Slavnostna večerja – kako do uspešnega večera?

ocena bralcev
5 od 1

Z osnovnimi pripravami, sestavljanjem jedilnika in dinamično skupino gostov je slavnostna večerja zagotovljen uspeh. Kot gostitelj morate biti pripravljeni na kakršnekoli može pripetljaje, da lahko omogočite dobro vzdušje in prijetno počutje vaših gostov. Ste se naveličali nočnih izhodov, ki se po mladostniškem druženju s prijatelji navadno končajo s popivanjem v lokalih? Morda ste pripravljeni izkusiti nekaj novega in tako vstopiti v svet odraslih – kot gostitelj lahko prikažete svoje organizacijske sposobnosti in obenem obnovite stike s starimi znanci.

Pošljite povpraševanje preverjenim catering ponudnikov
Slavnostna večerja se lahko sprevrže v sproščeno druženje s prijatelji
Slavnostna večerja se lahko sprevrže v sproščeno druženje s prijatelji

OČISTITE STANOVANJE

Prostor, v katerem gostite, že v samem začetku pusti močan vtis – ali bo ta dober ali slab je popolnoma odvisno od vas. V primeru, da imate namen slavnostno večerjo sprevreči v poslovno druženje s svojim šefom, čimprej poprimite za metlo! Očistite vse vidne površine in z lahkotno dekoracijo poživite prostor. Že preprosta vaza svežih rož ali čipkast prt kuhinjo ali jedilnico spremeni v primerno sobo za druženje s prijatelji. Če ne želite, da gostje vstopajo v določene prostore (na primer vašo spalnico), preprosto zaprite vrata ali jih zaklenite, ostala pa pustite odprta.

Poskrbite tudi za povsem vsakdanje stvari – v stanovanje spustite svež zrak preko odprtih oken,, v kopalnici poskrbite za zadostno količino toaletnega papirja na vidnem mestu, v hodnik pa postavite obešalnik, kamor bodo gostje odlagali plašče. Več koristnih nasvetov najdete tukaj.

> Preverite tudi: Koliko stane povprečna poroka v Sloveniji (+ catering cenik)?

Seveda lahko v skrajnem primeru najamete prostor in tako čiščenje stanovanja odložite na drugi mesec.RAZPOŠLJITE VABILA

Povabljeni bodo odločali o uspehu ali porazu vaše svečane večerje.
V primeru, da organizirate manjše, bolj intimno druženje (8 do 12 oseb), nikakor ne vabite ljudi, ki se med seboj ne poznajo. Pogovor bo tako težje stekel, sami pa boste zaposleni s tekanjem od enega do drugega znanca z namenom, da se nihče ne počuti zapostavljeno.

Pozorni bodite tudi na število povabljenih. Če v organizaciji dogodkov, podobnim večernim srečanjem, niste preveč izkušeni, si ne postavljajte prevelikega izziva. Povabite le toliko ljudi, kolikim boste lahko stregli in posvečali primerno mero pozornosti. Obstaja pa tudi možnost, da bo kdo izmed povabljenih povabilo zavrnil ali prihod po prvotni pritrditvi kasneje odpovedal zaradi različnih razlogov.
Manjše število gostov pa ni povezano le z manjšim nivojem stresa, temveč tudi z nižjimi stroški. Ob izdajanju vabil potencialnim gostom izrecno sporočite, če smejo s seboj pripeljati tudi družinske člane. V tem primeru naj vam sporočijo končno število gostov z njihove strani. Ne želite namreč, da se vaš stari znanec iz študijskih let prikaže z ženo in štirimi otroki, za katere ne boste imeli dovolj pripravljene hrane in pijače.

Seveda pa je načinov vabljenja gosta ogromno. Pišete jim lahko preko e-maila ali socialnih omrežij, jih pokličete preko telefona ali pa uberete staromodnejšo pot – natisnete nekaj klasičnih vabil, ki jih nato preko pošte razpošljete znancem.

SESTAVITE JEDILNIK

Slavnostna večerja navadno poteka po hodih. Za nošenje hrane je pametno zaposliti nekoga, ki je vešč kar se tiče kuhinjskih opravil (kuhanje, strežba, čiščenje …). Zato je najpametneje zaposliti catering službo, ki bo s svojimi dolgoletnimi izkušnjami poskrbela za prijeten in tekoč potek večerje.


PRIPRAVLJENI NAJETI CATERING?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH CATERING PONUDNIKOV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih catering ponudnikov

Kot predjed lahko nudite mnogo različnih jedi, seveda pa jih lahko prilagajate svoji kulturi ali dieti (pozornost je potrebno posvetiti tudi prehranjevalnim navadam ali omejitvam vaših gostov). Klapavice, školjke, ostrige, špinačna omaka, krožnik zelenjave, narezek ali kruhki so tradicionalne in ene izmed najosnovnejših oblik predjedi, katere lahko med samimi pripravami na večerjo perfekcionirate.

Preprostejše kot bodo jedi, lažje vam bo. Fondue, različne vrste mesa, kozice, pokrovače in klobasice so odlične ideje za naslednji hod, katere pa načrtujte tudi časovno. Ko se zaključi eden izmed obrokov, gostom pustite možnost za pokušnjo vin ter vmesno pomenkovanje.

Tudi sladice servirajte v manjših porcijah. Piškoti, kepice sladoleda ali sorbeta, skodelica pudinga ter sadje so odlične opcije za zaključek obeda. Če želite za sam konec ustvariti posebno vzdušje, gostom ponudite starejše vino s temno čokolado in eksotičnimi siri.

Pripravite lahko tudi preprostejše jedi
Pripravite lahko tudi preprostejše jedi

NE POZABITE NA PIJAČO

Različni gostje imajo različne želje in navade, zato hladilnik ali bar napolnite s številnimi pijačami – vse od prefinjenih vin do preprostih piv. Veliko pa je seveda odvisno tudi od tematike vaše večerje.

Za bolj sproščeno druženje s prijatelji je seveda pivo najboljša izbira.

Za pripravo koktejlov lahko vsekakor zaposlite catering, ki bo vse potrebno prinesel s sabo. V nasprotnem primeru pa si zagotovite vse potrebne sestavine za dva najosnovnejša koktejla – martini (žganje, vodka, suhi vermut, zelene olive) in margarita (tekila, Cointreau, liker, limete).

Če sami ne čutite večje strasti za prefinjene alkoholne pijače, pa jo zagotovo čuti kateri izmed povabljenih. Da ustrežete tem željam, priskrbite klasičnega Johnnieja Walkerja, Hennesyja, Jamesona in ostale klasike. Pripravite tudi kozarce, ki prefinjenosti ne bodo dodali zgolj dekoraciji, temveč tudi okusu. Ob serviranju vsekakor ne pozabite na kocke ledu, ki bodo pijače še dodatno osvežile.

Zagotovo se bo v nekem delu večera našel razlog za kvaliteten, ohlajen kozarec šampanjca, ki pa ga lahko gostom kot pijačo dobrodošlice ponudite že pred večerjo. Če dogodek organizirate z namenom, da povabljenim sporočite pomembno novico, slavje zapečatite s penino z zlatimi lističi.

Vino je zagotovo ena večjih investicij, zaradi katere slavnostna večerja pridobi na svojem dejanskem pomenu. O željah glede določenih vin povprašajte povabljence, saj boste tako najlažje ustregli njihovim željam brez večjega brskanja med policami trgovin. Seveda se lahko poslužite tudi preprostih, klasičnih vin, kot sta Sauvignon ter Chardonnay.

Za gostinske ponudnike pokukajte na Omisli.si!


PRIPRAVLJENI NAJETI CATERING?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH CATERING PONUDNIKOV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih catering ponudnikov
ocena bralcev
5 od 1