Revija Nasvet strokovnjaka

Dober računovodja: Kako izbrati računovodstvo?

dober racunovodja-nujna-pomoc-pri-vodenju-podjetja

Kazalo

ocena bralcev
5 od 2

Ko se odločate o tem, kateri računovodski servis ali računovodjo izbrati, ne mislite le na to, kako vam bo dober računovodja prihranilo denar z davčno optimizacijo in vas ognilo potencialnim težavam z davčno upravo (DURS), temveč tudi, kako vam lahko računovodstvo zagotavlja uporabne informacije za vaš posel. Ko pomislimo na računovodje imamo v mislih suhoparne matematičarje z vrhunskim redom, vendar so dobri računovodje lahko veliko več. Dober računovodja ti bo interpretiral te številke na način, da boste razumeli, kaj pomenijo za vaš posel. Ko boste izbirali pravo računovodstvo za vaš posel, vam bo v pomoč spodnji seznam stvari, ki jih morate vprašati pred najemom računovodskega servisa za vaše podjetje.

Pridobite 7 ponudb računovodstev

racunovodstvo cenik dober računovodja


Dober računovodja v Sloveniji

TOP 10 najbolj iskanih računovodij

Če menite, da vam ljubi računovodja manjka na seznamu, mu/jim posredujte to povezavo, da bi ga lahko predlagali strankam, ki iščejo njegove storitve.


Dober računovodja: 9 vprašanj, ki jih morate zastaviti računovodji pred najemom

1. S kakšnimi strankami že dela vaše računovodstvo?

Pomembno je, da računovodja pozna vašo branžo, saj so pravila precej specifična. Restavracije imajo denimo težave z napitninami, nepremičninske agencije poročajo na točno določen način, gradbeniki upravljajo s plačami tujih državljanov, itd. Potrebujete torej računovodstvo, ki že pozna vašo dejavnost preko obstoječih strank.

2. Je dober računovodja na voljo celo leto?

Nekateri računovodje zaprejo svoja vrata takoj po letnih izidih in poročilih in jih odprejo ponovno prihodnje leto. Če boste potrebovali sprotno svetovanje in storitve, morate to razčistiti na začetku.

Preverite tudi: Katere poklice izriva umetna inteligenca? + Seznam AI aplikacij

3. Kakšne so vaše izkušnje z DURS-om?

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je dobro računovodjo, ki je prej delala na davčni upravi? Če ne, vprašajte kakšne primere so že reševali z DURS-om, ki se tičejo vaše dejavnosti in kakšen je bil izid. Preventiva je vedno boljša.

4. Ste konservativno ali agresivno računovodstvo?

Nekatera računovodstva bi najraje vse naredila v prid davčne in »za vsak slučaj«, da le ne bi šlo kaj narobe. Spet drugi vam bodo ponudili odpis pravzaprav vseh možnih dajatev. Pomembno je, da se sami opredelite kateri del tega spektra je vam udoben in se glede na to odločite za vam bližjo računovodsko taktiko.

5. Kako dober računovodja zaračunava računovodske storitve?

Nekateri računovodski servisi vam računajo na uro, drugi na mesec, tretji na količino opravljenih storitev (izdanih računov, obračunanih plač, itd.). Ne glede na to, kakšen pristop vam ustreza, bodite striktni pri tem, da vam računovodstvo poda realno oceno njihove cene. Bodite tudi pozorni na dodatne storitve kot so delimo letne bilance.

6. Kateri računovodski program uporablja dober računovodja?

Ne izbirajte računovodstva na podlagi programa, ki ga uporablja, saj je to za vas skoraj nepomembno. Res pa je, da če želite enostavno migrirati med računovodstvi, prav pride, da oba uporabljata enak program.


RAČUNOVODJE se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke
največ strank v SLO
brezplačen vpis


7. Kako pogosto bova komunicirala glede tem, ki se nanašajo na davke?

Pomembno je, da se vi in vaš računovodja počutita udobno v količini komunikacije. Nerodna reč je, da se vas začne računovodstvo izogibati ali vi njega. Odnos mora biti partnerski.

Preberite tudi: POVPREČNE CENE ZA RAČUNOVODSKI SERVIS (računovodstvo: cenik) ali forum

8. Pridem jaz do vas ali vi do mene?

Dober računovodja je prilagodljiv. Eni smo vajeni osebnih stikov, drugi e-maila in kamere. Prepričajte se, da vi in vaš računovodja spadata v isto skupino ljudi. Prav pride, če je vaše računovodstvo dosegljivo na telefon, e-mail in seveda osebno. Pogovorite se o tem ali boste vi obiskali njih ali oni vas.

9. Kakšna poročila lahko pričakujem od računovodje?

Vsa računovodstva vam ne bodo ponudila mesečnega poročanja o vaših ključnih finančnih kazalcih, prav pa pridejo te informacije, da jih ni potrebno vam zbirati na kup. Nekatera računovodstva vam to opravijo brezplačno, drugi dodatno zaračunajo. Spet tretji se poročanju izogibajo. Uskladite svoja pričakovanja glede poročanja že pred najemom.

Kontaktirajte preverjene računovodske servise
ocena bralcev
5 od 2

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno