Montažna proti zidani hiši – kaj je treba vedeti pred gradnjo vašega sanjskega domovanja

ocena bralcev
5 od 1

Včeraj sem se dobila na kavi s kolegico, ki se ravno odloča o gradnji svoje prve hiše. Iz Pinteresta ji je jasno, kaj želi, kar se tiče notranje opreme, ni pa še postavila temeljnega kamna glede tipa gradnje. Od družine posluša, da naj se izogiba montažni gradnji, kolegi na delu pa montažnih hiš kar ne morejo prehvaliti. Sama o zidani gradnji ne ve dovolj, zato si ne upa sprejeti tako pomembne odločitve. Hkrati ima premalo informacij, da bi vedela, komu sploh verjeti. Zemljišče čaka, stroški se kopičijo, zato je vse bolj nervozna in vedno manj racionalna pri odločitvah. Res potrebuje bazo ponudnikov gradnje hiš, ki jo bo varno, mirno in suvereno popeljala skozi ta pomemben mejnik v njenem življenju.

Pridobite 7 ponudb za montažno hišo

Za marsikoga je odločitev med montažno in zidano hišo vse prej kot sprehod po parku. Gre za pomemben korak v posameznikovem življenju in lahko predstavlja eno največjih želja za mnoge posameznike. Preden se odločite za nakup ali gradnjo, je ključno, da se dobro informirate o različnih možnostih, ki so vam na voljo. V današnjem času imate možnost izbirati med klasično oz. zidano in montažno gradnjo, odločitev pa je odvisna od vaših potreb in drugih dejavnikov. Montažna gradnja postaja vse bolj priljubljena, predvsem zaradi povečanega ozaveščanja o trajnostnih načelih bivanja, želje po varovanju okolja ter dejstva, da si ljudje želijo hitrejše gradnje. V nadaljevanju vam predstavljamo kratko primerjavo med obema načinoma gradnje.

Montažna hiša ali klasična gradnja – katera je prava za vas?

Montažna gradnja je odlična izbira za vse, ki si želijo trajnostno zgrajene hiše, hitro in brezhibno izvedbo gradnje ter udobno in zdravo bivalno okolje, vendar pa nimajo želje ali časa za vključitev v organizacijske vidike gradnje. Pri montažni gradnji je takoimenovana hiša na ključ običajno dokončana v približno petih mesecih, s tem so povezani tudi stroški . Vse to zahvaljujoč hitri gradnji, učinkovitem vodenju gradbišča in celoviti garanciji, kar pripomore k prihranku časa in skrbi. Poleg omenjenih prednosti lesena konstrukcija Montažne hiše zagotavlja visoko stopnjo požarne in potresne varnosti ter ustvarja prijetne bivalne pogoje.

Klasična gradnja oz. zidana hiša je pri nas še vedno izbira številka 1. Ta obsega gradnjo z zidaki, malto in betonskimi elementi ter poteka po ustaljenem vrstnem redu, kjer med posameznimi gradbenimi fazami poteka določena čakalna doba. Gradnja napreduje od temeljev navzgor skozi posamezne faze, zato je postopek počasnejši in traja dlje kot pri montažni gradnji. Tak način gradnje se pogosto imenuje tudi “mokra gradnja”. Medtem ko je pri montažni gradnji običajno izvedena “na ključ”, je pri klasični gradnji več odgovornosti na lastnikih, ki s podizvajalci dokončujejo projekt.

Zidana hiša – prednosti in slabosti

Stroški financiranja zidane hiše se lahko razporedijo bolj enakomerno preko celotnega projekta, ki traja dlje časa kot pri montažni hiši, zato tudi sama investicija poteka po delih in je zato ugodnejša za posameznika. Vendar pa je pomembno opozoriti, da so stroški in čas gradnje zidane hiše običajno v končni fazi višji kot pri montažni gradnji, in da se lahko gradnja zida hiše včasih sooča s težavami, kot so zamude in nepravilnosti pri gradbenih delih, zato je  vselej pomembno pridobiti kakovostnega zidarja.

Prilagajanje gradnje lastnim potrebam je nekoliko lažje pri klasični gradnji. Čeprav je izbira postavitve zgradbe dokaj fleksibilna pri obeh vrstah gradnje, imajo posamezniki, ki se odločijo za klasično gradnjo, nekoliko več svobode. To je posledica počasnejše gradnje, ki omogoča lažje vključevanje sprememb in dodatnih želja v končni izdelek.

Zidana gradnja je že dolgo znana po svoji trajnosti in stabilnosti. Kljub temu, da je v zadnjem času postala manj priljubljena, predvsem med mlajšimi generacijami, ostaja zidana hiša še vedno simbol trajnosti, ki ponuja tehnično manj omejene možnosti ter je finančno bolj dostopna.

Pri klasični gradnji je potrebno med posameznimi fazami počakati, da se “mokri” materiali posušijo, kar lahko traja od enega do dve leti, preden se lahko vselite v hišo. Ta čas se lahko še podaljša zaradi vzporedne gradnje mojstrov, neugodnih vremenskih razmer in drugih nepredvidenih dejavnikov.

Pri klasični gradnji so stene običajno masivne in težke, kar povzroča akumulacijo toplote. Posledično se prostori počasi segrejejo in ohladijo, kar je predvsem opazno v vročih poletnih dneh.

Montažna hiša – prednosti in slabosti

Velika prednost montažne gradnje je tudi transparentnost investicije, saj cena ostane nespremenjena tekom gradnje.

Ob podpisu pogodbe ste seznanjeni s končno ceno, kar pomeni, da so stroški gradnje znani vnaprej in so fiksni. To preprečuje morebitna presenečenja zaradi dodatnih, nepredvidenih stroškov. Med gradnjo lahko še vedno prilagajate izbiro materialov in opreme svojim željam, vendar se to lahko odraža tudi na končni ceni.

V montažno hišo se lahko vselite precej hitreje. Čas gradnje je odvisen od kompleksnosti objekta, izbrane vrste gradnje in materialov. Običajno se giblje med dvema mesecema pri hiši na delni ključ in petimi meseci pri hiši na ključ. Zaradi predpripravljene gradnje v proizvodni hali je hiša zgrajena na lokaciji zelo hitro in tako zavarovana pred številnimi vremenskimi vplivi.

Montažna gradnja ponuja izjemno tanke stene in lahkotno konstrukcijo, kar je velika prednost v primerjavi s klasično gradnjo. Tanjše stene montažnih hiš omogočajo manjšo toplotno akumulacijo, kar pomeni, da se takšne hiše hitreje ogrejejo pozimi in lažje ohladijo poleti. Zelo kvalitetno zgrajene montažne hiše lahko celo do 50 % znižajo stroške ogrevanja v primerjavi s povprečnimi hišami, zgrajenimi po klasični metodi.

Gradbenika si ogledujeta objekt
Zidar je odgovoren za izvajanje gradbenih del.

Spodaj si lahko pogledate še nekatere prednosti in slabosti posamezne gradnje

Parameter Montažna gradnja Zidana gradnja
Hitrost izgradnje Hitra, običajno 6-8 mesecev Počasnejša, lahko traja 12 mesecev in več
Trajnost in stabilnost Manjša, les je manj odporen Večja, opeka ali beton sta trdnejša materiala
Cenovna dostopnost Dražja, večino je treba plačati vnaprej Pogosto cenejša, financiranje je možno po fazah
Prilagodljivost in nadgradnje Manjša, manj primerna za nadgradnje Večja, omogoča kasnejše predelave
Okoljski vpliv Manjši, les je ekološki material Večji, beton in opeka sta manj ekološka

Postopki za montažno in zidano gradnjo se lahko razlikujejo glede na specifičnosti projekta in lokalne gradbene predpise.

gradbenik načrtuje projekt
Postopki za montažno in zidano gradnjo se lahko razlikujejo glede na specifičnosti projekta in lokalne gradbene predpise

Cenovni rang

Tipa gradnje oz vrsta hiše, ki se jo odločite graditi, ne vpliva toliko na višino investicije, kot pa na časovnico projekta in s tem zahtevo po pravočasnem zagotavljanju sredstev dokončane hiše.

Klasična gradnja poteka postopoma, kar med posameznimi fazami zidanja hiše omogoča ustavitev celotnega procesa po potrebi. Zaradi daljšega trajanja gradnje je lažje prilagoditi finančna sredstva in postopoma financirati celoten proces.

Financiranje montažne hiše je prav tako postopno, vendar zaradi hitrejše gradnje krajše kot pri klasični gradnji. Celotnega zneska investicije vnaprej ni potrebno zagotoviti, vendar pa je proces gradnje in dokončanja hiše precej hiter. Montažna hiša na ključ je običajno zgrajena v približno petih mesecih. To lahko pomeni, da morate svoja celotna sredstva investicije zaggotoviti v pol namesto v roku enega leta.

Izvajalec gradnje pri nas ali v tujini?

V tujini so montažne hiše priljubljena izbira zaradi njihove hitrosti in cenovne dostopnosti. Vendar pa tudi pri nas montažna gradnja pridobiva na prepoznavnosti, saj je za mnoge simbol udobja in prestiža. Čeprav je res, da je montažna gradnja običajno dražja od klasične, je primerna za tiste, ki si želijo hitro in trajnostno zgraditi hišo s povprečno zasnovo ter so pripravljeni za to plačati nekoliko več.

V Sloveniji in južni Evropi prevladuje klasična gradnja, medtem ko v severni Evropi, kjer je podnebje hladnejše, večino hiš zgradijo iz lesa, ki je osnovni gradbeni material montažne gradnje. Moderne montažne hiše zagotavljajo odlično zadrževanje toplote zaradi izjemnih izolacijskih lastnosti lesa. Lesene konstrukcije so odporne na vremenske vplive in druge naravne dejavnike. Montažna gradnja tako omogoča udobno bivanje ob minimalni porabi energije.

Kje najti navdih?

Navdih za montažno ali zidano gradnjo lahko najdete na različnih mestih, odvisno od vaših preferenc in potreb:

1. Spletne platforme: Spletne strani, kot so Pinterest, Houzz, in Instagram, ponujajo obsežne zbirke fotografij in idej za gradnjo domov. Lahko prebrskate različne stile arhitekture, notranje opreme, in zunanje ureditve, ter si tako ustvarite vizualno predstavo o tem, kaj vam je všeč.

2. Revije in knjige: Specializirane revije o arhitekturi in gradnji lahko vsebujejo članke, fotografije in nasvete s področja gradnje domov. Knjige o arhitekturi in notranjem oblikovanju so prav tako odličen vir navdiha in informacij.

3. Obisk razstav: Sejem gradbeništva, razstave arhitekture in ogledi različnih domov v vašem lokalnem okolju ali drugje lahko nudijo neposreden vpogled v različne gradbene prakse, materiale in oblikovalske pristope.

4. Posvetovanje z arhitektom ali gradbenim strokovnjakom: Pogovor s strokovnjakom vam lahko pomaga razumeti prednosti in slabosti tako montažne kot zidane gradnje ter vam svetuje glede najboljših praks in možnosti, ki so na voljo v vašem območju.

5. Izkušnje drugih: Pogovorite se s prijatelji, družino ali sosedi, ki so nedavno gradili ali prenovili svoj dom. Njihove izkušnje in nasveti vam lahko nudijo dragocene informacije in ideje za vaš lasten projekt gradnje.

Po zgornjih ugotovitvah lahko vidite, da izbira med montažno in zidano hišo ni enostavna, saj vsaka vrsta gradnje prinaša svoje prednosti in slabosti. Mi smo se potrudili s člankom povzeti bistvo, vendar pa bo vaša končna odločitev odvisna od vaših individualnih želja, potreb, finančnih zmožnosti in tudi časa, ki ga želite nameniti gradnji svojega doma. Spodaj vas vabimo, da si za lažjo odločitev ogledate ponudnike gradnje hiše ter izberete optimalnega izvajalca za svoj projekt.

Pridobite 7 ponudbe za gradnjo hiše na ključocena bralcev
5 od 1