Sončni kolektorji: Cena solarnih kolektorjev za ogrevanje sanitarne vode (solarni komplet / solarni sistem) in preverjeni ponudniki

strešni sončni kolektorji ogrevanje vode

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Sonce je vsem dostopno in predstavlja naraven ter neizčrpen vir energije. Ogrevanje sanitarne vode je skozi leto lahko res velik strošek. Za vas smo zato poiskali enega ugodnejših načinov priprave tople vode v gospodinjstvu. To so sončni kolektorji, ki vam omogočijo izkoristek sončne energije za segrevanje sanitarne vode. Čeprav je namestitev solarnega sistema na začetku dražja investicija, se stroški kmalu povrnejo. V nadaljevanju preverite, kakšne so prednosti namestitve solarnega sistema in na katere slabosti bodite pri načrtovanju pozorni. Prav tako ne spreglejte seznama preverjenih ponudnikov izvedbe sončnih kolektorjev na Omisli.si.

SONČNI KOLEKTORJI: CENE

povprečne cene solarnih kolektorjev ter ceniki

100-800 €/kos

Kontaktirajte preverjene ponudnike sončnih kolektorjev (ponudbe / cene)

Ogrevanje sanitarne vodePrednostiSlabostiCena ogrevanja na letoCena investicije
Solarni kolektorjiEnostavna namestitev, dolga življenjska doba, ekološki vir energije, možnost subvencije Eko skladaNezadostna energija, na pobočjih, kjer je malo sonca. Visoki stroški investicije na začetku (kar se kasneje povrne), nižja učinkovitost v zimskem časuOgrevanje ne nosi dodatnih stroškov, razen vzdrževanja.
Okvirni stroški od 20 - 30 €/mesečno.
V primeru kombiniranih sistemov (do)plačate elektriko.
Od 100 – 800 €/kos
Oziroma okvirno od 2.500 € dalje. (Stroški investicije odvisni od zmogljivosti sistema, načina izvedbe, površine objekta, števila kolektorjev, itd.)
Zalogovnik (bojler)Shranite toplo vodo za dni, ko je manj sončne energije, bojler lahko kombinirate z različnimi viri energije, konstantna oskrba s toplo vodoZalogovnik lahko povzroči visoke stroške, v primeru obdobja, ko ni dovolj sonca za izkoristek sončne energijePri kombiniranem bojlerju plačate porabo elektrike, skladno s cenikom izvajalca in dobavitelja električne energijeOd 150 – 4.000 €/kos
Solarni komplet / sistemPrimeren za ogrevanje sanitarne vode, kot tudi dogrevanje prostorov in proizvajanje elektrike, možnost subvencije Eko sklada, ne potrebujete gradbenega dovoljenja, ekološki način ogrevanja, brez emisijProblem nastane, če več dni ni sonca na tem območju, višji stroški začetne investicijeKo ste investicijo izplačali, ogrevanje ne povzroča visokih stroškov, razen če pride do morebitnih okvar in popravil. Okvirna cena od 240 € - 400 €/leto, odvisno od moči solarnega sistemaOd 2.000 – 5. 000 €/kos

Brezplačno do ponudb za sončne kolektorje
strešni sončni kolektorji ogrevanje vode
Strešni sončni kolektorji za ogrevanje vode.

Sončni kolektorji: Cena solarnih kolektorjev za ogrevanje sanitarne vode in koliko stane solarni komplet / solarni sistem?

Analizirali smo cene preverjenih ponudnikov in raziskali, kaj odlikuje namestitev solarnega sistema za ogrevanje sanitarne vode. Prav tako smo zbrali informacije v zvezi s potencialnimi slabostmi glede izvedbe solarnega kompleta. Pri izbiri se zanesite na izkušenega izvajalca.

Sončni kolektorji za ogrevanje sanitarne vode (solarni kolektorji)

Sončne kolektorje ali sprejemnike / zbiralnike sončne energije delimo na ploščate in vakuumske. Ploščati so v obliki bakrene plošče, ki je prekrita s črno barvo, pod njo pa so bakrene cevi. Na zadnji strani so kolektorji primerno izolirani, na sprednji pa je dvojno steklo. Vakuumski sončni kolektorji pa so sestavljeni iz posameznih steklenih cevi, v katere so vstavljene bakrene cevi. Med obema cevema je vakuum, ki je v vlogi toplotnega izolatorja. Z namestitvijo sončnih kolektorjev boste prihranili pri stroških ogrevanja sanitarne vode. Okvirna cena sončnih kolektorjev znaša od 100 – 800 €/kos. Solarni kolektorji za ogrevanje sanitarne vode delujejo po sistemu, kjer sončno energijo pretvorijo v toploto, s katero segrejejo vodo. To je solarno-toplotni sistem, ki se razlikuje od tistega, kjer se sončna energija pretvarja v elektriko.

solarni-kolektorji-cena
Izvajalec vam bo svetoval, koliko solarnih kolektorjev je priporočljivo namestiti glede na izkoristek sončne energije, ki ga potrebujete.

Sončne kolektorje odlikuje zlasti enostavna namestitev, ekološki vir energije (ni izpusta toplogrednih plinov), dolga življenjska doba, lahko jih uporabljate na praktično vseh lokacijah (odmaknjene lokacije v visokih pobočjih, blizu gozdnih površin, tudi na plovilih in avtodomih). Predvsem na vikendih ali drugih lokacijah, na katerih ne bivate večino dni v letu, lahko sončni kolektorji v celoti poskrbijo za ogrevanje sanitarne vode. Na domu, kjer toplo vodo potrebujete vsak dan, pa vremenske razmere niso ugodne, je smiselno sončne kolektorje uporabiti za dopolnilno ogrevanje sanitarne vode, če ti ne zadostijo celotnemu izkoristku.  Če je vaš dom na res senčni lokaciji, kjer skozi leto ni zadostne količine sonca, je to namreč lahko problem pri oskrbi s sončno energijo. Kot slabost lahko štejemo tudi to, da so na začetku stroški investicije solarnih kolektorjev visoki. So pa zato kasneje stroški minimalni, investicija pa v nekaj letih povrnjena.

Zalogovnik za toplo vodo (bojler)

Voda, segreta s sončno energijo, se bo shranjevala v zalogovniku, ki jo bo s pomočjo elektrike ali drugih virov energije le dogreval in ohranjal njeno temperaturo. Tako boste imeli vedno na voljo toplo vodo za uporabo v gospodinjstvu. Prostornine zalogovnikov so različne, običajno segajo od 200 – 500 l. Cena za tovrstni zalogovnik znaša od 150 – 2.000 €/kos. Lahko pa se odločite tudi za večji bojler, od 1.000 – 2.000 l. V tem primeru so cene višje, od 2.300 – 4.000 €/kos. Prednost zalogovnika za toplo vodo je gotovo to, da ga je mogoče povezati z različnimi viri ogrevanja. Govorimo o kombiniranem zalogovniku, kjer lahko kot primarni vir energije uporabite sončno energijo in jo kombinirate z elektriko. Bojler je dobro izoliran in vam omogoča udobno bivanje ob konstantni dostopnosti tople vode. Prav tako pa priprava tople sanitarne vode ustreza higienskim standardom. Upoštevajmo pa tudi, da ne zavzame veliko prostora v vašem domu.

Preberite tudi: OGREVANJE: CENA ZA CENTRALNO OGREVANJE HIŠE / STANOVANJA / SANITARNE VODE, POGOSTA VPRAŠANJA, TRENDI IN PREVERJENI IZVAJALCI

Solarni komplet / solarni sistem

S solarnim sistemom lahko zagrejemo sanitarno vodo, kot tudi dogrevamo prostore v našem domu. Da sistem ogrevanja sanitarne vode deluje pravilno, je pomembno, da je pravilno izveden. Njegovo montažo zato prepustite profesionalnim izvajalcem. Solarni sistem vključuje sončne kolektorje, zalogovnik, solarni regulator, inštalacijske elemente ter varnostni sistem delovanja. Sončne kolektorje namestimo na mesto, kjer je največ sonca in bomo lahko izkoristili največji delež sončne energije. Prednost solarnega sistema je gotovo ta, da z njim lahko v primeru optimalnih razmer zadostimo celotno potrebo po topli, sanitarni vodi. Za namestitev solarnega kompleta ne potrebujete gradbenega dovoljenja. Prav tako lahko zaprosite za subvencijo Eko sklada, saj je ogrevanje vode s solarnim sistemom ekološko osveščena investicija.

Kontaktirajte preverjene ponudnike sončnih kolektorjev (ponudbe / cene)
solarni-sistem-cena-prednosti-slabosti
Solarni komplet lahko namestite na strehi vašega doma, vikenda, počitniške hiške, avtodoma. Primeren pa je tudi v industrijskih poslopjih.

Ko enkrat izvedete solarni sistem, z njim praktično ne boste imeli večjih dodatnih stroškov skozi leto. Prav tako ne bo treba skrbeti za nakup trdega goriva (drva, peleti), saj bo za energijo sistem poskrbel kar sam. Investicija v solarni sistem okvirno stane od 2.000 – 5. 000 €/kos in se z leti povrne. Prav tako z izkoriščanjem sončne energije ne onesnažujete okolja in ne proizvajate CO2 emisij. Predvsem v zimskem času pa se solarni sistem lahko izkaže kot malce neugoden, v primeru, da več kot sedem dni na primer ni sončnih. V teh primerih boste potrebovali  kombiniran sistem ogrevanja, da si zagotovite toplo vodo. Ključno je, da se pri načrtovanju izvedbe solarnega sistema posvetujete z izkušenimi strokovnjaki, ki bodo glede na lokacijo vašega doma postregli s pravimi nasveti. To je bistveno predvsem, če solarni komplet načrtujete ob novogradnji.

Preberite tudi: IR PANELI: CENA, PREDNOSTI, SLABOSTI, PORABA IN IZRAČUN ZA IR OGREVANJE


Najboljši ponudniki sončnih kolektorjev v Sloveniji

TOP 10 najbolj iskanih ponudnikov za sončne kolektorje

Če menite, da vam ljubi ponudnik solarnih kolektorjev manjka na seznamu, mu/jim posredujte to povezavo, da bi ga lahko predlagali strankam, ki iščejo njegove storitve.


Preberite tudi: TOPLOTNA ČRPALKA: CENA, PREDNOSTI, SLABOSTI, EKO SKLAD SUBVENCIJA IN PREVERJENI PONUDNIKI

Sončni kolektorji: Pogosta vprašanja in odgovori glede solarnih kolektorjev

Ko se odločate za tako veliko investicijo kot je namestitev sončnih kolektorjev, ali solarni sistem, je smiselno čim več izvedeti o tem. Za vas smo zato zbrali ena pogostejših vprašanj na to temo in nanje poskusili poiskati odgovore.

Kako deluje sončni kolektor?

Ločimo dve vrsti solarnih kolektorjev, ploščate in vakuumske.  Namestitev sončnega kolektorja na pravo mesto je za njegovo delovanje bistvenega pomena. Namreč pomembno je, da ujamemo sončne žarke pod ustreznim kotom glede na lego kolektorja. Tako maksimalno izkoristimo sončno energijo. Solarni kolektor pri ogrevanju sanitarne vode deluje tako, da najprej na svoji površini vsrka energijo sonca, predvsem toplotni tok sončnih žarkov. Z njegovo pomočjo segreje vodo, ki se potem shranjuje v solarnem zalogovniku.

Koliko stanejo sončni kolektorji (cena)?

Sončni kolektorji so ugoden način ogrevanja sanitarne vode. Čeprav je začetna investicija dražja, se vam stroški kmalu povrnejo. Okvirno boste za sončne ali solarne kolektorje odšteli od 100 – 800 €/kos. Dandanes so na trgu zelo napredni sončni kolektorji, ki za svoje delovanje ne potrebujejo nujno neposrednih sončnih žarkov, ampak črpajo sončno energijo tudi v primeru oblačnega vremena. Izkoristek energije je v teh pogojih seveda manjši.

Preberite tudi: KAMINI: CENA, TRENDI, IDEJE IN PREVERJENI PONUDNIKI ZA KAMINE

Kaj je to in koliko stane solarni komplet (cenik)?

Solarni komplet lahko namestite na vašem domu, planinski koči, vikendu, tudi v avtodomu. Gre za sistem, ki vključuje solarni kolektor, regularni sistem, zalogovnik, varnostni sistem ter druge inštalacijske elemente (pretvorniki, konektorji). Okvirna cena za solarni komplet znaša od 2.000 – 5.000 €/kos. Seveda pa je to odvisno od same velikosti solarnega sistema, načina delovanja in izvedbe. Na cenik lahko pomembno vpliva tudi to, ali se solarni komplet montira ob novogradnji, ali naknadno na že obstoječi objekt, kjer je potrebnih več dodatnih izvedbenih del.

Koliko stane solarni komplet za vikend?

Cene solarnih kompletov so različne. Odvisne seveda od izbire izvajalca, prav tako pa tudi od količine solarnih kolektorjev in celotne izvedbe. Za vsak objekt posebej izvajalci preučijo, koliko kolektorjev je potrebnih za izkoristek energije, ki ga želite. Torej, če je vaš namen ogrevanje sanitarne vode na vikendu, ali ogrevanje prostorov, mora solarni komplet biti primeren prostornini vikenda, količini vode / sob, ki jih ogrevamo, izkoristku sončne energije, itd. Posvetujte se s priznanim izvajalcem in si zagotovite kvaliteten solarni komplet.

Kaj so to in koliko stanejo vakuumski kolektorji (cene)?

Vakuumski kolektor se od ploščatega razlikuje v tem, da gre za sklop vzporednih toplotnih steklenih cevi, znotraj katerih so bakrene snovi. Med cevmi je vakuum ali brezzračen prostor, ključen za izolacijo toplote. Notranjost bakrenih cevi napolnjuje poseben plin oziroma grelna tekočina, ki ob delovanju sistema spreminja svoje agregatno stanje. Cena vakuumskega kolektorja je odvisna od velikosti sistema vakuumskih cevi in njegove zmogljivosti. So pa načeloma dražji od ploščatih sončnih kolektorjev. Okvirno stanejo od 300 – 800 €/kos. Pri končnem strošku morate upoštevati tudi montažo.

Kako je pravilno: Solarni kolektorji ali sončni kolektorji?

Oboje pomeni isto. Sončni ali solarni kolektorji so sončne celice, s katerimi lahko ugodno izkoriščamo obnovljive vire energije, kot so sončni žarki. Lahko jo izkoristite za pridobivanje električne energije ali toplote. S toploto je možno dogrevati ali ogrevati prostore, ali pa sanitarno vodo. Preverite ponudbe najboljših izvajalcev, ki vam bodo pomagali najti najugodnejšo izvedbo sončnih kolektorjev za vaš dom.

Kontaktirajte preverjene ponudnike sončnih kolektorjev (ponudbe / cene)

Kaj je to in koliko stane solarni sistem (cena)?

S solarnim sistemom pridobivamo sončno energijo in jo pretvarjamo v elektriko. Ali pa izkoristimo toploto za segrevanje sanitarne vode. Solarni sistem sestavljajo sončni kolektorji, zalogovnik (bojler), regulator, varnostni sistem in drugi elementi, potrebni za inštalacijo. Cene solarnih sistemov so različne, odvisne od velikosti in moči sistema. Okvirni stroški za solarni sistem znašajo od 2.000 – 5.000 €/kos.

Kaj je in koliko stane solarni bojler (cene)?

Glavna lastnost solarnega bojlerja ali zalogovnika je, da iz solarnega sistema prevzema največjo možno količino sončne energije ter akumulira toploto. Kar je bistveno, bojler lahko hrani toplo vodo tudi več dni po tem, ko ste jo s pomočjo sončne energije ogreli. To vam zagotavlja konstanten dostop do tople sanitarne vode. Bojler je lahko kombinirani, torej deluje na več toplotnih virov. V osnovi je lahko primarni vir toplote sončna energija, v dnevih, ko pa ta ne bi bila zadostna, pa preklopite na elektriko. Cene za solarne bojlerje so zelo različne, odvisne tudi od tega, kolikšna je prostornina zalogovnika. Okvirno ima solarni bojler prostornino vsaj 100 – 500 l in stane od 150 – 2.000 €/kos.

Preberite tudi: FASADE: CENA, PREDNOSTI IN SLABOSTI RAZLIČNIH VRST FASADNIH SISTEMOV

Koliko stane solarni komplet za sanitarno vodo?

Izbira solarnega kompleta za sanitarno vodo je predvsem povezana s tem, koliko sanitarne vode okvirno potrebujete glede na število oseb v gospodinjstvu. Priznan izvajalec vam bo znal svetovati, katero vrsto sončnih kolektorjev je v vašem primeru najbolje izbrati, prav tako kolikšni zalogovnik potrebujete. Okvirna cena za solarni sistem znaša od 2.000 – 5.000 €/kos.

Ogrevanje sanitarne vode ali priprava tople vode – v čem je razlika?

Sanitarna voda je ena osnovnih potreb vsakega gospodinjstva. Za njeno ogrevanje letno zapravimo veliko denarja, če se poslužujemo dragih sistemov ogrevanja. Lahko rečemo, da se ogrevanje sanitarne vode nanaša na primarni vir energije, ki jo izkoristimo za segrevanje. To je na primer solarni sistem, toplotna črpalka, centralno ogrevanje, itd. Za pripravo tople vode pa poskrbi (električni) bojler, ki ohranja temperaturo vode na tistem nivoju, da je najbolj optimalna za takojšnjo uporabo. S primarnim virom sanitarno vodo torej segrejemo, z bojlerjem pa poskrbimo za njeno konstantno pripravo.

Kateremu ponudniku sončnih kolektorjev zaupati ogrevanje sanitarne vode?

Gm Pro, Lunos, Metallum Monting Vrhovnik, Boriša Todić, Padop, Pod-Les & Nik, Bag, Volavšek 1, Mitja Godnjavec, Rovins Muzafer Rovčanin, Rukelj, Janez Šegula, Z Mont, Enertec, Marty, Strojne instalacije inženiring svetovanje Davorin Jaušovec, Denis Kirbiš, Luka Lešnik, Proen, Sekar inženiring, Vodovodne plinske in sanitarne inštalacije Danilo Senegačnik, Prosigma Plus, Biti, AG Montage Alen Gorancic, Mika-Mont, Matjaž Polše, Instalacije Hauptman, Elektroterm, Jože Ogorevc, Vodocentral Vojko Zver, Slatenšek, Dejan Urlep, Danijel Črnčec, Esin Ptuj, Dral instalacije, Cimerman Janez, Robert Češnovar, Kopun Simto, Inmont Šmigoc, Servis Kugl Dejan Koren, David Breznik, …


PONUDNIKI SOLARNIH SISTEMOV se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke 👨‍⚖️
največ strank v SLO 🙏
brezplačen vpis 👀


… Termo Leon Vrečko, Aircon, Nobel Dom, Tomaž Jarmšek, Škratek, Cobra servis in trgovina, Esitel, Kodra, Dober Mojster, Drago Delopst, Marjan Tovornik, Elbatrade, Instalacije Marcen, Denis Juršič, Alojzij Gobec, Martin Podčedenšek, Storitve BPS, Žibert Bojan, Vinis, Elmark, Egis, Lopan inštalacije, Vošnjak, Kostja Medved, Proterm, Caleffi Hidrotermika, AM-status, Ateh, Interstal Deni Furlan, G-instalacije, Silvo Marinšek, LB instalacije, Šavli Damjan, Bavcon, Megaterm, Geček instalacijska dela, Strin, Elektro stik Anton Lulik, Instalacije Sever, Electroline, Fim storitve in drugi priznani izvajalci so pravi naslov in jim lahko zaupate izvedbo solarnega sistema za ogrevanje vode. Na Omisli.si/solarni-kolektor preverite celoten seznam mojstrov in dostopajte do najboljših ponudb po ugodnih cenah.

V čem je razlika med sončnimi paneli in solarnimi kolektorji?

Čeprav bi na prvi pogled rekli, da je to isto, saj so tako sončni paneli kot solarni kolektorji (običajno) nameščeni na strehi, je med njimi velika razlika. Sončne panele, imenovane tudi fotovoltaika, na trgu zasledimo v različnih izvedbah. Njihova osnovna značilnost je to, da sončne žarke pretvorijo v električno energijo. Odlikuje jih dolga življenjska doba in odpornost na vremenske spremembe. Solarne kolektorje pa v največ primerih uporabljamo pri ogrevanju sanitarne vode (tudi vode v bazenih). Namreč njihov namen je izkoriščanje toplote sončnih žarkov, ki služi ogrevanju vode. Tudi sončni kolektorji se na trgu pojavijo v različnih izvedbah. Možno jih je kombinirati z drugimi elementi kot je na primer toplotna črpalka ali centralno ogrevanje. Sicer pa ob namestitvi zalogovnika shranjujete toplo vodo za dlje časa.

 

Kdaj so ponudniki sončnih kolektorjev za pripravo tople vode najbolj iskani v Sloveniji?

sončni-kolektorji-cena-povpraševanje-v-Sloveniji
Največje povpraševanje po mojstrih za izvedbo sončnih kolektorjev je v mesecu maju.

Kot kaže analiza na Omisli.si in podatki Google iskanj o tej temi, so sončni kolektorji najbolj iskani v mesecu maju in aprilu. To je povsem smiselno, saj bo namestitev solarnega kompleta v tem času omogočila, da boste v poletnih mesecih že lahko koristili sončno energijo. Tako bodo sončni kolektorji skozi leto že služili svojemu namenu.

Kontaktirajte preverjene ponudnike sončnih kolektorjev (ponudbe / cene)


ocena bralcev
5 od 1
Deli prispevek >

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pošljite povpraševanje izvajalcem


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno