Revija Nasvet strokovnjaka

Umetna inteligenca proti ponudnikom storitev: Kateri poklici so na udaru AI?

umetna inteligenca ai, poklici in ponudniki storitev

Kazalo

ocena bralcev
5 od 7

V zadnjem letu umetna inteligenca (AI) napreduje hitro. Prehitro, menijo mnogi. Ta pretresljiv razvoj narekuje potrebo po ponovnem razmisleku o tem, kako AI vpliva na poklice, kot so programiranje, grafično oblikovanje, tekstopisje (copywriting), lektoriranje, prevajanje in podobno. Ali nas bo AI v prihodnosti nadomestila ali bo zgolj novo orodje, ki bo naš delovni proces olajšala? Tako imamo danes zanimivo dilemo – ali nam umetna inteligenca predstavlja grožnjo ali priložnost?

V naslednjih vrsticah razkrivamo, kateri poklici so najbolj izpostavljeni vplivom AI in zakaj.

Poklici, ki izumirajo zaradi AI

Tukaj je nekaj poklicev, ki jih lahko v bližnji prihodnosti zamenja umetna inteligenca:

 1. Operaterji klicnih centrov: Umetna inteligenca in chatboti so že sposobni odgovarjati na pogosta vprašanja in reševati osnovne težave strank.
 2. Knjigovodje in računovodje: Programska oprema za avtomatizirano knjigovodstvo in računovodstvo lahko opravlja večino nalog, ki jih trenutno opravljajo knjigovodje.
 3. Proizvodni delavci: Robotske roke in avtomatizirani sistemi so že prisotni v mnogih tovarnah in lahko opravljajo naloge hitreje in bolj natančno kot ljudje.
 4. Prevozniki: Samovozeča vozila in tovornjaki se hitro razvijajo in lahko kmalu nadomestijo potrebo po voznikih za prevoz blaga in prevoz potnikov.
 5. Trgovci: Spletne platforme in samopostrežne blagajne zmanjšujejo potrebo po prodajalcih, kjer svetovanje ni potrebno.
 6. Čistilci: Robotski sesalniki in čistilni roboti lahko opravljajo čiščenje brez človeškega posredovanja. Zaenkrat le tla.
 7. Analitiki podatkov: Algoritmi strojnega učenja so sposobni analizirati velike količine podatkov hitreje in bolj natančno kot ljudje.
 8. Grafični oblikovalci: Napredna orodja AI, ki so zdaj na voljo, lahko samodejno oblikujejo logotipe, plakate in druge grafične elemente. AI se lahko uči iz obstoječih trendov in ustvarja osvežujoče dizajne, kar poenostavlja postopek.
 9. Programerji: Avtomatizirano programiranje je že stvarnost. Umetna inteligenca lahko generira kodo, najde in popravi napake ter optimizira programske rešitve.
 10. Lektorji in uredniki: Orodja za preverjanje pravopisa in gramatike, ki temeljijo na AI, postajajo vse bolj napredna. Umetna inteligenca lahko pregleda in popravi besedilo hitreje in bolj učinkovito kot človeški lektorji.
 11. Prevajalci: Umetna inteligenca je že sposobna prevajanja in celo tolmačenja v realnem času. Ta tehnologija hitro napreduje in sčasoma bi lahko postala dovolj natančna, da bi lahko nadomestila človeške prevajalce.
umetna inteligenca ai
Ta slika zaskrbljenih ponudnikov storitev ob misli na AI je bila narejena z umetno inteligenco.

Umetna inteligenca kot zaveznik in orodje

Kljub temu pa umetna inteligenca ni le grožnja za delovna mesta, ampak tudi močno orodje in zaveznik. Razvoj AI je narekoval potrebo po novih poklicih, ki se ukvarjajo z njegovo uporabo in razvojem. Tukaj je nekaj poklicev, ki še naprej cvetijo s pomočjo AI:

 1. Specializirani programerji: Potrebna bo vedno večja skupina strokovnjakov, ki bodo nadzorovali in izpopolnjevali AI tehnologijo.
 2. Strokovnjaki za podatke: Podatki so ključni za razvoj umetne inteligence in strokovnjaki, ki lahko analizirajo in razumejo velike količine podatkov, so zelo iskani.
 3. Etični strokovnjaki za AI: Razvoj umetne inteligence prinaša tudi etična vprašanja, ki jih morajo rešiti posebej usposobljeni strokovnjaki.
 4. UX oblikovalci (oblikovalci uporabniških izkušenj): AI se pogosto uporablja za ustvarjanje boljših in bolj intuitivnih uporabniških izkušenj, zato so UX oblikovalci vedno potrebni.
 5. Robotiki in inženirji avtomatizacije: Z naraščajočo uporabo robotov in avtomatiziranih sistemov je veliko povpraševanje po strokovnjakih, ki lahko te sisteme vzdržujejo, izboljšujejo in spremljajo.
 6. Raziskovalci na področju umetne inteligence: Potreba po stalnem napredku in raziskavah na področju umetne inteligence pomeni, da so raziskovalci AI bistveni.
 7. Strokovnjaki za kibernetsko varnost: Z naraščajočo digitalizacijo in uporabo AI se povečuje tudi potreba po zaščiti podatkov in sistemov, kar zahteva strokovnjake za kibernetsko varnost.
 8. Edukatorji in usposabljevalci za AI: S hitro rastjo in sprejetjem AI obstaja naraščajoča potreba po izobraževalcih in usposabljevalcih, ki lahko poučujejo o novih tehnologijah in njihovi uporabi.
 9. Razvijalci AI aplikacij: Aplikacije so postale ključni del našega vsakdanjega življenja, in tisti, ki lahko razvijajo AI aplikacije, ki učinkovito rešujejo realne probleme, so zelo iskani.
 10. Analitiki vedenja potrošnikov: Umetna inteligenca je sposobna analizirati velike količine podatkov o vedenju potrošnikov. Analitiki, ki lahko te podatke interpretirajo in uporabijo za izboljšanje izdelkov in storitev, so vedno bolj zaželeni.
 11. Strokovnjaki za digitalni marketing: S pomočjo AI lahko digitalni marketinški strokovnjaki bolje ciljajo svoje stranke, optimizirajo marketinške kampanje in povečajo dobičkonosnost.
 12. Strokovnjaki za virtualno in obogateno resničnost: Tehnologija umetne in obogatene resničnosti se hitro razvija in strokovnjaki, ki jih lahko implementirajo in izboljšajo, so zelo iskani.
 13. Umetniki in oblikovalci, ki uporabljajo AI: Umetna inteligenca se lahko uporablja tudi za ustvarjanje umetnosti in dizajna, kar odpira nove možnosti za umetnike in oblikovalce.
 14. Zdravstveni strokovnjaki, specializirani za AI: AI se vedno bolj uporablja v zdravstvenem sektorju, od diagnostike do zdravljenja. Zdravstveni strokovnjaki, ki razumejo te tehnologije in jih lahko uporabijo na svojem področju, so zelo zaželeni.
 15. Upravljalci pogovornih izkušenj (Prompt Managerji): V času, ko umetna inteligenca postaja vse bolj pomembna pri komunikaciji z uporabniki, se povečuje tudi potreba po strokovnjakih, ki so sposobni obvladovati in usmerjati te interakcije. Upravljalci pogovornih izkušenj, znani tudi kot prompt managerji, so odgovorni za oblikovanje, implementacijo in optimizacijo pogovorov, ki jih vodijo umetne inteligence. Ti strokovnjaki morajo razumeti, kako oblikovati naravne, učinkovite in uporabniku prijazne pogovore, ki povečujejo zadovoljstvo uporabnikov in izpolnjujejo poslovne cilje.
 16. SEO specialisti: Umetna inteligenca je vse bolj pomembna tudi v optimizaciji iskalnikov (SEO). S pomočjo AI, SEO specialisti lahko analizirajo ogromno količino podatkov, izboljšajo razumevanje uporabniškega vedenja, optimizirajo ključne besede in izboljšajo rangiranje na iskalnikih. Umetna inteligenca jim omogoča, da natančneje ciljajo na svojo ciljno skupino in bolje razumejo, kaj vpliva na rangiranje spletnih strani. Vendar pa je kljub vse večji uporabi AI, potreba po SEO specialistih, ki razumejo kompleksne algoritme iskalnikov in lahko strateško izvajajo SEO taktike, še vedno velika.

Pomembno je omeniti, da umetna inteligenca v večini primerov ne more popolnoma nadomestiti človeškega faktorja. Mnogi poklici zahtevajo človeško presojo, empatijo, ustvarjalnost in druge sposobnosti, ki jih AI še ne more uporabljati v celoti. A ključna beseda v temu stavku je “še”.

Kateri poklici uporabljajo umetno inteligenco in kako? (seznam AI aplikacij po poklicih)

Umetna inteligenca se danes uporablja v številnih poklicih, od programiranja in grafičnega oblikovanja do copywritinga in lektoriranja. Nekatere izmed aplikacij, ki jih te poklice uporabljajo vključujejo.

Programerji in razvijalci

Za izdelavo spletnih strani in aplikacij ter preverjanje kode, programerji uporabljajo različna AI orodja. Med njimi so DeepCode, ki z uporabo AI in strojnega učenja preverja kodo in svetuje o možnih napakah ali izboljšavah; Kite, ki je AI pogonjen pomočnik za kodiranje, ki avtomatizira delo programerjev; in Replika, ki pomaga avtomatizirati razvoj spletnih strani in aplikacij. Poleg tega se pogosto uporabljajo tudi platforme, kot so IBM Watson, Google AI Platform, Azure AI in TensorFlow, ki omogočajo razvijanje, učenje, razumevanje in interakcijo z AI, kar programerjem omogoča večjo učinkovitost in natančnost pri svojem delu.

Pridobi 7 ponudb za programiranje in razvoj

Druga AI orodja za programiranje in razvoj vključujejo:

 • PyTorch: Podobno kot TensorFlow, tudi PyTorch uporablja umetno inteligenco za ustvarjanje in izvajanje naprednih strojnih učenj.
 • Keras: Keras je priljubljena platforma, ki temelji na umetni inteligenci za razvoj nevronskih mrež v programskem jeziku Python. Omogoča hitro in enostavno ustvarjanje modelov umetne inteligence.
 • Unity ML Agents: Unity ML Agents je platforma za razvoj iger, ki uporablja umetno inteligenco za animacijo in obnašanje računalniških likov v igri.
 • Amazon Machine Learning: Amazon Machine Learning je platforma, ki omogoča programerjem in razvijalcem, da uporabijo umetno inteligenco za izboljšanje svojih aplikacij in storitev. Zmožna je prepoznavanja vzorcev, napovedovanja prihodnosti ter prilagajanja in izboljšanja uporabniške izkušnje.
 • Codeium: Codeium je platforma, ki uporablja umetno inteligenco za optimizacijo in avtomatizacijo procesov programiranja. To omogoča razvijalcem, da bolje upravljajo svoje projekte, povečajo produktivnost in zmanjšajo napake. Poleg tega Codeium zagotavlja tudi orodja za sodelovanje in sledenje napredku projekta, kar olajša delo v ekipah.
 • Chat GPT: Chat GPT je napreden jezikovni model, ki ga je razvil OpenAI. Zasnovan je za izvajanje pogovorov, simuliranje človeškega dialoga in generiranje odgovorov v realnem času. Programerji ga lahko uporabljajo za oblikovanje in izboljšanje pogovornih vmesnikov, botov za klepetanje in drugih aplikacij, ki zahtevajo interakcijo v naravnem jeziku.

Copywriting / tekstopisje

Tekstopisci se zanašajo na različna orodja z umetno inteligenco za generiranje idej, izdelavo kosov besedila, brskanje po virih, citiranje in pridobivanje informacij ter izdelavo končnih izdelkov. Nekatera priljubljena orodja vključujejo:

 • Grammarly: To orodje uporablja AI za preverjanje pravopisnih, slovničnih in stilskega pravila, kar tekstopiscem pomaga pri izboljšanju kakovosti njihovih del.
 • Quillbot: Quillbot je napredno orodje za preoblikovanje besedila, ki uporablja umetno inteligenco za parafraziranje in izboljšanje pisave.
 • Articoolo: To je orodje z umetno inteligenco, ki avtomatizira proces pisanja člankov. Zmožen je generirati ideje za članke, brskati po virih, citirati in zbirati informacije ter izdelovati končne izdelke.
 • Jasper: Jasper, ki ga pogosto uporabljajo copywriterji, je umetna inteligenca, ki pomaga podjetjem pri avtomatizaciji odgovarjanja na pogosta vprašanja strank in zagotavlja bolj osebno izkušnjo.
 • Outwrite: Outwrite je orodje za izboljšanje pisave, ki uporablja AI za pregledovanje in izboljšanje besedila glede na kontekst, ton in slog. Tekstopiscem pomaga pri ustvarjanju bolj jasnih in učinkovitih sporočil.
 • ChatGPT: ChatGPT je impresivno orodje, ki ga pogosto uporabljajo copywriterji. To je pogovorni model umetne inteligence, ki ga je razvila OpenAI. Zmožen je simulirati človeški pogovor, kar je še posebej koristno za obvladovanje interakcij z uporabniki, oblikovanje pogovorov za chatbote ter pomaga pri pisanju in urejanju besedil. S pomočjo sofisticiranih algoritmov lahko ChatGPT razume kontekst pogovora, se prilagodi slogu pisave ter pomaga pri generiranju čistih, koherentnih in prepričljivih besedil.
Pridobi 7 ponudb za pisanje besedil

Grafično oblikovanje

Grafični oblikovalci se zanašajo na različna AI orodja za generiranje idej, izdelavo konceptov in ustvarjanje končnih izdelkov. Med njimi so:

 • Adobe Sensei: Integracija umetne inteligence v Adobe Cloud omogoča oblikovalcem, da optimizirajo design in dostavo digitalnih izkušenj. Sensei pomaga pri avtomatiziranju rutinskih nalog, izboljšanju natančnosti in učinkovitosti ter omogoča bolj intuitivno oblikovanje s pomočjo naprednih funkcij, kot so avtomatsko izpolnjevanje, pametno obrezovanje in izboljšane zmogljivosti iskanja.
 • Canva’s DesignGraph: Canva’s DesignGraph je revolucionarno orodje, ki uporablja umetno inteligenco za avtomatizirano oblikovanje. Grafični oblikovalci lahko z njim generirajo tisoče edinstvenih oblikovalskih konceptov v samo nekaj sekundah, kar jim prihrani čas in energijo.
 • DeepArt.io: DeepArt je spletna platforma, ki uporablja umetno inteligenco za pretvorbo običajnih fotografij v umetniške slike. Oblikovalci lahko z njo ustvarijo edinstvene umetniške koncepte in končne izdelke.
 • Runway ML: Runway ML je odprtokodna platforma, ki omogoča grafičnim oblikovalcem, da hitro in enostavno izvedejo kompleksne oblikovalske naloge z uporabo umetne inteligence. Z njo lahko oblikovalci uporabijo napredne AI modele za različne oblikovalske naloge, kot so ustvarjanje 3D modelov, animacij in interaktivnih vizualizacij.
 • Daz 3D: Daz 3D je program, ki oblikovalcem omogoča ustvarjanje realističnih 3D modelov ljudi, živali in predmetov. S funkcijo umetne inteligence lahko oblikovalci samodejno prilagajajo in optimizirajo svoje modele, pri tem pa ohranjajo visoko stopnjo detajlov in realnosti.
Pridobi 7 ponudb za grafično oblikovanje

S pomočjo AI orodij lahko delajo grafični oblikovalci hitreje in bolje, kar pomeni, da lahko tudi dvignejo cene grafičnega oblikovanja.

Računovodstvo

Računovodje uporabljajo umetno inteligenco v obliki naprednih programske opreme za avtomatizirano računovodstvo, ki omogočajo hitro in natančno obdelavo finančnih transakcij in izdelavo poročil. Nekatera priljubljena orodja vključujejo QuickBooks AI in Sage Accounting, ki pomagajo pri avtomatizaciji računovodskih postopkov, prihranijo čas in zmanjšajo možnost napak.

Pridobi 7 ponudb za računovodstvo

Tržni analitiki

Tržni analitiki uporabljajo orodja, ki uporabljajo umetno inteligenco in strojno učenje, kot so Google Analytics, IBM Watson Analytics in Tableau. Ta orodja jim omogočajo zbiranje, analizo in vizualizacijo podatkov, kar jim omogoča boljše razumevanje tržnih trendov, predvidevanje potrošniškega vedenja in sprejemanje podatkovno podprtih odločitev. Google Analytics je močno orodje za sledenje spletnemu prometu in vedenju uporabnikov. IBM Watson Analytics ponuja napredne analitične možnosti, vključno z napovedovanjem in avtomatiziranim prikazom podatkov. Tableau je priljubljeno orodje za vizualizacijo podatkov, ki omogoča enostavno razumevanje kompleksnih podatkovnih nizov.

Lektoriranje

Lektorji se zanašajo na umetno inteligenco za pregledovanje in popravljanje pravopisnih, slovničnih in stilskega pravila v besedilih. Nekatera priljubljena orodja za lektoriranje vključujejo:

 • Grammarly: Grammarly uporablja AI za preverjanje in izboljšanje pisave, kar je koristno tudi za lektorje.
 • Hemingway App: Hemingway App je orodje, ki uporablja umetno inteligenco za označevanje in popravljanje besedil glede na preprostost in berljivost.
 • ProWritingAid: ProWritingAid je orodje, ki uporablja umetno inteligenco za popravljanje slovničnih napak, preverjanje različic besed in izboljšanje pisave glede na slog.
Pridobi 7 ponudb za lektoriranje

Podpora strankam in IT podpora

Službe za podporo strankam uporabljajo Jasper.ai in Chat GPT. Jasper je umetna inteligenca, ki pomaga podjetjem pri avtomatiziranju odgovarjanja na pogosta vprašanja strank in daje bolj osebno izkušnjo. Chat GPT je napredni model za pogovorne AI, ki lahko generira realistične in naravne odgovore v interaktivnih pogovorih.

Data scientisti in analitiki podatkov

Analitiki podatkov Uporabljajo AI orodja, kot so IBM Watson in Azure AI, ki nudijo napredne funkcionalnosti za obdelavo in analizo velikih količin podatkov.

Data scientisti uporabljajo AI orodja, kot je TensorFlow, za gradnjo in usposabljanje kompleksnih nevronskih mrež za analizo podatkov.

Prevajanje besedil

Prevajalske agencije se zanašajo na umetno inteligenco za hitro in natančno prevajanje besedil v različne jezike. Nekatera priljubljena orodja vključujejo:

 • Google Translate: Najbolj znano orodje za prevajanje, Google Translate, uporablja AI tehnologijo za prevajanje besedil v več kot 100 jezikov.
 • DeepL: DeepL uporablja globoko učenje za ustvarjanje natančnih prevodov med sedmimi glavnimi evropskimi jeziki.
 • SDL Trados Studio: SDL Trados Studio je prevajalska platforma, ki uporablja umetno inteligenco za izboljšanje hitrosti in natančnosti prevodov. Omogoča tudi sodelovanje med več prevajalci na istem projektu.
 • Microsoft Translator: Microsoft Translator je storitev, ki omogoča prevajanje besedil v več kot 60 jezikov. Uporablja umetno inteligenco za zagotavljanje kakovostnih prevodov, hkrati pa omogoča tudi sinhrono prevajanje v živo.
 • Amazon Translate: Amazon Translate je storitev za strojno prevajanje, ki omogoča avtomatizirano prevajanje besedil. Uporablja najsodobnejše tehnike strojnega učenja in umetne inteligence za zagotavljanje hitrih in natančnih prevodov.
 • SYSTRAN: SYSTRAN ponuja različna orodja za strojno prevajanje, ki so prilagojena potrebam poslovnih uporabnikov. Umetna inteligenca v njihovih orodjih omogoča izjemno natančnost prevodov, hkrati pa optimizira procese, da so prevodi hitrejši in bolj učinkoviti.
 • MemoQ: MemoQ je priljubljeno orodje za prevajanje, ki uporablja umetno inteligenco za izboljšanje prevajalskih procesov. Ponuja številne funkcije, ki pomagajo pri optimizaciji delovnega toka, vključno z avtomatskim prepoznavanjem jezika, prevajalskim spominom in terminološkimi bazami.
Pridobi 7 ponudb za prevajanje

Digitalni marketing

Digitalni marketerji uporabljajo Adobe Sensei za izboljšanje oblikovanja in dostave digitalnih izkušenj ter orodja, kot je Jasper.ai, za avtomatizacijo odgovarjanja na pogosta vprašanja strank.

Digitalni marketinški strokovnjaki pa uporabljajo še druga orodja z umetno inteligenco, da optimizirajo svoje strategije in kampanje. Poleg Adobe Sensei in Jasper.ai, so med najbolj priljubljenimi naslednja orodja:

 • HubSpot: HubSpot je celovita platforma za digitalni marketing, ki uporablja umetno inteligenco za avtomatizacijo marketinških procesov, vključno s pošiljanjem e-pošte, upravljanjem družbenih medijev in analizo vedenja potrošnikov.
 • SEMRush: SEMRush je orodje za SEO in digitalni marketing, ki uporablja AI za analizo ključnih besed, sledenje rangiranju strani, analizo konkurence ter izboljšanje vidljivosti in učinkovitosti spletne strani.
 • Canva: Canva je spletna platforma za oblikovanje, ki uporablja umetno inteligenco za ustvarjanje privlačnih in profesionalnih vizualnih vsebin za digitalni marketing.
 • Hootsuite: Hootsuite je orodje za upravljanje družbenih medijev, ki z AI pomaga optimizirati objave, slediti interakcijam in analizirati uspešnost kampanj.
 • Google Ads: Google Ads uporablja umetno inteligenco za optimizacijo oglasnih kampanj, vključno z izbiro ključnih besed, ciljanjem demografskih podatkov, prilagajanjem oglasov in spremljanjem učinkovitosti oglaševanja.
 • Mailchimp: Mailchimp je platforma za e-mail marketing, ki uporablja AI za avtomatizacijo pošiljanja e-pošte, personalizacijo vsebine, segmentacijo občinstva in analizo rezultatov.
Pridobi 7 ponudb za marketing in oglaševanje

Strokovnjaki za IT podporo in sistemski inženirji

Strokovnjaki za IT podporo uporabljajo orodja, kot je Chat GPT, za avtomatizirano odgovarjanje na tehnična vprašanja strank, kar zmanjšuje potrebo po človeški posredovanju.

Sistemski inženirji pa uporabljajo platforme, kot je Azure AI, za avtomatizirano upravljanje in vzdrževanje infrastrukture in aplikacij. To jim omogoča bolj učinkovito delo in zmanjšanje možnosti za napake.

Novinarstvo in Umetna Inteligenca

Novinarji uporabljajo AI orodja, kot je Wordsmith, za avtomatizirano pisanje novic in poročil o športnih dogodkih ali finančnih rezultatih. To jim omogoča večjo hitrost in učinkovitost pri ustvarjanju vsebin.

Novinarji izkoriščajo moč umetne inteligence še preko nekaterih drugih inovativnih AI orodij, ki jim olajšujejo vsakodnevne naloge:

 • Quill: Quill je napredno AI orodje, ki prevaja podatke v pripovedi, kar novinarjem pomaga pri pisanju poročil in člankov.
 • Journalyze: Journalyze je orodje, ki novinarjem pomaga pri analizi ogromne količine podatkov s pomočjo AI, da bi odkrili zanimive zgodbe.
 • Articoolo: Articoolo je AI pisanje orodje, ki ustvarja spletne članke na podlagi določenih ključnih besed ali tem. Ta tehnologija lahko znatno zmanjša čas porabljen za raziskave in pisanje.
 • Heliograf: Heliograf je AI orodje Washington Posta, ki je sposobno samodejno generirati novice. Je zaslužno za napis več kot 850 člankov v enem letu.
Poklici Uporabljena orodja z umetno inteligenco
Digitalni marketing Canva’s DesignGraph, Hootsuite, Google Ads, Mailchimp
IT podpora Chat GPT
Sistemski inženirji Azure AI
Novinarji Wordsmith, Quill, Journalyze, Articoolo, Heliograf
Grafični oblikovalci Canva’s DesignGraph, DeepArt.io, Runway ML, Daz 3D
Tekstopisci Chat GPT, Grammarly, Quillbot, Articoolo, Jasper, Outwrite
Lektorji Grammarly, Hemingway App, ProWritingAid
Prevajalci Google Translate, DeepL, SDL Trados Studio
Programerji in razvijalci TensorFlow, PyTorch, Keras, Unity ML Agents, Amazon Machine Learning
Analitiki podatkov RapidMiner, DataRobot, BigML, Tableau
Računovodje Smacc, Botkeeper, X.ai, Penny
Prodajalci Salesforce Einstein, Drift, Chorus.ai, Crystal
Vodje projektov Clarizen, ClickUp, Asana
HR strokovnjaki HireVue, Ideal, Textio, Pymetrics

Ti poklici so le nekaj primerov, kako se umetna inteligenca uporablja v vsakdanjem življenju. AI se uporablja v še veliko več poklicih in sej, ko tehnologija napreduje, se bo njena uporaba le še povečevala.

Katere poklice umetna inteligenca NE more izpodriniti?

Obstaja pa več poklicev, ki jih AI trenutno ne more nadomestiti, predvsem zaradi potrebe po človeški presoji, empatiji in ustvarjalnosti. Tukaj je nekaj primerov:

 1. Zdravniki: Čeprav lahko AI izboljša diagnostične zmogljivosti in upravljanje podatkov, je za zdravnike ključnega pomena človeški stik, empatija in razumevanje bolnikovih občutkov. Prav tako je potrebna sposobnost prilagajanja nepredvidljivim scenarijem in kompleksnim medicinskim primerom.
 2. Učitelji: AI lahko pomaga pri personalizaciji učnih načrtov in ocenjevanju nalog, vendar se ne more odzivati na čustvene potrebe študentov ali spodbujati njihovega kritičnega mišljenja in ustvarjalnosti na način, kot to lahko stori človeški učitelj.
 3. Socialni delavci: Ti strokovnjaki se ukvarjajo z nekaterimi najbolj ranljivimi skupinami ljudi, pri čemer je empatija in človeška interakcija ključnega pomena. AI morda ne more razumeti kompleksnosti človeških čustev in socialnih situacij na način, kot to lahko razumejo socialni delavci.
 4. Umetniki: Čeprav lahko AI ustvari umetnost na podlagi določenih algoritmov, ne more ustvariti umetnosti, ki izraža čustva, ideje ali vizije na način, kot to lahko stori človeški umetnik. Ustvarjalnost in izvirnost sta ključna elementa umetnosti, ki jih AI ni sposoben posnemati.
 5. Psihologi in psihoterapevti: Psihologi in psihoterapievti se pogosto ukvarjajo z globoko osebnimi in zapletenimi čustvenimi težavami, ki zahtevajo empatijo, presojo in razumevanje človeške psihologije, ki ga AI trenutno ne more ponuditi.

Čeprav se AI razvija s hitrim tempom, obstajajo številni poklici, ki zahtevajo človeške veščine, kot so empatija, ustvarjalnost in sposobnost prilagajanja nepredvidljivim situacijam, ki jih AI trenutno ne more ponuditi. Je pa vsaki dan vedno več poklicev, ki se lahko naslonijo na AI orodja in z njihovo pomočjo hitreje dostavijo veliko večjo vrednost.

Je AI orodje ali past? Pri Omisli.si mislimo, da je orodje in mnogi ponudniki storitev AI orodja že s pridom uporabljajo za izvajanje svojih storitev. Smo si pri pripravi tega članka pomagali z umetno inteligenco? Da, vendar je bilo vseeno potrebno veliko delo tekstopisca in urednika.

Zavedamo pa se, da bodo preverjeni obrtniki in drugi ponudniki storitev vedno tukaj in zelo potrebni!

ocena bralcev
5 od 7

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno