Kamini: Cene in kakšen kamin izbrati za vaš dom?

kamini-peči-omisli-si

Kazalo

ocena bralcev
5 od 4

Kamin na drva – ta beseda pogosto prebudi prijetne občutke topline in ugodja. Ali ste kdaj premišljevali o tem, kako bi bilo, če bi imeli v vašem domu kaminsko peč? Udobno bi se zlekli na kavč, opazovali bi plapolajoč plamen in uživali v toplini, ki bi se širila po prostoru. V tem članku bomo raziskali svet klasičnih kaminov in kaminskih peči – od njihove učinkovitosti in prihrankov pri ogrevanju, do različnih slogov in oblik, ki se lahko popolnoma prilegajo estetiki vašega doma. Ne glede na to, ali iščete praktičnost ali estetiko, lahko kamin na drva prinese oboje. Pridružite se nam na tej topli poti odkrivanja.

Če ste že odločeni in iščete le še ponudbe za dobavo in montažo kamina je tu seznam preverjenih izvajalcev za kamine. Če pa ste šele v fazi spogledovanja z idejo kamina in vas zanima na kaj paziti ter koliko vas kamin na koncu stane, pa le berite dalje…

Pridobite 7 ponudb za kamin ali peč

KAMINI / PEČI > CENE

cene za dobavo in montažo kamina ali peči (pečarstvo/lončarstvo) ter ceniki

200-10.000 EUR/kpl

Pridobite 7 ponudb za kamin

Kakšen kamin izbrati za v dnevno sobo?

V Sloveniji je za dnevno sobo najbolj značilen kamin na drva, zaradi njegove tradicionalne estetike in toplega, domačega vzdušja, ki ga ustvarja. Kamin na drva vam omogoča, da uživate v prasketanju ognja in naravni toploti, ki jo oddaja. Poleg tega kamini na drva nudijo visoko raven učinkovitosti pri ogrevanju, kar je idealno za večje prostore, kot je dnevna soba.

Na kaj morate pomisliti pred nakupom kamina?

Cena kamina

Cena kamina na drva je odvisna od več dejavnikov, vključno z vrsto kamina (sevalni, toplovodni, toplozračni), odprtosti ognjišča (zaprto ali odprto), vrste peči (na polena, pelete, plin, bioetanol ali elektriko) in izvajalca. Cena dobave in vgradnje sobnega kamina z močjo 3-8kW se običajno giblje med 1.000 in 10.000 EUR.

Odprti ali zaprti kamin?

Odprti kamini predstavljajo tradicionalno izbiro, ki nudi neposreden stik z ognjem in ustvarja prijetno vzdušje. Ta vrsta kamina omogoča naravno kroženje zraka in ponuja neprekosljivo estetskost ter občutek domačnosti. Vendar pa je pri uporabi odprtih kaminov potrebno biti previden, saj predstavljajo večje tveganje za požar.

Po drugi strani pa so zaprti kamini bolj varni za uporabo. Ustvarjajo manj isker in omogočajo boljše nadziranje ognja. Poleg tega zaprti kamini nudijo večjo toplotno učinkovitost, saj toploto bolje zadržijo znotraj prostora. So odlična izbira za tiste, ki iščejo varnejše, toplejše in čistejše ogrevanje.

Kako bo kamin oddajal toploto?

Sevalni kamini, toplovodni in toplozračni kamini se med seboj razlikujejo po načinu oddajanja toplote. Sevalni kamini delujejo na principu sevanja, kar pomeni, da toploto oddajajo neposredno v prostor. Zato so najbolj primerni za manjše prostore, kjer je potrebno hitro ogrevanje.

Toplovodni kamini na drva so posebej priljubljeni zaradi svoje vsestranskosti in učinkovitosti. Njihova posebnost je v tem, da ne segrevajo le zraka v prostoru, ampak tudi vodo, ki se nato lahko uporablja za ogrevanje drugih delov doma. Na ta način so toplovodni kamini na drva primerni za različne načine ogrevanja, vključno s talnim in radiatorskim ogrevanjem. Poleg tega imajo toplovodni kamini na drva prednost v tem, da zmanjšujejo porabo energije, saj lahko toploto, ki bi sicer šla v nič, uporabijo za segrevanje vode.

Po drugi strani pa toplozračni kamini delujejo na principu konvekcije, kar pomeni, da segrejejo zrak, ki nato kroži po prostoru. To omogoča enakomerno porazdelitev toplote po celotnem prostoru, kar je še posebej priročno pri ogrevanju večjih prostorov.

Izbor ustrezne vrste kamina je odvisen od vaših specifičnih potreb in želja. Pomembno je, da pred nakupom dobro pretehtate vse možnosti in se posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo pomagal izbrati najboljše ogrevalno rešitev za vaš dom.

Na kaj boste kurili kamin?

Drva

Polena so tradicionalna izbira za kaminske peči, ki nudijo prijeten ogenj in ustvarjajo toplo, domačo atmosfero. S poleni lahko dosežemo visoke temperature, kar zagotavlja učinkovito ogrevanje prostorov. Kljub temu pa je treba upoštevati, da polena zahtevajo več ročnega dela pri pripravi in nalaganju, kar lahko za nekatere uporabnike predstavlja izziv.

Peleti

Peleti so stisnjene lesene granule, ki se pogosto uporabljajo kot gorivo za kaminske peči. Prednosti peletov vključujejo enostavno skladiščenje, manjšo potrebo po čiščenju in visoko toplotno učinkovitost. Poleg tega se peleti kot obnovljiv vir energije štejejo za okolju prijazno izbiro.

Plin

Plinski kamini so priljubljena izbira za tiste, ki želijo uživati v toplem ognju brez potrebe po pripravi in čiščenju. Plinski kamini nudijo takojšnjo toploto in so enostavni za uporabo. Vendar pa je treba upoštevati, da je za njihovo delovanje potrebna plinska povezava.

Bioetanol

Bioetanol je čisto, obnovljivo gorivo, ki pri gorenju ne proizvaja dima ali pepela. Kamini na bioetanol so estetsko privlačni in zagotavljajo čisto gorenje. So enostavni za uporabo in ne zahtevajo namestitve dimnika.

Elektrika

Električni kamini so priročna in enostavna rešitev za ogrevanje. Ne zahtevajo goriva, kot so polena ali peleti, in so izredno enostavni za uporabo. Poleg tega so električni kamini varni, saj ne proizvajajo ognja ali dima. Vendar pa je njihova toplotna učinkovitost običajno nižja od drugih vrst kaminov.

Vsaka vrsta goriva ima svoje značilnosti in prednosti, zato je izbira primernega goriva odvisna od vaših specifičnih potreb in želja. Pred nakupom kamina se posvetujte s strokovnjakom, da boste lahko izbrali najprimernejšo rešitev za vaš dom.

Vrsta goriva Prednosti Slabosti
Polena Prijeten ogenj, visoke temperature, učinkovito ogrevanje Zahteva več ročnega dela, priprave in nalaganja
Peleti Enostavno skladiščenje, manjša potreba po čiščenju, visoka toplotna učinkovitost, okolju prijazno Potrebna posebna peč za pelete
Plin Takojšnja toplota, enostavna uporaba Potrebna plinska povezava
Bioetanol Čisto gorenje, ne proizvaja dima ali pepela, ne zahteva namestitve dimnika Manjše oddajanje toplote v primerjavi s tradicionalnimi kaminami
Elektrika Priročno in enostavno ogrevanje, varna uporaba Nižja toplotna učinkovitost v primerjavi z drugimi vrstami kaminov

Kaj morate vedeti pred nakupom kamina?

Pred nakupom kamina je pomembno, da se odločite o njegovi uporabi in pričakovanjih. Če želite kamin uporabljati občasno ali za dodatno ogrevanje prostora, bo vaše potrebe najbolje zadovoljil kamin, ki hitro segreje prostor.

Če pa želite bolj počasno toploto, ki seva in se ohranja dolge ure, potem je boljša izbira kamin, ki omogoča počasno gorenje.

Oblika in velikost kamina sta prav tako pomembni. Kamin ni zgolj uporaben element, ampak tudi estetski dodatek k prostoru.

Velikost kamina (velikost kurišča in celotne ogrevalne površine), ki bo služil kot samostojni ali glavni vir ogrevanja, je treba prilagoditi toplotnim potrebam prostora ali hiše.Moč kamina je odvisna od vaših potreb.

Pomembno je upoštevati, kako je vaš objekt zgrajen (pasivna gradnja, nizkoenergetska gradnja, klasična gradnja…), kakšna je kakovost obstoječih oken in vrat, izolacije objekta, kako velik je objekt, kje v objektu je kamin postavljen in kakšna je njegova povezava z drugimi prostori.

Najbolje je, da moč kamina določite skupaj s strokovnjaki. Pri nakupu in vgradnji kamina je pomembno izbrati pravega ponudnika in izvajalca. Izpolnjevanje številnih specifičnih zahtev je ključno za učinkovito ogrevanje in varnost uporabnikov. Izbrani ponudnik bi moral zagotoviti kakovostno strokovno svetovanje in strokovno izvedbo vgradnje, ki bo upoštevala vse detajle. Ko prevzamete kamin v uporabo, bi vam moral izvajalec ali ponudnik priskrbeti pisna navodila o pravilni uporabi in vzdrževanju kamina. Dobri ponudniki bodo zagotovili tudi ustrezno servisiranje kaminske peči in v primeru napak ali obrabe nudili nadomestne dele.

Kater vrste kaminov poznamo?

Glede na način vgradnje poznamo kaminske peči in vgradne kamine oz. kaminske vložke:

Kaminske peči

Kaminske peči so samostojne naprave, ki jih lahko postavite poljubno v prostoru, če imate dostop do dimnika in zunanjega zraka. Te se ponašajo s svojo prilagodljivostjo in funkcionalnostjo, saj lahko s pravilno postavitvijo obogatijo estetiko prostora in hkrati zagotavljajo učinkovito ogrevanje. Zaradi svoje samostojne narave omogočajo večjo prostorsko fleksibilnost in se lahko namestijo v skoraj katerikoli del vaše hiše, ne da bi bilo potrebno večje preureditve. Bodite preudarni pri izbiri lokacije, saj je učinkovitost peči odvisna tudi od prostorske razporeditve in zračnega toka.

Glavna značilnost kaminskih peči je, da hitro segrejejo prostor. To pomeni, da lahko v hladnih zimskih dneh hitro uživate v toplini in udobju svojega doma. Vendar pa je treba opozoriti, da se ta toplota po končanem kurjenja tudi hitro razprši. Za daljše vzdrževanje topline je zato priporočljivo izbrati kaminsko peč z visoko toplotno akumulacijo ali dodatno izolacijo.

Vgradni kamini

Vgradni kamini predstavljajo elegantno in praktično alternativo tradicionalnim kaminskim pečem. Ti kaminski vložki se skrbno vgradijo v stene vašega doma, obzidani s premišljeno izbiro materialov, kot so šamotna opeka ali penjen beton. To ne samo izboljša njihovo toplotno učinkovitost, ampak tudi pripomore k estetiki vašega prostora. Po namestitvi kaminskega vložka sledi faza oblaganja – uporaba dekorativnih oblog ali zaključnih slojev. Te lahko variirajo od klasičnih opečnatih do elegantnih marmornatih zaključkov, ki lahko popolnoma transformirajo izgled vašega doma.

Vgradni kamini združujejo funkcionalnost z estetiko, naredijo vaš dom privlačnejši, topel, in udoben ter so idealna rešitev za tiste, ki si želijo dodati kanček razkošja v svoje bivalne prostore.

Tip kamina glede na vgradnjo Prednosti Slabosti
Kaminske peči Fleksibilnost postavitve, hitro ogrevanje prostora, prilagodljivost in funkcionalnost, obogatijo estetiko prostora Toplota se hitro razprši po končanem kurjenju, potrebna pravilna postavitev za optimalno delovanje
Vgradni kamini Visoka toplotna učinkovitost, elegantna estetika, popolna integracija v prostor, dodajanje razkošja v bivalne prostore, lahko transformirajo izgled doma Za namestitev je potrebna preureditev prostora, izbira pravega materiala za oblaganje je ključna za učinkovitost in estetiko

Potem kamine ločimo glede na način, kako oddajajo toploto oz. kaj segrevajo:

Toplozračni kamini

Toplozračni kamini so odlična izbira za tiste, ki želijo učinkovito ogrevati več prostorov hkrati. Ti kamini delujejo na principu cirkulacije zraka, preko prezračevalnih cevi pa toploto enakomerno razporedijo po različnih prostorih. Zaradi svoje učinkovitosti in sposobnosti hitrega ogrevanja velikih površin so toplotnozračni kamini idealna rešitev za večje stanovanjske ali poslovne prostore. Poleg tega so zaradi svoje zasnove in delovanja ti kamini dobri tudi za okolje, saj prispevajo k zmanjšanju emisij CO2.

Vendar pa je treba ob tem opozoriti, da je za doseganje optimalne učinkovitosti potrebno redno vzdrževanje in čiščenje sistema za cirkulacijo zraka. Tako se lahko izognemo morebitnim nepravilnostim v delovanju in zagotovimo, da bo naš kamin vedno izpolnjeval naša pričakovanja.

Toplovodni kamini

Toplovodni kamini predstavljajo učinkovito in ekonomično rešitev za tiste, ki želijo s kamini zagotavljati glavni vir energije za ogrevanje svojega doma. Delovanje toplih vodnih kaminov temelji na principu segrevanja vode, ki nato kroži po centralnem ogrevalnem sistemu in tako ogreva celoten objekt. To prinaša večjo energetsko učinkovitost in omogoča enakomerno porazdelitev toplote po celotnem domu. Poleg tega topli vodni kamini omogočajo večje udobje, saj omogočajo nastavitev želene temperature v različnih prostorih. Ta vrsta kamina je značilna za svojo tehnološko naprednost in visoko energetsko učinkovitost, kar omogoča prihranke pri stroških ogrevanja, hkrati pa prispeva k ohranjanju okolja z zmanjševanjem emisij CO2. S svojo elegantno zasnovo in visoko funkcionalnostjo topli vodni kamini ne samo izboljšujejo udobje vašega doma, temveč tudi povečujejo njegovo vrednost.

Tip kamina Prednosti Slabosti
Toplozračni kamini Učinkovito ogrevanje več prostorov, enakomerna razporeditev toplote, hitro ogrevanje velikih površin, prispevek k zmanjšanju emisij CO2 Potrebno redno vzdrževanje in čiščenje sistema za cirkulacijo zraka
Toplovodni kamini Visoka energetska učinkovitost, enakomerna porazdelitev toplote po celotnem domu, možnost nastavitve želene temperature, ekonomičnost, prispevek k zmanjšanju emisij CO2, povečanje vrednosti doma Potrebna je integracija z centralnim ogrevalnim sistemom, večja začetna naložba

Na koncu ločimo kamine še glede na energent:

Kamini na drva

Kamini na drva so odlična izbira za tiste, ki imate dostop do lastnega lesa. Ta vrsta kamina je v bistvu zelo cenovno ugodna, saj je les kot gorivo precej cenejši v primerjavi z drugimi vrstami goriv. Poleg tega kamin na drva ustvarja prijetno in domačo atmosfero s karakterističnim šumenjem in prasketanjem lesa. Ta zvok in vonj po lesu sta za mnoge ljudi neločljivo povezana s toplino in udobjem doma.

Vendar pa je treba opozoriti, da kamini na drva zahtevajo več dela in vzdrževanja v primerjavi z drugimi vrstami kaminov. Les je treba redno dovajati, pepel je treba odstraniti, dimnik pa je treba redno čistiti, da se prepreči nabiranje saj in katrana. Kljub temu so kamini na drva zaradi svoje preproste tehnologije in nižjih obratovalnih stroškov še vedno priljubljena izbira za ogrevanje domov, zlasti v ruralnih območjih.

Kamini na pelete

Kamini na pelete predstavljajo učinkovito in priljubljeno rešitev za tiste, ki si ne želijo shranjevati velikih količin drv. Pelete, ki so v bistvu stisnjeni lesni odpadki, lahko kupujete sproti v manjših količinah, kar je priročno in ekonomično. Poleg tega je ta vrsta goriva zaradi svoje stisnjenosti in enakomerne velikosti izredno energetsko učinkovita. Kamini na pelete so znani po svoji enostavnosti uporabe, visoki toplotni učinkovitosti in majhnem vplivu na okolje. Tako kot drugi kamini, tudi kamini na pelete ponujajo prijetno toplino in udobje, hkrati pa prinašajo dodatne prednosti v obliki manjšega dela in vzdrževanja.

Najsodobnejši kamini na pelete so opremljeni z avtomatskim sistemom za kurjenje peletov, kar maksimalno povečuje udobje in učinkovitost njihove uporabe. Ta sistem omogoča samodejno vžiganje in izgorevanje peletov, kar pomeni, da se lahko znebite potrebe po ročnem prižiganju in nadzoru peči. Lahko nastavite čas vžiga in ugasitve, kar vam omogoča, da imate popoln nadzor nad temperaturo vašega doma.

Nekatere sodobne modele kaminskih peči na pelete je mogoče celo upravljati na daljavo, kar vam omogoča, da uživate v udobju toplega doma, takoj ko pridete domov.

Ta tehnološko napredna rešitev ne samo izboljšuje udobje in učinkovitost ogrevanja, ampak tudi prispeva k zmanjšanju emisij CO2, kar je ključnega pomena za varstvo okolja.

Kombinirani kamini

Kombinirani kamini so namenjeni tistim, ki želijo več možnosti ogrevanja. Ti kamini imajo možnost kurjenja tako na drva kot na pelete, kar povečuje njihovo vsestranskost. S kombiniranimi kamini imate prožnost izbire med dvema vrstama goriva, glede na razpoložljivost in ekonomičnost. To pomeni, da lahko izbirate med udobjem avtomatiziranega sistema za kurjenje peletov ali klasičnim in domačim ognjem na drva. Kombinirani kamini so idealna rešitev za tiste, ki želijo združiti udobje in učinkovitost peletov z atmosfero in tradicijo kurjenja na drva. Poleg tega kombinirani kamini s svojo večfunkcionalnostjo omogočajo večjo energetsko učinkovitost in manjše emisije CO2, kar prispeva k ohranjanju okolja.

Vendar pa je treba poudariti, da so kombinirani kamini ponavadi dražji v primerjavi z drugimi vrstami kaminov. Te dodatne stroške lahko pripisujemo njihovi večfunkcionalnosti in tehnološki naprednosti, ki zahteva večja začetna vlaganja. Kljub številnim prednostim, ki jih nudijo, so zaradi višjih stroškov manj priljubljena izbira med potrošniki. Prav tako je pomembno poudariti, da lahko redno vzdrževanje in čiščenje teh kaminov prinese dodatne stroške. Vendar, če upoštevamo dolgoročne prihranke energije in učinkovitost, ki jo nudijo, so kombinirani kamini vsekakor vredni razmisleka za tiste, ki iščejo trajnostno in vsestransko rešitev za ogrevanje svojega doma.

Kamini na bioetanol

Kamini na bioetanol predstavljajo idealno rešitev za tiste objekte, kjer namestitev tradicionalnega dimnika ni mogoča ali praktična. Ti inovativni kamini namreč uporabljajo etilni alkohol, proizveden iz prečiščenega in filtriranega alkohola, kot vir goriva. Glavna prednost tega goriva je, da ne sprošča škodljivih snovi v okolje, kar pomeni, da so kamini na bioetanol okolju prijazna izbira za ogrevanje doma.

Poleg tega ta vrsta kamina ne zahteva dodatnega vzdrževanja, kot je čiščenje peči ali dimnika, kar jih naredi še bolj priročne za uporabo. Kamini na bioetanol so elegantna, čista in zeleno usmerjena alternativa tradicionalnim kaminom, ki prinaša toplino in udobje v vaš dom, ne da bi pri tem negativno vplivala na naše okolje.

Zaradi svoje relativno majhne moči in izkoristka se kamini na bioetanol pogosto uporabljajo predvsem za dogrevanje ali v prostorih, ki jih ogrevamo le občasno. Čeprav so lahko atraktivna in okolju prijazna izbira, niso najboljša možnost za osnovno ogrevanje doma. Kljub temu pa lahko prispevajo k udobju in toplini vašega prostora, hkrati pa ponujajo prefinjen estetski dodatek k dekorju vašega doma. V hladnejših mesecih lahko kamini na bioetanol pomagajo zmanjšati stroške ogrevanja, saj lahko zagotovijo dodatno toploto tam, kjer je najbolj potrebna. Njihova preprosta namestitev in uporaba, pa tudi minimalno vzdrževanje, jih naredijo za priročno izbiro za tiste, ki iščejo dodatno toploto in udobje v svojem domu.

Plinski kamini

Plinski kamini se uporabljajo na podoben način kot kamini na bioetanol, vendar je med njimi nekaj ključnih razlik. Najpomembnejša razlika je, da plinski kamini zahtevajo ustrezen dimnik ali drugo obliko odvoda dimnih plinov, saj so izpušni plini, ki jih proizvaja zgorevanje plina, strupeni. Na drugi strani pa so plinski kamini znani po svoji učinkovitosti in zmožnosti zagotavljanja takojšnje toplote.

Zahvaljujoč naprednim tehnologijam in oblikovanju, plinski kamini lahko ustvarjajo toploto, ki je primerljiva s toplino, ki jo proizvajajo tradicionalni kamini, ob tem pa ohranjajo čisto in prijazno do okolja delovanje. Za razliko od nekaterih drugih vrst kaminov, plinski kamini ne zahtevajo rednega polnjenja z gorivom ali čiščenja pepela, kar jih naredi priročne in enostavne za uporabo.

Prednosti Slabosti
Kamin na drva Ustvarja tradicionalno in domačo atmosfero ognja; je energetsko učinkovit. Potrebno je shranjevanje drv; zahteva redno čiščenje pepela.
Kamini na pelete Visoka toplotna učinkovitost; majhen vpliv na okolje; priročno in ekonomično gorivo. Zahteva avtomatski sistem za kurjenje peletov; potrebno je kupovati pelete.
Kombinirani kamini Prožnost izbire goriva; večja energetska učinkovitost; manjše emisije CO2. Višji stroški; zahteva redno vzdrževanje in čiščenje.
Kamini na bioetanol Okolju prijazno; ne zahteva dodatnega vzdrževanja; priročen za uporabo. Ni najboljša možnost za osnovno ogrevanje doma; relativno majhna moč in izkoristek.
Plinski kamini Učinkovito in takojšnje zagotavljanje toplote; čisto in prijazno do okolja delovanje. Zahteva ustrezen dimnik ali drugo obliko odvoda dimnih plinov.

Kaj potrebujete za vgradnjo kamina?

Pred začetkom vgradnje zidanega kamina na biomase je potrebno izpolniti nekaj osnovnih pogojev:

  1. Dimnik: Potrebujete dimnik z ustreznim premerom – 25-30 cm za odprte kamine in 20-25 cm za kamine z zaprtim kuriščem. Priključek za kamin naj bo na višini 180 cm od tal in pod kotom 45 stopinj. Pred vgradnjo se posvetujte z dimnikarjem, ki bo po potrebi opravil tudi meritev vleka dimnika.
  2. Dovod zraka: Za dovod svežega zraka, ki dovaja kisik za gorenje in segrevanje prostorov, je potrebna cev z minimalnim premerom 16 cm. Ta cev je lahko enostavna vodovodna plastična cev.
  3. Trdna podlaga in nosilnost stropa: Če postavljate kamin v nadstropju, preverite nosilnost stropa. Kamin mora biti postavljen na trdi podlagi, ki ni sestavljena iz mehkih materialov, kot je toplotna izolacija. Če obstoječa podlaga ne zadostuje, se posvetujte s strokovnjaki o alternativnih možnostih.
kamini-peči-omisli-si
Kontaktirajte preverjene ponudnike za kamin ali peč na Omisli.si. Prihranili boste tako čas, kot denar.

Kamini – Cene in ceniki

Preverite, kako se kamini med seboj razlikujejo glede na ceno. Izvajalec, vrsta kamina, izbira materialov in dodatkov ter vrsta kuriva so ključni dejavniki, ki vplivajo na stroške izvedbe.

Vrsta kaminaCena kamina
Kaminski vložki (vgradni kamini)940-6.000 €/kpl
Kaminska peč250-3.565 €/kpl
Zunanji vrtni kamin in zunanja kuhinja110-4.000 €/kpl
Pizza peč150-2.700 €/kpl
Zidani štedilnik250-2.500 €/kpl
Krušna peč250-2.500 €/kpl
Lončena peč (kmečka peč)2.000-5.000 €/kos
Viseči kamin570-3.400 €/kpl
Sevalni kamin3.500-6.000 €/kpl
Toplovodni kamin5.000-12.000 €/kpl
Toplozračni kamin4.000-10.000 €/kpl.
Kamin na drva170-3.500 €/kpl
Kamin na pelete900-1.900 €/kpl
Plinski kamin900-1.400 €/kpl
Električni kamin900-1.500 €/kpl
Bioetanolski kamin350-2.000 €/kpl

Kontaktirajte preverjene ponudnike kaminov in peči

Kaminski vložki (vgradni kamini)

Ko se odločite za uporabo kamina v vašem domu, je najboljše izbrati kaminski vložek. To je industrijsko izdelan produkt, ki predstavlja jedro kamina. Za samostojno uporabo je treba vložek ustrezno obzidati in obložiti. Pri tem lahko izbirate med širokim naborom materialov, od litega ali pečarskega šamota, ploščic, betona, itd. Vgradni kamin lahko glede na izbiro materiala in načina delovanja prilagodite vašim željam. Cena za vgradni kamin je od 940 € – 6.000 €/kpl.

PONUDNIKI ZA KAMINE / PEČI se brezplačno vpišite tukaj (posredujemo stranke · brezplačen vpis)

kaminski-vlozek-vgradni-kamin-cena
Kaminski vložek lahko po želji obložite z raznovrstnim materialom. Na primer okrasni kamen, ki sovpada s pohištvom in barvami stene bo zagotovo prava izbira.

Kaminska peč

Opazujte prasketanje ognja in uživajte v prijetni toploti. To vam omogoča uporaba kaminske peči. Najpogosteje se za kurjavo v kaminski peči uporabljajo polena. Torej samo zanetite ogenj, ki ga vzdržujete z dolaganjem polen. Tako preprosto je. Ne smete pa pozabiti še na redno čiščenje dimnika in ostankov pepela iz kurišča. Cena za kaminsko peč je od 257 € – 3.565 €/kpl.

kaminska-pec-cena
Izbirajte med različnimi modeli kaminske peči. Zagotovite si romantiko v vašem domu.

Zunanji vrtni kamin in zunanja kuhinja

Peka ražnjičev in drugih jedi z žara še nikoli ni bila tako enostavna, kot če jo pripravite v vrtnem kaminu. Cena za vrtni betonski kamin je od 110 € – 1.800 €/kpl. Zunanji vrtni kamin je izdelan iz odpornih in trpežnih materialov, da kljubuje vsem vremenskim razmeram. Omogoča enostavno čiščenje, njegova izvedba pa ni prezahtevna. Za kurjenje v vrtnem kaminu se običajno uporablja oglje, ali drva.

zunanji-vrtni-kamini
Zagotovite si izjemne piknike, kjer lahko goste postrežete z dobrotami iz vrtnega kamina.

Če imate na voljo dovolj prostora in želite vaše piknike prestaviti korak dlje, lahko zunanji vrtni kamin nadgradite v zunanjo kuhinjo. Ustvarjajte morske specialitete, pecite ribe, hrano izpod peke, kuhajte marmelado ali druge jedi, kjer lahko pride do ‘’packarije’’, ki je v notranji kuhinji ne želite. Letna kuhinja vam zagotavlja praktično uporabo vaše terase, balkona ali dvorišča in omogoča kuhanje na odprtem. Elementi zunanje kuhinje so lahko različni – žar, kuhalna plošča, pečica, krušna peč ali pica peč. Obvezna oprema je seveda tudi pult za odlaganje in umivalnik, lahko pa letno kuhinjo opremite tudi s kuhinjskimi omaricami. Tako lahko začimbe in posodo imate vedno pri roki.

cena-kamini-zunanje-kuhinje
Naj vaša letna kuhinja vsebuje čim več pripomočkov za enostavno pripravo hrane.

Dodajte še hladilnik in že diši po najboljši vrtni zabavi dolgo v poletno noč. Izbirate lahko med številnimi materiali kot na primer les, granit, pulti iz nerjavečega jekla, beton, keramika in seveda kombinacije teh materialov. Cena zunanje kuhinje je v večji meri odvisna od izbire elementov, materialov, dimenzij in seveda zahtevnosti izvedbe. Načeloma pa boste za vrtno kuhinjo odšteli od 2. 000 € – 4. 000 €/kpl, cene so višje v kolikor gre za kuhinjo po meri ali izbiro izjemno napredne opreme.

Pizza peč

Z gradnjo pizza peči si boste zagotovili naslov najboljšega gostitelja vrtnih zabav za znance in prijatelje. Pizza peč je običajno izdelana iz naravne, žgane gline in šamotnega tlaka. Lahko je različnih dimenzij. Zelo pomembna pa je pravilna priprava podlage. Prepustite to izkušenemu pečarju. Ločimo več vrst peči za peko pice. Lahko so to prenosne peči v enem kosu, zidane krušne peči, ali pa razstavljive peči. Prenosne peči manjših dimenzij so primerne tudi za uporabo na balkonih, ali pod kozolci. Zidane peči pa so primerne za gradnjo na odprti površini. Cena za pizza peč je od 150 € – 2.700 €/kpl.

pizza-pec-cena-opeka
Pizza peč je lahko sestavljena iz opek, ali iz drugih zidnih materialov. Pripravite najboljšo pico za vso družino.

Zidani štedilnik

Ogrevalno telo, štedilnik in pečica, vse v enem elementu. To je zidani štedilnik, ki združuje te tri ključne lastnosti, povrh vsega pa je še čudovit dodatek vaše kuhinje. Za zidani štedilnik običajno potrebujete trdo gorivo, na primer drva ali druge lesne proizvode. Danes poznamo mnogo oblik in dimenzij zidanih štedilnikov, kot tudi številne barvne kombinacije. Če ste ljubitelj tradicije, je vgradnja zidanega štedilnika kot nalašč za popestritev vašega doma. Cenovno boste za zidani štedilnik odšteli od 250 € – 2.500 €/kpl.

zidan-stedilnik-uporaba-drv-moderno
Čeprav zidane štedilnike pogosteje zasledimo v malce starejših stavbah, pa še zdaleč niso iz mode. Lahko ga povsem funkcionalno kombinirate z moderno pečico in sodobnim načinom kuhanja. Ogrevanje in kuhanje na enem mestu.

Krušna peč

S krušno pečjo boste v vaš dom prinesli veliko mero domačnosti in romantike. Vse kar potrebujete, je dovolj prostora, kamor jo boste namestili. Krušno peč lahko poleg ogrevalne funkcije uporabite za peko domačega kruha, potic in drugih dobrot. Cena za krušno peč je od 2.000 € – 5.000 €/kos. Dodaten plus pri izgradnji krušne peči je, da jo mojster za vas izdela po meri. Da bo vaša krušna peč dobro služila svojemu namenu, jo je smiselno vsake toliko časa obnoviti. Cena obnove krušne peči je od 180 € – 300 €.

krusna-pec-kamini-cena-peka-kruha
Krušno peč lahko zlahka odenete v omet po vaši izbiri. Zagotovite si čudovit ambient vključno s peko okusnih dobrot in ogrevanjem.

Lončena peč (kmečka peč)

Lončena peč je edinstveno pridobitev vašega doma. Na njej lahko počivate, berete knjigo, sušite sadje, zelišča ali oblačila. Prav tako se jo splača imeti, saj ima visoko ogrevalno in akumulacijsko sposobnost. Dimenzija lončene peči je prilagodljiva razsežnosti prostora. Mojster bo poskrbel za kvalitetno izdelavo.

loncena-pec-cena-uporaba
Kdo pravi, da lončena peč ne more biti čudovit element v modernem stanovanju?

Kmečka peč je obložena s ploščicami (različnih vrst in oblik), ki dodatno prispevajo k akumulaciji toplote. Z lončeno pečjo lahko predvsem v spomladanskem in jesenskem času ogrevate prostore in tako nadomestite centralno ogrevanje. Primerna pa je tudi za ogrevanje prostorov ob zelo nizkih zimskih temperaturah. Cena za lončeno peč je od 2.000 € – 5.000 €/kos.

Viseči kamin

Visok izkoristek kurjave, lahko je viseči ali pa montiran z oporno nogo. Stensko viseči je ena od različic visečega kamina in ima na steni razporejene oporne točke. Viseči kamin je običajno izdelan iz litega železa. Gre za edinstven element, ki bo služil kot popolna popestritev vaših prostorov. Omogočeni so namreč številni umetniški dizajni in veliko možnosti personalizacije. Velika prednost visečih kaminov je, da topel zrak potuje navzdol in horizontalno razširja toploto po prostoru / ogreva prostor. Cena za viseči kamin je od 570 € – 3.400 €/kpl.

viseci-kamini-cena-uporaba-funkcionalnost
Ena od ključnih lastnosti, s katerimi se lahko pohvalijo viseči kamini je, da ne zasedejo veliko prostora in so enostavni za uporabo. Prav tako pa zlahka razporedijo toploto po celotnem prostoru, od vrha do tal.

Preberite tudi: INTERIER: CENE ZA NOTRANJE OBLIKOVANJE, NOTRANJI DIZAJN IN IDEJE ZA VAŠ DOM (ARHITEKT / NOTRANJI OBLIKOVALEC)

Sevalni kamini

Sevalni ali akumulacijski kamin je dobil ime po načinu delovanja. Toplota se namreč po prostoru prenaša s sevanjem kaminskega oboda. Material, s katerim obložimo kamin, to toploto veže nase in jo potem oddaja v prostor. Prednost sevalnega kamina je, da hitro ogreje zrak v prostorih, zato je primeren predvsem kot dodatni vir toplotne energije. Njegova šibka točka pa je, da zrak ne kroži in se posledično bolj malo toplote prenese v prostor. Zato je ključno, da je kamin obložen s kvalitetnimi, akumulacijskimi materiali, ki absorbirajo toploto. Cena za sevalni kamin je od 3.500 € – 6.000 €/kpl. Zelo pogosto pa stranke izberejo kombinirani kamin, ki združuje lastnosti dveh načinov ogrevanja. Tako si zagotovite maksimalen prenos toplote in ogrevanja.

sevalni-kamini-cena-prednosti
Sevalni kamini so obloženi z edinstvenimi materiali, ki vpijajo toploto. Tako si zagotovite hitro in enostavno ogrevanje celotnih prostorskih kapacitet.

Toplovodni kamini

Kot že samo ime pove, se pri toplovodnem kaminu ne segreva zrak, ampak voda. Gre za ogrevanje z visokimi temperaturami, podobno radiatorskemu sistemu. Voda, razpeljana po ceveh okrog kurišča kamina, se segreva preko toplote, ki je sproščena ob kurjenju. Nadalje je po ceveh speljana do ogrevalnega sistema. Toplovodni kamin lahko služi kot samostojno ogrevalno telo, saj je med kaminom in ogrevanimi prostori izguba toplote zelo nizka. Njegova težava pa je v tem, da za svoje delovanje potrebuje elektriko – ob izpadu je to lahko problem. Cena za toplovodni kamin je od 5.000 € – 12.000 €/kpl.

toplovodni-kamini-lastnosti
Preverite, v čem se toplovodni kamini razlikujejo od klasičnih kaminov.

Toplozračni kamini

Cenovno so toplozračni kamini malenkost dražji. Njihova okvirna cena sega od 4.000 € – 10.000 €/kpl. Toplozračni kamin odlikujejo lastnosti, kot sta hitra sposobnost ogrevanja in enakomerna razporeditev toplote po prostoru. To mu omogoča ventilacijski sistem, ki poskrbi za enakomerno kroženje zraka. Primeren je predvsem za ogrevanje enega (večjega) prostora, oziroma sklopa med seboj povezanih prostorov. Problem toplozračnega kamina pa je, da ima velik izkoristek sevalne toplote kurilne naprave, ki jo sprošča v prostor skozi prezračevalne cevi. To lahko povzroči prekomerno segrevanje v prostoru, saj se toplota ne akumulira.

uporaba-toplozracnega-kamina-moderno
Z uporabo toplozračnega kamina si boste zagotovili enakomerno razporeditev toplote po celem prostoru.

Kamini na drva

Ne glede na to, ali gre za vgradni kamin, ali pa kaminsko peč, za oboje lahko uporabite trdo gorivo – drva. Povsem ekološki material, s katerim ostajate vedno v stiku z naravo. Potrebujete ustrezno zalogo drv, kot tudi primeren prostor za njihovo shranjevanje. V primerjavi s kurjenjem na pelete, bodite pripravljeni, da bo pri kurjenju drv ostalo več pepela, ki ga boste redno morali odstranjevati. Prav tako je potrebno večkrat dnevno naložiti drva v kamin, za redno vzdrževanje toplote. Cena za kamin na drva znaša od 170 € – 3.500 €/kpl.

kamini-na-drva-shranjevanje-kuriva
Za uporabo kamina na drva boste potrebovali zadostno količino polen. Bodite inovativni pri izvedbi shranjevanja kuriva – nekaj zaloge si lahko naredite kar v bližini kamina.

Kamin na pelete

Tovrstni kamin je prava izbira za vse, ki ste veliko časa zdoma. Nastavite namreč lahko čas vžiga kamina in čas, ko naj se ta ugasne. Tako boste lahko kamin prižgali, preden pridete domov in ogreli prostore, namreč nekateri kamini omogočajo tudi upravljanje na daljavo. Še ena prednost kamina na pelete je, da ne potrebujete večjega prostora za shranjevanje (drvarnica). Lahko si naredite zalogo peletov, ali jih kupujete sproti, po potrebi. Prav tako za peleti ostane manj odpadnega pepela, saj skoraj v celoti zgorijo.

kamini-na-lesne-pelete-cena
Pogosta izbira strank danes so kamini na pelete. Preverite, zakaj.

Cena za kamin na pelete je od 900 € – 1.900 €/kpl. Avtomatsko delovanje in elektronsko izgorevanje zagotavljata vzdrževanje enakomerne temperature v prostorih.  Še ena velika prednost kamina na pelete je, da napolnite zalogovno posodo in kamin samodejno regulira pelete. Tako vam tudi po več dni ne bo potrebno preverjati zalogovnika. Kamin na pelete je ekonomičen, energijsko varčen in lahko služi kot samostojno ogrevalno telo (predvsem v nizkoenergijskih in pasivnih objektih), ali pa dopolnjuje ogrevalni sistem v večjih, kompleksnih stavbah.

Plinski kamini

Ko izbirate vrsto kamina in vam cena predstavlja ključni element izbire, potem je plinski kamin prava izbira. Cena plinskih kaminov je od 900 € – 1.400 €/kpl. Več možnosti izbire materiala in dimenzij. Plinski kamin lahko enostavno upravljate kar preko mobilne aplikacije, tako vam ne bo treba skrbeti, da se boste vrnili v hladen dom. Najprimernejše okolje za plinski kamin so mestna središča, kjer je omogočen dostop do plina, prav tako pa ni dovolj prostora za shranjevanje drv in drugega trdega goriva. Posebnost plinskega kamina je manjši plamen modrikaste barve, za delovanje pa ne potrebuje dimnika. Če si želite kamin pretežno tudi zaradi edinstvenega ambienta ob večjih plamenih, je bolje izbrati kamin na drva.

posebnosti-plinski-kamini
Za plinski kamin je značilno, da je plamen rahlo modrikaste barve. Izgleda čudovito.

Električni kamini

Ena od odlik električnega kamina je zagotovo to, da za delovanje ne potrebuje dimnika. Električni kamin je mogoče enostavno vgraditi in tudi ob primeru preselitve, njegov transport ni zahteven. Cenovno so tovrstni kamini kar ugodni, njihova cena namreč znaša od 900 € – 1.500 €/kpl.  Ne proizvaja dima in s tem tudi ne onesnažuje vašega okolja. Je pa lahko to tudi slaba lastnost, saj ne ustvarja pravega ognja, kar ne daje tako čudovitih možnosti ambienta. Sicer pa je električni kamin zelo varen, saj se kaminski vložek ne segreva, kar preprečuje, da bi se opekli.

elektricni-kamini-cena-lastnosti-brez-dimnika
Zakaj so električni kamini še posebej enostavni za uporabo? Ker za svoje delovanje ne potrebujejo dimnika.

Bioetanolski kamini

Bioetanol se v osnovi uporablja kot pomožno gorivo. Pridobimo ga lahko iz obnovljivih virov energije, predvsem iz biomase. Največja prednost bioetanolskih kaminov je, da ne pregrevajo prostorov in za svoje delovanje ne potrebujejo dimnika. Torej so primerni predvsem za uporabo v manjših, zaprtih prostorih. Najpogosteje pa jih zasledimo v montažnih in nizkoenergijskih objektih.

bioetanolski-kamini-posebnosti
Bioetanolski kamini so znani po odprtem gorišču, saj ob izgorevanju kuriva ne proizvajajo dima in ne onesnažujejo okolja.

Pri bioetanolskem kaminu vas ni potrebno skrbeti za odpadne saje ali pepel in za dim ali neprijeten vonj. Še ena posebnost je, da imajo odprto gorišče, s čimer si zagotovite pravi romantični ambient. Izkoristek energije in moč bioetanolskega kamina sta nizka, zato je najbolj primeren za dogrevanje prostorov, ali pa v objektih, kjer se prostori ogrevajo zgolj občasno. Cena za bioetanolski kamin je od 350 € – 2.000 €/kpl.

Preverjeni pečarji in ponudniki za dobavo vgradnjo in montažo kamina oz. kateremu mojstru za kamin zaupati?

Za varno in kvalitetno uporabo kamina, mora ta biti profesionalno izdelan. Zagotovite si profesionalnega mojstra, ki vam to lahko zagotovi. Izbirajte med izbranimi ponudniki za dobavo in vgradnjo kamina, oziroma pečarja za njegovo izvedbo.


Najboljši ponudniki kaminov in peči v Sloveniji

TOP 10 najbolj iskanih ponudnikov za kamine in peči (lončarstvo / pečarstvo)


celoten seznam ponudnikov kaminov >

Če menite, da vam ljubi ponudnik kamina / peči manjka na seznamu, mu posredujte to povezavo, da bi ga lahko predlagali strankam, ki iščejo podobne storitve.


Če bi sami googlali, bi našli podobne oz. enake ponudnike, ki pa jih še nismo preverili:  Pečarstvo Hrovat, Kamini Peči Kumer, Merkur, Pečarstvo Zoran, Furlan, Pečarstvo Zoran, Pečarstvo Avguštin, F&G Podržaj, Uroš Koželj, Peči keramika d.o.o., Peči in kamini Golob, Pečarstvo Megamik, Kamini Kočevar, Iki Pro, Ekokamini, Planet 5, Portal Tim, De Carina – kamini G.O., Furnitura, Kamini Luzar, Orca Energija, Živex, Lingston, eMundia, Obi, Bauhaus, France Turbo, Flamming, Lokaterm, Beckmann, Deco Kamini, Dim Grad, THS, Knut, Kamini Jelen, Kamini Klemenc, Mimovrste, Nordpeis, Kamini Peči Kumer, Vega Produkt, Nordica, Sojos, Petrol, Lontech, Biofire, Azur, Ekoflam, Kamini Fujan, …


PONUDNIKI KAMINOV / PEČI se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke ?
največ strank v SLO ?
brezplačen vpis ?


…Bojan Zoran, Varme, Toplina Kamina, Deloindom, eHisa, Kamini Nikšić, Kamini Galeti, Re-eko, Klarstein, Kamini Unikat, Čiro, David Pelikan, Seguin, Kamini Mato, Tulikivi, Dermastja, IMaG kamini, M tehnika Mercator, Arhideja, Tutela, Kip Kop, Prity, Agni, Rabljeni Kamini, Ogenj, Meg, Termotehnika, Kaminske peči Rika, Pečarstvo Košak, Mix, Norbit, Lafat, Morsoe, Eximma, Senko, Zajc Franc, Trgoinox, Saval in številni drugi. Na Omisli.si smo za vas preverili ponudnike, da ne boste zapravljali veliko časa z iskanjem. In denarja.

Preberite tudi: ARHITEKT CENA: KOLIKO STANE ARHITEKT (PGD, PZI, PID, IDP, PZR, INTERIER)?

Kamini: Trendi in ideje za moderen kamin

moderni-obojestranski-kaminski-vlozek
Eden največjih trendov letošnjega leta je zagotovo uporaba dvostranskega kamina. Velika novost, s katero si zagotovite enostavno ogrevanje večjih prostorov, estetsko dovršenost in enostavno uporabo vmesnih sten.
trendi-namestitev-podolgovatega-kamina
Vse pogostejša je danes uporaba kaminov, ki so nameščeni v neposredni bližini tal. Prav tako pa so modeli danes vse bolj podolgovati in tanjši, za razliko od klasičnih, bolj kvadratnih in visokih oblik kaminov.
inovativne-oblike-kaminov-trendi-viseci
Trendovske oblike visečih kaminov. Moderne in inovativne ideje za umetniške duše.
namestitev-kamina-pod-televizor-trendovsko
Trend, ki se je razširil po veliko domovih, je namestitev kamina pod televizor. V objemu romantike boste lahko ob dolgih večerih na toplem spremljali najljubše filmske oddaje.
izkoristek-svetlobe-s-kaminom
Izkoristite celoten prostor, z namestitvijo dvostranskega kamina, ki poleg tega poskrbi še za maksimalno izkoriščeno dnevno svetlobo.
modern-dizajn-kaminov-v-spalnici
Sledite trendom in kamin poleg dnevnih prostorov uporabite tudi za ogrevanje spalnice.

Preberite tudi: ZIDARSTVO: CENE ZIDARSKIH DEL, BETONIRANJA, ZIDANJA, GRADBENIH DEL TER PREVERJENI ZIDARJI

Pogosta vprašanja in odgovori za kamin

Za vas smo pripravili odgovore na pomembna vprašanja, ki si jih boste gotovo zastavili ob izvedbi kamina. V nadaljevanju pa preverite tudi, kdaj so izvajalci za kamine v Sloveniji najbolj iskani.

Kakšne so prednosti kamina na drva?

Kamin na drva je resnično odlična izbira za tiste, ki iščejo tradicionalno in prijetno toploto, ki jo daje pravi ogenj. Ta vrsta kamina, znan tudi kot kaminska peč, je izjemno priljubljena zaradi svoje sposobnosti, da oddaja neposredno toploto, hkrati pa ustvarja prijetno in sproščujoče vzdušje. Poleg tega, kamin na drva ponuja tudi več finančnih koristi – kot je zmanjšanje stroškov ogrevanja – saj so drva eno izmed najcenejših goriv na trgu. Prav tako ne smemo pozabiti na estetski vidik, saj kamin na drva v prostoru ustvarja prijetno in domačno vzdušje, ki ga ni mogoče doseči z modernimi ogrevalnimi sistemi.

Eden od dodatnih prednosti kamina na drva je njegova neodvisnost od električne energije. To pomeni, da lahko kamin na drva učinkovito deluje tudi v primeru izpada električne energije. Ta lastnost je izjemno koristna v zimskih mesecih, ko so možnosti za izpad električne energije zaradi neviht ali težkih snežnih padavin pogostejše. Tako lahko tudi v takih razmerah uživate v toplini in udobju svojega doma, brez skrbi, da bi vam zmanjkalo toplote. Poleg tega, uporaba kamina na drva za ogrevanje vašega doma lahko pripomore k zmanjšanju vaše odvisnosti od električne energije, kar lahko prinese dodatne prihranke na vaših računih za energijo.

Poleg tega je pri uporabi kamina na drva še ena pomembna prednost – možnost nabave drv lokalno. To ne samo da zagotavlja dodatno prihranek, temveč tudi zmanjšuje vaš ogljični odtis. Lokalno pridobljena drva ne potrebujejo dolgega transporta, kar zmanjšuje emisije CO2, povezane s prevozom. Tako lahko s kaminsko pečjo ne le uživate v prijetni toploti, ampak tudi prispevate k varovanju okolja. Torej, kamin na drva je ne samo ekonomična in udobna izbira, ampak tudi okoljska. Ta celovit pristop k ogrevanju doma lahko pripomore k boljšemu in bolj trajnostnemu načinu življenja.

Kako se kamin na drva primerja z drugimi vrstami kaminov, kot so kamini na pelete ali električni kamini?

Medtem ko so kamini na pelete in električni kamini priljubljeni zaradi svoje enostavnosti in učinkovitosti, imajo kamini na drva svoje edinstvene prednosti.

Na primer, nič ne more primerjati s pristno toploto in zvokom prasketanja ognja, ki ga ponuja kamin na drva. Občutek domačnosti, ki ga ustvari kamin na drva, je neprekosljiv. Prijetno vzdušje, ki ga obkroža kamin, ustvarja popoln prostor za sprostitev ali druženje z družino in prijatelji. Poleg tega je drva običajno cenejše gorivo v primerjavi s peleti ali električno energijo. To pomeni, da lahko z izbiro kamina na drva prihranite na stroških ogrevanja. Ne le, da so kamini na drva učinkoviti in ekonomični, ampak tudi prispevajo k trajnostni prihodnosti, saj drva predstavljajo obnovljiv vir energije.

Ali potrebujem dimnik za kamin na drva?

Da, če razmišljate o nakupu kamina na drva, boste potrebovali dimnik.

Dimnik je ključen za varno delovanje kamina na drva, saj omogoča odvajanje dima in plinov, ki nastanejo med gorenjem. Brez ustreznega dimnika bi ti produkti gorenja ostali v prostoru, kar bi lahko povzročilo resne zdravstvene težave, kot so zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Poleg tega dimnik pri kaminih na drva služi tudi kot potrebno sredstvo za uravnavanje vleka, kar omogoča učinkovito in varno delovanje kamina. Z dobrim dimnikom se lahko izognete težavam, kot so prekomerno kopičenje saj in katrana, ki lahko privede do dimniških požarov. Torej, preden se odločite za nakup kamina na drva, se prepričajte, da je vaš dimnik dobro vzdrževan in pripravljen na njegovo uporabo.

Če v vašem domu še ni dimnika, se lahko obrnete na platformo omisli.si, kjer lahko prejmete do 7 konkurenčnih ponudb preverjenih izvajalcev za postavitev dimnika. Za redno vzdrževanje dimn ika ps se obrnite na dimnikarstvo.

Kaj je to kaminska peč na drva?

Kaminska peč na drva je vrsta kamina, ki uporablja drva kot gorivo. Takšna peč zagotavlja izvrstno ogrevanje in edinstveno atmosfero, ki lahko obogati kateri koli prostor. Kaminske peči na drva so posebej priljubljene zaradi svoje energetske učinkovitosti, saj drva kot obnovljiv vir energije sproščajo manj škodljivih emisij kot fosilna goriva. Z značilno toploto, ki jo oddajajo, in prijetnim prasketanjem ognja, so kaminske peči na drva popoln dodatek za sproščujoč večer.

Kaminska peč na drva je izjemno priljubljena, in to iz več razlogov. Predvsem pa zaradi svoje izjemne učinkovitosti in sposobnosti ogrevanja velikih prostorov. Zahvaljujoč napredni tehnologiji in izboljšanim dizajnom, kaminska peč na drva omogoča enakomerno in učinkovito ogrevanje, kar je idealno za večje prostore ali celo večnadstropne domove. Če se uporablja pravilno, lahko ta vrsta kamina zagotovi udobno in toplo okolje, hkrati pa pomaga zmanjšati stroške ogrevanja. Poleg tega kaminske peči na drva nudijo toplino, ki je bolj naravna in prijetna, v primerjavi z toploto, ki jo oddajajo nekatere druge vrste ogrevalnih sistemov. Zaradi vseh teh razlogov je kamin na drva očitna izbira za tiste, ki iščejo učinkovito in prijetno rešitev za ogrevanje svojega doma.

Kaminska peč na drva je odlična izbira za tiste, ki iščejo udobje tradicionalnega kamina, a hkrati želijo bolj energetsko učinkovito rešitev.

Kaj je razlika med vgradnim kaminom in samostoječim kaminom na drva?

Vgradni kamin je kamin, ki je vgrajen v steno ali drugo strukturo v vašem domu. Ta vrsta kamina se popolnoma integrira v prostor, kar omogoča čistejše, moderno estetiko in prihranek prostora. Ta vrsta kamina je običajno del arhitekturnega načrta doma, ki se uporablja kot osrednji element v prostoru. Vgradni kamini so kot nalašč za tiste, ki želijo imeti tradicionalno vzdušje kamina, ne da bi zavzeli veliko prostora.

Nasprotno pa samostoječi kamin na drva ni vgrajen v steno ali strukturo – namesto tega stoji samostojno v prostoru. Lahko jih postavimo kjer koli v prostoru, kar pomeni, da lahko bolje izkoristijo prostor in izboljšajo porazdelitev toplote. Samostoječi kamini na drva so običajno lažji za namestitev in potrebujejo manj strukturnih sprememb v domu, kar jih naredi bolj priljubljene za tiste, ki se ne želijo ukvarjati z obsežnimi prenovami. Poleg tega imajo samostoječi kamini običajno bolj tradicionalen videz, kar jih naredi idealne za tiste, ki iščejo rustikalni ali starinski videz v svojem domu.

Ali so kaminski vložki dobra alternativa za klasičen kamin na drva?

Kaminski vložki so odlična alternativa za tiste, ki iščejo vse prednosti klasičnega kamina na drva, a bi radi zmanjšali potrebo po rednem čiščenju in vzdrževanju.

Ta vrsta kamina, ki je v bistvu vgrajena v obstoječi kamin, omogoča, da uživate v toplini in udobju pristnega ognja, ne da bi se morali ukvarjati z rednim nabiranjem in sekljanjem drv.

Kaminski vložki so znani po svoji učinkovitosti, saj izboljšajo pretok zraka in povečajo toplotno izolacijo. Poleg tega so zasnovani tako, da zmanjšujejo kopičenje saj in umazanije, zaradi česar je njihovo vzdrževanje manj zamudno in lažje. Tako lahko z izbiro kaminskega vložka uživate v vseh prednostih tradicionalnega kamina na drva, hkrati pa se izognete nekaterim njegovim slabostim.

Kaminski vložki se enostavno vstavijo v obstoječ kamin ali ognjišče in omogočajo učinkovito ogrevanje s pomočjo drva.

Kaj je kamin na bioetanol?

Kamin na bioetanol je vrsta kamina, ki uporablja bioetanol kot gorivo.

Ti kamini so priljubljeni zaradi svoje preproste namestitve, saj ne potrebujejo dimnika. Tako vam ni treba skrbeti za dim, saj in druge nečistoče, ki jih običajno povezujemo z tradicionalnimi kamini na drva. Ta enostavnost namestitve pa je tudi razlog, zakaj so kamini na bioetanol odlična izbira za stanovanja ali domove, kjer namestitev tradicionalnega kamina ni možna ali praktična.

Kljub temu pa kamin na bioetanol ne ponuja istega občutka toplote in prasketanja ognja kot kamin na drva. Medtem ko lahko kamin na bioetanol zagotovi estetsko privlačen plamen, toplota, ki jo oddaja, ni tako intenzivna kot pri kaminih na drva.

Poleg tega kamin na bioetanol ne more ponuditi istega prasketanja ognja, ki ga mnogi ljudje povezujejo z udobjem in domačnostjo. Vendar to ne pomeni, da kamin na bioetanol ne more biti odlična izbira za vaš dom – le premisliti morate, kaj si najbolj želite od svojega kamina.

Kaj je to toplovodni kamin na drva?

Toplovodni kamin na drva je kamin, ki poleg ogrevanja prostora segreva tudi vodo.

Ta voda, segreta s pomočjo toplovodnega kamina na drva, se lahko nato uporabi za ogrevanje drugih delov vašega doma – kot so dodatne sobe, kopalnice ali celo celotno nadstropje. Prav tako lahko toplovodni kamin na drva poskrbi za toplo vodo v vašem gospodinjstvu, kar pomeni, da lahko zagotovi udobno prho ali umivanje posode, ne da bi morali za to porabiti dodatno energijo.

To ne le povečuje učinkovitost vašega sistema ogrevanja, ampak tudi pomaga zmanjšati vaše mesečne stroške za energijo. Vse te prednosti naredijo toplovodni kamin na drva idealno izbiro za tiste, ki iščejo energetsko učinkovito in okolju prijazno rešitev za ogrevanje svojega doma.

Kako deluje toplozračni kamin?

Toplozračni kamin deluje na osnovi preprostega, a učinkovitega principa. Sistem kaminov na toplo zrak potegne zrak iz prostora, ga prenese skozi visoko učinkovito ogrevalno enoto, kjer se segreje, nato pa ga vrne nazaj v prostor. In ne zgolj to. Toplozračni kamin, ki je pravilno nameščen in vzdrževan, lahko nudi konstantno, enakomerno distribucijo toplega zraka po vsem domu, kar ustvarja udobno in toplo okolje, ne da bi se pri tem povečali stroški energije.

To je izredno pomembno v hladnejših mesecih, ko je potrebno ohraniti toploto v domu. S tem sistemom lahko lastniki domov uživajo v toplem, udobnem domu, ne da bi zato morali skrbeti za visoke stroške ogrevanja.

Učinkovitost kamina pri ogrevanju večjih prostorov

Kamini na drva so zelo učinkoviti pri ogrevanju večjih prostorov. S svojo močjo in obliko so zasnovani tako, da hitro in učinkovito razširjajo toploto po celotnem prostoru. To pomeni, da lahko na hladne dni hitro ogrejete svoj dom, ne da bi morali za to porabiti veliko energije.
Tako je kamin na drva odlična izbira za tiste, ki želijo hitro in učinkovito ogrevanje, pa naj gre za velike ali majhne prostore. Poleg tega kamini na drva nudijo tudi toplino, ki je bolj naravna in prijetna, kar pripomore k večji domačnosti in udobju vašega doma.

Zakaj izbrati kotni kamin (cena, prednosti, slabosti)?

Danes je na trgu pestra ponudba različnih modelov kotnih kaminov. Ena od prednosti kotnega kamina je zagotovo to, da lahko zaradi steklenega kota v obliki črke L, ogenj opazujete iz dveh strani. To je predvsem priročno na primer v dnevnih sobah, kjer je kavč v L obliki nameščen nasproti kamina. Tako bodo vsi člani družine lahko hkrati preživljali udoben čas na kavču in spremljali ogenj v kaminu. Da bo kotni kamin zares popestril prostor, v katerem bo nameščen, je ključno, da njegovo izdelavo ustrezno načrtujete.

Pravilno ga je potrebno umestiti v prostor, predvideti njegovo moč in velikost. S tem si boste zagotovili največjo funkcionalnost kotnega kamina. Seveda pa je potrebno dobro razmisliti tudi o pripravi podlage za kotni kamin. Stroški kotnega kamina okvirno od 2.000 € – 10.000 €/kpl. Še ena od prednosti kotnega kamina je ta, da ga lahko estetsko vključite v dva prostora, če ga postavite na mejo dveh prostorov. S tem dosežete večji domet toplote, ogenj pa lahko opazujete povsod.

V čem so boljši zidani kamini?

Zidane kamine zasledimo tako v notranjih prostorih, kot tudi letnih kuhinjah ali vrtovih. Na trgu lahko izbirate med številnimi materiali in barvami, namenjenimi gradnji zidanega kamina. Zidani kamin odlikujejo dolgoobstojnost, kvaliteta in trdnost. Če ga namestimo zunaj, si zagotovimo kamin, odporen na vse vremenske razmere. Če se odločite za izdelavo zidanega kamina, boste si zagotovili vaš osebni doprinos k notranji ali zunanji opremi, saj boste sami izbrali kakšno izvedbo želite in katere mere naj izvajalec pri tem uporabi.

Stenski kamin Vs. samostoječi kamin Vs. kotni kamin – kaj izbrati (cena, prednosti, slabosti)?

Prednost samostoječih ali prostostoječih kaminov je gotovo v tem, da jih je lažje odstraniti iz prostorov, ali jih prestaviti v drug objekt v primeru selitve. Selitev stenskega ali kotnega kamina zna biti zahteven izziv. Zagotovo ena od prednosti kotnega kamina je to, da lahko z njim ogrevamo več prostorov hkrati (na primer dnevno sobo in kuhinjo), saj ga namestimo na rob prostora. Kotni kamin namreč toploto oddaja v dve smeri. Med tem ko stenski kamin načeloma toploto oddaja le v eno smer in sicer od stene, v kateri je nameščen.

Seveda pa obstaja tudi ena od novosti na trgu in to je vgradnja dvostranskega kamina v steno med dvema prostoroma. Tako ne le, da ogrejemo dva prostora hkrati, ampak si omogočimo tudi uporabo vmesnih sten za prenos dnevne svetlobe ali stik med bivalnimi prostori. Če kamine med seboj primerjamo glede na cene, okvirno lahko rečemo, da so si zelo podobne in segajo nekje med 2.000 € – 10.000 €/kpl. Seveda so stroški odvisni od same izvedbe, vrste materiala, priprave podlage, velikosti kamina, ipd. Poleg tega dvostranski stenski kamin lahko ima višje stroške, saj so potrebna tudi bolj kompleksna izvedbena dela za njegovo montažo.

Prednosti betonskih kaminov?

Betonski kamin je znan predvsem po svoji vzdržljivosti, dolgi življenjski dobi, trdnosti in odpornosti na temperaturne spremembe. Beton je kot vrsta materiala primeren za izdelavo notranjih, kot tudi zunanjih kaminov. Njegovo vzdrževanje v obeh primerih ni zahtevno. Betonske obloge notranjega kamina sicer v prostor vnesejo mogoče nekaj več hladnosti, a to še ne pomeni, da ne bi lepo sovpadal na primer z industrijskim ali sodobnim stilom notranje opreme. Pri izbiri pravega kamina boste dobro preučili vse vrste in preverili, ali se betonski kamin ujema z vašim domom. Svetovalci priznanega ponudnika vam bodo pri tem pomagali.

Koliko stanejo zidani vrtni kamini po meri?

Ko urejate okolico, imejte v mislih tudi piknike, druženja na prostem in poletne večere v družbi prijateljev. Izdelava zidanega vrtnega kamina vam bo omogočila kvalitetno pripravo hrane. Stroški izdelave vrtnih kaminov so odvisni od številnih dejavnikov. Če se odločite za izvedbo zidanega vrtnega kamina po meri, bodo stroški višji. Upoštevati je namreč treba pripravo terena, vrsto izbranega materiala, način izdelave in čas, ki je potreben, da mojster ustreže vsem vašim željam in zahtevam glede kamina po meri. Okvirna cena za zidani vrtni kamin po meri torej znaša od 2.000 € – 5.000 €/kpl, seveda lahko tudi več. Stroški so namreč v večji meri odvisni tudi od izbire ponudnika oziroma izvajalca.

KOLIKO STANE CENTRALNA PEČ NA DRVA (CENA IN KOMU ZAUPATI MONTAŽO)?

Koliko stanejo zidane letne kuhinje – zunanja kuhinja cena?

Če imate prostor na terasi, ali vrtu, ga lahko izkoristite za izdelavo zidane letne kuhinje. Okvirna cena za zunanjo kuhinjo znaša od 1.500 € – 4.000 €/kpl. Stroški so poleg načina izdelave, vrste materiala in izvajalca odvisni tudi od naprednosti izbrane opreme. Namreč pri zunanjih kuhinji imate na voljo široko paleto različnih pripomočkov, ki jih lahko uporabite za pripravo hrane. Poleg klasičnega žara, štedilnika, kamina, peči za pico, delovnega pulta in hladilnika, lahko letno kuhinjo opremite z izbrano tehnologijo, estetskimi in dekorativnimi elementi. Tako boste pripravljali prave vrtne zabave za vaše goste in družino. Prednost zidane kuhinje je predvsem v tem, da je cenovno relativno ugodna in ni zahtevna za vzdrževanje. Seveda pa lahko zidano letno kuhinjo kombinirate s številnimi materiali in ji dodate še kanček modernosti, elegance ter okrasnih razsežnosti.

Koliko stanejo plinski kamini (cena, prednosti, slabosti)?

Za plinski kamin ne boste potrebovali spravljati drv oziroma polen, niti kupovati peletov ali drugega trdega goriva. Vse, kar boste storili, ko vas bo zeblo, je pritisnili na gumb. Še ena od prednosti plinskega kamina je zagotovo to, da vam ne bo potrebno čistiti kurišča, se obremenjevati z umazanijo ali ostanki saj. Tovrstni kamin za učinkovito delovanje potrebuje le dovod zraka in odvajanje dimnih plinov.

Plin bo v kaminu povsem izgorel in za sabo ne bo pustil odvečnih ostankov. Lahko rečemo, da je plinski kamin sodobni način ogrevanja, primeren predvsem za stanovanja v blokih in mestnih središčih. Tu je manj možnosti za shranjevanje večjih količin drv ali drugih gorilnih elementov. Ob napornem tempu življenja si lahko zagotovite, da se vrnete v ogret dom. Plinski kamin namreč lahko upravljate kar preko pametnega telefona na daljavo. Nastavite lahko želeno temperaturo, višino plamena in čas vžiga. Okvirna cena za plinski kamin znaša od 900 € – 1.400 €/kpl.

Če pa se nenazadnje dotaknemo še ene ključne slabosti plinskega kamina – res je, da boste v gorišču lahko spremljali ognjene plamene. A plamen pri plinskem kaminu je manjši in značilne modrikaste barve. Ne bo isto, kot če bi imeli kamin na drva, kjer so ognjeni zublji zares romantični in pomirjujoči za opazovanje.

Koliko stanejo kaminske peči na drva (cene)?

Ena tradicionalnih oblik ogrevanja predvsem v stanovanjskih hišah, je zagotovo kaminska peč na drva. Prepustite se udobju in toplini, ki jo v prostor vnese ogenj, ki ga opazujete v odsevu steklenih vrat peči. Okvirna cena za kaminsko peč znaša od 270 € – 2.000 €/kpl. Kaminske peči na drva so cenovno zelo ugodne. Za kurilno sezono pa si morate priskrbeti še zadostno količino drv, kar pomeni, da boste tudi s tem imeli določene stroške. Prav tako pa morate imeti dovolj prostora za njihovo spravilo. Preden pa se odločite za nakup kaminske peči na drva, preverite, ali imate v prostorih omogočeno izvedbo dimne cevi, za odvajanje dima.

Koliko stanejo kaminske peči (cene)?

Kaminske peči so znane po svoji toplotni učinkovitosti. Izdelane so iz ognjevarnih materialov. Kot energent kaminskih peči se najpogosteje uporabljajo drva ali peleti. Cene za kaminske peči so različne, odvisne od njihovih dimenzij, zmogljivosti segrevanja in energijskega razreda. Okvirno pa znašajo od 400 € – 2.000 €/kpl.

Koliko stanejo kamini na drva (cena)?

Za kamin na drva boste okvirno odšteli od 3.500 € – 6.000 €/kpl. To je majhna cena za toplino in udobje, ki si ju boste z namestitvijo tovrstnega kamina zagotovili. Kaj je še bolj romantičnega in prijetnega kot uživati ob dolgih zimskih večerih ob opazovanju ognjenih zubljev v gorišču kamina?

Koliko stanejo kamini (cena)?

Cene za kamine so zelo različne. Odvisne so od izbranega ponudnika, vrste izbranega materiala, načina izdelave kamina in priprave podlage. Če postavimo nek okvir, ki ga dosega cenik kaminov, lahko rečemo, da od 150 € – 12.000 €/kpl. Cena je nižja, v kolikor kupite že izdelan kamin pri izbranem izvajalcu in ga samo montirate, ali če izbirate med nizkocenovnimi modeli. Stroški kamina pa so višji, če izberete kamin po meri, ali druge visokocenovne modele z napredno tehnologijo.

Koliko stanejo električni kamini (cena)

Napredek tehnologije v sodobnem času prinaša številne spremembe tudi na področju ogrevalnih sistemov. Tako je poleg številnih načinov, znantno v ospredju tudi ogrevanje z elektriko. Električni kamin, za katerega boste odšteli približno od 900 € – 1.500 €/kpl, je odlična izbira za vse, ki v svojih domovih ne želijo / ne morejo imeti shranjenih večjih količin gorilnih elementov (peleti, drva). To velja predvsem za večstanovanjske hiše v mestih. Prednost električnega kamina je, da ne proizvaja dima, torej ne boste imeli dela s čiščenjem kamina in odstranjevanjem odpadnega materiala. Je pa ena pomanjkljivost in sicer električni kamin ne ustvari pravega ognja, kar posledično ne ustvari tistega pravega občutka kamina. Prav tako lahko nastane problem ob izpadu električne energije, če je električni kamin edini vir vašega ogrevanja.

Koliko stane zidani zunanji kamin (cena)?

Če ste si od nekdaj želeli na svojem vrtu, terasi ali dvorišču pripravljati dobrote iz žara, potem je pravi čas, da si zagotovite svoj lastni zidani zunanji kamin. Okvirno boste zanj odšteli od 200 € – 4.000 €/kpl. Lahko izbirate med že pripravljenimi modeli kaminov, kjer je potrebno le sestaviti posamezne modele v celoto. Ali pa se odločite za zidani zunanji kamin po meri. Ob tem morate vedeti, da bodo stroški višji, sama izvedba kamina pa se lahko malce zavleče, saj je potrebno uskladiti vse izbrane materiale in vaše želje.

Koliko stane toplovodni kamin na drva?

Toplovodni kamin deluje na poseben način, namreč z ognjem se segreva voda v zalogovniku. Ta ogreta voda potem potuje po ceveh in ogreva prostore. Okvirna cena za toplovodni kamin na drva znaša od 5.000 € – 12.000 €/kpl. Stroški kurilne sezone bodo odvisni od tega, koliko drv boste potrebovali za ogrevanje vaših prostorov. Seveda je potrebno upoštevati tudi velikost prostorov in potrebo po ogrevanju glede na padec zimskih temperatur.

Koliko stane prostostoječi kamin na drva (cena)?

Ločimo prostostoječi ali vgrajeni kamin na drva. Razlika med njima je v glavnem v tem, da prostostoječi nima zahtevne montaže in ga lahko po želji odstranite. Med tem ko vgrajeni kamin, je kot nam že ime pove, vgrajen v steno oziroma kot naših bivalnih prostorov, zato ga je težko, če ne tudi skoraj ne mogoče odstraniti. Okvirne cene prostostoječih kaminov na drva znašajo od 3.000 € – 5.000 €.

Koliko stane peč za pico (cena)?

Doma pripravljena pica je vedno odlična kulinarična izbira. Zakaj si ne bi omogočili peke pic kar na domačem vrtu ali terasi? Na trgu so različne vrste omenjenih peči. Od plinskih, prenosnih vrtnih peči, električnih pica peči, itd. A če imate možnost, izberite zidano peč za pico, ki je trdna in vam bo dobro služila veliko let. Te peči so zelo podobne krušnim, le da so mogoče malenkost manjše in nižje izvedbe. Seveda pa so dimenzije odvisne od vaših želja. Izvedba peči je primerna za kurjenje drv ali peletov. Okvirna cena za pizza peč znaša od 150 € – 3.000 €/kpl.

Koliko stane krušna peč (cene)?

Predvsem v starejših kmečkih hišah danes pogosto še zasledimo ohranjeno krušno peč. Gre za enega najbolj tradicionalnih načinov ogrevanja, ki so ga predvsem naše babice dobro poznale. Lahko rečemo, da je skoraj vsaka hiša imela peč. Danes okvirna cena za izgradnjo krušne peči znaša od 2.000 € – 5.000 €/kpl. Krušna peč, ne le, da našemu domu da pridih domačnosti, ali nas spomni na otroštvo, temveč je tudi zelo dober vir toplote.

Nič ni lepšega, kot ob mrzlih zimskih večerih spiti čaj na topli peči, ali na klopci ob njej. Prav tako pa je krušna peč lahko priročna za sušenje oblačil, sadja, kruha ali zelišč za pripravo čaja na njeni zunanji površini. Seveda pa ne smemo pozabiti, da iz notranjosti peči lahko prijetno zadiši po kruhu, potici, picah, kolačih, ipd.

PEČ NA DRVA: PREDNOSTI, SLABOSTI IN IZVAJALCI ZA PEČI NA DRVA

Koliko stane kamin na pelete (cena)?

Med kamine na trda goriva štejemo tudi kamin na pelete. Pred nakupom moramo dobro preučiti razsežnost naših prostorov, saj je od tega odvisna izbira dimenzije in moči kamina na pelete. Okvirna cena za tovrstni kamin znaša od 900 € – 2.100 €/kpl. Velika prednost peletov je njihova ekonomičnost in pa visok izkoristek energije. Zagotovite si enostavno uporabo kamina, namreč kamin na pelete sam dozira pelete v kurišče. To nam bistveno olajša delo, saj nam ni potrebno nenehno skrbeti, da ohranimo ogenj. Prav tako pa lahko nastavimo kamin tako, da bo v času, ko nas ni doma, že začel delovati in ogrel naš dom.

Koliko stane kamin na bioetanol (cena)?

Če ste pristaš okolju prijaznih načinov ogrevanja, bo namestitev ekokamina prava izbira za vas. Bioetanol je plin, ki je pridobljen iz biomase ali drugih obnovljivih virov energije in gori brez dima. Cenovno so ti kamini dokaj ugodni. Okvirno lahko rečemo, da cenik sega od 350 € – 2.000 €/kpl. Pri izgorevanju bioetanola ne prihaja do odpadnih emisij, zato kamin za delovanje tudi ne potrebuje dimnika. Kamin na bioetanol ni primeren za celovito ogrevanje (večjih) prostorov, ampak bolj za občasno ogrevanje. Učinkovito pa služi predvsem kot dodaten vir toplote, predvsem v prehodnih obdobjih. Kamin na bioetanol je enostaven za izvedbo, njegovo vzdrževanje pa ni zahtevno.

Koliko stanejo notranji kamini (cena) in kje ga naročiti?

Če si želite notranji kamin, je dobro, da pri izbranem izvajalcu pridobite čim več informacij o tem, kakšne vrste kamin bi bil primeren za vaš dom. Izbirate lahko med kamini z izgorevanjem različnih vrst kuriva. Prav tako trg ponuja številne modele in izvedbe, barve in vrste materialov, med katerimi se odločate. Okvirni cenovni rang za notranje kamine znaša od 350 € – 12.000 €/kpl. Stroški so odvisni od vrste kamina in zahtevnosti izvedbe.

Kateri so moderni kamini?

Med moderne kamine štejemo viseči, plinski, električni kamin, kamin na bioetanol in dvostranski kamin. Ker pa podjetja v svojih krogih nenehno nadgrajujejo sistem delovanja kaminov, bomo verjetno kmalu priča še kakšnim novostim.

Sicer plinski in električni kamin že vsi dodobra poznamo, a vseeno sta na trgu še dokaj nova. Ena modernih novosti je zagotovo viseči kamin, ki s svojo zanimivo obliko navduši številne ljubitelje estetsko opremljenih prostorov. Dvostranski kamin pa je še eden od trendov, ki se je pri nas že uveljavil. Gre za kamin, ki je nameščen v pregradni ali glavni steni med prostori. Služi hkratnemu ogrevanju dveh ali več prostorov, zagotavlja dobro izkoriščeno dnevno svetlobo in vaš dom opremi z eleganco.

Kakšna je razlika med kaminom in kaminsko pečjo?

Kamin je vgradni in ga običajno izdelamo v času, ko prenavljamo objekt oziroma ga na novo gradimo. Kaminska peč pa je montirana in enostavno povedano, postavljena na želeno mesto v prostoru. To nam omogoča, da jo lažje servisiramo, premikamo ali selimo. Poznamo različne tipe kaminskih peči, ki naš dom dobro ogrejejo, je pa res, da ne zagotovijo tako dobre akumulacije toplote v primerjavi s kaminom. Prav tako je kamin veliko bolj romantičen in tradicionalen. Kaminske peči pa so tako rekoč bolj sodobni oziroma moderni dodatki naših domov, ki jih po navadi naknadno umestimo v prostore.

Kaj so to e-kamini?

E-kamini je priznano podjetje, s pestrim naborom kaminov, štedilnikov, kaminskih peči, vrtnih kaminov, krušnih peči in dizajnerskih kaminov. Na njihovi spletni strani lahko preverite, kako raznovrstne izdelke imajo v ponudbi. Zagotovijo vam montažo njihovih produktov po celotni Sloveniji, vam svetujejo pri izbiri in vam pokažejo, kateri so trenutno najbolje prodajani kamini. Izbirajte med kamini z najbolj napredno tehnologijo in najbolj optimalnimi načini delovanja.

Kaj je to toplovodni kamin?

To je kamin, pri katerem je sistem delovanja zastavljen tako, da z ognjem segreva vodo v zalogovniku. Ta pa se potem po ceveh centralnega ogrevanja pretaka po vašem domu. Izbirate lahko med vgradnim ali prostostoječim toplovodnim kaminom. Lahko ga priključite tudi na sistem talnega ogrevanja. Toplovodni kamin je odličen vir toplote, ki bo vaš dom prijetno ogrel. Okvirne cene toplovodnih kaminov se gibljejo med 3.000 € – 3.500 €.

Električni kamin ali kamin na drva – prednosti, slabosti in kaj izbrati?

Ob primerjavi električnega kamina s kaminom na drva je prva stvar, ki nam pride na misel, zagotovo to, da električni kamin ob izpadu elektrike ne bo deloval. S tem pri kaminu na drva ne bomo imeli težav, saj za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Je pa zagotovo ena od slabosti kamina na drva to, da je kurišče in dimnik potrebno redno čistiti ter odstraniti saje. Pri električnem s tem ne boste imeli težav, saj ne potrebuje dimnika.

Glede cene lahko rečemo, da je električni kamin okvirno cenejši kot kamin na drva. Prav tako pri električnem ne onesnažujemo okolja, med tem kot pri kaminu na drva ob izgorevanju polen nastaja dim.Toda nič ni bolj romantičnega in udobnega kot opazovati, kako gorijo drva v kaminu, med tem ko uživamo v udobju svojega doma. Seveda nas tudi električni kamin dobro ogreje, a vendar ne moremo uživati ob romantičnem opazovanju pravega ognja.

Ali se splača imeti vgradni kamin (cena)?

Najbolj priporočljivo je, da se za izdelavo vgradnega kamina odločite ob novogradnji. S tem si boste prihranili veliko izvedbenih del, ki se jih boste morali poslužiti v primeru, da se odločite za vgradni kamin ob prenovi doma. Če ste pristaš unikatnih izdelkov, si lahko izdelate svoj unikat, v kolikor izberete vgradni kamin. Namreč imeli boste možnost izbire barv, materialov in načina izvedbe, da bo vaš kamin takšen, kot ste si ga zamislili. Okvirna cena za vgradni kamin znaša od 2.000 € – 10.000 €/kpl. Preverite pri priznanem izvajalcu, kolikšni so stroški izdelave kamina.

Kakšna je razlika med kaminom, ki je namenjen za gretje ali kaminu, ki ima estetski učinek?

Novodobni kamini so estetsko zelo dovršeni. Kamin lahko služi kot samostojno ogrevalno telo, ali pa kot dopolnitev ogrevalnega sistema. Seveda pa predstavlja tudi ključen estetski element vašega doma. Ni lepšega, kot ob dolgih, hladnih večerih spremljati prasketanje ognja. Izbirate lahko med številnimi izvedbami kaminov, dizajni in različnimi materiali. Danes so na voljo izjemno moderni kamini kot je na primer viseči kamin, kjer lahko izbirate med enostranskim ali dvostranskim modelom. Kamin lahko opremite s številnimi dodatki in tako še polepšate njegov izgled. Če potrebujete kamin za ogrevanje, je smiselno upoštevati stroške izvedbe in kuriva. Če pa gre za estetski namen uporabe kamina, se osredotočite na izbiro modela in izgleda.

Prenavljam stanovanje, ali lahko vgradim kamin?

Seveda, to je povsem izvedljivo. Kamin lahko namestite na notranjo stran zunanje stene. Preverite le možnosti vgradnje za izbrani model kamina. V primeru kamina na drva, je steno potrebno prevrtati na dveh mestih. Ena odprtina služi za dimnik, druga pa za dovod zraka. V mestnih središčih je priporočljiva vgradnja kamina, ki ni na trdo gorivo, saj ne potrebujete dodatnega prostora za shranjevanje goriva. Prav tako pa za nekatere tipe kaminov sploh ni nujna vgradnja dimnika. Preverite tudi, kaj stranke povprašujejo na forumu in mogoče dobite še kakšen uporaben nasvet.

Nimam prostora za dimnik, ali je možna izvedba kamina brez dimnika?

Za izvedbo električnega, bioetanolskega in plinskega kamina ne potrebujete dimnika. Izvedba tovrstnih kaminov ni zahtevna, prav tako pa vam omogočajo enostavno uporabo.

uporaba-elektricnega-kamina-brez-dimnika
Tudi če nimate prostora za dimnik, svoj dom še vedno lahko opremite s čudovitim kaminom.

Koliko stanejo najboljši kamini?

Danes lahko izbirate med številnimi modeli in izvedbami kaminov. Če izbiramo glede na ceno, so cenovno najugodnejši električni, plinski, kamin na pelete in bioetanolski. Višje cene pa so značilne za sevalni, toplovodni in toplozračni kamin. Lahko bi rekli, da neko zlato sredino imajo kamini na drva, kaminske in lončene peči, ter pica peči. Seveda pa je vse odvisno od možnosti izvedbe, izbire materiala in morebitnih dodatkov h kaminu, ki ceno lahko zvišajo.

Kako pogosto je potrebno čistiti kurišče kamina?

Celoten kurilni sistem, vključno z dimnikom (če ga imate), je smiselno očistiti vsaj dvakrat na kurilno sezono. Sicer pa kurišče kamina čistite po potrebi, odvisno od vrste goriva. Povprečno se pepel čisti iz kurišča po približno 5 – 10 kurjenjih.

Novogradnja – kdaj je smiselno začeti z izvedbo kamina?

V času novogradnje preudarno razmislite, kateri tip kamina je za vaš objekt najboljši. Upoštevajte, ali gre za montažno, pasivno ali nizkoenergijsko hišo, stanovanje v bloku, ipd. Šteje namreč zahtevnost njegove vgradnje in možnosti izvedbe. Običajno se kamin v novogradnji vgradi po izvedbi ometov in estrihov.

Kako vem, da kamin deluje pravilno in varno?

Delovanje kamina je smiselno redno spremljati. Za varno delovanje je ključno, da je kurišče očiščeno in v njem ni prevelike količine ostankov (trdega) goriva. Če kamin vključuje dimnik, mora biti prehodna pot dima očiščena. Z redno uporabo kamina se namreč v dimniku lahko začnejo nabirati delčki pepela in saj, kar lahko zamaši pot. Kadar v kurišču ostajajo večji deli goriva in obloge, pomeni, da je izgorevanje slabo in je potrebno dimnik očistiti. Še en dober pokazatelj pravilnega delovanja pa so obloge na steklu vratc. Če je steklo umazano, potem je to znak, da je smiselno očistiti kurišče, saj gorivo ne zgori v celoti.

Preberite še: 5 hitrih nasvetov za zunanjo kuhinjo

Kdaj najpogosteje načrtujemo kamin in kdaj so ponudniki kaminov v Sloveniji najbolj iskani?

Priznani izvajalci in dobavitelji kaminov so v Sloveniji najbolj iskani konec leta. Predvsem v mesecih novembru in septembru. To je povsem razumljivo, saj se kamini uporabljajo predvsem proti koncu leta, služijo pa kot samostojno ogrevalno telo, ali dopolnitev kurilnega sistema. Čez leto so ponudniki kaminov manj iskani, takrat potekajo običajno vzdrževalna dela, obnova kaminov, prenova, ali opremljanje z raznimi dodatki. Zagotovite si priznanega izvajalca, da bo vaš kamin konec leta povsem pripravljen na kurilno sezono.

kamini-povprasevanje-v-Sloveniji-cena
Kamini so v Sloveniji najbolj iskani proti koncu leta, predvsem v mesecu novembru.
Kontaktirajte preverjene ponudnike kaminov in peči (ponudbe / cene)


ocena bralcev
5 od 4
Deli prispevek >

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pošljite povpraševanje izvajalcem


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno