Kamini: Cena, trendi, ideje in preverjeni ponudniki za kamine

Kamini predstavljajo pomemben element skoraj vsakega stanovanja ali hiše. Nekateri jih namestijo tudi v poslovne prostore – pisarne, konferenčne sobe, ipd. Lahko služijo kot samostojen ogrevalni sistem, ali dopolnitev ogrevanja. Na trgu so številni modeli, barve, dizajni kaminov, ki se ločijo po vrsti kuriva, kapaciteti in velikosti prostorov, ki jih želimo s kaminom ogrevati, namenu uporabe in načinu izvedbe oziroma gradnje. Opremite jih lahko s številnimi dodatki. Poleg svoje funkcionalnosti pa kamini predstavljajo čudovit estetski dodatek vsakega prostora. Kaj izbrati, komu zaupati dobavo in montažo, na kaj paziti ter koliko vse to stane? Berite naprej…

KAMINI in PEČI: CENE

povprečne cene za dobavo in montažo kaminov in peči (pečarstvo/lončarstvo) ter ceniki

110-10.000 EUR/kpl

Kontaktirajte preverjene ponudnike kaminov in peči (ponudbe / cene)
kamini-peči-omisli-si
Kontaktirajte preverjene ponudnike za kamin ali peč na Omisli.si/kamin. Prihranili boste tako čas, kot denar.

Kamini – Cene in ceniki

Preverite, kako se kamini med seboj razlikujejo glede na ceno. Izvajalec, vrsta kamina, izbira materialov in dodatkov ter vrsta kuriva so ključni dejavniki, ki vplivajo na stroške izvedbe. Omisli.si/kamin po najboljši ceni.

Vrsta kaminaCena kamina
Kaminski vložki (vgradni kamini)940-6.000 €/kpl
Kaminska peč250-3.565 €/kpl
Zunanji vrtni kamin in zunanja kuhinja110-4.000 €/kpl
Pizza peč150-2.700 €/kpl
Zidani štedilnik250-2.500 €/kpl
Krušna peč250-2.500 €/kpl
Lončena peč (kmečka peč)2.000-5.000 €/kos
Viseči kamin570-3.400 €/kpl
Sevalni kamin3.500-6.000 €/kpl
Toplovodni kamin5.000-12.000 €/kpl
Toplozračni kamin4.000-10.000 €/kpl.
Kamin na drva170-3.500 €/kpl
Kamin na pelete900-1.900 €/kpl
Plinski kamin900-1.400 €/kpl
Električni kamin900-1.500 €/kpl
Bioetanolski kamin350-2.000 €/kpl

Kontaktirajte preverjene ponudnike kaminov in peči (ponudbe / cene)

Kaminski vložki (vgradni kamini)

Ko se odločite za uporabo kamina v vašem domu, je najboljše izbrati kaminski vložek. To je industrijsko izdelan produkt, ki predstavlja jedro kamina. Za samostojno uporabo je treba vložek ustrezno obzidati in obložiti. Pri tem lahko izbirate med širokim naborom materialov, od litega ali pečarskega šamota, ploščic, betona, itd. Vgradni kamin lahko glede na izbiro materiala in načina delovanja prilagodite vašim željam. Cena za vgradni kamin je od 940 € – 6.000 €/kpl.

PONUDNIKI ZA KAMINE / PEČI se brezplačno vpišite tukaj (posredujemo stranke · brezplačen vpis)

kaminski-vlozek-vgradni-kamin-cena
Kaminski vložek lahko po želji obložite z raznovrstnim materialom. Na primer okrasni kamen, ki sovpada s pohištvom in barvami stene bo zagotovo prava izbira.

Kaminska peč

Opazujte prasketanje ognja in uživajte v prijetni toploti. To vam omogoča uporaba kaminske peči. Najpogosteje se za kurjavo v kaminski peči uporabljajo polena. Torej samo zanetite ogenj, ki ga vzdržujete z dolaganjem polen. Tako preprosto je. Ne smete pa pozabiti še na redno čiščenje dimnika in ostankov pepela iz kurišča. Cena za kaminsko peč je od 257 € – 3.565 €/kpl.

kaminska-pec-cena
Izbirajte med različnimi modeli kaminske peči. Zagotovite si romantiko v vašem domu.

Zunanji vrtni kamin in zunanja kuhinja

Peka ražnjičev in drugih jedi z žara še nikoli ni bila tako enostavna, kot če jo pripravite v vrtnem kaminu. Cena za vrtni betonski kamin je od 110 € – 1.800 €/kpl. Zunanji vrtni kamin je izdelan iz odpornih in trpežnih materialov, da kljubuje vsem vremenskim razmeram. Omogoča enostavno čiščenje, njegova izvedba pa ni prezahtevna. Za kurjenje v vrtnem kaminu se običajno uporablja oglje, ali drva.

zunanji-vrtni-kamini
Zagotovite si izjemne piknike, kjer lahko goste postrežete z dobrotami iz vrtnega kamina.

Če imate na voljo dovolj prostora in želite vaše piknike prestaviti korak dlje, lahko zunanji vrtni kamin nadgradite v zunanjo kuhinjo. Ustvarjajte morske specialitete, pecite ribe, hrano izpod peke, kuhajte marmelado ali druge jedi, kjer lahko pride do ‘’packarije’’, ki je v notranji kuhinji ne želite. Letna kuhinja vam zagotavlja praktično uporabo vaše terase, balkona ali dvorišča in omogoča kuhanje na odprtem. Elementi zunanje kuhinje so lahko različni – žar, kuhalna plošča, pečica, krušna peč ali pica peč. Obvezna oprema je seveda tudi pult za odlaganje in umivalnik, lahko pa letno kuhinjo opremite tudi s kuhinjskimi omaricami. Tako lahko začimbe in posodo imate vedno pri roki.

cena-kamini-zunanje-kuhinje
Naj vaša letna kuhinja vsebuje čim več pripomočkov za enostavno pripravo hrane.

Dodajte še hladilnik in že diši po najboljši vrtni zabavi dolgo v poletno noč. Izbirate lahko med številnimi materiali kot na primer les, granit, pulti iz nerjavečega jekla, beton, keramika in seveda kombinacije teh materialov. Cena zunanje kuhinje je v večji meri odvisna od izbire elementov, materialov, dimenzij in seveda zahtevnosti izvedbe. Načeloma pa boste za vrtno kuhinjo odšteli od 2. 000 € – 4. 000 €/kpl, cene so višje v kolikor gre za kuhinjo po meri ali izbiro izjemno napredne opreme.

Pizza peč

Z gradnjo pizza peči si boste zagotovili naslov najboljšega gostitelja vrtnih zabav za znance in prijatelje. Pizza peč je običajno izdelana iz naravne, žgane gline in šamotnega tlaka. Lahko je različnih dimenzij. Zelo pomembna pa je pravilna priprava podlage. Prepustite to izkušenemu pečarju. Ločimo več vrst peči za peko pice. Lahko so to prenosne peči v enem kosu, zidane krušne peči, ali pa razstavljive peči. Prenosne peči manjših dimenzij so primerne tudi za uporabo na balkonih, ali pod kozolci. Zidane peči pa so primerne za gradnjo na odprti površini. Cena za pizza peč je od 150 € – 2.700 €/kpl.

pizza-pec-cena-opeka
Pizza peč je lahko sestavljena iz opek, ali iz drugih zidnih materialov. Pripravite najboljšo pico za vso družino.

Zidani štedilnik

Ogrevalno telo, štedilnik in pečica, vse v enem elementu. To je zidani štedilnik, ki združuje te tri ključne lastnosti, povrh vsega pa je še čudovit dodatek vaše kuhinje. Za zidani štedilnik običajno potrebujete trdo gorivo, na primer drva ali druge lesne proizvode. Danes poznamo mnogo oblik in dimenzij zidanih štedilnikov, kot tudi številne barvne kombinacije. Če ste ljubitelj tradicije, je vgradnja zidanega štedilnika kot nalašč za popestritev vašega doma. Cenovno boste za zidani štedilnik odšteli od 250 € – 2.500 €/kpl.

zidan-stedilnik-uporaba-drv-moderno
Čeprav zidane štedilnike pogosteje zasledimo v malce starejših stavbah, pa še zdaleč niso iz mode. Lahko ga povsem funkcionalno kombinirate z moderno pečico in sodobnim načinom kuhanja. Ogrevanje in kuhanje na enem mestu.

Krušna peč

S krušno pečjo boste v vaš dom prinesli veliko mero domačnosti in romantike. Vse kar potrebujete, je dovolj prostora, kamor jo boste namestili. Krušno peč lahko poleg ogrevalne funkcije uporabite za peko domačega kruha, potic in drugih dobrot. Cena za krušno peč je od 2.000 € – 5.000 €/kos. Dodaten plus pri izgradnji krušne peči je, da jo mojster za vas izdela po meri. Da bo vaša krušna peč dobro služila svojemu namenu, jo je smiselno vsake toliko časa obnoviti. Cena obnove krušne peči je od 180 € – 300 €.

krusna-pec-kamini-cena-peka-kruha
Krušno peč lahko zlahka odenete v omet po vaši izbiri. Zagotovite si čudovit ambient vključno s peko okusnih dobrot in ogrevanjem.

Lončena peč (kmečka peč)

Lončena peč je edinstveno pridobitev vašega doma. Na njej lahko počivate, berete knjigo, sušite sadje, zelišča ali oblačila. Prav tako se jo splača imeti, saj ima visoko ogrevalno in akumulacijsko sposobnost. Dimenzija lončene peči je prilagodljiva razsežnosti prostora. Mojster bo poskrbel za kvalitetno izdelavo.

loncena-pec-cena-uporaba
Kdo pravi, da lončena peč ne more biti čudovit element v modernem stanovanju?

Kmečka peč je obložena s ploščicami (različnih vrst in oblik), ki dodatno prispevajo k akumulaciji toplote. Z lončeno pečjo lahko predvsem v spomladanskem in jesenskem času ogrevate prostore in tako nadomestite centralno ogrevanje. Primerna pa je tudi za ogrevanje prostorov ob zelo nizkih zimskih temperaturah. Cena za lončeno peč je od 2.000 € – 5.000 €/kos.

Viseči kamin

Visok izkoristek kurjave, lahko je viseči ali pa montiran z oporno nogo. Stensko viseči je ena od različic visečega kamina in ima na steni razporejene oporne točke. Viseči kamin je običajno izdelan iz litega železa. Gre za edinstven element, ki bo služil kot popolna popestritev vaših prostorov. Omogočeni so namreč številni umetniški dizajni in veliko možnosti personalizacije. Velika prednost visečih kaminov je, da topel zrak potuje navzdol in horizontalno razširja toploto po prostoru / ogreva prostor. Cena za viseči kamin je od 570 € – 3.400 €/kpl.

viseci-kamini-cena-uporaba-funkcionalnost
Ena od ključnih lastnosti, s katerimi se lahko pohvalijo viseči kamini je, da ne zasedejo veliko prostora in so enostavni za uporabo. Prav tako pa zlahka razporedijo toploto po celotnem prostoru, od vrha do tal.

Preberite tudi: INTERIER: CENE ZA NOTRANJE OBLIKOVANJE, NOTRANJI DIZAJN IN IDEJE ZA VAŠ DOM (ARHITEKT / NOTRANJI OBLIKOVALEC)

Sevalni kamini

Sevalni ali akumulacijski kamin je dobil ime po načinu delovanja. Toplota se namreč po prostoru prenaša s sevanjem kaminskega oboda. Material, s katerim obložimo kamin, to toploto veže nase in jo potem oddaja v prostor. Prednost sevalnega kamina je, da hitro ogreje zrak v prostorih, zato je primeren predvsem kot dodatni vir toplotne energije. Njegova šibka točka pa je, da zrak ne kroži in se posledično bolj malo toplote prenese v prostor. Zato je ključno, da je kamin obložen s kvalitetnimi, akumulacijskimi materiali, ki absorbirajo toploto. Cena za sevalni kamin je od 3.500 € – 6.000 €/kpl. Zelo pogosto pa stranke izberejo kombinirani kamin, ki združuje lastnosti dveh načinov ogrevanja. Tako si zagotovite maksimalen prenos toplote in ogrevanja.

sevalni-kamini-cena-prednosti
Sevalni kamini so obloženi z edinstvenimi materiali, ki vpijajo toploto. Tako si zagotovite hitro in enostavno ogrevanje celotnih prostorskih kapacitet.

Toplovodni kamini

Kot že samo ime pove, se pri toplovodnem kaminu ne segreva zrak, ampak voda. Gre za ogrevanje z visokimi temperaturami, podobno radiatorskemu sistemu. Voda, razpeljana po ceveh okrog kurišča kamina, se segreva preko toplote, ki je sproščena ob kurjenju. Nadalje je po ceveh speljana do ogrevalnega sistema. Toplovodni kamin lahko služi kot samostojno ogrevalno telo, saj je med kaminom in ogrevanimi prostori izguba toplote zelo nizka. Njegova težava pa je v tem, da za svoje delovanje potrebuje elektriko – ob izpadu je to lahko problem. Cena za toplovodni kamin je od 5.000 € – 12.000 €/kpl.

toplovodni-kamini-lastnosti
Preverite, v čem se toplovodni kamini razlikujejo od klasičnih kaminov.

Toplozračni kamini

Cenovno so toplozračni kamini malenkost dražji. Njihova okvirna cena sega od 4.000 € – 10.000 €/kpl. Toplozračni kamin odlikujejo lastnosti, kot sta hitra sposobnost ogrevanja in enakomerna razporeditev toplote po prostoru. To mu omogoča ventilacijski sistem, ki poskrbi za enakomerno kroženje zraka. Primeren je predvsem za ogrevanje enega (večjega) prostora, oziroma sklopa med seboj povezanih prostorov. Problem toplozračnega kamina pa je, da ima velik izkoristek sevalne toplote kurilne naprave, ki jo sprošča v prostor skozi prezračevalne cevi. To lahko povzroči prekomerno segrevanje v prostoru, saj se toplota ne akumulira.

uporaba-toplozracnega-kamina-moderno
Z uporabo toplozračnega kamina si boste zagotovili enakomerno razporeditev toplote po celem prostoru.

Kamini na drva

Ne glede na to, ali gre za vgradni kamin, ali pa kaminsko peč, za oboje lahko uporabite trdo gorivo – drva. Povsem ekološki material, s katerim ostajate vedno v stiku z naravo. Potrebujete ustrezno zalogo drv, kot tudi primeren prostor za njihovo shranjevanje. V primerjavi s kurjenjem na pelete, bodite pripravljeni, da bo pri kurjenju drv ostalo več pepela, ki ga boste redno morali odstranjevati. Prav tako je potrebno večkrat dnevno naložiti drva v kamin, za redno vzdrževanje toplote. Cena za kamin na drva znaša od 170 € – 3.500 €/kpl.

kamini-na-drva-shranjevanje-kuriva
Za uporabo kamina na drva boste potrebovali zadostno količino polen. Bodite inovativni pri izvedbi shranjevanja kuriva – nekaj zaloge si lahko naredite kar v bližini kamina.

Kamin na pelete

Tovrstni kamin je prava izbira za vse, ki ste veliko časa zdoma. Nastavite namreč lahko čas vžiga kamina in čas, ko naj se ta ugasne. Tako boste lahko kamin prižgali, preden pridete domov in ogreli prostore, namreč nekateri kamini omogočajo tudi upravljanje na daljavo. Še ena prednost kamina na pelete je, da ne potrebujete večjega prostora za shranjevanje (drvarnica). Lahko si naredite zalogo peletov, ali jih kupujete sproti, po potrebi. Prav tako za peleti ostane manj odpadnega pepela, saj skoraj v celoti zgorijo.

kamini-na-lesne-pelete-cena
Pogosta izbira strank danes so kamini na pelete. Preverite, zakaj.

Cena za kamin na pelete je od 900 € – 1.900 €/kpl. Avtomatsko delovanje in elektronsko izgorevanje zagotavljata vzdrževanje enakomerne temperature v prostorih.  Še ena velika prednost kamina na pelete je, da napolnite zalogovno posodo in kamin samodejno regulira pelete. Tako vam tudi po več dni ne bo potrebno preverjati zalogovnika. Kamin na pelete je ekonomičen, energijsko varčen in lahko služi kot samostojno ogrevalno telo (predvsem v nizkoenergijskih in pasivnih objektih), ali pa dopolnjuje ogrevalni sistem v večjih, kompleksnih stavbah.

Plinski kamini

Ko izbirate vrsto kamina in vam cena predstavlja ključni element izbire, potem je plinski kamin prava izbira. Cena plinskih kaminov je od 900 € – 1.400 €/kpl. Več možnosti izbire materiala in dimenzij. Plinski kamin lahko enostavno upravljate kar preko mobilne aplikacije, tako vam ne bo treba skrbeti, da se boste vrnili v hladen dom. Najprimernejše okolje za plinski kamin so mestna središča, kjer je omogočen dostop do plina, prav tako pa ni dovolj prostora za shranjevanje drv in drugega trdega goriva. Posebnost plinskega kamina je manjši plamen modrikaste barve, za delovanje pa ne potrebuje dimnika. Če si želite kamin pretežno tudi zaradi edinstvenega ambienta ob večjih plamenih, je bolje izbrati kamin na drva.

posebnosti-plinski-kamini
Za plinski kamin je značilno, da je plamen rahlo modrikaste barve. Izgleda čudovito.

Električni kamini

Ena od odlik električnega kamina je zagotovo to, da za delovanje ne potrebuje dimnika. Električni kamin je mogoče enostavno vgraditi in tudi ob primeru preselitve, njegov transport ni zahteven. Cenovno so tovrstni kamini kar ugodni, njihova cena namreč znaša od 900 € – 1.500 €/kpl.  Ne proizvaja dima in s tem tudi ne onesnažuje vašega okolja. Je pa lahko to tudi slaba lastnost, saj ne ustvarja pravega ognja, kar ne daje tako čudovitih možnosti ambienta. Sicer pa je električni kamin zelo varen, saj se kaminski vložek ne segreva, kar preprečuje, da bi se opekli.

elektricni-kamini-cena-lastnosti-brez-dimnika
Zakaj so električni kamini še posebej enostavni za uporabo? Ker za svoje delovanje ne potrebujejo dimnika.

Bioetanolski kamini

Bioetanol se v osnovi uporablja kot pomožno gorivo. Pridobimo ga lahko iz obnovljivih virov energije, predvsem iz biomase. Največja prednost bioetanolskih kaminov je, da ne pregrevajo prostorov in za svoje delovanje ne potrebujejo dimnika. Torej so primerni predvsem za uporabo v manjših, zaprtih prostorih. Najpogosteje pa jih zasledimo v montažnih in nizkoenergijskih objektih.

bioetanolski-kamini-posebnosti
Bioetanolski kamini so znani po odprtem gorišču, saj ob izgorevanju kuriva ne proizvajajo dima in ne onesnažujejo okolja.

Pri bioetanolskem kaminu vas ni potrebno skrbeti za odpadne saje ali pepel in za dim ali neprijeten vonj. Še ena posebnost je, da imajo odprto gorišče, s čimer si zagotovite pravi romantični ambient. Izkoristek energije in moč bioetanolskega kamina sta nizka, zato je najbolj primeren za dogrevanje prostorov, ali pa v objektih, kjer se prostori ogrevajo zgolj občasno. Cena za bioetanolski kamin je od 350 € – 2.000 €/kpl.

Preverjeni pečarji in ponudniki za dobavo vgradnjo in montažo kamina oz. kateremu mojstru za kamin zaupati?

Za varno in kvalitetno uporabo kamina, mora ta biti profesionalno izdelan. Zagotovite si profesionalnega mojstra, ki vam to lahko zagotovi. Izbirajte med izbranimi ponudniki za dobavo in vgradnjo kamina, oziroma pečarja za njegovo izvedbo.


Najboljši ponudniki kaminov in peči v Sloveniji

TOP 10 najbolj iskanih ponudnikov za kamine in peči (lončarstvo / pečarstvo)

Loading

celoten seznam ponudnikov kaminov >

Če menite, da vam ljubi ponudnik kamina / peči manjka na seznamu, mu posredujte to povezavo, da bi ga lahko predlagali strankam, ki iščejo podobne storitve.


Če bi sami googlali, bi našli podobne oz. enake ponudnike, ki pa jih še nismo preverili:  Pečarstvo Hrovat, Kamini Peči Kumer, Merkur, Pečarstvo Zoran, Furlan, Pečarstvo Zoran, Pečarstvo Avguštin, F&G Podržaj, Uroš Koželj, Peči keramika d.o.o., Peči in kamini Golob, Pečarstvo Megamik, Kamini Kočevar, Iki Pro, Ekokamini, Planet 5, Portal Tim, De Carina – kamini G.O., Furnitura, Kamini Luzar, Orca Energija, Živex, Lingston, eMundia, Obi, Bauhaus, France Turbo, Flamming, Lokaterm, Beckmann, Deco Kamini, Dim Grad, THS, Knut, Kamini Jelen, Kamini Klemenc, Mimovrste, Nordpeis, Kamini Peči Kumer, Vega Produkt, Nordica, Sojos, Petrol, Lontech, Biofire, Azur, Ekoflam, Kamini Fujan, …


PONUDNIKI KAMINOV / PEČI se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke 📸
največ strank v SLO 🙏
brezplačen vpis 👀


…Bojan Zoran, Varme, Toplina Kamina, Deloindom, eHisa, Kamini Nikšić, Kamini Galeti, Re-eko, Klarstein, Kamini Unikat, Čiro, David Pelikan, Seguin, Kamini Mato, Tulikivi, Dermastja, IMaG kamini, M tehnika Mercator, Arhideja, Tutela, Kip Kop, Prity, Agni, Rabljeni Kamini, Ogenj, Meg, Termotehnika, Kaminske peči Rika, Pečarstvo Košak, Mix, Norbit, Lafat, Morsoe, Eximma, Senko, Zajc Franc, Trgoinox, Saval in številni drugi. Na Omisli.si/kamin smo za vas preverili ponudnike, da ne boste zapravljali veliko časa z iskanjem. In denarja.

Preberite tudi: ARHITEKT CENA: KOLIKO STANE ARHITEKT (PGD, PZI, PID, IDP, PZR, INTERIER)?

Kamini: Trendi in ideje za moderen kamin

moderni-obojestranski-kaminski-vlozek
Eden največjih trendov letošnjega leta je zagotovo uporaba dvostranskega kamina. Velika novost, s katero si zagotovite enostavno ogrevanje večjih prostorov, estetsko dovršenost in enostavno uporabo vmesnih sten.
trendi-namestitev-podolgovatega-kamina
Vse pogostejša je danes uporaba kaminov, ki so nameščeni v neposredni bližini tal. Prav tako pa so modeli danes vse bolj podolgovati in tanjši, za razliko od klasičnih, bolj kvadratnih in visokih oblik kaminov.
inovativne-oblike-kaminov-trendi-viseci
Trendovske oblike visečih kaminov. Moderne in inovativne ideje za umetniške duše.
namestitev-kamina-pod-televizor-trendovsko
Trend, ki se je razširil po veliko domovih, je namestitev kamina pod televizor. V objemu romantike boste lahko ob dolgih večerih na toplem spremljali najljubše filmske oddaje.
izkoristek-svetlobe-s-kaminom
Izkoristite celoten prostor, z namestitvijo dvostranskega kamina, ki poleg tega poskrbi še za maksimalno izkoriščeno dnevno svetlobo.
modern-dizajn-kaminov-v-spalnici
Sledite trendom in kamin poleg dnevnih prostorov uporabite tudi za ogrevanje spalnice.

Preberite tudi: ZIDARSTVO: CENE ZIDARSKIH DEL, BETONIRANJA, ZIDANJA, GRADBENIH DEL TER PREVERJENI ZIDARJI

Pogosta vprašanja in odgovori za kamin

Za vas smo pripravili odgovore na pomembna vprašanja, ki si jih boste gotovo zastavili ob izvedbi kamina. V nadaljevanju pa preverite tudi, kdaj so izvajalci za kamine v Sloveniji najbolj iskani.

Kakšna je razlika med kaminom, ki je namenjen za gretje ali kaminu, ki ima estetski učinek?

Novodobni kamini so estetsko zelo dovršeni. Kamin lahko služi kot samostojno ogrevalno telo, ali pa kot dopolnitev ogrevalnega sistema. Seveda pa predstavlja tudi ključen estetski element vašega doma. Ni lepšega, kot ob dolgih, hladnih večerih spremljati prasketanje ognja. Izbirate lahko med številnimi izvedbami kaminov, dizajni in različnimi materiali. Danes so na voljo izjemno moderni kamini kot je na primer viseči kamin, kjer lahko izbirate med enostranskim ali dvostranskim modelom. Kamin lahko opremite s številnimi dodatki in tako še polepšate njegov izgled. Če potrebujete kamin za ogrevanje, je smiselno upoštevati stroške izvedbe in kuriva. Če pa gre za estetski namen uporabe kamina, se osredotočite na izbiro modela in izgleda.

Prenavljam stanovanje, ali lahko vgradim kamin?

Seveda, to je povsem izvedljivo. Kamin lahko namestite na notranjo stran zunanje stene. Preverite le možnosti vgradnje za izbrani model kamina. V primeru kamina na drva, je steno potrebno prevrtati na dveh mestih. Ena odprtina služi za dimnik, druga pa za dovod zraka. V mestnih središčih je priporočljiva vgradnja kamina, ki ni na trdo gorivo, saj ne potrebujete dodatnega prostora za shranjevanje goriva. Prav tako pa za nekatere tipe kaminov sploh ni nujna vgradnja dimnika. Preverite tudi, kaj stranke povprašujejo na forumu in mogoče dobite še kakšen uporaben nasvet.

Nimam prostora za dimnik, ali je možna izvedba kamina brez dimnika?

Za izvedbo električnega, bioetanolskega in plinskega kamina ne potrebujete dimnika. Izvedba tovrstnih kaminov ni zahtevna, prav tako pa vam omogočajo enostavno uporabo.

uporaba-elektricnega-kamina-brez-dimnika
Tudi če nimate prostora za dimnik, svoj dom še vedno lahko opremite s čudovitim kaminom.

Koliko stanejo najboljši kamini?

Danes lahko izbirate med številnimi modeli in izvedbami kaminov. Če izbiramo glede na ceno, so cenovno najugodnejši električni, plinski, kamin na pelete in bioetanolski. Višje cene pa so značilne za sevalni, toplovodni in toplozračni kamin. Lahko bi rekli, da neko zlato sredino imajo kamini na drva, kaminske in lončene peči, ter pica peči. Seveda pa je vse odvisno od možnosti izvedbe, izbire materiala in morebitnih dodatkov h kaminu, ki ceno lahko zvišajo.

Kako pogosto je potrebno čistiti kurišče kamina?

Celoten kurilni sistem, vključno z dimnikom (če ga imate), je smiselno očistiti vsaj dvakrat na kurilno sezono. Sicer pa kurišče kamina čistite po potrebi, odvisno od vrste goriva. Povprečno se pepel čisti iz kurišča po približno 5 – 10 kurjenjih.

Novogradnja – kdaj je smiselno začeti z izvedbo kamina?

V času novogradnje preudarno razmislite, kateri tip kamina je za vaš objekt najboljši. Upoštevajte, ali gre za montažno, pasivno ali nizkoenergijsko hišo, stanovanje v bloku, ipd. Šteje namreč zahtevnost njegove vgradnje in možnosti izvedbe. Običajno se kamin v novogradnji vgradi po izvedbi ometov in estrihov.

Kako vem, da kamin deluje pravilno in varno?

Delovanje kamina je smiselno redno spremljati. Za varno delovanje je ključno, da je kurišče očiščeno in v njem ni prevelike količine ostankov (trdega) goriva. Če kamin vključuje dimnik, mora biti prehodna pot dima očiščena. Z redno uporabo kamina se namreč v dimniku lahko začnejo nabirati delčki pepela in saj, kar lahko zamaši pot. Kadar v kurišču ostajajo večji deli goriva in obloge, pomeni, da je izgorevanje slabo in je potrebno dimnik očistiti. Še en dober pokazatelj pravilnega delovanja pa so obloge na steklu vratc. Če je steklo umazano, potem je to znak, da je smiselno očistiti kurišče, saj gorivo ne zgori v celoti.

Kdaj najpogosteje načrtujemo kamin in kdaj so ponudniki kaminov v Sloveniji najbolj iskani?

Priznani izvajalci in dobavitelji kaminov so v Sloveniji najbolj iskani konec leta. Predvsem v mesecih novembru in septembru. To je povsem razumljivo, saj se kamini uporabljajo predvsem proti koncu leta, služijo pa kot samostojno ogrevalno telo, ali dopolnitev kurilnega sistema. Čez leto so ponudniki kaminov manj iskani, takrat potekajo običajno vzdrževalna dela, obnova kaminov, prenova, ali opremljanje z raznimi dodatki. Zagotovite si priznanega izvajalca, da bo vaš kamin konec leta povsem pripravljen na kurilno sezono.

kamini-povprasevanje-v-Sloveniji-cena
Kamini so v Sloveniji najbolj iskani proti koncu leta, predvsem v mesecu novembru.
Kontaktirajte preverjene ponudnike kaminov in peči (ponudbe / cene)VPRAŠAJTE MOJSTRE S PODROČJA


Naša skupnost šteje skupaj s preverjenimi ponudniki storitev preko 60.000 članov >> Vprašajte nas karkoli glede brane tematike v tem članku.

vprašajte mojstra s področja


Skupna ocena bralcev
[Skupaj: 3 Povprečje: 5]