Koliko časa traja gradnja prizidka?

ocena bralcev
5 od 1

Gradnja prizidka je kompleksen proces, ki vključuje več faz. Vsaka faza ima svojo časovnico in zahteva sodelovanje različnih izvajalcev. Začne se z zabavnim delom idejne zasnove, kjer arhitekti in inženirji načrtujejo vsak detajl, da bi zagotovili, da bo prizidek funkcionalen in v skladu z vsemi stavbnimi predpisi. In da vam bo seveda všeč. Sledi manj zabaven del pridobivanja dovoljenj in soglasij, ki lahko traja od nekaj tednov do precej mesecev, odvisno od tega kje v Sloveniji živite (čakalne dobe na UE so največje v Ljubljani) in v kakšnem stanju je obstoječ objekt (če so urejene meje, je cel objekt legaliziran, …).

Temu sledi dejanska gradnja prizidka, ki lahko traja nekaj mesecev, vse do enega leta, odvisno od kompleksnosti projekta in vremenskih pogojev. Pomembno je imeti v mislih, da lahko nepredvidene okoliščine, kot so zamude pri dobavi materiala ali nepričakovane gradbene težave, podaljšajo čas gradnje.

Poglejmo okvirno časovnico in faze za gradnjo prizidka.

1. Geodetski posnetek

  • Trajanje: 1-3 tedne
  • Izvajalec: Geodet

Prva faza vključuje geodetsko merjenje, ki običajno traja od 2 do 3 tedne. To vključuje najem geodeta, ki izvede geodetski posnetek obstoječega stanja parcele in hiše. Geodet bo ustvaril digitalni dvojnik doma in parcele (in tiskan fascikel za UE), ki se bo uporabljal za prihodnje načrtovanje in gradnjo.

2. Idejna zasnova prizidka

  • Trajanje: 2-5 tednov
  • Izvajalec: Arhitekt

Faza idejne zasnove oziroma oblikovanja običajno traja od 2 do 5 tednov. To je zabavni del načrtovanja oz. gradnje prizidka. Vključuje sodelovanje z arhitektom pri ustvarjanju načrtov za prizidek. V tej fazi lahko že vidite kakšno 3D skico in izris zunanjosti. Proces vključuje začetne pogovore o idejah, prvi krog skic in revizij. Časovnica se lahko razlikuje glede na število zahtevanih sprememb.

KOLIKO ČASA TRAJA GRADNJA PRIZIDKA
Prizidek bo zgrajen nekje med 3 mesci in enemu letu. Tu pa preverite, če se bolj splača prenavljati ali graditi.

3. Načrtovanje in gradbeno dovoljenje

  • Trajanje: 3-12 mesecev
  • Izvajalec: Arhitekt

Faza načrtovanja traja od 3 do 12 mesecev. No, uradno veliko manj, tudi zakonski roki so vsaj 6x nižji, vendar je v realnosti v Sloveniji tako. To ni zabavni del gradnje prizidka. Vključuje pridobitev gradbenega dovoljenja, soglasij in ostale papirologije. Večji del časa preživite v čakanju tega ali onega, oz. da si nekdo na upravni enoti vzame čas za vaš projekt in pregleda vlogo. Temu sledi stiskanje pesti in upanje, da ni potrebna kakšna dopolnitev (op. vedno je potrebna kakšna dopšolnitev). V tej fazi je glavni akter arhitekt oziroma biro, ki vam ureja gradbeno dokumentacijo.

Tukaj preverite faze arhitekturnega načrtovanja in cene.

5. Izbor gradbenih izvjalcev

Postopek izbire izvajalca, ki bo dejansko zgradil prizidek, traja od 2 do 4 tedne. Vključuje oddajanje povpraševanja, pregled ponudb, primerjanje cen, ocen preteklih strank, referenc ter končno najem gradbenega podjetja ali inženiringa oziroma posameznih izvajalcev za gradnjo. Najlažje to storite s pomočjo platforme Omisli.si. Za povpraševanje za gradnjo na ključ kliknite tukaj, posamezne izvajalce pa najdete na omisli.si/gradnja-obnova.

Če se ne odločite za gradnjo na ključ in iščete posamezne izvajalce, se postopek podaljša. Priporočljivo je pridobiti vsaj tri ponudbe od različnih izvajalcev.

Tukaj preverite bolj detaljno posamezne faze gradnje in kateri izvajalci so vpleteni.

6. Gradnja prizidka

Faza gradnje prizidka običajno traja od 2 do 4 mesece. Vključuje različne faze in dela, kot so izkop, temelji, zidarstvo, fasada, krovstvo, itd. Trajanje se lahko razlikuje glede na zapletenost projekta. Ta časovnica predvideva, da nikoli ne boste čakali nikogar in da bo nekdo vedno na gradbišču. Kar pa je skoraj nemogoče v praksi. V primeru, da iščete posamezne izvajalce namesto gradnje na ključ, se postopek še podaljša, saj morate vi usklajevati urnike izvajalcev, ki pa niste strokovnjak za gradnjo prizidka. Tukaj preverite druge prednosti in slabosti gradnje na ključ.

Vsekakor je pomembno, da se pred začetkom pogovorite z izvajalci o gradbenem procesu, da zagotovite gladko izvedbo. Ne plačujte avansov in vselej podpišite gradbeno pogodbo. Tukaj preverite na kaj vse še morate paziti in vse o informacije o tem, koliko stane gradnja.
ocena bralcev
5 od 1