Revija Nasvet strokovnjaka

Steklarstvo: Cene in kateremu steklarju zaupati?

steklarstvo-cene

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Steklarji so precej iskani. Koliko stane steklena ograja, steklena streha ali steklo za kuhinjo ali tuš kabino? In kateremu steklarju zaupati?

STEKLARSTVO – CENE

povprečne cene steklarjev ter ceniki

≈ 50-800 EUR/m2

Kontaktirajte preverjene steklarje (ponudbe cene)

storitev steklarstvacena
Steklo za tuš kabine po meri150-250 evrov/m2
Zunanja steklena ograja za balkon, teraso ali bazen140-180 evrov/m2
Zimski vrt, zasteklitev balkona / teraseod 650 evrov/m2 dalje
Zamenjava okenskega stekla50-100 evrov/m2
Steklo za kuhinjo/ steklena kuhinjska stenska oblogaod 100 evrov/tm dalje
Steklenjak / stekleni rastlinjakod 1800 evrov dalje
Stekleni pult250-400 evrov/tm
Steklene stopnice250-450 evrov/kos
Steklene predelne stene140-200 evrov/m2
Steklena vrataod 400 evrov dalje
Steklena vitrina z okovjem250-450 evrov
Steklena streha / kritinaod 800 evrov/m2 dalje
Steklena fasada250-400 evrov/m2
Panoramska stena2000-6000 evrov
Ogledalood 50 evrov dalje
Notranja steklena ograja za stopnišče ali podest100-200 evrov/m2
Akvarij po meriod 300 evrov dalje
 

Pridobite ponudbe steklarjev

Steklarstvo – Steklo za tuš kabine po meri

Steklo za tuš kabine po meri vam ponuja več svobode pri izbiri prhe, saj niste omejeni na dimenzije tuš kadi. Ljudje se v novo urejenih kopalnicah le še izjemoma odločajo za izbiro klasične kvadratne tuš kadi. Vse pogosteje se nameščajo prostorne pravokotne prhe, ki jih od ostalega prostora loči zasteklitev. Izbira kvadratne tuš kadi s kabino pa je skoraj neizogibna pri prostorsko omejenih kopalnicah.

Na voljo so različne opcije steklene prhe, ki odražajo osebni slog. Odločitev, kakšno tuš zasteklitev namestiti, je stvar estetike in funkcionalnosti. Odvisno od razpoložljivega prostora in stilskih želja lahko izberete tuš kabino ali steklena vrata za prho z okvirjem ali brez njega. Način odpiranja izberete glede na to ali imate raje klasično odpiranje vrat ali drsna tuš vrata, morda pa le fiksno stekleno pregrado.

Izbirate lahko tudi vrsto stekla, ki ga boste uporabili. Nekateri se odločijo za čisto, bistro steklo, drugi imajo zaradi zasebnosti raje neprozorno ali matirano steklo. Steklo za tuš kabine po meri je lahko tudi lep dekorativni dodatek v vaši kopalnici. Steklarstvo vam ga po želji vam ga lahko popestri z gravurami, folijami, fototapetami ali peskanimi vzorci. Modern videz boste dosegli tudi s steklenimi vložki ali stenskimi oblogami iz barvanega stekla.

Steklo za tuš kabine je kaljeno.

Če odločite za izdelavo tuš kabine po meri, je priporočljivo, da meritve opravi steklar na licu mesta. S tem si zagotovite popolno tesnjenje vode in da se bo steklo za tuš kabino popolnoma prilegalo prostoru. Pri izmeri dimenzij za izdelavo tuš vrat ali tuš kabine je namreč potrebno upoštevati tudi morebitne neravnine na tleh in na steni, ki bo nosila steklo.

Steklo za tuš kabine po meri zaradi varnosti zahteva posebno termično obdelavo, ki mu zagotavlja dodatno trdnost. Najpogosteje se uporablja kaljeno steklo, debeline 6,8 ali 10 milimetrov. Mojster steklarstva lahko na steklo nanese poseben premaz za hitrejše odtekanje vode. Na steklu se tako ne bodo nabirale vodne kapljice in vodni kamen, ki kazi videz zastekljene tuš niše. Takšno steklo ni poceni, je pa dolgoročno gledano najboljša izbira.

Tuš vrata iz stekla po meri

Če si želite unikatna tuš vrata, so morda tuš vrata iz stekla po meri odlična izbira za vas. V prvi vrsti jih lahko prilagodite prostoru, ki ni povsem standardnih dimenzij. Tudi če zidovi in tla niso povsem ravni, to ne bo problem. Izberete lahko vrsto stekla, na primer neprozorno ali matirano.

Pri večini tuš vrat iz stekla, so le-ta povezana z eno ali več fiksnimi steklenimi stenami, na eni ali obeh straneh vrat. Vrata se lahko odpirajo drsno, nihajno ali klasično enokrilno ali dvokrilno. Sestavljena so lahko iz dveh ali več steklenih panelov, pri čemer se vstavljeni paneli se odpirajo tako, da se zgibajo ali naložijo eden na drugega. To omogoča prihranek prostora in lažje vstopanje pri manjših nišah za tuširanje.

Omislite si lahko tudi zložljiva oziroma odmična tuš vrata. Vrata po uporabi potisnete ob steno, prostor za tuširanje pa ostane odprt. To optično poveča majhno kopalnico, obenem pa omogoča boljši pretok zraka in sušenje niše za tuširanje. Cena je odvisna od dimenzij in izbire stekla.

Tuš kabina iz stekla po meri

Tuš kabina iz stekla po meri je rešitev v primeru, ko je vaša niša za tuširanje nestandardnih dimenzij in ne morete kupiti standardne tuš kabine. Seveda pa to ni edini razlog, da se za naročilo tuš kabine obrnete na steklarstvo. Vsekakor imate mnogo večjo izbiro debelin, vrste in barv stekla, na katerega vam po želji vtisnejo različne vzorce.

Če želite zapreti ves prostor za tuširanje, je tuš kabina iz stekla po meri idealna za vas. Dobro zatesnjena zaprta kabina iz stekla namreč zajema celoten prostor okoli vaše prhe in odtoka ter zelo dobro zadrži vodo v notranjosti. Vsa voda po tuširanju steče s kabine v kadico, tako da kopalnica ostane popolnoma suha.

Fiksna zasteklitev oziroma tuš pregrada iz stekla po meri

V sodobno zasnovanih kopalnicah je niša za tuširanje običajno precej prostorna. Od ostale kopalnice jo loči fiksna steklena pregrada, ki preprečuje pršenje vode po kopalnici. Tudi to vam steklar naredi po meri, ustrezno vašemu prostoru. Izberete lahko popolnoma prozorno steklo ali matirano steklo z vzorci ali brez njih.

Preberite tudi: ARHITEKT CENA: KOLIKO STANE ARHITEKT (PGD, PZI, PID, IDP, PZR, INTERIER)?

Steklena vrata

Steklena vrata nimajo le nadvse modernega in futurističnega videza v vašem domu, ampak zelo uporabno funkcijo. So odlična opcija za dodatno osvetlitev prostorov v stanovanju in morda edina možnost za vstop svetlobe v prostore brez oken. Svetlobo vnesejo v še tako temen prostor. Vrata iz stekla delujejo nadvse elegantno in obenem prostor optično povečajo.

Steklena vrata po meri so običajno izdelana iz lepljenega oziroma laminiranega varnostnega stekla ali kaljenega stekla debeline 8-10 milimetrov. V steklarstvu je najbolj razširjena uporaba prozornega stekla. Za zagotovitev zasebnosti lahko izberete vrata iz jedkanega ali peskanega stekla.

Vrata iz stekla vam lahko izdelajo z vzorci ali ornamenti, s printom, gravuro, ali pa steklo polepijo s folijo ali fototapeto. Za popestritev lahko steklarski mojster v steklena vrata iz lepljenega stekla doda katerikoli barvni motiv in s tem vaša vrata po meri naredi popolnoma unikatna.

Steklena vrata lahko vpnete v obstoječi podboj

Vpetje vrat je lahko neposredno v steno, celostna rešitev pa so steklena vrata s podbojem, ki je izdelan iz aluminija ali lesa. Možna pa je tudi montaža vrat iz stekla na vaš obstoječi podboj, kar omogoča izvedbo po ugodnejši ceni.

Steklarstvo ponuja nekaj različnih variant steklenih vrat glede na način odpiranja in zapiranja. Odmična, zgibna vrata in roto steklena vrata so inovativna rešitev za manjše prostore, kjer ni prostora za klasično odpiranje vrat. Za odpiranje potrebujejo zelo malo prostora.

Zgibna steklena vrata steklar izdela iz dveh ali več elementov. Odpirajo se tako, da se po dolžini prepognejo in umaknejo ob steno. Roto vrata se zavrtijo okoli svoje lastne osi, vratno krilo se obrne in zdrsne vstran. Vrata se na ta način lahko odprejo tako navzven kot navznoter.

Izberete lahko še elegantna drsna ali nihajna steklena vrata. Drsna steklena vrata imajo sistem za mehko zapiranje za udobno uporabo. Hitrost zapiranja nihajnih vrat iz stekla pa uravnavajo hidravlična nasadila. Oboje zagotavlja neslišno odpiranje in zapiranje vrat.

Preberite tudi: UREJANJE OKOLICE HIŠE IN VRTOV: CENIK, IDEJE IN TRENDI

steklena kabina
Ena najlepših izbir za kopalniška vrata je steklena kabina, saj ponudi eleganten videz, hkrati pa skrbi, da se ne nabirajo bakterije in gniloba kot se običajno pojavi pri zavesah. Edini minus tu je, da se hitro vidijo kapljice vode, ki jih je za lep in obstojen videz potrebno redno brisati.

Drsna steklena vrata

Drsna steklena vrata niso le vizualno privlačna, ampak enkratna rešitev za prostore, kjer postavitev pohištva onemogoča klasično odpiranje vrat. Uporabite jih lahko, če imate dovolj prostora ob steni levo ali desno od vrat na notranji ali zunanji strani sobe. Izdelana so lahko enega ali več elementov. Drsna steklena vrata imajo lahko  premični in fiksnega del. Pri tem se drsno umakne le premični del, fiksni pa služi kot dodatni svetlobni element.

Nihajna steklena vrata

Za razliko od klasičnih krilnih vrat se nihajna steklena vrata odpirajo in zapirajo v obe smeri. V steklarstvu vam jih izdelajo iz enega ali dveh kril, ki se lahko kombinirajo s fiksnimi steklenimi elementi. Le-ti služijo za dodatno osvetlitev prostora. Nihajna steklena vrata so z nihajnimi panti oziroma sponami pritrjena direktno na zid. Ustavijo se na začetni poziciji in na 90° na obeh straneh.

Steklarstvo – Zimski vrt, zasteklitev balkona / terase

Zimski vrt na terasi vam poleg dnevne osvetlitve in osončenja prostora omogoča vidni stik z okolico in vam daje občutek, da ste zunaj. Daje vam tudi učinkovito zaščito pred zunanjimi vplivi. Zato ni vseeno kakšna je kvaliteta stekla, iz katerega je zimski vrt izdelan. Pri izbiri je na prvem mestu varnost in funkcionalnost, temu pa sledi estetski videz.

Če vam bo vaš zimski vrt služil kot bivalni prostor, je siselno, da se odločite za kvalitetno izolativno steklo, ki ima čim manjše toplotne izgube. Priporočljivo je izbrati najmanj dvoslojno, še bolje troslojno zasteklitev. Svoj zimski vrt boste vročih poletnih mesecih morda želeli odpreti. Steklarstvo po meri vam del fiksnih elementov lahko nadomesti s steklenimi površinami, ki se odpirajo. To vam omogoča naravno zračenje in neposredni dostop na zelenico.

Izberete lahko krilno ali drsno odpiranje. Stekleni paneli se odpirajo na eno ali drugo stan ali na obe, odvisno od prostora, ki je na voljo. Vendar pa večje številno premičnih elementov močno vpliva na končno ceno zimskega vrta. Še vedno imate opcijo, da ima del zimskega vrta fiksno zasteklitev, v drugi del pa vgradite elemente, ki se odpirajo. Tako boste prišli skozi nekoliko ceneje.

Cena za kaljeno in lepljeno steklo je precej višja kot za običajno steklo, vendar zagotavljata večjo trdnost in trajnost strehe zimskega vrta. Priporočljivo je, da je tudi vertikalna zasteklitev iz kaljenega stekla. Lahko se namreč zgodi, da se steklo razbije. Če bi se na vas vsulo navadno steklo, je to lahko usodno.

Zakaj si omisliti zasteklitev balkona ali terase?

Zasteklitev balkona je imenitna opcija za pridobitev prostora v majhnem stanovanju. Mnogi lastniki malih stanovanj si na zastekljenem balkonu uredijo novo dnevno sobo, jedilnico, otroško sobo, spalnico ali prostor za izvajanje jutranje telovadbe in joge. Z njo še tako majhno stanovanje postane prostorno. Zasteklitev terase ali balkona vsekakor močno dvigne kakovost bivanja.

Naravna svetloba dobro vpliva na razpoloženje vsakega človeka. Dobro osvetljen zastekljen balkon z veliko naravne svetlobe lahko predstavlja tudi dodaten prostor za gojenje rastlin. Steklarstvo vam steklene panele lahko izdela tako, da se odpirajo levo ali desno, navznoter ali navzven, pri čemer se stekleni paneli umaknejo na zunanjo stran. V slednjem primeru lahko uživate v koriščenju balkona ali terase v polnosti, saj odpiranje kril ne jemlje notranjega prostora.

Terasa je v poletnih dneh glavni prostor za druženja. Predstavljajte si, da vašo teraso lahko koristite v vseh letnih časih, ne glede na vreme. Zato je zasteklitev terase zagotovo velika dodana vrednost vsakega doma. Steklar vam zasteklitev izvede po meri, tako da se stilsko ujema z nepremičnino in z vašim okusom.

Drsna večtirna zasteklitev vam omogoča, da lahko teraso na pol zaprete. S tem ohranite zračnost in si hkrati naredite zavetje pred vetrom. Popolnoma odprti stekleni elementi nudijo popolno sožitje z naravo, seveda pa jih lahko tudi popolnoma zaprete in uživate na terasi tudi v hladnem delu leta.

Steklarstvo – Ogledalo

Ogledalo v vsakdanji rabi že stoletja služi svoji osnovni funkciji, odsevu in opazovanju lastne podobe. V stanovanju namestitev ogledal na stene, omare ali strop optično zelo poveča in osvetli prostor. Ogledalo po meri je izdelano po vaših željah v različnih velikostih, debelinah, oblikah in barvah.

Izberete lahko ravno obrušene robove ali brušenje pod kotom, ki ogledalu da lep fazetni zaključek. Ogledala so zaradi svojih oblik, različnih obdelav in kombinacij lahko zanimiv dekorativni element na steni. Možnosti uporabe so zelo široke in raznolike. Ogledalo z lepim okvirjem je lahko tudi prefinjen prostostoječ dodatek v prostoru.

Omislite si lahko različne motive, ki vam jih na steklo vstavijo, vgravirajo, speskajo, narišejo ali popestrijo steklo z dekorativnimi folijami. Za posebne efekte je možno naročiti tudi konkavna (vbočena) ogledala, ki odsev povečajo, kar je še posebej zaželeno pri kozmetičnih ogledalih. Konveksna (izbočena) ogledala pa povečajo vidni kot.

Vam je všeč črno ogledalo z okvirjem? Steklarstvo po meri vam ga izdela v različnih dimenzijah. Med oblikami lahko izberete: ovalno ali okroglo ogledalo, ogledalo z zaobljenim vrhom, pravokotno ali kvadratno ogledalo in med nepravilnimi organskimi oblikami. Dodatna ambientna svetloba za ogledalom naredi takšno ogledalo zelo elegantno.

Preberite tudi: VISOKOTLAČNO ČIŠČENJE TLAKOVCEV, FASADE IN ŽALUZIJ: CENA

Kopalniško ogledalo

Kopalniško ogledalo namestimo v kopalnico predvsem zaradi urejanja svojega videza. Moškim pride prav pri britju, ženskam pri ličenju obraza. Izdelajo ga v različnih velikostih in po želji dodajo poljubno število poličk, vtičnice, stikala in luči. Ogledalo je lahko zasnovano tudi kot omarica, ki za zrcalom skiva dodatni prostor za shranjevanje pripomočkov, ki jih potrebujete v kopalnici.

V sodobno izdelano ogledalo po meri vam steklar vgradi tudi LED trak, ki poskrbi za prijetno ustrezno osvetlitev ogledala. Svetlobna telesa, ki so nameščena za ogledalom, pa poskrbijo za prijetno ambientno osvetlitev, ki je lahko v topli ali hladni barvi svetlobe. Nekatera ogledala imajo funkcijo dimljenja, s katerim uravnavate moč svetlobe.

Ogledalo v spalnici

V življenju brez ogledal ne gre. Med spanjem pa ga dejansko ne bi smeli imeti. Ob nakupu velikih omar z ogledali malokdo pomisli, da ogledala neugodno vplivajo na počutje. Razlogov, zakaj se ljudje odločajo za ogledalo v spalnici je več, odvisno kaj nekdo z njim želi doseči. Nekateri si ga omislijo za popestritev njihovega intimnega sveta, drugi ga namestijo v spalnico kot funkcionalen pripomoček za urejanje videza in pravo izbiro obleke.

Postavitev ogledala na nepravo mesto v spalnici je lahko vzrok za slab spanec. Po feng shuiju naj ogledalo v spalnici ne bi bilo nameščeno nasproti postelje, ker odsev spečega telesa moti spanec. Če že je v spalnici, je primernejša postavitev ob strani postelje ali nasproti vrat, saj s tem poskrbite za odboj negativne energije.

Cene za ogledalo so zelo različne. Odvisne so od velikosti, oblike, debeline, obdelave ogledala. Za preprosto stensko ogledalo dimenzije 80×60 brez okvirja in vzorcev iz navadnega stekla boste pri steklarju odšteli od 50 evrov dalje. Cena za podolgovato ogledalo velikosti 70×180 debeline 8 mm pa je od 200 evrov dalje.

Steklarstvo za kuhinjo/ steklena kuhinjska stenska obloga

Steklo za kuhinjo je material prihodnosti. Težko bi našli material, ki je bolj higieničen, nepropusten, odporen na nečistoče. Steklena kuhinjska stenska obloga ščiti steno pred madeži. V nasprotju s keramičnimi ploščicami je brez fug, v katerih se rada nabira umazanija in plesen.

Vzdrževanje in čiščenje je manj zamudno in bolj enostavno, ker odpade nadležno drgnjenje fug. Steklo enostavno očistite s čistilom in krpo. Ne nazadnje steklena kuhinjska stenska obloga zelo popestri vašo kuhinjo in jo naredi edinstveno. V široki paleti različnih vzorcev in motivov, ki jih ponujajo steklarstva, boste zagotovo našli takšnega, ki bo v vašo kuhinjo vnesel eleganco in moderen izgled.

Steklo za kuhinjo vam izdelajo po meri po vaših željah. Steklarski mojster opravi natančne izmere v vaši kuhinji. Izberete lahko transparentno, obarvano ali matirano steklo. Steklena kuhinjska obloga je v večini primerov izdelana iz kaljenega varnostnega stekla debeline 5 mm. Na steklo izdelajo želeno grafiko, gravuro ali namestijo folijo z izbranim motivom.

Boljša steklarstva opravijo izris stekla za kuhinjo v več variantah. in pripravijo vizualizacijo vaše kuhinje. Tako si lahko do potankosti ogledate, kako se določen vzorec ali barva steklene kuhinjske stenske obloge ujema z vašo kuhinjo. Odločitev za pravo steklo za kuhinjo je tako precej lažja. Na osnovi izbranega stekla vam pripravijo ponudbo.

Si želite stekleno stensko oblogo s personaliziranim motivom?

Nekateri se odločijo za enobarvno steklo za kuhinjo zaradi minimalističnega, elegantnega videza, drugi pa zaradi cene. Razlika v ceni med enobarvnim steklom in stekleno kuhinjsko stensko oblogo z motivom je približno 20 odstotkov.

Še vedno pa je stekla za kuhinjo z motivom zelo zaželena varianta. Okusi so različni, zato je na voljo širok izbor motivov. Z stekleno stensko oblogo v kontrastni barvi razbijete monotonost kuhinje in jo poživite. Druga opcija pa je izbira motiva, ki se barvno sklada z barvami kuhinje, sten ali tal. Stenska kuhinjska obloga se v tem primeru lepo zlije s kuhinjo. Ker je nevpadljiva deluje zelo prefinjeno.

Pred montažo steklene kuhinjske stenske obloge ni potrebno odstraniti obstoječih keramičnih ploščic. Steklo za kuhinjo se lahko namesti preko njih. Običajno ga mojster steklarstva prilepi na steno, kar prepreči nabiranje umazanije za steklom.

Bi vašo jedilnico želeli stilsko povezati s kuhinjo? Namestite steklo na mizo. Ker mora prenašati precejšnje obremenitve, vam priporočamo, da je steklo za mizo kaljeno. Če boste na navadno steklo postavili vročo posodo, vam bo počilo. Je tudi veliko bolj občutljivo na udarce in se hitro razbije.

V primeru, da potrebujete steklo za mizo, ki bo prekrivalo obstoječo mizo iz lesa ali drugega materiala, naj vam steklar izdela steklo debeline vsaj 5 mm. Za popolnoma stekleno mizo, pri kateri noge nosijo steklo za mizo, je potrebna debelina stekla najmanj 8 mm.

Notranja steklena ograja za stopnišče ali podest

Notranja steklena ograja za stopnišče ali podest je sofisticirana, elegantna in očem privlačna izbira za zaključek stopnišča. V sodobni arhitekturi so pogosta izbira, še posebej pri minimalističnem slogu opreme doma. Lepo se ujemajo z drugimi materiali, naj bo to les, kamen ali kovina. Dajejo lahkoten videz, vtis večje povezanosti prostorov, odprt pogled in ne ovirajo dostopa svetlobe v prostor.

Steklarstvo za izdelavo ograje uporabi varnostno lepljeno ali kaljeno steklo, da je notranja steklena ograja za stopnišče ali podest popolnoma varna. Učinkovito vas varuje pred padcem s podesta, z galerije ali preko stopnic. Za prijetnejši oprijem poskrbi ročaj iz poljubnega materiala, naj bo to les, aluminij ali nerjaveče jeklo.

Izvedba notranje steklene ograje ni najcenejša. Nekoliko višjo ceno pa upraviči trajanje takšne vrste ograje. Steklo se ne obrablja, zato vam bo ograja služila zelo dolgo. Na ceno najbolj vpliva izbira stekla, njegova debelina, način vpetja ograje in seveda izbor steklarstva, ki bo delo opravilo.

Velikokrat se uporablja tudi kombinacija inox – steklo.

Steklo za notranjo ograjo je lahko brez zelenega odtenka.

Steklo za notranjo stekleno ograjo vam steklar lahko pritrdi točkovno, na kovinske nosilce ali vpne v profile, lahko pa se odločite za samonosno ograjo. Najpogosteje uporabljena pritrditev steklene ograje je vpetje v profil, ki se ga pritrdi s strani ali na nosilno ploščo. To vpetje zagotavlja dobro stabilnost steklene ograje.

Najlažje izvedljiva različica notranje steklene ograje je ograja, ki je vpeta na stebre. To je najbolj prilagodljiva različica steklenih ograj, ki jo je možno enostavno pritrditi na vsako stopnišče, tudi takšno, ki je močno razgibanih oblik in dimenzij.

Vse bolj priljubljeno je točkovno vpetje s strani. Steklena ograja s tem vpetjem je trdna, saj je na več mestih pritrjena na dva vertikalna nosilca, ki sta med seboj razmaknjena cca 12 cm. To omogoča visoko stabilnost stekla za notranjo ograjo. Ta ograja dopušča prilagoditve nepravilnim oblikam stopnišča.

Steklene plošče so lahko ravne ali ukrivljene za zavita stopnišča. Uporablja se enojno steklo debeline 8,10,12 mm, ali lepljeno in kaljeno steklo debeline 5/5, 6/6, 8/8 in 10/10 mm. Med njimi je najcenejše transparentno (float) steklo, nekoliko dražje je jedkano-satinirano steklo. Opti-White steklo ima nizko vsebnost železovih primesi, zato nima zelenega odtenka, kot ga ima običajno steklo. Možna izbira je še tonirano steklo v zelenem, rjavem, sivem ali modrem odtenku.

Zunanja steklena ograja za balkon, teraso ali bazen

Pri modernih gradnjah in prenovah obstoječih hiš je zelo pogosta izbira zunanja steklena ograja za balkon teraso ali bazen. Hiši doda popolnoma novo dimenzijo in nadvse moderen izgled, poleg primarne funkcije varovanja pred višino. Steklena ograja vam omogoča dostop svetlobe v vaše notranje prostore in hkrati neoviran pogled iz notranjosti v naravo.

Steklarstvo vam ponuja na izbiro različne tipe, materiale in obdelave konstrukcije, ki bo nosila zunanjo stekleno ograjo. Konstrukcija ograje z varnostnega vidika pogojuje tudi vrsto stekla za ograjo. Če ima ograja povezovalno držalo nad steklenimi polnili, si morda lahko privoščite tudi samo kaljeno steklo. Ob razbitju stekla vam bo držalo nudilo vsaj delno zaščito pred padcem.

Če pa je zunanja steklena ograja za balkon ali teraso brez povezovalne palice, torej samostoječa, pa je varnostno lepljeno steklo nujna izbira. V slučaju loma stekla se lepljeno steklo ne razsuje na našteto delcev kot kaljeno steklo, ampak kosci stekla ostanejo v enem kosu zlepljeni med seboj.

V primeru, da mora steklar za vpetje ograje in njeno pritrditev v steklo izvrtati luknje, vam priporočamo, da izberete lepljeno steklo, ki je hkrati še kaljeno. Nekaljeno lepljeno steklo pri premikih konstrukcije (močan veter, velike temperaturne razlike) lahko poči. Enako se zgodi, če jih pri montaži preveč privijete v vpenjalne elemente.

Preberite tudi: NOTRANJE OBLIKOVANJE: CENA, IDEJE, TRENDI IN PREVERJENI ARHITEKTI

Steklena ograja omogoča neoviran pogled v okolico.

Zunanja steklena ograja je tudi priljubljena izbira za francoski balkon. Primerno vpetje zanjo je točkovno vpetje, ki zagotavlja optimalno varnost, saj je ograja v dveh vertikalnih točkah trdno pritrjena z distančnimi vijaki. Steklo v prostor spusti kar največ svetlobe, istočasno pa ne ovira razgleda na okolico. Več naravne svetlobe v prostoru ugodno vpliva na počutje vseh družinskih članov.

Za manjše balkone in terase je minimalističen slog transparentnega stekla z ravnimi in čistimi linijami nadvse eleganten in prefinjen. Daljše ograje pa lahko delujejo nekoliko enolično in puščobno. Steklar monotonost lahko razbije z uporabo različnih detajlov, kot je na primer vstavitev brušenega ali peskanega stekla, stekla druge barve, stekla z ornamenti in podobno.

Zunanja steklena ograja za balkon ali teraso je primerna tako za moderne, kot tudi za klasične hiše in stanovanja. S svojim brezčasnim videzom se lepo vklopi v vsako arhitekturo in okolje. Steklena ograja je tudi pogosta izbira varnostne ograje za bazene. Poleg osnovne funkcije varovanja in zaščite omogoča popolno preglednost na dogajanje v bazenu in v njegovi okolici.

Steklarstvo – Panoramska stena

Imate na vaši lokaciji panoramski razgled, ob katerem se vam zasvetijo oči in ostanete odprtih ust? Zakaj bi ga zakrivali z različnimi stenskimi obdelavami? Si ne bi želeli maksimirati njegovega potenciala? Zamislite si, da se zbudite in se prepustite užitku ob pogledu na jutranje sonce, na zasnežene gore, zeleni objem gozda ali na obzorje čez morje. Ob večernem ležanju v postelji bi bilo škoda izpustiti prijeten utrip luči mesta, ki ga imate tako radi.

Najboljša rešitev za optimizacijo razgleda v naravo, ki ste ga dobili skupaj z ugodno lego nepremičnine, je steklena panoramska stena. Nadomestite celotno steno s panoramsko steno od vrha do tal. Izkoristite svoj pogled na prosto v polnosti, odpravite vizualne ovire, uživajte v soncu skozi celo leto in izboljšajte razpoloženje. Če vam okolje dopušča zasebnost, lahko panoramski del prostora pustite gol ali pa nanj namestite zastore.

Panoramska stena združuje prednosti oken in vrat. Vizualno razširi in podaljša bivalni prostor v zunanjost in pripelje naravo v notranjost. Odprite prostor in izboljšajte bivanje v njem.  Z nemotenim prehajanjem med zunanjostjo in notranjostjo se prostor poveča tudi funkcionalno. Bivalno ugodje notranjih prostorov se združi z lepoto in brezmejnostjo zunanjosti, omogoči boljši izkoristek prostora in ublaži prostorsko stisko.  Vaš dom dobi nove dimenzije.

Panoramska stena omogoča čudovit pogled v naravo obilo svetlobe v prostor.

Drsna panoramska stena se lahko odpira dvižno drsno ali nagibno drsno. Pri klasični panoramski steni se gibljivi del zapelje pred fiksnega. Zložljiva panoramska stena se po celotni površini popolnoma odpre kot harmonika, pri čemer odprta zavzame zelo malo prostora. Odvisno od razpoložljivega prostora se krila lahko zložijo na eno stran ali na obe strani.

Izbirate lahko med klasičnim okvirjem, ozkim okvirjem ali v izvedbah brez okvirja, pri katerih je meja med okolico in bivalnim prostorom skoraj neopazna. Ne glede na to, za kakšno se boste odločili, prav vsaka panoramska stena bo v vaš prostor prinesla obilico naravne svetlobe, ki ugodno vpliva na počutje. Hkrati pa boste imeli prečudovit razgled na okolico.

Kakšna je končna cena panoramske stene je odvisno od njenih dimenzij, od materiala, iz katerega je izdelana, od vrste zasteklitve, od vrste okovja in načina odpiranja. Panoramsko steno vam proizvajalec oken in vrat v sodelovanju s steklarstvom lahko izdela po meri in jo popolnoma prilagodi vašemu prostoru.

Izbirate lahko med različnimi materiali. Najceneje vas bo prišla panoramska stena iz PVC materiala, sledita ji lesena in aluminijasta stena. Najdražja pa je hibridna panoramska stena, ki ima na zunanji strani okvir iz aluminija, ki zagotavlja daljšo življenjsko dobo. Na notranji strani je okvir lesen, kar ponuja prijetno domačnost in topel izgled.

Preverite tudi: MIZARSTVO: CENIK, TRENDI, IDEJE IN PREVERJENI MIZARJI

Steklena vitrina z okovjem

Najpogosteje se steklene vitrine uporabljajo v galerijah, muzejih, salonih in trgovinah za razstavo različnih izdelkov. Steklena vitrina v kombinaciji z drugimi materiali je našla prostor tudi v marsikateri dnevni sobi ali jedilnici za shranjevanje izdelkov iz stekla, kristala, keramike in porcelana.

Ste profesionalni športnik, ki želi pokazati svoje pokale, športne dosežke in nagrade? Ali pa veteran, ki želi razstaviti svoje medalje? Morda ste zbiralec starin, ki mu zmanjkuje prostora na policah za vaše najljubše predmete? Ne glede na to, kaj bi radi postavili na ogled, vam v steklarstvu lahko pomagajo do steklene vitrine, ki z izjemno jasnostjo poudari vašo osebno zbirko.

Steklena vitrina je najlepša izložba za vaše izdelke, saj so dobro vidni z vseh strani. Steklarji vam izdelajo vitrino po meri, ki se popolnoma prilagodi prostoru. Vitrine oblikujejo glede na velikost in predvideno rast vaše zbirke in razpoložljive dimenzije sobe v vašem domu ali velikosti delovnega prostora.

Steklena vitrina je izdelana iz kaljenega stekla ali varnostnega lepljenega stekla. Možne so različne obdelave stekla, ki je lahko tudi obarvano. Z metodo peskana ali tiskanja po želji nanjo vtisnejo zanimive vzorce ali vaš logotip. Zadnja stena vitrine lahko tudi zrcalna, potiskana, brušena ali kako drugače obdelana.

Za atraktivni izgled steklene vitrine in njene vsebine poskrbi ambientna osvetlitev.

Vaša steklena vitrina je lahko enako posebna, kot so kosi, ki jih vsebuje. Pri steklarstvu lahko naročite izdelavo steklene vitrine z ukrivljenim steklom. Edinstven efekt steklene vitrine naredi ambientna osvetlitev, ki dodatno poudari vsebino vitrine in nežno osvetli prostor. Možno je izbirati med različnimi kombinacijami osvetljave.

V široki ponudbi posameznega steklarstva lahko izberete steklene vitrine brez okovja, pri katerih so stekla med seboj lepljena z UV lepilom, kar zagotavlja minimalno vidnost spojev. Prednost take vitrine je, da pogleda na izpostavljeni predmet ne moti noben vmesni element, zato je izdelek optimalno predstavljen.

Steklena vitrina z okovjem ima lahko komaj opazno, diskretno okovje in nekoliko večjo nosilnost notranjih polic kot vitrina z lepljenimi policami. Steklena vitrina z okovjem na vseh policah in okvirjem iz aluminija ali drugega materiala, pa vam zagotavlja največjo nosilnost in stabilnost med vsemi vitrinami.

Debelino steklenih polic je potrebno prilagoditi teži razstavljenih izdelkov, kar zagotavlja varnost izdelkov v vitrini. Vitrina je lahko odprta ali zaprta. Steklar vam za zapiranje vitrine lahko izdela krilna ali drsna vrata. Dodatno zaščito pred posegi nepooblaščenih oseb zagotavljajo nameščene varnostne ključavnice.

Običajno se vitrina prilagodi predmetom, ki bodo v njej in ne obratno. Steklar vam lahko izdela premične police, kar omogoča pomikanje polic, da ustrezajo velikosti in višini trenutno razstavljenih izdelkov.

steklena streha
Ni lepšega kot ležati na fotelju ali kavču ter si razkriti pogled na bliskajoče se nebo, kajne? Prav to vam omogoča izbira strešne strehe oziroma lahko tudi že samo strešnega okna.

Steklarstvo – Steklena streha / kritina

Eden najučinkovitejših in najbolj priljubljenih načinov za izboljšanje kvalitete bivanja v vašem domu je steklena streha. Steklene strehe izjemno učinkovito spreminjajo notranjo estetiko nepremičnine in predstavljajo najbolj vsestranske in učinkovite rešitve zasteklitve. Steklena kritina je praktičen in vizualno eleganten dodatek domu ali poslovni nepremičnini.

Sodobna tehnologija zasteklitve je zelo napredovala in z najsodobnejšimi tehnikami vam je modernizirano steklarstvo zdaj sposobno oblikovati in namestiti popolnoma brezšivne steklene strehe brez okvirja. Takšna steklena kritina vam omogoča, da izkoristite vse prednosti naravne svetlobe in uživate v popolnoma neoviranem pogledu na zunanjost. Kaj je lepšega kot zaspati ob soju zvezdnatega neba?

Če svojo nepremičnino pokrijete s stekleno streho, se naravna svetloba lomi, nežna sončna toplota prehaja skozi steklo in ogreva notranje prostore. Poleg ugodja bivanja bodo ob izbiri termo stekla nekoliko nižji tudi stroški ogrevanja. Dnevni prostor, kuhinja, jedilnica in drugi bivalni prostori pridobijo dodano vrednost, kakovost in razkošje bivanja v vašem domu se dvigne na višji nivo.

Ko boste iskali izvajalca, ki bi vam storitev opravil najceneje, imejte v mislih, da teža snega lahko predstavlja visoko obremenitev na strešne elemente. Tudi toča udari na streho z veliko silo. Zato ni vseeno kakšno vrsto stekla boste uporabili za svojo stekleno streho.

Vsako zaupanja vredno steklarstvo vam bo iz varnostnih razlogov za zasteklitev strehe priporočilo varnostno laminirano kaljeno steklo. Kaljeno steklo je precej bolj odporno na udarce in zdrži mnogo večje obremenitve kot navadno steklo.

Če se vam steklena streha iz kakršnegakoli razloga kljub vsemu zlomi, pa lepljiva folija med sloji stekla zadrži steklene delce na svojem mestu, da noben kos stekla ne pade v spodnji prostor. Osebe in predmetom pod stekleno streho je v tem primeru zagotovljena visoka stopnja varnosti pred poškodbami.

Preberite tudi: OKNA CENA: ANALIZA CEN, PREDNOSTI IN SLABOSTI RAZLIČNIH TIPOV OKEN Z MONTAŽO (+SENČILA +POLICE)

Preveč sonca je lahko tudi moteče.

Na voljo je več izvedb steklene strešne kritine. Najcenejša je fiksna zasteklitev, ki je primerna izbira, če je vaša glavna skrb svetloba v prostoru in ne kakovost zraka. Morda pa si boste vročih dneh želeli, da bi del steklene strehe lahko odprli in naravno zračili pokriti prostor pod njo. Zato je priporočljivo, da je vsaj del steklene strehe izdelan tako, da ga lahko po potrebi odprete.

Steklena streha vam ponuja uživanje v sončnih žarkih skozi vse leto. Včasih pa je preveč sonca lahko tudi moteč dejavnik. Na primer, ko želite gledati televizijo brez bleščanja ali pa si zaželite romantično vzdušje v prostoru.

Ob samem načrtovanju steklene strehe je torej vredno razmisliti, kakšne vrste steklo vam bo steklar vgradil.  Lahko se odločite za odbojno steklo, ki bo omililo bleščanje in vas zaščitilo pred radovednimi pogledi. Ali pa si preprosto omislite rolete in senčila, ki bodo to funkcijo opravila enako učinkovito.

Absolutni minimalni naklon za izvedbo steklene strehe je 1°.

Priporočljivo pa je, da je steklena streha iz povsem praktičnih razlogov izdelana pod naklonom 5° ali več. Pri večjem naklonu bo sneg lažje zdrsnil s strehe in razbremenil nosilne elemente. Dež pa vam bo pomagal sprati smog, prah in listje, da bo steklena streha razmeroma čista. Za doplačilo si lahko omislite samočistilno steklo, ki je obdelano s premazom proti prijemanju nečistoč.

Kakšna je cena steklene strehe je brez natančnih izmer, načrta izvedbe, popisa količine in vrste materiala nemogoče določiti čez palec. Po meri prilagojena steklena streha je lahko zasnovana in izdelana popolnoma po vaših željah. Konstrukcija je lahko iz različnih materialov, možnosti različnih načinov odpiranja in kombinacij zasteklitve je veliko.

Zato se cene med seboj lahko divje razlikujejo od steklarstva do steklarstva. Stopite v stik z našimi mojstri steklarstva na Omisli.si/. Pošljite jim osnovne podatke, na podlagi katerih bodo za vas pripravili ustrezno ponudbo.

Steklenjak / stekleni rastlinjak

Osnovni namen rastlinjaka je pridelovanje zelenjave skozi vse leto tudi na območjih spremenljivega in hladnejšega podnebja, kjer sicer to ne bi bilo mogoče. Stekleni rastlinjak je razkošen, lep in trajen ter zagotavlja odlično rastno okolje za vaše rastline. Za mnoge je steklenjak ikoničen. Transparentnost stekla ustvari občutek, da prinaša naravo v prostor, obkrožen z lastnim kultiviranim vrtnim rajem.

Steklo je v nasprotju z drugimi materiali precej inertno in lahko brez spremembe lastnosti in očitnih znakov staranja opravlja svojo funkcijo zelo dolgo. Je negorljivo, odporno na UV žarke in razgradnjo onesnaževal zraka. Ob rednem čiščenju ohranja svojo bistrost in začetno absorpcijo sončne svetlobe. Že samo vse našteto, je dovolj tehtnih razlogov, da mnogi za svoj rastlinjak izberejo steklene obloge, namesto polikarbonatnih ali polietilenskih plošč.

Stekleni rastlinjak zagotavlja največ naravne svetlobe za celoletno vrtnarjenje, saj skozi steklo prepušča skoraj sto odstotno svetlobo. Dvostenski polikarbonat sčasoma postopoma zbledi, postane neprozoren in prepušča svetlobo le še 80-odstotno.

Mnogi pridelovalci verjamejo, da je en odstotek več svetlobe enako enemu odstotku več potencialne proizvodnje zelenjave, sadja, zelišč in okrasnega rastlinja. Stekleni rastlinjak omogoča, da v steklenjak prodre največ sončne svetlobe, kar daje največjo možno fotosintezo.

Če se odločite z steklenjak po meri, vam steklarstvo lahko ponudi več vrst steklenih opcij.

S pravo izbiro stekla lahko izboljšate izolacijo steklenega rastlinjaka in pomagate soncu pri pridobivanju toplote. Dvojno steklo ima dodatno izolacijsko moč, ki zmanjšuje izgube toplote in kondenzacijo zaradi temperaturnih razlik. Vaš steklenjak tako porabi manj energije in nudi boljšo zaščito pridelkom.

Z izbiro stekla je naložba v stekleni rastlinjak dražja, vendar njegova vzdržljivost, dolga življenjska doba in druge prednosti odtehtajo višji začetni vložek. Zmanjšanje odvisnosti od dodatne razsvetljave z zasteklitvijo rastlinjaka, ki omogoča najboljšo prepustnost svetlobe, vam dolgoročno prihrani denar.

Zaradi teže steklene obloge je potrebno okvir za steklene rastlinjake izdelati iz močnejših materialov, kot jih dopuščajo lažje obloge iz plastičnih materialov.

Steklenjak je zato na splošno bolj masiven in vizualno lepši od katerekoli vrste polikarbonatnih rastlinjakov in zato odlična naložba, ki doprinese trajno vrednost domu, lastniškemu posestvu ali kmetiji. Njegov privlačen videz ne bo kazil podobe vašega vrta, ampak mu dodal elegantno noto.

Največja pomanjkljivost stekla je njegova ranljivost zaradi toče in drugih vremenskih ekstremov ter posledično izgube pridelkov.

Posamezne šipe na steklenjak je mogoče enostavno dokaj poceni zamenjati. Če vam finance dopuščajo, bi izbira kaljenega lepljenega stekla izboljšala trdnost in trajnost vašega steklenega rastlinjaka.

Najpomembnejše vprašanje pri vsem je, kakšen stekleni rastlinjak ustreza vašim potrebam in je najbolj primeren za vas. Na to vprašanje veste odgovor samo vi. Izbira stekla je seveda odvisna tudi od vašega proračuna, ki ga lahko, oziroma želite nameniti za izdelavo steklenega rastlinjaka. Načeloma velja, da višji kot so stroški stekla, daljša je življenjska doba steklenjaka.

Preberite tudi: VHODNA VRATA: CENA, PREDNOSTI IN SLABOSTI VSEH VRST ZUNANJIH VHODNIH VRAT

Akvarij po meri

Akvaristika je čudovit hobi. Po naporni stresni službi vas sedenje ob akvariju in opazovanje igre rib pomiri in sprosti. Opazovanje koral in barvitih tropskih ribic vašo domišljijo ponese v čas dopustniških dni. Morda pa vaše oči raje počivajo v zelenju sladkovodnega akvarija.

A še tako moderniziran akvarij, naj bo sladkovodni ali morski, zahteva določeno mero vzdrževanja. Delo z akvarijem in življenjem v njem vam mora biti v veselje in vam nikakor ne sme predstavljati dodatne obremenitve, ki bi vam bila odveč. Tega se morate zavedati pred naročilom akvarija.

Standardne mere akvarijev ne ustrezajo vsakemu prostoru in željam vsakega uporabnika.

Si želite večji akvarij, kot ga je možno kupiti v trgovinah z akvaristiko?

Imate specifične želje in bi radi imeli akvarij posebnih oblik? Potem je akvarij po meri prava rešitev za vas. Izdelajo vam ga v steklarstvu popolnoma po vaših željah.

Akvarij po meri mora biti narejen strokovno in kvalitetno. Saj vendar želite, da bo držal vodo, kajne? Zato se pozanimajte o referencah steklarstva, ki mu boste zaupali izdelavo akvarija po meri. Pomembno je, da snovalec akvarija pravilno dimenzionira debelino stekla, da bo zdržalo tlak, ki ga vrši voda na stene akvarija.

Če želite nekoliko daljši akvarij, to še ne pomeni, da je nujno potrebno ojačati debelino vseh stranic. Pogosto zadoščajo močnejši daljši stranici in dno akvarija. Večina izvajalcev samodejno poveča debelino vseh steklenih plošč, kar močno zviša ceno akvarija. Spet drugi steklarji skoparijo na vseh ploščah, kar zmanjša zanesljivost akvarija.

Pri naročilu akvarija po meri lahko izbirate med različnimi vrstami stekla.

Steklo, iz katerega je izdelan akvarij po meri je lahko navadno float steklo. Vsekakor pa boste večjo trdnost akvarija dosegli, če izberete kaljeno steklo ali dvojno lepljeno steklo. Za še jasnejši in čistejši pogled v akvarij je dobra izbira Opti-White steklo, ki nima zelenkastega odtenka. Po želji vam steklar steklo obarva v želeno barvo po RAL lestvici.

Stranice akvarija med seboj zlepi s kvalitetnim, visoko modularnim vzdržljivim akvarijskim silikonom v transparentni ali črni barvi, ki zagotavlja popolno tesnjenje akvarija. Po naročilu vam v steklo lahko izreže krožne izreze za namestitev cevi, pregradnih mrežic in druge akvarijske opreme.

Si želite, da bi bil vaš akvarij vizualno dober približek naravnemu bivalnemu okolju akvarijskim organizmom? Mojster steklar vam na akvarijsko steklo lahko namesti foto tapeto. V široki ponudbi izberite vam všečen motiv, ki se ujema z naravnim življenjskim okoljem ribic, ki bodo prebivale v vašem akvariju.

Steklene predelne stene

Toliko svojega sodobnega življenja preživimo v zaprtih prostorih, da je težko nadomestiti sončno svetlobo, ki jo nujno potrebujemo. Zaradi naravne svetlobe se počutimo bolje. Povečuje počutje, produktivnost in kognicijo ter dokazano zmanjšuje stres. Steklena stena je fantastičen dodatek domu ali nepremičnini, s katero izkoristite prednosti dnevne svetlobe.

Fiksne steklene predelne stene že dolgo ne služijo več le za opremo poslovnih prostorov, ampak so eleganten element v vašem domu. Steklena predelna stena dovaja dodatno svetlobo v prostor in vabi naravni svet v vaš dom, hkrati pa zagotavlja varnost in ugodje, ki ga potrebujete.

Steklo za steklene predelne stene je kaljeno za zagotavljanje najvišje varnosti.

Izbirate med transparentnim, barvnim in mlečnim steklom. Po naročilu ga s peskanjem ali gravuro okrasijo z vzorci in motivi po vaši želji.

Še posebej v majhnih stanovanjih je to odlična estetska rešitev za osvetlitev prostora, ki ste ga zaradi prostorske stiske pregradili v dodatno sobico. Ta običajno nima oken z druge strani, zato je steklena predelna stena edini vir svetlobe, ki doseže ta prostorček.

Steklene predelne stene so v večini primerov vpete v profile, ki jih zmontirajo v tla, steno in strop prostora. Steklarstvo vam jih izdela po meri, kar zagotavlja popolno prileganje vašemu prostoru tudi v primeru, če so dimenzije in oblike izven standardne. Možno pa je izvesti tudi brezokvirno vpetje v steno in tla.

Preberite tudi: CENA OGRAJE: PREDNOSTI, SLABOSTI IN CENE OGRAJ (PANELNE, INOX, PVC, LESENE, KOVANE, ALU…)

Drsne steklene predelne stene

Drsne predelne stene so inovativna, rešitev za multifunkcionalno rabo v manjših stanovanjih, v katerih običajno primanjkuje prostora. Z enostavnim odpiranjem v nekaj trenutkih dve sobi spremenite v večji prostor za druženje. Z zapiranjem pa si zagotovite svoj intimni kotiček.

Odpiranje drsne steklene predelne stene se izvede tako, da se stekleni paneli zložijo na levo ali desno stran, odvisno kje je več prostora. Ostanejo lahko na tem mestu kot dodatni svetlobni element v sobi, ali pa jih umaknete ob steno.

Drsna steklena predelna stena je lahko izdelana tudi tako, da so stiki posameznih stekel komaj opazni. Steklar vam lahko stike posameznih stekel izdela tako, da je med steklenimi paneli samo visokokakovostno transparentno silikonsko tesnilo. Spoji tako ne bodo ovirali vašega pogleda, ampak vas bo steklena predelna stena v luksuznem slogu povezala z naravo.

Morda ste izkušen arhitekt z jasno zasnovo in rešitvijo v mislih. Ali pa vizionarski lastnik stanovanja, ki želi v svoj dom vnesti razkošje. V vsakem primeru bo steklena predelna stena vaše domovanje spremenila v raj, ki je v sozvočju in močno povezano z zunanjim svetom.

Steklena fasada

Steklena fasada z modernim, elegantnim in atraktivnim videzom pritegne pozornost v množici okoliških stavb. Ko govorimo o velikih steklenih fasadah, pogosto pomislimo na strukture, kot so nebotičniki in poslovne stavbe z osupljivimi steklenimi zidovi. Steklo je postalo glavni element pri oblikovanju sodobnih poslovnih in javnih zgradb. Poskrbi za večjo prepoznavnost vaše nepremičnine ali podjetja.

Ker je steklena fasada najbolj izpostavljen del stavbe, mora biti kvaliteta uporabljenih materialov na visokem nivoju. Kljubovati mora ekstremnim vremenskim pogojem, od zmrzali do žgočega sonca, sukov vetra, močnih nalivov s točo in potresnih sil.

Velja omeniti, da steklene fasade večinoma niso strukturne, torej ne nosijo teže celotne konstrukcije, ampak zgolj lastno težo. Tvorijo zunanjo zaveso iz stekla, ki zaščiti stavbo vdorom vode in vetra. Hkrati pa stavbi nudijo estetski, glamurozen zunanji videz.

Seveda pa se za steklene fasadne sisteme uporabljajo tudi strukturna stekla velikega formata. Lahko so ravna ali ukrivljena za ustvarjanje prefinjenih strukturnih steklenih konstrukcij. Stekleni fasadni sistem v velikem delu sestavljajo fiksni stekleni elementi, ki so med seboj povezani v veliko stekleno površino. Za naravno prezračevanje so med fiksne module lahko dodana tudi okna, ki jih je možno odpreti.

Steklena fasada ni primerna le za poslovne objekte, ampak tudi za moderne hiše.

Sodobni stanovanjski domovi imajo prav tako lahko fasado iz stekla, ki ustvari čudovite odprte površine. V notranjosti ustvarjajo svetlo in prijazno vzdušje, ki zagotavlja čudovit razgled in občutek odprtosti.

Zahvaljujoč najsodobnejši izdelavi ima steklena fasada veliko prednosti. Odlikuje jih predvsem visoka prepustnost vidne svetlobe, dobra požarna zaščita in vremenska odpornost, varnost, visoka energijska, zvočna in toplotna učinkovitost ter atraktiven videz. Steklena fasada je lahko različnih oblik in izvedb, z vgrajenimi okni ali brez njih.

Kakovostno izdelana steklena fasada je visoko energetsko učinkovita.

Ustvarja visoke prihranke pri ogrevanju, prezračevanju in hlajenju objekta. Pomembno energetsko vprašanje za vsako stavbo z velikimi površinami iz stekla je uravnavanje sončne toplote. Sončna energija je sestavljena iz ultravijolične, vidne in infrardeče svetlobe.

Infrardeči spekter se prenaša kot toplota in ga je mogoče regulirati s premazi z nizko emisijsko vrednostjo, ki lahko odbijajo toploto navznoter ali navzven. V toplejših podnebjih je smiseln odboj toplote navzven, s čimer se prepreči pregrevanje prostorov. V hladnejših področjih pa je ravno obratno. Odboj toplote v notranjost je nadvse zaželen, saj na ta način lahko izkoristite toploto sonca za pasivno dogrevanje vašega doma.

Za stekleno fasado je priporočljivo laminirano varnostno steklo. Vsebuje plast polivinil-butirala ali etilen-vinil acetata med dvema ali več steklenimi plastmi. Tako ostane steklo vezano tudi v primeru loma ali razbitja, ne da bi se razletelo v nevarne ostre steklene kose.

Zamenjava okenskega stekla

Ne glede na to, ali vaše okno poči zaradi močne nevihte ali le zaradi nepridipravov, se mnogi lastniki stanovanj soočajo z neprijetno nalogo zamenjave poškodovanega okenskega stekla. Kar nekaj je dejavnikov, ki vplivajo na ceno, ki jo boste plačali za zamenjavo okenskega stekla. Odvisna je od tega ali se odločate za zamenjavo celotne okenske enote, vključno z okvirjem, ali le stekla.

Obstaja več razlogov, zaradi katerih boste morali zamenjati okensko steklo:

–       Prvi je sedaj smiseln in sicer, da so počena stekla najpogostejši vzrok za zamenjavo okenskega stekla, ne glede na to, ali gre za le za razpoko ali zevajočo luknjo.

–       Večje praske so lahko resnično opazne le na videz in povzročajo občutljivost samega okenskega stekla, kar vodi do nadaljnje škode ali razbitja.

–       Prav tako je razloga lahko tudi iz naslova kondenzacije med steklom, ki povzroči zastajanje vode ter nikoli ni dober znak. Opozarja namreč na to, da je tesnilo vašega okna začelo popuščati.

–       In zadnji razlog pri katerem se pojavi želja po menjavi okenskega stekla je odmikanje stekla od okvirja in posledično prepuščanje zunanjega zraka v notranji prostor ter posledična višja finančna obremenitev pri ogrevanju.

Pri zamenjavi okenskega stekla je treba upoštevati, ali bi bilo bolje zamenjati celotno okensko enoto. Čeprav bo cena več kot le nadomestno steklo za vaše okno, je včasih boljša možnost, če:

–       Je slabo tesnilo na vašem oknu.

–       Vaše okno ima lesen okvir, ki je začel gniti.

–       Je vmesni del okvirja in stranica prav tako zlomljena.:

Na ceno, ki jo plačate za zamenjavo okenskega stekla, bo poleg vrste okna vplivala tudi vrsta stekla, ki ga izberete.

Obstaja več vrste okenskih stekel za katere se lahko odločite:

Standardno steklo

Standardno steklo mora izpolnjevati večino vaših osnovnih potreb v smislu izogibanja prepihu, kondenzaciji in izgubi energije. Je tudi najcenejša možnost za zamenjavo okenskega stekla, zato je idealna, če skušate prihraniti nekaj cekinov.

Laminirano varnostno steklo

Mnogi lastniki stanovanj izberejo laminirano steklo, da zagotovijo dodatno raven varnosti. Njegova zaščitna plast vinila med obema steklenima ploščama mu daje dodatne prednosti, vključno z zaščito pred vdorom, zmanjšanjem zvoka in izboljšano odpornostjo na udarce in razbitja. Zakaj se mu reče tudi varnostno? Ker nepridipravi z navadnim rezilom ne morejo narediti zareze in vam s tem zagotavlja večjo varnost.

Preverite tudi: NADSTREŠEK CENIK: POVPREČNE CENE NADSTREŠKOV (ZA AVTO, TERASO, BALKON, …)

Kaljeno steklo

Kaljeno steklo je petkrat močnejše od lepljenega stekla enake debeline. Odlikuje ga precej večja odpornost na razbitje. Zato boste zanj v primerjavi s standardnim in laminiranim varnostnim steklom za zamenjavo okenskega stekla odšteli več kot običajno

Kar nekaj stvari je, o katerih je smiselno temeljito premisliti pri zamenjavi okenskega stekla in o katerih se lahko posvetujete s strokovnjakom;

–       Razmislite, ali je treba zamenjati samo steklo ali je morda najbolj stroškovno učinkovito zamenjati celoten okvir / okno.

–       Določite vrsto stekla, s katero ga želite zamenjati (upoštevaje varnost, kakovost, proračun).

Če razmišljate o menjavi stekla sami, se prepričajte, da imate na voljo vsa ustrezna orodja in jih upoštevajte kot del cene za zamenjavo okenskega stekla – lahko bi se to na koncu izkazala kot dražja možnost v primerjavi s pridobivanjem strokovnjaka za opravljanje dela.

Za nasvet o najboljših možnostih za okensko steklo se obrnite na strokovnjaka za okna, načeloma pa se cene gibljejo od 50 evrov/m2 dalje.

Steklarji – Stekleni pult

Ko izbiramo delovno površino se nam v mislih nemalokrat porajajo različna vprašanja, kot je npr. kateri material izbrati? Za delovni pult je priporočljivo, da je precej trpežen, saj ga praktično uporabljamo skoraj vsakodnevno. Izjemen izgled nam ponudijo stekleni pulti, ki so lahko narejeni tudi iz več plasti.

Na tej točki lahko razbijamo kar precej razširjen mit, ki pravi o tem, da je steklo krhko in neprimerno za tovrstno uporabo. Prav nasprotno, moderne metode obdelave stekla nam omogočajo, da je ta material pravzaprav izredno trpežen in praktičen ter doda pridih ekskluzivnosti. Prav tako je stekleni pult izjemno odporen na kemikalije v kemičnih čistilih, vpijanje maščobe in je izredno enostavno za čiščenje. Ne samo to, za razliko od drugih vrst pultov se pri izbiri steklenega pulta izognemo tudi močno nepriljubljeni plesni ter zadrževanju bakterij v razpokah.

Stekleni pulti so eden najbolj vsestranskih materialov, ki jih lahko uporabite v svoji kuhinji.

Na voljo so v najrazličnejših stilih, barvah in teksturah. Ker ga je mogoče oblikovati v neskončno število različnih stilov, se dobro poda s skoraj vsakim materialom in lahko ustvari resnično unikatne modele.

Stekleni pult je tudi izjemno trpežen in ker se sčasoma ne bo postaral, vam ni treba skrbeti zaradi vidne obrabe ali razbarvanja. Za razliko od nekaterih delovnih površin iz naravnega kamna ali kovine, je steklo izjemno toplotno odporno, tako da lahko vroče lonce in ponve varno postavite direktno na površino.

Številni stekleni pulti so narejeni iz recikliranih materialov, zaradi česar je tudi prijazna možnost za tiste, ki pazijo glede svojega doprinosa okolju. Zaradi tega je tudi razmeroma cenejša možnost kot naravni kamen ali kovinski materiali.

Kakšne pa so slabosti steklenega pulta?

A čeprav so stekleni pulti precej trpežni, niso imuni na poškodbe. Ostri ali težki predmeti lahko povzročijo, da se pult razpoka in se uniči, steklo pa je v nasprotju z drugimi materiali za pult izjemno težko in drago popraviti. Nekaterih poškodb sploh ni mogoče popraviti, morda vam ostane poškodovan pult, ki ga je treba zamenjati. Ti možni stroški skupaj z višjimi stroški namestitve so lahko razlog, da se izognete steklenemu pultu.

Pulti iz drobljenega stekla so na trgu dokaj novi, vendar so postali izjemno priljubljeni. Njihov privlačen dober videz in okolju prijazna izbira sta le dva razloga, da jih vsako leto izbere vse več lastnikov domov.

Cena za stekleni pult je odvisna od tega, kako dolg je sam pult, koliko slojni je ter kako zahtevno je oblikovanje vzorcev znotraj samega pulta. Gibljejo se od 50 evrov dalje in vse do 1000 evrov.

steklarstvo
Pri steklenih stopnicah se lahko odločite le za kompaktno ogrodje, ki je izredno priporočljivo pri majhnih otrocih, saj omogoča več varnost – namreč hitro lahko pride do nezgod, ko se kakšna okončina zatakne pri ograji.

Steklene stopnice

Izbira materiala za vaše stopnišče je lahko težka odločitev. Pravilna izbira lahko pomaga poudariti najlepše lastnosti vašega prostora, poudariti razkošen občutek in teksturo stopnišča ter izboljšati notranji slog, ki ste ga tako skrbno zasnovali. Z napačno izbiro zagotovo ne želite vzbuditi ravno nasprotnega učinka, zato je potrebno o izbiri temeljito premisliti.

Ko razmišljate, kakšen material bi uporabili za stopnišča v vašem domu, si morda omislite naravni les, barvane ograje ali celo nerjaveče jeklo. A vendar nekateri razmišljajo še o eni možnosti: steklene stopnice.

Zakaj marsikdo izbere steklene stopnice?

Ko govorimo o steklenih stopnicah, mislimo posebej na steklene ograje. Iz trpežnega arhitekturnega stekla bodo te ograje dodale lahkotno in zračno kakovost vsakemu domu.

Steklena stopnišča so moderna, elegantna in ohranjajo svoj dober videz tudi v prihodnjih letih.

Za nameček jih lahko združimo tudi z drugimi materiali ali pustimo, da so le iz stekla.

Ko preidemo na temo čiščenja, je steklo zagotovo eden najlažjih materialov za vzdrževanje, saj za razliko od lesa ne zahteva barvanja  ali lakiranja, da bo videti dobro. Preprosto brisanje lahko pripomore k temu, da vaše stekleno stopnišče ostane iskrivo, zato je odličen dodatek časovno omejenemu gospodinjstvu. Steklo je potrebno le občasno obrisati, da ostane tako lepo kot takrat, ko je bilo nameščeno. Nikoli vam ni treba skrbeti zaradi ostružkov ali prask – močna, prožna površina je odporna na udarce, ki bi na lesu pustili trajne sledi. Prav zaradi svojega minimalnega vzdrževanja slovijo kot ena najbolj trpežnih možnosti na trgu za centralna stopnišča.

Stekleno stopnišče je odlična možnost tudi za manjše prostore, saj steklene stopnice prepuščajo več svetlobe, zato so vaše sobe videti večje in višje. Lahko odprejo vaš prostor jutranjemu soncu in nežno odsevajo sončne zahode v vaši sobi, tako da je celoten prostor videti bolj odprt.

Ali bodo steklene stopnice zdržale dlje?

Ko nameščate novo stopnišče, si seveda želite, da traja dolgo in ohrani svoj dober videz. Za razliko od običajnih lesenih ograj trdno kaljeno steklo, ki se uporablja za ustvarjanje steklenih stopnišč, nikoli ne zgnije ali privabi žuželk, kot so termiti ali lesni črvi.

Prav tako boste s kakovostnim steklenim stopniščem sčasoma prihranili denar v primerjavi z drugimi materiali. Kot sem že omeni, steklo ne korodira in ne propada kot drugi materiali. Je tudi trpežen in ga še mnogo let ne bo potrebno zamenjati.

Osupljivo stekleno stopnišče predstavlja resnično naložbo v vaš dom ali pisarno.

Eden izmed pogostih dvomov, ki se pojavi pri odločanju za steklene stopnice, je tudi varnost teh stopnic. Pojavi se skrb, da morebiti steklene stopnice niso tako varne kot stopnice iz drugih materialov.

A je izbira stekla za stopnice pravzaprav ena izmed prednosti pri varnosti, marveč steklo je debelo in je odporno na udarce. Kljub nasprotnemu videzu so namreč izjemno močne in kompaktne in lahko prenesejo vsakodnevno obrabo in udarce. V primeru majhnih otrok so namreč v primerjavi z drugimi materiali v resnici še bolj priporočljive steklene stopnice.

Zakaj?

Ker se lahko nadobudni mali raziskovalci pri lesenem stopnišču hitro lahko zataknejo med posameznimi stebrički pri ograji, kar lahko vodi do padcev ali drugih podobnih neželenih nesreč. V izogib temu so steklene stopnice narejene iz polnega, kompaktnega stekla, v katerega se otrok ne more zatakniti. Za dodatno varnost steklenega stopnišča vam svetujem izbiro trdnih nosilcev, ki omogočijo trdno in dolgotrajno oporo stopnišču.

Tabela: vrsta/cena >> steklarstvo

 • Steklo za tuš kabine po meri | 150-250 evrov/m2
 • Steklena vrata | od 400 evrov dalje
 • Zimski vrt, zasteklitev balkona / terase | od 650 evrov/m2 dalje
 • Ogledalo | od 50 evrov dalje
 • Steklo za kuhinjo/ steklena kuhinjska stenska obloga | od 100 evrov/tm dalje
 • Notranja steklena ograja za stopnišče ali podest | 100-200 evrov/m2
 • Zunanja steklena ograja za balkon, teraso ali bazen | 140-180 evrov/m2
 • Panoramska stena | 2000-6000 evrov
 • Steklena vitrina z okovjem | 250-450 evrov
 • Steklena streha / kritina | od 800 evrov/m2 dalje
 • Steklenjak / stekleni rastlinjak | od 1800 evrov dalje
 • Akvarij po meri | od 300 evrov dalje
 • Steklene predelne stene | 140-200 evrov/m2
 • Steklena fasada | 250-400 evrov/m2
 • Zamenjava okenskega stekla | 50-100 evrov/m2
 • Stekleni pult | 250-400 evrov/tm
 • Steklene stopnice | 250-450 evrov/kos

Pogosta vprašanja in odgovori za steklarstvo

Zakaj se odločiti za kaljeno ali lepljeno steklo?

Kaljeno steklo zagotavlja večjo udarno in upogibno trdnost in dobro prenaša velike temperaturne razlike. V primeru razbitja se kaljeno steklo sesuje v nešteto topih drobnih steklenih granul. Možnost poškodb je tako minimalna v primerjavi z ostrimi ostmi navadnega stekla, s katerimi se lahko močno porežete.

Laminirano oziroma lepljeno steklo je sestavljeno iz več plasti stekla in vmesnih slojev varnostne folije. Steklo je lahko navadno ali kaljeno, s čimer se poveča trdnost steklene površine. Če bi se steklo zlomilo, folija zadrži delce stekla, da se ne razsujejo v prostor. S tem se zmanjša možnost poškodb oseb in prepreči večja materialna škoda, ki bi jo povzročili kot nož ostri robovi stekla.

Uporablja se povsod, kjer je potrebna večja varnost, na primer za nadstreške, steklene fasade, mize, steklene strehe, izložbe, steklene predelne stene in podobno. Takšno steklo tudi ob morebitni poškodbah še vedno opravlja varovalno funkcijo, saj zadrži drobce stekla na svojem mestu.

Zakaj na steklo nalepiti termoreflektivno folijo?

Termoreflektivna folija steklu daje učinek ogledala in zmanjšuje neprijeten lesk  Nudi vam višjo stopnjo zasebnosti, saj se v notranjost ne vidi, vi pa normalno vidite, kaj se dogaja v okolici. Kljub foliji v notranjih prostorih ni velikih izgub naravne svetlobe. Termoreflektivna folija preprečuje pregrevanje prostorov zaradi sonca in zaustavi škodljivo UV žarčenje.

Zakaj se odločiti za steklene kuhinjske stenske obloge?

Steklene kuhinjske stenske obloge so izdelane iz enega kosa. Zato so več kot odlična alternativa kuhinjskim ploščicam. Zaradi gladkega materiala so zelo hvaležna stenska obloga. Čiščenje je nadvse preprosto in hitro, ker se vam ni treba ubadati z umazanijo med fugami. Z leti steklena površina ob rednem čiščenju ne bo izgubila svojega lepega videza in trdnosti.

Poleg funkcionalnosti so steklene kuhinjske stenske obloge lep dekorativni element v vaši kuhinji. Z njimi brez težav dosežete moderen, sofisticiran videz vaše kuhinje. Steklene kuhinjske stenske obloge v kontrastni barvi vašo kuhinjo poživijo, obloge v barvi kuhinjskih elementov pa se z njo lepo zlijejo.

Bojim se, da steklena tla ne bodo zdržala dovolj obremenitve. Je to res?

Nikakor ne. Pri večini ljudi je ob koraku na steklena tla neprijetno in imajo občutek tesnobe. Vendar ste vedeli, da se pri steklenih tleh uporablja kaljeno in laminirano steklo ( plasti laminiranja ustvarjajo trdnost med steklenimi plastmi) in so nameščena na vnaprej izdelanih aluminijastih okvirnih sistemih. Le-ta so v resnici kar dvakrat močnejša kot lesena tla. Na njih lahko skačete gor in dol povsem brez skrbi.

Katere plošče so bolj primerne, ko se odločam za stekleno streho – enojne ali večslojne?

Steklene strehe so razdeljene na eno ali več plošč. To v bistvu pomeni, da imajo bodisi eno stekleno ploščo, nameščeno v okvir, bodisi več stekel, povezanih skupaj. Kateri izbira je  primernejša, je odvisna od nekaj stvari.

Kdaj izbrati eno ploščo:

Strehe z eno ploščo so idealne za tiste, pri katerih je estetika ključnega pomena in je zaželen luksuzni videz. Ne ponujajo toliko svetlobe, kot jih pogosto lahko strehe z več ploščami, vendar so videti bolj elegantno ter so običajno cenovno ugodnejše.

Kdaj izbrati streho z več ploščami:

Ko želite zagotoviti svetlo povezavo med nadstropji v stavbi ali ustvariti prehodnost do strehe / zunanjosti, je morda ustreznejša streha z več ploščami. Na voljo so v poljubnem številu okvirjev in še vedno lahko vsebujejo katerokoli dodatno tehnologijo zasteklitve oziroma glazure (izbirate lahko med okrepljenim steklom, termalnih steklom, varnostmi steklom ali laminiranim steklom.

Zakaj je za tuš kabino bolj priporočljivo izbrati steklena vrata kot zavese?

Steklena vrata za tuš kabino so elegantna in moderna, tako da se lahko bolje ujemajo z notranjo opremo za tuš kabino in kopalnico. Steklo je po drugi strani resda bolj naložba, vendar je veliko bolj higiensko kot zavese za tuširanje, ki so nagnjene k plesni. Zavese za tuširanje je treba stalno vzdrževati, poleg tega pa so tudi staromodne. Vrata za prho morda zahtevajo precejšen proračun, a bodo zagotovo pripomogla k estetskemu izgledu kopalnice.

Kakšno steklo je priporočljivo za steklenjak?

V rastlinjakih bi bilo idealno kaljeno varnostno steklo za zaščito pred morebitnimi poškodbami in ne standardno 3-milimetrsko vrtnarsko steklo, ki je bolj nagnjeno k temu, da se zdrobi.

Priporočamo vsaj 4 mm kaljeno varnostno steklo, ki je trdno in se v primeru zloma ne zdrobi.

Preberite tudi: NOTRANJA VRATA CENIK: CENE IN PREVERJENI PONUDNIKI NOTRANJIH VRAT S PODBOJI IN MONTAŽO

Bi se radi dogovorili s steklarjem za izvedbo katere od opisanih steklarskih storitev? Med mnogimi steklarji, ki jih najdete na spletu so:

Astomi steklarstvo d.o.o., Steklarstvo Ljubljana, Steklarstvo Kresal, Steklarstvo Zelko,

Steklarstvo Stoiljkovič s.p., Steklarstvo Kranj, Steklarstvo Može, Steklarstvo Grosuplje, Steklarstvo Popov, Kristal steklarstvo d.o.o., ISO Glass d.o.o., Steklarstvo BP d.o.o., Steklarstvo Celje, Steklarstvo Ostanek, MN steklo d.o.o., Steklarstvo Kamnik, Steklarstvo Omahen,


PONUDNIKI se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke ?
brezplačen vpis ?

pridobivanje strank omisli.si


S.I.T. Steklarstvo, Steklo Bahor d.o.o., Termoglas d.o.o., Steklarstvo Omanovič, Steklarstvo Šiško, Stelarstvo Miholič, Steklarstvo Zgonec, Steklarstvo Kramarič, Šipca steklarstvo, Steklarstvo Brolih, Nianal steklarstvo, Glas design d.o.o., Alumini steklo Z d.o.o., Steklarstvo Breg, Steklarstvo Moste, Steklarstvo Zorko, Steklarstvo Ostanek, Steklarstvo Hren,

Er steklarska dela d.o.o., Megaglass steklarstvo, Steklarstvo Pelc, Steklarstvo Puštal, Steklarstvo Starc d.o.o., Steklarstvo Maribor, Steklarstvo Krka, Steklarstvo Glasco, Steklarstvo Brolih, Steklarstvo R-glas, Steklarstvo Rojs, Steklarstvo Jugovic, Steklarstvo Prokić, Steklarstvo Oblaček, Steklarstvo Eckert in drugi.

Če ne veste, koga izmed navedenih steklarskih mojstrov izbrati, se obrnite na nas. Na omisli.si/ vam pomagamo najti pravega ponudnika za steklarske storitve. Zaupajte nam več podrobnosti o vaših željah in potrebah, mi pa vam bomo pripravili dobre ponudbe tistih izvajalcev, ki najbolj ustrezajo vašim pričakovanjem. Prihranili boste vaš čas in denar, saj vam ne bo potrebno skakati naokoli za najugodnejšo ponudbo.

Pridobite ponudbe steklarjev
ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno