Revija Nasvet strokovnjaka

Lektoriranje: Cena lektoriranja in kaj vse mora zagotoviti dober lektor?

lektoriranje cena

Kazalo

ocena bralcev
5 od 4

Do tega članka ste verjetno prišli, ker ste strica Googla vprašali »lektoriranje cena«, »lektoriranje cenik«, »cena lektoriranja« ali kaj podobnega s ključno besedo »lektor«. Ste na pravem mestu, saj boste tukaj našli analizo cen preko 1100 ponudb lektorjev preko Omisli.si/lektorja, poleg tega pa vam bomo predstavili kaj vse lektorji počnejo ter na kaj morate biti pozorni ob izbiri lektorja za lekturo vašega besedila.

Pošlji povprašeavnje za lektoriranje

LEKTORIRANJE: CENA

povprečne cene lektorjev in ceniki

1-7 EUR/lektorsko stran

Pridobite 7 ponudb lektorjev

> Sami svojih napak pogosto ne vidimo. Lektoriranje raje prepustite preverjenemu lektorju.

lektoriranje cena
Je kvalitetno lektoriranje cena, ki jo je vredno plačati. Večinoma, da!

Pa obdelajmo najprej dilemo ali je lektoriranje cena, ki jo je vredno plačati? Ali drugače, kakšna bo končna cena lektoriranja, če želite najcenejše oz. poceni lektoriranje in kakšna, če iščete najboljšega lektorja na trgu (Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Velenje, Koper in drugod po Sloveniji)?

TABELA: Lektoriranje cena (cenik)

Lektoriranje cena: Analiza cen preko 1100 ponudb lektorjev
Nizka cena za lektoriranjeSrednja cena za lektoriranjeVisoka cena za lektoriranje
Poljudnoznanstvena besedila
(npr. članki, spletne strani, magistrske naloge)
1,1 EUR / lektorsko stran2,2 EUR / lektorsko stran5 EUR / lektorsko stran
Znanstvena in
strokovna besedila

(npr. strokovni članki, znanstvena poročila, ...)
3,4 EUR / lektorsko stran5,2 EUR / lektorsko stran7 EUR / lektorsko stran
Leposlovje
(npr. knjige, eseji)
1 EUR / lektorsko stran2 EUR / lektorsko stran3,4 EUR / lektorsko stran

Povprečne cene lektorjev so izračunane empirično, na podlagi cen preko 1100 ponudb lektorjev preko Omisli.si/lektorja in veljajo za vsa mesta; Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Velenje, Koper in drugod po Sloveniji. Cenik in končna cena lektoriranja je sicer odvisna tudi od tipa besedila. Denimo, lektura besedila s pravopisnimi in slovničnimi napakami je cenejše kot lektura besedila, ki ima poleg pravopisnih in slovničnih napak tudi stilne pomanjkljivosti.

Cene veljajo za lektorsko stran, t.j. 1500 znakov brez presledkov. Če se vam mudi, se lahko cena lektoriranja poveča za do 50 %. Imejte v mislih, da lahko za kvalitetno dvojno lekturo, lektor dnevno lektorira največ 30 strani.


PRIPRAVLJENI NAJETI LEKTORJA?

PREVERJENI LEKTORJI (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

Pošlji povpraševanje za lektoriranje

Lektoriranje diplomskih nalog, magistrskih nalog in doktorskih disertacij

Nekje od februarja do oktobra je velik porast t.i. študijskega lektoriranja, pa naj gre z lektoriranje diplomske naloge, magistrske naloga ali doktorske disertacije. To je v večini primerov v takšnih okoliščinah obvezno.

Specializirani lektorji navadno nudijo še dodatne usluge, kot je priprava dokumenta za tehnični pregled, prevod povzetka, urejanje kazala, glave in noge strani, itd.

Lektura tujega jezika (npr. lektoriranje angleščina)

Če menite, da ste dober poznavalec/ka pravopisa in slovnice slovenskega jezika, boste vsaj v primeru, ko gre za lektoriranje besedila v tujem jeziku (angleščina, nemščina, itd..) verjetno potrebovali strokovno pomoč lektorja. Bodite pa pozorni, saj je tukaj skoraj pogoj specializiran študij ali bolje, da je lektor naravni govorec oz. materni govorec (native speaker) tujega jezika.

Najpogosteje ljudje potrebujejo lekturo za naslednje tuje jezike: angleščina, nemščina, italijanščina, španščina, francoščina in hrvaščina.

lektoriranje angleščina cenik
Ste v Googla vpisali “lektoriranje angleščina cenik”?

Najboljši lektorji v Sloveniji

TOP 10 najbolj iskanih lektorjev za lektoriranje

Če menite, da vam ljubi lektor manjka na seznamu, mu/jim posredujte to povezavo, da bi ga lahko predlagali strankam, ki iščejo njegove storitve.


Kdaj so lektorji najbolj zasedeni?

Glede na podatke, ki jih zbiramo preko Omisli.si/lektorja ter podatke o iskalnih poizvedba preko spletnega iskalnika Google, je lektor v Sloveniji najbolj iskan v poletnih mesecih, največ Avgusta (2230 mesečnih iskanj) in Junija (2000 mesečnih iskanj).

Graf: Mesečna iskanja lektorjev za lektoriranje besedil

statistika mesečnih iskanj za lektoriranje
Avgusta so povprečno lektorji najbolj iskani, kar sovpada z diplomskimi in magistrskimi roki.

LEKTORJI se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke
največ strank v SLO 
brezplačen vpis 


Lektoriranje: Pogosta vprašanja in odgovori lektorjev glede lektorstva / lekture

Koliko stane lektoriranje (cenik)?

Ste se tudi vi znašli v dilemi, ali bi dali lektorirati svoje besedilo? Pa naj bo to članek, diplomsko ali magistrsko delo, knjiga ali esej. Zagotovo se sprašujete, koliko vas bi to stalo in če je to resnično cena, ki jo je vredno plačati. Od vas je odvisno, ali želite najcenejšega lektorja, ki vam bo prihranil nekaj denarja ali pa želite enega najboljših lektorjev, ki bo vaše besedilo popravil zanesljivo in korektno. Pa je dober lektor sploh nujno tisti najdražji? Zagotovo kar mrgoli vprašanj, s katerimi se spopadate.

Dejstvo je, da so lahko cene za lekturo zelo različne. Prvič, veliko je odvisno od ponudnikov; nekateri so dražji, drugi cenejši. Še več je odvisno od tega, kako dobro je vaše besedilo napisano. Če po domače povedano, potrebujete le nekaj dodatnih vejic, bo končna cena lektoriranja zagotovo nižja kot pri nekom, ki ima poleg pravopisnih in slovničnih napak težave tudi s slogom pisanja.

Ravno tako se lahko cena poveča tudi v primeru, da se vam mudi in bi radi imeli lektorirano besedilo čimprej nazaj. V tem primeru se lahko zgodi celo, da se cena lektoriranja poveča do 50 %. Veljalo naj bi namreč, da lahko lektor kvalitetno lekturo opravi z lektoriranjem največ 30 strani na dan. Okvirna cena lektoriranja se giblje od 1-7 €/lektorsko stran. Kaj je lektorska stran? To je 1500 znakov brez presledkov.

Povprečne cene lektorjev so izračunane empirično, na podlagi cen več kot 1100 ponudb lektorjev preko Omisli.si/lektorja. Veljajo za vsa slovenska mesta; Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Velenje, Koper … Cene so lahko odvisne tudi od tipa besedila, ki ga želite poslati v lekturo. Poljudnoznanstvena besedila, to so razni članki, spletne strani, diplomska in magistrska dela, vas bodo stala od 1,1 do 5 €/lektorsko stran. Znanstvena in strokovna besedila, ki zajemajo strokovne članke in znanstvena poročila, stanejo od 3,4 do 7 €/lektorsko stran. Leposlovje, na primer knjige in eseji, vas bodo stali od 1 do 3,4 €/lektorsko stran.

Kaj je smiselno lektorirati?

Nihče od nas ne bi rad po nepotrebnem zapravljal denarja, zato smo v določenih situacijah skeptični, ali se delo izplača prepustiti strokovnjaku ali pa ga znamo dovolj dobro opraviti sami. In s tem, da se stvari lotite v lastni režiji, ni nič narobe, dokler imate dovolj ustreznega znanja in izkušenj. Včasih pa to žal ne zadostuje. Četudi se morda počutite dovolj samozavestno, da lahko slovnično, pravopisno in slogovno brezhibno uredite svoj tekst, vedite, da vsi delamo napake. Slovenščina je izjemno kompleksen jezik, pri katerem lahko zelo hitro pride do drobnih ali večjih napak.

Če ste torej v dilemi, ali bi se odločili za lekturo ali ne, pomislite, kakšen tip besedila imate in komu je namenjen. Če gre za besedilo, ki bo javno objavljeno in dostopno množicam, je vsekakor priporočljivo, da se odločite za lekturo. Če želite izpasti korektno in na bralce narediti vtis, lahko to naredite le z vsebinsko in tudi slovnično dovršenimi besedili. Četudi je vaše besedilo vsebinsko zelo zanimivo, vam to prav nič ne pomaga, če je slovnično ali pravopisno šibko. Ljudje bodo namreč najprej vedno opazili tisto, kar ste naredili slabo, kot pa tisto dobro.

Skratka, lektorirati je smiselno vsa besedila, ki gredo v javnost. Večina medijev se za tiskane oblike poslužuje lektoriranja, medtem ko spletni mediji v veliki meri svojih besedil ne lektorirajo. Če pišete diplomsko ali magistrsko delo, je lektura prav tako smiselna. Nekatere fakultete pred oddajo dela celo zahtevajo potrdilo, da je bilo besedilo lektorirano. V skrajnem primeru vam lahko nalogo celo zavrnejo, če je slovnično in pravopisno prešibka. Vsekakor pa si tudi sami verjetno ne želite, da bi se v vašem diplomskem ali magistrskem delu pojavljale nepravilnosti. Gre namreč za daljša besedila, kjer je skoraj nemogoče, da ob pisanju ne bi naredili nobene napake, ne glede na to, kako zelo natančni in previdni ste.

Priporočljivo je sicer, da nalogo za seboj preberete, saj boste tako našli veliko napak, ki jih znate popraviti tudi sami. Najbolje je, da si vzamete kakšen dan premora, saj boste tako lahko na besedilo gledali iz povsem drugega zornega kota in napake v besedilu lažje opazili. Sveže oči vidijo več. Praviloma velja, da manj kot je napak v besedilu, cenejša bo tudi lektura. Da ste lahko popolnoma brezskrbni, torej v tem primeru naredite še zadnji korak in prepustite strokovnjaku, da vam pregleda besedilo. Ali je vaše besedilo smiselno lektorirati ali ne, pa boste najbolje presodili sami glede na vašo specifično situacijo.

Koliko stane lektoriranje diplomskih nalog (cene)?

Lektoriranje diplomskih nalog stane od 1 do 5 €/lektorsko stran, se pravi na 1500 znakov brez presledkov. Cena lekture je odvisna od različnih ponudnikov in od tega, ali so potrebni zgolj manjši slovnični in pravopisni popravki ali pa je nujno tudi stilsko preoblikovanje besedila. Sami se morate odločiti, ali vam več pomeni kvalitetna lektura ali to, da vas bo lektoriranje stalo čim manj denarja, vsekakor pa ne velja kar posplošiti, da je dražji lektor nujno tudi boljši. Povsem korektno lekturo lahko dobite tudi že zelo ugodno. Predlagamo vam, da se obrnete na Omisli.si, kjer preverimo in ocenimo vse ponudnike. Oddajte povpraševanje in od različnih ponudnikov boste dobili več ponudb, med katerimi se lahko nato odločite za tisto, ki vam najbolj ustreza. Tako boste prihranili veliko časa, ki bi ga sicer izgubili z dolgotrajnim iskanjem lektorja, pa tudi denarja.

Vredno je poudariti, da je lektura diplomskega ali magistrskega dela zelo priporočljiva. Nekatere fakultete celo zahtevajo, da je vaša naloga pred končno oddajo lektorirana; priložiti morate potrdilo o lektoriranju. Četudi to ne velja za vas, je o lekturi vredno razmisliti. Diplomsko delo je navsezadnje daljše besedilo, kjer zmeraj prihaja do veliko slovničnih in pravopisnih napak.

Slovenščina je zelo kompleksen jezik, zato verjetno vseh jezikovnih pravil ne obvladate popolnoma. Pa tudi če slučajno jih, na koncu vsi delamo napake. Glede na to, da ste samo tekom pisanja diplomskega dela že tolikokrat prebrali eno in isto, se vam stvari, ki so napačne, morda sploh ne zdijo več tako napačne. Vsekakor vam lahko pride drugo mnenje strokovnjaka zelo prav. Z lektorjem boste prihranili veliko časa in skrbi, ki bi vas lahko pestile v primeru, da naloge ne daste lektorirati. Vaše diplomsko delo bo popolnoma korektno tako vsebinsko kot tudi pravopisno, to bo naloga, na katero boste lahko upravičeno ponosni.

Preverite tudi: Katere poklice izriva umetna inteligenca? + Seznam AI aplikacij

Koliko stane tehnični pregled – cenik?

Veliko lektorjev ob lektoriranju diplomskih in magistrskih nalog nudi tudi tehnični pregled. Cena tehničnega pregleda je odvisna od števila strani, literature, virov, tabel, slik … Velik vpliv na ceno ima tudi to, v kolikšni meri je vaša naloga oblikovno že urejena. Urejanje popolnoma neurejenega dokumenta vas bo praviloma stalo več kot urejanje delno že urejenega dokumenta, vendar spet ne nujno v vseh primerih. Cena je odvisna tudi od tega, ali vas lektor na morebitne popravke le opozori ali jih v celoti tudi popravi. Prva možnost je precej cenejša od druge. Okvirno lahko računate, da vas bo tehnični pregled za diplomsko nalogo stal od 20 do 80 €, za magistrsko nalogo ponavadi nekaj več.

Najbolj natančno ceno boste izvedeli, če oddate povpraševanje pri več ponudnikih, saj se cene, kot rečeno, oblikujejo glede na specifični primer. Ker so pravilniki glede oblikovanja in citiranja, ki jih imajo različne fakultete, lahko zelo kompleksni, je včasih lažje, če ta korak prepustite tistim, ki imajo s tem izkušnje. Marsikateremu študentu namreč ravno tehnično urejanje dokumenta povzroča največ preglavic. Ponavadi tehnični pregled vključuje:

 • ureditev platnice in naslovnice,
 • ureditev robov strani,
 • številčenje strani in poglavij,
 • oblikovanje zrcalnih robov
 • izdelavo avtomatskega kazala vsebine,
 • izdelavo avtomatskega kazala slik, tabel, enačb, prilog,
 • oblikovanje glave in noge,
 • ureditev tabel,
 • ureditev/oblikovanje grafov, shem, enačb
 • oblike in velikosti pisave,
 • ureditev razmika med vrsticami,
 • obojestransko poravnavo besedila,
 • pregled literaturo in virov (citiranje, navajanje),
 • pregled seznama literature in virov.

Je za lektoriranje cena res najbolj pomembna?

Ko razmišljate, če bi svoje besedilo poslali v lekturo, je eden glavnih pomislekov zagotovo, koliko vas bo to stalo. Četudi se povprečna cena lektoriranja, ki se giblje med 1 in 7 €/lektorsko stran, na prvi pogled morda ne zdi pretirana, ob preračunavanju zelo hitro ugotovite, da vas lahko lektoriranje daljšega besedila pošteno udari po žepu. In tega si seveda nihče od nas ne želi. Zato začnete brskati za najcenejšimi lektorji, ki bi vam za povrh lahko ponudili še kakšen dodaten popust. Potem pa se po drugi strani spet začnete spraševati, kaj če vam poceni lektor ne bo korektno popravil vašega besedila? Kaj, če bo vse skupaj na koncu le stran vržen denar? Dober lektor naj bi stal malo več, kajne?

To so vprašanja, na katera je zelo težko odgovoriti. Na voljo je namreč toliko različnih lektorjev, mnenj in priporočil, da se lahko v iskanju kvalitetne lekture kar izgubite. Cena zagotovo nekaj pomeni, ne pa spet vsega. Tisti najdražji lektor ni nujno najboljši lektor. Dobri lektorji lahko nudijo svoje storitve tudi zelo ugodno. Pomembno je, da pri iskanju lektorja niste pozorni le na ceno ali čas trajanja lekture. Vzemite si čas, kontaktirajte več ponudnikov in se z njimi tudi pogovorite. Če niste prepričani o strokovnosti lektorja, lahko vedno zahtevate potrdilo o usposobljenosti. Sicer pa spremljajte, v kolikšni meri se bo lektor angažiral v pogovorih z vami in se potrudil, da vam najbolje razloži vse, kar vas zanima.

Ponavadi dobri lektorji ocenijo ceno in trajanje lekture šele, ko preberejo/preletijo vaše besedilo in natančno vedo, s čim imajo opravka. Dober lektor ne popravlja zgolj vejic in tipkarskih napak, ampak vaše besedilo obravnava celostno. Priporočamo vam, da si vzamete čas in temeljito razmislite, za koga se boste odločili. Če ste izgubljeni v množici ponudb na spletu, se lahko obrnete tudi na Omisli.si. Tukaj vse ponudnike preverimo in ocenimo, vi pa se s tem izognete nepotrebnemu zapravljanju časa, denarja in živcev.

Kaj vse vam lahko uredi lektor?

Seveda je odvisno od lektorja do lektorja, ampak veliko ponudnikov vam poleg lektoriranja nudi tudi druge storitve. Primarno se lektorji ukvarjajo z lektoriranjem besedil, kar zajema lektoriranje diplomskih in magistrskih del, doktorskih disertacij, knjig, seminarskih nalog, strokovnih člankov in besedil, poljudnoznanstvenih člankov in prispevkov ter marketinških materialov in spletnih strani oziroma aplikacij. Vsekakor je zaželeno, da je izbran lektor naravni govorec slovenščine, odlikovati pa ga morajo tudi številne lastnosti, kot so natančnost, osredotočenost in vztrajnost. Natančno mora vedeti, kako v besedilu urediti le nujne popravke in ne pretirano posegati v originalno besedilo, saj lahko s tem uniči pomen ali pa celo posega v avtorske pravice.

Poleg lektoriranja pa vam nekateri lektorji nudijo tudi prevajanje besedil ali zgolj delov besedil. To najpogosteje vključuje prevod povzetka diplomskega ali magistrskega dela. Nekateri nudijo tudi tehnični pregled diplomskih in magistrskih nalog – glede na oblikovne zahteve vaše fakultete bo lektor tehnično uredil dokument. To ponavadi vključuje ureditev robov in oštevilčenja strani, kazala, obliko in velikost pisave, sloge naslovov poglavij, naslovnice, platnice … V nekaterih primerih tehnični pregled vključuje tudi pregled navajanja virov in citiranja v skladu z navodili vaše fakultete.

Ena od možnosti je, da vas lektor na nepravilnosti v besedilu zgolj opozori v opombah, druga možnost je, da vam napake popravi. Druga možnost je seveda ponavadi nekoliko dražja, vsekakor pa veliko bolj enostavna in udobna za vse tiste, ki nimate dovolj znanja ali volje, da bi se ukvarjali s podrobnimi navodili glede oblike dokumenta. Nekateri študenti se za tehnični pregled pri lektorju odločijo tudi zato, da so zares prepričani, da so dokument uredili pravilno.

Pomembno je, da se na začetku z lektorjem dogovorite glede cene, ki jo boste plačali. Zahtevati morate tudi potrdilo o lektoriranju, potrdilo o ustrezni usposobljenosti lektorja (potrdilo o diplomi) in račun. Lektorirano besedilo mora vsebovati dve verziji: lektorirano besedilo, kjer so popravki vidni in lektoriran čistopis, kjer popravki niso vidni. Čistopis lahko uporabite za oddajo naloge.

Če torej vse skupaj povzamemo, vam lahko lektor  uredi naslednje:

 • Lektoriranje poljudnoznanstvenih, znanstvenih, strokovnih in leposlovnih besedil
 • Tehnični pregled diplomskih in magistrskih nalog
 • Prevod besedil ali delov besedil

Kje najti kvalitetno lektorstvo?

Če iščete lektorja, vam je zagotovo pomembno, da bo svoje delo opravil čim bolj kvalitetno. Seveda bi bilo optimalno, da bi bil vaš lektor poleg tega, da svoje delo opravlja kvalitetno, tudi cenovno ugoden. Pa je to možno? Seveda je, le najti je treba pravega. Če ste že brskali po spletu za različnimi lektorji, ste zagotovo opazili, da je na voljo ogromno ponudnikov. Kateremu zaupati, je seveda težka odločitev. Če je cena na prvi pogled “preveč” ugodna, hitro postanemo skeptični, ali je storitev resnično kvalitetna. Potem so tukaj še razni znanci, ki nam priporočajo prijateljevega prijatelja, ki se “občasno ukvarja z lektoriranjem”. Baje boste plačali resnično malo in ne bo vam žal, pravijo. Seveda so včasih takšna priporočila tudi dobra, vendar spet ne morete vedeti. Na koncu ste lahko razočarani, obenem pa ujeti v časovno stisko, kako sedaj v tako kratkem času najti nekoga, ki bo nastalo škodo popravil.

Namesto, da si belite glavo, kaj storiti, zaprite oči in globoko vdihnite. Ne skrbite, za vas imamo odličen nasvet. Dobrega lektorja boste našli hitro, enostavno in brez pretiranega truda. Priporočamo vam, da se obrnete na Omisli.si. Tukaj so zbrani vsi preverjeni in ocenjeni lektorji, med katerimi boste zagotovo našli tistega, ki ga iščete. S tem si boste prihranili ogromno časa, denarja in živcev. Preprosto oddajte povpraševanje in dobili boste več ponudb. Med njimi nato izberite tistega, ki vam najbolj ustreza. Z različnimi lektorji se lahko pogovorite in jim zastavite vsa vprašanja, ki vas pestijo. Prepričani smo, da boste le tako na hiter in enostaven način prišli do takšne storitve, kot ste si jo zamislili.

Kaj je to spletno lektoriranje (online lektoriranje)?

Nekateri ponudniki nudijo možnost spletnega lektoriranja, kjer je glavna prednost povsem elektronsko poslovanje (po e-pošti), zato ni važno, kje se nahajate. To pride zelo prav predvsem v trenutnih razmerah. Storitve so ponavadi na voljo vse dni v tednu, lektoriranje opravi usposobljen lektor, ki vam zagotovo tudi potrdilo o lektoriranju in originalni račun.

Poznamo pa tudi drugačno različico online lektoriranja – Besana je avtomatska lektorica, ki rešuje vse vaše jezikovne tegobe, kjerkoli in kadarkoli si zaželite. Amebis Besana ima štiri uporabniške uporabniške vmesnike: Besana za Word, Besana Mini, Besana za brskalnike in Besana Pregibnik. Veliko ljudi se odloča za Besano za Word, saj vam ta omogoča, da svoje besedilo lektorirate kar med pisanjem. Vse slovnične napake se podčrtajo z zeleno ali modro barvo. Če z desnim klikom kliknete na podčrtano besedo, se vam prikaže predlagani popravek. Deluje na enak način kot pri rdeče podčrtanih besedah, ki so zatipkane oziroma napačne.

Gre torej za zelo enostaven in udoben način, kako se znebiti slovničnih in pravopisnih napak. Vmesnik Besana Pregibnik vam omogoča, da pregledate vse oblike poljubne slovenske besede. Besana Mini se lahko za lektoriranje uporablja praktično povsod, kjer pišete besedilo: pri pisanju elektronske pošte, besedil na spletni strani, blogu, forumu …Besana za brskalnike je na voljo v brskalnikih Firefox in Chrome, vmesnik lahko uporabite za lektoriranje svojih besedil, ki jih vnašate v poljubna polja brskalnika, lahko pa z njim preverite tudi, ali je določeno besedilo na spletni strani slovnično korektno ali ne. Za osebno nekomercialno rabo vas avtomatska lektorica Besana za Windows stane 8,10 €/mesec oziroma 97,2/ €/leto. Če želite neomejeno spletno preverjanje besedil na računalniku macOS ali Linux, se morate prijaviti z veljavno licenco.

Je cena lektoriranja v Ljubljani višja kot v Mariboru ali Celju?

Čeprav so nekatere storitve v Ljubljani pogosto dražje kot v manjših mestih, lektoriranje ne spada v to kategorijo. Povprečne cene lektorjev, ki so izračunane empirično, na podlagi cen preko 1100 ponudb lektorjev preko Omisli.si/lektorja, veljajo za vsa slovenska mesta. Okvirna cena se giblje od 1 do 7 €/lektorsko stran, to je 1500 znakov brez presledkov. Cena je v veliki meri odvisna od tipa besedila – lektoriranje strokovnih in znanstvenih besedil je ponavadi v primerjavi s poljudnoznanstvenimi besedili in leposlovjem nekoliko dražje, saj gre za bolj zahtevna besedila. Cena je odvisna tudi od tega, kako dobro je vaše besedilo napisano ali drugače povedano, koliko dela ima lektor s popravljanjem vašega besedila. Če mora popraviti zgolj nekaj slovničnih in pravopisnih napak je veliko ceneje, kot pa če mora napol preoblikovati celotno besedilo, ker je le-to tudi stilsko pomanjkljivo.

Če se vam mudi in bi želeli, da lektor čim prej opravi lekturo, boste v večini primerov prav tako plačali nekoliko več. Včasih celo do 50 % več. Seveda pa se cene razlikujejo tudi od ponudnika do ponudnika. Predlagamo vam, da oddate povpraševanje na Omisli.si, kjer boste pridobili več ponudb. Na podlagi tega se lahko nato odločite, kateremu lektorju boste zaupali svoje besedilo. Načeloma pa velja, da sploh ni tako zelo pomembno, v katerem kraju boste dali lektorirati besedilo, saj večina lektorjev posluje elektronsko. Vse potrebno se lahko dogovorite preko elektronske pošte ali kako drugače, vendar bodite pozorni na to, da zahtevate potrdilo o lektoriranju in seveda tudi potrdilo o usposobljenosti lektorja.

Kako dolgo traja lektura?

Poleg cene je rok izvedbe tako rekoč ključno vprašanje, ko gre za lektoriranje. Kako dolgo traja lektura? Koliko časa vnaprej je treba rezervirati lektorja? So lektorji v določenem obdobju bolj zasedeni kot sicer? Da, vse to se je treba pravočasno vprašati. Sploh, kadar gre za besedila, kjer imate natančno začrtan rok oddaje; diplomske, magistrske, seminarske naloge, razni članki, postavljanje spletnih strani, aplikacij … Zagotovo si ne želite, da vaše delo ne bi bilo popolnoma korektno samo zato, ker niste pravočasno začeli iskati lektorja, ki bi poskrbel za slovnično in pravopisno dovršenost. Veliko je takih, ki stvari zmeraj prelagajo na zadnji trenutek, ampak vedite, da se morate z lektorjem vse potrebno dogovoriti dovolj hitro, če želite korektno lektorirano besedilo. Koliko prej pa?

Dejstvo je, da imata velik vpliv na trajanje lekture predvsem tip besedila in njegova dolžina. Znanstvena in strokovna besedila so zahtevnejši zalogaj za lektorje, zato zna včasih lektura takšnega besedila trajati dlje časa. Seveda je najbolj logičen dejavnik, ki vpliva na trajanje lekture, dolžina besedila. Nikar ne pričakujte, da vam bo lektor diplomsko ali magistrsko nalogo korektno lektoriral v zgolj nekaj urah. Velik vpliv na trajanje lekture ima tudi zasedenost lektorjev. Večina lektorjev vam ni na voljo kar 24 ur na dan. Nekateri so sicer zelo prilagodljivi, a vam ne morejo pomagati, če so zelo zasedeni. Še zadnja stvar, ki ima močan vpliv na trajanje lekture, pa je število napak v vašem besedilu. Bolj, kot je za lektorja zahtevno besedilo, več časa bo potreboval za popravke.

Da se izognete nesporazumom in nevšečnostim, je pomembno, da se pred potrditvijo naročila dogovorite o natančnem roku izvedbe. Ta naj bo vnaprej določen, najbolje bo, da imate pisno dokazilo. Če vi na primer želite hitro lekturo diplomske naloge, kar po vašem pomeni dan ali dva, lahko lektor hitro lekturo razume tudi od štiri do pet dni. Da se izognete kakršnimkoli nejasnostim, se dogovorite natančno. Enako velja tudi za ceno, le-ta naj se določi vnaprej.

Je pa res, da je včasih težko oceniti, kako dolgo bo lektor potreboval za lekturo vašega besedila, dokler besedila ne vidi. Zato vas bo dober lektor prosil, da mu posredujete dokument, še preden bo določil čas trajanja. Vsekakor pa naj vam pri izbiri lektorja trajanje lekture ne bo edino merilo. Dobra lektura ni le popravljanje vejic in besed, pri katerih ste se zatipkali, ampak veliko več. Zato poskrbite, da pravočasno oddate povpraševanje in pridobite več ponudb, med katerimi lahko kasneje izbirate.

S čim se ukvarja lektorsko društvo?

V lektorskem društvu se združujejo lektorji, mladi lektorji, študenti slovenistike ali jezikoslovne smeri in drugi člani. Vodstvo društva si prizadeva za ureditev statusa lektorjev in se trudi približati najsodobnejšim tehnologijam. Glavna dejavnost društva so predavanja, s pomočjo katerih skuša društvo svoje delo povezati z ustanovami, ki so pristojne za postavljanje meril pri rabi slovenščine v javnem življenju. Spopadajo se z izzivi, ki jih prinašajo novi izrazi in vedno znova dokazujejo, kako zelo specializirana dejavnost je lektoriranje. Tesno sodelujejo tudi z Inštitutom za slovenski jezik Frana Ramovša, z Oddelkom za slovenistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani, Fakulteto za družbene vede v Ljubljani ter društvi pisateljev, slavistov in prevajalcev.

Trudijo se, da bi bila predavanja atraktivna za čim več ljudi, oblikovali pa so tudi spletni prostor, ki je namenjen prispevkom strokovnjakom. Organizirajo razne lektorske in računalniške delavnice, ki so namenjene vsem tistim, ki želijo izboljšati svoje delo. Ob dopoldnevih se odvijajo tudi jezikovni pogovori, kjer se govori o jezikovnih zagatah in izmenjuje neprecenljive izkušnje. Če želite postaviti kakršnokoli zanimivo vprašanje, lahko to storite na forumu lektorskega društva. Tudi, če potrebujete dobrega lektorja, se lahko o vsem potrebnem pozanimate v lektorskem društvu. Cenik je objavljen na spletni strani.

Koliko stane lektoriranje magistrskih nalog (cene)?

Lektoriranje magistrskih nalog ponavadi stane od 1 do 5 €/lektorsko stran, to je 1500 znakov brez presledkov. Zajema pregled slovničnih, pravopisnih in slogovnih napak. Nekateri lektorji po dogovoru nudijo tudi tehnični pregled magistrskega dela. To zajema urejanje naslovnice, platnice, kazala, robov, slik, tabel, velikosti in oblike pisave, slogov, medvrstičnega razmika, poglavij, številčenja strani, pregled navajanja in citiranja virov v skladu z internimi pravili vaše izobraževalne ustanove. Seveda se magistrska dela razlikujejo v kompleksnosti; pogosto se uporabljajo strokovna terminologija  in znanstvena načela pisanja, zaradi česar je zahtevnost lektoriranja lahko višja. Bolj zahtevno je lektoriranje, več vas lahko stane.

Cena je seveda odvisna tudi od tega, kako korektno je besedilo napisano. Če vam do slovnično dovršenega besedila manjka le nekaj manjših napak, bo cena zagotovo nižja kot pa v primeru, da mora lektor poskrbeti tudi za stilske popravke vašega besedila. To je ponavadi težja naloga, saj mora biti lektor zelo pozoren na to, da s popravki ne uniči prvotnega pomena in ne posega pretirano v vaše delo. Navsezadnje ste ga napisali vi, ne lektor. Je pa res, da so magistrske naloge in tudi doktorske disertacije ponavadi veliko bolj obsežne kot diplomske naloge, zato tudi lektura traja dlje časa. Če lektor ni pretirano zaseden, lahko računate, da bo za lekturo potreboval od dveh do pet dni, seveda odvisno od ponudnika. Še vedno imate na voljo lektorje, ki vam obljubljajo odlične rezultate v 24 urah.

Ali je hitro lektoriranje dražje?

Hitro lektoriranje je lahko v veliko primerih dražje v primerjavi z običajnim. Če ste v časovni stiski, žal niste vi tisti, ki bi lahko narekovali ceno ali pretirano izbirali med različnimi lektorji. Možno je, da se zgodi, da je večina dobrih lektorjev zasedenih in vam ne morejo obljubiti lekture v želenem času tudi, če bi tako želeli. Naletite lahko na lektorje, ki vam bodo za hitro lektoriranje zaračunali celo do 50 % več kot v običajnih razmerah. Seveda pa obstajajo tudi takšni, ki vam bodo za povsem običajno ceno korektno lektorirali v dogovorjenem času.

Vendar morate imeti srečo, da takšnega lektorja takrat tudi najdete. Žal obstaja veliko možnosti, da boste za hitro lektoriranje plačali več. Zakaj? Hitro lektoriranje je težje tudi za lektorja. V krajšem času se od njega pričakuje, da bo vaše besedilo lektoriral z enako stopnjo natančnosti, kot bi to sicer naredil v daljšem časovnem razponu. Poleg tega spontano sprejme dodatno zadolžitev, kar lahko poruši njegove načrte in sistem dela. Pravzaprav vam na nek način naredi »uslugo«, da vaše besedilo popravi v želenem roku, ki je za katerega drugega lektorja morda nemogoč. Temu primerna je tudi cena.

Seveda pa je pomen hitrega lektoriranja relativen. Za nekoga lahko hitro lektoriranje pomeni lektoriranje v nekaj urah, za nekoga v nekaj dneh. Obstaja veliko lektorjev, ki celo v svoji običajni ponudbi nudijo lektoriranje v 24 urah ali še prej. Kako kvalitetni so takšni lektorji, je spet odvisno od ponudnika od ponudnika. V vsakem primeru vam priporočamo, da si poiščete svojega lektorja pravočasno, če je le možno. Tako boste imeli tudi več časa za izbiro. Preglejte več ponudb in se šele po temeljitem razmisleku zares odločite. Če ne boste v časovni stiski, boste imeli čas za razmislek, prav tako pa obstaja velika možnost, da boste našli bolj kvalitetnega in ugodnega lektorja kot pa v naglici.

Koliko stane lektorski pregled besedila (cene)?

Cena lektorskega pregleda besedila je odvisna od tipa besedila, različnih ponudnikov, vaših želja, kako hitro naj bo besedilo lektorirano … Velik vpliv ima tudi to, kako dobro je vaše besedilo napisano. Če potrebujete le nekaj slovničnih in pravopisnih napak, bo cena zagotovo nižja kot v primeru, da potrebujete tudi slogovne popravke. Če se vam mudi in bi radi, da je vaše besedilo čimprej lektorirano, se lahko cena poveča tudi do 50 %. Zato je pomembno, da si za iskanje lektorja vzamete čas in natančno pregledate več ponudb. Okvirna cena lektoriranja se sicer giblje od 1 do 7 €/lektorsko stran. Lektorska stran pomeni 1500 znakov brez presledkov.

Povprečne cene lektorjev so izračunane empirično, na podlagi cen preko 1100 ponudb lektorjev preko Omisli.si/lektorja. Veljajo za vsa slovenska mesta; Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Velenje, Koper … Kot rečeno, je cena odvisna tudi od tipa besedila – poljudnoznanstvena besedila, to so razni članki, spletne strani, diplomska in magistrska dela, stanejo od 1,1 do 5 €/lektorsko stran. Cena znanstvenih in strokovnih besedil se giblje od 3,4 do 7 €/lektorsko stran. Leposlovje, na primer knjige in eseji, vas bodo stali od 1 do 3,4 €/lektorsko stran. Za bolj natančno ceno pa vam predlagamo, da oddate povpraševanje in se prepričate na lastne oči.

Koliko stane lektorska stran (cene)?

Lektorska stran oziroma 1500 znakov brez presledkov stane od 1 do 7 €. Cena je seveda v veliki meri odvisna od tipa in zahtevnosti besedila, količine pravopisnih in slogovnih napak, vaših želja glede trajanja lekture in tudi različnih ponudnikov. Poljudnoznanstvena besedila, to so razni članki, spletne strani, diplomska in magistrska dela, vas bodo stala od 1,1 do 5 €/lektorsko stran. Znanstvena in strokovna besedila, ki zajemajo strokovne članke in znanstvena poročila, stanejo od 3,4 do 7 €/lektorsko stran. Leposlovje, na primer knjige in eseji, vas bodo stali od 1 do 3,4 €/lektorsko stran.

Točno ceno za lektoriranje vašega besedila boste najlažje izvedeli tako, da oddate povpraševanje. Predlagamo vam, da pred končno odločitvijo pregledate več ponudb in o izbiri natančno premislite. Če niste prepričani, kje bi našli zanesljivega lektorja, vam predlagamo, da poskusite svojo srečo na omisli.si. Tukaj so zbrani vsi preverjeni in ocenjeni ponudniki, med katerimi boste zagotovo našli enega, ki bo kvalitetno izpolnil vaše cilje.

Lektoriranje Maribor – seznam lektorjev

V Mariboru je na voljo veliko različnih lektorjev, med drugim najdete tudi Gordana Rodinger s.p., Jasmina Vajda Vrhunec s.p., Darja Tasič s.p., Bindu studio d.o.o., Sinja Leskovec Koren s.p., EPOS, Maksimiljan Fras s.p., Urška Kamenšek s.p., Mladen Mlinarič, Dejan Klančič s.p., Aristej d.o.o., Infobit, DigitPen, založništvo knjig, lektoriranje in prevajanje, Prevajanje, Daniela Pintarič Šabanović s.p., Vstopi d.o.o. – Prevajanje, marketing, spletne strani, Euro-lingua d.o.o., Lektoriranje, poučevanje in pisanje popravek, Katja Pistor, s.p., Prevajanje, lektoriranje Nataša Jurišič s.p., Kat, Katja Javornik s.p. sodno tolmačenje, prevajanje in lektoriranje za nemški jezik, …


LEKTORJI v Mariboru se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke
brezplačen vpis
brez provizij


… prevajanje in lektoriranje: Fluenta, Lenart Skoberne s.p., Inštruiranje, poučevanje in lektoriranje, jezikovne Urice, Maja Sedevčič s.p., Lektoriranje in prevajanje, Margit Berlič Ferlinc s.p., Govorim slovensko, izobraževanje in lektoriranje, Jernej Ključevšek, S. P., Petra Markuš, s.p., prevajanje in lektoriranje, Jana Lorger s.p., prevajanje, lektoriranje in poučevanje, Marisa Drvarič s.p., prevajanje in lektoriranje, Leemeta, specializirane prevajalske rešitve, d.o.o., Hieroglifi, prevajalski servis, Ana Šavli s.p., Mata-Mb družba za poslovne storitve, Energetiko in lektoriranje d.o.o., AMIKUM, lektoriranje, prevajanje, izobraževanje in poslovno svetovanje, Adam Šuligoj s.p. …

Koliko stane lektoriranje angleščina (cene)?

Cena lektoriranja besedila v angleščini se giblje med 1,3 in 8 €/lektorsko stran. Tukaj je še posebej pomembno, za kakšen tip besedila gre. Lektoriranje poljudnoznanstvenih besedil je ceneje kot lektoriranje strokovnih in znanstvenih besedil. Ponavadi lektorji za lektoriranje strokovnih besedil v angleščini zaračunajo od 10 do 15 % več. Sicer pa je cena prav tako kot pri lektoriranju slovenskih besedil odvisna od kvalitete napisanega besedila in različnih ponudnikov. Če je treba popraviti zgolj nekaj slovničnih in pravopisnih napak, bo cena zagotovo nižja kot v primeru, da je treba zaradi slogovne neustreznosti preoblikovati celotno besedilo. Za bolj natančno ceno je najbolje, da oddate povpraševanje, saj se cene razlikujejo do primera do primera.

Kaj je to potrdilo o lektoriranju?

Nekatere izobraževalne ustanove zahtevajo pred končno oddajo diplomskega ali magistrskega dela tudi potrdilo, da je bilo delo pregledano in lektorirano s strani usposobljenega lektorja. Večina lektorjev vam zaradi tega že samoiniciativno pošlje izpolnjen obrazec oziroma potrdilo o opravljeni lekturi skupaj s kopijo svojega spričevala, ki služi kot dokazilo o ustrezni usposobljenosti. Če vam lektor tega ne zagotovi, morate tako potrdilo o lektoriranju kot tudi dokazilo o lektorjevi izobrazbi in originalni račun od njega zahtevati. Na tak način se lahko tudi sami prepričate, da ste izbrali lektorja, ki ima dovolj znanja in izkušenj, da vam korektno pregleda in popravi besedilo. Saj veste, danes se za lektorja lahko izdaja že praktično kdorkoli. Zato je pomembno, da se tudi sami prepričate, da ste izbrali kvalitetnega ponudnika, ki bo izpolnil vaše cilje. Potrdilo o lektoriranju vam bo lektor poslal po elektronski pošti ali pa z navadno pošto na dom.

Kaj je to lektoriranje besedil?

Lektoriranje ali pregledovanje besedila zajema celoten jezikovni pregled, ki vključuje pravopisne in slovnične popravke, odpravljanje napak in oblikovanje besedila v slogovnem ter oblikovnem smislu. Za korektno lekturo je nujna temeljita analiza besedila, da lahko lektor popravi vse slovnične, pravopisne in stilske napake. To pomeni, da mora besedilo prebrati tudi več kot le enkrat. Po pregledu mora biti besedilo popolnoma brez napak in razumljivo. Lektorirati je smiselno vsa besedila, ki so dostopna širši javnosti in pa nekatera individualna dela, kot so diplomska in magistrska dela, doktorske disertacije, razni eseji … Sicer lektoriranje ni obvezno, vendar nekatere izobraževalne institucije zahtevajo potrdilo o lektoriranju diplomske ali magistrske naloge.

V Sloveniji so lektorji ponavadi jezikoslovci, profesorji slovenščine, diplomati tujih jezikov, prevajalci, slovenisti … Tisti, ki obvladajo slovenski jezik in jim lektoriranje predstavlja veselje ter izziv. Potreba je visoka stopnja koncentracije, natančnosti in vztrajnosti. Lektoriranje ni lahko delo – saj veste, vsi delamo napake in smo v določenem trenutku bolj zbrani kot v drugem. Lektorji morajo biti ob svojem delu zmeraj 100 % zbrani ne glede na ostale okoliščine. Če niso, je bolje, da si takrat vzamejo premor (če si to seveda lahko privoščijo). Zato je pomembna tudi dobra organizacija; vsak lektor vam mora na začetku povedati, kako dolgo bo potreboval za lektoriranje vašega besedila in se tega roka tudi držati. Če niste prepričani, ali je izbran lektor dovolj usposobljen, da bo korektno popravil vaše besedilo, lahko zmeraj zaprosite za dokazilo o potrebnem znanju in usposobljenosti. Prav tako na koncu zahtevajte tudi potrdilo o lektoriranju in originalen račun.

Kje najti poceni lektoriranje?

Če je vaš cilj najti čim bolj poceni lektorja, morate najprej poznati povprečne cene za lektoriranje. Te se gibljejo od 1 do 7 €/lektorsko stran, to je 1500 znakov brez presledkov. Veljajo za vse kraje po celotni Sloveniji (Ljubljana, Maribor, Koper, Kranj, Celje …). Cena je v veliki meri odvisna od tipa besedila in od tega, koliko napak je v vašem besedilu. Če je treba popraviti zgolj nekaj slovničnih in pravopisnih napak, bo cena lektoriranja zagotovo nižja kot v primeru, da je potrebnih tudi veliko stilskih popravkov in preoblikovanja besedila. Popravljanje sloga je izjemno težko delo, saj mora lektor paziti, da nikjer ne spremeni pomena, hkrati pa mora stremeti k temu, da popravki ne uničijo izvornega besedila. Kljub temu je to vaše delo, ne delo lektorja.

Če torej iščete poceni lektoriranje, vam predlagamo, da se obrnete na Omisli.si. Namesto, da v nedogled brskate po spletu, raje oddajte povpraševanje na Omisli.si, kjer vse ponudnike preverimo in ocenimo. Natančno lahko opišete, kaj točno iščete in kaj vam je pri storitvi najbolj pomembno – je to cena ali kvaliteta? Tako boste dobili več različnih ponudb, med katerimi lahko nato izbirate. Pogovorite se z različnimi ponudniki, prepričani smo, da boste našli to, kar iščete.

Kdo nudi res top lektoriranje?

Če pošljete svoje besedilo v lekturo, si seveda želite, da bi bilo čim bolj korektno lektorirano. Najti zanesljivega lektorja, ki vas ne bo razočaral, pa je lahko tudi pravi izziv. Sploh, če z lektoriranjem še nimate izkušenj in ne veste točno, na kaj je treba biti pozoren. Prvič, vsi ustrezno usposobljeni lektorji vam bodo poslali dokazilo o svoji usposobljenosti, ponavadi je to kopija diplome. Na koncu morate dobiti tudi potrdilo o lektoriranju in originalni račun.

Kako pa veste, kdo je res dober lektor, ki nudi top lektoriranje? Pomembno je, da pregledate čim več različnih ponudb in se šele po temeljitem razmisleku zares odločite, koga boste izbrali. Cena v lektoriranju ni vse – dobrega lektorja lahko dobite že zelo ugodno, po drugi strani pa vas lahko tudi tisti, ki računajo največ na lektorsko stran, kdaj razočarajo. Da se temu izognete, predlagamo, da se obrnete na Omisli.si. Tukaj so zbrani vsi preverjeni in ocenjeni ponudniki, med katerimi boste zagotovo našli tistega, ki vam najbolj ustreza. Oddajte povpraševanje in preglejte ponudbe, ki jih prejmete. Z lektorji se podrobno posvetujte, šele nato pa sprejmite končno odločitev.

Kako postati lektor?

Razmišljate o tem, da bi tudi vi postali lektor? Zagotovo ta poklic zahteva veliko natančnosti, vztrajnosti in veselja do slovenskega jezika. Prav tako tudi visoko razvito sposobnost koncentracije – vsakemu od nas se kdaj zgodi, z mislimi zaplava nekam stran, ampak lektor je tisti, ki se mora kljub stresnim situacijam ali utrujenosti znati obvladovati in skoncentrirati. Če se vidite v tem, kar pogumno naprej. Za opravljanje poklica lektorja je potrebna visokošolska izobrazba, čim boljša splošna razgledanost, posluh za materinščino, odlično poznavanje slovenskega jezika, slovnice, pravopisa in jezikoslovja nasploh ter sposobnost za oblikovanje besedil.

Če se odločite za poklic lektorja, vam poleg podrobnega poznavanja slovenskega jezika izjemno koristi tudi poznavanje latinščine in drugih tujih jezikov, še posebej angleščine. Lektorstvo se pogosto tesno prekriva tudi s prevajalstvom. Če boste kot lektor lektorirali tudi strokovna in znanstvena besedila, morate obvladati strokovno terminologijo. Poklic lektorja je v bistvu učenje skozi vse življenje; ves čas je treba poglabljati in širiti svoje znanje, saj nastaja vse več novih izrazov.

Preverite tudi: LEKTORIRANJE DIPLOMSKE NALOGE

Ali obstaja program za lektoriranje teksta?

V tujini različni programi, ki preverjajo slovnično, pravopisno in stilsko ustreznost besedila, niso nobena redkost. Predvsem novinarji in uredniki imajo ponavadi nastavljene programe, ki jim sproti zaznavajo morebitne napake. Obstajajo tudi programi, ki med pisanjem prikazujejo zahtevnost stavčnih struktur in pokažejo stopnjo izobraženosti, ki naj bi jo imeli ljudje, ki so najbolj primerni za branje in optimalno razumevanje napisanih stavčnih struktur. Če torej novinar piše enostavne enostavčne povedi, program zazna, da je besedilo primerno za ljudi z nižjo stopnjo izobraženosti, na primer z dokončano osnovno šolo. Na podlagi tega lahko novinarji prilagajajo zahtevnost svojega besedila glede na svojo ciljno publiko.

V Sloveniji so takšni programi sicer redkost, kljub temu pa obstaja online lektoriranje, ki nadomesti marsikaterega lektorja. Večina lektorjev ni redno zaposlenih za polni delovni čas, tudi vse manj medijev ima svojega lektorja, pri manjših spletnih medijih pa lektorjev v večini primerov ni. Amebis Besana je na primer avtomatska lektorica, ki rešuje vse vaše jezikovne tegobe, kjerkoli in kadarkoli si zaželite. Ima štiri uporabniške uporabniške vmesnike: Besana za Word, Besana Mini, Besana za brskalnike in Besana Pregibnik.

Najbolj popularen vmesnik je Besana za Word, saj vam omogoča, da svoje besedilo lektorirate kar med pisanjem v Wordovem dokumentu. Vse slovnične napake se podčrtajo z zeleno ali modro barvo. Če z desnim klikom kliknete na podčrtano besedo, se vam prikaže predlagani popravek. Za osebno nekomercialno rabo vas avtomatska lektorica Besana za Windows stane 8,10 €/mesec oziroma 97,2/ €/leto. Če želite neomejeno spletno preverjanje besedil na računalniku macOS ali Linux, se morate prijaviti z veljavno licenco.

Kje naročiti lektoriranje angleških besedil?

Če potrebujete lektoriranje angleških besedil, bodo za to najbolj primerni lektorji, ki so doštudirali tudi angleščino in/ali druge tuje jezike. Danes sicer večina lektorjev nudi tudi lektoriranje angleških besedil in prevajanje v slovenščino, vendar bodo najbolj zanesljivi zagotovo tisti, ki imajo s tem največ izkušenj in ustrezno izobrazbo. Če ste v dvomih, lahko lektorja vedno zaprosite tudi za dokazilo o usposobljenosti, ponavadi vam le-to posredujejo kar sami od sebe. Kot rečeno, pa vam že skoraj vsak lektor nudi tudi prevode iz angleščine in lektoriranje angleških besedil.

Če pošljete v lekturo svojo diplomsko ali magistrsko nalogo, je skorajda samoumevno, da vam lektor ponudi tudi prevod ali lekturo povzetka z manjšim doplačilom. Če potrebujete lekturo ali prevod daljših besedil, je priporočljivo, da se o lektorjih dobro pozanimate in pregledate več ponudb. Če niste prepričani, kje najti zanesljivega lektorja, vam svetujemo, da se obrnete na Omisli.si. Tukaj so zbrani vsi preverjeni in ocenjeni ponudniki, ki vas ne bodo razočarali. Oddajte povpraševanje in si oglejte ponudbe, ki jih boste dobili. Glede na vašo specifično situacijo boste le na tak način izvedeli točno ceno.

Ali je lektoriranje obvezno?

Lektura teksta z nobenim zakonom sicer ni opredeljena, je pa obvezno v nekaterih institucijah. Denimo, nekatere fakultete zahtevajo lektoriranje diplomske naloge / magistrske naloge in doktorske disertacije. Vsekakor je lektura priporočljiva v vseh organizacijah, ki karkoli javno objavljajo oz. dajejo besedila na ogled množicam ljudi (npr. mediji / podjetja). V praksi se izkaže, da spletni mediji besedil večinoma ne lektorirajo. Tudi ta prispevek ni lektoriran, vsaj s strani lektorja ne.

Ker je slovenščina precej zahteven jezik, je malo verjetno, da kot avtor poznate vsa pravopisna, slovnična in stilska pravila. Le pravopisno, slovnično in stilsko dovršeno besedila lahko naredijo dober in želen vtis na bralca.

lektoriarnje cena - lektor
Četudi z zakonom sicer ni opredeljeno, je pa obvezno v nekaterih institucijah (npr. večina fakultet to zahteva lektoriranje diplomske naloge / magistrske naloge in doktorske disertacije).

Kaj morate zahtevati od lektorja ob lektoriranju?

Seveda želite dobro lektorirano besedilo, torej kvalitetno, strokovno in predvsem natančno lekturo. Da bo cilju zadoščeno, od lektorja zahtevajte:

 • izračun cene lektoriranja vnaprej (ponudba / cenik / cena)
 • potrdilo o lektoriranju (za lektoriranje diplome ali magisterija celo obvezno)
 • lektorirano besedilo z vidnimi popravki
 • lektoriran čistopis, kjer popravki niso vidni
 • potrdilo o usposobljenosti lektorja (npr. potrdilo o diplomi)
 • izdan račun, saj veste, brez računa se ne splača (tudi morebitne reklamacije bodo tako izvedljive).

Kdo nadzira lektorje? Obstaja licenca za lektoriranje?

Krovne organizacije, ki bi podeljevala licence za lektoriranje in vršila nadzor v Sloveniji ni. Obstaja Lektorsko društvo Slovenije, ki želi zavzeti tak položaj, trenutno pa onkraj priporočenih cen nima večjega vpliva na stroko. Še ena organizacija, ki bi to lahko urejala, je Slavistično društvo.

lektoriranje cena slavist slovenist
Krovne organizacije, ki bi podeljevala licence za lektoriranje in vršila nadzor v Sloveniji ni.

Kako dolgo moram čakati na lektoriranje?

Večina lektorjev delo opravi znotraj tedna dni, včasih pa že isti ali naslednji dan, odvisno od zasedenosti lektorja in dolgoročnosti sodelovanja. Od hitrosti lekture je tudi odvisna cena lektoriranja. Ekspresna lektura je lahko tudi 2-krat dražja.

Katere veščine mora obvladati lektor?

Zaželeno je, da je lektor tudi pisec besedil in naravni govorec (maternega) jezika z veliko sposobnostjo koncentracije ter nizko stopnjo površnosti.

Koliko lahko lektor spremeni besedilo? Ali je lektoriranje velik poseg v tekst?

Vloga lektorja ni vloga urednika, četudi je meja včasih zabrisana. Lektor mora torej čim manj posegati v besedilo, saj sicer besedilo izgubi »dušo avtorja« in je takšno lektoriranje lahko celo avtorsko sporno (poseg v avtorske pravice). Idealno je, da lektor popravi le tisto, kar je pravopisno, slovnično in slogovno nujno.

Katera besedila so primerna za lekturo?

Nekateri lektorji se specializirajo za samo določene tipe besedil in lahko zatorej računajo več, saj področje bolje poznajo. V splošnem pa velja, da lahko lektor opravi lektoriranje širokega spektra besedil v slovenskem in tujem jeziku (npr. angleščina): strokovna besedila, leposlovna besedila, diplomske in magistrske naloge, celotne spletne strani / aplikacije, marketinška besedila (letaki, plakati, …), itd.

 

Kdo se največkrat odloči za lektoriranje?

Ker je lektoriranje diplomske naloge obvezno (tudi magistrske / doktorske), so ravno študenti tisti, z največjo potrebo po lektorjih. Mediji navadno lektorja zaposlijo ali za lekturo sklenejo pogodbo o daljšem sodelovanju z lektorjem ali lektorsko agencijo. Sicer pa opažamo tudi vse večji interes različnih poslovnih subjektov (podjetja), ki pri lektorjih naročajo lektoriranje spletnih strani, aplikacij, marketinških (lektura letakov, brošur, revij, …) ter drugih materialov (npr. lektura cenikov).

Na 24ur.com preveri katero so koraki za prenovo doma in koliko to stane?

Kaj vse dela lektor?

Lektor se prvenstveno ukvarja z lektoriranjem, seveda. Poleg tega pa mnogi nudijo še ostale storitve:

 • lektoriranje besedil
  • lektoriranje diplomskih / magistrskih nalog ter doktorskih disertacij
  • lektoriranje seminarskih / projektnih nalog
  • besedil s spletnih strani oz. aplikacij ali celotnih spletnih strani / aplikacij
  • lektoriranje marketinških materialov, oglasnih sporočil, letakov, brošur, cenikov
  • strokovnih besedil s področja prava ali medicine
  • lektoriranje prispevkov / člankov / dopisov
 • prevod / prevajanje besedil in delov besedil (npr. prevod povzetka diplomske naloge)
 • tehnični pregled diplomskih / magistrskih nalog (vsaka fakulteta ima drugačne zahteve po tehnični ustreznosti dokumenta)
lektura cena moški
Lektor velikokrat poskrbi še za prevod in tehnični pregled diplomske / magistrske naloge.

PRIPRAVLJENI NAJETI LEKTORJA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH LEKTORJEV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih lektorjev


ocena bralcev
5 od 4

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno