Prizidek k hiši: Cena, ideje, gradbeno dovoljenje in preverjeni izvajalci

ocena bralcev
5 od 1

Prizidek k hiši postaja vse bolj priljubljen. Prizidki namreč predstavljajo hitro rešitev stanovanjskega problema oz. če primanjkuje prostora v obstoječi hiši. Velikokrat se za to odločajo mlajše generacije, ki si ne morejo privoščiti nakupa lastne nepremičnine oz. nakupa parcele, na kateri bi gradili. Vendar pa lahko prizidek predstavlja tudi velik finančni zalogaj, če se pred tem ne pozanimate o cenah, vrstah prizidkov, času gradnje in podobnim. Pri vsem tem pa vam bo v veliko pomoč platforma Omisli.si/gradnja-hise-na-kljuc, ki primerja in rangira različne ponudnike. Tako vam hitro ter brezplačno pokaže, komu lahko zaupate in katerega izvajalca se vam najbolj splača izbrati za izdelavo prizidka…

Kazalo >

PRIZIDEK: CENA

povprečne cene za gradnjo prizidka ter ceniki

800-1200 EUR/m2

Kontaktirajte preverjene izvajalce za gradnjo prizidka (ponudbe / cene)

PrizidekCena
Montažni prizidek k hiši800€ do 1400€ na m2
Leseni prizidek k hiši700€ do 1300€ na m2
Zidani prizidek k obstoječi hiši600€ do 1200€ na m2
Prizidek z ravno streho550€ do 1150€ na m2
Prizidek z zeleno streho580€ do 1190€ na m2
Prizidek na stebrih500€ do 1000€ na m2
Prizidek k hiši na ključ600€ do 1200€ na m2
Gradbeno dovoljenje za prizidek200€ do 5000€

Brezplačno do ponudb za prizidek (preverjeni izvajalci)
Prizidek-k-hiši
Prizidki k hiši so vse bolj popularni

Preverite tudi: KOLIKO STANE HIŠA (CENA GRADNJE HIŠE)?

Montažni prizidek k hiši

Montažni prizidki postajajo ena izmed najpogosteje uporabljenih metod v gradnji prizidkov. Ta izraz se nanaša na vrsto razširitve, ki je vnaprej zgrajena in je pripravljena za namestitev. Včasih so bile razširitve montažnih plošč zelo toge glede prilagodljivosti – v zadnjih letih narašča povpraševanje po bolj kakovostnih montažnih razširitvah, ki omogočajo popolno prilagoditev končnega izdelka. Montažni prizidki vam omogočajo popolnoma prilagojeno razširitev in slog/oblikovanje prilagodijo zunanjosti vašega doma. Montažni deli imajo celo vrsto prednosti in lahko ustvarijo izjemno edinstvene, zanimive in dih jemajoče prostore, v katerih lahko uživate vi in ​​vaša družina.

Dodaten bonus za večino gradbenih del zunaj gradbišča pomeni, da gradbeniki ne bodo v vaši hiši toliko časa in bodo povzročili minimalne motnje v vašem domu.
Kot smo že omenili, so bili negativni učinki starih montažnih razširitev pomanjkanje prilagodljivosti, visoki stroški in dolg čas zaključka.  Razširitve montažnih plošč, ki so danes na voljo, ponujajo bolj priročen način, da imate doma prizidek in imajo tudi boljše izolacijske lastnosti kot prejšnje vrste prizidkov.

Brezplačno do ponudb za MONTAŽNI PRIZIDEK (preverjeni izvajalci)

Najboljše lastnosti montažnih prizidkov so:

  • Ugodne cene-ker so razširitve zgrajene zunaj lokacije, to zmanjša stroške izdelave zaradi razširitev, ki se izdelujejo v tovarnah, kar zmanjša časovni okvir.
  • Hitrejša namestitev-to drastično skrajša čas namestitve in pomeni, da boste lahko uživali v novem prizidku hitreje.
  • Montažni prizidki so izjemno varni, najbolj toplotno učinkoviti in vam omogočajo zmanjšanje stroškov ogrevanja.
Montažni-prizidek
Montažni prizidek dobite po ugodni ceni. Tu preverite koliko časa traja celoten projekt.

Preverite tudi: MONTAŽNE HIŠE: CENA, PREDNOSTI IN SLABOSTI MONTAŽNIH HIŠ


Najboljši ponudniki za gradnjo prizidka na ključ v Sloveniji

TOP 10 najbolj iskanih izvajalcev / gradbenih podjetij / mojstrov / obrtnikov za prizidke


celoten seznam ponudnikov za gradnjo prizidka na ključ   >

Če menite, da vam ljubi ponudnik manjka na seznamu, mu/jim posredujte to povezavo, da bi ga lahko predlagali strankam, ki iščejo njegove storitve.


Leseni prizidek k hiši (masivni / skeletni)

Gradnja lesenega prizidka ima veliko koristi, ne le dodaten prostor in dodano vrednost, ki jo daje vašemu domu. Do lesenega prizidka boste prišli v parih dneh in ne v tednih, kar ne pomeni le manj časa, ampak tudi manj odvisnosti od dobrih vremenskih razmer in zmanjšanje stopnje motenj. Ko je leseni podaljšek zgrajen, lahko nudi tudi dobre stopnje toplotne učinkovitosti, prav tako dobro ščiti pred vetrom in zadržuje zrak, zaradi česar je primeren za vse, ki si želijo z gradnjo lesenega prizidka zagotoviti trajno kakovost.

Če se odločite za podaljšanje lesenega okvirja, boste morali razmisliti o tem, kako je izdelan okvir, o najboljši izbiri za zunanje obloge, ali potrebujete dovoljenje za načrtovanje in še pomembneje, kaj je mogoče doseči v okviru vašega proračuna. Stroški podaljška lesenega okvirja so manjši od tradicionalno zgrajenega prizidka predvsem zato, ker gre za manj delovnih ur. Časovni razpored, potreben za gradnjo, je tudi bolj predvidljiv, saj je manj odvisen od dobrih vremenskih razmer, zlasti če se dela izvajajo v zimskih mesecih.

Brezplačno do ponudb za LESENI PRIZIDEK (preverjeni izvajalci)

Velika večina prizidkov zgrajenih z uporabo lesenega okvirja, je “palic” – tu plošče iz lesenega okvirja na mestu izdela mizar, v nasprotju s tovarniško izdelavo. Konstrukcijski inženir bo oblikoval leseno ogrodje in pripravil specifikacijo velikosti in razreda lesa, ki se bo uporabljal za ogrodje, preklade in kromaste čepe. Mizar bo prevzel ves potreben les prav tako pa ga je mogoče zlahka prevažati skozi območja z omejenim dostopom do mest, na katerih naj bodo plošče.

Mizar bo na svojem mestu sestavil plošče iz lesenega okvirja v skladu s specifikacijami konstrukcijskega inženirja, kar mu omogoča natančne dimenzije in izdelavo plošč po svoji meri. Če ima izbrana zasnova velike zasteklitve, bo morda potreben jeklen ali lepljen okvir portala ali postavitev vratnice. To je mogoče izdelati zunaj gradbišča, dostaviti v odsekih in na mestu pritrditi z vijaki.

Lesen-prizidek
Lesen prizidek je primeren za vse ljubitelje narave

Zidani prizidek k obstoječi hiši (dozidava k hiši)

Zidani prizidek je najpogostejša vrsta prizidkov, saj se sklada z obstoječo hišo, ki jo lahko z zidanim prizidkom neopazno podaljšamo. Preden pa se lotite grajenja prizidka pa se prepričajte o različnih prednostih in morebitnih dilemah, ki bodo nastale pri gradnji prizidka k obstoječi hiši. Dobro je vedeti, da se cena za izgradnjo enega ali dveh nadstropij presenetljivo ne razlikuje tako močno, saj največje stroške predstavljajo prav temelji in strešne kritine. Tako se vam izplača premisliti, ali imate v prihodnosti namen še povečevati svoj stanovanjski objekt, saj boste ob morebitni ponovni gradnji prizidka zopet morali odšteti kar nekaj denarja za temelje in strešne kritine.

Pozorni morate biti tudi na okolico, v kakšnem stanju so tla oziroma podlaga, ali se nanjo da graditi, ali so v okolici kakšna drevesa, korenine, ki bi ovirale gradnjo, pozorni pa bodite tudi na morebitna tveganja poplav, sploh če se vaš objekt nahaja v bližini vode. V veliko pomoč vam je lahko tudi, če se pred začetkom gradnje posvetujete s kom, ki je že bil v procesu gradnje prizidka. Brez dvoma boste zanj imeli veliko vprašanj, na katera vam bo lahko odgovoril in boste s tem prihranili pri času in dolgotrajnem iskanju. Prav tako vam lahko znanec, ki ima z gradnjo zidanega prizidka k obstoječi hiši že nekaj izkušenj, priporoči dobrega arhitekta ali izvajalca.

Brezplačno do ponudb za ZIDANI PRIZIDEK (preverjeni izvajalci)

Koliko bo stala gradnja zidanega prizidka k obstoječi hiši je odvisno od številnih dejavnikov, tako od materiala, velikosti prizidka in tudi zahtevnosti gradnje. Okvirno boste za zidani prizidek odšteli nekje med 1000€ in 2000€/m2. Veliko ljudi se odloči, da za gradnjo zidanega prizidka najame arhitekta oziroma oblikovalca, kar seveda predstavlja dodaten strošek, po drugi strani pa prihranite na času, saj vam arhitekti in oblikovalci znajo svetovati, kar bo olajšalo celoten postopek.

Prizidek z ravno streho

Prizidki z ravno streho lahko nudijo preprosto, stroškovno učinkovito rešitev, ki zasenči vse druge prizidke, zlasti pri številnih manjših prizidkih. Enostavnost gradnje podaljškov ravne strehe in njihova estetskost lahko v mnogih primerih prihranita potrebo po dražji strehi. Ravne strehe so lahko prav tako koristne, kadar bi uporaba obsežne strehe pri gradnji prizidka zasenčila obstoječa okna. Dodatna prednost je tudi to, da lahko prostor izkoristite kot balkon, seveda ob upoštevanju dovoljenja za načrtovanje in gradbenih predpisov.

Ravne strehe so si z leti pridobile nezavidljiv sloves zaradi razvijanja težav. Če niso skrbno načrtovani in izdelani, so nagnjeni k puščanju in toplotnim izgubam, skupaj z napakami, kot so povešeni krovi. Kar lahko pojasni, zakaj so zavarovalnice po navadi previdne glede nepremičnin z velikimi površinami ravne strehe. Na srečo lahko takšne pomisleke razrešimo s težavo, da upoštevamo tri glavne vidike podaljškov ravne strehe: konstrukcijo, izolacijo in obloge. Dvokraka in drsna vrata so odlična izbira, če je vaš podaljšek ravne strehe del bivalnega prostora odprtega tipa.

Brezplačno do ponudb za PRIZIDEK Z RAVNO STREHO (preverjeni izvajalci)

Če na zunanjo stran namestite kuhinjski prizidek s steklenimi vrati, lahko otroke spremljate medtem ko v kuhinji pripravljate obroke. Zdi se, da je ta načrt za izboljšanje stanovanjskih prostorov vse bolj priljubljen in upravičeno velja za enega najsodobnejših modelov podaljškov ravne strehe. Še ena privlačnost razširitev ravnih streh je njihova cena. Običajno boste ugotovili, da so stroški prizidkov z ravno streho veliko manjši kot stroški drugih prizidkov.

Seveda se stroški razlikujejo glede na to kako velika bo vaša streha. Na izdatke bo vplivalo tudi, ali morate najeti arhitekta in gradbenika, ki vam bo pomagal pri projektu, ali se ga boste lahko lotili sami. Običajno ravne strehe zahtevajo manj konstrukcijskega inženirstva in jih je mogoče zasnovati z bolj dostopnim materialom kot poševne strehe. Cena za osnovno podaljšanje se giblje med 1400 EUR in 2000 EUR.

 

Ravna-streha
Ravne strehe so vse bolj priljubljene

Preverite tudi: CENIK GRADBENIH DEL: KOLIKO STANEJO GRADBENE STORITVE (+IZVAJALCI ZA GRADBENA DELA)

Prizidek z zeleno streho

Obstajata dve vrsti zelene strehe: najprej tiste, ki so v bistvu tradicionalni vrtovi na ravni strehi – okrasni prostori, namenjeni redni rekreacijski uporabi. Drugič, obstajajo obsežne zelene strehe, ki imajo “zelene sisteme” z nizkim vzdrževanjem. Običajno so namenjeni zajemanju deževnice. Zmogljivost tovrstne zelene strehe za shranjevanje vode ima nekaj presenetljivih prednosti. Z zelenimi strehami lahko nadomestimo zelene površine, ki jih je vse manj.

Zelene strehe lahko shranijo 75 odstotkov poletne deževnice, ki pade nanje, in do 40 odstotkov zimskih padavin. Zadržana voda napaja zasaditev, hkrati pa počasi izhlapeva nazaj v ozračje. Številni lastniki zelenih streh so ugotovili, da se tudi zvočna in toplotna izolacija močno izboljšata. Zelene strehe lahko celo vplivajo na podnebje z zmanjšanjem učinka “toplotnega otoka”, ki ga povzroča gost urbani razvoj.

Brezplačno do ponudb za PRIZIDEK Z ZELENO STREHO (preverjeni izvajalci)

Skratka, v vročem vremenu lahko pomagajo ohladiti mesta. Prav tako lahko izboljšajo kakovost zraka in izboljšajo razgled na mestne strehe. Zelene strehe lahko namestimo na lope, vrtne zgradbe in prizidke. Zapomniti si je treba, da čeprav se zdi, da ustvarjanje lastnega majhnega območja zelene strehe verjetno ne bo rešilo planeta, če bi vsi ostali sledili temu, bi bil lahko vpliv na okolje velik. Zelene strehe običajno vključujejo hidroizolacijsko membrano in material za koreninsko pregrado, ki sta namenjena zaščiti notranjosti stavbe.

Ko so te plasti stisnjene skupaj, so lahko videti precej debele, zlasti na manjših strukturah. Če želite postaviti zeleno streho na obstoječo konstrukcijo, lahko na novo obstoječo površino dodate novo strešno plast. Bolj ekonomična možnost pa je uporaba predhodno obdelanih preprog ali odej, ki jih je mogoče oblikovati in uporabiti nad obstoječim strešnim sistemom s podporo hidroizolacijskih membran in koreninskih pregrad.

Na tlakovanih strešnih prostorih lahko ta material položite kot trato, da ustvarite strešni vrt. V nekaterih primerih lahko za ozelenitev površine uporabimo vnaprej gojene pladnje ali ploščice z nizko vegetacijo. Globina teh preprog je lahko le 25 mm. Najprimernejše so rastline, ki lahko prenašajo ekstremne temperature, preživijo sušna obdobja in zahtevajo malo vzdrževanja.

Zelena-streha
Zelena streha pomaga ohranjati sožitje z naravo

Preverite tudi: GRADBENO DOVOLJENJE: CENA PO NOVEM GRADBENEM ZAKONU (GZ)

Prizidek na stebrih

Prizidek na stebrih je primeren za bolj masivne hiše, ki so zidane iz težjih materialov. Vašemu domu bo dajal tudi unikaten in edinstven videz, saj bodo stebri pričarali novejši stil, ter nudili oporo vašemu domu. Stebre lahko izdelate iz različnih materialov, takšnih ki bodo v skladu z vašim okusom, mojstri pa vam z veseljem pomagajo pri izbiri le teh. Svetujejo vam tudi, kakšen material je najbolj primeren za konstrukcijo vaše hiše. Stebri so primerni za notranjost kot tudi zunanjost vašega prizidka, prav zaradi tega pa so zelo priljubljeni med uporabniki, saj se lahko sami odločajo o postavitvi stebra.

Brezplačno do ponudb za PRIZIDEK NA STEBRIH (preverjeni izvajalci)

Izgled stebra si lahko izberete sami, na voljo pa imate veliko različnih oblik, motivov in ornamentov, ki celotni videz še bolj popestrijo in obogatijo. Odločate se lahko med starinskim videzom, ali pa si izberete steber modernejšega videza, odvisno od okusa vsakega posameznika. Zaradi raznolikih ponudb vrste stebrov, se lahko svobodno odločate med različnimi cenami in tako ostanete znotraj vašega proračuna.

Prizidek k hiši na ključ

Hiše na ključ so bile od nekdaj znane po tem, da so si jih lahko privoščili le bogati ljudje, prav tako tudi prizidki niso bili tako ugodni, kot pri navadnih hišah. S časoma so cene teh hiš postale dostopne tudi ljudem, ki niso hoteli porabiti toliko denarja za hišo na ključ. S padcem cen hiš na ključ pa se je izboljšal tudi cenovni razred prizidkov, ki so tako postali dostopnejši in vse bolj popularni.

Estetski videz prizidka k hiši na ključ ima prav tako široko paleto izbire, kot pri ostalih hišah, tako da se lahko uporabniki odločijo za prizidek, ki bo najbolj ustrezal njihovim željam. Prizidek k hiši na ključ je odlična izbira za vse tiste, ki nimajo veliko časa, ter želijo enostavno in hitro rešitev za povečanje bivalne površine njihovega doma. Seveda je cena teh prizidkov lahko dražja od ostalih, vendar s pravilno izbiro mojstrov, ter organizacije lahko ceno prizidka ohranite v okviru vašega proračuna.

Brezplačno do ponudb za PRIZIDEK K HIŠI NA KLJUČ (preverjeni izvajalci)

Gradbeno dovoljenje za prizidek (cena)

Cena dovoljenja je odvisna od narave dela in stroškov projekta. Običajno se cena giblje med 200€ in 5000€, povprečni stroški pa so 1000€. Dovoljenja za manjše projekte stanejo le 100€, dovoljenje za večjo prenovo in gradbena dela pa kar 5000€. Ti stroški dovoljenj so neizogibni stroški, povezani z gradbenimi projekti, zato jih morate že od samega začetka vključiti v svoj proračun, ne glede na to, ali gradite nov dom ali razširite obstoječo nepremičnino.
Na ceno dovoljenja lahko vplivajo nekateri ali vsi naslednji dejavniki, odvisno od vaše lokacije in narave vašega projekta:
Velikost in kakovost nove strukture, predvidena uporaba nove strukture, lokacija (na primer bližina šol), zapletenost opravljenega dela, vključno s tem, ali je treba porušiti obstoječo nepremičnino. Prav tako pa na ceno vplivajo tudi vrednost dela (navedena pogodbena cena) ,število dovoljenj, ki jih potrebujete, čas, ki je potreben, da gradbeni organ oceni vlogo ter morebitne pristojbine za pregled.

Pridobitev gradbenih dovoljenj je zakonska obveznost. Dovoljenja opredeljujejo delo, ki ga nameravate opraviti na novi ali obstoječi nepremičnini, in so uradna odobritev vaših načrtov s strani pooblaščene agencije v skladu z vso veljavno zakonodajo. Da se ne bi oddaljili od svojih prvotnih načrtov, agenti v različnih fazah obiščejo vaše gradbišče in odobrijo delo. Neupoštevanje smernic vašega dovoljenja ima lahko resne posledice.

Nujnost vloge za gradbeno dovoljenje pomaga zagotoviti, da katera koli nova konstrukcija ali kakršna koli sprememba obstoječe konstrukcije izpolnjuje varnostne predpise. Na primer neustrezna električna napeljava lahko predstavlja požarno nevarnost; vendar oddaja dovoljenja potrjuje, da vaši načrti niso nevarni. Dovoljenja bodo morda potrebna tudi za zagotovitev, da je nepremičnina v skladu z okolico.

Prizidek Cena
Montažni prizidek k hiši 800€ do 1400€ na m2
Leseni prizidek k hiši 700€ do 1300€ na m2
Zidani prizidek k obstoječi hiši 600€ do 1200€ na m2
Prizidek z ravno streho 550€ do 1150€ na m2
Prizidek z zeleno streho 580€ do 1190€ na m2
Prizidek na stebrih 500€ do 1000€ na m2
Prizidek k hiši na ključ 600€ do 1200€ na m2
Gradbeno dovoljenje za prizidek 200€ do 5000€

Preverite tudi: KOLIKO STANE ARHITEKT (PGD/DGD, PZI, PID, IDP, PZR, INTERIER)?

Kateremu izvajalcu za prizidek k hiši zaupati (mojstri, inženiringi / gradbena podjetja / obrtniki)?

Tukaj so našteti nekateri ponudniki za gradnjo različnih prizidkov k vaši hiši, Če pa si hočete zagotoviti že preverjene gradbenike, mojstre itd., pa se obrnite na omisli.si, saj tukaj redno preverjamo naše ponudnike in tako prihranite pri času in denarju, ki bi ga izgubili med iskanjem drugih ponudnikov.

ENGIRIA GRADBENO PODJETJE CELJE D.O.O., FAMA D.O.O., GRADBENO PODJETJE FRAMGRAD D.O.O., GRADBENA DELA, ALEN TOPČIĆ, S.P., PMUA, GRADBENA HIŠA SKUBIC D.O.O., GRADBENIŠTVO DEMAG, DENI ARSOV S.P., GRADBENIŠTVO NUŠA GRUBELNIK S.P., GRADBENIŠTVO ŠTRAJHAR, ZAKLJUČNA DELA V GRADBENIŠTVU, D.O.O., GRADBENIŠTVO TEMNIKAR, GRADBENO PODJETJE GPC D.O.O., GRADBENO PODJETJE TERAKOP D.O.O., GRADNJE IGEM, GRADBENO PODJETJE D.O.O., GRADNJE ŽVEPLAN D.O.O., GSP, GRADBENO PODJETJE, D.O.O., KDZ PLAN, GRADBENIŠTVO, TRGOVINA IN STORITVE, D.O.O., LEGARTIS, GRADBENO PODJETJE D.O.O.,


PONUDNIKI ZA GRADNJO PRIZIDKOV se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke ?‍♂️
največ strank v SLO ?
brezplačen vpis ?


MARCEN GRADBENO PODJETJE ZA GRADNJO IZ VZDRŽEVANJE D.O.O., NEPREMIČNINE GRADISAN GRADNJE, NAJEMI IN DRUGE STORITVE, D.O.O., NOVITTA TRGOVINA IN SERVIS, D.O.O., OBNOVI DOM, ZAKLJUČNA GRADBENA DELA, PLAN B D.O.O., RAKAN GRADBENIŠTVO IN TRGOVINA D.O.O., SENGOST D.O.O., SLEMENŠEK D.O.O., SPLOŠNA GRADBENA DELA NUSRET BRADIĆ S.P., SPLOŠNA GRADBENA DELA, KRISTIAN PESKO S.P., STANE D.O.O., GRADBENO PODJETJE, STIPLOVŠEK GRADBENO PODJETJE, D.O.O., BELO 20, ŠMARJE PRI JELŠAH, ZAKLJUČNA GRADBENA DELA ŠEMSUD HADŽIĆ S.P., ZAKLJUČNA GRADBENA DELA URBAN ŠTRIGL S.P.

Preverite tudi: CENE ZA NOTRANJE OBLIKOVANJE, NOTRANJI DIZAJN IN IDEJE ZA VAŠ DOM (ARHITEKT / NOTRANJI OBLIKOVALEC)

Trendi in ideje za prizidek k hiši

Velika okna

Eden izmed vodilnih trendov so velika okna na prizidkih. Ta omogočajo veliko naravne svetlobe čez dan in razgled na vašo čudovito okolico.

Ogromna-okna
Velika okna so primerna za ljudi, ki imajo radi osvetljene prostore
Prizidek-k-hiši
Velika okna dajejo odličen estetski videz vašemu domu
Prizidek-k-hiši
Pričarajte idilično vzdušje vašemu domu

Ravna streha

Prav tako kot velika okna, prevladuje ravna streha. Ravna streha daje moderni videz vašemu domu.

Prizidek-k-hiši
Ravne strehe dajejo moderni videz vašemu domu
Ravna-streha
Ravne strehe postajajo vse bolj popularne

Preverite tudi: IZKOP ZA HIŠO: CENA ZA IZKOP GRADBENE JAME IN TEMELJEV TER PREVERJENI BAGERISTI

Leseni prizidki

Med bolj priljubljenimi so tudi leseni prizidki, saj dajejo pridih narave in se dobro zlijejo z zeleno okolico.

Les
Leseni prizidki dajejo naraven videz vašemu domu
Prizidek-k-hiši
Leseni prizidki so primerni za vse ljubitelje narave

Kuhinja v prizidku

Najpogosteje zasedeta prostor v prizidku kuhinja in jedilnica.

Kuhna
Kuhinja v prizidku je odlična izbira za dodatno delovno površino
Prizidek-k-hiši
V kuhinji preživite večino vašega dneva

Visoki stropi

Opazimo lahko tudi, da imajo prizidki visoke strope, ne glede na to ali so okna vgrajena ali ne. Zaradi tega pa tudi vzbujajo vtis večjega prostora.

Visoki
Visoki stropi ustvarjajo videz višje hiše
Prizidek-k-hiši
Visoki stropi dajejo prostoru moderni videz

Preverite tudi: CENE ZIDARSKIH DEL, BETONIRANJA, ZIDANJA, GRADBENIH DEL TER PREVERJENI ZIDARJI

Prizidek k hiši: Pogosta vprašanja in odgovori glede prizidkov k obstoječi hiši (dozidava / prezidava / nadzidava)

Prednosti prizidka k hiši

Če vam zmanjkuje prostora, imate na voljo dve možnosti. Lahko se odločite za razširitev trenutne nepremičnine ali pa se preselite v večjo hišo. Prizidek k hiši je idealen način za povečanje življenjskega prostora in nepremičnini doda veliko vrednost. Lastniki stanovanj menijo, da so podaljški bolj koristen način za povečanje trenutne nepremičnine, namesto da bi se preselili v večjo hišo. Stroški razširitve hiše so običajno cenejši od selitve. Najem selivcev za prevoz pohištva in drugih stvari do vašega novega doma, plačilo provizij nepremičninskim agentom in drugi stroški lahko vodijo do precejšnjih stroškov. Domače razširitve so odlično sredstvo za ustvarjanje prostora in so varčne. Poleg tega lahko prihranite denar in čas pri prodaji in iskanju druge nepremičnine.

Ne glede na to, ali nameravate prodati ali najeti svojo trenutno nepremičnino, lahko gradnja visokokakovostnega prizidka hiše pripomore k čim večji tržni vrednosti hiše in rešitvi težav s prostorom in funkcionalnostjo. Prizidek za domove ponuja odlično priložnost za lastnike stanovanj, da svojo nepremičnino naredijo idealno za spreminjanje življenjskih potreb, ki so lahko precej stresne in drage. Ker cene stanovanj nenehno naraščajo, ni skrivnost, da so obnove in dozidave hiš postale priljubljene tudi med lastniki stanovanj.

Preverite tudi: UREJANJE OKOLICE HIŠE IN VRTOV: CENIK, IDEJE IN TRENDI

Slabosti prizidka k obstoječi hiši

Morda živite na območju, ki vam omejuje zmožnost gradnje prizidka doma ali pa vam ne dovoli, da bi ga podaljšali. Domače razširitve so lahko drage, če je vaše zemljišče na velikem območju. Če preoblikujete svojo garažo, lahko vašemu domu doda veliko dodatnega prostora. To se morda zdi super, vendar lahko dejansko povzroči, da se vrednost vaše hiše zniža. Vendar pa pri tem lahko pride do pomanjkanja prostora za parkiranje. Navsezadnje veliko ljudi raje pusti avto v zaklenjeni garaži, nekatere predelave garaž pa pomenijo, da morate parkirati na cesti.

Ena največjih pasti pri razširitvi vašega doma je dejstvo, da ste na koncu omejeni s količino zemlje, ki jo imate. Seveda, če imate v lasti veliko prostora, to morda ne bo problem, mnogi pa se borijo s pomanjkanjem prostora. To pomeni, da boste morda lahko povečali svoj dom, vendar boste lahko ostali brez vrta. Dovoljenje za načrtovanje je težava mnogih razširitev. To je lahko zelo stresno obdobje, saj lahko načrtovanje traja nekaj mesecev in v tem času lahko pride do različnih preprek, ki otežijo gradnjo.

Mansarda ali prizidek k hiši? – Kaj se bolj izplača?

Najenostavnejša, najhitrejša in najmanj moteča možnost je preurediti garažo. Garažna vrata lahko zamenjate z okni, ki prepuščajo svetlobo. Za spremembo namembnosti garaže ne potrebujete gradbenega dovoljenja. Če je višina od tal do stropa manjša od običajnih 2,4 m, razmislite o dvigu strehe – pogosto lesene ali betonske – tako, da bo soba v skladu z gradbenimi predpisi. Predelava garaže vam bo dala tudi več prostora na kvadratni meter kot preureditev podstrešja.

Postopek gradnje bo ustvaril tudi manj nereda, če obstoječe konstrukcije ni treba obnoviti, še posebej, če jo boste uporabljali kot otroško sobo, TV sobo ali spalnico za goste. Nasprotno pa je pretvorba podstrešja oziroma izdelava mansarde, če želite, da ustreza gradbenim predpisom, dražja in veliko bolj moteča. Če živite v dvonadstropni hiši in želite preurediti podstrešje, potrebujete dovoljenje za načrtovanje. Dobro je pa tudi vedeti, da vam lahko prizidek ali kakršnakoli razširitev hiše, doda do 20% več vrednosti.

Preverite tudi: MIZARSTVO: CENIK, TRENDI, IDEJE IN PREVERJENI MIZARJI

Je potrebno gradbeno dovoljenje za prizidek?

Gradbena dovoljenja so dokumenti, ki potrjujejo, da je predlagana stavba v skladu z ustreznimi gradbenimi predpisi. Gradbeno dovoljenje je pisna odobritev zasebnega ali občinskega geodeta. Omogoča izvedbo gradbenih del v skladu z odobrenimi načrti, specifikacijami in drugo ustrezno dokumentacijo. Če imate gradbeno dovoljenje, se zaščitite tako, da zagotovite:
-Izvajalci gradbenih del, ki delajo na vašem projektu, so registrirani in imajo potrebno zavarovanje
-Pripravi se ustrezna dokumentacija, da se gradnja lahko izvede pravilno in v skladu z gradbeno zakonodajo
-Ključne faze dela se neodvisno pregledajo
-Vaša stavba je primerna za bivanje.

Gradbeno dovoljenje določa, da je po zaključku gradbenih del potrebno dovoljenje ali potrdilo o končnem pregledu. Vsi gradbeni projekti ne zahtevajo gradbenega dovoljenja. Možne izjeme lahko vključujejo: nekaj manjših sprememb ali rušenj, pergole, povezane s hišami, nekaj vrtnih lop, ter popravila za namene vzdrževanja.

Kakšna je cena gradbenega dovoljenja za prizidek?

Cena gradbenega dovoljenja lahko niha med 1.000€ in 5.000€. Vse pa je odvisno seveda od tega kakšne spremembe boste naredili. K celotni ceni morate seveda dodati tudi geodetski načrt in geodetsko poročilo (200-500 €), pridobitev lokacijske informacije (cca. 20 €), IDZ (idejna zasnova), PGD/DGD (projekt za gradbeno dovoljenje), PZI (projekt za izvedbo), vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja, takso za dovoljenje za gradnjo, takso za vlogo o odmeri komunalnega prispevka in komunalni prispevek.

Koliko stane montažni prizidek k hiši?

Običajno so stroški montažnih podaljškov pogosto med 1.300 in 1.800€ na kvadratni meter. Pogosto znaša približno 20.000€  za majhen osnovni prizidek, ki meri približno 15 kvadratnih metrov, in ima dodaten bivalni prostor.

Medtem ko montažni deli srednjega dosega običajno stanejo okoli 33.000€ za celotni projekt približno 25 kvadratnih metrov.

Kako dolgo se gradi prizidek k stari hiši?

Za preprosto podaljšanje prizidka bi moral biti čas izdelave približno tri do štiri mesece. To ne upošteva faz načrtovanja projekta, ki se razlikujejo glede na to, ali morate zaprositi za načrtovanje in druga dovoljenja. Razumen časovni okvir za večino prizidkov (kjer je potrebno dovoljenje za načrtovanje), od izbire arhitekta pa do konca, bi bil približno eno leto.

Je za izgradnjo prizidka potrebno plačati komunalni prispevek?

Če je vaša hiša ali stanovanje pri kateri boste gradili prizidek že komunalno opremljeno, po tem vam tega prispevka na vašo srečo ne bo potrebno plačevati. Ampak morate biti previdni, da se iz vse potrebne dokumentacije jasno vidi, da so vsi komunalni priključki v skladu z vsemi potrebnimi zakoni. Morali pa boste plačati komunalni prispevek, če se bo k novogradnji dodal še kakšen komunalni priključek, ampak bo ta znesek manjši od takrat, ko so se vsi priključki prvič dodajali k hiši.

Je možno graditi montažne prizidke k zidanim hišam?

Zelo pomembno je, da se pozanimamo o cenah ter prihranimo denar pri gradbenih odrih (če gradimo podstrešje ali večnadstropni prizidek). Vključno z raziskavami, arhitekturnim projektiranjem, načrtovanjem, inženiringom in projektiranjem do končne namestitve bi lahko tipični projekt razširitve stal 2000€ na kvadratni meter. Cene seveda nihajo glede na vrsto strehe in obloge. Hitrejša izdelava ima seveda številne prednosti, vključno z manj nereda in hrupa na lokaciji – kar lahko koristi tako vam kot vašim sosedom.

Skratka pri izgraditvi montažnega prizidka k zidani hiši imamo veliko možnosti pri izbiri cenejših materialov, seveda pa je pomembno, da si za pregled vseh potrebnih stvari za izgradnjo vzamemo čas, da prihranimo kar največ denarja, vendar pa prav tako zgradimo prizidek, ki nam najbolj ustreza.

Preverite tudi: SENČILA: CENE, TRENDI, IDEJE IN PREVERJENI PONUDNIKI SENČIL

Je možno graditi prizidek brez gradbenega dovoljenja?

Brez gradbenega dovoljenja žal ne moremo graditi prizidka, saj se le ta obravnava kot novogradnja oziroma dozidava, in je zatorej potrebno pridobiti pravnomočno gradbeno dovoljenje. Prednost pri pridobivanju gradbenega dovoljenja za prizidek je ta, da se le ta uvršča med nezahtevne gradbene objekte, zato lahko gradbeno dovoljenje pridobimo le s projektom za pridobitev gradbenega dovoljenja, ki ima kratico PGD, to pa načeloma izdela arhitekt ali projektant.

Gradbeno dovoljenje torej potrebujemo v vsakem primeru, saj se prizidek smatra kot novogradnja. Izdaja gradbenega dovoljenja se izdaja na upravnih enotah.

Koliko stane prizidek na stebrih?

Zaradi raznolikih ponudb vrste stebrov, se lahko svobodno odločate med različnimi cenami in tako ostanete znotraj vašega proračuna. Prizidek na stebrih ima nekoliko višji cenovni razred, kot pa navaden prizidek. Tako bi na primer za 15 kvadratnih metrov bi odšteli okoli 4500€- 7500€.

Koliko stane prizidek k hiši?

Cene prizidkov vseh materialov si lahko ogledate v prej omenjeni tabeli zgoraj.

Zakaj izbrati ravno streho?

Prizidek z ravno streho je navadno cenovno ugodnejši kot prizidek z običajno streho. Izgradnja prizidka z ravno streho vključuje manj materiala, dela in časa. Ravne strehe lahko prav tako osvetlimo s strešnimi lučmi, kar pomeni, da lahko izkoristimo vse prednosti, ki jih nudi strešna luč, ne da bi potrebovali poševno streho. Ravne strehe dajejo hiši bolj sodobni videz, za razliko od poševnih streh. Zaradi tega so odlična izbira, če se nagibate k takšnemu stilu. Kljub imenu ravna streha, le ta še vseeno ni čisto ravna, temveč ima rahel naklon, saj to odpravlja težave pri odtekanju deževnice in nabiranju vlage v hiši.

Kaj je to prizidek k hiši?

Gradnja prizidka k hiši je vse bolj priljubljena izbira za lastnike stanovanjskih objektov, ki želijo čim bolje izkoristiti potencial svojega prostora. Glede na velike stroške in stres, ki ga predstavlja nakup nove hiše ali stanovanja ter nenehno zviševanje cen nepremičnin, prizidki veljajo za bolj ekonomično možnost. Vrsta in obseg prizidka se močno razlikujejo glede na zahteve lastnika stanovanjskega objekta, proračun in izvedljivost izvedbe. Na voljo je veliko število različnih prizidkov.

Kot ena izmed najbolj priljubljenih opcij so garaže, ki so vrsta enonadstropnega prizidka, ki je zgrajen ob že obstoječi zgradbi. Uporabljajo se kot parkirni prostor za vaše avtomobile ali pa preprosto kot dodatni prostor za shranjevanje. Če želite bolje izkoristiti zunanji prostor, so dobra opcija tudi verande, ki so lahko zazidane k sprednji strani hiše. Veranda bo hitro polepšala videz vaše hiše, prav tako pa vam bo zagotovila nekaj dodatnega prostora, kjer boste lahko spili kavo ali zgolj uživali v svežem zraku. Pogosta izbira za zimske vrtove so stekleni prizidki, ki nudijo razgled na okolico in dajejo še večji vtis narave v vašem domu. Najpogosteje pa se prizidka poslužujemo za razširitev nadstropij, pri čemer velja omeniti, da največji stroški nastanejo predvsem pri temeljih in strešnih kritinah, zato se cena  gradnje več nadstropij ne poveča preveč občutno.

Za vse dodatne nasvete in koristne informacije se lahko obrnete na forum, kjer boste izvedeli še več koristnih informacij, ter odgovore na vaša vprašanja.

Kako se razlikujejo prizidava, nadzidava, prezidava in dozidava k hiši?

Prizidek ali dozidek je dodatni prostor, ki ga gradbeni mojstri zgradijo stično z vašo hišo ter s tem omogočijo razširitev vašega doma.

Nadzidek je dodatno nadstropje vašega doma, kjer se na že zgrajeni objekt dodatno zgradi še eno nadstropje. S tem pa vašemu domu omogoča več bivalne površine.

Prezidava je primerna za vse tiste, ki jim trenutna postavitev prostorov ne ustreza in bi želeli s prezidavo bolje izkoristiti dani prostor. Tako lahko bodisi polepšamo bodisi izboljšamo videz svojega doma. S prezidavo najprej porušimo prostor, ki nam ne ustreza, nato pa zgradimo prizidek delu hiše, kjer se nam zdi bolj primerno.

Preverite tudi: TOPLOTNA ČRPALKA: CENA, PREDNOSTI, SLABOSTI, EKO SKLAD SUBVENCIJA IN PREVERJENI PONUDNIKI

Kateri dokumenti so nujni za izgradnjo prizidka (projektna dokumentacija)?

Kot že prej omenjeno, za prizidek potrebujete geodetski načrt, geodetsko poročilo, pridobitev lokacijske informacije, IDZ(idejna zasnova), PGD/DGD (projekt za gradbeno dovoljenje), PZI (projekt za izvedbo), vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja, takso za dovoljenje za gradnjo, takso za vlogo o odmeri komunalnega prispevka in plačilo komunalnega prispevka.

Koliko stane leseni prizidek k hiši (cena)?

Cena lesenega prizidka je cenejša od montažnega prizidka, giblje pa se od 700€ do 1300€ na m2.

Koliko stane montažni prizidek (cena)?

Običajno so stroški montažnih podaljškov med 1.300€ in 1.800€ na kvadratni meter. Pogosto znaša približno 20.000€ za majhen osnovni prizidek, ki meri približno 15 kvadratnih metrov, in ima dodatni bivalni prostor.
Medtem ko montažni deli srednje velikosti običajno stanejo okoli 30.000€ za celotni projekt približno 25 kvadratnih metrov. Stroški se lahko povečajo do 70.000€ za več montažnih podaljškov, ki vključujejo kopalnico, kuhinjo ali dvonadstropno razširitev.

Kaj so to prizidek stopnice?

Prizidek stopnice, je prav tako neke vrste prizidek, le da z njim ne pridobite bivalne površine, ampak vam nudi prehod v druge prostore hiše. Za prehod med etažami, sploh če v hiši živi več družin skupaj, so dobra izbira zunanje stopnice. Zunanje stopnice omogočajo, da prihranite notranji, torej bivalni prostor, saj stopnice zavzamejo kar precej prostora, tako pa izkoristite zunanji prostor, ki bi sicer ostal neizkoriščen in pridobite nekaj dragocenega bivalnega prostora.

Cene za zunanje stopnice se gibljejo nekje med 2000€-5000€ ali več. Cena je odvisna od materiala, zahtevnosti izdelave, velikosti in oblike stopnic. Odločate pa se lahko med mnogimi opcijami, najbolj se za zunanje stopnice priporočajo kovine in beton. Za bolj moderen in estetski videz se lahko odločite za spiralne stopnice, ki so zadnja leta zelo moderne. Dobra stran zunanjih stopnic pa je tudi to, da lahko pod njimi shranjujete razne pripomočke za vrt ali urejanje okolice, kar je spet dodatna prednost pri pridobivanju prostora za shranjevanje.

Prizidek k hiši po novem gradbenem zakonu?

Novi zakon za gradbeno dovoljenje zahteva manj dokumentacije kot prejšnji. Prav tako se je skrajšal čas pridobitve dovoljenja, tako da boste na gradbeno dovoljenje čakali okrog pol leta. Kar pa je ostalo enako staremu zakonu pa je, da je cena še vedno odvisna od vrste gradnje.

Koliko stane dozidava garaže (cena)?

Povprečni strošek gradnje garaže je od 35€ do 60€ na kvadratni meter. Stroški gradnje garaže za 1 avtomobil znašajo od 7.500€ do 14.200€, garaža za dva avtomobila stane od 19.600€ do 28.200€, garaža za 3 avtomobile pa znaša od 28.200€ do 42.700€. Garaža prav tako pripomore k dodani vrednosti vašemu domu.

Koliko stane dozidava stopnic (cena)?

Dozidava stopnišča v povprečju stane 1800€. Načeloma pa se cene gibljejo od 350€ do 5000€, odvisno od zahtevnosti izvedbe, materiala in želj uporabnika. Za dozidavo stopnic po meri pa lahko seveda odštejete tudi večji znesek, saj je delo po naročilu navadno dražje.

Koliko stane stekleni prizidek (cena)?

Včasih je za popoln notranji prostor potrebno zgolj dodati nekaj naravne svetlobe. S steklenim prizidkom lahko uživate v osupljivem razgledu iz vaše dnevne sobe, prav tako pa stekleni prizidki ohranjajo konstantno temperaturo, zato boste v prostoru lahko uživali tako poleti kot tudi pozimi. Stekleni prizidki so idealna za vsakogar, ki želi dodaten življenjski prostor, pri tem pa želi uživati tudi v pogledu na naravo. Poleg tega so stekleni prizidki zelo privlačni, še posebej, če so zgrajeni tako da dopolnjujejo vaš slog doma. Poleg tega da stekleni prizidki nudijo obilico sončne svetlobe so stekleni prizidki izdelani tako, da preprečujejo segrevanje poleti, v hladnem vremenu pa zmanjšujejo izgubo toplote. Če želite torej hišo osvetliti z naravno svetlobo in prihraniti pri ogrevanju ali ohlajevanju, so stekleni podaljški idealna možnost. Cene za steklene prizidke se gibljejo nekje med 10.000€-70.000€, seveda odvisno od materiala, velikosti prizidka, izvajalca ter zahtevnosti izdelave.

Preverite tudi: IR PANELI: CENA, PREDNOSTI, SLABOSTI, PORABA IN IZRAČUN ZA IR OGREVANJE

Kaj je to prizidek kubus / kocka?

Prizidku kubus oziroma kocka lahko z drugimi besedami rečemo tudi lebdeča škatla, predvsem, ker gre za stik starega in novega. Običajno so takšni prizidki iz lesa, ki vašemu domu dodajo unikaten videz, prav tako pa lahko navdihnejo tudi druge, ki želijo popestriti videz hiše. Prizidek kocka je zelo praktičen, saj ga lahko zgradimo na katerikoli strani naše hiše, prednost izgradnje le te pa je tudi ta, da ni nujno da je zgrajena na tleh, marveč je lahko tudi dvignjena nad njimi s primernimi nosilci. Široka izbiro imate na voljo tudi pri uporabi različnih materialov, največkrat pa se uporabniki odločijo za les, saj ta še dodatno popestri prizidek k vašemu domu.

Ali so potrebni temelji za prizidek?

Tako kot pri vsaki hiši največjo vlogo odigrajo trdni temelji, tako ni nič drugače niti pri prizidkih. Trdnost in stabilnost vašega prizidka bo v največji meri odvisna od izgradnje trpežnih temeljev iz kakovostnih in trdnih materialov. Več truda ko vložimo v izgradnjo temeljev, dalj časa bomo brez težav ohranjali prizidek v brezhibnem stanju. Zato na vprašanje ali so za prizidek potrebni temelji z gotovostjo odgovarjamo z da. Brez temeljev vaš prizidek ne bo obstojen, oziroma ga bo izredno težko sploh zgraditi.

Brezplačno do ponudb za prizidek (preverjeni izvajalci)

ocena bralcev
5 od 1

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja