Revija Nasvet strokovnjaka

Strešna kritina: Cena, trendi, ideje in preverjeni krovci

strešna-kritina-cene-omisli-si-kleparstvo-streha

Kazalo

ocena bralcev
5 od 5

Se odločate za obnovo stare strehe ali prekrivanje nove strehe? Zagovoto vas bega, katero strešno kritino izbrati, kje najti zanesljivega mojstra in seveda kako priti do najboljšega razmerja med ceno in kakovostjo. Premišljena izbira strešnih kritin namreč ne vpliva le na odličen izgled in kvaliteto vaše strehe, ampak tudi na stopnjo zvočne in toplotne izoliranosti vašega domovanja. Prav tako vse strešne kritine niso primerne za vse naklone streh, zato je pomembno, da pred izbiro temeljito pretehtate vse možnosti. Katera strešna kritina je najboljša, kakšne so prednosti, slabosti in cene? Vse o lastnostih različnih strešnih kritin, trendih, cenikih ter najpogostejših vprašanjih lahko preberete v spodnjem članku.

STREŠNA KRITINA: CENE

povprečne cene strešnih kritin ter ceniki

5-25 €/m2

Kontaktirajte preverjene krovce za vašo streho (ponudbe / cene)

Vrsta kritineCena kritinePrednostiSlabosti
Pločevinasta8-14 €/m2Lahka, odporna.Ob večjih temperaturnih razlikah se na njej zelo rad nabira kondenz.
Bitumenska14-17 €/m2Lahka, prilagodljiva, primerna za vse naklone.Pri ravnih strehah je treba hidroizolacijske trakove zaščititi pred vremenskimi vplivi.
Polikarbonatna20-25 €/m2Enostavna za montažo, lahka.Zaradi visokega sončnega segrevanja včasih počijo.
Opečna9-25 €/m2Naravna, negorljiva, odporna.Ni primerna za vse naklone.
Betonska8-20 €/m2Odporna, dobra zvočna izolacija.Težka.
Vlaknocementna6-14 €/m2Cenovno ugodna, naravna.Zaradi svojega videza ni primerna za določene vrste objektov.
PVC5-20 €/m2Dobro upogljiva, dobra zvočna izolativnost.V nekaterih primerih jo je treba zaščititi pred mehanskimi vplivi.
Trapezna8-15 €/m2Hitra montaža, odporna, atraktivna.Na vetrovnih območjih jo je včasih treba dodatno pritrditi.
Valovita9-13 €/kosDobra zvočna izolacija, atraktivna, estetska.V nekaterih primerih jo je treba dodatno pritrditi in zatesniti.
Prozorna9-14 €/kosOdlična osvetlitev prostora, zaščita pred UV žarki.Redno čiščenje, zaradi vremenskih vplivov lahko potemni.

Kontaktirajte preverjene krovce za dobavo in montažo kritine (ponudbe / cene)
strešna-kritina-cene-omisli-si-kleparstvo-streha
Koliko stane moderna strešna kritina?

Najboljši krovci v Sloveniji

TOP 10 najbolj iskanih krovcev


celoten seznam krovcev in kleparjev >

Če menite, da vam ljubo krovstvo manjka na seznamu, mu posredujte to povezavo, da bi ga lahko predlagali strankam, ki iščejo njegove storitve.


Cena strešne kritine: Prednosti, slabosti in ceniki

Cena izdelave strehe se giblje med 35 in 50 €/m2, vključno z vsemi tesarskimi, krovskimi in kleparskimi deli. Veliko je odvisno tudi od izbire strešne kritine, saj se različne vrste med seboj razlikujejo v nekaterih lastnostih in tudi ceni. Podrobneje si lahko vse prednosti, slabosti in cene različnih vrst kritin ogledate spodaj.

Pločevinasta kritina (kovinska, bakrena, pocinkana, jeklena, aluminijasta)

Pločevinasta kritina je precej lahka, zato se jo pogosto uporablja pri obnovi strehe. Njena prednost je tudi v tem, da vam zaradi svoje majhne teže nudi prihranke pri stroških konstrukcije. Preden se odločite za pločevinasto kritino, pa morate vedeti, da se ob večjih temperaturnih razlikah na njej zelo rad nabira kondenz. Če živite na vetrovnem območju, vam izbiro pločevinaste kritine odsvetujemo oziroma vam priporočamo, da pritrditev dodatno ojačate. Cena pločevinaste kritine je od 8 do 14 €/m2.

pločevinasta-kritina

Pločevinasta kritina je lahka kritina, zelo primerna za renovacije.

Bitumenska kritina (tegola)

Za bitumensko kritino oziroma tegolo boste odšteli od 14 do 17 €/m2. Tudi ta vrsta kritine je lahka, kremenčev posip, iz katerega je sestavljena, pa lahko služi tudi kot odlična zaščita UV žarki. Bitumenska kritina je priljubljena še posebej zato, ker je zelo prilagodljiva in primerna za praktično vse naklone strehe. Pri montaži se ne potrebuje dodatnih strešnih elementov. Kljub temu, da je lahka, je zelo trpežna in odporna na vremenske vplive. Nekoliko neugodno je lahko, če imate povsem ravno streho, saj je v tem primeru treba hidroizolacijske trakove zaščititi pred vremenskimi vplivi.

Priporočamo branje: KROVSTVO + TESARSTVO + KLEPARSTVO = STREHA: CENA STREHE, VRSTE, PREDNOSTI IN SLABOSTI KRITIN

bitumenska-kritina

Bitumenska kritina je zelo priljubljena predvsem zaradi primernosti za skoraj vse strešne naklone.

Polikarbonatna kritina

Polikarbonatne kritine so na voljo v več barvnih odtenkih, pogosto tudi prozorne. Prav tako so relativno lahke in enostavne za montažo. Preden se odločite zanje, se vsekakor posvetujte s strokovnjakom, saj večje plošče zaradi visokega sončnega segrevanja včasih tudi počijo. V mislih morate imeti, da je treba polikarbonatno kritino, ki je prozorna, čistiti, saj zaradi nepravilno odstranjene umazanije in dolgotrajnega izpostavljanja UV žarkov pogosto trajno spremenijo barvo. Sicer se takšna kritina pogosto uporablja kot kritina za terase, balkone ali nadstrešek za avto. Cena se giblje med 20 in 25 €/m2.

polikarbonatna-kritina

Polikarbonatna kritina se zelo pogosto uporablja za balkone in terase ali kot nadstrešek za avto.

Opečna kritina

Lahko bi rekli, da je v Sloveniji to najpogosteje uporabljena kritina. Narejena je iz naravi prijaznih materialov, gline, ki je negorljiva, izjemno odporna na vremenske razmere in ima dolgo življenjsko dobo. Na strehah z večjim naklonom se večinoma uporabljata bobrovec in zareznik. Korec se zelo pogosto pojavlja na Primorskem, saj je zaradi svoje teže kos tudi hujšim burjam. Vendar opečna kritina ni primerna za vse vrtste naklonov, zato je priporočljivo, da se pred odločitvijo posvetujete s strokovnjakom. Cena opečne kritine je relativno ugodna, od 9 do 25 €/m2.

opečna-kritina

Lahko bi rekli, da je opečna kritina najpogosteje uporabljena strešna kritina v Sloveniji.

Betonska kritina

Če iščete cenejšo opcijo, je za vas primerna betonska kritina, za katero boste odšteli od 8 do 20 €/m2. Načeloma je težja od opečne kritine, zato morate poskrbeti za večjo nosilnost ostrešja. Sicer pa je zelo odporna na vse vremenske razmere, odlično zaščito nudi predvsem pred točo, vodo in snegom. Znana je tudi po dobri zvočni izolaciji. Primerna je le za naklone med 20 in 45 stopinj.

Betonska kritina je primerna le za naklone strehe med 20 in 45 stopinj.

Vlaknocementna kritina

Ena izmed najbolj ugodnih kritin je tudi vlaknocementna kritina. Gre za naraven in zdravju prijazen material, ki poskrbi za dobro prepuščanje zraka, kar preprečuje nastajanje kondenza. Prav tako je negorljiv in dobro odporen proti koroziji in vremenskim vplivom. Uporablja se lahko pri naklonih strehe od 7 stopinj naprej. Čeprav se zdi na prvi pogled idealna prav zaradi svoje naravi in zdravju prijazne sestave, pa zaradi svojega videza ni primerna za določene vrste objektov. Če jo nameravate uporabiti pri bolj položnih strehah, vam svetujemo, da se odločite za dodatno tesnjenje. Za kompleksnejše oblike streh je izvedba precej omejena, občutljiva pa je tudi na vplive toče z večjim premerom. Njena cena se giblje med 6 in 14 €/m2.

Sestava vlaknoementne kritine je naravi in zdravju prijazna, prav tako pa je tudi cenovno izjemno ugodna.

PVC kritina

Njena prednost je predvsem v dolgi življenjski dobi. Težje se zlomi ali pretrga in je dobro upogljiva. Najbolj pogosto se uporablja za nadstreške, ki imajo nizek naklon. PVC kritina je dober toplotni in zvočni izolator, ublaži predvsem zvok močnejšega dežja ali toče. V nekaterih primerih jo je treba zaščititi pred mehanskimi vplivi. Cena za PVC kritino je od 5 € do 20 €/m2.

pvc-kritina

Takšna kritina se težje zlomi ali pretrga in je dobro upogljiva.

Trapezna kritina

Trapezna kritina nudi odlično razmerje med ceno in kvaliteto. Montaža je hitra in enostavna, prav tako pa je takšna kritina zelo dobro odporna na večje vremenske obremenitve. Ne zahteva posebnega vzdrževanja, njena življenjska doba pa je relativno dolga. Tudi njen videz je zelo atraktiven, saj je na voljo v številnih barvah. Z njo lahko prekrijete raznovrstno oblikovane nadstreške, saj je primerna za vse vrste naklonov strehe. Če izberete trapezno pločevino in živite na vetrovnih območjih, vam priporočamo, da jo dodatno pritrdite. Cena trapezne kritine je od 8 do 15 €/m2.

Trapezna kritina nudi odlično razmerje med ceno in kvaliteto.

Valovita kritina

Ta kritina zaradi svoje valovitosti v marsikaterem pogledu prekaša ostale kritine. Ne samo, da je izjemno estetsko dodelana, ampak skrbi tudi za dobro zvočno izolacijo. Ponavadi so valovite kritine pločevinaste, vlaknocementne ali iz umetnih mas. Morebitne pomanjkljivosti se lahko prekrije z raznimi posipi, ki še dodatno pripomorejo k zvočni in toplotni izolaciji. V nekaterih primerih je treba valovito kritino bolje pritrditi in zatesniti. Cena se giblje od 9 do 13 €/kos.

Ne samo, da je izjemno estetsko dodelana, ampak skrbi tudi za dobro zvočno izolacijo.

Prozorna kritina

Za prozorno kritino boste odšteli med 9 in 13 €/kos. Prozorna kritina dobro prepušča svetlobo, zato je odlična za osvetlitev prostora – predstavlja tudi zaščito pred UV žarki. Je precej gladka, zaradi česar sneg pozimi preprosto zdrsi navzdol, kar pozitivno vpliva na obremenitev konstrukcije strehe. Zaradi stalnih vremenskih sprememb in UV žarkov lahko prozorna kritina potemni, zato je pomembno, da skrbite za dovolj pogosto čiščenje. V deževnih dneh se takšna streha sicer čisti tudi kar sama. Njena montaža je nekoliko zahtevnejša, zato delo prepustite izkušenim mojstrom.

Njena montaža je nekoliko zahtevnejša, zato delo prepustite izkušenim mojstrom.

Najbolj iskani / najboljši krovci za polaganje strešne kritine?

S polaganjem strešne kritine se ukvarjajo tudi Rukelj d.o.o., Fišer Zlatko s.p., Kajtna Vilibald s.p., Aleš Fermišek s.p., Klemaks gradnje, Matej Volf s.p., Igor Fras s.p., Drago Bučar s.p., Danilo Karo s.p., Granik d.o.o., Kleparstvo Tisaj d.o.o., Simbau d.o.o., Palebos d.o.o., Robert Jagarinec s.p., Klepos d.o.o., David Hrženjak s.p., Grandošek d.o.o., MBS d.o.o., Darjan Drevenšek s.p., Franc Kamenšek s.p., …


KROVCI se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke ?
največ strank v SLO ?
brezplačen vpis ?


… Trčko Igor s.p., Robert Vračko s.p., Lesko, Simona Murko s.p., Peter Matjašič s.p., Rimont, Robert Ribič s.p., Leopn Knuplež s.p., Roman Rakuša s.p., Avdi d.o.o., KM-KREPFL d.o.o., IBA d.o.o., Franc Potočan s.p., Marko Strgar s.p., Partaš Uroš s.p., Pinino gradbeništvo d.o.o., Hosekra d.o.o., Lenart Franček s.p., Kos Zoran s.p., Dovč d.o.o., Paneli d.o.o., Arol storitveno podjetje d.o.o., Imširović d.o.o., Izo San d.o.o., Aba Mont d.o.o., ZT d.o.o., Nikica Perkovič s.p., Esad Mulalić s.p., Babnik d.o.o., Jan Moder s.p., Alpe Dimnik, Hlebec d.o.o., Krovstvo Cota d.o.o., Resnik Jani s.p.

Da boste hitro in zanesljivo našli krovca, ki bo poskrbel za vrhunske rezultate, priporočamo, da se obrnete na Omisli.si/krovca. Tukaj so zbrani vsi preverjeni in ocenjeni mojstri, da po nepotrebnem ne izgubljate časa in denarja. Oddajte več povpraševanj in se odločite za tistega, ki vam najbolj ustreza.

Strešna kritina: Trendi in ideje za moderno streho

Kovinska streha

Kovinska streha je odraz moči in trpežnosti. Na pogled je lahko zelo privlačna, vašemu domu pa da resnično unikaten in moderen videz. Ko nanjo posijejo sončni žarki, se bo tudi svetila in žarela v vsej svoji popolnosti. Kovinski strešni materiali naraščajo v priljubljenosti predvsem zaradi svoje presenetljive vizualne privlačnosti, trajnosti in funkcionalnosti.

kovinska-kritina

Kovinska streha je na pogled zelo privlačna, vašemu domu pa da resnično unikaten in moderen videz.

Svetlejše barve strehe

Če je odtenek vaše strehe svetel in nevtralen, to še zdaleč ne pomeni, da je dolgočasen! Svetle barve so eden glavnih trendov leta 2020. Odločite se za čudovite svetle odtenke, ki jih navdihuje narava. Veliko ljudi se odloča za mehko zeleno, bledo modro in tople nevtralne barve, kot so bež, taupe in sivo bela. Vsekakor pa poskrbite, da se bo streha vaše hiše ujemala s fasado.

Veliko ljudi se odloča za mehko zeleno, bledo modro in tople nevtralne barve, kot so bež, taupe in sivo bela.

Priporočamo branje: FASADE: CENA, PREDNOSTI IN SLABOSTI RAZLIČNIH VRST FASADNIH SISTEMOV

Sončna streha

Vse več lastnikov domov išče kreativne rešitve, s katerimi bodo njihova gospodinjstva prijaznejša do okolja. Eden najboljših načinov za varčevanje z energijo in prihranitev pri letnih stroških je sončna energija. Posvetujte se s strokovnjakom in skupaj ugotovite, ali je vaša streha primerna za sončno elektrarno.

Vse več ljudi išče kreativne trajnostne rešitve, da bi bili njihovi domovi prijaznejši okolju.

Streha v obliki metulja

Takšna streha je nekaj posebnega, zato je primerna za tiste, ki imajo radi izstopajoče in nekoliko drugačne stvari. Gre za izjemno moderno obliko strehe – njena oblika spominja na krila letečega metulja. V Sloveniji boste sicer težje opazili takšno streho, medtem ko je v tujini omenjen trend možno opaziti vse pogosteje.

Takšna streha je nekaj posebnega, zato je primerna za tiste, ki imajo radi izstopajoče stvari.

Priporočamo branje: ZIDARSTVO: CENE ZIDARSKIH DEL, BETONIRANJA, ZIDANJA, GRADBENIH DEL TER PREVERJENI ZIDARJI

Ravna streha

Popolnoma ravne strehe so popularne že dalj časa in bodo ostajale popularne tudi v prihodnosti. Enostavne so za izdelavo, prav tako pa so na voljo ugodne cene strešne kritine. V topli polovici leta omogočajo ravne strehe tudi enostavno in prijetno uporabo strešnega prostora.

V topli polovici leta lahko strešni prostor preuredite v prijeten in udoben kotiček.

Strešna kritina: Pogosta vprašanja in odgovori ob izbiri 

Katera je najboljša strešna kritina?

Ker obstaja ogromno različnih vrst strešnih kritin, je to precej zapleteno vprašanje, kjer je lahko pravilnih tudi več odgovorov. Zaradi različnih lastnosti streh ter specifičnih okoljskih in vremenskih dejavnikov je namreč težko določiti, katera strešna kritina je najboljša. Mnenja so pogosto tudi deljena, hkrati pa je treba upoštevati več stvari. Za začetek zmogljivost objekta, naklon strehe in lokacijo vašega doma. V Sloveniji je zaradi naravi prijazne sestave najbolj pogosta opečna kritina, vse bolj popularne pa postajajo tudi kovinske strehe.

Trenutno se veliko ljudi odloča tudi za strešno kritino z izolacijskih slojem iz steklene volne. Prav tako se morate vprašati, koliko ste za strešno kritino pripravljeni odšteti. Vsaka strešna kritina ima svoje prednosti in slabosti, zato je najbolje, da se posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo znal glede na vašo specifično situacijo svetovati, kaj je najboljša izbira za vas. Nekaj izkušenj s cenami in izbiro materiala ter mnenj pa lahko preberete tudi na forumu.

Priporočamo branje: INTERIER: CENE ZA NOTRANJE OBLIKOVANJE, NOTRANJI DIZAJN IN IDEJE ZA VAŠ DOM (ARHITEKT / NOTRANJI OBLIKOVALEC)

Kaj je to sekundarna kritina?

Osnovni namen sekundarne kritine oziroma paroprepustne folije je zaščita toplotne izolacije pred vodo. Lahko se namreč zgodi, da se strešna kritina poškoduje in začne zamakati, zato je priporočljivo, da se odločite tudi za vgradnjo sekundarne kritine. Še posebej na območjih, kjer so pogosta močna neurja in toča. Poleg zaščite pred vdorom vode pa sekundarna kritina skrbi tudi za normalen regulacijo vlage in termalno zaščito.

Kakšna kritina je primerna za položne strehe?

Med položne strehe štejemo načeloma tiste, ki imajo naklon od 5 do 30°. Za takšne strehe je optimalna pločevinasta strešna kritina v enem kosu. Primerna je tudi betonska kritina, če je vaš naklon strehe vsaj 20°. Če si želite kovinsko streho, se lahko brez skrbi odločite tudi za uporabo kovinske kritine, saj je le-ta primerna za strehe vseh naklonov. Enako velja za bitumensko kritino, ki je najbolj optimalna za strehe z naklonom od 11 do 90°.

Priporočamo branje: ARHITEKT CENA: KOLIKO STANE ARHITEKT (PGD, PZI, PID, IDP, PZR, INTERIER)?

Kakšna kritina je primerna za ravne strehe?

Pri izbiri kritine za ravne strehe je najbolj pomembno, da izberete takšno vrsto, ki bo zadrževala vodo in preprečevala, da bi prodrla globlje. Ponavadi se za ravne strehe uporabljajo kovinske ali pločevinaste kritine, še posebej takrat, ko ima streha minimalen naklon. Sicer so zelo pogoste strešne kritine za ravne strehe tudi bitumenske kritine.

Preberite še: Polikarbonatna kritina: prednosti in slabosti

moderna-streha-cena
Moderna streha.

Kakšne kvalitete mora imeti dobra strešna kritina?

Seveda vsak želi, da je na novo izdelana streha atraktivna in privlačna na pogled. Vendar morate misliti tudi na to, da je kvalitetna in odporna na vse vremenske razmere (dež, sneg, zmrzal, toča, vročina, veter). Predvsem pa dajte prednost tistim lastnostim, ki zadevajo vremenske in mehanske vplive v vaši okolici. Izbira strešne kritine pogosto pogojujejo tudi toplotno in zvočno izolacijo, s tem pa kasnejše stroške z ogrevanjem in hlajenjem ter prijetnost in udobje bivanja. Prepričajte se, da je material, ki ste si ga nagledali, težko vnetljiv.

Kako dolgo traja postopek prekrivanja strehe?

Polaganje strešne kritine običajno traja od nekaj dni do največ dva tedna. Kljub temu pa morate predviden čas vzeti z rezervo, saj je veliko odvisno od vremenskih razmer, na katere nimate vpliva. Idealne temperature za delo so med 15 in 22 stopinjami. Trajanje prekrivanja strehe je odvisno tudi od velikosti objekta, števila delavcev in izbrane vrste strešne kritine, saj je nekatere lažje montirati kot druge.

Kontaktirajte preverjene krovce za vašo streho (ponudbe / cene)

ocena bralcev
5 od 5

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno