Revija Nasvet strokovnjaka

Gradbeno dovoljenje: Cena po novem gradbenem zakonu (GZ)

gradbeno-dovoljenje-cena-projektne-dokumentacije-gradbeni-zakon

Kazalo

ocena bralcev
5 od 8

Z novim gradbenim zakonom je na področju pridobitve gradbenega dovoljenja nekaj novosti. Nova gradbena zakonodaja vam gradbeno dovoljenje olajšaja. Po novem je za pridobitev gradbenega dovoljenja potrebne manj papirologije v primerjavi s prejšnjo zakonodajo. Prav tako je postopek pridobitve dovoljenja krajši. Dejstvo ostaja, da je za gradbeno dovoljenje cena lahko odvisna od vrste objekta, za katerega potrebujete vso zakonsko opredeljeno dokumentacijo. V nadaljevanju preverite vse podrobnosti in se pozanimajte o postopku pridobitve gradbenega dovoljenja.

CENA za GRADBENO DOVOLJENJE
povprečne cene gradbenega dovoljenja / projektne dokumentacije

Pridobite 7 ponudb za pridobitev gradbenega dovoljenja

 

Dovoljenja, vloge, poročila, dokumentacija, prispevki in postopki za gradbeno dovoljenjeCena (povprečne cene)
Geodetski načrt (posnetek)Od 190 € - 500 €
Geološko poročiloOd 230 € - 500 €
Pridobitev lokacijske informacije22,70 €
IDZ (idejna zasnova)Od 1100 € - 1800 €
PGD / DGD (projekt za gradbeno dovoljenje)Od 1500 € - 4250 €
PZI (projekt za izvedbo)Od 3000 € dalje
Vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja3,55 €
Taksa za dovoljenje za gradnjo200 €
Taksa za vlogo o odmeri komunalnega prispevka17,73 €
Komunalni prispevekOd 1000€ - 15000 €
* Povprečne cene za gradbeno dovoljenje smo izračunali na podlagi javnih cenikov ter preko 130 ponudb preverjenih projektantov / arhitektov na Omisli.si/arhitekta. Cenik gradbenega dovoljenja ni fiksen in velja za vsa večja mesta: Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Koper, Novo mesto, Velenje in drugod po Sloveniji. Končna cena gradbenega dovoljenja je najbolj odvisna od objekta, lokacije ter dodatnih storitev. Za točno ceno pošljite povpraševanje preverjenim ponudnikom – zeleni gumb zgoraj.

gradbeno-dovoljenje-cena-projektne-dokumentacije-gradbeni-zakon
Dejstvo je, da je za gradbeno dovoljenje cena odvisna od vrste projekta in nove gradbene zakonodaje.

IZVAJALCI / DOM / GRADNJA / MOJSTRI

mojmojster cenik izvajalci cene

Preverite tudi: CENIK GRADBENIH DEL: KOLIKO STANEJO GRADBENE STORITVE (+IZVAJALCI ZA GRADBENA DELA)

Je po novem za gradbeno dovoljenje cena kaj nižja?

Lahko rečemo, da se za gradbeno dovoljenje cena ni bistveno spremenila. Povprečno traja približno šest mesecev, da se zaključi postopek pridobitve gradbenega dovoljenja in lahko začnete z gradnjo. Za pridobitev gradbenega dovoljenja in korektno izvedbo projekta potrebujete izkušenega arhitekta.

Povprečno traja približno šest mesecev, da se zaključi postopek pridobitve gradbenega dovoljenja in lahko začnete z gradnjo

Geodetski načrt (geodetski posnetek)

Ko se lotite gradnje novega objekta, je geodetski načrt osnova za nadaljnje delo. Pokaže namreč celovito lokacijo in teren, kjer bo objekt stal. Vključuje relief, geodetske točke, podatke o rabi zemljišča in morebitnih stavbah ali rastlinah, ki so na ozemlju. Na podlagi geodetskega načrta objekt ustrezno umestite v okolje, zato je nujen kot podlaga za projektno dokumentacijo. Cena za geodetski načrt oziroma posnetek znaša od 190 € – 500 €.

Pridobite ponudbe/cene za geodetski načrt
geodetski-nacrt-za-gradnjo-objekta
Pomemben del projektne dokumentacije pri gradnji objekta predstavlja geodetski načrt. Omogoča umestitev objekta v ozemlje, vključujoč vse sestavne dele, ki so že predhodno del zemljišča.

> preverite tudi: Gradnja hiše: Koliko stane hiša (cena gradnje hiše)?

Geološko poročilo

Pri novogradnji ali renovaciji objektov je ključnega pomena še en del projektne dokumentacije in to je geološko (ali geomehansko) poročilo. Pomembno je zato, ker je iz njega razvidna temeljita sestava tal in terena, na katerem bo stal objekt. Gradbeni izvajalci bodo tako lahko delo prilagodili terenu in sestavili podroben načrt za izvedbo. Na primer sestava temeljev in izbira gradbenega materiala bo primerna nosilnosti tal. Tako si boste zagotovili, da bo gradnja kvalitetna in kasneje ne boste imeli težav s sanacijo zaradi posedanja terena. Gradbeno dovoljenje, cena za geološko poročilo je od 230 € – 500 €.

mojmojster izvajalci cene

Lokacijska informacija (pridobitev lokacijske informacije)

Z lokacijsko informacijo ste na tekočem, ali je ozemlje, na katerem želite zidati, zazidljivo. Vlogo za pridobitev lokacijske informacije oddate na občino, v kateri se bo nahajal objekt, ki ga gradite. Cena za pridobitev lokacijske informacije znaša 22,70 €. V vlogi je potrebno navesti namen gradnje objekta, številko parcele ter katastrsko občino zemljišča. Prav tako pa je obvezen podatek, kdo je vlagatelj oziroma investitor projekta.

preverite tudi: ARHITEKT CENA: KOLIKO STANE in kaj vse dela ARHITEKT?

IDZ: Cena projekta za idejno zasnovo

Ko govorimo o idejni zasnovi objekta, ki ga gradimo, je za to potreben ustrezno usposobljen arhitekt. Ta bo v ustreznem merilu pripravil osnovni načrt, kako naj bi objekt izgledal tako v zunanjosti kot tudi v notranjosti. Analiziral bo prostorski načrt, upoštevajoč razne omejitve pri gradnji in pripravil prvi tehnični oris objekta. Gradbeno dovoljenje, cena projekta za idejno zasnovo je od 1.100 € – 1.800 €.

Pridobite ponudbe/cene za IDZ

PGD / DGD: Cena za projekt za gradbeno dovoljenje

Za projekt za gradbeno dovoljenje boste odšteli od 1.500 € – 3.500 €. Projekt vključuje vse načrte in skice, ki jih oblikuje arhitekt. V prvi vrsti so to osnovni tehnični opis objekta, tloris temeljev vključno z vsemi nadstropji, ostrešjem in streho, prerezom objekta in fasado (običajno v merilu 1:100, lahko pa tudi večjem). PGD je nadgradnja idejnega projekta oziroma njegova realizacija.

cena-za-projekt-pridobitev-gradbenega-dovoljenja-gradbeni-nacrt
Priznani izvajalec bo poskrbel za natančen izris notranje in zunanje ureditve objekta.

DGD (dokumentacija za gradbeno dovoljenje) vključuje vse pomembne dokumente, izrise, soglasja in načrte, ki jih je izdelal preverjen arhitekt za pridobitev projektne dokumentacije in gradbeno dovoljenje. Veljajo kot dokazilo za pridobljeno gradbeno dovoljenje, cena je od 2.400 € – 4.250 €.

Pridobite ponudbe/cene za PGD / DGD

PZI: Cena za projekt za izvedbo

PZI vključuje podrobne načrte arhitekta o izvedbi projekta vključno s celotno notranjo in zunanjo ureditvijo. Prav tako so v projekt vključene vse strojne, elektro in vodne inštalacije ter gradbena in konstrukcijska dela. Izbirajte med najboljšimi na Omisli.si/projektanta. Cena za projekt za izvedbo je od 3.000 € dalje

Pridobite ponudbe/cene za PZI

Vloga za pridobitev za gradbenega dovoljenja (taksa / cena)

Vas zanima, kako si pridobite gradbeno dovoljenje, cena katerega lahko variira glede na vrsto in velikost objekta, ki ga želite graditi? Prvi korak k pridobitvi gradbenega dovoljenja je, da oddate vlogo na upravno enoto. Vrednost takse, ki se obračuna pri oddaji vloge za pridobitev gradbenega dovoljenja znaša 3,55 €.

Pergola Vs. nadstrešek Vs. bioklimatska pergola

Taksa za dovoljenje za gradnjo

Je izražena v odstotkih in se izračuna glede na vsoto, s katero ovrednotimo vrednost objekta. Višina takse se obračuna v točkah, pri čemer je vrednost ene točke približno 0,709 €. Taksa za stanovanjsko hišo je običajno okrog 200 €.

Taksa za vlogo o odmeri komunalnega prispevka

Cena takse za oddajo vloge o odmeri komunalnega prispevka znaša približno 17,73 €. Omenjeno vlogo je potrebno vložiti na občini, iz katere prihaja investitor, oziroma v občini, kjer bo stal objekt, ki potrebuje gradbeno dovoljenje.

izracun-komunalnega-prispevka-projektna-dokumentacija
Vlogo za odmero komunalnega prispevka oddate kot investitor na občino. Ta dokumentacija je pomembna pri gradnji vsakega objekta, za katerega potrebujete pravnomočno gradbeno dovoljenje.

mojmojster izvajalci cene

Komunalni prispevek: Cena in izračun

Cena za komunalni prispevek je odvisna od občine, v kateri je vložena vloga o odmeri komunalnega prispevka. Na izračun pomembno vpliva opremljenost komunale v občini. Cena komunalnega prispevka je v povprečju od najmanj 1.000 € do največ 15.000 €.

Gradbeno dovoljenje za …?

GRADBENO DOVOLJENJE CENA
povprečne cene gradbenega dovoljenja za…

≈ 200 – 5000 EUR

Pridobite ponudbe/cene projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja

Vrsta gradbenega dovoljenjaCena
Gradbeno dovoljenje za nadstrešekOd 220 € - 470 €
Gradbeno dovoljenje za rušitev/
Gradbeno dovoljenje za bivalni vikendOd 500 € - 1500 €
Gradbeno dovoljenje za starejše objekteOd 2500 € - 4000 €
Gradbeno dovoljenje za prizidekOd 400 – 700 €
Gradbeno dovoljenje za hišoOd 3800 € - 5000 €
Gradbeno dovoljenje za bazenOd 200 € dalje
Gradbeno dovoljenje za škarpoOd 200 € - 350 €
Gradbeno dovoljenje za terasoOd 300 € - 450 €
Gradbeno dovoljenje za parkiriščeOd 500 – 1500 €
Ko gre za gradbeno dovoljenje, cena ni enaka pri izvedbi katerega koli projekta. Arhitekt ima pomembno in odgovorno delo in mora dobro poznati različne vrste objektov in projektnih dokumentacij zanje. Biti mora pripravljen na vrsto različnih vprašanj, ki jih stranke postavljajo arhitektom.

Gradbeno dovoljenje za nadstrešek

Skladno z zakonom o gradnji objektov, nadstrešek uvrščamo med enostavne objekte. Po novi zakonodaji gradbeno dovoljenje za gradnjo enostavnih objektov ni potrebno. Nadstrešek je majhna stavba, ki služi kot dopolnitev obstoječe stavbe in lahko stoji kot samostojen objekt, ali pa kot priključek oziroma podaljšek objekta. Če je nadstrešek manjši od vključno 20 m2, potem zanj ne potrebujete gradbenega dovoljenja. V kolikor pa gre za večje dimenzije nadstreška, je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje, cena znaša od 220 € – 470 €.

Pridobite gradbeno dovoljenje za nadstrešek

Gradbeno dovoljenje za rušitev

Po novi zakonodaji, ki je v veljavo stopila 1. junija letošnje leto, za rušenje objekta ne potrebujete gradbenega dovoljenja. Za izvedbo projekta je dovolj prijava začetka gradnje pristojnemu organu (občina ali upravna enota).

gradbeno-dovoljenje-za-rusenje-objekta
Po novi gradbeni zakonodaji za rušenje objekta ne potrebujete gradbenega dovoljenja.

Gradbeno dovoljenje za bivalni vikend

Ko gre za bivalni vikend, je za gradbeno dovoljenje cena težje določljiva. Odvisna je namreč od velikosti objekta (gre za manjši, enonadstropni objekt, ali je to večnadstropni obsežen objekt). Bivalni vikend običajno spada med manj zahtevne objekte, zato je za njegovo izgradnjo potrebno pridobiti pravnomočno gradbeno dovoljenje, cena je od 500 € – 1.500 €.

Pridobite gradbeno dovoljenje za bivalni vikend

Gradbeno dovoljenje za starejše objekte

Ob renovaciji, nadgradnji ali spremembi namembnosti starejših objektov je proces pridobitve gradbenega dovoljenja lahko malenkost zahtevnejši. Potrebno je namreč imeti prvotne dokumente o gradnji in izvedbi stavbe, ter podatke o lastništvu, kot tudi starejše geodetske posnetke. Za legalizacijo starejše stavbe je pomembno, da je ta evidentirana v katastru stavb  in nima inšpekcijske odločbe, da gre za okolju nevaren objekt. Prav tako je potrebno dokazilo o lastništvu, ki ga investitor skupaj z vso potrebno dokumentacijo vloži na upravno enoto. Poravna tudi komunalni prispevek. Gradbeno dovoljenje, cena za starejše objekte znaša od 2.500 € – 4.000 €.

Pridobite gradbeno dovoljenje za renovacijo starejšega objekta

Gradbeno dovoljenje za prizidek

Če želite vaši hiši dodati prizidek, je za gradbeno dovoljenje cena od 400 € – 700 €. Seveda pa je to le okvirna postavka, saj so cene odvisne od velikosti prizidka, zahtevnosti njegove izdelave in glede na konstrukcijo tudi količine projektne dokumentacije. Ob prisotnosti priznanega izvajalca boste si zagotovili kvalitetno izdelan prizidek povsem po zakonitih določilih.

Pridobite gradbeno dovoljenje za prizidek

Gradbeno dovoljenje za hišo

Hiša sodi med zahtevne objekte in je lahko eno ali večstanovanjska stavba. Njena površina lahko sega tudi preko 2. 000 m2, višina pa 10 m ali več. Po teh kriterijih torej za gradnjo hiše potrebujete gradbeno dovoljenje, cena od 3.800 € – 5.000 €. Preverite tudi cene za montažne hiše.

Pridobite gradbeno dovoljenje za hišo

Gradbeno dovoljenje za bazen

Bazen za kopanje, za gašenje požara, ali okrasni bazen sodijo med enostavne objekte. V kolikor je prostornina bazena do vključno 60 m3, potem za njegovo gradnjo ne potrebujete gradbenega dovoljenja. Za večje bazene pa je potrebno gradbeno dovoljenje, cena znaša od 200 € dalje.

Pridobite gradbeno dovoljenje za bazen
gradbeni-nacrt-za-bazen
Če je volumen bazena do vključno 60m3, potem ne potrebujete gradbenega dovoljenja za izvedbo projekta.

Gradbeno dovoljenje za škarpo

Pri gradnji škarpe ali podpornega zidu bodite predvsem pozorni na dimenzije objekta. Za objekte, nižje od 0.5 m ne potrebujete gradbenega dovoljenja, saj sodijo med enostavne objekte. Za zidove in škarpe, višje od 1. 5 m pa se izda gradbeno dovoljenje za nezahtevne objekte. Cena gradbenega dovoljenja za škarpo je od 200 € – 350 €.

Pridobite gradbeno dovoljenje za škarpo

Gradbeno dovoljenje za teraso

Za teraso, ki je povezana s stanovanjskim objektom oziroma predstavlja njegov podaljšek, ne potrebujete gradbenega dovoljenja. Seveda gre predvsem za to, da je terasa majhen objekt in običajno niti ni samostojen. Bodite pa pozorni na dimenzije, namreč upoštevajte, da za te kriterije površina terase ne sme obsegati več kot 20 m2. Za obsežnejše terase pa je cena za gradbeno dovoljenje od 300 € – 450 €.

Pridobite gradbeno dovoljenje za teraso

mojmojster izvajalci cene

Gradbeno dovoljenje za parkirišče

Samostojno parkirišče s površino vključno do 200 m2 sodi med nezahtevne objekte. Za izgradnjo takšnega parkirišča z vključenimi dovozi torej potrebujete gradbeno dovoljenje. Gradbeno dovoljenje, cena za parkirišče je od 500 – 1.500 €.

Pridobite gradbeno dovoljenje za parkirišče

Kaj je to pravnomočno gradbeno dovoljenje?

Pravnomočno gradbeno dovoljenje je sestavni del uradne dokumentacije, ki je potrebna za zakonito gradnjo ali obnovo objektov. Je odločba, ki investitorju oziroma vodji projekta dovoljuje gradnjo objekta na določenem ozemlju. Za novogradnjo, obnovo ali spremembo namembnosti objekta potrebujete pravnomočno gradbeno dovoljenje, ki ga določa Gradbeni zakon.

pravnomocno-gradbeno-dovoljenje-nadzor-gradnje-gradbena-zakonodaja
V skladu z novim gradbenim zakonom je za projekte, ki potrebujejo gradbeno dovoljenje, nujna udeležba nadzornika. To je fizična / pravna oseba, ki kot pooblaščena in ustrezno usposobljena oseba vodi nadzor nad gradnjo.
Pridobite ponudbe/cene za pravnomočno gradbeneo dovoljenje

Zahtevek oz. vloga za gradbeno dovoljenje – kdo jo vloži in kje se dobi?

Vloga za gradbeno dovoljenje je vsakemu dostopna na spletni strani EUprava, prav tako pa jo lahko dobite na občini, ali pristojni upravni enoti. Zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja vloži investitor sam, ali pa to namesto njega naredi z njegove strani pooblaščena oseba. Vlogo za gradbeno dovoljenje je možno oddati elektronsko, po pošti, ali jo vročiti osebno pri pristojnih organih (občina, upravna enota). Za izris projektne dokumentacije za gradbeno dovoljenje bo poskrbel arhitekt. Preverite tudi: Arhitekt cena: Koliko stane arhitekt (PGD, PZI, PID, IDP, PZR, INTERIER)?

Kako dolgo traja postopek pridobitve gradbenega dovoljenja in koliko časa se čaka na gradbeno dovoljenje?

Postopek pridobitve gradbenega dovoljenja ni tako enostaven, kot se morda zdi. Trajanje postopka je predvsem odvisno od dela arhitekta, saj je ta ključen pri izdelavi celotne projektne dokumentacije in izrisa načrtov. Pri tem je seveda pomembno, za kakšen objekt gre – dimenzija in zahtevnost gradnje. Zahtevnejši in večji kot je objekt, bolj obsežna bo projektna dokumentacija, kar bo posledično podaljšalo postopek. Po izpolnjenih projektnih pogojih in pridobitvi vseh potrebnih soglasij sledi oddaja vloge za pridobitev gradbenega dovoljenja na upravni enoti. Upoštevajte še morebitne dopolnitve vloge, ki terjajo svoj časovni davek. V grobem lahko rečemo, da se na gradbeno dovoljenje čaka od 4 – 10 mesecev. Seveda pa je časovni razpon odvisen tudi od tega, na kateri upravni enoti zaprosite za gradbeno dovoljenje. Na primer v večjih mestih so postopki daljši kot na primer na podeželju ali v manj zaseljenih območjih.

“Na gradbeno dovoljenje se čaka od 4 – 10 mesecev.”

Primer: CENA / STROŠKI celotne projektne dokumentacije za enostanovanjsko hišo (150 m2)

Za izgradnjo enostanovanjske hiše potrebujete gradbeno dovoljenje in urejeno vso projektno dokumentacijo. Določene dokumente in postopke lahko uredite na občini, ostale pa na upravni enoti. Da je postopek korekten, morate najprej na pristojni organ oddati vse potrebne vloge, v prvi vrsti vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja. V sodelovanju s profesionalnim izvajalcem boste najprej poskrbeli za idejno zasnovo, potem projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja, projekt za izvedbo in nenazadnje za celotno dokumentacijo za gradbeno dovoljenje.

cena-za-projektno-dokumentacijo-enostanovanjske-hise
Projektna dokumentacija za enostanovanjsko hišo dimenzije 150m2 vas bo stala približno 4. 700 €.

Ne pozabite na izračun komunalnega prispevka in pridobitev lokacijske informacije. Za enostanovanjsko hišo velikosti 150 m2 je za gradbeno dovoljenje cena približno 4. 700 € in obsega celotno projektno dokumentacijo.

Kdaj po novi gradbeni zakonodaji NE potrebujete gradbeno dovoljenje?

V skladu z novo gradbeno zakonodajo je za pridobitev gradbenega dovoljenja potrebna manjša količina dokumentacije. Poleg tega pa je prisotnih še nekaj novosti gradbenega zakona, ki olajšajo izgradnjo objektov oziroma skrajšajo celoten postopek. Po novem vam za odstranitev objekta ni potrebno vložiti zahtevka za gradbeno dovoljenje, ampak je za izvedbo dovolj le prijava začetka gradnje. Prav tako vam za vzdrževanje objekta, vzdrževalna dela v javno korist ter gradnjo enostavnih in začasnih objektov ali izvršitev inšpekcijskega ukrepa ni potrebno imeti gradbenega dovoljenja. A bodite pozorni in si temeljito preberite vse pravne akte in pravilnike o projektni dokumentaciji, da bo vaša gradnja skladna z zakonodajo.

Kdaj velja enostavni postopek za pridobitev gradbenega dovoljenja?

Kadar gre za gradnjo enostavnih objektov kot so prizidki v velikosti do 20 m2, pomožni objekti s površino do 40 m2, podporni zidovi in škarpe do višine 0,5 m in številne druge stavbe manjših obsegov, za njihovo izgradnjo ne potrebujete gradbenega dovoljenja. Prav tako je v primeru rušenja starih zgradb uveljavljen enostaven postopek, saj za izvedbo projekta zadostuje prijava začetka gradnje. Ko se odločite za izvedbo kakršnih koli gradbenih del, se predhodno posvetujte s priznanimi izvajalci. Ste tudi sami ponudnik gradbenih in arhitekturnih storitev?

>> Arhitekti in projektanti se brezplačno vpišite tukaj <<


POTREBUJETE GRADBENO DOVOLJENJE?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE IN CENE PREVERJENIH PROJEKTANTOV / ARHITEKTOV, KI VAM UREDIJO PROJEKTNO DOKUMENTACIJO ZA PRIDOBITEV GRADBENEGA DOVOLJENJA (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER IN DRUGOD PO SLOVENIJI)

 

Pridobite ponudbe/cene za projektno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja

ocena bralcev
5 od 8

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno