Revija Nasvet strokovnjaka

Montažna hiša: Vse kar morate vedeti o montažni gradnji

montazna-hisa-prednosti-slabosti-title-image

Kazalo

ocena bralcev
5 od 2

Montažna hiša je manj kvalitetna kot zidana hiša. “Errrrr”, bi zdaj zatulila rdeča lučka na kakšnem TV kvizu. Četudi je bilo to morda pred leti res, je danes razvoj materialov in montažnih tehnologij odpravil še zadnje omejitve montažne gradnje. No, edina omejitev, ki ostaja je seveda budget investitorja, seveda.

Montažne hiše niso novost, ki bi se je morali bati. In se je tudi ne, glede na to, koliko Slovencev se odloči za montažno gradnjo. Razširile so se tako v tujini kot pri nas in si izborile zasluženo veljavo. Kvalitetno izdelan objekt, ki dobro služi svojemu namenu.

Montažna hiša je znana po energetski varčnosti ter zelo hitri izdelavi. Edini moker del je praktično estrih, pa še to ni nujno. Kar pomeni, da ni treba čakati, da se kaj suši. Znana pa je tudi po malenkost dražji ceni od klasične zidane hiše.

V nadaljevanju smo podrobneje analizirali prednosti in slabosti montažnih hiš ter poskusili poiskati kar čim več izvajalcev za montažno gradnjo v Sloveniji. Prav tako pa vam odgovarjamo na mnoga pogosta vprašanja glede montažnih hiš. Omislite si kvalitetnega in preverjenega ponudnika in pridobita ponudbe za vašo sanjsko montažno hišo.

MONTAŽNA HIŠA

cene za montažne hiše ter ceniki

800-1.400 EUR/m2

Pridobite ponudbe za montažne hiše >

Vrsta hišePrednostiSlabosti
Montažna hiša☑️ Vseljiva že po 2-6 mesecih
☑️ Uporaba naravnih materialov ob izdelavi
☑️ Energijska varčnost
☑️ Estetska privlačnost, moderen izgled
☑️ Nižji stroški ogrevanja, višji izkoristek energije
☑️ Potresno varna
☑️ Možnost pridobitve subvencije Ekosklada ob gradnji
☑️ Dolgoletna garancija na izdelano hišo
✘ Manjša akumulacija toplote (hitro ogrevanje, a tudi hitro ohlajanje prostorov)
✘ Velik finančni zalogaj naenkrat (saj ne gre za postopno gradnjo)
✘ Slabša zvočna izolacija
✘ Običajno krajša življenjska doba v primerjavi z zidano
Zidana hiša☑️ Postopna gradnja, kar omogoča plačevanje na obroke, ne plačilo enkratnega visokega zneska
☑️ Beton in opeka sta dobra zvočna izolatorja
☑️ Visoka toplotna akumulacija (toplota se dlje časa zadrži v notranjosti hiše)
☑️ Vrednost zidane hiše z leti ne upade tako bistveno
☑️ Znižanje stroškov gradnje, če v proces vključite znance in družino
✘ Daljša in počasnejša izgradnja, vselitev možna po letu – 1,5 leta po izgradnji (materiali se morajo posušiti, itd.)
✘ Manj možnosti pridobitve subvencije Ekosklada
✘ Večje tveganje  za gradbene napake ali nastanek toplotnega mostu

Kontaktirajte preverjene ponudnike montažnih hiš >
dvoetažna-montažna-hiša
Lahko je dvoetažna, mansardna ali pritlična. Montažna hiša po meri, ali tipska montažna hiša. Izbire je ogromno. Rezervirajte priznanega izvajalca montažnih hiš in si zagotovite svojo.

Koliko stane montažna hiša? Cena, cenik za montažno hišo

Točno ceno montažne hiše je težko določiti. Stroški so namreč povezani z izbiro izvajalca, lokacijo gradnje, izbiro tipa montažne hiše (montažna hiša po meri / tipska montažna hiša). Če se odločite za nakup, je prav tako odvisno od tega, v kateri gradbeni fazi kupite montažno hišo. Okvirna cena montažne hiše znaša od 800 € – 1. 400 €/m2. Upoštevajte pa tudi, da lahko, v kolikor izpolnjujete pogoje, oddate vlogo za nepovratna sredstva na Ekosklad in pridobite subvencijo.

Glavne značilnosti montažne hiše

Ko govorimo o montažni hiši, je glavna značilnost, ki jo moramo izpostaviti to, da montažna hiša ni izdelana po enakem postopku kot zidana. Namreč montaža je bistveno hitrejša in poteka na drugačen način. Elementi montažne hiše so vnaprej izdelani v proizvodnji, na lokaciji pa jih izvajalec le še sestavi oziroma montira. Tako je sama izgradnja montažne hiše hitrejša in enostavnejša. Da je montažna hiša hitro izdelana pa priča tudi dejstvo, da je ob dobavljivosti materiala in dostopnosti izvajalcev vseljiva že v obdobju 6 mesecev dalje od pričetka gradnje. V kolikor kupite montažno hišo na polni ključ, že tudi prej.

Dvoetažne, pritlične in mansardne montažne hiše

Odločite se za izvedbo montažne hiše, ki bo zadovoljila vašim bivanjskim pogojem. Če vam zadostuje eno bivalno nadstropje, potem je smiselna gradnja pritlične montažne hiše. Za veččlansko družino je lahko primerna gradnja dvoetažne montažne hiše, kjer sta za bivanje primerni obe etaži. V tem primeru pride v poštev tudi mansardna montažna hiša, kjer je zgornje, podstrešno nadstropje prilagojeno za bivanje. Temu primerno bo oblikovana tudi streha montažne hiše. Z upoštevanjem vaših želja in možnosti izgradnje bo izvajalec montažnih hiš poskrbel za kvalitetno izdelavo.

mansardno-stanovanje-mansardna-montažna-hiša
Mansardno stanovanje vam prav tako lahko zagotovi veliko udobja in učinkovit izkoristek energije v vaši montažni hiši.

Katere vrste montažnih hiš poznamo?

V osnovi ločimo tri različne tipe montažnih hiš, ki jih razvrščamo glede na zaključena gradbena dela.

Zunaj gotova montažna hiša

To je 3. gradbena faza, ki zajema gradbena dela kot so priprava gradbišča, dobava in montaža konstrukcije montažne hiše, ki je izdelana v prvih dveh gradbenih fazah. Prav tako zunaj gotova montažna hiša vključuje zaključena krovsko-kleparska in slikopleskarska dela na zunanji površini ter izdelavo ostrešja. Vgrajeno pa je tudi zunanje stavbno pohištvo (okna, vrata). To je cenovno tudi najugodnejša izvedba montažne hiše. Zunaj gotova montažna hiša je običajno izdelana v obdobju do 3 mesecev od začetka gradnje in pripravljena na nadaljnje delo, ki ga vključuje 4. gradbena faza. Za lažjo predstavo – okvirna cena za zunaj gotovo montažno hišo površine 170 m2 znaša pd 975 €/m2 dalje.

Montažna hiša na delni ključ

Montažna hiša na delni ključ pomeni 4. gradbeno fazo. Je nadgradnja zunaj gotove montažne hiše, namreč poleg vseh elementov, ki jih vključuje zunaj gotova montažna hiša, je v izvedbo montažne hiše na delni ključ vključena še izvedba vodovodnih, elektro inštalacij, ogrevalnega sistema, kot tudi strojnih inštalacij (montaža estrihov). V tej fazi izvajalec poskrbi tudi za oblogo notranjih in zunanjih sten objekta z mavčno-kartonskimi ploščami. Okvirni stroški montažne hiše na delni ključ s prostornino 170 m2 znašajo od 1.200 €/m2 dalje.

Montažna hiša na polni ključ

Velik delež strank v Sloveniji se odloči za gradnjo montažne hiše na polni ključ, saj je v tej fazi (5. gradbena faza) potrebna le še notranja oprema in druga zaključna dela v notranjosti hiše, potem pa je vaš dom pripravljen na vselitev. Res, da je montažna hiša na polni ključ najdražja izvedba, a ima številne prednosti. Med drugim prihranite čas, ki bi ga vložili v dogovarjanje in usklajevanje (koordinacijo) različnih podizvajalcev. Trajanje izvedbe montažne hiše na polni ključ je od 4-6 mesecev. Seveda so to le okvirni roki, namreč vse je odvisno od zasedenosti izvajalca, dobave materiala, morebitnih čakalnih rokov ali zapletov v samem procesu gradnje. Cena za montažno hišo na polni ključ, prostornine 170 m2 pa okvirno znaša od 1. 400 €/m2 dalje.

Preberite tudi: GRADNJA HIŠE: KOLIKO STANE HIŠA (CENA GRADNJE HIŠE)?

Montažna hiša – prednosti

Gradnja montažne hiše je hitrejša, torej se tudi prej lahko vselite. Poleg hitrejšega postopka pa je izdelava montažne hiše tudi cenovno ugodnejša. Pri gradnji je uporabljena kombinacija energijsko varčnih materialov. Montažna hiša naj bi bila tudi potresno bolj varna kot klasična zidana, saj je materialno gledano bolj kompaktna v primerjavi s trdnostjo zidane hiše. Pri izgradnji montažne hiše je tudi večja možnost za koriščenje subvencije iz Ekosklada.

Katere so slabosti montažne hiše?

Pri montažni hiši ni postopne gradnje v smislu čakanja, da se določeni deli gradnje posušijo, kot pri zidani hiši. Zato je finančni znesek pri montažni hiši enkratno večji in je težje plačevanje na obroke, kot to dopušča postopna gradnja klasične zidane hiše. Namreč za izgradnjo zidane hiše je potrebna koordinacija različnih izvajalcev kot tudi vmesni premori zaradi sušenja gradbenega materiala. Vse to postopek izgradnje bistveno podaljša in podraži. Je pa potrebno izpostaviti, da ima montažna hiša okvirno gledano v primerjavi s klasično zidano krajšo življenjsko dobo in je zvočno slabše izolirana. Prav tako je ob slabi izolaciji akumulacija toplote lahko slabša.

Preberite tudi: MONTAŽNE HIŠE: CENA, PREDNOSTI IN SLABOSTI MONTAŽNIH HIŠ

Montažna hiša po meri ali tipska montažna hiša – kaj izbrati?

Če se odločite za tipsko montažno hišo, je večja verjetnost, da se boste lahko prej vselili vanjo.To so hiše, ki jih na primer zasledite v katalogih izvajalcev montažnih hiš in so cenejše od montažnih hiš po meri. So dobra izbira za vse, ki bi radi pri izdelavi montažne hiše plačali nižjo ceno in se čimprej vselili. Namreč načrti za te hiše so že pripravljeni in jih ni potrebno naknadno izdelati. Lahko pa pride tudi do težave, da tipska montažna hiša morda ne ustreza lokaciji, kjer jo želite namestiti. Prav tako imate manj možnosti uveljavljanja svoje volje in želja, če izberete tipski model hiše. Obstaja pa tudi vmesna možnost, da tipsko montažno hišo do neke mere vseeno oblikujete sami, oziroma omogočite spremembo v že zasnovanem načrtu. Ta storitev je seveda dražja od klasične tipske montažne hiše, so pa pri tem upoštevane vaše želje in zahteve.

hiša-po-meri-bazen
Pri izdelavi načrta za montažno hišo po meri bo izvajalec upošteval vaše želje in predloge. Tudi na primer vašo zamisel o vključitvi bazena na zemljišče in kako najbolj optimalno izvesti oba projekta.

Izbira montažne hiše po meri vam zagotovi, da izvedbo prilagodite vašim željam in zahtevam, saj sodelujete že v sami pripravi arhitekturnega načrta. Ker je montažna hiša narejena posebej za lokacijo, kjer jo želite namestiti, je s tem omogočenih manj zapletov pri sami izvedbi, saj je že vnaprej upoštevana morebitna problematika terena. Prilagodite montažno hišo svojemu življenjskemu slogu in uresničite svoje želje po unikatni hiši. Upoštevajte pa, da bo montažna hiša po meri večje breme za vašo denarnico.

Najboljši mojstri za montaže hiše / Seznam ponudnikov montažnih hiš v Sloveniji

Kdo so najboljši mojstri, ki poskrbijo, da bo vaša montažna hiša kvalitetno in hitro izdelana? To so izvajalci Lumar, Marles, Kager, Žiher, Rihter, Riko, Javušnik, Jelovica, Pergola, Mitas sistemi, Ekoart hiše, Domeko, Enles, Pinino, Cogreen, Ytong, Eko dom, Arbeko, Juting, Miho, Harco, Tts Breza, Lg elementi, Rima hiše, Ekologikmont, Juting, D&R Damir Leljak, I-Win posredništvo pri prodaji lesenih montažnih hiš, Sem Dom gradbeništvo, Promles montažne hiše, …

… Testa, Intal, Montaža lesenih objektov in storitve Luka Lesjak, Ciproš, Reimax, R-Cad, Cbd gradbeno in poslovno projektiranje, Studio Modul, RT biro, Hiša arhitekture, Kapitelj nepremičnine, Leran, Eko montažne hiše, Raster, Mm montažne hiše, Gradnja montažnih hiš d.o.o., Tts Breza, Biva hiše  Gomilsko, Norgeshus, Eurohiše, Jaris, Montažne hiše Junior, Han-Les, Stela Haus, Lesoteka hiše, Gradnja objektov Roman Gorišek in številni drugi. Za več izbire poglejte celoten seznam preverjenih ponudnikov. Če ste tudi vi mojster montažnih hiš, pa se ponudniki BREZPLAČNO vpišite tukaj.

Montažna hiša ali zidana hiša – kakšna je razlika? Prednosti / slabosti?

V tabeli ob začetku tega članka smo primerjali montažno in zidano hišo, glede na njune prednosti in slabosti. Preverite…

Montažna hiša prednosti

Vseljiva je že po 2-6 mesecih. Možna je uporaba naravnih materialov. V prid ji govori njena energijska varčnost, estetska privlačnost ter moderen izgled. Zaradi višjega izkoristka energije so možni nižji stroški ogrevanja. Montažne hiše so potresno varne, zanjo pa lahko tudi pridobite subvencijo Ekosklada. Omenimo še dolgoletno garancijo na izdelano hišo.

Slabosti monatžne hiše

Za slabost lahko montažni gradnji štejemo manjšo akumulacijo toplote, kar sicer pomeni hitro ogrevanje, a tudi hitro ohlajanje prostorov. Vsekakor je to velik finančni zalogaj naenkrat, saj ne gre za postopno gradnjo. Med slabosti štejemo še slabšo zvočno izolacijo in nekoliko krajšo življenjsko dobo v primerjavi z zidano hišo. Kar se tiče cene, montažna hiša vas bo stala približno 20% več kot zidana.

Zidana hiša prednosti

Med prednosti zidane hiše štejemo postopnost gradnje, kar omogoča plačevanje na obroke, namesto enkratnega visokega zneska. Beton in opeka sta dobra zvočna izolatorja, pravtako pa je prednost tudi visoka toplotna akumulacija, kar pomeni, da se toplota dlje časa zadrži v notranjosti hiše. Vrednost zidane hiše z leti ne upade tako bistveno, možno pa je tudi znižanje stroškov gradnje, če v proces vključite znance in družino.

Slabosti zidane hiše

Pri zidani hiši bo gradnja daljša oziroma počasnejša. Vselitev bo možna po 1-1,5 letih po izgradnji, saj se morajo materiali  posušiti. Tukaj je manj možnosti pridobitve subvencije Ekosklada, obstajajo pa tudi večja tveganja  za gradbene napake ali nastanek toplotnega mostu. Kar se tiče cenikov, zidana hiša vas bo stala približno 20% manj kot zidana.

Ogrevanje montažne hiše

Ker so montažne hiše v osnovi zgrajene iz energijsko varčnih materialov, lahko z dobro izolacijo bistveno prispevate k akumulaciji toplote v vaši montažni hiši. Ogrevajte se z obnovljivim virom energije in namestite kvalitetno toplotno črpalko. Zelo pogosta izbira je tudi talno, stensko ali stropno ogrevanje. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na pogostost namestitve sončne elektrarne na streho montažne hiše. S tem koristite energijo sonca in še dodatno znižate stroške ogrevanja. Montažna hiša pa lahko za ogrevanje dobro izkorišča tudi kamin na pelete, biomaso ali elektriko.

Preberite tudi: IZRIS STANOVANJA, FASADE, HIŠE, KOPALNICE: CENE, IDEJE, TRENDI IN PREVERJENI ARHITEKTI

Najpogostejša vprašanja in odgovori glede montažne hiše

Priznani mojster bo poskrbel, da bo vaša montažna hiša kvalitetna in estetsko privlačna. Pomagali vam bomo izbrati pravega, prav tako pa v nadaljevanju odgovarjamo na številna vprašanja v zvezi z montažno hišo.

Koliko časa traja izgradnja montažne hiše?

To je v prvi vrsti odvisno od izvajalca, finančne zmogljivosti kupca in vrste montažne hiše oziroma zahtevnosti gradnje. Posledično seveda tudi dobavljivosti gradbenega materiala, predvsem v primeru gradnje montažne hiše po meri. A montažna hiša je okvirno dokončana v treh mesecih od pričetka. V primeru gradnje na ključ pa običajno od 4-6 mesecev. Potem sledi vselitev, ki je časovno odvisna od nakupa in dobave pohištva ter druge notranje opreme.

Kateri je osnovni material pri izgradnji montažne hiše?

Montažna hiša je v večjem delu zgrajena iz ekološko sprejemljivih materialov. V prvi vrsti je to zagotovo les. Ta je v uporabi za stensko, stropno in strešno konstrukcijo, ter nosilne stebre. Seveda pa je tudi eden ključnih materialov za izdelavo stavbnega pohištva. Poleg njegove prijaznosti do okolja ima les tudi številne tehnološko pozitivne lastnosti. Njegova trdnost zagotavlja kvalitetno konstrukcijo, ima dolgo življenjsko dobo, relativno hitro montažo, prispeva pa tudi k prezračevanju prostorov in akumulaciji toplote. Stene in stropi so pri montažni hiši obloženi z mavčno-vlaknenimi ploščami, ki so ognjevarne, zagotavljajo toplotno ter zvočno izolacijo in prispevajo k regulaciji vlage. Prav tako se za fasadne obloge in izolacijo uporabljajo tudi druge plošče iz lesnih vlaken, ki so po lastnostih podobne stiroporju. Izbira izolacijskega in drugega gradbenega materiala pa je v večji meri odvisna od izvajalca kot tudi od želja kupca.

Preberite tudi: VHODNA VRATA: CENA, PREDNOSTI IN SLABOSTI VSEH VRST ZUNANJIH VHODNIH VRAT

Kaj pomeni oštevilčenje gradbenih faz? / Montažna hiša – gradbene faze

Pred pričetkom prve gradbene faze je treba poskrbeti za vsa potrebna dovoljenja in pridobitev projektne dokumentacije (več o tem – glej naslednje vprašanje).

Številka gradbene faze

Lastnosti

1.      Gradbena faza

Notranja proizvodnja v delovni hali izvajalca. Gre za izdelavo strešne, stropne in stenske konstrukcije montažne hiše skladno z načrtom. Prav tako v tej fazi sledi priprava na začetek del na gradbišču.

2.      Gradbena faza

Začne se montaža na lokaciji, torej izvajalec izdelane elemente iz prve faze pripelje na gradbišče. Najprej sledi konstrukcija temeljne (armirane betonske) plošče, postavitev temeljev in druga zemeljska dela.

3.      Gradbena faza

Izvajalec poskrbi za konstrukcijo hiše do te mere, da je od vseh strani zaščitena pred zunanjimi vremenskimi vplivi. Vključeno je tudi pokrivanje strehe in zaključevanje s krovskimi deli. V tretji gradbeni fazi je izdelana zunaj gotova montažna hiša.

4.      Gradbena faza

Montažna hiša je sedaj zaprta, sledijo dela v njeni notranjosti. Govorimo o napeljavi strojnih, elektro in vodovodnih inštalacij, ogrevalnega sistema. Prav tako pa sledi tudi obloga stropov in sten. Tudi montaža stavbnega pohištva. V tej gradbeni fazi je izdelana montažna hiša na delni ključ.

5.      Gradbena faza

Gre za zaključna dela, v notranjosti hiše, to so keramičarske in slikopleskarske storitve, namestitev vseh končnih talnih oblog, itd. V peti gradbeni fazi je izdelana montažna hiša na polni ključ. Sledi le še nabava notranje opreme in pohištva in hiša je pripravljena na vselitev.

Katero dokumentacijo moramo nujno urediti v času izgradnje montažne hiše?

Formalni postopki pred začetkom gradnje montažne hiše so enaki pravnim postopkom ob gradnji klasične zidane hiše. Namreč potreben je nakup zazidljive parcele, pred katerim se je treba res dobro pozanimati, kakšen način gradnje je na parceli omogočen in dovoljen, kakšne so posebnosti terena, itd. Gre za projektno dokumentacijo (PGD in PZI) izbranega izvajalca, ki jo priložite k zahtevi za izdajo gradbenega dovoljenja. Pri tem so vključena vsa tehnična poročila o načinu gradnje, izbiri materiala, lokaciji, geodetski načrt, itd. Ko poravnate stroške upravnega postopka, plačate komunalni prispevek, zaračunan s strani občine, od upravnega organa dobite gradbeno dovoljenje oziroma zeleno luč za začetek gradnje.

Ali potrebujem gradbeno dovoljenje (GDP) za gradnjo montažne hiše?

Vsak gradbeni poseg v okolje zahteva gradbeno dovoljenje. Tako tudi montažna hiša ni izjema, saj je potrebno urediti določene formalnosti, preden lahko začnete z izvedbo projekta. Vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja oddate na upravni enoti, kjer želite zgraditi hišo. Priložiti morate dokumentacijo Projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD) in Projekta za izvedbo (PZI). Seveda bo potrebno tudi plačati takso za gradbeno dovoljenje, kot tudi druge stroške, ki bodo v postopku nastali.

Ali ima montažna hiša dolgo življenjsko dobo?

Življenjska doba, ki jo šteje montažna hiša, je danes vse bolj primerljiva z življenjsko dobo klasične zidane hiše. Namreč kvaliteta gradbenih materialov montažne hiše je danes zelo visoka, saj smo priča nenehnemu tehnološkemu razvoju. Prav tako lahko tudi vi prispevate k dolgoobstojnosti vaše montažne hiše, s tem, da jo redno vzdržujete in pregledujete konstrukcijo, predvsem streho in sistem žlebov, da preprečite neželeno zamakanje.

Kateri sistem ogrevanja je najbolj primeren za ogrevanje montažne hiše?

Če si želite hišo, ki je energetsko varčna, potem je montažna hiša pravi naslov za vas. Kljub temu pa je potrebno izbiro ogrevalnega sistema dobro načrtovati in jo tudi vključiti v samo pripravo načrta za montažno hišo. Najbolj pogost način ogrevanja za montažno hišo je toplotna črpalka. Izkoristite lahko tudi talno, stensko ali stropno gretje, saj je pri montažni hiši to povsem izvedljivo. Seveda pa kot kvaliteten sistem ogrevanja služi tudi kamin. Torej izberite tisti sistem ogrevanja, ki vam bo glede na lokacijo in način gradnje vaše montažne hiše najbolj optimalno služil ter vam zagotavljal udobno bivanje.

Katere nasvete naj upoštevam, ko kupujem hišo?

Ko se odločate za nakup hiše, najprej preverite, ali vam lokacija ustreza. Torej ali je hiša dostopna, kakšna je struktura terena (ali obstaja nevarnost drsenja podlage/plazovitost. Prav tako, ali hiša leži na sončni ali senčni legi in ali vam to odgovarja. Seveda pa tudi, kakšna je dostopnost lokacije (oddaljenost od trgovine, večjih mest, bližina avtoceste, itd). Potem sledi pregled same konstrukcije hiše. Določene stvari so vidne takoj, na primer morebitna dotrajanost strehe, stavbnega pohištva ali fasade. Prav tako pa bodite pozorni tudi na elemente, ki niso vidni na prvi pogled, kot je na primer električna napeljava, ogrevalni sistem, ipd. Jasno je, da pri nakupu hiše ima pomembno vlogo tudi cena, a naj ne bo to poglavitni dejavnik izbire. Najbolje je v ogled hiše vključiti strokovnjaka, ki se na to področje dobro spozna in vam bo znal svetovati, ali je glede na ceno in kvaliteto hiša primerna za nakup.

Je montažna hiša dovolj vzdržljiva v slučaju potresa?

Montažna hiša je lahko celo bolj varna kot klasična zidana. Namreč izdelana je iz lažjega, elastičnega materiala, zato je sila delovanja potresnih sunkov na montažno hišo manjša. Zidana hiša pa je grajena iz težjih, bolj trdnih materialov, zato je sila potresa večja. Montažna hiša je zato primerna za izgradnjo tudi na bolj potresnih območjih. Če pa jo dodatno zavarujete za slučaj potresa, si s tem zagotovite še večjo varnost.

Kaj je to pametna hiša? Kakšne so njene prednosti?

To je hiša, ki vključuje vrsto pametnih inštalacij, ki vam zagotovijo varno, udobno in varčno bivanje. Gre za avtomatizirane sisteme tako v hiši kot zunaj nje. Ena ključnih prednosti pametne hiše je to, da se lahko z njo povežete preko pametnega telefona in sistem upravljate tudi na daljavo. V pametni hiši lahko senčila, razsvetljavo, sistem ogrevanja ali hlajenja prilagajate svojim željam in potrebam. Seveda pa je v pametni hiši poskrbljeno tudi za varnost, kar omogoča kvalitetni nadzorni sistem.

pametna-hiša-senčila
V pametni hiši lahko tako senčila, razsvetljavo, kot tudi druge avtomatizirane sisteme upravljate kar preko pametnih naprav (telefon, računalnik).

Kaj je to montažna hiša na ključ?

To je montažna hiša v 5. gradbeni fazi. To pomeni, da izvajalec poskrbi za izvedbo temeljne plošče, konstrukcijo montažne hiše vključno z ostrešjem. Prav tako je pri montaži na ključ poskrbljeno za stavbno pohištvo (okna, balkonska / vhodna ter notranja vrata) kot tudi elektro, strojne in vodne inštalacije vključno s sanitarno opremo. Če se odločite za izvedbo montažne hiše na ključ je vse, kar morate storiti to, da izberete interier, svetila in druge elemente pohištva. Montažna hiša na ključ je pogosta izbira številnih strank, saj omogoča hitro vselitev. Prav tako nimate toliko težav z dogovarjanjem z različnimi izvajalci, saj za to v celoti poskrbi en priznan mojster.

Ali lahko ob gradnji montažne hiše dobim subvencijo Ekosklada?

Ekosklad odobri vlogo za subvencijo, v kolikor montažna hiša izpolnjuje vse pogoje energetske učinkovitosti. Subvencija lahko znaša do največ 125 €/m2. Pozanimajte se pri izbranem ponudniku, ki gotovo že ima izkušnje z oddajo vlog za pridobitev nepovratnih sredstev. Ta vam bo znal svetovati, ali vaša montažna hiša ustreza vsem pogojem. Ključno pa je seveda tudi to, da izpolnjeno vlogo na Ekosklad oddate pravočasno.

Preberite tudi: EKO SKLAD: KAKO PRIDOBITI NEPOVRATNA SREDSTVA EKOSKLADA + AKTUALNI RAZPISI ZA SUBVENCIJO / KREDIT 2021

Ali je možna izgradnja montažnega prizidka ali drugega manjšega objekta?

Seveda, obstaja veliko možnosti izvedbe montažnih prizidkov. Ti so dobro izolirani in zaščitijo vaše imetje pred zunanjimi vremenskimi vplivi. Prednost montažnega prizidka je gotovo to, da je njegova izdelava hitra in enostavna. Prav tako je toplotno učinkovit in ima nižje stroške izdelave, kot, če bi izbrali zidani prizidek. Montažni prizidek je lahko namenjen bivanju, kot priključek k vaši montažni ali klasični zidani hiši. Če gre za bivalni prizidek je gotovo velika prednost to, da je izgradnja hitra kar pomeni, da so hitrejše možnosti vselitve. Lahko pa služi kot montažna garaža, vrtna uta, ipd. Maksimalno izkoristite prostor in najemite priznanega mojstra za izdelavo kvalitetnega montažnega prizidka.

Kako vem, da je montažna hiša res kvalitetna in je izvajalec dobro opravil svoje delo?

Že ko izbirate med različnimi izvajalci, dobro preglejte njihove ponudbe, izkušnje in cene. Prav tako je zelo dobro, če lahko dobite kakšno povratno informacijo od strank, ki so že sodelovale s tem izvajalcem in vam lahko iz prve roke povedo. Sicer pa še ena ključnih informacij, preverite, ali ima izbrani ponudnik kakšen certifikat, pridobljen s strani raziskovalnih inštitutov. Ti pričajo o kakovosti izdelave montažnih hiš, energijski varčnosti, doseganju evropskih standardov o izbiri materiala in načinu gradnje, itd. Omenjene certifikate najlažje prepoznate po oznakah RAL, CE, ZRMK in drugi.

Kaj pomeni montažna hiša na delni ključ?

To je montažna hiša, kjer je zaključena četrta gradbena faza. To pomeni, da je hiša od vseh strani zaprta, z vključenim stavbnim pohištvom in krovskimi deli. Sledijo še gradbena dela znotraj hiše, ki zajemajo izvedbo vodovodnih, strojnih in elektro inštalacij. In montažna hiša je pripravljena na zaključna dela in naslednjo gradbeno fazo.

 Ali je možen nakup počitniške montažne hiške?

Seveda, montažna gradnja omogoča tudi izvedbo montažne počitniške hiške, lahko tudi mobilno različico. Pri izvajalcu se pozanimajte o možnostih izgradnje, pri čemer upoštevajte tudi lokacijo. Lahko kupite tipsko počitniško montažno hiško, ali pa se odločite za izdelavo počitniške montažne hiške po meri in prilagodite njen zunanji izgled kot notranjost vašim željam.

Ali lahko na montažni hiši namestim sončno elektrarno?

Seveda, namestitev sončnih celih na strehi montažne hiše je vse pogostejša izbira mnogih lastnikov montažnih hiš. Stroški namestitve sončnih celic okvirno znašajo od 150 € – 250 €/m2. Investicija se z leti uporabe povrne, saj je sončna energija zastonj. S tem ne le, da privarčujete, ampak hkrati izkoristite tudi energijsko varčnost vaše hiše. Najbolje je, če namestitev sončne elektrarne načrtujete že v začetku izvedbe montažne hiše. S tem boste najbolj optimalno izkoristili lokacijo in montažno hišo prilagodili sončni strani.

Preberite tudi: SONČNI KOLEKTORJI: CENA SOLARNIH KOLEKTORJEV ZA OGREVANJE SANITARNE VODE (SOLARNI KOMPLET / SOLARNI SISTEM) IN PREVERJENI PONUDNIKI

Ali je montažna hiša varna pred vlomilci?

Vdora vlomilcev v kateri koli objekt ali imetje žal nikoli ne moremo predvidevati ali se mu stoodstotno izogniti. Pa vendar lahko storimo vse, kar je v naši moči, da svojo montažno hišo zaščitimo pred njimi. Omogočena vam je namestitev številnih pametnih naprav kot so zunanje/notranje video kamere, alarm in pametni senzorji (na vratih, oknih, ograji okrog hiše, itd.). Sodobna tehnologija zagotavlja res učinkovite varnostne sisteme, kar vam omogoča dodatno varnost. Sploh v primeru gradnje pametne hiše, je za to še posebej poskrbljeno.

Kaj pomeni trilitrska oziroma petlitrska hiša?

S pojmom trilitrska hiša označujemo nizkoenergijsko hišo, ki okvirno porabi do 30 kWh/m2 letno. Če bi to primerjali s porabo kurilnega olja, bi to pomenilo 3 L/m2 olja letno. Ogrevanje prostorov v trilitrski hiši predstavlja le tretjino porabe energije, ki bi jo porabila klasična zidana hiša. Petlitrska hiša pa je nizkoenergijska hiša, katere poraba energije v letu sega do 50 kWh/m2 letno. Oziroma primerjava s kurilnim oljem bi pomenila 5 L/m2 olja letno.

Nizkoenergijska montažna hiša in pasivna montažna hiša, kakšna je razlika?

Tako pri pasivni kot nizkoenergijski montažni hiši je ključno temeljito načrtovanje, z upoštevanjem orientacije hiše na parceli, da bo izkoristek sončne energije kar najbolj optimalen. Pri gradnji obeh vrst hiš je načeloma uporabljen material enake vrste. Razlika med njima pa je na primer v debelini stenske toplotne izolacije. Nizkoenergijska montažna hiša običajno ima do 20 cm sloj izolacije, med tem ko je sloj izolacije pri pasivni večji, do 30 cm. Enako velja tudi za toplotno izolacijo strehe, ki je pri pasivni hiši običajno skoraj dvakrat večja, kot pri nizkoenergijski montažni hiši. Do razlik prihaja tudi pri načrtovanju toplotne izolacije hiše v izvedbi temeljev in načrtovanju stika s tlemi.

Preberite tudi: GRADNJA HIŠE NA KLJUČ: CENA, PREDNOSTI, SLABOSTI IN PREVERJENI IZVAJALCI

Če primerjamo hiši med seboj glede na porabo energije v kWh/m2 lahko rečemo, da nizkoenergijska hiša okvirno porabi od 45-60 kWh/m2, pasivna hiša pa veliko manj, okvirno do največ 15 kWh/m2. Pri tem je v igri toplotna prehodnost, ki jo označujemo z U (W/m2K) in nam pove, koliko toplote prehaja v določeni časovni enoti skozi kvadratni meter konstrukcije montažne hiše. Ob tem pa upošteva razlike v temperaturi zraka na zunanji in notranji strani montažne hiše. Velja torej, da boljša kot je toplotna izolacija hiše, nižja je toplotna prehodnost.

Kako pomembna je cena pri izgradnji ali nakupu montažne hiše?

Jasno je, da gradnja montažne hiše predstavlja velik strošek. Pa vendar cena naj ne bo glavni faktor izbire. Treba je namreč upoštevati veliko več dejavnikov, preden izberete končno odločitev. Od kvalitetne gradnje je namreč odvisno, ali vam bo montažna hiša dobro služila vrsto let in vam zagotavljala udobje. Namreč višja cena ne zagotavlja tudi visoke kvalitete. Pri gradnji montažne hiše zato upoštevajte tudi izkušnje izvajalca, veljavo pa lahko imajo tudi morebitni certifikati, ki si jih je zagotovil z večletnim dobrim delom. Ob nakupu montažne hiše pa bodite pozorni predvsem na kvaliteto konstrukcije in ali hiša dosega vse standarde gradnje. V obeh primerih je ključno izpostaviti, da smešno nizka cena gotovo ne pomeni visoke kvalitete montažne hiše. Vzemite si čas in premišljeno vstopite v proces gradnje ali nakupa montažne hiše.

Brezplačno do ponudb za montažne hiše


ocena bralcev
5 od 2

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno