Strojne inštalacije: Vse kar morate vedeti za elektroinštalacije, vodovod, prezračevanje in pametne inštalacije

ocena bralcev
5 od 2

Skoraj vsi materiali, produkti in objekti na tem svetu imajo omejen rok trajanja in jih je potrebno nadomestiti, ko se iztrošijo. Enako velja za strojne inštalacije v vašem domu. Dejstvo je, da so napeljave za pametni dom, ogrevanje, vodovod, hlajenje, prezračevanje, centralni sesalni sistem, plinske inštalacije ali elektroinštalacije cenovno dosti bolj ugodne, če se montirajo v novo zgrajenem objektu.

Izvedba strojnih inštalacij v novogradnji je lahko cenejša, hitrejša in enostavnejša, ker se monterska dela izvajajo na novo po natančno izrisanem načrtu. Mojster pri svojem delu običajno nima večjih ovir in omejitev, na katere pogosto naleti pri prenovi stare stavbe.

V starejših hišah in blokih je zamenjava obstoječe strojne inštalacije bolj kompleksen, dolgotrajen proces, ki zahteva prilagajanje obstoječi situaciji. Obnova ali zamenjava inštalacij je običajno povezana z večjimi gradbenimi posegi in posledično z večjimi stroški. S staranjem stavb pa se temu ni moč izogniti. Z ekonomskega vidika se je menjave inštalacij najbolj smiselno lotiti hkrati s celostno prenovo stanovanja.

Pripravili smo vam tudi seznam preverjenih mojstrov za gradnjo in obnovo.

Kako poteka namestitev strojnih inštalacij v novogradnjah?

V novogradnjah so strojne inštalacije najlažje in najhitreje izvedljive. Sama izvedba je natančno definirana že v projektni dokumentaciji, ki vključuje tudi celoten popis potrebnega materiala. Izkušen vodovodar, električar, monter sistemov za pametni dom, strelovod, ogrevanje, prezračevanje ali hlajenje dosledno sledi projektu za izvedbo del. Ob tem ste lahko pomirjeni, da bodo vsi sistemi v vašem domu delovali brezhibno in varno. Obenem pa ne boste imeli težav pri izdaji uporabnega dovoljenja po končani gradnji.

Dela za napeljavo strojnih inštalacij potekajo po fazah glede na potek izgradnje hiše. Odtočne in vodovodne inštalacije, groba napeljava elektrike, napeljava centralne kurjave, plinske inštalacije se začnejo po tretji gradbeni fazi pred izvedbo ometov. Takrat se izvede tudi groba napeljava za pametne inštalacije, centralni sesalni sistem, hlajenje in prezračevanje.

Praviloma se horizontalna vgradnja cevnih sistemov izvede v estrihe ali spuščene strope, vertikalni razvod pa poteka po stenah pod ometi in tlaki. Cilj podometne vgradnje je, da cevi po montaži ostanejo očem skrite. Prostor pridobi na estetski vrednosti, saj v njem ne bo motečih, neuglednih elementov. Vi in vaši obiskovalci se boste v vašem domu počutili prijetno in udobno, ne da bi se sploh ukvarjali z mislijo, kje se skrivajo sistemi, ki vam ugodje omogočajo.

Ko so groba vodovodna napeljava, centralna napeljava, elektroinštalacije v hiši in ostale strojne inštalacije položene, lahko pričnete z izvedbo tlakov in ometov. Sledi fina montaža ogrevalnih, hladilnih, prezračevalnih naprav, sanitarnih elementov, vodovodnih armatur, stikal, vtičnic, svetil in vezava elektro omarice. Fina namestitev pametne inštalacije pa poskrbi, da vaš dom postane pametna hiša.

Kaj pa nove strojne inštalacije v stari hiši ali obstoječem stanovanju?

Nove strojne inštalacije so v stari hiši ali obstoječem stanovanju nekoliko težje izvedljive v primerjavi z novogradnjami. Največjo težavo predstavljajo slabi načrti obstoječih inštalacij, ki pri nekaterih starih objektih niti ne obstajajo. Mojstri se praviloma soočajo z nepredvidenimi situacijami, ki se pokažejo šele po pričetku del.

Nemalokrat naletijo na ovire, kot so križanja obstoječih vodov ali stara napeljava inštalacije tam, kjer je ne bi pričakovali. Ali pa se izkaže, da zaradi specifičnih omejitev izvedbe novih inštalacij ne morejo implementirati kot je predvideno. Posledica tega je neredko popolna sprememba prvotnega plana prenove strojnih inštalacij. Ko je premestitev strojnih inštalacij na notranjih stenah, tleh ali stropih neizvedljiva, se električna napeljava, odtočna ali vodovodna napeljava lahko izvede tudi po zunanji strani objekta.

Praviloma prestavitev napeljav za seboj potegne večja gradbena dela, ki zajemajo razkopavanje sten in tlakov. To pomeni, da boste po končani rekonstrukciji morali izdelati nove omete in tlake, prebeliti stanovanje in namestiti nove talne obloge. V primeru, da boste nove strojne inštalacije napeljali po zunanji steni, pa vam namestitev izolacije in izdelava nove fasade ne uide.

Zaradi vsega naštetega so stroški predelave inštalacij v obstoječem domu zelo visoki in pogosto celo presegajo stroške izdelave napeljav na novogradnji. Priporočljivo je, da obnovo strojnih inštalacij planirate hkrati s popolno prenovo doma. S tem se boste izognili dvojnim stroškom, ki bi nastali, če bi se za obnovo odločili v dveh ali več soodvisnih fazah.

Če ne veste, kako bi se lotili predelave napeljav v vašem domu, vam na omisli.si pri iskanju preverjenega izvajalca ali mojstra.

prenova doma
Ko se lotimo prenove stare obstoječe hiše ali novogradnje, se nam začnejo porajati številna vprašanja glede strojnih inštalacij, električnih del, vodovoda in drugi. Preverite, kako se najbolje lotiti določenih del ter kaj je najbolje prepustiti drugim.

Centralna napeljava inštalacij za ogrevanje

Napeljava centralne kurjave je najbolj udobna izbira za ogrevanje prostorov. Centralna napeljava ima namen, da se z izbranim energentom kuri le ena ogrevalna naprava, ki po ceveh ali kanalih razpošlje ustvarjeno toploto v vse prostore vašega doma. Krmiljenje ogrevanja lahko poteka ročno ali popolnoma avtomatizirano. Še pred leti je bil za zagon ogrevanja potreben le pritisk na gumb. V sodobnem času pa vaše ogrevalne naprave lahko nadzorujete in upravljate na daljavo preko pametnih naprav.

Centralna napeljava pa žal ni vedno in povsod izvedljiva. Zahteva namreč precej prostora za vse potrebne strojne inštalacije ogrevanja, skladiščenje energenta in ogrevalno napravo, kot je na primer kotel ali peč za centralno ogrevanje. Nekateri modeli sodobnih peči na lesne pelete ali polena imajo zalogovnik in podajalnik, po katerem se energent samodejno dozira v napravo. Te naprave pa zahtevajo kar nekaj prostora.

Pridobite ponudbe za centralno napeljavo inštalacij za ogrevanje

Enako je pri izbiri ogrevanja na kurilno olje, kjer potrebujete cisterno za lahko kurilno olje kapacitete najmanj 1000 litrov ali raje več. Ob prostorski omejitvi so plinske inštalacije še najboljša izbira za centralno ogrevanje. Če je mimo vašega doma napeljan plinovod, ne boste potrebovali plinske cisterne, ampak le mesto za namestitev plinske peči.

Strojne inštalacije za ogrevanje niso nekaj, kar bi bilo potrebno pogosto menjati in obnavljati. Za menjavo ogrevalne naprave se običajno odločamo, ker bi radi naš ogrevalni sistem posodobili z novejšimi, manj potratnimi grelnimi napravami ali pa želimo preiti na drug energent. Ob tem lahko zamenjamo le ogrevalno napravo. Centralne napeljave nam ni potrebno obnavljati, če je nepoškodovana in deluje brezhibno.

Preverite tudi: Koliko stane gradnja hiše?

Rešitve za izvedbo centralne napeljave in način ogrevanja se pred začetkom nove gradnje doreče in izriše v projektni dokumentaciji za strojne inštalacije. V njej so navedeni vsi elementi in naprave za ogrevanje, vključno z natančnim popisom potrebnega materiala in načrtom izvedbe inštalacij za ogrevanje.

Ogrevanje s toplotno črpalko

Med zelo priljubljene strojne inštalacije za ogrevanje doma se v zadnjem času vsekakor uvršča ogrevanje s toplotno črpalko, ki za svoje delovanje potrebuje električno energijo. Cene energentov so v porastu, zato sodobni trendi ogrevanja stremijo k obnovljivim virom energije, ko so zrak, voda, geotermalni in solarni vir.

Pridobite ponudbe za toplotne črpalke

Namestitev sončne elektrarne vam omogoča proizvodnjo lastne električne energije. Začetna investicija je draga, vendar se vam bo s prihranki pri električni energiji povrnila v desetih do petnajstih letih. Solarni fotovoltaični paneli zajamejo sončno energijo in jo direktno pretvorijo v električno energijo. Ob izhodu ima energija enosmerno napetost, zato potuje v razsmernik, ki jo pretvori v izmenično, da je kompatibilna z omrežno napetostjo in frekvenco. Izmenični tok potem lahko uporabite za pogon naprav v vašem domu, kot je na primer toplotna črpalka.

Talno ogrevanje

Najbolj razširjen način za ogrevanje v novogradnjah in pri obnovah stanovanj v zadnjih letih je talno ogrevanje. Talno ogrevanje je del toplovodnega sistema za centralno ogrevanje vašega doma. Strojne inštalacije oziroma ogrevalne cevi za talno ogrevanje se polagajo na izolacijske talne plošče s čepi, ki omogočajo enakomerno razporeditev cevi. Preko njih se ulije estrih, ki mora biti primerne debeline za optimalno delovanje talnega gretja.

Prednost talnega ogrevanja so prijeto topla tla, ki enakomerno oddajajo toploto v prostor. V vašem domu ni vidnih grelnih teles, ki bi kazila videz sobe in jemala prepotrebni prostor za optimalno namestitev pohištva in opreme.

Pridobite ponudbe za talno gretje

Tudi če nimate možnosti za ureditev kotlovnice, se talnemu gretju ni potrebno odreči. Obstaja rešitev in sicer električno talno ogrevanje. Mojster za električno talno ogrevanje pri obnovi talnih oblog pod njih namesti grelne mreže, trakove ali grelne kable in jih priključi v električno omrežje. Če namestitev v tla ni možna, se montaža grelnih elementov lahko izvede tudi pod omet v steno.

ogrevanje tal
Po talnem ogrevanju je v zadnjih letih povpraševanje močno naraslo – sploh v družinah z manjšimi otroci, saj prihrani nekaj skrbi, da se malčki ne prehladijo, hkrati pa ponujajo prijeten občutek tal.

Kako se lahko ogrevam, če centralno ogrevanje ni izvedljivo?

Iz različnih vzrokov centralno ogrevanje v mnogih objektih in stanovanjih ni mogoče. V tem primeru je potrebno koristiti druge rešitve, ki jih omogočajo strojne inštalacije za samostojno ogrevanje. Na voljo so različna grelna telesa in naprave, s katerimi lahko lokalno ogrevate vaše stanovanje.

Če imate ustrezen prostor za shranjevanje energenta in odlaganje pepela, je vaša izbira nekoliko večja. Vir lokalnega ogrevanja je lahko lončena peč, kamin ali peč na trda goriva.

Odločite se lahko za montažo električnih seval, kot so električni in oljni radiatorji, električni kamini in električne peči. Pogosta izbira so IR paneli, ki poleg ogrevalne funkcije v prostoru delujejo dekorativno. Namestite jih lahko na steno ali strop.

V prostor lahko namestite tudi električno talno ali stensko ogrevanje. Možno pa je tudi ogrevanje s klimatsko napravo. Sodobne klimatske naprave poleg hlajenja namreč omogočajo tudi ogrevanje stanovanja.

Tukaj je seznam preverjenih izvajalcev za ogrevanje in inštalacije.

Vodovodne inštalacije

Vodovodne inštalacije se uvrščajo med zahtevnejša dela pri gradnji ali obnovi vašega doma. Pri novogradnji vodovodna napeljava še ni tako velik problem. Mojster za vodovod se pri izvedbi vodovodnih inštalacij opira na projekt za strojne inštalacije iz projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja. V njem je celoten popis potrebnega materiala in natančen načrt za napeljavo vodovodnih inštalacij.

Vodovodne inštalacije naj bodo skrbno načrtovane, zato temu posvetite posebno pozornost. Vredno je pretehtati, kje vse boste potrebovali dovod vode. Nadaljnje predelave so lahko težko izvedljive, saj terjajo precej razkopavanja, kar pa močno zviša stroške.

Razmišljajte nekaj let naprej. Če imate velik vrt ali teraso, si boste morda nekoč v prihodnosti želeli urediti letno kuhinjo. Računajte na to, ko načrtujete projekt za strojne inštalacije vodovoda. Predvidite, kje naj bi se letna kuhinja nahajala in do tja speljite grobe vodovodne inštalacije. Ko bo prišel čas za ureditev letne kuhinje, boste brez predelav zelo enostavno priklopili vodovodno pipo in povezali odtok pomivalnega korita.

Pridobite ponudbe vodovodarjev

Kako se lotiti zamenjave stare vodovodne inštalacije?

Vodovodna napeljava ne sodi med strojne inštalacije, ki bi jih bilo potrebno obnavljati vsakih nekaj let. Menjava vodovodne inštalacije pa je nujna, ko so cevi dotrajane in če opazite zamakanje ali izliv vode. Prav tako je smiselno obnoviti stare odtoke, ki so izdelani še iz svinčenih cevi in jih nadomestiti s plastičnimi. Pri menjavi starega vodovoda gre za večji gradbeni poseg, ki zajema razkopavanje sten in tal. Zato se je teh del smiselno lotiti skupaj s temeljito prenovo vašega doma.

Zamenjave stare vodovodne napeljave ne bo znal narediti vsak vodovodar. Problem lahko nastane v starih zgradbah, kjer načrtov za strojne inštalacije sploh ni. Vodovodar se tako pri diagnostiki okvare in razvoda vodovodnih cevi lahko opre le na lastne izkušnje iz svojega preteklega dela. Najprej opravi temeljit pregled vodovodne inštalacije, ki razkrije v kakšnem stanju je vaša vodovodna napeljava. Nato izdela načrt sanacije.

To je delo, ki zahteva izkušenega strokovnjaka in ga ni za zaupati komurkoli. Pri izbiri zanesljivega mojstra za vodovod vam lahko pomagamo mi. Naši mojstri so preverjeno ustrezno strokovno podkovani in imajo dolgoletne izkušnje na svojem delovnem področju. Izpolnite kontaktni obrazec na omisli.si in pomagali vam bomo izbrati pravega mojstra.

Vodovodar najprej zapre vodo v objektu, nato pa se loti odstranjevanja starih odtočnih in vodovodnih cevi. Na vašo željo vodovodne inštalacije in odtoke tudi prestavi. To se zgodi, če ste si pri prenovi stanovanja zaželeli kuhinjo ali kopalnico v drugem prostoru ali si omislili priklop pralnega in pomivalnega stroja na drugem mestu.

Ko je nova vodovodna napeljava položena, sledi ometanje in pleskanje prekopane stene ter polaganje novih talnih oblog. Grobi del za vodovodne strojne inštalacije je tako končan. Sledi montaža pip, pomivalnega korita, sanitarnih elementov in opreme ter vezava odtokov.

Tukaj je seznam preverjenih vodovodarjev za vodovodne inštalacije.

Plinske inštalacije

Če ste se odločili za ogrevanje vašega doma s plinom, morate v objektu napeljati plinske inštalacije, ki povezujejo vašo plinsko ogrevalno napravo z odjemnim mestom plinskega energenta. Priklop na zemeljski plin preko priključne plinske pipe je hitro in enostavno izveden, če je mimo vašega doma že napeljan plinovod.

Kjer plinovoda ni, vam distributer plina dostavi plinohram oziroma cisterno za utekočinjen naftni plin (UNP), ki je praviloma postavljena zunaj. Velja omeniti, da je cena UNP občutno višja od cene zemeljskega plina in lahko celo preseže njegovo trikratno ceno. V obeh primerih plačujete plin mesečno po dejanski porabi.

Za napeljavo plinskih inštalacij boste potrebovali soglasje distributerja plina. Pri novogradnjah je pridobitev soglasja za priklop objekta na plinsko distribucijsko omrežje v sklopu projektov za strojne inštalacije, ki so podlaga za pridobitev gradbenega dovoljenja. Pred izdelavo projekta je od distributerja potrebno pridobiti projektne pogoje za izdelavo projektnih rešitev za pridobitev soglasja. V njih se določi tudi mesto priključitve na distribucijsko omrežje.

Pri prehodu na ogrevanje na plin v obstoječih stavbah gradbenega dovoljenja ne potrebujete, če pri predelavi ne gre za gradbene posege v objekt. Zadostuje, da vložite vlogo za priključitev na plinovod in priložite ustrezno dokumentacijo.

Po izdanem soglasju za priključitev in plačilu odmerjenega komunalnega prispevka z distributerjem plina sklenete pogodbo o priključitvi na distribucijsko omrežje. Sledi izvedba priključnih del za plinske instalacije, namestitev  plinske peči, plinomera ter priklop na omrežje.

Elektroinštalacije

Če gradite novo hišo, morate pred pričetkom gradnje pridobiti gradbeno dovoljenje. Del gradbene dokumentacije je podroben projekt za strojne inštalacije, med katere sodijo tudi elektroinštalacije. Natančni načrti za električne inštalacije so podlaga za pravilno in varno izvedbo električne napeljave, ki naj jo izvaja strokovnjak električar z ustreznim znanjem in izkušnjami.

Dobro načrtovana in izvedena razporeditev vtičnic, stikal in svetil vam zagotavlja optimalno svetlobo v prostoru in udobje pri uporabi električnih in elektronskih naprav in svetil. Verjetno si ne želite vstajati s kavča ali tavati v temi do postelje, ker se stikalo za luč nahaja le pri vhodu v sobo. Prav tako ni prijetno pomanjkanje vtičnic in svetlobe v kuhinji ali vaši delovni sobi.

Pridobite ponudbe električarjev

Stikala se običajno namestijo na višino med 110 cm in 135 cm od končne višine tal, za invalide na višino 105 cm od tal. Vtičnice pa so na višini 35 cm in 50 cm od tal, v sanitarijah 150 cm, v kuhinji nad delovno površino 115 cm, za napo 180 cm, za štedilnik, pomivalni stroj in podobno pa 50 cm od tal.

električna dela
Z elektriko se res ni za igrati in kljub opozorilom tu še vedno beležimo visoko število nepotrebnih poškodb. Zato vam priporočamo, da to delo prepustite strokovnjakom, ki bodo poskrbeli, da bo vaš dom varen tudi v primeru električnih motenj.

Z elektriko se ni za igrati

Ker se z elektriko ni za igrati, vam priporočamo, da je električna napeljava izvedena iz visoko kvalitetnih materialov z ustreznimi varnostnimi certifikati. V stanovanjskih enotah se groba električna napeljava praviloma izvaja podometno, da je očem skrita. Polaganje kablov in vodnikov poteka vertikalno in horizontalno, nikoli pa po diagonali. Poševno polaganje, ki predstavlja najkrajšo pot, je dovoljeno le na stopu.

Električne strojne inštalacije so lahko izvedene tudi nadometno, pri čemer so vodniki in kabli položeni v kanale. Ta način se priporoča predvsem v objektih, kjer se pričakujejo pogosti posegi v električno napeljavo in spreminjanje električne inštalacije glede na potrebe porabnikov električne energije.

Ko so grobe elektroinštalacije, razvodi pod ometom in v tleh ter vezava elektro omarice opravljeni, se lahko prične fina elektro montaža. Električar namesti vtičnice, stikala in svetila. Priklopi večje porabnike električne energije kot so kotli in peči za ogrevanje, bojler, toplotna črpalka in druge električne naprave.

Kako varne so stare elektroinštalacije v hiši?

Imate občutek, da vaša obstoječa električna napeljava ni več varna? Preden začnete s posegi v električne strojne inštalacije in z razkopavanjem sten, naj usposobljeni električar opravi meritve električne napeljave. Natančno naj pregleda vse elektroinštalacije v hiši in poda oceno obstoječega stanja. Komu zaupati to pomembno izvedensko delo, je včasih lahko problem. Pri izbiri zanesljivega električarja vam lahko pomagamo pri Omisli.si.

Elektroinštalater naj presodi, ali je električna napeljava še varna za uporabo. Če ugotovi, da prihaja do pregrevanja elektroinštalacije zaradi iztrošenosti vodnikov in drugih elektro elementov, je čas za ukrepanje. Ne čakajte, da bodo težave izginile same od sebe, ker ne bodo. Elektrika ignorance ne odpušča. Električni udar vas mimogrede pošteno strese ali celo ubije. Lahko celo povzroči požar in s tem veliko škodo na vašem premoženju.

Nova napeljava elektrike v stanovanju, ki je vseljeno, je za stanovalce precej bolj neugodna kot če se lotite prenove v izpraznjenih prostorih. Če le imate možnost, se za obnovo električnih inštalacij odločite hkrati s celovito prenovo vašega doma. To ni smiselno le s praktičnega, ampak tudi z ekonomskega vidika, saj kompletna zamenjava elektroinštalacij za seboj potegne tudi druga obnovitvena dela.

Prenove elektroinštalacij v stari hiši se ne lotevajte kar tako na pamet, ampak naj bo nova električna napeljava skrbno načrtovana. Pri izdelavi načrta za obnovo elektroinštalacije, se električar lahko opre na star projekt za strojne inštalacije, če le-ta obstaja.

Temeljit pregled z elektro meritvami je zaradi vaše varnosti priporočljivo opraviti vsakih nekaj let. Omogoča oceno stanja obstoječih elektroinštalacij in obseg potrebnih del za prenovo elektroinštalacije v hiši ali stanovanju.

Kdaj menjati elektro omarico?

V starih stanovanjih in zelo starih hišah s staro električno napeljavo nekega preteklega časa, je še toliko bolj nujno, da se poglobljeno pregleda vse strojne inštalacije. V takšnih objektih elektro omare s starimi varovalkami s talilnimi vložki niso nobena redkost. Elektro omarica običajno ne premore ustreznih zaščite pred prenapetostjo, udarom električnega toka in strele.

Zaradi slabega vzdrževanja so talilni vložki pogosto oksidirani, slabo priviti ali predimenzionirani. Stara električna napeljava ni predvidena in narejena za tako visoke obremenitve električnega toka, kot jih dopuščajo premočni vložki. Zaradi tega in prevelikega števila uporabnikov na eni varovalki prihaja do pregrevanja elektroinštalacije, kar se lahko konča s požarom v vaši hiši.

Pridobite ponudbe za menjavo elektro omarice

Zaradi vaše varnosti in varnosti vašega premoženja je nova vezava elektro omarice nujna. Nove elektro omarice vsebujejo sodobne inštalacijske odklopnike različnih moči, prenapetostno zaščito in zaščitno diferenčno stikalo. Najpomembneje pa je, da vsebuje glavno stikalo, s katerim lahko po potrebi z eno potezo v trenutku izklopite vso elektriko v vašem domu.

Pametne inštalacije

Z razvojem tehnologije so pametne inštalacije začele spreminjati naše domove v pametni dom. Ideja pametnega doma je daljinsko upravljanje medsebojno povezanih sistemov in naprav v vašem stanovanju ali hiši. Pametne inštalacije brez dvoma lahko štejemo med strojne inštalacije, ki močno zvišajo udobje in kakovost življenja v vašem pametnem domu. Hkrati pa vam nudijo tudi bolj učinkovito porabo električne energije in večjo varnost, saj imate popoln nadzor nad dogajanjem v vaši pametni hiši.

Zamislite si, da vas čaka sveže kuhana jutranja kava medtem, ko se urejate za odhod v službo. Garažna in dvoriščna vrata se samodejno odprejo in za vami zaprejo. Aktivira se alarmni sistem, ko senzorji gibanja zaznajo, da ni več nikogar doma. Kar iz službe lahko ugasnete luč ali izklopite likalnik, ki ste ga morda v naglici pozabili. Preko nadzornega sistema lahko preverite, kaj v vaši odsotnosti počnejo vaši otroci in hišni ljubljenčki in ali se morda kdo potika okoli vaše hiše.

Na daljavo lahko spustite senčila, vklopite robotski sesalec, hlajenje ali ogrevanje, da vas ob povratku domov pričaka čist in prijetno ohlajen oziroma topel dom. S pomočjo tehničnih sistemov in avtomatizacije lahko daljinsko krmilite večino naprav in gospodinjskih aparatov v vaši pametni hiši..

Strojne inštalacije za pametni dom za svoje delovanje potrebujejo internetno povezavo in WiFi. Nadzor posameznih naprav in sistemov poteka s pomočjo pametnih naprav. Upravljanje je najbolj priročno s tabličnim računalnikom ali mobilnim telefonom, na katerega si naložite aplikacijo pametni dom.

Pridobite ponudbe za pametne inštalacije

Kako delujejo pametne inštalacije?

Vse pametne naprave v vašem domu morajo biti povezane s centralno krmilno enoto, ki naj bo locirana tako, da je v njihovem dosegu. Pametne naprave med seboj komunicirajo, si izmenjujejo podatke in se odzovejo glede na nastavljene scenarije delovanja. Preprosto povedano se med seboj »pogovarjajo« in izvedejo programirane ukrepe ob spremenjenih razmerah.

Na primer – če senzorji zaznajo gibanje okoli vaše hiše, izdajo ukaz za prižiganje luči, dvigovanje ali spuščanje rolet, vključijo glasno glasbo ali televizor in tako ustvarijo videz, da je nekdo doma. Večinoma to zadostuje, da odvrne vsiljivca od nameravanih dejanj. V primeru vloma nadzorni sistem sproži alarm, posname vsiljivca, obvesti varnostno službo in vas.

Pametne inštalacije so lahko žične ali brezžične. Žične pametne inštalacije je potrebno planirati že pri projektiranju vašega doma v sklopu načrtov za strojne inštalacije. Poznejše predelave  so zahtevnejše, predvsem pa dražje. Brezžične pametne inštalacije so bolj fleksibilne in priročne, saj je module možno postopno dokupovati in enostavno nadgrajevati. Investicijo tako lahko časovno nekoliko raztegnete, da vam je pametna hiša finančno lažje dosegljiva.

Pametne inštalacije si lahko omislite tudi v objektih starejšega letnika. Če se lotevate prenove vašega stanovanja ali hiše, vam vsekakor priporočamo, da domovanje posodobite s pametnimi rešitvami za vaš dom. Izkoristite funkcionalnosti in prednosti, ki jih ponuja pametna hiša. Spremenite vaš stari dom v pametni dom.

Tukaj je seznam preverjenih izvajalcev za pametne inštalacije in pametno hišo.

Strojne inštalacije za prezračevanje

Preproste metode za prezračevanje in hlajenje prostorov, ki so jih stoletja uporabljali naši predniki, v sodobnem svetu nimajo več mesta in sodijo v preteklost. To še posebej velja za novogradnje, ki sledijo trendu pasivnih in nizkoenergijskih gradenj. Grajene so tako, da skorajda ni več energetskih izgub, kar pomeni skoraj popolno neprodušnost stavbe. To je z energetskega vidika velika prednost, hkrati pa pomeni slabšo kvaliteto zraka v prostorih, ker hiša »ne diha«.

Če želite ohraniti status in namen nizkoenergijske ali pasivne hiše, odpiranje oken za namen zračenja in hlajenja ne pride v poštev. Pri zasnovi projektov za gradnjo nove hiše je torej potrebno predvideti tudi strojne inštalacije za prezračevanje objekta. Prezračevanje skrbi za stalno kroženje zraka v vašem domu. Priporoča se vgradnja centralne prezračevalne enote, ki po vgrajenih prezračevalnih kanalih dovaja svež zrak v ostale prostore.

Prezračevalna naprava s filtracijo očisti primesi, prah, nečistoče, alergene delce in neželene vonjave iz vhodnega zraka. Očiščenega nato razpošlje po prostorih in odvede obremenjen, iztrošen zrak in odvečno vlago iz njih. Prezračevanje torej pomeni tudi trajno rešitev težav s prekomerno vlago v prostorih. Učinkovito se boste zaščitili pred pojavom plesni na stenah in stropih, ki ima zelo negativen vpliv na vaše zdravje.

Pridobite ponudbe za prezračevanje

Za večji prihranek energije je priporočljivo, da izberete prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote, ki izkoristi energijo iztrošenega zraka. Ko le-ta zapušča vaše prostore, potuje skozi toplotni izmenjevalnik. Ta zajame toploto izpušnega zraka in z njo ogreje hladen dovodni zrak, ki nato pred ogret potuje naprej v bivalne prostore. S tem boste občutno prihranili pri stroških ogrevanja.

Prezračevalni sistem s toplotnim izmenjevalnikom ob svojem delovanju lahko vaše prostore tudi nekoliko ohladi. Za zadostno hlajenje vseh prostorov v vročih poletnih mesecih pa to ne bo dovolj, ampak potrebujete tudi klimatizacijo.

pametni dom
Preverite, zakaj se vse več ljudi odloča za prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote, ki jo sedaj implementiramo v večino novejših domov.

Kaj pa inštalacije za prezračevanje v stari hiši ali manjšem stanovanju?

Tudi v stari hiši si lahko omislite strojne inštalacije za prezračevanje. Za vsa naknadna dela, ki se jih v starih objektih lotite za izboljšanje kvalitete življenja, praviloma velja, da jih je težje izvesti zaradi raznih ovir. Tudi pri prezračevalnem sistemu ni nič drugače in ga je najbolj smotrno izvesti v sklopu drugih obnovitvenih del. Pri kompletni prenovi hiše je pametno izbrati centralno prezračevanje, ker je cenovno ugodnejše in bolj udobno za uporabo.

Zaradi prostorske omejitve ali drugih dejavnikov namestitev centralne prezračevalne enote v manjšem stanovanju morda ne bo izvedljiva. Vendar se tudi za to težavo najde rešitev. Izberete lahko lokalno prezračevanje, z rekuperacijo toplote ali brez. V tem primeru je v vsak prostor, ki mu želite zagotoviti prezračevanje, nameščena lokalna prezračevalna enota. Pri izračunu potrebnega števila lokalnih prezračevalnih enot je potrebno upoštevati velikost stanovanja in število stanovalcev v njem.

Delovanje lokalne prezračevalne enote pa se nekoliko razlikuje od delovanja centralnega prezračevalnega sistema. Lokalna enota običajno deluje izmenično, kar pomeni, da izmenično zajema in odvaja zrak. S tem je moč pretoka zraka skozi lokalno prezračevalno enoto za polovico manjša. To je pomemben podatek, ki ga morate upoštevati pri nakupu naprave, da bo zmogla distribuirati potrebne količine svežega zraka v vaše stanovanje.

Enako kot svetujemo za centralno prezračevanje, tudi pri lokalnem priporočamo izbiro prezračevalne naprave z rekuperatorjem toplote. Začetna investicija je res nekoliko višja, vendar se vam bo hitro povrnila z manjšo porabo elektrike in s tem prihrankom pri položnicah za električno energijo. Za alternativne variante prezračevanja in najbolj optimalno rešitev vašega problema vprašajte nas in naše preverjene mojstre za prezračevanje z rekuperacijo.

Strojne inštalacije za hlajenje in klimatizacijo

Hlajenje prostorov ob globalnem naraščanju temperatur ni več razkošje, ampak nuja za ugodno počutje človeka v bivalnih in delovnih prostorih. Prvi korak za učinkovito in ekonomično hlajenje prostorov je ustrezno senčenje prostorov z zunanjimi senčili. Rolete, žaluzije, tende in polkna prestrežejo velik del sončne toplote, ki bi sicer vdrla v prostor skozi steklo. Šele potem pride na vrsto hlajenje.

Pred nakupom klimatskih naprav in hladilnih sistemov je nujno vedeti, kakšna je potrebna hladilna moč, da boste vaše prostore primerno ohladili. Pri novogradnji so vsi potrebni izračuni priloženi k načrtom za strojne inštalacije v projektni dokumentaciji. Če se odločate za napeljavo klimatizacije v obstoječem objektu, najemite strokovnjaka za hladilne sisteme, ki ima bogate izkušnje.

Pripravil bo vse potrebne načrte, vam svetoval pri izbiri najbolj učinkovitega sistema za hlajenje z visokim izkoristkom in izvedel strokovno montažo. Sodobne klimatske naprave delujejo tudi reverzibilno, če imajo to opcijo. To pomeni, da boste z njimi lahko prostor tudi ogrevali. Za večje prostore in v mesecih z zelo nizkimi temperaturami to zelo verjetno ne bo zadostovalo. Boste pa zelo učinkovito lahko dogreli posamezne prostore v prehodnem obdobju. Tako vam ne bo potrebno zagnati celotnega sistema ogrevanja, če želite ogreti le kopalnico.

Pridobite ponudbe za klimatiziranje

Najboljši učinek hlajenja prostorov boste dosegli s centralno klimatsko napravo, ki je nameščena v enem prostoru, iz katerega potem po kanalih pošilja ohlajen zrak v ostale prostore. V objektih, kjer so napeljane strojne inštalacije za prisilno prezračevanje, lahko z napravo za hlajenje zraka nadgradite obstoječi prezračevalni sistem. To je najenostavnejša in najcenejša možnost za vzpostavitev hlajenja v vseh prostorih vašega doma.

Kaj pa centralni hladilni sistem?

Centralni hladilni sistem sestavljajo hladilnik vode in ventilatorski konvektorji v prostorih, ki delujejo na vodni sistem. Hladilnik vode je lahko nameščen nekje zunaj ali v kleti. Prednosti vodnega sistema je več. Poraba električne energije je v primerjavi z lokalnimi klimatskimi napravami manjša, prav tako izguba hladilnega sredstva v primerjavi s freonskimi sistemi. Strojne inštalacije za centralni hladilni sistem je možno postopno dograjevati in širiti. Za izvedbo posegi na fasadi niso potrebni, razvodi so krajši kot pri lokalnih klimatskih napravah.

Centralni hladilni sistem vam z opcijo dvocevnega sistema omogoča uporabo sistema za hlajenje in tin tudi za ogrevanje. Zadeva funkcionira tako, da konvektorje priključite na toplotni prenosnik ali toplovodni kotel. Tako lahko z njimi ogrevate stanovanje. Ventilatorski konvektorji samostojno regulirajo temperaturo v prostorih in lahko popolnoma nadomestijo radiatorje.

Kako hladiti stanovanje, če montaža centralne hladilne enote ni izvedljiva?

Ali ob gradnji hiše strojne inštalacije za hlajenje niso bile predvidene? Ste kupili staro hišo brez klimatizacijskih rešitev in je centralno hlajenje iz različnih vzrokov neizvedljivo? Bi si vseeno želeli udobja bivanja, ki ga omogoča prijetna temperatura v prostorih? Za vas imamo dobro novico. To je mogoče z lokalnimi klimatskimi napravami.

Zastarele klimatske naprave, ki so bile nameščene nad okni, so izpodrinile »split« hladilne naprave. Split klimatska naprava je razdeljena na notranjo in zunanjo enoto. Med seboj sta povezani z dobro izoliranimi cevmi, po katerih se pretaka hladilno sredstvo (freon). Kompresor in zračno hlajeni kondenzator sta v zunanji enoti, v notranji pa uparjalnik, filter in ventilator. V notranji enoti se nabira voda od kondenza, ki jo je potrebno odvesti ven.

Z lokalno klimatsko napravo lahko hladim le en prostor, boste morda rekli. Ni nujno. V stanovanjih z več bivalnimi prostori je možna namestitev multi-split naprave, pri kateri na eno zunanjo enoto lahko priključite do 5 notranjih enot. Izvedba notranje enote je lahko stenska v solo ali multi izvedbi, stropna kanalna, stropna kasetna in talna.

Strelovod

Strelovod za razliko od objektov javnega značaja v zasebnih enodružinskih hišah zaenkrat še ni zakonsko obvezen. Je pa zelo priporočljiv, saj ščiti življenja ljudi in živali ter vaše premoženje pred posledicami udara strele. Zmotno je mišljenje, da bo strelovod na strehi vašega soseda preusmeril strelo k sebi in zaščitil tudi vašo hišo. Strelovod udara strele ne more preprečiti, niti je ne vleče k sebi. Krog varovanja je ozko omejen na območje stavbe, ki jo varuje.

Namen strelovoda je, da ujame strelo in jo po najkrajši poti spelje stran od vašega doma v tla. Strojne inštalacije za strelovod sestavljata lovilni in ozemljilni sistem ter odvodni sistem, ki povezuje oba prejšnja.

Lovilni sistem je nameščen na strehi: njegova naloga je, kot pove že samo ime, da ujame strelo, ki bi sicer treščila v vašo hišo. Strela potuje po odvodnem sistemu v ozemljilni sistem, ki je nameščen v tleh, pri čemer je najbolj optimalna rešitev sklenjena zanka okoli celega objekta.  Energija strele se sprosti in porazporedi v tla, brez nevarnosti za vaš dom in življenje v njem.

Za namestitev strelovoda boste potrebovali dovoljenje in temeljit načrt izvedbe. Na stavbi je potrebno opraviti natančne meritve in oceno tveganja pred udarom strele ter določiti potreben nivo zaščite pred strelo. V skladu s tehničnimi smernicami in Pravilnikom o zaščiti stavb pred delovanjem strele se nato pripravi ustrezen projekt, ki bo učinkovito zaščitil vaš dom in naprave v njem.

Pridobite ponudbe za izvedbo strelovoda

Pri novogradnjah je načrt za izvedbo strelovoda, vključno s popisom materiala, del projektne dokumentacije za strojne inštalacije. Montažo strelovodnega sistema naj izvaja izkušen in zanesljiv mojster električar. Po izvršeni montaži strelovoda ponovno opravi vse meritve in izdela elaborat.

Kje dobiti pravega mojstra, ko smo že pri tej fazi gradnje?

Ko iščemo mojstra za strojne inštalacije, se za priporočilo radi najprej obrnemo na sorodnike, prijatelje ali sodelavce, ki jim najbolj zaupamo. Pri njih lahko vidimo, kako dobro ali slabo je dotični mojster opravil svoje delo. Informacija iz prve roke je največ vredna. In če so naši znanci z izvedbo dela, ceno in kvaliteto materialov zadovoljni, z večjim zaupanjem tudi sami najamemo istega izvajalca.

Če nikogar ne poznamo, ki bi nam lahko priporočil zanesljivega mojstra za vodovod, elektroinštalacije, hlajenje, ogrevanje, prezračevanje ali plinske inštalacije, jih moramo poiskati sami.

Med izvajalci, ki jih najdemo na internetu so:

Urse inštalacije d.o.o.; Sitron Strojne inštalacije d.o.o.; Kocman inženiring inštalacije d.o.o.; Sims strojne inštalacije Simon Mrhar s.p.; Strojne inštalacije Uroš Uršič s.p.; Vijar strojne inštalacije d.o.o.; Strojne inštalacije Hiteeh MihaMurnc s.p.; Inštalacije Grum, storitve in zastopništvo d.o.o.; Adaptacije zgradb in strojne inštalacije Anton Paščinski s.p.; Strojne inštalacije Mačerol Anton s.p.;

Steklačič d.o.o. strojne inštalacije, inženiring in storitve; SIVINT strojne inštalacije Klemen Vintar s.p.; Strojne inštalacije Nejc Golob s.p.; TIM strojne inštalacije Martin Tomc s.p.; Strojne inštalacije Javornik, centralne kurjave, plin, vodovod, klime, toplotne črpalke, peleti; Polar strojne inštalacije; Strojne inštalacije Tomislav Jakič s.p.; AL strojne inštalacije Aleš Lavrič s.p.; Ur&ko ena d.o.o.; Sanitop inštalacije d.o.o.;

kot tudi:

RS MONT Renato Skok s.p.; Strojne inštalacije-vzdrževanje Janez Prah s.p.; SB strojne inštalacije Slaviša Bjeličić s.p.; Inštalacije Štrus, Dejan Štrus s.p.; Strojne inštalacije AKM3 Aleš Drobež s.p.; Sobočan Igor s.p. Montaža centralnih in vodovodnih naprav, plinske in sanitarne inštalacije; Vodovodne inštalacije Gregor Intihar s.p.; Proins strojne inštalacije d.o.o.; Plinar, plin, vodovod, ogrevanje in klimatske naprave Dejan Frankovič s.p.; Inštalacije Marko Urbanija s.p.;


INŠTALATERJI se brezplačno vpišite tukaj

stranke vas bodo klicale in vam pisale
dogovorite se za izvedbo BREZ PROVIZIJ
stranka plača neposredno vam


Strojne inštalacije Ivan Marijan s.p.; Simon, podjetje za strojno in elektro inštalacije ter montažo ogrevalnih naprav d.o.o.; Strojne inštalacije Robert Murn s.p.; KEK d.o.o.; Akvaing d.o.o.; Strojne inštalacije Matjaž Jerman s.p.; Pe-ma strojne inštalacije Marjan Perme s.p.; Inštalacije Jamnik d.o.o.; Strojne inštalacije Zdenko Gornik s.p.; HT inštalacije Tomaž Hrastnik s.p.;

ter drugi:

Grevod, montaža in vzdrževanje strojnih inštalacij d.o.o.; Inštalacije Marolt d.o.o.; Strojne inštalacije Ivan Sabol s.p.; Ogrevanje Škrbec, strojne inštalacije d.o.o.; Strojne inštalacije Jože Osvald s.p.; MM strojne inštalacije Mitja Mohorčič s.p.; Strojne inštalacije Anton Gruden s.p. Inštalaterstvo Zakrajšek Gregor s.p.; Strojne inštalacije Andrej Jerman s.p.; Mg inštalaterstvo d.o.o. in drugi.

Ne veste koga bi izbrali?

Pri Omisli.si smo vam pripravili seznam zanesljivih in preverjenih mojstrov za strojne inštalacije, ki bo svoje delo zagotovo dobro opravili.
ocena bralcev
5 od 2