Ali ste že kdaj prevozili znak STOP?

ocena bralcev
0 od 0

Večina se vas najverjetneje sprašuje, kakšno zvezo ima prometni znak s cateringom. Čeprav sprva ni očitno, je treba vedeti, da tudi pri tej dejavnosti obstajajo omejitve – ne zaradi posebnih želja gostov ali njihovega prepričanja, ampak zaradi njihovih zdravstvenih »omejitev«. Alergije na posamezne sestavine v jedeh so v zadnjih letih vedno bolj razširjene, za ponudnika catering storitev pa predstavljajo velik STOP.


PRIPRAVLJENI NAJETI CATERING?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH CATERING PONUDNIKOV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih catering ponudnikov

Poznamo 14 glavnih skupin alergenov, ki ob zaužitju povzročajo različne alergijske reakcije, zato moramo poskrbeti, da jih ni v hrani, ki jo ponudimo.

> Preverite tudi: Koliko stane povprečna poroka v Sloveniji (+ catering cenik)?

Na katere alergene moramo biti pozorni?

 1. ŽITA, KI VSEBUJEJO GLUTEN (pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut, njihove križane vrste ali proizvodi iz njih)
 2. RAKI IN PROIZVODI IZ NJIH
 3. JAJCA IN PROIZVODI IZ NJIH
 4. RIBE IN PROZVODI IZ NJIH
 5. ARAŠIDI IN PROIZVODI Z NJIH
 6. ZRNJE SOJE IN PROIZVODI IZ NJEGA
 7. MLEKO IN MLEČNI PROIZVODI, KI VSEBUJEJO LAKTOZO
 8. OREŠČKI – mandeljni, orehi, lešniki, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija) – IN PROIZVODI IZ NJIH
 9. LISTNA ZELENA IN PROIZVODI IZ NJE
 10. GORČIČNO SEME IN PROIZVODI IZ NJEGA
 11. SEZAMOVO SEME IN PROIZVODI IZ NJEGA
 12. ŽVEPLOV DIOKSID IN SULFITI (v koncentraciji več kot 100mg/kg ali 10mg/l, izraženi kot SO2)
 13. VOLČJI BOB IN PROIZVODI IZ NJEGA
 14. MEHKUŽCI IN PROIZVODI IZ NJIH


Pri znaku STOP se znamo ustaviti

Mnogokrat se naročniki ne odločijo za catering, saj jih skrbi, da ponudnik ne bo upošteval naročenega ali da se bo v hrani vseeno pojavil alergen. S 14. 12. 2014, ko je stopila v veljavo Uredba 1169/2011/EU o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, ki predpisuje označevanje alergenov v živilih, so nam s strani proizvajalcev, pridelovalcev in dobaviteljev na voljo vsi podatki o vsebnostih alergenov v surovinah, ki jih uporabljamo. Skrbno spremljanje označb in pravilna priprava v kuhinji lahko popolnoma izključita alergene iz jedi.

Slika 1: Vzorčni primer tabele alergenov (Vir: Arhiv podjetja S.M.I.L.E. & G.O.)

Kadar so med gosti alergiki, se potrudimo pripraviti jediilnik brez alergenov, da ni možna navzkrižna kontaminacija, ki je ob pripravi jedi z alergeni in brez njih v isti kuhinji sicer možna.

Kako preprečiti navzkrižno kontaminacijo?

Ko smo poskrbeli, da so na zalogi surovine brez alergenov, moramo zagotoviti, da te brez njih tudi ostanejo. Zaradi tega se površine za pripravo strogo ločijo, kar v praksi pomeni, da se jedi z alergeni pripravljajo na ločenih deskah, v ločenih posodah, z ločenimi pripomočki. Tudi pri kuhanju, pečenju, cvrtju itd. sprejmemo enake ukrepe. Le tako lahko naročnikom zagotovimo jedi, ki so za njih in njihove goste popolnoma varne.

Cena ni pomembna

Ko gre za zdravje, ponavadi ne gledamo na ceno. Ljudje so prepričani, da je hrana brez alergenov dražja, kar načeloma drži, a če znate pravilno izbirati sestavine, se to na ceni ne bo poznalo. Cateringi, prirejeni za alergike, običajno niso dražji od klasičnih cateringov, so pa izjeme. Povprašajte omisli.si/catering ponudnika po tabeli alergenov. Ta vam jo bo z veseljem posredoval pri pripravi jedilnika, vi in vaši gostje pa boste lahko na praznovanju brez skrbi uživali v jedeh, ki vam jih bodo pripravili.


PRIPRAVLJENI NAJETI CATERING?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH CATERING PONUDNIKOV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih catering ponudnikov
ocena bralcev
0 od 0