Revija Nasvet strokovnjaka

Krovstvo + tesarstvo + kleparstvo = streha: Cena strehe, vrste, prednosti in slabosti kritin

Streha je ključen element vsake zgradbe, saj nudi zaščito pred vremenskimi vplivi in obenem daje objektu estetski videz. Ta članek vam bo pomagal razumeti osnove krovstva, tesarstva in kleparstva ter vas usmeril na preverjene mojstre za izdelavo in prenovo strehe. Spoznali boste različne vrste strešne kritine, kot so opečne, betonske, kovinske, vlaknocementne ter bitumenske kritine, skupaj z njihovimi prednostmi in slabostmi in seveda ceno strehe. Poleg tega bomo osvetlili pomen pravilne izbire kritine glede na podnebje, arhitekturni stil in vaš proračun. Razkrili vam bomo tudi, kako pravilna namestitev in vzdrževanje lahko bistveno podaljšata življenjsko dobo vaše strehe ter odgovorili na pogosta vprašanja o življenjski dobi kritin, času potrebnem za zamenjavo, možnostih za namestitev solarnih sistemov in stroških krovskih del, ki na koncu najbolj vplivajo na to, koliko stane nova streha.
Krovstvo + tesarstvo + kleparstvo = streha: Cena strehe, vrste, prednosti in slabosti kritin

Kazalo

ocena bralcev
5 od 5

Streha je ključen element vsake zgradbe, saj nudi zaščito pred vremenskimi vplivi in ​​obenem daje objektu estetski videz. V svetu krovstva obstaja širok spekter možnosti, ki se razlikujejo po materialih, oblikah in tehnikah. Ne glede na to, ali iščete informacije o strešni kritini ali pa načrtujete prenovo strehe in iščete preverjeno krovstvo, vam bo ta članek zagotovil vse potrebne informacije.

Spoznali boste različne vrste strešne kritine, kot so opečne, betonske, kovinske, vlaknocementne ter bitumenske kritine, skupaj z njihovimi prednostmi in slabostmi. Poleg tega bomo osvetlili pomen pravilne izbire kritine glede na podnebje, arhitekturni stil in vaš proračun. Razkrili vam bomo tudi, kako pravilna namestitev in vzdrževanje lahko bistveno podaljšata življenjsko dobo vaše strehe.

Pomagali vam bomo razumeti osnove krovstva, kleparstva in tesarstva ter vas usmerili na preverjene mojstre za izdelavo in prenovo strehe. Poleg tega bomo odgovorili na pogosto zastavljena vprašanja o življenjski dobi kritin, času potrebnem za zamenjavo, možnostih za namestitev solarnih sistemov in stroških krovskih del (cena strehe). Spodaj so vse potrebne informacije za premišljeno odločitev pri izbiri prave strehe za vaš dom.

CENE ZA KROVSTVO / KLEPARSTVO / TESARSTVO / CENIK

cena strehe

≈ 42-60 €/m2

Pridobite 7 ponudb za krovstvo
Vrsta del za streho Cena Kratek opis
Tesarska dela 36–45 €/m2 Izdelava strešne konstrukcije, na katero se namesti kritina. Les uravnava vlago in omogoča, da streha diha.
Krovstvo 42-60 €/m2 Svetovanje glede izbire strešne kritine in polaganje / izvedba.
Kleparstvo 800–1.800 €/kos Namestitev žlebov, snegolovov, vetrnih obrob ter obroba dimnika.
Električar 600-1500 €/kos Namestitev strelovoda, ki je primeren za vašo streho. Namestitev sončne elektrarne.

 

* Povprečne cene krovskih storitev so brez DDV. Cene za krovstvo smo izračunali na podlagi javnih cenikov ter preko 140 ponudb preverjenih krovcev na Omisli.si. Cenik za strehe ni fiksen in velja za vsa večja mesta: Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Koper, Novo mesto, Velenje in drugod po Sloveniji. Končna cena je najbolj odvisna od vrste kritine, tehnologije izvedbe strehe in dodatnih storitev. Za točno ceno pošljite povpraševanje preverjenim krovcem – zeleni gumb zgoraj.

4 koraki do nove strehe: Faze, izvajalci in cene

Gradite novo hišo in potrebujete nasvet za izdelavo strehe? Ali pa je vaša streha dotrajana in potrebuje prenovo? V tem vodiču bomo obravnavali štiri ključne faze izdelave strehe, vključno z različnimi mojstri oz. izvajalci, ki jih potrebujete, in okvirnimi cenami posameznih korakov.

1) Izdelava lesene konstrukcije (tesarska dela)

Ko se odločate za izgradnjo ali obnovo strehe, je pomembno začeti s pravilnimi temelji. Prvi korak je postavitev lesene konstrukcije, ki bo podlaga za kritino. Les kot material je izjemno učinkovit, saj je naraven, diha in uravnava vlago v vašem domu. Poleg tega je dovolj trden, da zagotavlja kakovostno podlago za streho.

Izbira vrste lesa je lahko prilagojena vašim osebnim željam in zahtevam za nadaljnjo gradnjo. Ključnega pomena je, da je lesena konstrukcija dobro zaščitena pred vremenskimi vplivi, kar ji omogoča dolgo življenjsko dobo. Redno vzdrževanje in pravočasna popravila lahko dodatno podaljšajo življenjsko dobo lesene konstrukcije, ki običajno traja med 20 in 50 leti, odvisno od vrste uporabljenega lesa in klimatskih pogojev.

Leseno konstrukcijo običajno izdelujejo tesarji (dejavnosti se reče tesarstvo), saj imajo ustrezno znanje in izkušnje za to natančno delo.

Cena za tesarska dela se giblje med 36 € – 45 €/m², kar je investicija, ki se dolgoročno izplača z vzdržljivostjo in kakovostjo vaše strehe.

> Več o tesarstvu si preberite tukaj

2) Izolacija strehe in polaganje kritine (krovstvo)

Toplotna izolacija strehe je ključnega pomena za ohranjanje toplote v vašem domu, saj preprečuje uhajanje toplote skozi streho. Poleg tega lahko ustrezno nameščena hidroizolacija zagotovi zaščito pred vodo in vlago, kar je še posebej pomembno v času močnih nalivov. Tako se vam ne bo treba bati, da bi vaša streha začela puščati.

Pri izbiri in namestitvi strešne kritine igrajo veliko vlogo krovci (dejavnosti se reče krovstvo), ki so usposobljeni za pokrivanje različnih vrst in oblik streh z različnimi materiali. Najpogosteje uporabljeni materiali za strešno kritino v Sloveniji vključujejo opečne in pločevinaste kritine, strešne ploščice, skodle in membrane. Izkušeni krovci vam lahko svetujejo, katera kritina je najbolj primerna za vašo streho, glede na njeno obliko, naklon in lokalno podnebje.

Cena za krovstvo se giblje med 42 € in 60 € na kvadratni meter, odvisno od zahtevnosti dela in uporabljenih materialov. Ta naložba v kakovostno streho se vam bo dolgoročno izplačala z večjo energetsko učinkovitostjo vašega doma in manjšimi stroški za vzdrževanje.

3) Izdelava in montaža žlebov in obrob (kleparstvo)

Za odtekanje vode iz strehe skrbijo žlebovi, ki morajo biti kvalitetno izdelani, pravilno nameščeni in dovolj veliki. Pri tem so v glavni vlogi kleparji (dejavnosti se reče kleparstvo). Izkušeni kleparji bodo montirali žlebove, strešne in vetrne obrobe, snegolove ter obrobe dimnika. Poleg funkcionalnosti bodo poskrbeli tudi za izbiro barve žlebov, ki se ujemajo z vašo streho in fasado.

Kleparska dela vključujejo tudi namestitev vseh dodatkov, ki zagotavljajo popolno delovanje strešnega sistema, vključno z zračniki in varovalnimi mrežicami.

Cena za kleparska dela se giblje med 800 € in 1.800 € na kos, odvisno od kompleksnosti del in uporabljenih materialov.

Pridobite 7 ponudb za streho

4) Strelovod / ozemljitev hiše (električar)

Strelovod ščiti vaš objekt pred strelo, tako da jo po najhitrejši poti odvede v tla. Električar bo poskrbel za pravilno namestitev strelovoda, ki je lahko okrogle ali pravokotne oblike. Poznamo pet različnih vrst strelovoda: palice, žično mrežo, ionizacijske naprave, mrežaste prevodnike ali naravne komponente.

V Sloveniji ni potrebna gradbena dovoljenja za namestitev strelovoda, razen če spreminjate višino ali obliko strehe.

Cena za strelovodne inštalacije se giblje med 600 € in 1.500 € na kos, odvisno od tipa in zahtevnosti instalacije.

Pridobite 7 ponudb za izdelavo strelovoda
polaganje-stresne-kritine
Prepustite polaganje strešne kritine izkušenim mojstrom.

Strešna kritina: Prednosti, slabosti in cene

Če razmišljate o prenovi strehe ali gradnji novega objekta, je izbira prave kritine ključna. Na voljo so vam različne možnosti, od betonskih in opečnatih kritin do bolj modernih alternativ, kot so kritine iz umetnih mas ali vlaknocementne kritine. Vsaka ima svoje prednosti, ki jih je treba upoštevati glede na vaše potrebe in okolje, v katerem se nahaja vaš dom. Betonske kritine so trdne, odporne na zunanje vplive in relativno poceni, medtem ko so opečne kritine tradicionalna izbira, ki ponuja dolgo življenjsko dobo in visoko požarno zaščito. Vlaknocementna kritina je okolju prijazna možnost, ki omogoča prepuščanje vlage, kritine iz umetnih mas pa so fleksibilne in trpežne. Za tiste, ki si želijo nekaj drugačnega, so na voljo tudi bitumenske, pločevinaste, slamnate, lesene in steklene strehe. Vsaka ima svoje specifične lastnosti in ceno, zato je najbolje, da se posvetujete s strokovnjakom, preden se odločite.

Vrsta strešne kritine Prednosti kritine Slabosti kritine Ta strešna kritina je primerna za
Betonske kritine Trdne, odporne na zunanje vplive, relativno poceni Težje kot nekatere druge možnosti, lahko potrebujejo več vzdrževanja Domove v različnih podnebnih razmerah
Opečne kritine Dolga življenjska doba, visoka požarna zaščita Težje, lahko so dražje od drugih možnosti Tradicionalne domove, ki zahtevajo klasičen videz
Vlaknocementna kritina Okolju prijazna, omogoča prepuščanje vlage Manj trpežna kot nekatere druge možnosti Domove v vlažnih podnebnih razmerah
Kritine iz umetnih mas Fleksibilne, trpežne Lahko so manj estetsko prijetne kot druge možnosti Moderna stanovanja, industrijske zgradbe
Bitumenske kritine Lahke, enostavne za namestitev Manj dolgožive kot nekatere druge možnosti Pomožne stavbe, kot so garaže ali delavnice
Pločevinaste kritine Trpežne, lahko so lahke Lahko so glasne v dežju, potrebujejo redno vzdrževanje Kmetijske zgradbe, industrijske zgradbe
Slamnate strehe Tradicionalni videz, obnovljivi viri Potrebujejo veliko vzdrževanja, niso primerne za vsa podnebja Tradicionalne domove, kotičke za piknik
Lesene strehe Estetsko privlačne, dolgožive Potrebujejo redno vzdrževanje, lahko so dražje Domove, ki zahtevajo naraven videz
Steklene strehe Omogočajo veliko naravne svetlobe, modern videz Lahko so drage, potrebujejo redno čiščenje Moderna stanovanja, rastlinjake

Strešna kritina: prednosti, slabosti in cene

Izbira prave strešne kritine je ključna pri prenovi strehe ali gradnji novega objekta. Vsaka vrsta kritine ima svoje edinstvene lastnosti, ki so pomembne glede na okolje, arhitekturni slog, ter vaš proračun. Tukaj so podrobni opisi glavnih vrst strešnih kritin, ki vam bodo pomagali pri odločitvi.

Betonska kritina

Betonske kritine so idealna izbira za tiste, ki iščejo kakovosten, trden in dolgotrajen material. Beton je izjemno odporen na UV žarke, točo in mraz, kar omogoča dolgotrajno zaščito vaše strehe pred vremenskimi vplivi. Poleg tega beton vpije zelo malo vode, zato je tudi zelo odporen na zmrzal, kar preprečuje poškodbe v hladnejših mesecih.

Na voljo so različne barve in oblike betonskih strešnikov, ki se prilagajajo estetiki vaše hiše. Betonska kritina nudi povišano vetrno zaščito, boljšo zvočno izolativnost in je negorljiva, kar prispeva k večji varnosti vašega doma. Zaradi svoje teže zahteva večjo nosilnost ostrešja in podkonstrukcije, vendar ta dodatna stabilnost prinaša številne prednosti.

Ali ste vedeli, da… betonske strešnike izdelujejo iz mešanice cementa, peska in vode? Zaradi te sestave so betonski strešniki zelo trpežni in trajni. Optimalni naklon strehe za betonsko kritino je med 20 in 45 stopinj, medtem ko najmanjši dopustni naklon znaša 17 stopinj, največji pa 67 stopinj, kar omogoča prilagodljivost pri različnih arhitekturnih zasnovah.

Cena betonske kritine se giblje med 8 €/m² in 20 €/m², kar jo naredi dostopno opcijo za številne lastnike domov. Na slovenskem trgu so priznani proizvajalci betonske kritine Bramac, Strešniki Golob, Jezeršek, Novak, Polak in Urbič.

Kvalitetna namestitev in redno vzdrževanje sta ključna za dolgo življenjsko dobo betonske kritine, zato je priporočljivo izbrati izkušenega izvajalca, ki bo zagotovil optimalno funkcionalnost in estetiko vaše strehe.

betonska-stresna-kritina
Betonska kritina je trden material z dolgo življenjsko dobo in nudi dobro strehe pred točo in drugimi vremenskimi vplivi.

Prednosti:

 • Trdne in odporne na zunanje vplive
 • Odlična zaščita pred točo in mrazom
 • Dolga življenjska doba
 • Dostopna cena

Slabosti:

 • Težje od nekaterih drugih možnosti, kar lahko zahteva močnejšo strešno konstrukcijo
 • Potrebujejo več vzdrževanja

Primernost:

 • Domove v različnih podnebnih razmerah

Cena: 8 – 20 €/m²

Opečna kritina

V Sloveniji je opečna kritina najpogostejša izbira zaradi svoje trajnosti in okolju prijaznosti. Opečna kritina je izdelana iz pečene gline, naravnega in trajnostnega materiala, ki zagotavlja dolgotrajno zaščito pred vremenskimi vplivi. Znanih je več vrst opečnih strešnikov, med katerimi so najbolj priljubljeni bobrovec, zarezniki in korec. Vsak od njih je primeren za določene naklone streh in specifične podnebne razmere.

Bobrovec

Bobrovec je najbolj razširjena opečna kritina v Sloveniji, primerna za strehe z naklonom od 35 do 40 stopinj. Uporablja se lahko tudi pri strehah z višjim naklonom do 60 stopinj, če so strešniki v drugi vrsti položeni čez tiste v prvi (metoda dvojnega prekrivanja). Zaradi svoje univerzalnosti in estetske privlačnosti je bobrovec pogosto prva izbira pri prenovi ali gradnji novih objektov.

Zarezniki

Zarezniki so težji strešniki, kar je potrebno upoštevati pri načrtovanju strešne konstrukcije. Njihov najmanjši dopustni naklon je 25 stopinj. Kot rezultat svoje teže, nudijo dodatno odpornost na močan veter in burje, kar jih naredi primerno izbiro za območja z močnejšimi vetrovnimi razmerami.

Korec

Korec je najpogostejši strešnik na Primorskem, primeren za strehe z naklonom od 25 do 30 stopinj. Zaradi svoje teže kljubuje vetru in burji ter se dobro odziva na mraz in vročino, kar je še posebej pomembno za podnebne pogoje na Primorskem. Njegova robustnost in odpornost na temperaturne spremembe omogočata dolgo življenjsko dobo brez večjih potreb po vzdrževanju.

vrsta-opecne-kritine
3 vrste opečne kritine: levo bobrovec, na sredini zarezniki in desno korec. Oblike se ločijo že na daleč.

Opečna kritina je izjemno odporna na UV žarke, kisline, mraz in druge vremenske vplive. Poleg tega je negorljiva, kar zagotavlja dodatno varnost za domove v primeru požara. Ena izmed ključnih prednosti opečne kritine je tudi možnost zamenjave posameznih strešnikov v primeru poškodb, kar olajša vzdrževanje in podaljšuje življenjsko dobo strehe.

Ali ste vedeli, da… opečni strešniki zaradi svoje naravne sestave omogočajo “dihanje” strehe? Ta lastnost pripomore k boljšemu uravnavanju vlage in temperature v notranjosti objekta, kar bistveno poveča bivalno udobje. Prav tako opečna kritina nudi dobro toplotno izolacijo, kar pripomore k energetski učinkovitosti stavbe.

Cena opečne kritine se giblje med 9 €/m² in 25 €/m², odvisno od kakovosti strešnikov in modela kritine. Priznani proizvajalci opečne kritine v Sloveniji so Bogener, Creaton, Erlus, Goriške opekarne, Jungmeier, Tondach. Kvaliteta namestitve in redno vzdrževanje sta ključna za dolgoročno obstojnost opečne kritine, zato je pomembno, da se o izbiri in namestitvi posvetujete s strokovnjakom.

Opečna kritina je torej ne samo funkcionalna in trajna, temveč tudi estetsko privlačna izbira, ki prispeva k lepoti in vrednosti vašega doma.

Prednosti:

 • Dolga življenjska doba
 • Visoka požarna zaščita
 • Okolju prijazne

Slabosti:

 • Težje, kar lahko zahteva močnejšo strešno konstrukcijo
 • Lahko so dražje od drugih možnosti

Primernost:

 • Tradicionalni domovi, ki zahtevajo klasičen videz

Cena: 9 – 25 €/m²

Vlakocementna kritina

Vlakocementna kritina je izdelana iz cementa, vode, polnil ter armirnih polivinil alkoholnih in procesnih celuloznih vlaken, kar ji daje izjemno trdnost in paroprepustnost. Ta material omogoča, da streha diha, kar zmanjšuje tveganje za nabiranje vlage in s tem povezane težave, kot so plesen in gniloba. Je odlična izbira za strehe z manjšim naklonom, saj se lahko uporablja že od naklona 7 stopinj dalje, kar jo naredi zelo prilagodljivo za različne arhitekturne zasnove.

Ali ste vedeli, da vlakocementne plošče niso le trdne in varne, ampak tudi okolju prijazne? Ne vsebujejo zdravju škodljivih snovi, kot je azbest, ki je bil v preteklosti pogost dodatek v gradbenih materialih, a je od leta 1996 prepovedan zaradi škodljivih vplivov na zdravje. Vlakocementna kritina je ognjevarna, odporna proti zmrzali in koroziji, kar pomeni, da je primerna za območja s težkimi klimatskimi pogoji ali povečanim tveganjem za požar.

Poleg tega, vlakocementna kritina ni le funkcionalna, ampak tudi estetsko prilagodljiva. Na voljo je v različnih barvah in oblikah, kar omogoča, da se lepo vključi v različne arhitekturne stile, od klasičnih do modernih. Ravne plošče se lahko polagajo z enojnim ali dvojnim pokrivanjem, kjer prvi način predstavlja bolj racionalen pristop, drugi pa zagotavlja večjo zanesljivost. Njena vsestranskost omogoča uporabo na stanovanjskih, komercialnih, kmetijskih in industrijskih zgradbah. To je odlična izbira za graditelje in lastnike, ki iščejo trajnostne in varne rešitve za svoje strehe.

Prednosti:

 • Okolju prijazna
 • Omogoča prepuščanje vlage
 • Lahka in varna

Slabosti:

 • Manj trpežna kot nekatere druge možnosti

Primernost:

 • Domove v vlažnih podnebnih razmerah

Cena: 8 – 12 €/m²

Kritina iz umetnih mas

Kritine iz umetnih mas so izdelane iz kombinacije naravnih in umetnih materialov, kar jim daje izjemno obstojnost in vzdržljivost. Pogosto se uporabljajo za prekrivanje pomožnih stavb, kot so garaže in delavnice, saj so te kritine zelo odporne na različne vremenske vplive in mehanske poškodbe.

Ali ste vedeli, da kritine iz umetnih mas ponujajo odlično zaščito pred UV-žarki? To preprečuje bledenje barv in poslabšanje materiala, kar pomeni, da bodo vaši objekti izgledali kot novi še vrsto let. Poleg tega so te kritine lahke in enostavne za montažo, kar zmanjša stroške dela in čas potrebne za postavitev. So tudi odporne proti kemikalijam in drugim agresivnim snovem, zato jih pogosto uporabljajo v industrijskih območjih in na kmetijah.

Kritine iz umetnih mas so inovativna rešitev za trajnostno in dolgotrajno pokritje stavb, ki zahteva minimalno vzdrževanje in zagotavlja visoko raven zaščite skozi vso življenjsko dobo.

Prednosti:

 • Fleksibilne in trpežne
 • Lahke in enostavne za namestitev

Slabosti:

 • Manj estetsko privlačne

Primernost:

 • Moderna stanovanja, industrijske zgradbe

Cena: 7 – 12 €/m²

Bitumenska kritina

Bitumenske kritine so lahke in enostavne za nameščanje, kar jih naredi idealne za pomožne objekte, kot so garaže, vrtne lope in delavnice. So cenovno dostopne, saj se njihove cene gibljejo med 7 in 12 EUR na kvadratni meter, odvisno od kakovosti, znamke in specifičnih lastnosti izdelka. Čeprav so manj trajne v primerjavi z nekaterimi drugimi materiali, njihova enostavnost montaže in transporta ter zmanjšana obremenitev na strešno konstrukcijo predstavljajo pomembne prednosti.

Ali ste vedeli, da bitumenske kritine zaradi svoje fleksibilnosti omogočajo enostavno namestitev na različne strešne oblike, vključno s kompleksnimi ali ukrivljenimi površinami? To jih naredi posebno primerno za objekte z zahtevnimi strešnimi oblikami, kot so strehe z velikim številom prebojev ali strehe z nizkim naklonom. Visokokakovostni bitumenski strešniki so zasnovani za odpornost proti dežju, snegu, vetru in UV žarkom, kar zagotavlja dolgotrajno zaščito.

Poleg tega bitumenska kritina, kot je “tegola”, združuje estetsko privlačnost s funkcionalnostjo, kar omogoča izvedbo vizualno zanimivih in trajno zaščitenih strešnih rešitev. Njena uporaba omogoča gradnjo in obnovo z minimalnim vplivom na obstoječo konstrukcijo, hkrati pa zagotavlja dolgotrajno odpornost in zaščito pred vremenskimi vplivi. Zaradi svoje sposobnosti prilagajanja različnim površinam brez kompromisa pri zaščiti, je bitumenska kritina idealna izbira za stanovanjske hiše in dodatke k obstoječim stavbam, kjer tradicionalne kritine morda ne bi bile praktične ali ekonomične.

tegola-stresna-kritina
Bitumenska kritina je dobra izbira, če želite hitro in enostavno izvedbo strehe.

Bitumenske kritine so tudi zelo priljubljene zaradi svoje zvočne izolacije, ki lahko pripomore k zmanjšanju hrupa zaradi dežja ali toče, kar je dodatna korist za bivalne prostore. Tako ta vrsta kritine ni le praktična in estetsko privlačna, ampak tudi prispeva k bolj udobnemu in tihemu bivalnemu okolju.

Prednosti:

 • Lahke in enostavne za namestitev
 • Cenovno ugodne

Slabosti:

 • Manj dolgožive kot nekatere druge možnosti

Primernost:

 • Pomožne stavbe, kot so garaže ali delavnice

Cena: 7 – 12 €/m²

Pločevinasta kritina

Pločevinaste kritine so izjemno trpežne in primerne za vse vrste streh, od ravnih do zelo strmih. Ena od glavnih prednosti pločevinastih kritin je njihova odpornost na vremenske vplive, kot so dež, sneg, nizke temperature in UV žarki, kar zagotavlja dolgotrajno zaščito in ohranjanje estetike strehe. Zaradi njihove lahkosti je obremenitev na konstrukcijo stavbe minimalna, kar omogoča enostavno namestitev tudi na starejše objekte ali tiste z manj robustnimi konstrukcijami.

Priporočljivo je namestiti prezračevalni kanal zaradi kondenza, ki se lahko nabira pod kritino. Prezračevanje pomaga pri odvajanju odvečne vlage, s čimer se preprečuje nastanek plesni, alg in drugih vodnih poškodb. To še posebej velja za kovinske strehe, saj te ne vpijajo vlage, kar zmanjša tveganje za korozijo in podaljša življenjsko dobo strehe. Kovinske kritine so primerne tudi za območja, ki so nagnjena k močnim vetrovom, obilnemu sneženju ali hudim nevihtam, saj zagotavljajo izjemno odpornost in varnost.

Ali ste vedeli, da kovinske strehe zahtevajo minimalno vzdrževanje? Občasno čiščenje za odstranjevanje listja in drugih ostankov je običajno vse, kar je potrebno za ohranjanje njihove funkcionalnosti in videza. Poleg tega so kovinske strehe zelo vsestranske in se lahko uporabljajo na strehah z različnimi nakloni, od skoraj ravnih do zelo strmih. So primerne za različne arhitekturne stile, od tradicionalnih do modernih, kar omogoča široko uporabo v različnih vrstah objektov, od stanovanjskih hiš do industrijskih zgradb.

Kovinske strehe so lahko izdelane iz različnih materialov, kot so bakrena, pocinkana, jeklena ali aluminijasta pločevina, kar omogoča prilagoditev glede na specifične potrebe in preference uporabnika. Vsak material ima svoje prednosti – na primer, bakrena streha je izjemno trpežna in zagotavlja edinstven estetski videz, medtem ko je aluminijasta streha lažja in odporna proti koroziji.

Poleg tega imajo kovinske strehe še eno zanimivo značilnost: so energetsko učinkovite. Kovinske strehe lahko prispevajo k zmanjšanju toplotnih izgub pozimi in pregrevanja poleti, kar pomeni nižje stroške ogrevanja in hlajenja vašega doma. Nekatere kovinske strehe so zasnovane tudi tako, da omogočajo montažo sončnih panelov, kar lahko dodatno poveča energetsko učinkovitost vaše stavbe.

Za dolgo življenjsko dobo in optimalno delovanje kovinskih streh je kakovostna namestitev ključnega pomena. Priporočljivo je, da namestitev opravijo usposobljeni strokovnjaki, ki poznajo posebnosti materiala in lahko zagotovijo pravilno namestitev vseh potrebnih komponent, vključno s prezračevalnimi kanali.

Prednosti:

 • Trpežne in odporne na vremenske vplive
 • Lahke

Slabosti:

 • Glasne v dežju
 • Potrebujejo redno vzdrževanje

Primernost:

 • Kmetijske zgradbe, industrijske zgradbe

Cena: 10 – 20 €/m²

Slamnate kritine

Slamnate strehe so ekološka in estetsko privlačna izbira, ki se pogosto uporablja za tradicionalne stavbe, kot so kmečke hiše, vikendi in piknik prostori. Slamnata kritina je izdelana iz naravnih materialov, kot je pšenična slama ali trstičje, in je popolnoma biorazgradljiva, kar jo naredi izjemno prijazno do okolja. Njena uporaba ohranja kulturno dediščino, saj je ta vrsta kritine značilna za tradicionalno arhitekturo mnogih regij po svetu.

Ali ste vedeli, da so slamnate strehe odlični izolatorji? Zaradi svoje strukture omogočajo zadrževanje toplote pozimi in ohranjanje hladnejšega notranjega prostora poleti, kar prispeva k energetski učinkovitosti stavbe. To pomeni, da lahko stanovalci zmanjšajo stroške ogrevanja in hlajenja, s čimer pripomorejo k trajnostnemu bivanju.

Kljub številnim prednostim ima slamnata kritina tudi svoje izzive. Ena od glavnih skrbi je njena občutljivost na ogenj. Vendar pa sodobne slamnate strehe pogosto vključujejo različne obdelave in zaščitne premaze, ki povečajo njihovo odpornost proti ognju. Druga skrb je življenjska doba, saj slamnate strehe potrebujejo redno vzdrževanje in občasno obnovo, vendar lahko ob pravilni negi trajajo več desetletij.

Poleg tega slamnate strehe zagotavljajo dobro zvočno izolacijo, saj materiali učinkovito absorbirajo zvok dežja, vetra in drugih zunanjih vplivov, kar prispeva k mirnemu in udobnemu bivalnemu okolju.

 

izvedba-slamnate-strehe
Slamnata streha zagotovi edinstveno streho hiše.

Namestitev slamnate kritine zahteva strokovno znanje in usposobljenost, saj mora biti nameščena pravilno, da zagotavlja optimalno zaščito pred vremenskimi vplivi. Kvalitetno nameščena slamnata streha ne le da izboljšuje estetski videz stavbe, ampak tudi podaljšuje njeno življenjsko dobo.

Na koncu je pomembno poudariti, da slamnate strehe dodajajo edinstven čar in pristnost katerikoli stavbi, zaradi česar so priljubljena izbira tako za ohranjanje kulturne dediščine kot za ustvarjanje pristne in sproščene atmosfere v modernem arhitekturnem kontekstu.

Prednosti:

 • Tradicionalni videz
 • Obnovljivi viri

Slabosti:

 • Potrebujejo veliko vzdrževanja
 • Niso primerne za vsa podnebja

Primernost:

 • Tradicionalne domove, kotičke za piknik

Cena: Variabilna

Lesene kritine

Lesene kritine nudijo naravno lepoto in toplino, kar jim omogoča edinstveno estetsko privlačnost, ki dodaja čar vsakemu objektu. Te kritine so še posebej značilne za alpski svet in tradicionalno arhitekturo, saj odlično kljubujejo ostrim vremenskim pogojem, kot so sneg, led in toča. Lesene skodle so relativno lahke in okolju prijazne, saj jih je mogoče v celoti reciklirati, kar pripomore k trajnostnemu bivanju.

Ali ste vedeli, da lesene kritine delujejo kot učinkoviti odvajalniki vode? Cepljena vlakna skodel omogočajo, da voda odteka po žlebičkih strešnikov, kar zagotavlja odlično odvajanje vode in hitrejše taljenje snega na strehah z večjimi nakloni. Lesene skodle so primerne za naklone med 45 in 60 stopinj, minimalni naklon pa mora biti 20 stopinj, kar jim daje široko uporabnost pri različnih arhitekturnih zasnovah.

Poleg svoje funkcionalnosti lesene kritine ohranjajo kulturno dediščino in prispevajo k trajnostnemu bivanju. Skodle se najpogosteje izdelujejo iz lokalnih iglavcev, kot so macesen, smreka in jelka. Smola, ki jo iglavci vsebujejo, deluje kot naravna zaščita lesa in skodlam daje dodatno odpornost proti vremenskim vplivom. Ta naravna zaščita je ključna za dolgo življenjsko dobo lesenih kritin, vendar je redno vzdrževanje še vedno nujno.

Vzdrževanje lesenih kritin vključuje redni nadzor in občasno obnavljanje premazov za zaščito pred vlago in škodljivci. Pomembno je preverjati stanje skodel, da se pravočasno odkrijejo morebitne poškodbe ali znaki obrabe. Pravilno vzdrževane lesene kritine lahko trajajo več desetletij in ohranijo svojo estetsko privlačnost in funkcionalnost.

Poleg tega so lesene kritine tudi zelo izolativne, tako termično kot zvočno. To pomeni, da pomagajo ohranjati notranjo temperaturo stavbe in zmanjšujejo hrup iz zunanjega okolja, kar prispeva k udobnejšemu bivalnemu prostoru.

Vse te lastnosti naredijo lesene kritine idealne za različne klimatske pogoje in arhitekturne stile, od tradicionalnih do modernih. So trajnostna izbira, ki ne le ohranja kulturno dediščino, ampak tudi prispeva k bolj trajnostnemu načinu življenja.

Prednosti:

 • Estetsko privlačne
 • Dolgožive

Slabosti:

 • Potrebujejo redno vzdrževanje
 • Lahko so dražje

Primernost:

 • Domove, ki zahtevajo naraven videz

Cena: Variabilna

Steklene kritine

Steklene kritine so idealne za moderne domove in rastlinjake, saj nudijo veliko naravne svetlobe in estetski videz. Njihova uporaba je še posebej priljubljena pri arhitekturnih zasnovah, ki stremijo k odprtim in svetlim prostorom, kar ustvarja občutek prostornosti in povezanosti z naravo. Steklene kritine omogočajo panoramski pogled na okolico, kar je še posebej cenjeno v urbanih območjih, kjer je vrednost naravne svetlobe in razgledov visoka.

Ali ste vedeli, da steklene kritine lahko vključujejo UV zaščito, ki preprečuje škodljive učinke sončnih žarkov na notranje prostore in pohištvo? To ne le ščiti notranjo opremo pred bledenjem in poškodbami, ampak tudi povečuje udobje bivanja, saj zmanjša količino škodljivega UV sevanja, ki vstopa v vaš dom.

Poleg tega so steklene kritine lahko opremljene s samočistilnimi premazi, ki zmanjšujejo potrebo po vzdrževanju in čiščenju. Ta inovativna tehnologija omogoča, da dež enostavno spere umazanijo in ostanke, kar zagotavlja, da kritine ves čas izgledajo čiste in urejene.

Steklene kritine so izdelane iz kaljenega ali laminiranega stekla, kar zagotavlja dodatno varnost in odpornost proti udarcem. To pomeni, da so te kritine zelo trpežne in primerne za različne vremenske pogoje, vključno z močnim vetrom, dežjem, snegom in točo. Zaradi svoje trpežnosti in varnosti so primerne tudi za zimske vrtove, kjer omogočajo rast rastlin skozi vse leto.

Steklene kritine omogočajo pasivne sončne pribitke, kar pomeni, da lahko pozimi pomagajo pri ogrevanju notranjih prostorov. Ta lastnost prispeva k energetski učinkovitosti objekta, saj zmanjšuje potrebo po umetnem ogrevanju in razsvetljavi. Nekatere steklene kritine so zasnovane tako, da vključujejo integrirane senčilne sisteme, ki omogočajo nadzor nad količino svetlobe in toplote, ki vstopa v prostor. Tako lahko uporabniki prilagajajo pogoje v notranjosti glede na svoje potrebe in želje.

steklena-streha-terasa-balkon
S stekleno streho so običajno pokrite terase, balkoni, nadstreški in vhodi. Zagotovite si maksimalno količino svetlobe.

Steklene kritine so primerne za različne arhitekturne sloge, od minimalističnih do luksuznih zasnov. Združujejo se lahko z drugimi materiali, kot so kovina ali les, za dosego edinstvenega estetskega učinka. Ta kombinacija omogoča ustvarjanje sodobnih in inovativnih arhitekturnih rešitev, ki izstopajo s svojo lepoto in funkcionalnostjo.

Poleg estetike in funkcionalnosti so steklene kritine tudi trajnostna izbira, saj so izdelane iz recikliranih materialov in so popolnoma reciklabilne na koncu svoje življenjske dobe. To pomeni, da njihova uporaba prispeva k zmanjševanju okoljskega odtisa in podpira trajnostne gradbene prakse.

Za optimalno delovanje in dolgo življenjsko dobo je pomembno, da so steklene kritine pravilno nameščene in vzdrževane. Priporočljivo je, da namestitev opravijo usposobljeni strokovnjaki, ki poznajo vse potrebne postopke in lahko zagotovijo, da bo vaša streha varna, estetska in funkcionalna skozi leta.

Prednosti:

 • Omogočajo veliko naravne svetlobe
 • Modern videz

Slabosti:

 • Drage
 • Potrebujejo redno čiščenje

Primernost:

 • Moderna stanovanja, rastlinjaki, nadstreški

Cena: Variabilna

Vrsta kritineCena streheKratek opis
Betonske kritineOd 7 € – 20 €/m2Kvalitetna zaščita pred mrazom, točo. Trden material, dolgoobstojen. dolga življenjska doba
Opečna kritinaOd 9 €– 25 €/m2Okolju prijazna kritina, ločimo 3 vrste. Široka paleta izbire barv. Dobra požarna zaščita
Vlaknocementna kritinaOd 6 € – 15 €/m2Enostavna namestitev, dobra zaščita pred vremenskimi vplivi. Trdnost in dolga življenjska doba
Kritina iz umetnih masOd 5 € - 20 €/m2Trden material, enostavna namestitev. Plošče so lahko upogljive in se težko pretrgajo oziroma poškodujejo
Bitumenska kritinaOd 14 € – 17 €/m2Možen nakup različnih dimenzij in oblik. Cenovna ugodnost. Ne prepušča vode, trdnost
Pločevinaste kritineOd 8 € - 15 €/m2Plošče namestljive v enem ali več kosih. Široka paleta barv in oblike. Dolgoobstojnost, nezahtevno vzdrževanje
Slamnata strehaOd 25 € – 35 €/m2 Naraven material, težja namestitev (mora biti pravilna). Potrebno redno vzdrževanje
Lesena strehaOd 60 € – 80 €/m2Trpežen naravni material, ki dobro kljubuje vremenskim vplivom. Namestitev ni zahtevna
Steklena strehaOd 150 € - 200 €/m2Kaljeno ali lepljeno varnostno steklo. Primerna za kritino na manjših pomožnih objektih
Pridobite 7 ponudb za streho

Streha: Vrste, prednosti, slabosti in cene

V temu delu se bomo podrobno seznanili z različnimi vrstami streh, ki so v uporabi v sodobni arhitekturi. Spoznali bomo ravne strehe, ki so pogosto videne na modernih objektih in zahtevajo posebno pozornost pri izolaciji in odvodnjavanju. Predstavili bomo zelene strehe, ki omogočajo ustvarjanje naravnega kotička na vrhu stavbe, a hkrati zahtevajo redno vzdrževanje. Omenili bomo položne in strme strehe ter poudarili pomembnost izbire prave kritine. Razpravljali bomo tudi o enokapnih, dvokapnih, štirikapnih in šotorastih strehah, vsaka s svojimi posebnostmi in prednostmi. Na koncu bomo obravnavali še mansardne in križne strehe, ki vsaka na svoj način optimizirata prostor in odvodnjavanje.

Spodaj boste našli vse potrebne informacije, ki vam bodo pomagale pri izbiri prave strehe za vaš objekt.

Vrsta Prednosti Slabosti Streha je primerna za …
Ravne strehe Enostavna konstrukcija, primerna za moderno arhitekturo Zahteva dobro izolacijo in odvodnjavanje Poslovne stavbe, moderni domovi
Zelene strehe Prispeva k naravni življenjski okolici, izboljšuje izolacijo Zahteva redno vzdrževanje Urbani domovi, ekološke stavbe
Položne strehe Enostavno odvodnjavanje, več prostora za shranjevanje Večja potreba po materialu Tradicionalne domove, kmetijske stavbe
Strme strehe Odlično odvajanje vode in snega, več podstrešnega prostora Dražja in zahtevnejša izgradnja Gorsk in snežni regiji, tradicionalne domove
Enokapne strehe Enostavna konstrukcija, manj materialov potrebnih Omejena možnost oblikovanja Manjše domove, garaže
Dvokapne strehe Klasična estetika, dobra izolacija in odvodnjavanje Večja poraba materiala Večje domove, zgodovinske stavbe
Štirikapne strehe Večina prostora, izboljšana izolacija in odvodnjavanje Dražja izgradnja, zahtevnejša vzdrževanja Večje domove, luksuzne stavbe
Šotoraste strehe Več podstrešnega prostora, dobro odvodnjavanje Dražja izgradnja Vile, zgodovinske stavbe
Mansardne strehe Optimizacija podstrešnega prostora, izboljšana izolacija Zahtevnejša izgradnja in vzdrževanje Večje domove, vikende
Križne strehe Optimalno odvodnjavanje, več podstrešnega prostora Zahtevnejša izgradnja Verske stavbe, večje domove

Ravne strehe

Na objektih sodobne arhitekture pogosto zasledimo ravno streho. Zanjo je značilen naklon do 5°. Za izvedbo je pomembna dobra toplotna in hidroizolacija. Ravno streho lahko namestite na stanovanjsko ali poslovno stavbo, prizidek, garažo ali drug objekt. Izvajalca premišljeno izberite, saj je izdelava ravne strehe zahtevnejša. Pomembna je namreč namestitev dobrega sistema za odtekanje vode in sanacijo snega. Za kritino ravne strehe se najpogosteje uporabljajo betonske, siporex plošče, ter jeklene, bitumenske ali kovinske konstrukcije.

ravna-streha
Ravna je streha, ki nima skoraj nič oziroma ima zelo malo naklona. Danes jo pogosto zasledimo, predvsem na garažah in prizidkih.

Zelena streha

Ustvarite si naraven kotiček, kamor boste pobegnili pred stresnimi obveznostmi. Zakaj ta prostor ne bi bila streha? Omogoča vam pohodno izvedbo strehe, ki je ozelenjena. Lahko se lotite estetike in streho opremite s prodnatimi površinami ali nasadi različnih rastlin. Ali pa se odločite za najenostavnejšo izbiro in ravno površino posadite s travo. Pozorni bodite le na težo tovrstne ravne strehe – nosilnost objekta. Poleg tega pa se zavedajte, da zelena streha potrebuje redno vzdrževanje.

zelena-streha
Zakaj si ne bi omislili edinstvene strehe? Odločite se za zeleno streho in jo posadite s priljubljenim zelenjem. Ustvarite si svoj najljubši prostor.

Položne strehe

Ko se odločite za izbiro položne strehe, dobro premislite tudi o izbiri kritine. Med položne strehe običajno štejemo tiste, ki imajo naklon od 5 – 25°. Najprimernejša je pločevinasta kritina, ki jo na streho namestite v enem kosu. Odvisno od naklona položne strehe je tudi, kako bo krovstvo poskrbelo za izbiro kritine. Za manjše naklone je primerna tudi opečnata kritina. Večji naklon strehe pa lahko krijete z betonskimi strešniki ali vlaknocementnimi ploščami.

Strme strehe

Med strme strehe uvrščamo tiste z nagibom od 25 – 40°, lahko tudi več. Kritina strme strehe je lahko pločevinasta, opečna, betonska, vlaknocementna, … izbire je veliko. Strma streha že sama po sebi ima dovolj naklona, da se voda in sneg sama odtekata in se ne zadržujeta dolgo na kritini. To pomeni, da je pomembno zgolj, da je kritina kvalitetna in ustrezno ščiti pred vremenskimi vplivi. Objekte s strmimi strehami največkrat zasledimo v alpskem svetu, kjer so lahko pokrite tudi z lesenimi skodlami.

Vrsta strehePriporočena kritinaOpis
Ravna strehaBeton, siporex plošče, jeklena, bitumenska ali kovinskaStreha z naklonom do 5°. Običajno jo zasledimo na pomožnih objektih
Zelena strehaBeton, pločevina, posaditev s travo in drugimi rastlinamiBodite pozorni na nosilnost objekta. Potrebno redno vzdrževanje
Položna strehaOpečnata, betonska, vlaknocementne ploščeStreha z naklonom od 5 – 25°. Pogosta na primorskih območjih
Strma strehaOpečnata, vlaknocementne plošče, betonska, pločevinasta, lesenaNaklon strehe od 25 – 40°, lahko tudi več. Široka izbira strešne kritine. Običajno v alpskem svetu

Glede na število strešin ločimo:

Ravna streha

Tip strehe z minimalnim naklonom in brez strešine. Njena izvedba je lahko pohodna ali nepohodna. Ključna je uporaba kvalitetne strešne kritine, ki omogoči odtekanje vode. Najpogosteje so ravne strehe krite s pločevino. Sicer pa strešna kritina obsega več sestavnih elementov.

Enokapne strehe

To so strehe z eno strešino. Običajno jih zasledimo na modernih objektih s sončno lego. Tako namreč izkoristimo sončno stran, ki je primerna tudi za namestitev sončnih celic. Omogoča vam prihranek energije. Značilnost enokapne strehe je, da voda odteka v eno smer.

Dvokapne strehe

Najpogostejša oblika strehe v Sloveniji je dvokapna. Njena značilnost je, da ima dve strešini. To omogoča, da se voda na strehi ne zadržuje, ampak odteka v obe smeri iz strehe. Lahko je dvokapnica v različnih izvedbah (frčada, ipd.).

dvokapne-strehe
Streha z dvema strešinama omogoča hitro odtekanje vode.

Štirikapne strehe

Streha s štirimi strešinami, pokrivajo pravokotno obliko zgradbe. Slemena potekajo vzdolž daljše stene objekta. Kritine so lahko različne, odvisno od lokacije kjer objekt stoji, izvedbe in naklona strehe.

Šotoraste strehe

Ena od zanimivih izvedb strehe je zagotovo šotorasta streha. Ima štiri strešine in pokriva objekt v kvadratni obliki. Grebeni strešin imajo skupno stičišče, zato streha zares izgleda kot v obliki šotora. Tovrstna streha doda objektu poseben izgled.

Mansardne strehe

Za mansardno streho je značilno, da ima dve lomljeni strešini, ki imata različna naklona. V kolikor objekt stoji na območju z veliko padavin, je naklon običajno večji. Če pa je objekt v krajih, kjer ni toliko padavin, je naklon lahko manjši.

Križne strehe

Značilne so za objekte v obliki kvadarata in imajo dve pravokotni slemeni. Slemeni sta v isti višini. Sistem za odtekanje vode je funkcionalen, saj voda odteka po štirih vertikalnih žlebovih.

Oblika streheOpis
Ravne strehe Minimalni naklon, pohodna ali nepohodna izvedba
Enokapne streheStreha ima eno strešino, zato voda odteka v eno smer
Dvokapne streheStreha z dvema strešinama, urejeno odtekanje vode. Možne različne izvedbe
Štirikapne streheŠtiri strešine, različne kritine in izvedba
Šotoraste strehe Streha s štirimi strešinami, objekt kvadratne oblike
Mansardne streheStreha z dvema lomljenima strešinama z različnim naklonom
Križne streheStreha z dvema pravokotnima slemenoma, urejeno odtekanje vode
Pridobite 7 ponudb za streho

Izolacija strehe in podstrešja ter cena

Krovstvo poleg izvedbe strehe poskrbi tudi za ustrezno izolacijo strehe in podstrešja. Ločimo termoizolacijo, hidroizolacijo in zvočno izolacijo. Kvalitetna toplotna izolacija omogoča prihranek energije, saj se veliko energije lahko izgubi skozi streho. Toplotna izolacija poleti preprečuje vdor visokih temperatur v objekt, pozimi pa zadrži toploto znotraj objekta. Običajno je izdelana iz steklene ali kamene volne in vključuje parno zaporo. Cena za toplotno izolacijo se giblje med 16 € in 20 €/m2. Ta cena se lahko s časom nekoliko prilagodi glede na tržne razmere in izboljšane materiale.

Kakovostna toplotna izolacija zmanjša vaše stroške ogrevanja in hlajenja do 30%? To pomeni, da boste dolgoročno prihranili denar in hkrati zmanjšali svoj ogljični odtis, kar prispeva k bolj trajnostnemu načinu življenja.

Hidroizolacija je ključna predvsem pri strehah, iz katerih voda ne more odtekati v tolikšni meri. Lahko se odločite za polaganje hidroizolacije v ploščah, foliji ali s pomočjo premaza. Cena za hidroizolacijo strehe se giblje med 20 € in 35 €/m2. Hidroizolacija preprečuje pronicanje vode v notranjost stavbe, kar lahko povzroči resne strukturne poškodbe in rast plesni.

namestitev-izolacije-strehe
Omislite si izkušene mojstre, ki bodo poskrbeli za izolacijo vaše strehe.

Tudi zvočna izolacija je pomembna, saj preprečuje vdor hrupa v notranjost objekta, kar je ključno predvsem v mestih. Zvočna izolacija pride še posebej v poštev, kadar so podstrešni prostori namenjeni bivanju. Za izolacijo podstrešja boste odšteli med 35 € in 45 €/m2.

Dobra zvočna izolacija ne le poveča udobje bivanja, ampak tudi zvišuje vrednost nepremičnine? V hrupnih okoljih je kvalitetna zvočna izolacija vse bolj cenjena in lahko predstavlja pomembno prodajno prednost.

Ne glede na vrsto izolacije, ki jo izberete, je pravilna namestitev ključna za optimalno delovanje. Slaba namestitev lahko vodi do toplotnih mostov, puščanja vode ali nezadostne zvočne zaščite. Zato je priporočljivo, da izolacijska dela opravi usposobljen strokovnjak, ki zagotavlja, da bo vaša streha funkcionalna in trajna.

Za trajnost in učinkovitost vaše strehe je pomembno, da redno preverjate stanje izolacije in po potrebi izvajate vzdrževalna dela. Na ta način boste zagotovili dolgotrajno zaščito vašega doma pred vremenskimi vplivi, hrupom in toplotnimi izgubami.

Izdelava ostrešja / lesene strešne konstrukcije: Katerega tesarja najeti?

Za izdelavo lesene strešne konstrukcije in drugih tesarskih del izbirajte med najboljšimi. V Sloveniji so to: Tesarstvo Švetak, Alifi, Nita, Srečko Rutnik, Lioni, Afr Diber, Nam za, Božidar Kart, Tesarstvo – krovstvo Robič, Branko Hlade s.p., Monte, Ismail, Štebe Igor s.p., Tesarstvo-Krovstvo Mum Miran, Martin Kregar s.p., Ktm, Tesarstvo Hribar, Tisaj Rajko s.p., Robert Pungaršek s.p., Maučec, Krovik, Napotnik, Franc Kamenšek s.p., Ttz, Markada, Anton Bučar s.p., As, Knuplež, Stanislav Pečko s.p., Bojan Rutnik s.p., Belina, Mites, Mehlin, Žaga, Rancinger, Daxi, KTG, Kaltak, Jožef Borko s.p., Jure Štebe s.p., Niko Laznik s.p., Jožef Matko s.p., Basle Janez s.p. in številni drugi. Pri izbiri izvajalca bodite pozorni na njihove reference, kakovost uporabljenih materialov ter strokovnost njihovi delavcev. Mnoga podjetja ponujajo tudi celovite rešitve, ki vključujejo svetovanje o najbolj primerni vrsti lesa glede na specifične klimatske pogoje in arhitekturni stil vašega objekta.

Lesene strešne konstrukcije niso samo trajne in estetsko privlačne, ampak nudijo tudi odlično izolacijo. Eden izmed zanimivih dejstev je, da les, če je pravilno obdelan in vzdrževan, lahko zdrži več desetletij, celo stoletij. Na primer, mnoge tradicionalne alpske hiše imajo še vedno svoje originalne lesene strehe. Za dodatno zaščito pred vremenskimi vplivi se pogosto uporablja impregnacija lesa ali premazi, ki podaljšajo življenjsko dobo strešne konstrukcije.

Preverite njihove ponudbe na Omisli.si/krovca ter izberite najboljšega izvajalca za vaš projekt.

Pridobite 7 ponudb za streho

Ideje in trendi za strehe (slika streha)

namestitev-soncne-elektrarne-na-streho
Sončna elektrarna še vedno ostaja zelo pogosta izbira številnih strank. Zagotovite si samooskrbo s sončno energijo.

 

trend-ravna-streha
Na sodobnih zgradbah je zelo pogosta izbira ravne strehe.

 

modni-trendi-spuscena-streha
Spuščena streha predstavlja enega od trendov letošnjega leta. Omogoča sodoben in edinstven videz.

 

skrivnostni-koticek-na-vrhu-stolpnice
Pobegnite pred mestnim vrvežem. Uredite svojo streho v skrivnostni kotiček, ki vas bo napolnil z energijo.

 

 

prizidek-podaljsek-hise-razlicna-stresna-kritina
Veliko stanovanjskih hiš dandanes ima prizidek. Ta je običajno pokrit z drugačno strešno kritino kot prvoten objekt.

Eko sklad subvencije streha

Za samostojno naložbo gradnje ali obnovo strehe, predvsem na starejših stavbah izkoristite Eko sklad subvencijo. Postopek poteka tako, da od izvajalca dobite predračun naložbe in oddate vlogo na Eko sklad. Odločbo o sofinanciranju običajno prejmete v roku treh mesecev. Vmes lahko začnete z izvedbenimi deli, podpišete pogodobo in po zaključenem projektu oddate vso potrebno dokumentacijo. Vsoto subvencije običajno dobite nakazano v 2 ali 3 mesecih.

Pogosta vprašanja in odgovori glede strehe (krovstvo, tesarstvo in kleparstvo)

Pa poglejmo, kaj v zvezi z gradnjo in obnovo strehe morate vedeti…

Kaj nudi forum “Pod svojo streho”?

Vsi vemo, da nam mojstri in prodajalci obljubljajo neskončno zadovoljstvo z njihovimi storitvami in izdelki, pa naj bo to upravičeno ali ne. Ponavadi nas najbolj zanima ravno to, kako se stvari obnesejo v praksi. Forum Pod svojo streho je skupnost ljudi na spletu, ki gradijo, obnavljajo ter urejajo in opremljajo svoje domove. To je mesto, kjer lahko najdete ogromno nasvetov, mnenj, stališč in izkušenj o tematikah, ki se navezujejo na dom. Če vas glodajo vprašanja, na katera nikakor ne najdete zadovoljivega odgovora, se izplača preveriti na forumu, saj je tukaj zbranih ogromno izkušenj, ki so vam lahko izredno v pomoč.

Forum Pod svojo streho zajema več tematik, kot so gradnja in obnova, nepremičnine, opremljanje doma, vrt in okolica, domače živali … Skratka, vse kar se navezuje na kakovost bivanja v vašem domu. Če kupujete ali prodajate nepremičnine, pa niste prepričani, kako bi se tega lotili, boste na forumu našli ogromno informacij, nasvetov in rešitev pravnih vprašanj. Pod kategorijo gradnja in obnova najdete vse o energijskih virih, napeljavah, izolaciji, montažnih sistemih in klasični gradnji. Opremljate in urejate notranjost doma? Kakšne talne in stenske obloge izbrati, katera kopalniška oprema je najboljša, za kakšno pohištvo se odločiti, ugodna bela tehnika … Morda pa prav tukaj najdete odgovore na svoja vprašanja. Če ne to, pa zagotovo ogromno idej, ki vam bodo razširile obzorja.

Kaj so to Hosekra strehe?

Hosekra je podjetje iz Slovenske Bistrice, ki že več kot 30 let nudi razne procese svetovanja, izmer, proizvodnje, dostave, montaže in demontaže strešnih kritin. Gre za eno prvih podjetij, ki je na slovensko tržišče pripeljalo kovinsko kritino in hkrati uspelo dokazati številne prednosti teh vrst kritin. Danes so Hosekra strehe iz različnih materialov; opečne kritine, betonske kritine, kovinske kritine, pločevinaste kritine, bitumenske kritine … V podjetju sledijo inovativnim tehnologijam in postopkom, ki izboljšujejo kakovost bivanja in pri tem po svojih zmožnostih upoštevajo varovanje okolja.

Kakšne so torej Hosekra strehe? T4 (trapezna pločevina) je namensko narejena za montažo različnih strešnih sistemov. Gre za zelo lahko strešno kritino, ki je primerna tudi za pokrivanje najmanjših naklonov od 3 stopinj naprej. Montaža je enostavna in hitra, kritina pa je primerna za vse vrste objektov. Streha Hosekra gladka je še ena izjemno lahka kritina, primerna tudi za prekrivanje zahtevnejših objektov. Med Hosekra strehe spada tudi Bobrek, kritina, izdelana iz jeklene površine. Njena montaža je hitra in enostavna, polaga se na strešine z blagim naklonom. Ta kritina je dobra alternativa težkim opečnim ali betonskim kritinam (bobrovec). Več vrst Hosekra streh, zidnih in strešnih panelov najdete na spletni strani Hosekra.

Koliko stanejo polikarbonatne plošče – cena?

Polikarbonatne plošče so lahko izvrstna alternativa tradicionalnim kritinam, kot sta steklo in plastika. Njihova uporaba je vsestranska in tudi zelo priljubljena. Ponavadi se uporabljajo za izdelavo nadstreškov za teraso, balkon ali avto, pa tudi za rastlinjake, pregradne stene, zimske vrtove, vrtne ute in paviljone. Pod njimi si lahko ustvarite odličen miren kotiček za počitek, druženje in zabavo. Kot verjetno veste, so polikarbonatne plošče ponavadi brezbarvnega videza, pogosto pa so na voljo tudi v različnih barvah. So relativno lahke in odporne, enostavne tudi za obdelovanje ter montažo. Izdelane so iz sintetične plastike, ki jo odlikujeta izjemna lahkost in trpežnost. Polikarbonat kot osrednji sestavni del plošče je zelo odporen material, prav tako takšna kritina ni strupena.

Ostale prednosti, ki jih imajo polikarbonatne kritine, so udarna trdnost, izvrstna prepustnost svetlobe, trpežnost proti vremenskim vplivom, ponavadi so večslojne plošče odporne tudi proti UV žarkom. V normalnih pogojih vam lahko polikarbonatne plošče služijo zelo dolgo. Pri različnih ponudnikih je na voljo široka izbira plošč različnih debelin, dimenzij in barv. Vse je odvisno od vašega okusa, zagotovo pa se za vsak okus najde nekaj. Lahkost polikarbonatnih plošč s seboj prinaša tudi nizke stroške prevoza, enostavno obdelavo in montažo, zaradi česar je to relativno ugodna naložba. Cena polikarbonatne kritine se giblje od 20 do 25 €/m2. Preden se odločite za polikarbonatne plošče, pa se vseeno posvetujte s strokovnjakom. Večje plošče lahko zaradi visokega segrevanja včasih kljub odpornosti počijo. Prav tako je treba prozorno polikarbonatno kritino bolj pogosto čistiti, saj lahko zaradi nepravilno odstranjene umazanije in dolgotrajnega izpostavljanja soncu trajno spremeni barvo.

Pridobite 7 ponudb za streho

Koliko stane pločevinasta kritina – cena?

Zakaj izbrati pločevinasto kritino? Gre za izjemno lahko strešno kritino, ki je še posebej popularna pri renovaciji strehe. Njena majhna teža s seboj prinese nižje stroške prevoza in konstrukcije. Stare strešne konstrukcije namreč ni treba zamenjati, tako kot je to treba storiti pri strešnih kritinah, ki so težje. To pa še ni vse. Zaradi majhne teže je pločevinasta kritina velika prednost tudi v primeru potresa. Nestabilne stene namreč lažje prenesejo lažjo kot težjo streho.

Pločevinasta kritina spada med najbolj trajne in trpežne kritine, saj je še posebej odporna na razne vremenske vplive, kot so toča, sneg, led in močnejše padavine. Res je sicer, da v primeru, da živite na vetrovnem območju, pločevinasta kritina morda ni najbolj primerna izbira za vas. Ena izmed slabosti takšne kritine je morda ravno to, da je slabše odporna proti vetru. Vendar so danes dobro pritrjene in ojačane pločevinaste kritine lahko kos že tudi hujšemu neurju. Prepričajte se le, da mojster, ki skrbi za pritrditev kritine, ve, kaj počne.

Druga slabost, ki jo je morda vredno izpostaviti pri pločevinasti kritini, je, da se ob večjih temperaturnih razlikah na njej pogosto nabira kondenz. Vendar je prezračevalni prostor obvezen tudi pod pločevinasto kritino. Če je kanal izveden pravilno, da se lahko kondenz normalno posuši, ne bi smelo biti nobene razlike med kovinskimi in ostalimi kritinami. Kaj je ključno, da se izognete kondenzaciji? Odprt prezračevalni prostor, toplotna izolacija, parna zapora in paroprepustna folija. Sedaj pa končno še k ceni pločevinaste kritine. Ta je odvisna od kvalitete jekla, tipa zaščit), vrste posipa in proizvajalca. Pločevinasta kritina je tako cenovno relativno ugodna, njena cena se giblje od 8 do 15 €/m2 (to je cena kritine brez izolacije).

Kaj vse je krovstvo?

Krovstvo je delo, povezano s pokrivanjem streh. Krovec je oseba, katerega osnovna dejavnost je pokrivanje streh različnih objektov s strešno kritino. To zahteva specifično znanje, ki ga mora krovec dobro obvladati. Poznati mora vse prednosti in slabosti vseh vrst strešnih kritin, upoštevati minimalni naklon strehe, razdalje med posameznimi elementi, podkonstrukcijo, prilagojene oblike površine strehe. Vedeti mora, kako se prekriva z določeno vrsto strešne kritine in kako je potrebno kritino kasneje vzdrževati. Obvladati mora uporabo vseh potrebnih orodij (električna transportna lestev, navadna lestev, krožna žaga, žaga za les, vrtalni stroj, kladivo, klešče, vijaki, žeblji  …) in postopke skladiščenja ter prevoza kritine.

Krovec je oseba, ki je močna in fizično vzdržljiva, ne sme imeti strahu pred višino. Pomembna lastnost, ki koristi dobremu krovcu, je tudi ravnotežje. Strankam mora znati kvalitetno svetovati in razložiti postopek dela, če tako želijo. Ker se tesarska in kleparska dela zaradi podobne narave pogosto prepletajo s krovstvom, krovec pogosto opravlja tudi to. Največkrat krovci namreč pogosto delajo v raznih podjetjih, ki se poleg krovstva ukvarjajo tudi s tesarskimi in kleparskimi deli. Tako se vse to združi v en sam poklic, ki nudi široko paleto najrazličnejših storitev. Če torej na kratko povzamemo – kaj vse v grobem zajema krovstvo? To so naslednje storitve: ocena stanja obstoječe strešne kritine, njena sanacija v primeru neustreznega oziroma nevarnega stanja, pokrivanje strehe z novo strešno kritino.

Kaj je to frčada?

Veliko ljudi se znajde v dilemi, kaj izbrati: frčado ali strešno okno. Frčada morda daje vaši zgradbi unikaten videz, vendar je veliko dražja kot strešno okno. Kaj torej izbrati? In kaj frčada sploh je? Frčada je del podstrešnega stanovanjskega prostora nad streho, ki ima svoje okno in streho. Ker posegate v nosilno konstrukcijo in izgled stavbe, je treba pridobiti gradbeno dovoljenje, v večstanovanjski hiši tudi soglasje etažnih lastnikov. Frčada je izdelana enako kot klasična toplotno izolacijska okna; iz lesa, aluminija, PVC-ja … Načeloma so na voljo enaki materiali kot za strešno okno.

Prednost frčade se skriva predvsem v tem, da vam na račun manjšega naklona strehe pomaga pridobiti višino prostora. Tako boste pridobili nekaj prostora in stojne višine ter se v bivalnem prostoru počutili manj utesnjeno. In ne samo to, frčade so tako posebne in atraktivne, da lahko z njihovimi raznovrstnimi oblikami vaši hiši dodate unikaten in moderen videz, ki ga je težko preseči.

Vendar frčade prinašajo tudi številne slabosti. Ena izmed njih je slabši dovod svetlobe skozi okno v prostor zaradi slabšega vpadnega kota. Nujno je, da zagotovite celotno prezračevanje nad toplotno izolacijo, kar vodi v višje stroške. V primeru nenatančne vgradnje obstaja možnost zamakanja. Zaščite pred insekti ni možno vgraditi na notranji strani, ampak le na zunanji. Pomembno je, da vse omenjene prednosti in slabosti dobro pretehtate in se nato odločite, kaj želite za vaš dom.

Cena za izdelavo frčade je višja kot za izdelavo strešnega okna. Če za strešno okno odštejete od 300 do 800 €, vas bo frčada stala konkretno več. Cena frčade se začne pri 1000 €, veliko je odvisno od kvalitete materiala in velikosti frčade. Najdražje frčade lahko stanejo tudi do 3500 €. Ker gre pri izdelavi frčade za večji poseg v konstrukcijo strehe, je nujno, da delo prepustite strokovnjaku.

Kaj vse zajema tesarstvo?

Tesarstvo je širok pojem, ki zajema lesno obrt, stavbarstvo in gradbeništvo. Klasično tesarstvo pomeni ročno obdelovanje lesa, postavljanje raznih lesenih elementov, izdelovanje ostrešij in lesenih zgradb. Tesar pogosto sodeluje s krovci, zidarji in kleparji pri gradbeništvu, kjer izdeluje opažne konstrukcije za betoniranje. Njegovo področje je postavljanje lesenih konstrukcij, kjer se v procesu obdelave lesa mešajo različna dela. Načrtovanje, postavitev in izdelava lesenih oblog, stopnišč, tlakov, stebrov, strešnih konstrukcij, lesenih odrov, ploščadi …

Tesar nudi tudi storitve svetovanja glede postavitve konstrukcij, specifičnih lastnosti, prednosti in slabosti posameznih vrst lesa, načina vzdrževanja in obdelave. To mora biti fizično dobro pripravljena in močna oseba, ki jo odlikujejo natančnost, ravnotežje in ustvarjalnost. V tesarstvu je treba znati uporabljati različna orodja, kot so krožna in verižna električna žaga, sekira, kladivo … Tesar se spozna na vse vrste lesa, razume osnove gradbeništva, prepozna nepravilne postopke dela in je sposoben logičnega reševanja tehničnih problemov.

Katere so najcenejše kritine?

Cena kritine je najbolj odvisna od vrste in kvalitete materiala ter različnih ponudnikov. Pri nekaterih vrstah strešne kritine cene bolj variirajo, pri drugih manj. Pomembno je, da se prepričate, da ste izbrali zanesljivega mojstra, ki vam bo znal svetovati, katera kritina je najbolj priporočljiva glede na vašo situacijo in kako jo kasneje vzdrževati. Seveda pa so nekatere kritine že na prvi pogled cenejše v primerjavi z drugimi.

Med najcenejše kritine zagotovo spada vlaknocementna kritina. Zanjo boste odšteli od 6 do 14 €/m2. Gre za naravno, zdravju in okolju prijazno kritino, ki je za povrh še cenovno ugodna. Skrbi za dobro prepuščanje zraka, kar preprečuje nastanek kondenza, kot se to pogosto zgodi pri kovinskih kritinah. Vlaknocementna kritina je negorljiva in odporna proti različnim vremenskim vplivom ter koroziji. Primerna je za naklone strehe od 7 stopinj naprej, vendar zaradi svojega videza ni primerna za vse vrste zgradb. Prav tako je za kompleksnejše oblike streh njena izvedba omejena, zato je dobro, da se pred odločitvijo posvetujete s strokovnjakom.

Druge strešne kritine, ki bi jih lahko uvrstili med najcenejše kritine, so še pločevinasta, bitumenska in PVC kritina. Pločevinasta kritina vas bo stala od 8 do 15 €/m2, znana je po tem, da je ena najlažjih, a kljub temu izjemno odpornih strešnih kritin. Bitumenska kritina je ena redkih, ki je primerna za vse naklone streh, poleg tega pa je tudi zelo prilagodljiva. Njena cena se giblje med 14 in 17 €/m2. Tudi PVC kritina spada med najcenejše kritine, saj jo lahko dobite že od 5 pa vse do 20 €/m2. Odvisno je predvsem od kvalitete materiala in različnih ponudnikov, vsekakor pa lahko PVC kritino dobite že zelo ugodno. Gre za dobro upogljivo kritino, ki pa žal ni tako zelo odporna kot nekatere druge kritine.

Koliko stanejo strešne kritine (stresna kritina cena m2)?

Če tudi vi načrtujete novo streho, ste najbrž v dilemi, katero strešno kritino izbrati. Naj vam pomagamo. Cena nove strehe vas bo načeloma z vključenimi vsemi krovskimi, tesarskimi in kleparskimi deli stala od 30 do 50 €/m2. Koliko pa stanejo posamezne strešne kritine oziroma kakšna je njihova cena na m2?

 • Pločevinasta strešna kritina: Cena pločevinaste kritine se giblje med 8 in 15 €/m2. Njena prednost je predvsem to, da je lahka in odporna, vendar lahko imate ob večjih temperaturnih razlikah lahko težave s kondenzacijo.
 • Bitumenska strešna kritina: To je prav tako lahka in prilagodljiva kritina, ki je primerna za vse naklone. Stala vas bo od 14 do 17 €/m2.
 • Polikarbonatna strešna kritina: Gre za kritino, ki je zelo enostavna za obdelavo in montažo, k čemur veliko pripomore prav njena majhna teža. Vendar bodite pozorni, saj se lahko zgodi, da polikarbonatna kritina zaradi previsokega segrevanja poči. Cena takšne kritine je med 20 in 25 €/m2.
 • Opečna strešna kritina: Cena opečne kritine precej variira, in sicer od 9 pa vse do 25 €/m2. Gre za naravno negorljivo kritiko, ki je zelo odporna na vremenske vplive. Edina težava je v tem, da ni primerna za vse naklone, zato se nujno posvetujte s strokovnjakom.
 • Betonska strešna kritina: Ta kritina je zelo odporna in nudi tudi dobro zvočno izolacijo, vendar je precej težka. Stala vas bo od 8 do 20 €/m2.
 • Vlaknocementna strešna kritina: To je ena najbolj ugodnih kritin, ki je za povrh še naravna. Cena vlakocementne kritine se giblje med 6 in 14 €/m2. Zaradi svojega videza pa žal ni primerna za čisto vse vrste objektov.
 • PVC strešna kritina: Zanjo boste odšteli od 5 do 20 €/m2. Je precej upogljiva in nudi tudi dobro zvočno izolacijo. Njena slabost se skriva v tem, da ni tako zelo odporna kot nekatere druge kritine, zato jo je treba v določenih primerih zaščititi pred mehanskimi vplivi.
 • Trapezna strešna kritina: Cena trapezne kritine je od 8 do 15 €/m2. Je zelo odporna in atraktivna kritina, za katero se odloča vse več ljudi. Njena montaža je relativno hitra in enostavna. Če živite na bolj vetrovnem območju, se prepričajte, da so mojstri kritino dodatno pritrdili.
 • Valovita strešna kritina: Valovita kritina nudi dobro zvočno izolacijo, predvsem pa je atraktivnega in estetskega videza, ki bi si ga za svojo streho želel vsak. Tudi to je kritina, ki jo je na vetrovnih območjih priporočljivo dodatno pritrditi. Stane med 9 in 13 €/kos.

Koliko stane streha – cene?

Ne glede na to, ali želite renovacijo stare strehe ali popolnoma novo streho, boste za kvalitetno izpeljan projekt potrebovali strokovnjake na področju krovstva, tesarstva in kleparstva. Odločitev, katero kritino izbrati, je lahko zelo težka, a izjemnega pomena. Zato je pomembno, da se posvetujete z zanesljivim mojstrom, ki vam bo na podlagi svojega znanja in izkušenj svetoval najbolje glede na vašo situacijo. Zagotovo pa vas ob vsem tem zanima, koliko stane streha oziroma kakšni bodo skupni stroški renovacije ali izdelave nove strehe.

Cena obnove strehe v veliki meri odvisna prav od izbire strešne kritine, velikosti in dotrajanosti obstoječe strehe. Koliko stane nova streha, je najbolj odvisno od izbire kritine in materialov, velikosti strehe, količine potrebnih del za izvedbo ter različnih izvajalcev. Ponavadi je cena nove strehe v primerjavi z renovacijo višja, saj zajema več izvedbenih del. Cena strehe se giblje med 25 in 50 €/m2, določi pa se na osnovi vrste kritine, tehnologije izvedbe del in drugih storitev. Če se odločate za okoljsko naložbo, lahko zaprosite tudi za subvencijo Eko sklada, ki vam bo pri financiranju strehe v veliko pomoč.

Pridobite 7 ponudb za streho

Koliko stanejo valovitke – cena?

Valovitke ali valovite kritine so kritine, ki vizualno prekašajo marsikatero drugo kritino. Na pogled so atraktivne, a hkrati preproste in estetsko dodelane, zato ni nič čudnega, da se zanje odloča toliko ljudi. Ponavadi so valovitke vlaknocementne, pločevinaste ali izdelane iz umetnih mas. Takšni materiali nudijo neskončne možnosti najrazličnejših izvedb in zagotavljajo izjemno odpornost ter zanesljivost. Valovitke so pravzaprav plošče s poudarjenimi vertikalnimi linijami, ki ne dajejo vaši strehi le privlačnega videza, ampak obljubljajo tudi visoko statično trdnost. Valovanje kritine ustvarja naraven in skromen, a kljub temu moderen videz stavbe. Zaradi valovitosti je izjemen tudi sistem prezračevanja, ki preprečuje nastanek kondenza.

Ostale prednosti valovite strešne kritine so še visoka nosilnost, paroprepustnost, negorljivost, majhna teža, vsestranskost, relativno hitra in enostavna montaža, korozijska odpornost, ekonomičnost, trpežnost ter ekološka neoporečnost. Valovitke so primerne za pokrivanje streh stanovanjskih hiš, industrijskih ali kmetijskih objektov ne glede na to, ali gre za položno ali strmo streho. Minimalni strešni naklon mora biti vsaj 7 stopinj. Morebitne pomanjkljivosti se lahko prekrije z raznimi posipi, ki še dodatno pripomorejo k zvočni in toplotni izolaciji. Je pa res, da je treba valovitke na vetrovnih območjih bolje pritrditi. Koliko stanejo valovitke? Cena se giblje med 9 in 13 €/kos. Odvisno od kvalitete materiala in ponudnika.

Koliko stane bitumenska kritina – cena?

Kaj sploh je bitumenska kritina? Bitumen je zmes naravnih ali umetno pridobljenih ogljikovodikovih spojin. Za bitumensko kritino boste odšteli od 14 do 17 €/m2, odvisno od vrste materiala in različnih ponudnikov. Gre za lahko kritino, ki na kvadratni meter tehta zgolj tri kilograme. Zaradi tega je montaža hitra in enostavna, prav tako se pri montaži ne potrebuje dodatnih strešnih elementov. Ne glede na to, kakšen je naklon vaše strehe, se lahko odločite za bitumensko kritino. Je namreč izjemno prilagodljiva in primerna tako za položne kot tudi za strme strehe, vse od 3 stopinj pa do 60 stopinj naklona.

Zelo priljubljena je tudi zato, ker je primerna za prekrivanje neravnih površin. Če načrtujete povsem ravno streho, bodite pozorni, saj je v tem primeru treba hidroizolacijske trakove zaščititi pred vremenskimi vplivi. Sicer pa je bitumenska kritina relativno trpežna in odporna na vremenske vplive, služi tudi kot dobra zaščita pred UV žarki. Na voljo je široka izbira vseh možnih oblik, barv in dimenzij, tako da se za vsak okus najde nekaj.

Se izolacija strehe izplača?

Topel zrak se dviguje. Prav zaradi tega je streha površina, kjer se lahko izgubijo velike količine toplote. Strokovnjaki poudarjajo, da je dobra izolacija strehe ključnega pomena. Sploh, če načrtujete mansardo in je prostor pod streho namenjen bivanju. Takrat je izolacija strehe tako rekoč nujna. Če se zanjo ne odločite, boste naredili napako, ki vas bo v prihodnosti stala veliko denarja, živcev in vam povzročala cel kup nevšečnosti. Pozimi vam bo topel zrak uhajal, poleti bo v vaši mansardi nevzdržno vroče. Za povrh vsega bodo letni stroški ogrevanja in hlajenja pošteno narasli, kar ni prijazno ne do vaše denarnice ne do našega okolja. Za kakovostno bivanje v mansardi si torej privoščite toplotno izolacijo strehe.

Priporočljivo je, da je bivalni prostor pod poševno streho izoliran z najmanj 20-25 centimetrov toplotne izolacije. Vendar je lahko prostor optimalno toplotno izoliran le tako, da je izolacija izdelana korektno (obvezen prezračevalni prostor in kanal, parna zapora, finalna stropna obloga). Zato je izjemnega pomena, da najdete zanesljivega mojstra, ki ve, kaj počne in bo delo opravil tehnično dovršeno. Enako pomembna je tudi izolacija strešnih oken ali frčad, kjer mora biti izolacija enake debeline kot ostali deli strehe (tako na poševnini kot tudi v obeh vertikalnih stenah). V primeru, da prostor po streho ni bivalen, izolacija strehe ni nujna. Izolirate lahko zgolj zadnjo medetažno ploščo nad ogrevanimi prostori. Vsekakor pa se prej posvetujte s strokovnjakom, ki bo glede na vaš primer znal najbolje oceniti, kaj je optimalna rešitev.

Kaj so to strešni paneli?

Strešni paneli so plošče, ki nudijo dobro toplotno izolacijo. Imajo več nosilnih valjev, ponavadi jih je pet. Prednosti strešnih panelov so predvsem hitra in enostavna montaža, velika nosilnost in dobra termoizolacija. Pri renovaciji lahko ponavadi ostane tudi ista strešna konstrukcija, ostrešju pa zagotavljajo maksimalno stabilnost, saj potekajo v pasovih od slemena do kapa v enem kosu. Strešni paneli so ponavadi zgrajeni iz pločevine, aluminija, bakra, jekla, kamene volne ali poliuretana. Vsi ti materiali so obdelani in sestavljeni s tehnikami, ki zagotavljajo največjo učinkovitost in kvaliteto.

Obstajajo tudi takšni strešni paneli, ki so pločevinasti na obeh straneh, z vmesno izolacijo. Različni strešni paneli se razlikujejo glede na uporabo; poznamo panele za toplotno in zvočno izolacijo, panele za konstrukcije, bivalne kontejnerje, hladilnice … V stanovanjskih objektih je najbolj pogosto uporabljena debelina izolacije od 10 do 30 mm. Na voljo je veliko različnih debelin in barv strešnih panelov, med katerimi lahko izbirate.

Kdo je dober krovec in kje ga najdem?

Krovec je odgovoren poklic, ki zahteva odlične fizične in psihične sposobnosti. Dober krovec je tisti, ki obvlada vso potrebno znanje, ki ga potrebuje za opravljanje svojega dela. Zavedati se mora vseh pozitivnih in negativnih lastnosti ter specifičnosti posameznih vrst strešnih kritin in vse to upoštevati tudi v praksi. Dober krovec obvlada orodje, ki ga uporablja pri delu in pri prekrivanju strehe upošteva vse protokole. Ker gre za delo na višini, se višine seveda ne sme bati, prav tako ne sme imeti vrtoglavic. Je v dobri telesni pripravljenosti in kondiciji, saj večinoma dela fizično, obenem je tudi ročno spreten.

Skratka, dober krovec vašo streho prekrije tehnično dovršeno in brez napak, ki bi kasneje lahko izzvale vaše nezadovoljstvo ali neprijetna presenečenja. Enako pomembno kot tehnična dovršenost pa je tudi, kakšen odnos ima do vas  izvajalec, ki ste ga najeli. Seveda izberite takšnega, ki dela kvalitetno, natančno in zanesljivo. Vendar boste še bolj zadovoljni, če vam bo ta natančen in zanesljiv krovec na voljo, ko se boste želeli pogovoriti o projektu, zastaviti kakršnakoli vprašanja in izraziti morebitne dvome. Da bo projekt uresničil v dogovorjenem roku. Da se bo držal dogovorov, ki jih boste sklenili in vas ne bo pustil na cedilu.

Prav je, da vam krovec pojasni postopek dela (če vas to zanima) in vam na razumevajoč način razloži stvari, ki vam niso najbolj jasne. Dober krovec vam svetuje tudi, kakšno vzdrževanje je optimalno za izbrano strešno kritino in vas opozori na morebitne slabosti, na katere morate biti pripravljeni. Kako jih odpraviti, če do njih kljub vsemu pride. Če se boste v projekt poglobili tudi sami, boste hitreje opazili napredek in morebitne pomanjkljivosti. Pa tudi svoja obzorja boste razširili.

Kje pa lahko najdete dobrega krovca? Dejstvo je, da je v Sloveniji krovcev malo morje. Zato si verjetno vsak, ki potrebuje prekrivanje strehe, beli glavo z vprašanjem, koga izbrati. Vsi bi radi ugodno, a vendarle kvalitetno opravljeno delo. Če torej brskate po spletu, boste naleteli na ogromno ponudb različnih krovcev, s pomočjo katerih lahko naletite na pravega strokovnjaka, ki bo izvrstno opravil svoje delo, lahko pa brcnete v temo in si nakopate še več težav. Ob vsem tem tem lahko izgubite preveč dragocenega časa, denarja in živcev.

Da se izognete nepotrebnim razočaranjem in zapravljanju časa, vam priporočamo, da se obrnete na Omisli.si/krovca. Tukaj so zbrani vsi preverjeni in ocenjeni ponudniki, ki vam lahko pomagajo uresničiti vaš projekt. Pošljite povpraševanje in izberite tistega, ki vam bo znal najbolje pomagati glede na vaše želje in cilje.

Koliko stane kovinska kritina – cena?

Kovinska kritina je glede na svoje ostale prednosti cenovno relativno ugodna. Cena kovinske kritine se giblje med 8 in 15 €/m2, seveda odvisno od kvalitete materiala in različnih ponudnikov. Tako lahka kritina ne zahteva dolge in zahtevne montaže, ampak ravno nasprotno. Zelo pogosto se uporablja pri raznih obnovah strehe, saj stare strešne kritine zaradi tega, ker je nova kovinska kritina tako lahka, sploh ni treba zamenjati. To pa seveda prihrani veliko dela in nepotrebnih stroškov.

Kovinske kritine so trpežne in odporne na razne vremenske razmere in temperaturne razlike. Kot slabost bi morebiti izpostavili, da so kovinske kritine slabše odporne na veter, vendar je veliko odvisno od tega, kako se kritino pritrdi. Če živite na območju, kjer je veliko vetra, je potem zagotovo treba poskrbeti za ojačano pritrditev. Zaradi temperaturnih razmer se na kovinskih strešnih kritinah včasih nabira kondenz. To lahko rešite z dobrim prezračevalnim prostorom, toplotno izolacijo, parno zaporo in paroprepustno folijo. Potem večjih težav s kovinsko kritino ne bi smeli imeti.

Kje najti kvalitetno krovstvo in kleparstvo?

 Pri izdelavi strehe ponavadi sodeluje več mojstrov, med njimi tudi krovec in klepar. Krovstvo zajema prekrivanje strehe s strešno kritino. Če želite izdelavo nove strehe, bo na strešno konstrukcijo z ustreznimi postopki pritrdil kritino, v primeru renovacije bo popravil in odstranil poškodovane dele ter namestil nove. Kleparstvo pa zajema namestitev in izdelavo žlebov, obrob in odtočnih cevi. Če boste izbrali pločevinasto streho, bo tudi za to poskrbel klepar.

Zelo pomembno je, da izberete zanesljive mojstre, ki obvladajo svoje področje. Veliko podjetij nudi krovske, kleparske in tesarske storitve, saj se le-te med seboj pogosto tesno prepletajo. Zagotovo ste že brskali po spletu in ob tem naleteli na številne krovce in kleparje, ki vam obljubljajo brezhibno dodelane strehe. Vendar je pomembno, da strokovnjaka premišljeno izberete in ne sklenete pogodbe kar s prvim, ki ga najdete, ali pa s tistim najcenejšim.

Kvalitetno krovstvo in kleparstvo vam bo zagotovilo korektno opravljeno delo in to tudi uresničilo. Pravi strokovnjaki vam bodo znali ustrezno svetovati in vam bodo na voljo za vsa vaša vprašanja. Da se izognete nepotrebnemu zapravljanju časa in denarja ter kasnejšim razočaranjem, vam svetujemo, da kvalitetno krovstvo in kleparstvo poiščete na Omisli.si/krovca. Oddajte povpraševanje in prejeli boste več ponudb, med katerimi lahko izberete mojstre, ki vam najbolj ustrezajo glede na vaše želje. Tukaj so namreč zbrani vsi preverjeni in ocenjeni mojstri, ki vam lahko pomagajo uresničiti vaše cilje.

Kakšna je cena strehe?

Če se odločate za obnovo obstoječe strehe ali izdelavo nove strehe, vas zagotovo zanima, kakšna je cena. Načeloma vas bo renovacija stala nekoliko manj kot nova streha, saj je za izdelavo nove strehe potrebnih več izvedbenih del in materiala. Povprečne cene za streho se gibljejo med 25 in 50 €/m2. Končna cena strehe je odvisna od vrste kritine, količine del, velikosti strehe, različnih izvajalcev in morebitnih dodatnih storitev. Ne pozabite se pozanimati, ali ste morebiti upravičeni do eko subvencije.

Ker obstajajo različne vrste kritin, ste na začetku v izbiri najbrž nekoliko izgubljeni. Kakšno kritino izbrati, vam bo znal najbolje svetovati izkušen mojster, saj vsaka vrsta kritine morda ni primerna za vaš objekt. Sicer pa bodo za vaš projekt najbrž potrebna tesarska, krovska in kleparska dela. Tesar izdela strešno konstrukcijo, na katero se kasneje namesti strešna kritina. Cena tesarskih del se giblje med 30 in 40 €/m2. Krovec vam bo svetoval, kakšno strešno kritino izbrati in kasneje izvedel polaganje kritine. Njegovo delo vas bo stalo od 25 do 45 €/m2. Klepar bo poskrbel za namestitev žlebov, vetrnih obrob in obrobe dimnika. Računate lahko od 800 do 1800 €/kos. Če izdelujete novo streho, boste najbrž potrebovali tudi električarja, ki bo namestil primeren strelovod. To vas bo stalo od 600 do 1500 €/kos.

Pridobite 7 ponudb za streho

Koliko stane polaganje tegole?

Tegola ali bitumenska strešna kritina je zelo priljubljena vrsta kritin, saj je primerna za vse vrste naklonov, od 3 stopinj do 90 stopinj. Če je tegola izdelana iz naravnega bitumena, to pomeni, da le-ta vsebuje pradavne alge in žive organizme, ki so se nalagali na dnu morja ali jezer, in se nato pod raznimi vremenskimi vplivi preobrazili v bitumen. Na drugi strani je lahko bitumen tudi industrijsko pridobljen, in sicer z ločevanjem od sestavin surove nafte s frakcijsko destilacijo.

Za kakršnokoli tegolo se boste odločili, bo to najverjetneje dobra naložba. Tegole so namreč izredno prilagodljive in uporabne. Gre za zelo lahko strešno kritino, ki pa je kljub temu dovolj trpežna in odporna na vse vremenske vplive, kot so dež, sneg, toča, led, temperaturne razlike … Kremenčev posip, ki ga tegola lahko vsebuje, služi kot izvrstna zaščita pred UV žarki. Montaža je zaradi tega, ker je kritina lahka, relativno hitra in enostavna. Polaganje tegole stane od 14 do 17 €/m2, odvisno od kvalitete materiala.

Koliko stane opečnata kritina – cena?

Če želite ravnati okolju in zdravju prijazno, hkrati pa poskrbeti za dobro počutje in kakovostno bivanje, razmislite o opečni kritini. Nič čudnega, da je to v Sloveniji najpogosteje uporabljena strešna kritina. Sestavljajo jo namreč sami naravi prijazni materiali, predvsem glina, ki jo odlikuje negorljivost, dobra odpornost na vremenske vplive in izjemna življenjska doba. Opečne strehe naj bi dosegalo življenjsko dobo tudi do sto let. Tako je opečna kritina naravna in hkrati tudi trpežna.

Vizualno oddaja prav poseben pridih domačnosti, odlikuje jo pa predvsem ekološkost. Ne vsebuje nobenih škodljivih delcev in ne onesnažuje okolja, ravno nasprotno. Pomaga vam narediti korak naprej v odgovornem odnosu do okolja. Odlikuje jo tudi izjemna funkcionalnost, saj nudi dobro zvočno in toplotno izolacijo ter na tak način omejuje nepotrebno dovajanje in uhajanje toplote. Zaradi tega vam bo pozimi doma prijetno toplo, poleti pa se boste lahko med domačimi stenami prijetno ohladili. Letni stroški naj bi se znižali tudi do 20 %. Opečna kritina je zaradi tega zelo primerna za nizkoenergijske, pasivne in nove sončne hiše.

Edina slabost je, da takšna kritina ni primerna za vse vrste naklonov. Na strehah z večjim naklonom se večinoma uporabljata bobrovec in zareznik. Korec se zelo pogosto pojavlja na Primorskem, saj je zaradi svoje teže kos tudi hujšim burjam. Vsekakor se pred končno odločitvijo nujno posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo znal najbolje pomagati glede na vašo situacijo. Okvirna cena opečne strehe je od 9 do 215 €/m2. Največ je odvisno od materiala, nekaj pa tudi od ponudnika.

Koliko stane prekrivanje strehe?

Za prekrivanje vaše strehe boste potrebovali izkušenega krovca. Ta vam bo svetoval, katero strešno kritino je najbolj primerno izbrati glede na naklon vaše strehe in vas seznanil z vsemi lastnostmi izbrane kritine. Poskrbel bo za primerno toplotno izolacijo, hidroizolacijo in seveda prekrivanje strehe. Če vas zanima, koliko stane prekrivanje strehe, lahko računate nekje med 25 in 45 €/m2. Veliko je odvisno od tega, katero strešno kritino izberete, različnih izvajalcev in morebitnih dodatnih storitev. Nekatere strešne kritine so cenejše, druge dražje, vsaka vrsta pa ima specifične lastnosti, ki jih je treba upoštevati pri izbiri.

Ena najcenejših kritin je vlaknocementna kritina, ki vas bo stala od 6 do 14 €/m2. Vendar zaradi svojega videza ni primerna za vse vrste zgradb, zato se je treba posvetovati s strokovnjakom. Če iščete cenovno ugodne kritine, vam priporočamo tudi pločevinasto kritino, katere cena se giblje med 8 in 15 €/m2. Je lahka in odporna, v nekaterih primerih lahko imate težave z nabiranjem kondenza. Bitumenska kritina je izjemno prilagodljiva in primerna za večino streh, hkrati pa tudi cenovno ugodna: od 14 do 17 €/m2.

Najbolj popularna kritina v Sloveniji je opečna kritina, ki stane od 9 do 25 €/m2. Izbirate lahko tudi med PVC, betonsko, polikarbonatno ali trapezno kritino, pa tudi različnimi dimenzijami valovitk. Koliko stane prekrivanje strehe, je torej v veliki večini odvisno od tega, za katero kritino se boste odločili. Okvirno pa lahko računate, da bo cena izdelave strehe z vsemi krovskimi, tesarskimi in kleparskimi deli znašala od 35 do 50 €/m2.

Kateri mojster kaj dela na strehi? (Krovstvo, tesarstvo in kleparstvo)

Gradnja ali obnova hiše za izvedbo potrebuje več različnih mojstrov. Vsak je specializiran za svoje področje dela in s skupnimi močmi si boste zagotovili kvaliteto. Pred začetkom dela preverite seznam preverjenih krovcev / tesarjev / kleparjev.

Krovec (krovstvo)

Krovstvo je obrt, ki zajema pokrivanje strehe s strešno kritino. Pa naj bo to stanovanjski, poslovni objekt, garaža, terasa, … krovec bo poskrbel za vašo streho. Pri novogradnji bo na strešno konstrukcijo z ustreznimi postopki pritrdil strešno kritino. Seveda je izbira kritine odvisna od vaših želja in možnosti izvedbe. V primeru sanacije strehe pa bo najprej preveril, na katerih mestih je sanacija potrebna. Popravil in odstranil bo poškodovane dele, ter poskrbel za namestitev nove strešne kritine.

opecnata-stresna-kritina
Izkušen krovec bo poskrbel, da bo vaša streha kmalu dobila svojo obleko.

Tesar (tesarska dela)

Delo tesarja obsega izdelavo lesenih opažev, načrtovanje in postavljanje lesene strešne konstrukcije. Tesar se v glavnem ukvarja z obdelavo lesa in izdelavo ter namestivijo različnih lesenih elementov. Poskrbel bo za večino izvedbenih del, pri katerih je les osnovni material. Seveda pa tesarstvo in krovstvo gresta z roko v roki.

Klepar (kleparska dela)

Če se odločite za namestitev pločevinaste strehe, bo za to poskrbel izkušen klepar. Prav tako je namestitev in izdelava žlebov, morebitnih obrob in odtočnih cevi kleparsko delo. Najpogosteje torej izvajajo dela s pločevino različnih vrst. Obroba dimniških konstrukcij, strešnih oken in drugih elementov strešne konstrukcije je delo kleparja. Privoščite vaši strehi najboljše mojstre.

Kdaj zamenjati strešno kritino oz. kdaj je čas za prenovo strehe?

Strešno kritino je priporočljivo zamenjati, v kolikor je vidno dotrajana ali/in stara vsaj 30 let. Od tega je odvisno tudi, kaj vse bo prenova strehe zajemala. Če je strešna konstrukcija še uporabna, se zamenja le strešna kritina. Premišljeno izberite ustrezno kritino glede na ceno in njene lastnosti. Za obširno prenovo strehe pa je potrebna tudi menjava strešne konstrukcije, popravilo žlebov in druga kleparska dela. Prenova strehe bo torej poleg krovca zahtevala tudi izkušenega tesarja in kleparja.

obnova-ali-prenova-strehe-krovstvo-tesarstvo-kleparstvo
Obnova oziroma prenova strehe je odvisna od dotrajanosti obstoječe strehe. Veliko vlogo pa ima tudi izbira strešne kritine.

Koliko stane prenova strehe (in koliko nova streha)?

Izvedbena dela, ki zajemajo izdelavo nove ali obnovo stare strehe, so odvisna od velikosti strehe, izbire kritine in morebitne dotrajanosti že obstoječe strehe. Okvirna cena za menjavo kritine je od 30 € – 40 €/m2. Stroški gradnje nove strehe pa so odvisni od izbire materiala in izvajalca. Ključno vlogo ima tudi velikost strehe in količina izvedbenih del. Cena nove strehe je v primerjavi z obnovo lahko višja, saj je potrebna izdelava vseh elementov od začetka. Lahko se odločite tudi za namestitev sončne elektrarne.

Na kaj moramo paziti ob izbiri strešnih kritin?

Velik nabor strešnih kritin, ki so na trgu, vam lahko oteži delo, ko morate izbrati pravo obleko za vašo streho. Pri tem naj vam pomaga izkušen mojster. Upoštevajte, kolikšen je naklon strehe, na kakšnem območju se objekt nahaja (vetrovno, veliko padavin, ipd.). Preverite lastnosti posameznih kritin, ki naj štejejo pri vaši odločitvi. Seveda pa upoštevajte tudi funkcionalnost posameznih materialov in njihovo ceno.

Kaj storiti, ko streha pušča?

Razlogov za puščanje strehe je lahko več. Ali gre za poškodbe strešne kritine, toplotne izolacije ali drugih strešnih elementov. Lahko, da so se zamašili žlebovi in voda ne more odtekati iz strehe, ipd. V vsakem primeru morate ukrepati hitro in učinkovito. Najprej zaščitite svojo lastnino in prostore (umaknite pohištvo, podstavite vedra kjer se nabira voda, ipd.). Obrnite se na izkušenega krovca, ki bo poskrbel za ustrezno sanacijo strehe in preprečil zamakanje. Zagotovite svoji strehi redne preglede, predvsem po morebitnih večjih neurjih ali nalivih.

Odstranitev azbestne kritine cena?

Azbestnocemenski material se pod vremenskimi vplivi začne razgrajevati. Nevidna azbestna vlakna se sproščajo v zrak in ogrožajo naše zdravje. Glede na uredbo iz leta 2006 je potrebno iz streh odstraniti material, ki vsebuje azbest in ga ustrezno sanirati. To lahko storijo lastniki stavb sami, a mora odstranjevanje biti previdno. Ne pozabite na osebno zaščito z delovnimi rokavicami, obrazno masko in zaščitno obleko. Sanacijo morata izvajati najmanj dve osebi, da se azbestni material med prelaganjem ne poškoduje in delci ne zaidejo v zrak. Okvirna cena za sanacijo azbestne kritine je od 25 €/m2.

Kaj je to frčada?

Frčada je element podstrešnega stanovanja. Je kot nek podaljšek strehe, ki je izbočen in ima svojo streho. Služi kot podaljšek podstrešnega prostora. Lahko je različnih oblik (kvadrat, trikotnik, krog). Ima okno, kar pomeni, da lahko v prostore s pomočjo frčade vnesete svetlobo. Potrebna je dobra izolacija in večji poseg v strešno konstrukcijo. Za izvedbo del torej preverite cene za gradnjo hiše.

frcada-stresna-konstrukcija
Pogost element strešnih konstrukcij danes je frčada. Služi kot podaljšek strehe.

Kaj je to metrapan?

Metrapan je pločevinasta kritina. Uporablja se predvsem na poševnih strehah. Pogosto je metrapan dobavljiv v obliki panela iz ene plošče. Lahko izbirate med različnimi debelinami izolacije. Na voljo so različne izvedbe (narebrene, ravne) in barve.

Pridobite 7 ponudb za streho

Kaj so izolacijske plošče?

Izolacijske plošče so glavni sestavni del toplotne izolacije vaše strehe. Lahko so zgrajene iz različnih materialov. Na primer poliuretanska pena, stiropor, polistiren, steklena volna, …. Njihova namestitev ni zahtevna, so pa potrebne za udobno bivanje in dolgo življenjsko dobo vaše strehe.

Kaj so to bitumenski trakovi in kje se uporabljajo?

Bitumenski trakovi so del hidroizolacije in vodotesnosti strehe. Njihova uporaba je predvsem pomembna pri ravni strehi. Tudi za strehe z manjšim naklonom je priporočljiva uporaba bitumenskih trakov.

Kaj so strešni paneli?

Strešni paneli so plošče, ki so na eni strani zgrajene iz pločevine, aluminija, bakra ali jekla, na drugi pa iz poliuretanske izolacije. Lahko pa so tudi obojestransko pločevinasti, z vmesno izolacijo. Znani so po svoji funkciji dobre izolacije. Imajo več nosilnih valjev (običajno 5). Lahko izbirate med različnimi debelinami strešnih panelov.

Kaj je to sekundarna kritina?

To so paroprepustne folije ali lesno vlaknene plošče, ki omogočajo vaši strehi, da diha. Prav tako pa poskrbijo za zaščito toplotne izolacije. Ščitijo jo pred vdorom vode in preprečujejo, da bi strešna kritina (ob večjih nalivih) zamakala. Vloga sekundarne kritine je tudi, da ščiti streho pred mrazom ali visokimi temperaturami.

Kje lahko uporabimo polikarbonatne plošče?

Ločimo ravne, trapezne in valovite polikarbonatne plošče. Prepuščajo veliko mero svetlobe in omogočajo dobro toplotno izolacijo. Najpogosteje jih uporabimo za prekrivanje terase, rastlinjaka, gradnjo nadstreška ali zimskega vrta. Torej za manjšo površino streh. Kljub svoji lahkosti pa so odporne na udarce in druge vremenske vplive.

Kdaj za streho potrebujem gradbeno dovoljenje?

Gradbeno dovoljenje za streho je potrebno, kadar izvedbena dela obsegajo spremembo velikosti in/ali oblike objekta. V kolikor pa gre le za menjavo strešne kritine in ostrešja, za ta dela ne potrebujete gradbenega dovoljenja.

Kakšno kritino izbrati glede na naklon strehe?

Do 5° nagiba je značilno za ravno streho. Najpogosteje jo prekrijemo s pločevino. Za manjše strehe je to zelo praktično, saj je dovolj namestitev pločevinaste strehe v enem kosu. Položne strehe, z nagibom od 5° – 25° običajno prekrivamo  s pločevino, opeko, vlakoncementnimi ploščami in betonsko kritino. Za strme strehe z nagibom od 25° – 40° ali več je primerna kritina betonska, vlaknocementna, pločevinasta, opečna in tudi lesene skodle.

razlicne-vrste-stresnih-kritin
Ločimo različne vrste strešnih kritin. Preverite, katera je najbolj primerna glede na naklon vaše strehe.

Katerega mojstra za streho izbrati? (Krovstvo / tesarstvo / kleparstvo)

Iščete mojstra za streho? Izbirajte med:

Bramac, Topdom, Obenauf, Polak, Golob, Creaton, Bogener, Erlus, Jungmeier, Tondach, Goriške opekarne, Metrapan, Mkl Systems, Golob, Hosekra, Bučar, Streha Gerard, Skodle, Kaiser, Prefa, Krovstvo Petrovič,  M Kaiser, Tondach Saturn, Goriške Opekarne, Krovstvo Ljubljana, Kritine Majde, Strešne kritine Merkur, Atika streha, Krovstvo Abram, Krovstvo Borovnik, Krovstvo Bučar, Krovstvo Šinko, Krovstvo Tršinar, Sika Streha, Streha Kuhar, Tondach kritina, Si-Bau, Doling, Blas, Gpm-I, Elvis Vajs s.p., Kokol Martin s.p., Fobit, Dstg, Tik tesarstvo in mnogimi drugimi ponudniki te storitve v Sloveniji. Za enostavno pridobitev ponudb se obrnite na Omisli.si.

Krovstvo / tesarstvo / kleparstvo – Ljubljana

Če ste iz okolice Ljubljane in obnavljate ali gradite streho, potem ste zagotovo googlali krovstvo Ljubljana, tesarstvo Ljubljana in kleparstvo Ljubljana. Naj vam bo v pomoč nekaj zadetkov: Hlebec, Tadej Lenič s.p., Dovč, Harco, Finaliregancin, Loni Nives Kržičnik s.p., GDZ Jože Zupan s.p., Bio hiša idr.

Krovstvo – Maribor

Potrebujete krovstvo iz Maribora? Za vas smo pripravili nekaj zadetkov, ki jih boste našli s pomočjo Google brskalnika. V Mariboru je veliko priznanih krovcev, tesarjev in kleparjev. Med drugim so to tudi: Aleš Fermišek s.p., Tiptop Streha, Tišma, Tisaj Rajko s.p., Klepos, Grandošek, Mlakar Robert s.p., Boštjan Žvajker s.p., Siena, Klemaks idr.

Krovstvo / tesarstvo / kleparstvo – Celje

Krovstvo Celje, tesarstvo Celje ali kleparstvo Celje. Preverite ponudbe najboljših mojstrov iz okolice Celja. Med mnogimi ponudniki so to: Marko Štok s.p., Mihael Jug s.p., Jože Anclin s.p., Rudi Rudnik s.p., Franc Belehar s.p., Metrapan, idr.

polaganje-tegole
Polaganje tegole je lahko tako preprosto, če ga izvajajo pravi mojstri.

Krovstvo – Ptuj

Za krovstvo Ptuj se obrnite na mojstre kot so: Hercog, Bauman Zdravko s.p., Hermes-Es, Fg kleparstvo, Šalamun Srečko s.p., Robert Vek s.p., Jelen Srečko s.p. idr. Preverite ponudbe najboljših krovcev, tesarjev in kleparjev iz okolice Ptuja.

Krovstvo Gorenjska

Streha Kuhar, Franc Markič s.p., Mibla, Jure Rogelj s.p., Primož Eržen s.p. in Jan Lotrič s.p. so le nekateri od številnih ponudnikov na Gorenjskem. Krovstvo Gorenjska, tesarstvo ali kleparstvo Gorenjska vam bo pomagalo, da boste med ponudniki našli najboljšega.

Koroški krovec

Če ste iz okolice Koroške, vam lahko pomagamo pri izbiri pravega tesarja, kleparja ali krovca. Med drugim so to: To&Sa, Igor Sonjak s.p., Marex, Filip Kert s.p., Rudolf Juteršek s.p., idr.

Kdaj je krovstvo najbolj iskano v Sloveniji?

Največje povpraševanje za krovstvo je v mesecu marcu. Vsaj tako kažejo podatki na Omisli.si in analiza Google iskanj o tej tematiki. V tem času je velika verjetnost, da bodo cene za krovstvo višje, saj je povpraševanje po tej storitvi največje. Lahko pa se tudi podaljša dobavni rok materiala in drugih pomembnih elementov za izdelavo strehe. Če ste tudi vi ponudnik storitev za krovstvo, se krovci BREZPLAČNO vpišite tukaj.

povprasevanje-za-krovstvo-v-Sloveniji
Krovci so v Sloveniji najbolj iskani v mesecu marcu.

 


KROVSTVO, KLEPARSTVO, TESARSTVO

PREVERJENI KROVCI, TESARJI IN KLEPARJI ZA STREHO

Pridobite 7 ponudb za streho

ocena bralcev
5 od 5

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno