Zakaj je polaganje parketa, laminata in vinila v Sloveniji vse bolj iskana storitev?

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Je bilo dovolj starih razpok, zbledelega poda, odrsanega parketa in madežev, ki se več ne dajo niti očistiti? Je bil že čas za lepa nova tla, polna leska, svetlobe in svežine? Razmišljate celo, da bi polaganje parketa, vinila ali laminata dobesedno vzeli kar v svoje roke? Pomislite ponovno!

Pridobi 7 ponudb za polaganje parketa

Polaganje parketa je bolj zapleteno, kot se zdi na prvi pogled, saj je les občutljiv na temperaturo in vlago. Še preden kupite parket, je treba upoštevati določeno količino odpadnega parketa (približno 10 %), prav tako pa pripraviti zvočno izolacijo (PE folijo), robne letve, notranje in zunanje kotnike, vijake, žeblje ali spojnike za letve, lepilo za parketne deske, izravnalno maso, prehodni profil ter sredstva za naknadno obdelavo. Ker so parketne deske lahko različnih odtenkov, se priporoča prebiranje po barvi, pri čemer se neustrezne deske izločijo.

Parketarstvo – Koristne informacije in nasveti

Parket je ena najbolj priljubljenih talnih oblog v domovih, zato je ključnega pomena pravilna izbira parketa. Klasična izbira je leseni parket, saj je estetsko prijeten, vzdržljiv in topel na dotik. Izbirate lahko med širokim naborom dvoslojnih, troslojnih, lamelnih (kockastih) ali masivnih parketov, ki so dobra dolgoročna izbira.

Mojster polaga laminat čez pod, kar je enostavneje kot polaganje parketa.
Polaganje parketa se lahko izvaja preko obstoječega poda, polaganje laminata prav tako.

Debelejši parket je mogoče večkrat obnoviti z brušenjem. Cenejša, a raznovrstnejša izbira so laminat, furnir, pluta ali kmečki pod. Pod temi parketi je mogoče položiti tudi talno gretje. Za notranje in zunanje prostore pa lahko uporabite ladijski pod. Vsaka vrsta lesa ima različno trdnost in barvo, kar je treba upoštevati pri izbiri: hrastov parket je izjemno trden in svetel, orehov parket pa nekoliko mehkejši in temnejši. Pomembna je tudi pravilna zaščita parketa – oljenje ali lakiranje. Naravno oljen parket ohranja živahnejšo barvo lesa in je okolju prijazen, vendar je bolj občutljiv na udarce in umazanijo. Dolgoročnejša rešitev je lakiranje parketa. Ceno parketa lahko preverite v kalkulatorju cen. Za polaganje parketa se lahko posvetujete z lokalnimi parketarji in jim pošljete povpraševanje.

1. Priprava na polaganje parketa

1.1 Orodje za polaganje parketa

Za strokovno, hitro in učinkovito polaganje parketa potrebujete nekaj obveznih pripomočkov. Sem sodijo vbodna žaga ali namizna krožna žaga, žaga lisičji rep, kladivo, meter, svinčnik, kotnik, označevalna vrvica, izravnalna letev, vodna tehtnica in lesene zagozde.

Med potrebni material za strokovno polaganje parketa ali laminata prištevamo določeno kvadraturo parketnih desk, pri čemer upoštevamo določeno količino odpadnega materiala, zvočno izolacijo, PE folijo, robne letve, notranje in zunanje kotnike, vijake, žeblje ali spojnike za letve, lepilo za parketne deske, izravnalno maso, prehodni profil in sredstva za naknadno obdelavo.

1.2 Osnovni koraki pred polaganjem parketa

Pred pričetkom polaganja parketa ali laminata je potrebno upoštevati nekaj osnovnih nasvetov. Parketa in laminata ne polagamo v neogrevane, sanitarne in druge vlažne prostore. Priporočamo, da se parket skladišči v embalaži najmanj 48 ur. Prav tako je pomembno paziti na vizualni izgled parketnih desk – te so lahko različnih odtenkov, zato se priporoča prebiranje po barvi, glede na vaše želje. Posamezno parketno desko je potrebno vizualno pregledati in neustrezne deske izločiti. Estrih mora biti pred polaganjem očiščen vseh nečistoč in delcev. Pred pričetkom polaganja parketa je potrebno oceniti stanje tal, ki morajo biti suha in ravna. Uporabite vodno tehtnico in izravnalno letev. Če so na razdalji 1 m odstopanja več kot 4 mm, je potrebno tla izravnati s tekočo izravnalno maso.

1.3 Polaganje zvočne izolacije

Naslednji korak je skrajšanje podboja vrat na višino parketnih desk in zvočne izolacije, pri čemer uporabite žago lisičji rep. Pri mineralnih podlagah uporabite PE folijo, pri leseni podlagi pa parna zapora ni potrebna. Sledi polaganje zvočne izolacije, ki ima protihrupno funkcijo in izravnava manjše nepravilnosti.

2. Polaganje parketa

2.1 Polaganje parketa – deske

Po polaganju zvočne izolacije sledi polaganje parketnih desk. Uporabite lesene zagozde za odmik od stene. Ustrezen stenski odmik omogoča širjenje in krčenje parketnih desk zaradi temperaturnih sprememb. Odmiki od stene in fuge med deskami naj znašajo vsaj 10 mm.

2.2 Pritrjevanje desk

Parketne deske lahko lepimo na podlago zvočne izolacije ali jih polagamo plavajoče s sistemom na klik. Masivne dvoslojne in večslojne parkete lepimo na podlago po celotni površini, trislojni parketi pa so običajno namenjeni plavajočemu polaganju. Pri plavajočem polaganju uporabite kladivo in udarno klado. Pri klik sistemu lahko parket spajamo brez lepljenja spojev (lepljenje na podlago ali plavajoče) ali s peresom in utorom. Za lepljenje spojev in utorov se priporočajo PVA lepila, za lepljenje parketa na podlago pa lepilo brez vode.

2.3 Ovire pri polaganju parketa

Pri polaganju parketa se lahko srečate z ovirami, kot so radiatorske cevi. Lesene deske je potrebno ustrezno izrezati in izvrtati luknje. Pri zadnji deski označite pravilno dolžino s kotnikom in pri tem upoštevajte odmik od stene. Po končanem polaganju parketa namestite robne letve. Vogale odrežite poševno ali uporabite notranje in zunanje kotnike.

Izbira med odtenki in vzorci laminiranega ali vinilnega poda kot alternattiva za polaganje parketa.
Polaganje laminata je enostavnejša in cenejša rešitev osvećitve tal kot polaganje parketa na novo.

Parketa in laminata se ne polaga v neogrevane prostore, sanitarne prostore in druge vlažne prostore. Po polaganju zvočne izolacije se začne s polaganjem parketnih desk. Tla morajo biti suha in ravna. Masivne, dvoslojne in večslojne parkete lepimo na podlago po celotni površini, medtem ko so troslojni parketi običajno namenjeni plavajočemu polaganju. Pod določenimi pogoji so za plavajoče polaganje parketa primerne stare vinilne talne obloge, linolej, pluta ali keramične ploščice.

Vsak parket ni primeren za polaganje na toplovodno talno gretje. Za polaganje na talno gretje sta primerna dvoslojni in troslojni parket iz stabilnega ali srednje stabilnega lesa. Pri plavajočem polaganju parketa na talno gretje je treba uporabiti parno zaporo, temperatura parketa pa ne sme presegati 27 °C.

3. Polaganje parketa na različnih podlagah

Za plavajoče polaganje parketa so primerne stare vinilne talne obloge, linolej ali pluta, če so prilepljene na podlago. Parket lahko plavajoče polagamo tudi na keramične ploščice, če je položena hidroizolacija. Pri polaganju parketa na talno gretje uporabite materiale, ki so za to primerni. Plavajoče polaganje parketa na talno gretje se izvede na parno zaporo, temperatura parketa pa ne sme presegati 27 °C. Izogibajte se polaganju parketa iz nestabilnih vrst lesa, kot so bukev, oljka in javor, na talno gretje.

Polaganje parketa na estrih

Priprava estriha

Polaganje parketa na estrih zahteva temeljito pripravo podlage. Estrih mora biti popolnoma suh, raven, čist in brez razpok. Vsebnost vlage v estrihu je ključnega pomena – pri cementnih estrihih mora biti vsebnost vlage manj kot 2 %, pri anhidridnih estrihih pa manj kot 0,5 %. Pred polaganjem parketa je priporočljivo preveriti vlago z merilnikom vlage.

Pridobi 7 ponudb za polaganje parketa

Po polaganju parketa počakajte, da se lepilo popolnoma posuši (po priporočilih proizvajalca), preden nadaljujete z brušenjem, lakiranjem ali oljenjem parketa, če je to potrebno.

Polaganje parketa na klik

Polaganje parketa na klik je preprostejši in hitrejši postopek, ki ne zahteva lepljenja. Podlaga mora biti ravna, suha, čista in stabilna. Primerne podlage vključujejo suhe estrihe, plošče in obstoječe talne obloge, kot so vinil, linolej ali keramične ploščice.

Po končanem polaganju odstranite distančnike in namestite zaključne letve ob stenah, da pokrijete dilatacijske spoje. Parket na klik ne zahteva dodatnega brušenja ali lakiranja, saj so deske že tovarniško obdelane.

Polaganje parketa na estrih in polaganje parketa na klik sta različna postopka, ki zahtevata ustrezno pripravo in natančnost. Pravilno izvedeni postopki zagotavljajo trajnost in estetsko privlačnost vašega parketa. Če niste prepričani v svoje sposobnosti, je vedno priporočljivo najeti strokovnjaka, ki bo delo opravil kakovostno in profesionalno.

Polaganje parketa na talno gretje

Polaganje parketa na talno gretje zahteva posebno pozornost in ustrezno tehniko, da se zagotovi učinkovito delovanje sistema talnega gretja in dolga življenjska doba parketa. Talno gretje lahko povzroči širjenje in krčenje lesa, zato je ključnega pomena, da izberemo pravi tip parketa in način polaganja.

Izbira parketa

Za polaganje na talno gretje se priporočajo večslojni parketi, saj so bolj stabilni in manj občutljivi na spremembe temperature in vlage kot masivni parketi. Idealna debelina parketa za talno gretje je med 10 in 15 mm. Prav tako je pomembno, da izberemo parket z nizkim toplotnim uporom, kar omogoča učinkovito prehodnost toplote.

Priprava podlage

Pred polaganjem parketa je nujno, da je podlaga popolnoma suha, čista in ravna. Talno gretje mora biti ustrezno preizkušeno in pregreto, da se zagotovi stabilnost in pravilno delovanje. Priporočljivo je, da se sistem talnega gretja vklopi vsaj 2 tedna pred polaganjem parketa in se nato izklopi 48 ur pred začetkom polaganja.

Način polaganja

Najprimernejši način polaganja parketa na talno gretje je lepljenje na podlago. Uporabiti je treba posebno lepilo, ki je odporno na visoke temperature in omogoča rahlo gibanje parketa. Pri polaganju je treba pustiti dovolj prostora ob stenah (približno 10 mm) za širjenje in krčenje lesa. Pomembno je, da se temperatura talnega gretja postopoma povečuje po polaganju, da se parket postopoma prilagodi novim razmeram.

Polaganje parketa na parket

Polaganje novega parketa na obstoječi parket je mogoče, vendar zahteva ustrezno pripravo in natančno izvedbo, da se zagotovi stabilnost in dolga življenjska doba nove talne obloge. Pravilna izbira materialov, priprava podlage in uporaba ustreznih tehnik polaganja so ključni za dosego trajnih in estetsko privlačnih rezultatov.

Priprava podlage

Pred polaganjem novega parketa je potrebno obstoječi parket temeljito pregledati. Pomembno je, da je obstoječi parket stabilen, brez večjih poškodb, razpok ali vdolbin. Če je obstoječi parket zelo poškodovan ali nestabilen, je bolje, da ga odstranite in podlago pripravite na novo.

Priprava obstoječega parketa

Obstoječi parket je potrebno očistiti in zbrusiti, da se odstrani zaščitni sloj laka ali olja. Brušenje omogoča boljši oprijem lepila, ki bo uporabljen za polaganje novega parketa. Po brušenju je potrebno podlago temeljito očistiti prahu in umazanije.

Način polaganja

Pri polaganju novega parketa na obstoječi parket je najboljša metoda lepljenje. Uporabite visokokakovostno lepilo, ki je primerno za lesene površine. Nanesite lepilo enakomerno po površini in položite nov parket. Pri polaganju je potrebno upoštevati tudi ustrezne dilatacijske spoje ob stenah.

Če niste prepričani v svoje sposobnosti, je priporočljivo, da se posvetujete s strokovnjakom, ki bo delo opravil profesionalno in zagotovil dolgo življenjsko dobo vašega parketa.

Brušenje in lakiranje parketa – Cena in postopek

Brušenje in lakiranje parketa je ključno za ohranjanje njegove lepote in trajnosti. Cena za brušenje in lakiranje parketa se giblje med 15 in 25 EUR na kvadratni meter, odvisno od vrste lesa, stanja parketa in izbranega laka. V ceno je običajno vključeno več faz brušenja s postopno drobnejšo granulacijo brusnega papirja ter nanos več slojev laka za zaščito in sijaj parketa.

Polaganje parketa – Cena in postopek

Polaganje parketa je postopek, ki zahteva natančnost in strokovnost, da se zagotovi estetsko privlačen in trajen rezultat. Postopek polaganja parketa vključuje pripravo podlage, namestitev parketnih desk in končno obdelavo. Pomembno je, da se parketne deske pred polaganjem prilagodijo klimatskim razmeram prostora, da se prepreči krčenje ali raztezanje po polaganju.

Polaganje parketa cena

Cene za polaganje parketa se razlikujejo glede na vrsto parketa (masivni, večslojni, lamelni), način polaganja (plavajoče, lepljenje) in velikost prostora. Povprečna cena za polaganje parketa je med 20 in 35 EUR na kvadratni meter. Ta cena običajno vključuje pripravo podlage, polaganje parketnih desk in osnovno obdelavo spojev.

Strokovnjaki za polaganje parketa

Izbira pravega strokovnjaka za polaganje parketa je ključnega pomena za dosego najboljših rezultatov. Strokovnjak bo zagotovil pravilno pripravo podlage, natančno polaganje parketnih desk in ustrezno obdelavo. Pri izbiri strokovnjaka je pomembno preveriti njihove reference, izkušnje in morebitne certifikate. Prav tako je priporočljivo prebrati ocene strank in se pozanimati o garancijah na opravljeno delo.

Postopek polaganja parketa

Priprava podlage: Pred polaganjem parketa je potrebno podlago temeljito pripraviti. To vključuje čiščenje, izravnavo in sušenje podlage. V primeru betonske podlage je lahko potrebno tudi nanositi parno zaporo.

Prilagoditev parketa: Parketne deske je treba pred polaganjem pustiti v prostoru, kjer bodo položene, vsaj 48 ur, da se prilagodijo klimatskim razmeram.

Polaganje parketa: Glede na izbrano metodo se parketne deske bodisi lepi na podlago bodisi položi plavajoče. Pri lepljenju se uporablja posebno lepilo, pri plavajočem načinu pa se deske med seboj spajajo brez lepljenja na podlago.

Brušenje in lakiranje: Po polaganju se parket bruši, da se izravna površina in odstrani morebitne nepravilnosti. Nato se parket lakira z več sloji laka, kar ga ščiti in daje sijaj.

Zaključna obdelava: Po lakiranju se izvedejo še morebitna popravila spojev in robov, namestijo se zaključne letve in parket je pripravljen za uporabo.

Brušenje in lakiranje parketa ter polaganje parketa sta postopka, ki zahtevata strokovno izvedbo za dosego najboljših rezultatov. Cena teh storitev se lahko razlikuje glede na več dejavnikov, vendar je pomembno, da izberete izkušenega strokovnjaka, ki bo delo opravil kakovostno. S pravilnim postopkom in rednim vzdrževanjem bo vaš parket dolga leta ohranil svojo lepoto in funkcionalnost.

Pridobi 7 ponudb za polaganje parketa
ocena bralcev
5 od 1
Deli prispevek >

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pošljite povpraševanje izvajalcem


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno