strešnikov si vzemite dovolj časa, da pregledate ponudbo in primerjate cene. Močno se namreč razlikujejo glede na material in obliko strešnikov, ki vpliva tudi na to, kako se strešnike polaga. Če imate možnost, si jih oglejte tudi v živo, saj si boste tako lažje predstavljali za kakšen tip strešnika gre.  Ob koncu tretje gradbene faze je gradnja hiše že kar visok strošek.

krovstvo streha in gradnja hiše
Izbira kritine in oblika strehe precej vpliva na ceno hiše.

Četrta gradbena faza (na delni ključ)

Ko je zaključena četrta gradbena faza je gradnja hiše skoraj pri koncu. Hiša ima notranje predelne stene, betonske tlake in izolacijo, omete, inštalacije, talne in stenske obloge, masivno stopnišče, če gre za večnadstropno hišo in vgrajeno stavbno pohištvo (okna, vrata). Položeni so tudi estrihi, izolacijski material, zaključena pa so tudi ključavničarska in kamnoseška dela. Vsa ta dela vas bodo stala približno 75.000 €. Od tega notranje stene 35.000 €, stropi, tlaki, suhomontažni sistemi in ostali pritrditveni elementi pa 40.000 €.

> Preverite tudi: Prednosti in slabosti ter analiza cen za okna in cene za notranja vrata ter vhodna vrata

Marsikdo razmišlja, da bi se določenih del v tej in naslednji fazi lotil sam. Tudi, če razmišljate o tej možnosti, ne pozabite pred tem preveriti cene vsega potrebnega materiala. Prišteti morate tudi vaš čas, ki ga boste za to namenili. Če niste povsem prepričani v svoje sposobnosti, je bolje, da delo prepustite preverjenim mojstrom. Lahko se vam namreč zgodi, da za vami ne bodo želeli popravljati morebitnih napak.

> Preverite tudi: Knauf cenik in cene

knauf-cenik-omisli.si-cena
Na ceno za suhomontažna dela vpliva debelina predelne stene. Ključno vlogo pa igrajo tudi morebitne dodatne storitve, kot so zvočna, toplotna in požarna izolacija.

Peta gradbena faza (na ključ)

Sledi še zadnja, peta gradbena faza. Če boste pri izbiri hiše izbrali gradnjo na ključ, to pomeni, da bo zaključena peta gradbena faza. Objekt je tako pripravljen na takojšnjo vselitev, saj so inštalacije zaključene, prav tako slikopleskarska in steklarska dela. Položene so stenske in talne obloge. Vaša naloga je le, da izberete svoje sanjsko pohištvo in hiša bo pripravljena. Pri izbiri stenskih in talnih oblog lahko veliko privarčujete ali pa se cena vaše hiše zelo poviša – vse je odvisno od materialov, ki jih boste izbrali.

> Preverite tudi: Cena pleskanja in slikopleskarskih del

elektroinstalacije-strelovod-sistem-z-ionizacijsko-napravo
Tip strelovoda kjer se s pomočjo ionizacijske naprave ustvari privilegirana točka, ki privlači strelo.

Instalacije vas bodo stale od 24-27 % celotne cene gradnje hiše. Pri tej hiši bi to pomenilo 54.000 €. Največji delež, 28.000 €, gre za ogrevalne instalacije. V tem primeru smo upoštevali toplotno črpalko, rekuperator in talno gretje. Če boste za gretje izbrali centralno ogrevanje ali ogrevanje z lesno biomaso, bo strošek seveda nekoliko drugačen. Elektroinstalacije stanejo 12.000 €, dodatnih 3.000 pa bi odšteli za alarmno napravo in vodenje na daljavo. Pri alarmni napravi upoštevajte tudi mesečni strošek, ki ga boste morali plačevati, ko boste v hiši začeli živeti. 16.000 € boste morali odšteti še za kanalizacijo, vodovod in plinovod.

> Preverite tudi: Prednosti, slabosti in cene različnih vrst toplotnih črpalk in CENE, PREDNOSTI IN SLABOSTI ZA VSE VRSTE OGREVANJA

toplotna črpalka zrak voda cena prednosti slabosti
Toplotna črpalka ZRAK-voda je najpogostejša izbira v Sloveniji.

Notranja oprema

Ne smete pozabiti, da vas po zaključeni peti gradbeni fazi čaka še notranja oprema. Že med samo gradnjo lahko razmišljate o tem, kakšen slog opreme vam je všeč in kaj vse boste potrebovali za novo hišo. Večina trgovin s pohištvom vam omogoča izris posameznih prostorov, kjer lahko že približno vidite kako bi se kuhinja, kopalnica ali dneva soba podale v vašo hišo.

Cene lahko precej nihajo in so odvisne od vaših želja in zahtev. Že samo kuhinja lahko nanese od 3.000  pa vse do 12.000 € in več. Sledi še kopalnica, pa spalnica, dnevna soba in vse ostale malenkosti, ki so v hiši nepogrešljive. Za notranjo opremo morate tako pripraviti še vsaj 15.000 € po tem, ko je hiša že zaključena.

Ureditev okolice

Za prijetno bivanje v hiši pa ni dovolj le lepa in udobna notranjost, ampak tudi urejena okolica. Uredite si lahko prijetno teraso z nadstreškom, kjer boste lahko uživali v vseh letnih časih. Dovoz k hiši lahko asfaltirate ali pa izberete tlakovce, ki jih bodo mojstri položili tako, da se bodo res lepo podali k hiši. Če radi vrtnarite, lahko pripravite tudi prostor za vrtiček.

> Preverite tudi: Cene ideje in trendi za urejanje okolice

Urejanje zunanjosti predstavlja približno 10 % celotne investicije. V kolikor se odločite še za bazen, se ta strošek poviša še za 5 %. V našem primeru, ko izberemo planiranje terena ter 100 m2 tlakovanja z granitnimi in betonskimi tlakovci, bi takšna ureditev stala 17.500 €. Če se odločite še za asfaltiranje in utrjevanje večje površine, kot je predvidenih 400 m2, se pripravite še na 4000 € dodatnega stroška.

nacrtovanje-in-urejanje-okolice-dvorisce
Ste ljubitelj barvitega okolja? Opremite vašo okolico s pisanimi cvetlicami ali drugimi eksotičnimi rastlinami in kamenčki, ki bodo popestrili vašo okolico.

Čeprav se vsak dodatek k hiši, kot je denimo kamin, ki ni nujen, zdi še tako mamljiv, pa ne pozabite, da ima tudi svojo ceno. Pri gradnji hiše vas lahko hitro zanese in stroški bodo kar naenkrat veliko višji, kot ste pričakovali.

Ker so pri gradnji hiše želje vsakogar drugačne, je na vprašanje koliko stane hiša, zelo težko odgovoriti. Bolj zahtevne in unikatne bodo vaše želje, bolj kakovostne materiale boste izbirali, višja bo cena. Seveda pa se lahko gradnja hiše tudi racionalizira – izberite manjšo kvadraturo, oblikujte prostore tako, da boste lahko notri postavili modularno pohištvo iz trgovin in izbirajte osnovne materiale. V vsakem primeru boste potrebovali izkušenega arhitekta, ki vam bo pomagal pri zasnovi vaše sanjske hiše.

mojmojster izvajalci cene


  NASVETI ZA VAŠ DOM

  Revija z idejami in analizami cen preverjenih izvajalcev za gradnjo in obnovo.

  VPRAŠAJTE MOJSTRE S PODROČJA

  Naša skupnost šteje skupaj s preverjenimi ponudniki storitev preko 60.000 članov >> Vprašajte nas karkoli glede brane tematike v tem članku.
  Vprašajte brezplačno >

  Skupna ocena bralcev
  [Skupaj: 21 Povprečje: 4.9]