Revija Nasvet strokovnjaka

Nadstrešek za avto, terase, vhodna vrata: Cene in koliko stanejo nadstreški?

nadstresek-cenik-in-lastnosti

Kazalo

ocena bralcev
4.3 od 14

Skoraj vsaka stanovanjska hiša ima nadstrešek, cena pa je izgleda dosegljiva večini gospodinjstev, glede na to, da so nadstreški prisotni praktično povsod. Prostor pod streho je priročen za preživljanje prostega časa saj ščiti pred vremenskimi vplivi kot sta dež in sonce. Zato je primeren za zaščito avtomobila ali zunanje kuhinje. Najbolj priljubljen pa je nadstrešek za teraso. Pa za tiste trenutnke, ko v dežju pred vhodom iščete ključe.

Nadstrešek je lahko samostoječ ali vpet v steno zgradbe. Odvisno od vaših želja in možnosti izvedbe, lahko izbirate med različnimi izvedbami in materiali, najpogostejši pa sta leseni in ALU nadstreški ter steklene nadstrešnice za vhodna vrata.

Pridobite 7 ponudb za nadstrešek

Spodaj vas čaka analiza cen, tukaj pa je seznam preverjenih izvajalcev za nadstreške.

NADSTREŠEK : CENA

≈ 20-400 EUR/m2

Pridobite 7 ponudb za nadstrešek

 

Vrsta nadstreškaCena nadstreška
Nadstrešek za avto (avtomobilski nadstreški)od 1.500 €
Nadstrešek za teraso / pergola (terasni nadstreški)od 500 €
Nadstrešek za balkonod 400 €
Nadstrešek za vhodna vrata (nadstrešnica oz nadstrešek nad vhodom)od 50 €
* Cene za nadstrešek so izražene v EUR, brez ddv in vključujejo dobavo in montažo nadstreška. Povprečne cene za nadstreške smo empirično izračunali, na podlagi javnih cenikov ponudnikov ter preko 1220 ponudb preverjenih izvajalcev za nadstreške na Omisli.si. Nadstrešek za teraso cenik ni fiksen in velja za: Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Koper, Novo mesto, Velenje in drugod po Sloveniji. Končna cena nadstreškov je najbolj odvisna od velikosti nadstreška, materiala in vrste kritine ter dodatnih storitev. Za točno ceno za nadstrešek pošljite povpraševanje preverjenim ponudnikom dobave in montaže nadstreškov – zeleni gumb.

nadstresek-cenik-in-lastnosti
Cena, ki jo boste odšteli za izvedbo nadstreška, je odvisna od izbire materiala, velikosti nadstreška in možnosti izgradnje. Izvajalec bo upošteval vaše želje in zahteve.

Koliko stane nadstrešek: Različni nadstreški in cene?

Cena za izdelavo nadstreška je odvisna od velikosti samega nadstreška, izbire materiala in možnosti izgradnje. Ključnega pomena pa je tudi priprava terena. V kolikor gre za zahteven teren, ki za montažo nadstreška potrebuje izkop ali izravnavo zemlje, je cena izdelave lahko višja. Izbirajte med različnimi vrstami in izvedbami nadstreška.

> preverite tudi: Gradbeno dovoljenje za nadstrešek?

Nadstrešek za avto (avtomobilski nadstreški)

Pomembna lastnost avtomobilskega nadstreška je, da ščiti vaše vozilo pred vremenskimi vplivi skozi vse leto. Prav tako pa omogoča zaščito pred bledenjem barve in drugimi mehanskimi poškodbami vozila. Izberite tisti tip nadstreška, ki vam bo omogočil kvalitetno zaščito in je primeren glede na teren in možnosti izgradnje. Cena za izvedbo nadstreška za avto se giblje od 1.500 € dalje.

Konzolni nadstrešek (nadstreški za 1 ali 2 avtomobila)

Prava izbira za vas je konzolni nadstrešek, ki vam omogoča najenostavnejše parkiranje enega ali več vozil. Na uvozni strani nadstreška namreč ni nobenega stebra, ki bi oviral dostop do parkirnega mesta. Je torej ustrezna izbira predvsem kadar imate v lasti več vozil, ki bi jih radi parkirali pod nadstreškom. Konzolni nadstrešek omogoča številne prilagoditve glede na možnosti izgradnje. Lahko izbirate med lesenim, aluminijastim ali kovinskim konzolnim nadstreškom.

konzolni-nadstrešek-cenik-prednosti-slabosti
Glavna značilnost konzolnega nadstreška je, da so nosilni stebri nameščeni samo na eni strani. Tako vam ne bodo ovirali dovoza do parkirnega mesta.

Nadstrešek na 4 stebrih (nadstreški za 1 ali 2 avtomobila)

Avtomobilski nadstrešek s štirimi stebri je najpogostejša in lahko rečemo klasična izbira. Je prilagodljiv za parkiranje enega kot tudi več avtomobilov. Stebri so montirani tako, da ne ovirajo dovoza vozila pod nadstrešek. Pri tovrstnem nadstrešku je veliko možnosti izbire glede izvedbe strehe. Z lahkoto prilagodite stil nadstreška okolici in fasadi vaše hiše ali drugega objekta.

nadstresek-za-avto
Nadstrešek za avto na štirih stebrih je najbolj osnovna oblika nadstreška. Prilagodite dimenzije številu avtomobilov, ki jih želite parkirati.

V nadstrešek (nadstreški za 2 avtomobila)

Višino in velikost nadstreška je mogoče prilagoditi vašim željam, zahtevam in možnostim izgradnje. Najlažje si predstavljate V nadstrešek kot obratno obrnjeno streho hiše. Sestavljen je tako, da so nosilni stebri na sredini, streha pa je upognjena od sredine navzgor na vsaki strani. Namenjen je predvsem za parkiranje dveh avtomobilov. Pri montaži V nadstreška je izjemno pomembno, da je odtočni sistem pravilno nameščen, da se voda ali sneg ne nabirata znotraj strehe.

Pergola Vs. nadstrešek Vs. bioklimatska pergola

v-nadstresek-za-2-avtomobila-cena
Omislite si nadstrešek, pod katerega lahko parkirate dva avtomobila.

preverite tudi: Trendi in preverjeni mojstri za prenovo stanovanj

Nadstrešek za avto z lopo

Omislite si nadstrešek za avto, ki vključuje lopo. Tako boste lahko pod streho spravili ne samo vaše vozilo, ampak tudi celotno opremo za vozilo (zimske gume, nosilni sistem za kolesa in podobno). Prav tako lahko lopo uporabite za shranjevanje vrtnega orodja in kosilnice. Višina nadstreška in velikost lope sta prilagodljiva glede na možnosti terena in okolice ter vaše želje. Osnovni del nadstreška je sestavljen iz jeklene konstrukcije. Glede strehe imate na voljo veliko možnosti. Najprej lahko izbirate med tem, ali bo streha ravna, strma, ali blago naklonjena. Upoštevajte, da je streha ključna za odtekanje vode. Največja prednost je, da imate shrambo in parkirni prostor v enem.

nadstresek-za-avto-z-lopo-lastnosti-in-cena
Zakaj ne bi izbrali nadstrešek za avto z lopo? Tako boste imeli vse stvari na enem mestu.

Nadstrešek za avto po meri

Želite nadstrešek povsem prilagoditi vašim željam? Ali pa imate težavo z razporeditvijo prostora na vašem dvorišču in v okolici hiše? Potem je nadstrešek za avto po meri odlična izbira za vas. Dizajn nadstreška je zelo pomemben, saj je ključno, da je nadstrešek dovolj velik za vaš avto (ali več vozil). Pomembno pa je tudi, da se stilsko ujema s fasado in okolico hiše. Lahko izbirate med kombinacijami različnih materialov, ki jih prilagodite vašim željam, zahtevam in terenu. Strokovnjaki vam bodo svetovali, si pred izvedbo ogledali teren izgradnje in vam zagotovili kakovostno izdelavo nadstreška. Omisli.si, ki bo zadovoljil vaše potrebe in bo tudi vizualno privlačen.

Nadstrešek za teraso / pergola (terasni nadstreški)

Terasni nadstrešek ščiti vašo zunanjo opremo (miza, stoli, rastlinska korita, kamin, ipd.) pred zunanjimi vplivi. Prav tako pa vam zagotavlja bivanje na terasi ob vsakršnem vremenu. Lahko vas namreč zaščiti pred močnim soncem ali dežjem. Omogočena je pestra izbira načina gradnje in vrste kritine nadstreška za teraso. Lahko izbirate med različno globino nadstreška, to je razdalje ob steni. Prav tako pa določite tudi širino, to je razdalja nadstreška od stene navzven. Nadstrešek za teraso lahko gradite iz zidane opeke ali betona. Lahko pa se odločite tudi za lesen, aluminijast ali jeklen nadstrešek. Zelo pogosta pa je dandanes tudi montaža bioklimatske pergole. Ta je zasnovana tako, da vas ščiti pred soncem in uravnava temperaturo. Cenik za izgradnjo nadstreška za teraso se giblje od 500 € dalje.

Preverite tudi: Koliko stane gradnja hiše?

terasni-nadstresek-cenik
Omislite si nadstrešek za teraso. Tako vam vreme nikoli ne bo pokvarilo piknika.

Nadstrešek za balkon

V poštev pride predvsem izdelava nadstreška po meri, saj je širina in dolžina balkona lahko zelo različna. Nadstrešek zaščiti balkon pred vetrom, soncem in dežjem. Sama izvedba pa lahko tudi polepša izgled vašega doma. Konstrukcija nadstreška je lahko iz aluminijastih, lesenih ali jeklenih profilov. Možne so tudi številne nadgradnje oziroma montaža dodatkov. Tudi kritino nadstreška za balkon lahko prilagodite svojim željam in fasadi ter izgledu vaše hiše. Lahko se odločite za montažo fiksnega nadstreška za balkon, ali pa namestitev pergole, kjer lahko prilagodite strešno kritino glede na dnevne vremenske razmere. Cenik za gradnjo nadstreška za balkon je od 400 € dalje.

Preverite tudi: STREŠNA KRITINA: CENA, TRENDI, IDEJE IN PREVERJENI KROVCI

nadstresek-za-balkon-lastnosti-in-cena
Zagotovite si streho nad glavo tudi na balkonu.

> preverite tudi: UREJANJE OKOLICE HIŠE IN VRTOV: CENIK, IDEJE IN TRENDI

Nadstrešek za vhodna vrata (nadstrešnica oz nadstrešek nad vhodom)

Najpogostejša izbira materiala za nadstrešnico je steklo. Gre za manjši nadstrešek, ki je nameščen tik nad vhodom in služi kot zaščita pred vremenskimi vplivi. Tako vam med iskanjem ključev od vhodnih vrat ne bo potrebno stati pod dežnikom, v primeru dežja. Prav tako pa nadstrešnica ustrezno ščiti tudi vaša vhodna vrata pred dežjem, snegom in drugimi vremenskimi vplivi. Nadstrešek nad vhodom je lahko tudi zelo dober estetski dodatek vašega doma. Cena za nadstrešnico je odvisna od velikosti in izbire materiala. Odšteli boste od 50 € dalje.

nadstresnica-nadstresek-nad-vhodnimi-vrati-cena
Zaščitite svoja vhodna vrata z estetskim nadstreškom nad vhodom.

Tipi nadstreškov glede na material

Izbira materiala lahko pomembno vpliva na kakovost in kvaliteto, je pa tudi odvisno ali gradite nadstrešek za teraso ali avto ali kaj tretjega. Najpogostejša izbira večine strank sta les in jeklo kot osnovna elementa izgradnje nadstreška. Les, jeklo in aluminij pa so sicer znani po ugodni ceni in visoki kakovosti. Zaščitite vaše vozilo in drugo imetje s kvalitetnim nadstreškom. Vsak material nadstreška je mogoče dodatno obarvati v želenem barvnem odtenku ali nadgraditi s številnimi dodatki.

Nadstrešek za teraso: Prednosti, slabosti in cene nadstreškov glede na material

Tip nadstreška (material)Prednosti nadstreškovSlabosti nadstreškovCena nadstreška
Leseni nadstreškiEnostavno vzdrževanje, naraven videz, kakovostna zaščita, enostavna montaža/demontažaSkozi čas lahko potemni/zbledi, dotrajanost zaradi vremenskih pogojevOd 20 € - 25 €/m2
Jekleni nadstrešekVisoka zaščita zaradi pocinkanja jeklenega sistema, obstojnost, enostavno vzdrževanjeMalenkost bolj zahtevna montaža jeklenega sistemaOd 160 €/m2
ALU nadstreškiTrpežnost, enostavno vzdrževanjeCena nekoliko višjaOd 400 €/m2

Pridobite ponudbe za nadstrešek

Leseni nadstreški

Kakovostni les vam zagotavlja enostavno vzdrževanje in kvalitetno zaščito. Za gradnjo lesenega nadstreška se uporablja lepljen les, običajno smrekov. Kritina za streho je prilagodljiva, lahko izbirate med različnimi materiali. Les je obdan z zaščitnimi premazi, ki ščitijo pred vlago in drugimi vremenskimi vplivi, ki bi ga lahko poškodovali. Seveda pa skozi čas lesen nadstrešek lahko izgubi del svoje vizualne vrednosti, saj les zaradi zunanjih okoliščin lahko potemni ali zbledi. Prav tako pa lahko postane bolj dotrajan zaradi vlage, vode in sonca. Potrebno je občasno vzdrževanje z zaščitnimi sredstvi, da se ohrani prožnost nadstreška. Lesenemu nadstrešku lahko zlahka povečate dimenzijo, ali ga nadgradite. Ni ga težko zmontirati ali demontirati, v kolikor ga želite prestaviti ali razširiti. Poleg tega pa les daje naraven videz in poudarja toplino vašega doma. Cena za lesen nadstrešek je od 20 € – 25 €/m2.

leseni-nadstresek-cenik-razlicne-dimenzije
Odločite se za montažo lesenega nadstreška. Lahko izbirate med različnimi dimenzijami.

Jekleni nadstrešek

Sistem kakovostnih jeklenih profilov bo ustrezno zaščitil vaše vozilo ali imetje pred vremenskimi vplivi skozi vse leto. Vsi sestavni deli so nerjaveči, saj so obdelani z vročim cinkanjem, ki omogoča visoko zaščito. Jekleni nadstrešek z lahkoto nadgradite, ali ga opremite z dodatno zaščito (pred vetrom, snegom). Montaža jeklenih elementov je sicer malenkost bolj zahtevna. Na voljo so številne oblike in dimenzije jeklenega nadstreška. Lahko se odločite za montažo številnih detajlov in tako popestrite izgled vašega nadstreška. Je zelo obstojen na vremenske vplive v vseh letnih časih. Poleg tega pa ne potrebuje dodatnega vzdrževanja. Cenovno je jekleni nadstrešek najbolj ugoden, saj stane od 160 €/m2.

nadstresek-jeklo-lastnosti-in-cena
Jekleni nadstrešek vam bo zagotovil ustrezno zaščito v vseh vremenskih pogojih.

ALU nadstreški

Zgrajen iz kakovostnega sistema aluminijastih profilov, bo aluminijast nadstrešek ščitil vaše vozilo in imetje skozi celo leto. Izbira aluminija kot osnove pri gradnji avtomobilskega nadstreška je pomembna predvsem, kadar gre za gradnjo manjših nadstreškov. Aluminij je namreč zelo prilagodljiv, ko gre za zapolnitev manjših razponov in podrobnosti. Je zelo trpežen in enostaven za vzdrževanje. Prav tako lahko poleg različnih dimenzij izbirate tudi med različnimi oblikami nadstreška. Lahko se odločite za enokapnega z ravno streho, ali pa ukrivljenega, kjer je streha upognjena v polkrog. Cena za izdelavo aluminijastega nadstreška je od 400 €/m2.

Preverite tudi: KLEPARSTVO: CENA, TRENDI, IDEJE IN PREVERJENI KLEPARJI ZA STREHO

aluminijasti-nadstresek-cenik-in-lastnosti
Aluminij je primeren predvsem za gradnjo manjših nadstreškov.

Vrste nadstreškov glede na obliko (cene, prednosti in slabosti)

Prednosti, slabosti in cene nadstreškov glede na obliko

Vrsta nadstreškaPrednosti nadstreškaSlabosti nadstreškaCena nadstreška
Enokapni nadstrešekVisoka prilagodljivost uporabe in izvedbeZaradi ravne strehe voda ne odteka v tolikšni meri kot sicer. Potrebna je namestitev kvalitetnega odtočnega sistemaOd 800 €
Dvokapni nadstrešekEnostavna uskladitev nadstreška s stilom hiše ali drugega objekta. Streha omogoča odtekanje vodeNekoliko višja cena kot enokapni nadstrešekOd 1.200 €
Nadstrešek z ravno strehoCenovno zelo ugodenStreha ne omogoča tolikšnega odtekanja vodeOd 600 €
Ločni nadstrešek (nadstrešek v loku)Moderna oblika nadstreška, zelo pogosta izbira strankCena za ločni nadstrešek je višja kot pri ostalih nadstreškihOd 3.000 €
PergolaOmogočen nadzor preko daljinskega upravljanja. Zložljiva streha omogoča prilagodljivost glede na vremenske razmereV kolikor je streha pergole platnena ali rolo, vam ne nudi ustrezne zaščite imetja. Kadar je streha zložena, imetje pod pergolo ni zaščiteno.Od 500 €

Pridobite ponudbe/cene za nadstrešek

Enokapni nadstrešek

Imenujemo ga tudi nadstrešek z ravno streho ali nadstrešek z enokapnico. Njegove dimenzije so prilagodljive glede na vaše potrebe. Lahko gre za enokapni nadstrešek, primeren za parkiranje samo enega vozila, lahko pa tudi več. Lahko izbirate med lesenim, jeklenim ali aluminijastim. Običajno je enokapni zgrajen tako, da stoji na treh nosilnih stebrih. V primeru večjih dimenzij nadstreška pa je stebrov več. Enokapni nadstrešek je primeren v namen parkiranja avtomobila, za zaščito terase, ali pa nad vhodom v objekt. Za enokapni nadstrešek boste odšteli od 800 € dalje.

Dvokapni nadstrešek

Imenujemo tudi dvokapnica. Gre za nadstrešek, ki ima poševno streho – na obeh straneh naklonjena. V osnovi je najbolj podobna hiši. Običajno je dvokapni nadstrešek v leseni izvedbi, kritina pa je lahko poljubnega materiala. Zlahka uskladite stil in kritino z izgledom vaše hiše. Prav tako pa vam streha na dvokapnem nadstrešku omogoča odtekanje vode in zdrs snega, da se nadstrešek ne poškoduje. Dimenzije dvokapnega nadstreška so prilagodljive. Lahko ga prilagodite glede na število vozil, ki jih boste parkirali pod njim, ali pa glede na količino predmetov, ki jih boste namestili pod nadstrešek. Cena: od 1.200 € dalje.

dvokapni-nadstresek-znacilnosti
Posebnost dvokapnega nadstreška je naklon strehe na obeh straneh. To omogoča enostaven odtočni sistem za deževne ali snežene vremenske razmere.

Nadstrešek z ravno streho

Lahko izbirate med samostoječim nadstreškom z ravno streho, ali pa je ta pritrjen na zgradbo, ob kateri stoji. Nadstrešek z ravno streho je lahko iz različnih materialov, izbirate pa lahko tudi med poljubnimi materiali strešne kritine. Zelo pomembno je, da je pri ravni strehi dobro urejen sistem odtekanja vode in drugih vremenskih pojavov, da ne bi poškodovali kritine. Nadstrešek z ravno streho je uporaben kot mesto pod katerim parkirate avtomobil, postavite teraso ali pa ga namestite nad vhod v objekt. Ravna streha je lahko pokrita z opeko, tegolo, pločevino ali aluminijem, izbira je vaša. Cena: od 600 € dalje.

nadstresek-z-ravno-streho-prednosti-slabosti
Nadstrešek z ravno streho je lahko čudovit estetski dodatek vašega doma.

Ločni nadstrešek (nadstrešek v loku)

Izvajalec prilagodi nadstrešek vašim željam, zahtevam in možnostim za izgradnjo. Posebnost ločnega nadstreška je, da le na eni strani stoji na nosilnih stebrih. Streha je zgoraj ravna in na zadnji strani nadstreška (ali na obeh) zaključena v loku. Lahko gre le za rahlo upognjen lok, ali pa lok strehe sega do tal. Običajno je ločni nadstrešek namenjen za parkirno mesto za vozila. Kritina je lahko različna, glede na vaše želje in zahteve. Zelo pogosta izbira izgradnje je sistem kovinskih profilov, kritina pa je steklena ali polikarbonatna. Gre za modernejšo obliko nadstreška, ki je danes zelo pogosta izbira strank. Cenik za ločni nadstrešek je od 3.000€ dalje.

Ločni nadstrešek (nadstrešek v loku)
Ločni nadstreški so pogosta izbira strank. S svojo estetsko obliko popestri izgled vašega doma.

Pergola

Primeren bivalni prostor, ki vas bo zaščitil pred vremenskimi vplivi v vseh letnih časih. Lahko se odločite za samostoječo izvedbo, ali pa je pergola montirana ob steno objekta. Poleg številnih oblik in možnosti izvedbe lahko izbirate med pergolo s pomično streho, ali rolo streho. Gre za moderno obliko vrtne arhitekture, ki se zelo dobro poda tudi k nizkoenergijski montažni hiši. Lahko se odločite za montažo bioklimatske pergole. Ta vam omogoča nenehno zračenje in vas ščiti pred snegom, dežjem in močnim vetrom. Možno je tudi, da pergolo enostavno nadzirate preko daljinskega upravljalnika ali pametnega telefona. Preverjeni izvajalci vam lahko izdelajo pergolo po meri in jo prilagodijo vašim željam in terenu izgradnje. Glavna prednost pergole je, da se lahko zlaga ali razteguje, zato jo po želji prilagodite vremenskim razmeram. Za pergolo boste odšteli od 500 € dalje.

pergola-prednosti-slabosti
Pergola vam omogoča, da streho prilagodite vremenskim razmeram. V dežju vas zaščiti, ob sončnih dneh pa vam omogoči, da streho odprete.

Kritina za nadstrešek?

Nad izbrano kritino nadstreška se lahko po želji montirajo tudi dodatna senčila. Ključno je, da je kritina primerna s celotno izvedbo nadstreška in da ga ustrezno zaščiti pred zunanjimi vremenskimi vplivi. Le tako bo omogočena dolga življenjska doba. Je pa tudi odvisno če gre za nadtrešek za teraso ali avto.

Vrsta kritine nadstreškaPrednosti kritine za nadstrešekSlabosti kritine za nadstrešek
Polikarbonat / plastika (nadstrešek s polikarbonatno streho / kritino)Visoka mera svetlosti, zaščita pred UV žarkiProzornost, kar prepušča večjo mero svetlobe in ne ščiti pred žgočim soncem
Steklo (nadstrešek s stekleno streho / kritino)Odpornost na udarce (toča) in druge vremenske vpliva, visoka mera svetlostiTežje vzdrževanje oziroma čiščenje, nekoliko dražja investicija
Pločevina (nadstrešek s pločevinasto streho / kritino)Obstojnost, prilagodljivost, trdnost, široka paleta barv in oblikV primeru žgočega sonca se žarki lahko bistveno bolj uprejo v streho – pod nadstreškom je lahko bolj vroče kot sicer
Opeka (nadstrešek z opečno streho / kritino)Trajnost, odpornost, prilagodljivost, okolju prijazna kritinaNastanek mikrorazpok ob konstantnem stiku s težjimi vremenskimi razmerami
Tegola (nadstrešek s streho / kritino iz tegole)Zaščita pred UV žarki, trpežnost in dolga življenjska dobaTežje vzdrževanje te strešne kritine

Pridobite ponudbe za nadstrešek

Polikarbonat / plastika (nadstrešek s polikarbonatno streho / kritino)

Izbirate lahko med polnim ali enoslojnim polikarbonatom. Glavna značilnost polikarbonata je, da je prozoren. Tako lahko svetloba z lahkoto pronica skozi. Večslojni polikarbonat zabriše pogled in s tem omogoča, da sončna svetloba ne pronica direktno skozenj. Tako boste tudi ob močnem soncu lahko uživali pod nadstreškom. Enoslojne polikarbonatne plošče pa so prozorne, kar je lahko slabost, v kolikor je nadstrešek na sončni strani hiše. Tako se boste težje zaščitili pred močnim soncem. V tem primeru je ključna montaža dodatnih senčil, ki vam bodo delala senco. Prednost polikarbonatnih plošč je, da vsebujejo UV zaščito in vas tako ščitijo pred nevarnimi sončnimi žarki. Prepuščajo veliko količino svetlobe.

polikarbonat-stresna-kritina-nadstrešek-cenik
Polikarbonatna streha nadstreška vam bo omogočila visoko prehodnost svetlobe. Prav tako pa vas bo zaščitila pred škodljivimi UV žarki.

Steklo (nadstrešek s stekleno streho / kritino)

Za kritino nadstreška lahko izberete kaljeno ali lepljeno steklo. Predstavlja visoko mero zaščite, saj je toplotno obdelano, kar poveča odpornost na udarce (toča) in druge vremenske vplive. Prav tako je steklo zelo odporno na temperaturne spremembe. Obdelano je na način, da se v primeru razbitja naredi mreža manjših drobcev, kar prepreči, da bi se poškodovali in porezali. Steklena kritina za nadstrešek je lahko v dveh ali več plasteh. Nadstrešek s stekleno streho je nekoliko dražji, a je dobra investicija. Omogoča trajnost in trpežnost. Slabost steklene strehe je le dejstvo, da jo je težje povsem očistiti, saj se na steklu poznajo kapljice dežja in podobno, sicer pa vzdrževanje ni zahtevno.

steklo-kritina-nadstresek-cena
Steklena kritina nadstreška je vedno sestavljena iz vsaj dveh plasti stekla. To vam zagotavlja ustrezno zaščito v vseh letnih časih.

Pločevina (nadstrešek s pločevinasto streho / kritino)

Pločevina je danes zelo pogosta izbira za kritino nadstreška. Pločevinasto streho nadstreška namreč lahko zlahka uskladite s streho vaše hiše in drugo okolico vašega doma. Namreč na voljo je široka paleta barv in oblik pločevinastih plošč. Največja prednost pločevine kot kritine je, da ima izjemno dolgo življenjsko dobo. Prav tako pa ne zahteva nobenega vzdrževanja. Odporna je na močan veter in točo. Kot strešna kritina je zelo prilagodljiva, lahko se odločite tudi za pločevino, ki deluje kot imitacija lesa. Pločevinasta kritina je zaščitena pred UV žarki, ognjevarna in omogoča možnost izdelave po meri.

Opeka (nadstrešek z opečno streho / kritino)

Opečni strešniki so trajna in odporna kritina za vaš nadstrešek za teraso. Omogočajo visoko mero toplotne izolacije in odpornosti proti vsem vremenskim vplivom. Na trgu so številne barvne možnosti, ki vam omogočajo, da uskladite streho nadstreška s kritino hišne strehe in sloga stavbe. Na voljo so tudi mnoge oblike opečnatih strešnikov, s katerimi lahko popestrite izgled vašega nadstreška. Opečna streha je okolju prijazna, saj ne vsebuje nobenih škodljivih delcev. Ima tradicijo obstojne strešne kritine, ki ima zelo dolgo življenjsko dobo. Če je streha konstantno izpostavljena težkim vremenskim vplivom, lahko pride do mikrorazpok.

opecnata-streha-za-nadstresek
Izberite nadstrešek z opečnato streho, ki jo boste zlahka uskladili s strešno kritino vašega doma.

Tegola (nadstrešek s streho / kritino iz tegole)

Kritina iz tegole vašemu nadstrešku omogoča zaščito pred UV žarki in mu daje lep estetski videz. Tegola je primerna za razgibane strehe z veliko detajli, saj je zelo prilagodljiva. Je strešna kritina, ki je dolgo obstojna in trpežna. Sestavljena je iz treh osnovnih sestavin – nosilca, bitumna in granulate. Za nosilec je največkrat uporabljeno steklo, ki ne vpija vlage in se tudi dimenzijsko ne spreminja zaradi temperaturnih razlik. Bitumen zagotovi neprepustnost vode in dolgotrajnost kritine. Zaključni sloj, keramični granulat, pa streho ščiti pred zunanjimi vplivi, jo obarva in zagotavlja obstojnost. Na voljo je mnogo različnih barvnih kombinacij. Kritina iz tegole je danes pogosta izbira mnogih strank.

nadstresek-tegola-lastnosti
Tegola je prava izbira strešne kritine za vaš nadstrešek, v kolikor želite obstojnost in trpežnost.

Kaj vse vključuje cena za nadstrešek?

Preden se lotite izdelave nadstreška, je dobro, da imate pripravljen okvirni načrt izvedbe, ki ga sestavite s pomočjo izvajalca. Preverjeni mojstri za nadstrešek vam bodo pri tem znali ustrezno svetovati in vam zagotoviti kvalitetno izdelan nadstrešek.

Temelji za nadstrešek

Za kvalitetno izvedbo nadstreška je potrebno najprej pripraviti teren. Začetna dela zahtevajo vgradnjo temeljev, na katerih potem stoji nadstrešek. Temelji so lahko pasovni ali točkovni, odvisno od vrste materiala, iz katerega je sestavljen nadstrešek. Velikost temeljev je odvisna od velikosti nadstreška in podlage, iz katere je sestavljen nadstrešek. Manjši tip nadstreškov se običajno montira na točkovne temelje, dimenzij 50 x 50 x 80 cm. Za večje nadstreške pa so potrebne  večje dimenzije, na primer 60 x 60 x 60 cm, ali celo 80 x 80 x 80 cm. Temelji za nadstrešek pa igrajo ključno vlogo predvsem pri konzolnih nadstreških, kjer so stebri in celotni nosilni sistem nadstreška nameščeni le na eni strani. To pomeni, da morajo biti temelji trpežni in večji, saj morajo prenesti celotno obremenitev in nosilnost sistema. Vgradnja betonskih temeljev za nadstrešek vas bo stala približno od 300 €/m3 dalje.

Gradbeno dovoljenje za nadstrešek

Glede na gradbena dela je nadstrešek enostaven objekt. To pomeni, da je v osnovi nezahteven, saj ni namenjen bivanju, poleg tega gre za objekt manjših dimenzij, ki je  lahko dopolnitev že obstoječega objekta. Lahko gre torej za objekt v samostojni izvedbi, ali pa prizidek. V kolikor ne presega velikosti dimenzije (do vključno) 20m2, potem ne potrebujete gradbenega dovoljenja. V kolikor pa je velikost nadstreška od 20 – 50 m2, je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje. Ključno pa je, da je ob gradnji nadstreška investitor projekta tudi lastnik zemljišča, na katerem bo nadstrešek postavljen.   Cena za gradbeno dovoljenje za nadstrešek je od  300 – 600 € (odvisno od zahtevnosti gradnje oziroma velikosti objekta).

gradbeno-dovoljenje-za-nadstresek-cenik
V kolikor je vaš nadstrešek večji od 20 kvadratnih metrov, za izgradnjo potrebujete gradbeno dovoljenje.

Izdelava / dobava nadstreška

Nadstrešek mora biti kakovostno izdelan, da vam bo služil v takšen namen, kot želite. Profesionalni izvajalec bo poskrbel, da bo vaš nadstrešek pravilno sestavljen, od temeljev do strehe. Ne glede na to, kakšen material izdelave izberete. Izdelava nadstreška najprej vključuje lažja ali težja gradbena dela. To je odvisno od terena. Lahko gre za izkop ali ravnanje zemlje. Potem se namestijo glavni nosilci podpornih temeljev in običajno tudi betonska plošča. Nadaljuje se z izdelavo celotnega ogrodja nadstreška in nosilnih stebrov. Na koncu sledi še streha in ustrezna strešna kritina. Seveda pa se lahko odločite tudi za dodatno inštalacijo znotraj nadstreška (na primer vodovod ali elektroinštalacije). Povprečna cena za izdelavo oziroma dobavo nadstreška je od 10 €/m2 dalje.

Montaža nadstreška

Razlika med montažo kovinskega, aluminijastega ali lesenega nadstreška ni tako velika. A vendar gre za določene posebnosti, na katere je potrebno biti pozoren pri montaži. Izkušen izvajalec se bo zadeve lotil pravilno in upošteval pravilen vrstni red sestave celotnega sistema nadstreška. Da je nadstrešek dolgotrajno uporaben in trpežen, mora biti pravilno montiran. Če se obrnete na profesionalnega izvajalca, bo montiral vaš nadstrešek hitro in strokovno. Cena za izvedbo nadstreška je odvisna od posameznega podjetja, vrste in velikosti nadstreška. Preverite tudi druge storitve za vaš dom in si zagotovite kvalitetno izgradnjo ali obnovo.

montaza-nadstreska-cena
Da bo vaš nadstrešek za teraso imel dolgo življenjsko dobo, prepustite njegovo montažo izkušenim izvajalcem.

Namesto nadstreška: Podaljšanje strehe?

Si želite ustvariti dodaten prostor za bivanje v prostem času, kamor lahko pospravite tudi določeno kramo? Ali pa potrebujete prostor, kamor lahko parkirate vaše vozilo ob slabih vremenskih razmerah? Ustrezna rešitev za vas je izgradnja nadstreška. V kolikor pa vam prostor ali teren v okolici vašega doma tega ne dopušča, se odločite za podaljšanje strehe. V tem primeru boste imeli manjše stroške, poleg tega pa tudi manj dela. Podaljšajte obstoječo streho in strešno kritino in si zagotovite dovolj velik prostor glede na vaše želje in zahteve. Poleg podaljška strehe in strešne kritine bo izvajalec poskrbel tudi za odtočni sistem, montažo strelovoda in podobno.

Na 24ur.com preverite tudi korake za gradnjo in obnovo

podaljsanje-strehe-cena
V kolikor nimate prostora za izvedbo nadstreška za teraso ali avto, se odločite za podaljšanje strehe. Tudi tako si lahko zagotovite kvaliteten bivalni prostor.

Najcenejši nadstrešek ali vsaj poceni nadstreški?

Ko se odločate za montažo nadstreška, je dobro preveriti ponudbe različnih izvajalcev. Pri tem vam je lahko v pomoč Omisli.si, kjer so zbrane ponudbe najboljših izvajalcev v Sloveniji. Najcenejši nadstrešek ni nujno tudi najboljši nadstrešek, zato pri izbiri upoštevajte vse dejavnike, ki vplivajo na ceno. Ali drugače, ko iščete nadstrešek cenik naj ne bo edino merilo. Nekaj bolj znanih izvajalcev izdelave nadstreškov v Sloveniji: Avtomobilski nadstreški Armat, Avtomobilski nadstreški G. Ogrinc, Ombra in M-Kaiser. Vsekakor pa predlagamo, da se obrnete na preverjene mojstre za montažo in dobavo nadstreškov.

Kdaj Slovenci najbolj povprašujejo za nadstreški?

nadstresek-cenik-in-povprasevanje-v-Sloveniji
Slovenci največkrat potrebujemo mojstre za izdelavo nadstreška v mesecu aprilu.

Glede na podatke na Omisli.si in analizo Google iskanj o tej tematiki, Slovenci najbolj povprašujemo po nadstreških v prvi polovici leta. Najbolj izstopa mesec april, takoj za njim pa sta maj in marec. V tem času je vreme zelo spremenljivo in prostor, pod katerega lahko parkirate avtomobil pride zelo prav. Poleg tega se je dobro zateči pod nadstrešek v primeru slabega vremena med piknikom.


ŽELITE NOV NADSTREŠEK?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE IN CENE PREVERJENIH MOJSTROV ZA NADSTREŠKE (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER IN DRUGOD PO SLOVENIJI)

 

Pridobite ponudbe za nadstrešek

ocena bralcev
4.3 od 14

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno