Pametni dom: izbrati brezžične ali žične pametne inštalacije?

smart home by: knx.org

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Kaj je pametni dom oz. pametna hiša?

Pojem pametni dom zajema vsa bivalna okolja, ki vključujejo pametno tehnologijo, se pravi razne naprave, senzorje, aktuatorje in stikala. Te omogočajo preprostejšo komunikacijo med uporabnikom in avtomatiziranimi sistemi. Ne glede na to kje se nahajate, lahko s pomočjo tablice, računalnika ali pametnega telefona upravljate elektronske naprave v vašem domu. To lahko storite z dotikom zaslona, stikala ali glasovno.

Uravnavate lahko temperaturo in razsvetljavo v prostoru, dvigate in spuščate žaluzije ali rolete, spremljate nadzor nad energijsko porabo, aktivirate delovanje televizije, računalnika ali kamer, naročite obrok, najdete ključe od avtomobila, itd.

Prvi korak do realizacije pametnega doma je odločitev med žično (npr. KNX, Bticino MyHome …) ali brezžično inštalacijo (npr. Shelly, Z-wave, Zigbee …).

Izbiro med žičnimi ali brezžičnimi pametnimi inštalacijami bo narekoval predvsem obseg posega v električno napeljavo (mala prenova/velika prenova/novogradnja), cena inštalacije in podprtih naprav ter funkcionalnosti, ki vas ganejo. Nekaterim zadostuje možnost, da lahko na telefonu klikneš in vklopiš luči, drugi pa pod terminom pametni dom dejansko pričakujejo nekaj pameti.

Denimo, da pametni sistem ve, kdaj ste doma (prilagoditev razsvetljave in ogrevanja, izklop alarmnega sistema, vklop glasbe …) in kdaj vas ni (vklop alarmnega sistema, simulacija luči, kot da ste doma, preverba ali so zaprta okna …).

Pripravili smo vam tudi seznam preverjenih inštalaterjev za pametno hišo.

Upravljanje preko telefona by: knx.org
Upravljanje doma preko telefona.

Da vam olajšamo izbiro, vam bomo v nadaljevanju predstavili razlike, prednosti in slabosti obeh sistemov.

Brezžične pametne inštalacije vs. žične pametne inštalacije?

ŽIČNE PAMETNE INŠTALACIJE

Žični pametni sistem je podoben običajni elektroinštalaciji. Razlika je le v tem, da pri pametnem lahko električne naprave upravljamo ne le s stikali, temveč tudi z uporabo pametnih naprav.

To si najlažje predstavljamo tako, da poleg električne žice do vseh naprav potuje še ena “pametna” žica, ki prenaša podatke o tem, katera naprava je vklopljena, katera naj se vklopi in podobno.

Žični sistemi imajo dolgo tradicijo, so stabilni, robustni, a tudi malo dražji. Pri starejših zgradbah navadno predvidevajo popolno prenovo električnega omrežja, ravno zaradi napeljave žic, ki morajo priti do vsake naprave (ena žarnica pomeni eno napravo). Ponavadi se za žični sistem odločimo pri velikih renovacijah ali novogradnji. Največja prednost tega sistema je, da vam omogoča prav vse, kar vam pade na pamet, med tem ko je pri brezžičnih vedno potrebno sprejeti kak kompromis.

Slabost izbire tega sistema je, da v nekaterih izvedbah v primeru odpovedi modula ali centralne enote, prenehajo delovati tudi klasična stikala in ostalo. Kot rečeno, je žični pametni sistem na trgu prisoten dlje časa kot brezžični, vendar pa se za razliko od brezžičnega razvija počasneje.

Ker boste za to vrsto sistema potrebovali približno 2x večjo elektro omarico, je pogovor z arhitektom in načrtovalcem pametnih inštalacij nujen.

KNX SISTEM

Najvidnejši predstavnik žične inštalacije je sistem KNX, ki deluje že od leta 1992. Ta sistem podpira najširšo paleto povezljivosti naprav različnih proizvajalcev, poveže pa se lahko tudi z drugimi sistemi, denimo brezžičnimi.

BREZŽIČNE PAMETNE INŠTALACIJE

Pri brezžičnem pametnem sistemu se namesto kablov namesti brezžične module, ki med seboj komunicirajo preko brezžične povezave (npr. Wi-Fi).

Vsaka električna naprava mora imeti nase vezan brezžični sprejemnik in oddajnik. Ker lahko delujejo na baterije, jih imate možnost namestiti na katerokoli mesto v stanovanju. Lahko jih namestite v doze ali celo neposredno v elektro omarico in jih napajate z obstoječo elektro inštalacijo, kot je to mogoče pri sistemu Shelly.

Je bolj priročen kot žični sistem, ker boste z njem veliko bolj fleksibilni in namestili ga boste lahko celo samostojno, torej vam o tem ne bo potrebno razmišljati že v fazi projektiranja.

Dodatna prednost tega sistema je, da je enostavno menjati module, zaradi česar vam sistem nikoli ne bo zastaral, v primeru odpovedi modula ali centralne enote pa vam bodo klasična stikala vedno delovala. Tako ste lahko brez skrbi, da bi ostali brez nadzora nad napravami.

 

Kot priročen pa se izkaže tudi, če živite skupaj z drugimi člani družine in naletite na nasprotna mnenja glede uvedbe brezžičnega pametnega sistema, saj imate možnost upravljanja tako ročno kot tudi preko pametnih naprav.

Slabost so konceptualne omejitve, saj se prav vsega preprosto ne da avtomatizirati. Glede konkretnih želj in pričakovanj je najbolje, da se pogovorite s preverjenim ponudnikom pametnih inštalacij, ki vam bo najbolje svetoval.

Brezžični sistemi so začeli omogočati tudi povezavo z žičnimi sistemi (z npr. KNX).

Naprave lahko med sabo komunicirajo tudi preko Wi-Fi povezave. Ta vam lahko povzroča nekaj težav, saj je z vidika varnosti slabše dodelana, na področju delovanja manj stabilna, če so v bližini prisotne razne motnje (mikrovalovka, internet, itd.) in hitreje se porablja baterija.

SHELLY IN Z-WAVE SISTEM

Zadnje čase je veliko govora okoli Shelly sistema, saj je cenovno zelo dostopen in hitro dodaja nove zmožnosti (npr. upravljanje termo ventila na radiatorjih, montaža neposredno v omarico, itd.).

Omenimo še Z-Wave. Ustvarjen je bil prav za pametne objekte in deluje s kar 868 MHz ter nudi možnost povezave do 232 naprav. Prednost tega sistema je, da lahko poveže naprave različnih proizvajalcev, pri čemer jih s podporo Z-Wave Alliance uporabnik upravlja iz zgolj ene aplikacije. Da se zagotovi povezava med napravami različnih proizvajalcev, morajo le-te pred tem skozi obsežen protokol certifikacije.

Preverite tudi: Koliko stane gradnja hiše?

Stikalo bx: knx.org
Pametno stikalo

Cena

Ko se odločite za vgradnjo naprav, dobro preučite cenik ponudnikov, saj so pametne naprave dražje od klasičnih. Ravno zaradi tega je pametni dom toliko dražji od navadnega.

Navadno stikalo stane denimo 10 EUR, pametno pa 30-200 EUR. Da, razlike v ceni so ogromne. Vendar, ko boste raziskovali kaj vse vam lahko nudi pametni dom, boste te razlike tudi bolje razumeli.

Cena je širokega razpona, saj je odvisna od velikosti, težavnosti, kakovosti in dejstva ali gre za novogradnjo ali renovacijo.

Poleg tega se cena spreminja tudi z izbiro ponudnika. Več naprav kot boste želeli vključiti v sistem pametnega doma in bolj kot si bodo funkcije med seboj različne, višja bo cena. Po domače povedano, če želite prav vsako žarnico pametno kontrolirati bo dražje, kot želite denimo upravljati le skupek luči v dnevni sobi.

Naknadna vgradnja brezžičnega sistema vas bo stala 500-5.000 €, odvisno od velikosti doma in vaših želja.

Če se odločite za popolno prenovo doma ali pa gradite nov dom in pri tem v začetni fazi vgradite žični sistem, računajte na ceno inštalacije 7.000-30.000 €.

Cenovno bolj ugodna je izbira brezžičnega sistema, saj boste pri napeljavi žičnega sistema plačali še pristojbino za namestitev.

Dodaten strošek se lahko skriva tudi v aplikaciji za upravljanje sistema, katerega koli že, vendar je pomembno omeniti, da le-ta ni visok in znaša le od 5-10€ na mesec.

Lahko torej rečemo, da se strošek pametnih inštalacij začne pri 1000€. Vezava elektro omarice pa stane od 200€ do 300€ na kos.

Zahtevnost posega v dom

Kot rečeno, je pri žičnem sistemu zaradi napeljave kablov potrebno preluknjati veliko sten, zato je naknadna vgradnja veliko lažja pri brezžičnem sistemu. Poleg tega pri žičnem potrebujete še zelo veliko elektro omarico, zato premislite ali imate sploh prostor zanjo.

Pri brezžičnem sistemu je nastavitev senzorjev enostavna, saj jih lahko brez težav namestite tudi na težko dostopna mesta. Prav tako jih je enostavno odstraniti, kar vam lahko pride prav v primeru selitve, itd. Sistem je odvisen le od obsega signala med napravami, zato velikost objekta pri vgradnji ni pomembna.

Če lahko brezžični sistem morda do neke mere inštalirate sami, četudi vam to odsvetujemo, pri žičnem tega raje ne počnite.

Uporabnost pametne inštalacije

Žični sistem vam omogoča večjo stabilnost in avtomatizacijo veliko več naprav kot brezžični sistem.

Tukaj gotovo ne boste prišli do omejitev.

Žični sistem vam bo omogočil različne možne scenarije, kot so:

 • ko se boste pripeljali 100m blizu doma, se bodo odprla vrtna vrata, glede na svetlobo zunaj se bo osvetlil dovoz, zatem pa se bodo odprla še garaža
 • ko boste s prstnim odtisom vstopili v dom, se bo izklopil alarmni sistem, vklopil Spotify in žaluzije se bodo odprle (kakšno uro pred tem pa se bo dom dodobra prezračil in prilagodil ogrevanje/hlajenje)
 • v primeru padca kisika ali daljšega kuhanja, se bo prilagodilo prezračevanje
 • glede na temperaturo, veter in svetilnost sonca, se bo samodejno prilagajala tenda in žaluzije
 • ko zapuščate dom, z eno tipko izklopite vse luči, preverite ali je odprt hladilnik oz. prižgana pečica in vklopite alarmni sistem
 • ko zvečer vklopite TV se samodejno zatemnijo luči in spremeni se barva osvetlitve sobe
 • itd.

Kot vidite, pametni dom danes ni več le to, da klikate po telefonu in se prižigajo ali ugašajo luči. Gre za to, da vam dom sledi in izboljšuje kvaliteto bivanja.

Zakaj bi se sploh odločili za pametni dom?

 1. VAROVANJE

Izbira takega doma vam omogoča večjo varnost, saj imate možnost konstantnega nadzora nad le-tem. Tudi, če se v vašem bivalnem okolju dogaja kaj nenavadnega, sistem to prepozna in vas o tem obvesti.

Ker žični sistem omogoča več pametnih integracij, posledično lahko zagotavlja višji nivo varovanja.

 1. VARČNOST

Druga prednost je varčnost, ker lahko upravljate porabo energije in jo aktivirate le takrat, ko to zares potrebujete. Tako recimo za ogrevano stanovanje lahko gretje vklopite šele kakšno uro preden se vrnete domov in za topel prostor ne potrebujete imeti prižgane peči ves dan.

V smislu porabe energije porabijo žični sistemi manj električne energije kot brezžični. Brezžični lahko potrebujejo baterije, ki jih je potrebno 1x-3x na leto zamenjati.

 1. UDOBJE

Vse to zagotavlja tudi večje udobje, saj to lahko storite ne glede na vašo lokacijo in pri tem poleg denarja prihranite tudi čas.

Ker žični sistemi omogočajo več in bolj kompleksne avtomatizacije, posledično nudijo več udobja.

 1. PRIHRANEK DENARJA

Kljub temu, da se ideja o pametnem domu sprva zdi draga, se v daljšem časovnem obdobju izkaže kot bolj varčna. Denar boste prihranili predvsem pri porabi energije in ogrevanju, ki ju boste lahko uravnavali vi oziroma vaš dom, ko vas ne bo doma.

Brezžični sistemi so cenejši od žičnih za 10-50%.

 1. DOM, PRIJAZEN DO OKOLJA

Zaradi možnosti nadzorovanja delovanja naprav tudi ko ste zdoma in posledično manjše porabe energije, s tem prispevate tudi k varovanju okolja.

Brezžični sistemi sicer predvidevajo manj porabe materiala, vendar so uporabljene naprednejše in slabše reciklirne tehnologije.

Na kaj morate biti pozorni ob izbiri pametnih inštalacij?

 1. ZDRUŽLJIVOST NAPRAV

Paziti morate, katere znamke so vaše naprave. Namreč lahko se zgodi, da med seboj niso združljive in vam sistem ne bo deloval tako kot bi moral. To najlažje rešite tako, da že na začetku kupite vse naprave od istega ponudnika, če pa je za to že prepozno, preprosto preverite ali so med seboj kompatibilne.

Sicer pa bodite pozorni na logotipe in napise, kot so works with KNX, Siri, Google Assistant, Philips Hue, Apple HomeKit, Yale Acess App, Amazon Alexa, Google Home …

Ker so žični sistemi dlje na trgu, so načeloma bolj združljivi z napravami. Je pa res, da se brezžični sistemi hitreje razvijajo.

 1. MOTNJE V DELOVANJU SISTEMA

Ker so v računalniškem programu, ki nadzoruje sistem delovanja pametnega doma, lahko prisotne napake, pričakujte, da ne bo vedno vse delovalo tako kot bi si želeli. Za to bo potreben čas.

Žični sistem je vedno bolj stabilen kot brezžični.

 1. CENTRALNA NADZOROVALNA ENOTA

Tudi pri izbiri centralne nadzorovalne enote bodite pozorni na združljivost sistemov.

Pri centralni enoti ni velikih razlik med žičnim in brezžičnim sistemom.

 1. VARNOST PODATKOV

Sistem Googla in Amazona vam omogoča nastavitve, kjer lahko uredite varnost podatkov. Vendar pazite! Izognite se vpisovanju zelo zaupnih podatkov, zaradi enostavnega načina spremembe shranjenih nastavitev nazaj v tovarniške.

Žične inštalacije so vedno varnejše od brezžičnih.

 1. VDOR HEKERJEV

Kljub temu, da vam pametni dom nudi večjo varnost zaradi možnosti konstantnega nadzora z vaše strani, vam hkrati predstavlja nevarnost vdora hekerjev v računalniški sistem. Preden sprejmete odločitev, preverite nivo kakovosti vaših naprav glede varovanja podatkov.

Tukaj velja enako. Vsekakor je vsak žični sistem vedno bolj varen kot brezžični.

 1. PREKINJENA INTERNETNA POVEZAVA

Lahko se vam zgodi, da izgubite povezavo z internetom, zato je pomembno, da preverite, kako se bo sistem na dano situacijo odzval. Se bo delovanje vseh naprav ustavilo ali bo nemoteno delovalo naprej?

Tako brezžični kot žični sistem lahko lokalno delujeta brez internetne povezave. Vendar v obeh primerih to ni možno pri vseh.

 1. RAZKRIVANJE PODATKOV

Pazljivi bodite pri tem, koliko podatkov razkrijete, saj jih bodo poleg proizvajalca videli tudi oglaševalci.

Pazljivost pri razkrivanju podatkov velja enako pri žičnih, kot pri brezžičnih pametnih inštalacijah.

Žaluzije by: knx.org
Pametno upravljanje žaluzij

Kako se pravilno odločiti glede vrste pametne inštalacije?

Opomba: Če naletite na DIY oz. Plug&Play sistem, ki vam omogoča, da vse namestite lastnoročno, vam to odsvetujemo. Seveda, vse se da. A slej kot prej boste potrebovali pomoč in bolje je, da se glede tega vnaprej pogovorite s preverjenimi inštalaterji žičnih ali brezžičnih pametnih sistemov.

 1. Razmislite o vrsti pametne inštalacije.

  Če se odločite za žično pametno inštalacijo, morate to načrtovati že v fazi projektiranja.

 2. Zapišite si, kakšne so vaše želje glede delovanja sistema in koliko denarja ste pripravljeni vložiti v ta projekt.

  Naredite si seznam, čisto po domače, kaj želite, da je samodejno, kaj želite, da je ročno, kakšne senzorje želite, itd. Nato pa s tem seznamom povprašajte na Omisli.si ter navežite stike s ponudniki pametnih domov, ki vam bodo svetovali, katere od teh vrst pametnih sistemov vam najbolj ustrezajo.

  Ne pozabite na uvodno načrtovanje (kaj je sploh možno), programiranje (prvotna nastavitev) in kasnejšo servisno in tehnično podporo v primeru nadgradenj, okvar ali motenega delovanja.

 1. Izberite ponudnika za načrtovanje in vgradnjo pametne inštalacije.

  Pri izbiri bodite pozorni na zapisane reference in njihovo strokovnost. Če imate možnost ogleda referenčnega objekta, preverite odzivnost sistema, prijaznost in delovanje aplikacije ter videz modulov.

 2. Bodite pozorni na tehnično podporo v Sloveniji in v drugih državah.

  Tako boste naprave lahko kupili tudi v tujini, kjer boste imeli tudi možnost servisa in garancije na kupljene izdelke.

 3. Izberite vse-v-enem ponudnika.

  Priporočljivo je izbrati takega ponudnika, ki vam bo s pomočjo inštalaterja izdelal projektni načrt za pametni dom in vam pripravil ponudbo za nakup materiala skupaj z montažo.

Tako pri izbiri brezžičnega kot tudi žičnega sistema se vam ni potrebno takoj odločiti za vse opcije.

V primeru žičnega je nujno vnaprej potegniti “pametni kabel” in pripraviti prostor za večjo elektro omarico. Ostalo lahko dograjujete kasneje.

V primeru brezžičnega so navadno dovolj že malo večje doze a še to včasih ni potrebno.

Lahko pa se odločite le za pametne inštalacije. Po želji kasneje upravljate samo luči, še kasneje varnostni sistem, nato žaluzije, itd.

ocena bralcev
5 od 1
Deli prispevek >

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pošljite povpraševanje izvajalcem


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno