fb

10 kreativnih sodobnih dizajnov spletnih strani

V svetu interneta imamo radi hierarhično urejene strani, stolpce, vrstice, organizirano in lepo urejeno vsebino. Takšne strani so praktične in omogočajo hitro iskanje vsebine, saj so si med seboj podobne.

Kar pogosto pa lahko naletimo tudi na spletne strani, ki so v grafičnem smislu zelo ekstravagantne in ponujajo neko svežino. Dejstvo je, da niso za uporabnike nič manj zanimivejše in si jih ponavadi tudi z lahkoto zapomnimo zaradi njihove drugačnosti. Poglejmo si nekaj primerov spletnih strani, ki so z drugačnim grafičnim pristopom uspešne - s svojo slikovitostjo ali tipografijo.


1. Prikaz v celotnem oknu

Vedno več spletnih strani zaradi širokokotnih zaslonov vidi prednost v “full screen” pogledu, kjer pride visoko kvalitetna slika res do izraza.


2. Prilagojen videz napravam na dotik

Z vidika uporabnosti se vedno več spletnih strani prilagaja tablicam in telefonom na dotik, saj so te naprave postale cenovno dostopnejše. Več je “drag and drop” menijev, ki olajšajo brskanje po spletni strani.

3. Manj je več

 

Takšen pristop okrnjenih strani je predvsem prednost za uporabnika, ki dobi omejeno količino informacij naenkrat, zato lahko hitreje in postopoma brska po spletni strani. Fokus gre spet na račun grafične podobe, ki lahko naredi izjemno zanimivo spletno stran.

4. Sistem paralaksnega premikanja (parallax scrolling)

 

Gre za popularno tehniko večplastnega prikaza grafike, kjer se prednostna grafika premika hitreje od ozadja in s tem hkrati ustvarja 2D ali 3D efekt gibanja.

5. Paralaksna animacija

Paralaksna animacija je pravzaprav podzvrst paralaksnega premikanja. Večkrat se tudi prepleta z učinki scrollinga, najbolj uporabna pa je za prikaz video animacij ali napovednikov filmov.

6. Povečan prikaz aktualnih novosti

Tako imenovani fullscreen marquees dajejo v ospredje glavne strani aktualne ponudbe oziroma novosti, zato jih obiskovalci spletnih strani redko spregledajo. Sistem tako izboljša poudarjene aktualne vsebine.

7. Poudarek na zgodbi

Kadar želijo spletni oblikovalci poudariti celotno sporočilo znamke ali dolgoročnost obstajanja se večkrat poslužujejo tega načina oblikovanja. Omogoča kratek in jedrnat pregled, nivo uporabnosti pa je precej enostaven.

8. Vpliv uredniškega izgleda

Dizajn spletnih strani in uredniški pogled na predstavitev se večkrat prepletata v končni ureditvi strani. Takšen izgled omogoča branje spletne strani, kot bi imeli v rokah revijo ali časopis, ki smo ga tako ali tako že navajeni.


9. Ilustracijski dizajn

Ilustracije nam precej olajšajo predstavo stvari v naših glavah, saj nam takoj ustvarijo vizualne asociacije. Kreativnost posamezne osebe pride tukaj še posebej do izraza, končna spletna stran pa je lahko zelo prikupnega videza in enostavna za uporabo.

10. Pisane barve

 

Žive barve in kričeči dizajni že od nekdaj pritegnejo veliko pozornosti, tako je tudi na spletu. Kombinacija kontrastne pisave in bujnega ozadja je še vedno lahko zmagovalna.


Nasvet:

Za nasvet ali ponudbo za grafično prenovo vaše spletne strani se obrnite na oblikovalce neposredno. Preko  Omisli.si/oblikovalcalahko pošljete eno povpraševanje ali vprašanje vsem oblikovalcem hkrati nato paprebirate med ponudbami.