Revija Nasvet strokovnjaka

Urejanje okolice hiše in vrtov: Cenik, ideje in trendi

nasad-eksoticnih-rastlin-urejena-okolica-in-vrt

Kazalo

ocena bralcev
4.9 od 7

Kaj vse je urejanje okolice oz. kaj vse lahko za vas uredi mojster za urejanje okolice?

Urejanje okolice (ang. landscaping) je aktivnost, ki modificira izgled površine zemljišča, kar lahko vključuje: a) živeče elemente (flora in fauna) – temu pogosto rečemo vrtnarjenje oz. umetnost in obrt gojenja, zasaditev ter vzdrževanja rasltin s ciljem polepšanju zemljišča; b) naravne elemente, kot so denimo skalnjaki, hribčki in doline ter druge manipulacije terena in vode ter; c) abstraktni elementi, kot so denimo vremenski elementi in osvetlitev. V tej luči zahteva urejanje okolice znanja iz hortikulture (vrtnarstvo) in dizajna (krajinska arhitektura). V tem članku bomo pogledali, kaj vse vam lahko uredijo preverjeni izvajalci za zunanjo ureditev okolice vašega doma in predvsem, koliko vas to stane (cene / cenik za urejanje okolice).

Cene za urejanje okolice (cenik urejanja okolice)

≈ 45 – 70 EUR / h

Pošljite povpraševanje za urejanje okolice

 

Storitev urejanja okoliceCena za urejanje okolice
Izravnava terena30 € – 40 € / m2
Posaditev rastlin (dvorišče 5000 m2)8000 € – 18000 €
Obrezovanje žive meje0,50 € – 3 € / tm
Košnja trave (trata 200m2)40 €
Čiščenje okolice10 € – 12 € / h
Namakalni sistem (dvorišče 200m2)200 € – 1000 €
Izdelava vodnjakaOd 2000 € dalje
Izdelava ribnika1000 € – 8000 €
Izdelava skalnjaka5000 € – 10000 €
Obrezovanje dreves60 € – 230 €
Zunanja razsvetljava1000 € – 7000 €
Izdelava, montaža ograje3 € – 180 € / tm
Izdelava škarpe140 € / m2
Asfaltiranje dvorišča20 € – 30 € / m2
Tlakovanje dvorišča30 € / m2
Odvoz odpadnega materiala50 € – 120 €
* Cene za urejanje okolice so izražene v EUR. Povprečne cene za ureditev okolice smo empirično izračunali na podlagi preko 450 ponudb preverjenih vrtnarjev in krajinskih na Omisli.si/urejanje-okolice. Cenik urejanja okolice ni fiksen in velja za: Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Koper, Novo mesto, Velenje in drugod po Sloveniji. Končna cena urejanja okolice je najbolj od vrste storitev ter redkosti in cene rastlin, kakovosti uporabljenih materialov ter izkušenj izvajalca. Za točno ceno urejanja okolice za vaš dom ali drug objekt pošljite povpraševanje preverjenim mojstrom za urejanje okolice – zeleni gumb.


PRIPRAVLJENI NAJETI MOJSTRA ZA UREJANJE OKOLICE?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH IZVAJALCEV ZA UREJANJE OKOLICE
(LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe izvajalcev za urejanje okolice

urejanje okolice nasad eksoticnih rastlin urejena-okolica-in-vrt
Urejena okolica je ogledalo vaše hiše.

Urejanje okolice ni lahko delo, saj je potrebno poznavanje različnih storitev, znanje in velika mera natančnosti, zato se z urejanjem okolice praviloma ukvarjajo vrtnarji in celo arhitekti (mi jih bomo imenovali mojstri za urejanje okolice). Lahko se odločite za izvedbo različnih projektov za ureditev okolice. Začetna dela zavzemajo izdelavo načrta, tudi v obliki digitalne animacije. Tako si vi in izvajalec lažje predstavljate, kako bo izgledal vaš vrt po končanju del. Sledijo fizična dela, kot je na primer saniranje dvorišča, v kolikor je to poraščeno z grmičevjem ali drugimi nezaželenimi rastlinami ali planiranje – izravnava terena.


Ste mojster za ureditev okolice?

Pridružite se brezplačno in posredujemo vam stranke! >


Dodajate lahko številne estetske in funkcionalne dodatke, ki bodo vašo okolico naredili čudovito, domačo ali drugačno: postavitev vodnih elementov (ribnik, vodnjak), zasaditev rastlin v obliki gredic, postavitev skalnjaka ali pa tlakovanje vašega dvorišča. Preverjeni mojstri za urejanje okolice poskrbijo tudi za vzdrževalna dela okolice vašega doma oz. objekta. Pomagajo vam s čiščenjem odpadlega listja, rezanju vej, odvozom odpadnega materiala, kosijo zelenico ali pa obrežejo drevesa v sadovnjaku in uredijo živo mejo.

> preverite tudi: Gradbeno dovoljenje za ureditev okolice: Cena po novem gradbenem zakonu (GZ)

Urejanje okolice: Cenik načrtovanja, ureditve in vzdrževanja okolice

Povprečna cena za urejanje okolice je 45€ – 70 € / uro za izkušenega mojstra oblikovanja okolice. Če ste se odločili za zahtevnejši projekt ureditve okolice vašega doma, je dobro za to najeti strokovnjaka na tem področju. Sprva je pametno najeti načrtovalca oz. oblikovalca (navadno krajinski arhitekt), ki vam bo izrisal načrt in vam pomagal tudi pri izbiri ustreznih rastlin ali drugih elementov dekoracije. Nakupil bo potreben gradbeni material. Ta po navadi še ni vštet v ceno dela, ampak se obračuna kasneje, skupaj z dodatnimi stroški dela (v kolikor gre za zahtevna dela ureditve okolice).

nacrtovanje-in-oblikovanje-okolice-mojster-za-urejanje
Da bo vaša okolica zablestela, je potrebno veliko znanja, natančnosti in smisla za oblikovanje. Prepustite to delo mojstru za urejanje okolice, ki bo prisluhnil vašim željam in kvalitetno opravil svoje delo.

Cena za načrtovanje in urejanje vrta, okolice ali parka (krajinski arhitekt / zunanja ureditev / strokovnjak za urejanje okolice)

Ko se odločite urediti svoj vrt oziroma okolico vašega doma, imate na voljo ogromno možnosti. Na svojem dvorišču lahko oblikujete park, postavite bazen, imate nasad eksotičnih rastlin ob ribniku, ipd. Bi radi spremenili svoj vrt in mu dodali bolj estetski in privlačen videz? Omisli.si/urejanje-okolice in s pomočjo izkušenih vrtnarjev spremenite vaš vrt v čudovit del vaše okolice. Vaše dvorišče lahko popestrite s preprostimi dodatki.

Preverite tudi: Cene za notranje oblikovanje, notranji dizajn in ideje za vaš dom

Odločite se na primer za oblikovanje vrtnih ali cvetličnih gredic, med njimi pa nasip kremenčevega peska ali okrasnega lubja. Cena za nabavo in navoz kremenčevega peska je približno 60€ – 70€/m3. Za nakup in navoz  okrasnega lubja pa boste odšteli od 10€ dalje/vrečo. Popestrite pot skozi vaše dvorišče s privlačno potko iz ploščic. Izvajalec urejanja vaše okolice in vrta vam bo pomagal tudi kako izbrati zunanje ploščice, ki se bodo podale k stilu vaše okolice.

urejanje okolice tlakovana-pot-nasad-razlicnih-rastlin-urejanje-vrta
Namestitev tlakovane potke, ob njej pa ribnik, nasad dreves, in grmovja je pravi raj za vašo dušo.

Izdelava škarpe (cene)

Ločimo vrtne, obcestne, dvoriščne in druge škarpe. Škarpo z drugimi besedami imenujemo podporni oziroma oporni zid. Namestite jo po navadi na mestih, kjer je možnost, da bo teren zdrsel ali se pogreznil. Z izdelavo kamnite škarpe preprečite, da bi zemlja, kamenčki in drugi naravni elementi zašli na vaš vrt, dvorišče ali cesto. Poleg tega pa je funkcionalna škarpa tudi odličen dekorativni element vašega stanovanjskega ali poslovnega objekta. Priznani izvajalec bo izdelal načrt na podlagi ogleda terena in vaših želja. Predvidel bo dimenzijo izkopa, temeljev, porabe materiala in velikost same škarpe. Omisli.si/zidarja, ki bo na vašo željo izdelal betonsko, skalnato, leseno, kamnito ali dekorativno škarpo. Cena škarpe je odvisna od izbire gradbenega materiala, dostopnosti gradnje, vrste terena ter velikosti (debelina, širina) opornega zidu. Povprečna cena za izdelavo škarpe je 140€/m2.

Preverite tudi: SENČILA: CENE, TRENDI, IDEJE IN PREVERJENI PONUDNIKI SENČIL

urejanje-okolice-izgradnja-opornega-zidu
Naj vaša škarpa poleg funkcionalnemu namenu služi tudi kot čudovit estetski dodatek vaše okolice.

Urejanje dvorišč: Asfaltiranje in tlakovanje (cene)

Ko oblikujete dovozno pot, bosta v pomoč Omisli.si/asfalt ali Omisli.si/tlakovanje. V vsakem primeru boste poskrbeli za urejenost okolice, ki bo odporna na številne vremenske pogoje, poleg tega pa se asfalt in tlakovci počasi starajo. Tovrstna investicija je torej dolgotrajna.

Preverite tudi: POLAGANJE TLAKOVCEV: CENA IN PREVERJENI IZVAJALCI ZA TLAKOVANJE DVORIŠČ

Velika prednost asfaltiranega dvorišča je enostavno vzdrževanje in lažje čiščenje snega ali listja. Postopek asfaltiranja običajno ni dolgotrajen, dela so lahko končana že v enem dnevu (odvisno od velikosti dvorišča in gradbenih del za pripravo podlage pred asfaltiranjem). Cena asfaltiranja dvorišča je odvisna od velikosti površine, oblike terena in debeline asfaltne plasti. Za asfaltiranje dvorišča je primerna debelina asfaltne plasti do 6 cm in običajno položimo dve plasti – spodnjo iz grobega kamenja in zgornjo fino. Asfaltiranje si omislite v poletnem času, ko je vreme toplo in suho in omogoča ustrezno temperaturo ohlajanja za asfaltno mešanico. Cena za asfaltiranje je povprečno 20€ – 30€/m2.  Večja kot je površina dvorišča, nižja je cena asfalta na kvadratni meter.

dovoz-do-hise-asfaltiranje urejanje okolice cena
Asfaltiranje dvorišča vam bo prihranilo mnoge nevšečnosti in vam olajšalo dostop do vašega doma.

Pomembno je, da tlakovanje dvorišča prepustite izkušenemu strokovnjaku, ki bo dobro opravil svoje delo in vam zagotovil kvaliteto. Poskrbel bo tudi za temeljito pripravo podlage. Omisli.si/tlakovanje, saj je velika prednost tlakovanja dvorišča v tem, da lahko izbirate med številnimi vrstami tlakovcev. Lahko se odločite za posebno bravo ali obliko, ki bo popestrila vaše dvorišče in hiši dodala poseben značaj. Poleg tega lahko tlakovano dvorišče z lahkoto uskladite s fasado in ostalo okolico hiše. Na ceno pomembno vpliva priprava podlage. V kolikor potrebujete izvajalca zgolj za polaganje tlakovcev na že pripravljeno podlago vas bo stalo približno 30€/m2, polaganje tlakovcev vključno s pripravo temeljne podlage pa približno 35 do 50€/m2.

Pergola Vs. nadstrešek Vs. bioklimatska pergola

urejanje-okolice-tlakovanje
Izbirajte med različnimi oblikami tlakovcev in popestrite okolico vaše hiše s tlakovanim dvoriščem.

Izdelava in montaža ograje

Slovenci se za izdelavo in montažo ograje odločimo iz različnih razlogov. Lahko z namenom, da bi nam naredila senco, nas zaščitila pred neželenimi živalmi, hrupom, nam nudila varnost in zasebnost pred mimoidočimi. Ograja lahko predstavlja pomemben estetski del vaše okolice. Lahko izbirate med različnimi materiali, ki jih prilagodite drugim sestavnim delom okolice. Ločimo inox, alu, panelne, kovane, pvc, steklene, žične oziroma mrežne, lesene, betonske/zidane in kamnite ograje. Izberite material, ki se bo najbolje podal stilu vaše hiše in njene okolice. Za izdelavo in montažo ograje boste odšteli od 3€ – 180 €/tm, cena ograje je odvisna od vrste in količine materiala, ki ga potrebujete, terena, kamor boste ograjo namestili in zahtevnosti montaže izbrane ograje.

lesena-vrtna-ograja
Odločite se za montažo ograje, ki bo pika na i estetike vašega vrta.
steklena-vrtna-ograja
Izbirajte med različnimi tipi vrtne ograje.

Izravnava terena (zemeljska dela)

Ko se odločite za preureditev vašega dvorišča ali okolice, je včasih potrebno pred začetkom izvedbe projekta izravnati teren. Stroški za izravnavo terena so običajno od 30€ – 40€ /m2, odvisno od zahtevnosti terena in velikosti površine, potrebne izravnave. Tovrstna zemeljska dela so nujno potrebna, saj je šele potem mogoče nadaljnje oblikovanje in nadgradnja površine. Predvsem pa je izravnava terena ključna, če se odločite za izgradnjo vodnjaka, skalnjaka ali škarpe. Na izravnan teren lahko kasneje zasadite travnato površino, ali druge rastline. Izkoristite prostor, ki je pred zemeljskimi deli bil povsem nefunkcionalen in mu dodajte nov namen.

Zunanja razsvetljava (luči)

Zunanja razsvetljava bo vašemu domu dodala poseben značaj. Naj vaša hiša izstopa na ulici tudi ponoči. Predstavljajte si poletne večere, ki jih v družbi najdražjih preživite na osvetljenem dvorišču za hišo ob žuborenju vode iz vodnjaka. Stroški namestitve zunanje razsvetljave danes niso tako visoki. Za namestitev najpreprostejšega sistema boste odšteli od 1000€ – 7000€, odvisno od izbire materiala in količine razsvetljave, ki je želite namestiti. Med sistem zunanje razsvetljave štejemo reflektorje in manjše luči, ki osvetlijo poti na dvorišču ali tlakovan dovoz do stanovanjskega objekta. Večina zunanje razsvetljave deluje na sončno energijo, torej njihovo vzdrževanje ni zahtevno.

urejanje-okolice-zunanja-razsvetljava
Z montažo zunanje razsvetljave si zagotovite, da bo vaša urejena okolica izstopala tudi v večernih urah.

Drevesnica in vrtnarstvo: Koliko stane nakup in zasaditev grmov, dreves, cipres ali žive meje?

Zdrave in bujne rastline, ki so pravilno vzdrževane, polepšajo in popestrijo vsak vrt, dvorišče ali okolico. Zasaditev kakovostnih rastlin, ki bodo dobro uspevale, pa ni tako preprosto. Zato je to bolje prepustiti izkušenemu strokovnjaku. Omisli.si/vrtnarja, ki bo poskrbel, da bodo rastline na vašem vrtu ali dvorišču primerne za vrsto podnebja, zemljo in okolico (mestni ali podeželski vrt). Le tako vam bo lahko zagotovil, da bodo drevesa, ciprese, živa meja ali grmovje lepo rasli. Pri izbiri bo upošteval tudi vaše želje. Stroški nakupa rastlin za posaditev običajno sestavljajo eno tretjino do največ polovico celotnega proračuna za ureditev okolice. Cena je odvisna od vrste izbranih rastlin, kot tudi kvadrature površine, primerne za nasaditev.

Najpogostejša izbira rastlin za posaditev so: travnata trata, gredice, avtohtone rastline, drevesa in grmičevje. Za posaditev rastlin na dvorišču, velikem do 5.000 mboste odšteli od 8.000€ – 18.000€, odvisno od velikosti dvorišča in vrste rastlin.

zasaditev-rastlin-urejanje-okolice-in-vrta
Izkušen vrtnar bo poskrbel za urejanje okolice z izbiro čudovitih rastlin.

Če si želite malce več zasebnosti ali sence, se odločite za nasad dreves, žive meje ali cipres. Cena posamezne sadike je od 2€ – 30€, odvisno od vrste in količine, ki jo potrebujete. Za zasaditev žive meje so primerne ciprese in grmičevje (pušpan, lovorikovec, ognjeni trn). Manjše sadike  rastlin so cenejše, zato se lahko odločite za nakup manjših, ki kasneje zrasejo do želene višine, ali pa kupite večje sadike in jih le redno vzdržujete. Ločimo različne vrste cipres. Lahko so velike od 20 – 40 cm, ali pa od 200 – 250 cm. Cena posamezne sadike se giblje med 10€ – 50€/kos, odvisno katero vrsto in višino sadike izberete. Za nakup dreves boste odšteli od 25€ – 100€. Lahko pa se odločite tudi za različne velikosti sadik. Od najmanjših, 20 – 40 cm, do največjih, ki segajo tudi do 400 cm ali več. Pri večjih količinah nakupa vam je na voljo tudi količinski popust.

vzdrzevanje-zive-meje
Prepustite skrb in vzdrževanje žive meje strokovnjakom, ki vam bodo zagotovili zdrave in sijoče rastline.

Namakalni sistemi – cene?

Inštalacija namakalnega sistema je danes pogosta, predvsem pri hišah z večjimi dvorišči. Ker so poletja v zadnjih letih zelo vroča, moramo ustrezno poskrbeti za vrtove in redno zalivati rastline. Delo in skrb pa si lahko olajšate z namestitvijo škropilnega sistema. Cena namestitve je običajno od 1€ – 5€/m2. Za dvorišče, veliko približno 200m2 boste odšteli približno 200€ – 1000€. Namakalni sistem poskrbi za vašo trato, sadovnjak, cvetlični vrt, nasad grmovja, ipd., v času, ko ste odsotni, ali nimate časa za zalivanje. Poleg tega lahko časovno določite kdaj naj namakalni sistem deluje, da vam ne bo v napoto. Sodobni namakalni sistemi delujejo na avtomatski ali ročni pogon. Tako lahko namakalni sistem upravljate na daljavo, kar preko mobilnega telefona. Avtomatsko delovanje namakalnega sistema pa omogoča, da sistem sledi temperaturi, vlagi v zraku in drugim vremenskim vzorcem, ki vplivajo na količino vode.

namakalni-sistem-cena
Za nakup in montažo dobrega namakalnega sistema ne boste odšteli veliko denarja, poleg tega vam bo prihranil veliko dela in nevšečnosti.

Izdelava ribnikov, vodnjakov in skalnjakov

Zakaj ne bi okolico vašega doma popestrili z izgradnjo ribnika, vodnjaka ali skalnjaka, ki bo poskrbel za odličen izgled v vseh letnih časih? Ne samo, da bosta vodnjak in ribnik v toplejših mesecih poskrbela za osvežitev in se boste ob njima lahko nadihali svežega zraka ali se ohladili. Tudi pozimi bosta poskrbela za estetiko vaše okolice, odeta v snežno odejo. Vodnjak lahko izrazito poživi in popestri okolico vašega doma in ji doda posebno vrednost. Ločimo različne tipe vodnih elementov oblikovanja okolice. Za izdelavo ribnika boste odšteli od 1.000€ – 8.000€. Za samostojno, razkošno fontano pa boste odšteli od 2.000€ dalje, odvisno od njene velikosti in težavnosti stopnje izgradnje fontane.

izdelava-vodnjaka-prava-izbira-za-urejanje-okolice
Dodajte vašemu dvorišču poseben pridih. Odločite se za izdelavo vodnjaka, ki je odlična ideja za profesionalno urejanje okolice.

Za izdelavo skalnjaka potrebujete večje kamne oziroma skale (najboljši material je apnenec), določite mesta, kjer bodo melišča (prostori za zasad rastlin) in izberite ustrezne rastline, ki jih želite. Najbolj primerno okolje za skalnjak so vrtovi, ki so podobni naravnim in ne vsebujejo eksotičnih rastlin. Pri izgradnji skalnjaka vam lahko pomagajo vrtnarji, ki vam bodo svetovali, katere rastline je najboljše posaditi glede na lego vašega skalnjaka. Skalnjak običajno mora biti nad višino zemljišča, saj bo le tako voda odtekala in se ne bo nabirala. Zavedati se morate, da bo skalnjak v svojem polnem pogledu zaživel šele čez kakšno leto, ko se bodo rastline razživele in se bo celoten teren skalnjaka dobro usedel v zemljo in utrdil. Cena povprečnega skalnjaka skupaj s pripravo podlage, nakupom potrebnega materiala za izgradnjo in rastlin je do 5.000€. Za večje in obsežnejše skalnjake pa boste odšteli tudi do 10. 000€ ali več.

urejanje-okolice-izdelava-skalnjaka
Izkoristite prostor na vašem dvorišču za postavitev čudovitega skalnjaka, ki bo poživil vašo okolico.

Obrezovanje dreves (rezanje vej drevja): Cenik

Če ste se odločili za nasad sadnega drevja, veste, da skrb za sadovnjak ni povsem preprosta. Obrezovanje dreves je ena najpomembnejših opravil v sadovnjaku, saj s tem zredčite krošnjo dreves in poskrbite za razvoj močnih glavnih vej. Te pa omogočijo boljšo kakovost pridelka, saj lahko zdržijo težo plodov. Prav tako sončni žarki lažje pronicajo do vseh listov in plodov. Redno obrezana in negovana drevesa so bolj zdrava in plodna. Drevesa obrezujemo v spomladanskem času. Zavedati se morate, da lahko z nepravilnim obrezovanjem drevesu naredite več škode kot koristi. Zato poiščite pomoč strokovnjaka za obrezovanje sadnega drevja. Gre namreč za zahtevno opravilo, za katerega je potrebno ustrezno orodje, znanje in poznavanje različnih tehnik obrezovanja različnih vrst dreves, ki pomeni visoko kakovost storitve. Obrezujete lahko trto, sadno drevje, grme in grmovnice, večje nasade dreves (drevored) in sadovnjakov, večina ponudnikov pa v svoje storitve vključi tudi cepljenje dreves.

obrezovanje-dreves-cena
Dovolite oskrbo vašega sadovnjaka izkušenemu vrtnarju, ki bo s poznavanjem različnih tehnik obrezovanja poskrbel za zdravje vaših dreves.
  • Obrezovanje grmovnic (do 200 cm): od 20€ dalje
  • Obrezava grmovnic (300cm ali več): od 50€ dalje
  • Obrezovanje manjših dreves (do 500cm): od 60€ dalje
  • Obrezovanje večjih dreves (do 800cm): 190€ – 220€, (več kot 800cm): 230€ dalje

Višinsko obrezovanje dreves se običajno zaračuna po dogovoru oziroma po predhodnem ogledu. Gre za nevarno delo, z uporabo ustreznega orodja in mehaničnih naprav, ki omogočajo delo v višinah.

Cena za obrezovanje žive meje

Za nasad žive meje običajno uporabljamo ciprese, pušpan in grma kot sta ognjeni trn in lovorikovec. Lahko izbirate med različnimi velikostmi sadik, ki jih želite zasaditi. Bodite pozorni, da je višina žive meje običajno določena v občinskih odlokih vsake posamezne občine. Po navadi je določena od 80 cm – 100 cm, zato morate paziti, da živa meja ne preraste te določbe. Prav tako mora živa meja od cestišča biti odmaknjena najmanj 1 m. Da bo živa meja dobro služila svojemu namenu, je treba zanjo dobro skrbeti. To pomeni, da jo je potrebno redno zalivati in obrezovati. Za obrezovanje žive meje lahko prosite izkušenega vrtnarja, ki se ukvarja s tovrstnimi storitvami v veliki meri in bo znal ustrezno poskrbeti za vašo živo mejo. Povprečna cena za obrezovanje žive meje  je od 0,50€ do 3€/m. Odvisno seveda od višine in vzdrževanja  žive meje, ter količine sadik, ki jih ta obsega.

obrezovanje-zive-meje-cena
Živo mejo je treba ustrezno negovati in jo redno obrezovati. To namesto vas lahko naredi izkušen vrtnar.

Košnja trave – koliko stane?

Košnja trave je pomembno opravilo, ki je nujno potrebno, če želimo, da bodo travnate površine prave zelene barve, sijoče in čudovite na pogled. Redna košnja zagotavlja zdravo, lepo in gosto travo, ki je vredna občudovanja. Priporočljivo je, da intervale košnje prilagodite hitrosti rasti trave. Košnja trave je priporočljiva vsaj dvakrat tedensko, vedno v drugi smeri. Naj bo za vašo zelenico ustrezno poskrbljeno. Odločite se za najem vrtnarja, ki bo kakovostno poskrbel za vašo zelenico. Cena košnje trave je odvisna od površine, ki jo je potrebno pokositi in zahtevnosti košnje (ali gre zgolj za ravno trato, ali je treba paziti na nasad različnih rastlin in uporabljati druga orodja za košnjo in oblikovanje trate). Cena košnje trave se giblje od 0,10€ do 1€/m2. Za košnjo zelenice, velike približno 200 m2 boste torej plačali okoli 40€.

urejanje-okolice-kosnja-trave-cena
Za urejenost okolice je zaslužna tudi pokošena in sijoča zelenica. Cena košnje trave je odvisna od velikosti in zahtevnosti površine.

Odvoz vejevja, zelenja in drugega materiala

Kadar urejate večje sadovnjake, dvorišča, sanirate vrt ali okolico hiše, se lahko zgodi, da odpadnega materiala ne morete več uporabiti. Določeno količino vejevja, zelenja in odpadlega listja še lahko uporabite za gnojilo. Za preostalo količino pa Omisli.si/odvoz-materiala. Med zeleni odpad spadajo veje, listje, hlodovina, ter drugi odpadki, ki običajno ostanejo po obrezovanju rastlin. Prav tako vam lahko ob izkopih ostane veliko odpadne zemlje, ki je ne potrebujete. Cena za odvoz tovrstnega materiala je od 50€ do 120€. Odvisna je od količine odpadlega materiala in dostopnosti terena.

preverite tudi: GRADNJA HIŠE: KOLIKO STANE HIŠA (CENA GRADNJE HIŠE)?

Čiščenje okolice (listje, veje, pometanje, …)

Lepo vzdrževana okolica hiše privabi mnogo občudovanja vrednih pogledov. Ko se odločite urediti vašo okolico z nasadom različnih rastlin ali postavitvijo skulptur, jo morate za tem tudi redno vzdrževati. Storitve čiščenja okolice so pogosto iskane predvsem v jesenskem času, ko je potreben odvoz večjih naklad odpadlega listja. Prav tako v spomladanskem času, ko je potreben odvoz odpadlih vej, ki so ostale od obrezovanja dreves. Pomladi pa je potrebno tudi pogostejše pometanje ceste in dvorišč, saj se v zimskem času na cestiščih nabere ogromno kamenčkov zaradi posipanja ceste. Cena za čiščenje okolice je 10€-12€/h. Cena za delo z motorno žago ali motokultivatorjem je zaračunana 14€/h. To pride predvsem v poštev ob obrezovanju večje količine (visokih) dreves.

urejanje-okolice-ciscenje-odpadlega-listja
Redno vzdrževanje je pri urejenosti okolice zelo pomembno. Izvajalec bo poskrbel za odvoz odpadlega listja in vejevja.

Ideje za urejanje okolice

Uredite svojo okolico letnemu času primerno in izkoristite lepote narave. Izstopajte s funkcionalnim, urejenim in estetsko privlačnim dvoriščem in okolico vašega doma. Omisli.si/urejanje-okolice, na katero boste zares ponosni.

urejeno-dvorisce-kamin
Urejeno dvorišče vam bo omogočilo čudovit prostor za druženje z najdražjimi.
nacrtovanje-in-urejanje-okolice-dvorisce
Ste ljubitelj barvitega okolja? Opremite vašo okolico s pisanimi cvetlicami ali drugimi eksotičnimi rastlinami in kamenčki, ki bodo popestrili vašo okolico.
postavitev-bazena-ali-vodnjaka-urejanje-okolice
Postavitev bazena ali vodnjaka je prava izbira za sodobno urejanje vaše okolice.
urejanje-okolice-moderno
Načrtovanje in urejanje okolice ali vrta je zelo pomembno, saj boste v urejeni okolici vašega doma z veseljem preživljali prosti čas.
postavitev-ribnika-urejanje-okolice
Dodajte vaši okolici ribnik z zlatimi ribicami, lokvanji, postavite leseni mostiček in že imate čudovit prostor za druženje s prijatelji.

> preverite članek na 24ur.com o prenovi hiše ali stanovanja

Kdaj so mojstri za urejanje okolice najbolj iskani v Sloveniji?

mojster-za-urejanje-okolice-iskanost-v-Sloveniji in cene
Slovenci največkrat potrebujemo mojstra za urejanje okolice v spomladanskem času, natančneje v mesecu aprilu.

Glede na podatke na Omisli.si in analizo Google iskanj so mojstri za urejanje okolice med Slovenci najbolj iskani v mesecu aprilu. To je več kot očitno, saj je spomladanski čas primeren za urejanje okolice. Narava se prebuja in najprej je potrebno očistiti posledice zime (kamenčki od posipanja cest, odpadle veje, listje in drug material, ipd.). Klima se spremeni in v tem času na okenske police in vrtove že lahko nasadimo rože in druge rastline. Tudi vrt je potrebno pripraviti za nasad zelenjave, ga najprej dobro prekopati in pognojiti. Kmalu se začne tudi prva košnja trave na zelenici. V tem času je primerno tudi za načrtovanje drugih projektov kot so tlakovanje dvorišča, izgradnja skalnjaka, vodnjaka, itd. saj narava postreže z lepšim vremenom, ki je ugodno za tovrstne izvedbe.


PRIPRAVLJENI NAJETI MOJSTRA ZA UREJANJE OKOLICE?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH VRTNARJEV / ARHITEKTOV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene mojstrov za urejanje okolice

ocena bralcev
4.9 od 7

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno