Revija Nasvet strokovnjaka

Keramičarstvo: Cene in ideje za polaganje ploščic, kamna in prenovo kopalnice

keramičarstvo-cena

Kazalo

ocena bralcev
5 od 2

Če razmišljate o posodobitvi doma ali če so na vrsti zaključna dela novogradnje, potem vam po mislih že skačejo ploščice in keramičarji. Večina kopalnic, stopnišč in hodnikov je v Sloveniji namreč obloženo s kamnom ali keramiko. Zato je izjemno keramičarstvo velikokrat bistevnega pomena. In dražje, kot bi si morda mislili.

V temu vodniku boste našli celovite informacije, ki vam bodo pomagale razumeti cene za najpogostejše keramičarske storitve, kot so polaganje keramike, prenova kolanice, polaganje kamna ter bordur in podobno.

Po drugi strani bomo preverili kateri keramičarji so primerni za vaš projekt, skupaj pa bomo tudi odkrili različne vrste ploščic in kamna ter preverili njihove prednosti, slabosti in cene

Ali ste vedeli, da je kopalniške ploščice možno harmonično kombinirati z granitom za eleganten videz vaše kuhinje? Ali pa, da mozaik in ploščice velikega formata prinašajo popolnoma novo dimenzijo v sodobno oblikovanje prostorov?

Pripravili smo tudi odgovore na pogosta vprašanja, kot so razlike med keramičnimi in porcelanskimi ploščicami, možnosti polaganja ploščic v dnevni sobi in koliko bi vas lahko stala celovita prenova kopalnice na ključ. Pripravite se na preoblikovanje doma z uporabnimi nasveti in trenutnimi trendi, ki smo jih zbrali za vas.

KERAMIČARSTVO – CENE

povprečne cene za keramičarstvo

≈ 14 – 35 EUR/m2

Pridobite 7 ponudb keramičarjev

 

Storitev keramičarjaCena keramičarja
Polaganje ploščic13 - 18 €/m2
Polaganje bordure1 € - 3 €/m
Oblaganje stopnic17 € – 23 €/m
Obzidavanje kopalne kadi / tuš kabine / WC kotička80 € - 100 €/kpl
Polaganje dekorativnega kamna14 € - 17 €/m2
Prenova kopalnice na ključ500 € - 1500 €/m2
* Povprečne cene za polaganje ploščic, kamna in keramike ter drugih storitev, ki jih nudijo keramičarji, smo izračunali na podlagi javnih cenikov ter preko 1395 ponudb preverjenih keramičarjev na Omisli.si/keramicarja. Ceniki niso fiksni in veljajo za vsa večja mesta: Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Koper, Novo mesto, Velenje in drugod po Sloveniji. Končna cena je najbolj odvisna od dimenzij ploščic, materiala, zahtevnosti polaganja, ugleda ponudnika ter povezanih storitev. Za točno ceno pošljite povpraševanje preverjenim keramičarjem – zeleni gumb zgoraj.

Najbolj pomembne stvari za polaganje ploščic

DIY polaganje ploščic ali profi keramičarstvo?

Odločanje med DIY projektom ali najemom profesionalnega keramičarja je ključna odločitev, ki lahko pomembno vpliva na končni izgled vaše kopalnice, kuhinje ali terase. Profesionalni keramičarji imajo potrebna znanja in izkušnje, ki zagotavljajo, da je polaganje ploščic opravljeno natančno, z uporabo pravih orodij in tehnik. To ne pomeni le lepljenja ploščice za ploščico – vključuje načrtovanje postavitve, rezanje in prileganje na težjih področjih, kot so koti in območja okoli vtičnic ali cevi. Poleg tega pravi strokovnjak ve, kako delati s specifičnimi materiali, kot so granitne ali mozaik ploščice, da dosežejo trajno kvaliteto in estetiko. Ko se izbira keramičarstvo za poleganje ploščic želite nekoga, ki lahko vaše ideje spremeni v resničnost, obenem pa zagotovi, da bodo rezultati vzdrževali časovno preizkušnjo.

Koliko časa si keramičarstvo vzame za polaganje ploščic?

Pri načrtovanju polaganja keramičnih ploščic je pomembno razumeti, da lahko trajanje projekta zelo variira. Manjše površine, kot so kopalnice ali kuhinjski pulti, lahko keramičarji obložijo v nekaj dneh. Za večje projekte, kot so celotna tla v stanovanju ali zunanje terase, pa je potrebno računati na nekaj tednov truda in natančnih detajlov. Velikost ploščic, kompleksnost vzorca in uporabljene polagalne tehnike prav tako vplivajo na časovni okvir projekta.

Pomen izravnave sten in tal pred polaganjem ploščic

Preden pa se lotimo samih detajlov polaganja ploščic, je pomembno osvetliti vprašanje, ki pogosto uide naši pozornosti: “So stene dovolj ravne?” Izravnavenje sten in tal je ključni korak, ki zagotavlja, da bo končni rezultat videti brezhibno in estetsko. To še posebej velja v primeru velikoformatnih ploščic, ki v kopalnici zahtevajo popolnoma raven podlag, saj že najmanjša neravnina lahko pomeni, da ploščica ne bo pravilno prilegala ali se celo počila. Izravnavo je potrebno narediti še pred pričetkom polaganja, kar pa lahko postopek znatno podaljša. Zato je pravilno načrtovanje časa izjemno pomembno for vaš renovacijski projekt, in pri tem pravi strokovnjak – keramičar lahko nudi neprecenljivo pomoč in svetovanje.

Rezanje pod kotom 45 stopinj ali obroba?

Pri polaganju ploščic se pogosto srečamo z vprašanjem, ali je bolje ploščice rezati pod kotom 45 stopinj ali jih končati z obrobo. To odločitev lahko vpliva na vizualni učinek in praktičnost vzdrževanja. Rezanje pod kotom 45 stopinj, znano tudi kot “špicfuga”, ploščicam podari čisto in neprekinjeno linijo, ki ustvari eleganten prehod med stenami ali steno in tlemi.

Po drugi strani pa lahko obrobe ponudijo zaokrožen in urejen konec, hkrati pa ščitijo izpostavljene robove ploščic pred udarci in poškodbami. Vsaka možnost ima svoje prednosti, zato je izbira odvisna od osebnega okusa in praktičnosti v danem prostoru.

Velikoformatne ploščice?

Pri izbiri velikoformatnih ploščic igrajo vlogo estetika, praktičnost in vizualna prostornost. Te ploščice so idealne za dramatične in sodobne končne podobe, z minimalnimi fugami pa omogočajo eleganten, skoraj neopazen prehod med ploščicami. Ker velikoformatne ploščice zahtevajo manj fugiranja, posledično zmanjšajo mesto nabiralnega vodnega kamna, plesni in umazanije, kar olajša čiščenje. Vendar je pri polaganju takšnih dimenzij zahtevana izjemna natančnost. Obstaja večja verjetnost, da ob nestrokovni montaži ali neprimerno pripravljenem površju pride do nepravilno položenih ploščic, kar lahko privede do vidnih nepravilnosti in celo poškodb. Učinkoviti keramičarji bodo pred polaganjem zmerili in pripravili podlago, tako da bo površina popolnoma gladka in poravnana. Uporabili bodo posebne tehnike, kot so nivelirni sistem in križci, ki zagotavljajo, da ploščice ostanejo na svojem mestu med sušenjem lepila, vse z namenom, da vam zagotovijo brezhibno površino za dolga leta udobja in estetskega užitka.

Pridobite 7 ponudb keramičarjev

Kakšne fuge svetuje keramičarstvo?

Fugiranje je ključnega pomena za doseganje profesionalnega in dolgotrajnega videza keramičnih površin. Enakomerne in natančno zapolnjene fuge med ploščicami so bistvene ne le za estetski videz, ampak tudi za praktičnost in vzdržljivost. Fuge so prva obrambna črta proti vodi in umazaniji, ki lahko sicer pronica pod ploščice ter povzroči njihovo dvigovanje ali poškodbe. Kakovostna izvedba fugiranja bo zagotovila, da bo površina ostala neprekinjena in enostavna za čiščenje ter vzdrževanje.

Pri izbiri barve fug se naslonite na vaš osebni slog in funkcionalnost prostora. Svetle fuge lahko prostoru vdahnejo svežino in vizualno povečajo prostor, vendar zahtevajo tudi bolj redno čiščenje. Temne fugirne mase so priljubljena izbira za prostore z visoko stopnjo prometa, kjer se lahko pričakuje večja umazanija, saj manj izpostavljajo madeže. Kakorkoli že, izbira prave barve je lahko igrivo dopolnilo vašim ploščicam ali subtilen kontrast, ki podkrepi dizajn.

Cena: Razumevanje cene, ki jo računajo keramičarji

Ko načrtujete prenovo s keramičarskimi deli, je razumevanje stroškov ključni del procesa. Cena keramičarskih storitev se lahko močno razlikuje in je odvisna od mnogih dejavnikov. Obseg dela je osnovni kriterij – manjše popravilo bo seveda cenejše kot prenova celotne kopalnice ali kuhinje. Vrsta in kakovost izbranih ploščic prav tako vplivata na ceno; ročno izdelane ali uvožene ploščice bodo dvignile stroške v primerjavi s standardnimi keramičnimi ploščicami.

Poleg tega kompleksnost vzorca, ki ga želite – na primer, zapleteni mozaiki ali ploščice, ki so položene diagonale – zahtevajo več časa in spretnosti, kar pomeni višjo ceno. Specifična tehnika polaganja, kot je uporaba nivelirnih sistemov za velikoformatne ploščice, lahko prav tako poveča celotne stroške. In ne pozabimo na pripravo površine – izravnava tal lahko zahteva dodatno delo in material.

V povprečju se cene keramičarskih del v Sloveniji gibljejo med XX in XX EUR na kvadratni meter, odvisno od zgoraj omenjenih faktorjev. Priporočamo, da za natančno oceno stroškov pridobite več ponudb od različnih keramičarjev. Vsak strokovnjak bo upošteval vse aspekte projekta in vam zagotovil podrobno predračun, ki bo pomagal pri oblikovanju realističnega proračuna za vaš prenovitveni projekt.

Talne ploščice vs. stenske ploščice

Ko se soočate z izbiro med različnimi vrstami ploščic, je pomembno upoštevati njihovo debelino in predvideno uporabo. Keramične ploščice za tla so običajno izdelane debelejše in so zaradi tega bolj trpežne, kar jih naredi idealne za prostore, kjer je prisotna visoka stopnja obhoda. Nasprotno so stenske ploščice zasnovane tanjše in lažje, saj morajo zdržati manjše obremenitve in so pogosto obogatene z različnimi teksturami, oblikami in vzorci, ki dodajo edinstven karakter vašemu prostoru.

Ko se odločate za nakup, razmislite o tem, kako bo prostor uporabljen in kakšen bo njegov promet. V kuhinji ali hodniku boste morda želeli robustnejše ploščice, pri stenskih ploščicah v kopalnici pa boste morda težili k estetiki in lažji montaži.

Porcelanastve vs. keramične ploščice

Izbira prave vrste ploščic lahko da vašemu domu tako lepotni pečat kot tudi funkcionalnost. Porcelanske ploščice so izjemno priljubljene zaradi svoje vzdržljivosti in nizkega vzdrževanja. S svojo gostoto in manjšo poroznostjo so odlična izbira za prostore z velikim prometom in področja, ki so podvržena stiku z vodo, kot so kopalnice in kuhinje. Na voljo so v različnih barvah, teksturah in vzorcih, kar vam omogoča, da uresničite svojo vizijo oblikovanja prostora.

Po drugi strani pa keramične ploščice prinašajo toplino in karakter v vsak prostor s svojo široko paleto zaključkov, ki imitirajo različne materiale, kot so kamen in les. Ponujajo bolj gospodarno možnost za tiste, ki želijo eleganten videz brez višje cene naravnih materialov.

Kako optično povečati prostor – ploščice za male prostore

V manjših prostorih, kot je na primer ozek hodnik ali manjša kopalnica, je izjemno pomembno, kako izkoristimo moč vizualnega vpliva keramičnih ploščic. Svetle keramične ploščice so odlična izbira, ki lahko optično “potegnejo” stene narazen in s tem navidezno povečajo prostor. S svojimi odsevnimi lastnostmi ne samo, da razsvetlijo prostor, ampak prav tako skupaj s pravilno izbranimi svetlobnimi elementi dodatno poudarijo občutek odprtosti.

Prav tako lahko s polaganjem ploščic v določenih vzorcih, kot je na primer vodoravno polaganje na steni, dosežemo, da prostor deluje širše. Pomembno je, da so fugirne linije čim manj opazne, saj tako ustvarimo kontinuiran videz, ki prostoru ne doda samo elegance, temveč ga tudi vizualno razširi. Upoštevaje te nasvete, tudi najmanjši prostori pridobijo na privlačnosti in funkcionalnosti.

Povprečne cene za KERAMIČARSTVO in ceniki

Pred izvedbo del je dobro veliko vedeti. Preverite, kakšne so cene za keramičarstvo in si zagotovite kvalitetno izvedbo dela v pravih rokah. Za vas smo pripravili seznam najbolj iskanih storitev preverjenih keramičarjev.

Polaganje ploščic (polaganje keramike)

Pri polaganju ploščic je skoraj nujno rezanje ploščic. Zato prepustite delo izkušenemu keramičarju, ki bo profesionalno poskrbel za to. Z nepravilnim pristopom lahko namreč naredite več škode kakor koristi. Cena za polaganje keramike je od 13 – 37 €/m2. Pri vsakem izbranem ponudniku pa preverite, ali je dobava materiala že vključena v ceno.

Pridobite 7 ponudb za polaganje ploščic

Polaganje bordure

V primeru novogradnje ali prenove doma, se je smiselno pozanimati o ceni za polaganje bordure. To so dekorativne ploščice, ki vam pomagajo predvsem pri urejanju manjših kotičkov v prostorih. Ločimo več vrst bordure, ploščice so lahko poslikane z vašimi najljubšimi motivi in so raznobarvne. Izbirate lahko tudi med različnimi debelinami in dimenzijami. Cena za polaganje bordure sega od 1 € – 3 €/m

Pridobite 7 ponudb za polaganje bordure

Preverite tudi: POLAGANJE STENSKIH PLOŠČIC: KJE ZAČETI?

Oblaganje stopnic

Stopnišča so lahko zelo različna. Ločimo ravne ali okrogle stopnice. Prav tako se te lahko nahajajo znotraj objekta, ali pa zunaj in nas vodijo do objekta. Cena za oblaganje stopnic že od 17 € – 23 €/m. Na stopnice običajno namestimo keramične ploščice. Pomembno je, da so te kvalitetne, odporne in protizdrsne. Lahko jih zaščitimo tudi z raznimi zaščitnimi elementi, da bodo zares varne za uporabo.

Pridobite 7 ponudb za oblaganje stopnic
oblaganje-stopnic-cena
Zagotovite svojim stopnicam sodoben videz in jih obložite s privlačnimi ploščicami. Katere talne obloge pa kje pašejo, preverite tukaj.

Obzidavanje kopalne kadi / tuš kabine / WC kotlička

Če prenavljate kopalnico, ali pa ste se lotili izgradnje nove, preverite cene za obzidavanje kopalne kadi / tuš kabine ali WC kotlička. Odšteli boste od 80 € – 100 €/kpl. Premišljeno izberite material, saj se mora ujemati z drugimi ploščicami in pohištvom v kopalnici. Pred izvedbo se posvetujte z izkušenim keramičarjem.

Pridobite 7 ponudb za obzidavanje

Polaganje dekorativnega kamna

Dekorativni kamen služi kot obleka za vašo škarpo, ali cokl okoli hiše. Lahko z njim obložite steno hiše in garaže ali drugih objektov, lahko pa ga položite na tla. Cena za polaganje dekorativnega kamna je od 14 € – 17 €/m2. Zelo pomembno je, da je dekorativni kamen razrezan na način, da ob rezanju ne poči. Prepustite to delo izkušenim mojstrom, ki bodo dekorativni kamen položili tako, kot je treba.

Pridobite 7 ponudb za polaganje kamna

Prenova kopalnice na ključ (obnova, adaptacija)

Če bi radi osvežili vašo kopalnico, ki pa vključuje več kot samo menjavo ploščic, izberite prenovo kopalnice na ključ. To je postopek, kjer različni izvajalci poskrbijo za vsa izvedbena dela prenove. Obnova kopalnice je namreč dolgotrajen projekt, ki vključuje različne izvajalce in zelo različno vrsto del. Najprej gre za odstranitev prvotnih keramičnih ploščic in popravilo poškodovanih elementov. Potrebno je polaganje novih ploščic vključno s fugiranjem, različnimi zaščitnimi premazi in podobno. Če želite kopalnico adaptirati z dodatnimi elementi (vgradnja steklenih kopalniških delov, montaža svetil ali drugih električnih elementov, …) je smiselno, da se odločite za prenovo na ključ. Izkušeni izvajalci bodo namreč poskrbeli za profesionalno izvedbo del in prenovili vašo kopalnico v celoti. Cena: od 500 € – 1. 500 €/m2.

Pridobite 7 ponudb za prenovo kopalnice
prenova-in-obnova-kopalnice-na-kljuc
Če se odločite za prenovo kopalnice na ključ, vam ne bo potrebno skrbeti za izvedbena dela različnih izvajalcev. Sami bodo poskrbeli za v celoti opravljeno delo.

Katere vrste ploščic in kamna obstajajo (prednosti, slabosti in cene)?

Ločimo številne vrste materialov, dimenzij, oblik ploščic in kamna. Vsaka vrsta materiala ima določene prednosti in slabosti. Pa tudi cenovno se zelo razlikujejo. V nadaljevanju preverite, kaj morate vedeti preden dokončno izberete.

Vrsta ploščic / kamnaCenaPrimerno za …
Keramične ploščice8 € - 60 €/m2zelo vlažna področja (kuhinja, kopalnica)
Talne ploščice9 € - 24 €/m2notranje prostore, predvsem kopalnica in sanitarije, lahko tudi kuhinja. Priporočljivo namestiti v bližini kamina
Zunanje ploščice30 € - 60 €/m2 urejanje okolice (balkon, terasa), področja, ki niso zaščitena pred vremenskimi vplivi
Kopalniške ploščice18 € - 40 €/m2odpornost na vlago, pogosto močenje z vodo, stenske in talne obloge, talno gretje, oblaganje wc školjke, umivalnikov, kadi
Granitne ploščice15 €notranja ali zunanja uporaba, različne velikosti in debelina, oblaganje stopnic
Kuhinjske ploščice13 € - 52 €/m2stenske ali talne obloge, dekorativni element in funkcionalnost
Mozaik ploščice9 € - 28 €/m2 kombinacija materialov, pomemben dekorativni element, oblaganje manjših področij, ki so z večjimi ploščicami težko dostopna
Ploščice velikega formata18 € - 30 €/m2stenske ali talne obloge, večji prostori
Ploščice za stopnice10 € - 52 €/m2notranje ali zunanje stopnišče, protizdrsne, namestitev zaščite na rob stopnice
Stenske ploščice8 € - 25 €/m2kuhinja in kopalnica ter sanitarije, zaščita stene pred vlago in mokroto
Dekorativni kamen (okrasni)5 € - 33 €/m2dekorativni element, zaščite stene (npr. okolica kamina), zaščita zunanjih elementov (terasa)
Pohorski škrilj5 €/m2oblaganje fasade, škarpe, dvorišča, terase, ribniki, kamin, ...
Apnenec5 € - 19 €/m2predvsem v notranjih prostorih (nekatere vrste apnenca tudi zunanja področja), naraven material
Marmor9 € - 29 €/m2oblaganje kopalnice in drugih notranjih prostorov, eleganca zagotovoljena
Granit15 € - 33 €/m2zunanje kot tudi notranje površine - okenske police, stopnice, vrt, pult, ...
Gnajs9 € - 14 €/m2notranji kot tudi zunanji elementi, naraven material
Porfido kamen (porfid)8 € - 25 €/m2oblaganje betonskih površin, polaganje na podlago iz zemlje, peska, ...
Peščenjak8 € - 20 €/m2običajno dostopen v ploščicah, različni cenovni razredi

Keramične ploščice

Med raznoraznimi ploščicami so keramične tiste, ki se običajno polagajo v kuhinji ali kopalnici. Pozanimajte se pri izvajalcu, kaj vam on najbolj priporoča.

Preberite tudi: CENA PLESKANJA STANOVANJA ALI HIŠE: KOLIKO STANE SLIKOPLESKAR?

Talne ploščice

Za notranje oblaganje so primerne talne ploščice različnih vrst. Izbirate lahko med mnogimi dizajni in oblikami. Uporabite ploščice v imitaciji lesa ali kamna, keramične, … Izberite tisto vrsto, ki se najbolje poda k notranjim prostorom in pohištvu. Prepustite keramičarju, da jih pravilno položi in oblikuje. Talne ploščice se običajno položijo v kopalnici in sanitarijah, lahko pa tudi v kuhinji – tako omogočijo lažje čiščenje. Preverite pri izvajalcu, ali so vaše izbrane ploščice primerne za talno gretje, v kolikor ga želite imeti. Cene za talne ploščice so zelo različne in segajo od 9 € – 24 €/m2.

Zunanje ploščice (za balkon, teraso)

Pomembna lastnost zunanjih ploščic je, da so odporne na različne vremenske razmere, trdne in kvalitetne. Lahko izbirate med različnimi materiali, izvedbami in barvami. Uskladite zunanje ploščice s fasado in si zagotovite vizualno urejeno zunanjost doma. Zunanje ploščice običajno položimo na balkonih ali terasah. Prepustite keramičarju, da obleče vaš balkon ali teraso. Cena je od 30 € – 60 €/m2.

oprema-balkona-ali-terase-oblaganje-s-ploscicami-dekorativni-kamen
Pri urejanju okolice ne pozabite na balkon ali teraso.

Kopalniške ploščice

Največ površine v kopalnici sestavljajo keramične ploščice. Te morajo biti odporne na vlago in pogosto močenje z vodo. Običajno je v kopalnici talno gretje, zato izberite prave ploščice. Na voljo so vam tako stenske kot tudi talne keramične ploščice različnih barv, oblik. Izberite tisto dekoracijo ali vzorce, ki so vam najbolj všeč in se ujemajo s celotno kopalnico. Cena od 18 € – 40 €/m2.

Granitne ploščice

Granitne ploščice so lahko namenjene notranji ali zunanji uporabi. Izbirajte med različnimi debelinami in velikostmi ploščic. Granit je naraven material, ki je zelo trden in odporen. Običajno je dobavljiv v različnih odtenkih sive barve. Lahko jih namestite v notranjih prostorih, ali pa vanje oblečete vaše stopnišče oziroma dvorišče. Običajno so polirane ali žgane, kar omogoča protizdrsnost. Cena za granitne ploščice že od 15 € dalje.

Kuhinjske ploščice

Bi radi kuhinjska tla obložili z materialom, ki je trpežen in enostaven za čiščenje? Odločite se za montažo ploščic. Te naj bodo v stilu z barvo sten kuhinje in pohištvom. Z rednim vzdrževanjem bodo vaša kuhinjska tla vedno sijoča. Cenik za kuhinjske ploščice je zelo različen. Odvisno kateri material izberete, količina in dekorativni elementi igrajo pomembno vlogo. Cena za kuhinjske ploščice že od 13 € – 52 €/m2. Izberite kvalitetne ploščice in si zagotovite njihovo dolgotrajno uporabo.

Mozaik ploščice

Uporaba mozaik ploščic je primerna tako za notranje in zunanje oblaganje. Gre za ploščico, ki je sestavljena iz več manjših koščkov v obliki mozaika. Možne so izvedbe z različnimi barvami ali enobarvne.  Cena od 9 € – 28 €/m2. Lahko se odločite za polaganje mozaik ploščic, ki so izdelane iz kombinacije različnih materialov – kamna, marmorja, stekla, keramike, itd. Lahko jih položite v kuhinji, kopalnici, na balkonu ali terasi, dnevni sobi, …Cene za mozaik ploščice so zelo različne, a vam bodo omogočile sodoben in pester izgled vsakega prostora.

mozaik-ploscice-razlicni-materiali-barve
Zagotovite si najsodobnejši videz kuhinje ali kopalnice – z izbiro mozaik ploščic.

Ploščice velikega formata

Sodobni trendi pogosto narekujejo polaganje ploščic velikega formata. Te lahko položite tako na steno kot tudi na tla. Pomembno je, da za polaganje ploščic najamete izkušene mojstre. Ploščice večjih formatov namreč zahtevajo pravilno namestitev in izkušenost. Ne glede na njihove dimenzije jih je mogoče namestiti vertikalno ali horizontalno. Ključno je, da so vmesni prostori med ploščicami pravilno zapolnjeni in da se pri polaganju uporabljajo kvalitetni materiali. Cena od 18 € – 30 €/m2.

Kontaktirajte preverjene keramičarje

Ploščice za stopnice

Poznamo različne vrste stopnišč. Vaše stopnišče oblecite v tiste ploščice, ki so vam najbolj všeč, se ujemajo z okolico stopnišča in so za vas cenovno ugodne. Izbira ploščic je odvisna od tega, ali jih nameščate na stopnišču v zunanjih ali notranjih delih vašega doma. Za notranja stopnišča se običajno uporabljajo keramične ploščice iz gline. Gres ploščice so primerne tako za notranje kot zunanje prostore. Te so izdelane iz mešanice gline, naravnega kamna in številnih dodatkov. Pomembno je, da so ploščice na stopnicah kvalitetne in protizdrsne. Na nastopni rob pa je smiselno namestiti zaščito iz kovine, ki še dodatno poveča varnost stopnic. Cena od 10 € – 52 €/m2.

Preberite tudi: GRADNJA HIŠE: KOLIKO STANE HIŠA (CENA GRADNJE HIŠE)?

Stenske ploščice

Namestitev stenskih ploščic je smiselna v kopalnici ali kuhinji. V teh prostorih je konstantna uporaba vode in prav je, da steno pred tem zaščitimo. Izbira oblike in dekoracije stenskih ploščic je prepuščena vam. Cena za stenske ploščice je od 8 € – 25 €/m2. Popestrite steno vaše kopalnice ali kuhinje s čudovitimi, kvalitetnimi ploščicami. Izberite vzorce in dekorativne elemente, ki so vam všeč. Zaupajte mojstru, da opravi delo namesto vas.

Dekorativni kamen (okrasni)

Okrasni kamen je mogoče kupiti v različnih izvedbah in barvah. Na voljo je širok spekter različnih materialov. Preverite lastnosti in se odločite za najlepši in cenovno ugoden dekorativni kamen.

Pohorski škrilj (skrilavec / škriljavec)

Dekorativni kamen je primeren za oblaganje dvorišč, fasade, škarp, poti do hiše, ribnikov, kaminov, itd. Gre za naraven material, ki daje estetsko privlačen videz vsem objektom, na katerih je nameščen. Pohorski škrilj lahko kupite v različnih barvah, najpogostejše so črna, siva in oranžna. Je izjemno odporen na vremenske vplive, prav tako pa je prepoznan po nizki poroznosti in nizki vrednosti vpijanja vode. Pohorski škriljavec se pridobiva na območju Pohorja, prodajajo pa ga številni kamnolomi po Sloveniji. Cena od 5 €/m2 dalje.

Apnenec

Najbolj pogosta uporaba apnenca je v notranjih prostorih. Primeren je sicer tudi za določene zunanje površine, a ne vse vrste apnenca. Običajno je apnenec dostopen v sivi in bež barvi. Gre za naraven material, ki je enovito strukturiran. Vašemu domu bo dodal naravni stil dekoracije in privlačen izgled. Cena za dekorativni kamen od 5 € – 19 €/m2

dekorativni-kamen-apnenec-cena
Za oblaganje tal v notranjih prostorih se pogosto uporablja apnenec kot dekorativni kamen.

Marmor

Običajno se marmor uporablja za oblaganje notranjih površin, nekatere vrste pa lahko namestite tudi zunaj. Vzdrževanje marmorja ni zahtevno, potrebno pa je malo več nege kot pri apnencu. Barvni odtenki so svetlejši in nudijo eleganten videz. Kopalnice, pokrite z marmornimi ploščicami so čudovite. Marmorne ploščice omogočajo široko paleto izbire različnih izvedb. Cena za marmorni dekorativni kamen že od 9 € – 29 €/m2.

Kontaktirajte keramičarje za polaganje kamna

Granit

Trdnost, odpornost in kvaliteta so tri pomembne lastnosti granita. Lahko ga namestite tako na zunanjih kot tudi na notranjih površinah. Najbolj običajna mesta za polaganje granita so okenske police, stopnišča, pulti, vrtovi, mize, drugi dekorativni izdelki, ipd. Granitne ploščice so kvalitetne. Preverite različne izvedbe granitnih ploščic za ceno od 15 € – 33 €/m2.

okrasni-kamen-granit-razlicne-vrste
Izbirajte med različnimi vrstami granitnega okrasnega kamna. Naj se barva tal poda k barvi sten in pohištva.

Gnajs

Gnajs je kot dekorativni kamen primeren za uporabo na zunanjih ali notranjih površinah. Lahko izbirate med različnimi barvnimi odtenki. Ker je naraven material, bo objektom, na katere ga namestite, omogočil naravni videz. Cena za gnajs je od 9 € – 14 €/m2.

Porfido kamen (porfid)

Cena za porfido kamen je od 8 € – 25 €/m2. Lahko izbirate med sivimi, zelenimi, rdečimi porfido ploščicami. Na ceno porfida pomembno vpliva velikost kamnitih plošč, ki jih izberete. Gre za zelo trden material, njegova obdelava pa je cenovno dražja v primerjavi z drugimi materiali. Porfid je lahko naravno lomljen ali strojno obdelan. Porfido kamen lahko položite na beton, elastične podlage, zemljo, pesek, idr.

Preberite tudi: POVPREČNE CENE ZA SUHOMONTAŽNA DELA IN KNAUF

Peščenjak

Polaganje ploščic iz peščenjaka se običajno uporablja zgolj na zunanjih površinah. Zagotavljajo vam naraven videz. Ploščice so grobo obdelane. Barvno paleto peščenih ploščic sestavljajo toplejše barve kot so rumena, nežno rjava in oranžna ter siva. Ločimo različne cenovne razrede peščenih ploščic. Peščenjak ne potrebuje posebne nege. Cena zanj je od 8 € – 20 €/m2.

Ideje in trendi za prenovo kopalnice (slike kopalnice)

polaganje-ploscic-v-kopalnici-prenova
Polaganje ploščic je del prenove vaše kopalnice. Osvežite kopalnico z novimi barvnimi ploščicami.
kopalnica-kot-iz-pravljice-crna-kad
Sledite modnim trendom in se odločite za postavitev samostojne kopalne kadi, ki ni vgrajena ali postavljena v kot kopalnice. Izberite črno kad, za še bolj sodoben videz prenovljene kopalnice. Vaša kopalnica bo kot iz pravljice.
Kontaktirajte keramičarje za prenovo kopalnice

 

prenova-kopalnice-polaganje-ploscic-keramicarstvo
Za najsodobnejši izgled vaše nove kopalnice, se odločite za črno barvo. Neverjetna eleganca.
kvalitetno-polaganje-ploscic-nasvet-keramicarja
Vprašajte keramičarja za nasvet, katera barva ploščic je najbolj primerna za vašo kopalnico. Naj bo svetla in elegantna.

Ideje in trendi za polaganje kamna

notranja-stena-osvetlitev-prenova-polaganje-dekorativnega-kamna
Dekorativni kamen lahko uporabite tudi na notranjih stenah vašega doma. Keramičar bo poskrbel za prenovo vaše dnevne sobe.
trendi-polaganje-dekorativnega-kamna-keramičarstvo
Urejanje okolice še nikoli ni bilo tako enostavno. S pomočjo keramičarja bo polaganje kamna hitro in profesionalno izdelano.
dekorativni-kamen-cena-keramičarstvo-polaganje-kamna
Izberite naravni ali umetni kamen, izbirajte med različnimi materiali in barvami. Keramičar bo poskrbel za obleko vašega doma.
Pridobite 7 ponudb za polaganje kamna
polaganje-kamna-zunanji-zid-keramičarstvo
Keramičarstvo vam omogoča kvalitetno namestitev kamna za oblaganje. Tako zunanje kot notranje stene vašega doma bodo profesionalno dekorirane.
notranja-oprema-polaganje-ploscic-keramičarstvo-polaganje-kamna
Dekorativni okrasni kamen je prava izbira za sodoben izgled vašega doma. Preverite cene za keramičarstvo.

Ideje in trendi za polaganje ploščic

Pridobite 7 ponudb za polaganje ploščic
kopalnica-velike-ploscice-polaganje-ploscic-cena
Naj bodo ploščice majhne ali velike, za uspešno opravljeno delo je potrebno nekaj izkušenj s polaganjem ploščic. Naj za to poskrbi preverjeno keramičarstvo!
talne-obloge-stenske-obloge-polaganje-ploscic-mojstri-keramicarji
Talne obloge povsem spremenijo prostor.
crno-bela-kombinacija-za-polaganje-ploscic-cena-najboljsi-keramicarji
Črno-bela kombinacija je še vedno pogosta izbira za barvo kopalnice. Ustvarite kontrast s črnimi in belimi ploščicami, ki jih bo keramičar ustrezno namestil.

Kateremu keramičarju zaupati?

Tukaj preverite aktualen seznam preverjenih keramičarjev v Sloveniji, v času pisanja članka pa smo zasledili: Keram-Keramičarstvo in storitve Matjaž Stanko s.p., Dacomm, Igor Trček s.p., Rok Weingerl s.p., Igor Kladnik s.p., Keramika Čendo, Kera Design, Silvo Šunko s.p., Keramika Ervin, Keramičarstvo Tim, GJ Montaže, Keramica, Master finiš keramičarstvo, Fiki, Indeast, Andrej Breznikar s.p., Keramičarstvo B&S, Unikat, Kera-Dom, Keram Pro, Keramičarstvo Berlec, Šink Jože s.p., Keramika Genorio, Keramičarstvo Repnik, Bocco, Kerafis, Keramičarstvo Mido, Malleum, Robek keramičarstvo, Bi Nekst, Kerasan, Keramin, Gradbeništvo in keramičarstvo Harinski, DaniKeramičarstvo, Prodigi, Mid Sistem, Pečarstvo Zupan, Luksing, Keramičarstvo Radić, Keramika Online, Italko ter mnogi drugi…


IŠČEMO DOBRE KERAMIČARJE – BREZPLAČEN VPIS


Pogosta vprašanja in odgovori za keramičarstvo

Preden izberete ustrezno keramičarstvo, preverite, katera vprašanja pogosto dobijo keramičarji.

Kakšna je razlika med naravnim in umetnim kamnom?

Naravni kamen pridobimo iz narave, kamnoloma. Torej ga dobimo takšnega kot je, brez, da bi lahko vplivali na njegovo strukturo. Umetni kamen pa je strojno izdelan iz različnih materialov. Seveda njegovo osnovo sestavljajo naravni materiali, ki se kot zlitina vlijejo v kalupe. Tako nastane umetni dekorativni kamen, ki je po strukturi in uporabi podoben naravnemu. Obe vrsti kamna lahko uporabite za oblaganje zunanjih in notranjih delov objekta. Pri tem je seveda ključna uporaba prave tehnike in ustreznih materialov. Zato prepustite to delo mojstrom za keramiko.

Kakšna je razlika med keramičnimi, porcelanastimi in granitnimi ploščicami?

Keramične in porcelanaste ploščice so pravzaprav iz istega materiala. Gre za žgano glino, ki pa je seveda lahko različnih vrst. Porcelanaste ploščice so iz svetlejše, porcelanaste gline,  ki se v peči žge dlje kot keramika. Keramične ploščice pa so narejene iz rdeče ali bele gline in keramičnega materiala. Vzorci in dekoracija so na keramičnih ploščicah narejeni s pomočjo glazure, s katero so ploščice prevlečene. Cenovno so keramične ploščice bolj ugodne. Običajno jih uporabljamo na površinah, kjer je prisotne veliko vlage in mokrote. Keramične ploščice pa pogosteje uporabljamo na zunanjih predelih, oziroma na notranjih suhih površinah. Glede na vgradnjo so porcelanaste ploščice zahtevnejše kot keramične. Granitne ploščice so primerne za vgradnjo tako na zunanjih kot notranjih predelih. Dekorativno so prava izbira za vas. Poleg tega pa so strukturno zelo trdne in obstojne.

Koliko stane polaganje dekorativnega kamna?

Cene za polaganje dekorativnega kamna se lahko razlikujejo glede na vrsto materiala. Prav tako je pomembno, kako velika je površina, na katero želite namestiti dekorativni kamen. Cenik za polaganje dekorativnega kamna sega od 14 € – 17 €/m2.

Preberite tudi: KAJ VSE DELA ELEKTRIČAR IN KOLIKO STANE (CENE)?

Ali lahko ploščice položimo v dnevni sobi?

Seveda, zakaj pa ne? Predvsem smiselno jih je namestiti v okolici kamina, če ga imate v dnevni sobi. Prav tako si lahko omislite talno gretje v dnevni sobi in v tem primeru vam polaganje ploščic pride še kako prav. Izberite vrsto ploščic, ki se ujema s pohištvom in ustvarite v dnevni sobi pravi čarobni kotiček za preživljanje časa.

Zakaj se za kopalnico priporočajo keramične ploščice?

Keramične ploščice so primerne za tista območja, kjer je veliko vlage in mokrote. Kot vemo, je to vsakdanje v kopalnici. Lahko izberete poljubno debelino ploščic in motiv na njih. Naj vaša kopalnica zablesti z novo obleko iz keramičnih ploščic.

Koliko stane polaganje ploščic?

Nikar si ne otežujte dela in se ne lotevajte sami polaganja ploščic. Prepustite to delo izkušenim mojstrom, ki bodo poskrbeli za hitro in kvalitetno izvedbo. Cena za polaganje ploščic je od 13 € – 18 €/m2.

Kakšen kamen je primeren za škarpe?

Kateri kamen izbrati za škarpo, je povsem vaša odločitev. Izbire na trgu je veliko. Preverite različne materiale, njihove lastnosti in cene ter se potem odločite, kateri je za vašo škarpo najprimernejši. Pogosta izbira sta peščenjak in pohorski skril.

oblaganje-kamna-na-skarpe-mojstri-cena
Katero vrsto kamna izbrati za oblaganje škarpe? Upoštevajte svoje želje in zahteve.

Koliko stane prenova kopalnice na ključ?

Danes so se izoblikovali številni trendi, kako na sodoben način urediti kopalnico. Če jo želite prenoviti, se odločite za prenovo na ključ. To pomeni, da bodo različni izvajalci poskrbeli za vsa izvedbena dela, da bo vaša kopalnica zasijala v povsem novi luči. Izvajalci torej sami prevzamejo odgovornost za celotno izvedbo del in nakup materiala, kar je za vas zelo ugodno, saj se ne rabite obremenjevati s tem. Cena prenove kopalnice na ključ že od 500 € – 1. 500 €/m2.

Preberite tudi: ČISTILNI SERVIS: CENIK PONUDNIKOV ZA ČIŠČENJE STANOVANJA ALI HIŠE

Kdaj so keramičarji najbolj iskani v Sloveniji?

keramičarstvo-povprasevanje-cena-v-Sloveniji-polaganje-ploscic
Keramičarji so v Sloveniji najbolj iskani v mesecu marcu in maju.

V Sloveniji so keramičarji najbolj iskani v mesecu marcu in maju. Vsaj tako kaže analiza podatkov na Omisli.si in iskanj v brskalniku Google. Najmanjše povpraševanje po keramičnih storitvah je konec leta, v mesecu decembru. Spremljajte cene ponudnikov keramičnih storitev, da si boste zagotovili svojega mojstra po ugodni ceni. Namreč količina povpraševanja lahko pomembno vpliva na ceno.


IŠČETE KERAMIČARSTVO?

PREVERJENI KERAMIČARJI

Pridobite 7 ponudb

ocena bralcev
5 od 2

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pošljite povpraševanje izvajalcem


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno