Revija Nasvet strokovnjaka

Plesen na steni in vlaga v stanovanju: Cena za trajno odstranjevanje plesni

plesen-v-kleti-sanacija

Kazalo

ocena bralcev
5 od 4

Preverite, kdaj sta plesen na steni in vlaga v stanovanju škodljivi za vaše zdravje. V nadaljevanju pa odkrijte tudi uporabne nasvete, kako poskrbeti za zdravo in udobno bivalno okolje brez plesnivih površin in kako zmagati v boju proti vlagi. Vas zanima, kakšna je cena za odstranjevanje plesni in katere preverjene metode se za to najpogosteje uporabljajo? Berite dalje in se za vedno znebite trdovratnih plesnivih površin.

Preverite še seznam preverjenih izvajalcev za sanacijo plesni ali izvedbo hidroizolacije.

CENA za ODSTRANJEVANJE PLESNI
povprečne cene odstranjevanja plesni

≈ 6 – 9 EUR/m2

Pridobite ponudbe/cene za odstranjevanje plesni

* Povprečne cene odstranjevanja plesni in vlage so brez DDV. Cene za smo izračunali na podlagi javnih cenikov za odstranjevanje plesni ter preko 195 ponudb preverjenih mojstrov / slikopleskarjev na Omisli.si/slikopleskarja. Cenik odstranjevanja vlage in plesni v stanovanju ni fiksen in velja za vsa večja mesta: Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Koper, Novo mesto, Velenje in drugod po Sloveniji. Končna cena je najbolj odvisna od vrste in trdovratnosti plesni, vzroka za vlago ter dodatnih storitev. Za točno ceno pošljite povpraševanje preverjenim ponudnikom – zeleni gumb zgoraj.

sredstva-in-nacini-za-odstranjevanje-plesni
Redno zračenje, čiščenje in vzdrževanje, uporaba sredstva proti plesnim, kvalitetna gradnja in dobra izolacija so preventiva, ko gre za plesen.

Plesen na steni: Kdaj je vlaga naš sovražnik?

Ste prepričani, da nikjer v vašem stanovanju ali hiši ni plesni? Preverite ponovno, saj se plesen lahko pojavi tudi na mestih, kjer sploh ni opazna, a je lahko kljub temu škodljiva za vas. Nabiranje vlage v notranjih prostorih je povsem normalen pojav. In do neke mere vlaga ne škoduje vašemu zdravju. Problem pa nastane, ko se vlaga v stanovanju nakopiči, kondenzira in se na teh mestih pojavi plesen na steni.

> Preverite tudi: SLIKOPLESKARSTVO: CENA ZA PLESKANJE (BARVANJE / BELJENJE), KITANJE STEN IN POLAGANJE TAPET

Kaj je plesen?

Plesen je naravna snov, ki je zgrajena iz različnih vrst gliv, ki imajo obliko hif. Najbolj ugodno okolje za obstoj plesni so zaprti in vlažni prostori. V naravnem okolju plesen ni nevarna in jo lahko zasledite povsod. Če pa se pojavi v zaprtih bivalnih prostorih, je za človeka lahko zelo nevarna. Sestavni deli plesni so pogosto obarvani, zato je plesen vidna s prostim očesom. Lahko jo opazimo v obliki črnih in sivih lis. Temperatura zraka je v notranjih prostorih toplejša kot zunaj, prav tako pa je zrak notri bolj vlažen. In če se nabere večja količina vlage, se začne kondenzirati. Najpogosteje na stenah in v kotih, v okenskih nosilcih, med ploščicami v kopalnici in kuhinji, ali prostorih kjer ni okna in je veliko površin pokritih s pohištvom.

Vrste plesni v stanovanju in hiši?

Skoraj v vsakem stanovanju ali hiši se pojavi plesen na steni. Pomembno je, da se zavedate, da je plesen za vaše zdravje lahko nevarna in se jo trudite redno odstranjevati. Nekatere plesni so slabo opazne, zato je priporočljivo, da vsaj enkrat letno najamete profesionalce, ki izmerijo količino vlage v bivalnih prostorih in vam pomagajo odkriti morebitno plesen. Zagotovite si zdravo bivalno okolje.

Zidna plesen na steni

Skoraj zagotovo ste se že srečali s pojavom zidne plesni v vaši hiši, garaži ali drugih prostorih. Prepoznali ste jo po zelenih, sivih ali rjavih lisah na stropu, v kotu sten, na tleh ali na stenah za pohištvom. Običajno se zidna plesen razvije v prostorih, ki so slabo toplotno izolirani, nimajo zadostne hidroizolacije in so manj zračeni. Priporočljivo je, da zidno plesen redno odstranjujete in sanirate. Če gre za manjši obseg plesni, jo lahko odstranite sami.

zidna-plesen-kako-jo-prepoznamo
Zidno plesen prepoznamo po sivih, črnih ali zelenih lisah na steni. Običajno se pojavi pri tleh, v kotih, ali v bližini okenskih okvirjev.
Pridobite ponudbe/cene za odstranjevanje plesni

Črna plesen na steni

Vse plesni niso povsem zaskrbljujoče, če smo z njimi v stiku le v manjši meri. Ko pa gre za črno plesen, je potrebno biti posebej pozoren, saj je ta za zdravje človeka še posebej nevarna. Dolgotrajna izpostavljenost črni plesni lahko oslabi organizem in povzroči njegovo zastrupitev. Črna plesen na steni se običajno pojavi predvsem na področjih, ki so konstantno vlažna in v stiku z vodo. V tem primeru sta na udaru predvsem kopalnica in kuhinja. Gotovo ste jo že zasledili na ploščicah in fugah v bližini tuš kabine in kopalne kadi, umivalnikov ter pomivalnega korita. Zelo pomembno je, da plesen redno odstranjujete in jo sanirate, prostore pa vsakodnevno dobro prezračite. Popolnoma se je črne plesni zelo težko znebiti, a če že poskrbite za njeno redno odstranitev, ste svojemu zdravju že naredili uslugo.

vrste-plesni-crna-plesen-sanacija-vlage
Črna plesen je še posebej škodljiva za vaše zdravje, zato ob stiku z njo poskrbite za temeljito odstranjevanje plesni in sanacijo vlage.

Vpliv plesni na zdravje

Plesen na steni je za vaše zdravje škodljiva bolj, kot si mogoče mislite. Drži, da je plesen naravna snov, a v prevelikih količinah lahko zelo negativno vpliva na telo. Predvsem je nevarna za osebe, ki so dovzetne za alergije, bolnike z astmo in drugimi dihalnimi obolenji, saj lahko vpliva predvsem na dihalne poti in zdravstveno stanje poslabša ali povzroči alergijske reakcije in okužbe. Ločimo različne vrste plesni, ene so bolj škodljive, druge manj. Tiste najbolj nevarne lahko tvorijo tudi strupene toksine, ki zastrupljajo naše telo. Najmanj priporočljiv pa je stik s plesnijo za osebe, ki imajo oslabljen imunski sistem. V tej vrsti štejejo predvsem dojenčki, starejše osebe in bolniki.

Idealna vlažnost zraka: Kakšna mora biti vlaga v prostoru?

Priporočljiva vlažnost zraka v bivalnih prostorih je od 40 – 60 %. Natančneje lahko rečemo, da je idealna mera vlažnosti v zraku 50 %. Da zagotovimo idealne bivalne pogoje, je potrebna kvalitetna gradnja, učinkovita izolacija ter redno zračenje, čiščenje in vzdrževanje prostorov.

merilec-vlage
Idealna vlažnost zraka je približno 50 %.

Sanacija vlage in vzroki za plesen (razpoke na notranjih stenah , temelji, …)

Če se plesen pojavi v zaprtem prostoru in ima idealne pogoje, se bo hitro razvila. Na njeno razrast vplivata temperatura in višina prostora, v katerem se pojavi, prav tako temperatura direktne površine, na kateri je plesen. Ključno vlogo pa igrata tudi koncentracija vlage in količina hranilnih snovi v prostoru. Za sanacijo vlage je dobro poskrbeti takoj, ko opazimo njeno prekomerno kopičenje. Največkrat je razlog za nabiranje vlage v slabi gradnji, ali poškodbah materiala kot so na primer stenske razpoke. Skozi te vlaga hitreje in lažje pronica v notranje prostore.

Sanacija plesni: Kako odstraniti plesen na steni?

Ko se lotite odstranjevanje plesni, ni dovolj le to, da to nadlogo le odstranite. Za kvalitetno opravljeno delo je potrebno poskrbeti tudi za preprečitev njenega nastanka. Plesen lahko iz površin običajno odstranite z uporabo sredstva za odstranjevanje plesni. Za nadaljnjo sanacijo pa poskrbite, da bo površina temeljito suha. V kolikor odstranjujete plesen iz okrušene stene, je za kvalitetno opravljeno delo priporočljivo, da koščke stene pred nanosom čistila v celoti odkrušite in odstranite poškodovane in okužene dele, da s tem preprečite ponovni nastanek plesni.

Pridobite ponudbe/cene za odstranjevanje plesni

Barva proti plesni: Apnena barva oz. apneni belež (gašeno apno)

Ko ste plesen iz sten odstranili, pustite, da se površine temeljito posušijo. Potem sledi nanos nove barve na podlago, da položite tapete ali prepleskate stanovanje in s tem ne samo estetsko izboljšate, ampak tudi zaščitite pred ponovnim nastankom plesni. Priporočljiva je apnena barva, oziroma belež iz gašenega apna ali druge termoizolacijske barve, ki poskrbijo za sanacijo plesni in preprečijo njen nadaljnji razvoj. Apnena barva je mineralna barva, ki je znana po svojem dezinfekcijskem učinku delovanja proti bakterijam. Apno je že v osnovi znano po tem, da je dobra zaščita sten pred nastankom zidnih plesni.

Odstranjevanje plesni in cena?

Če se sami lotite odstranjevanja plesni, je to lahko zelo naporen in dolgotrajen proces. Zakaj se ne bi obrnili na strokovnjaka Omisli.si/slikopleskarja, ki bo to opravil hitro in učinkovito? Za odstranjevanje plesni boste odšteli od 6 – 9 €/m2. Preverite tudi analizo cen, ki jih za tovrstne storitve ima čistilni servis.

Preverite tudi: CENA PLESKANJA (BELJENJE, BARVANJE) STANOVANJA ALI HIŠE: KOLIKO STANE SLIKOPLESKAR?

Plesen v kopalnici

Vlažni prostori, v katerih se pogosto uporablja voda, so zlasti privlačni za nastanek plesni. V tem primeru je kopalnica najbolj na udaru, saj je prostor, v katerem se voda konstantno uporablja in moči ploščice, ter prostore med njimi. Zelo pomembno je, da kopalnico redno zračite in tako omogočite, da se zrak premeša in zamenja, ter se ne kopiči znotraj zaprtega prostora. Prav tako je priporočljivo redno čiščenje kopalnice. Na primer pomaga že, če ploščice po tuširanju rahlo obrišete z brisačo in jih s tem osušite. Ko se lotite generalnega čiščenja kopalnice, pri tem uporabite čistila, ki so primerna za odstranjevanje plesni. V nadaljevanju pa preverite tudi druge koristne nasvete za spopadanje s plesnijo.

nasveti-za-odstranjevanje-plesni-v-kopalnici
Plesen se najpogosteje nabira na vlažnih površinah, ki so v nenehnem stiku z vodo. To so predvsem ploščice v kuhinji in kopalnici.

Kako odstraniti plesen na steni v spalnici

Najbolj enostaven način za odstranjevanje plesni je, da jo iz stene sprva obrišete z mokro krpo. Potem nanesete sredstvo za odstranitev plesni (lahko ga kupite v vseh bolje založenih trgovinah). Pustite, da se površina temeljito posuši in postopek ponovite, v kolikor se vam zdi, da plesen še ni odstranjena. Nazadnje sledi nanos barve oziroma premaz stene z belilnim sredstvom. Lahko uporabite tudi stensko barvo, ki že v osnovi vključuje sredstvo, ki preprečuje nastanek plesni. Tako si boste lažje zagotovili dolgoobstojnost barve.

Pridobite ponudbe/cene za odstranjevanje plesni

Vlaga v kleti

Nabiranje vlage v kleti je pogosto posledica slabe gradnje in izolacije. Za sanacijo kletnih prostorov je običajno potrebna temeljita obnova toplotne in hidroizolacije, ki odpravi problem z nabiranjem vlage. Najbolje je, da se okrog objekta izkoplje jarek, ki seže do temeljev. Potem sledi obnova ali montaža hidroizolacije ter toplotne izolacije. Nazadnje se naredi drenaža, v kolikor je ta potrebna, potem pa se jarek zasuje nazaj. Tovrstna dela je najbolje izvajati poleti, ko so temperature visoke in se bodo zidovi in temelji temeljito osušili. To bo še dodatno koristilo ob spopadu z vlago in plesnijo. Obrnite se na Omisli.si/slikopleskarja, ki bo z ustrezno tehnologijo izmeril količino vlage v kleti in vam glede na rezultate svetoval, kaj je najbolje ukreniti v tej situaciji.

plesen-v-kleti-sanacija
Najbolj trdovratne plesni se običajno pojavijo v kletnih prostorih, zato morate čim hitreje poskrbeti za njihovo sanacijo, preden se stanje poslabša.

Boj proti plesni: Kaj lahko naredite sami, če je plesen pri vas doma?

Kot obljubljeno, smo vam pripravili nekaj koristnih nasvetov, ki vam lahko pomagajo v boju s plesnijo. Upoštevajte jih in naj bo plesen na steni v vašem domu zgodovina. Nekaj izmed preventivnih nasvetov, ki jih zlahka upoštevate je, da vsaj dvakrat dnevno dobro prezračite vse prostore. Med tuširanjem uporabljajte kopalniški ventilator, med kuhanjem pa kuhinjsko napo. Ti dve napravi bosta poskrbeli za odnos odvečne vlage iz notranjih prostorov. Priporočljivo pa je tudi, da pohištvo odmaknete vsaj 5 cm stran od stene, kar bo omogočilo zračenje in preprečilo nabiranje vlage ter nastanek plesni.

odstranjevanje-plesni-kaj-lahko-storite-sami
Za odstranjevanje plesni lahko veliko naredite sami. Z rednim zračenjem prostorov, čiščenjem in uporabo sredstev proti plesni, si lahko omogočite bivanje v domu brez plesni.

Merilec vlage

Z merilcem vlage lahko hitro in enostavno preverite kakovost zraka v vašem domu. Sodobni merilci vlage vam izračunajo rosišče in izhlapevanje. Preden uporabite napravo za merjenje vlage, dobro preberite navodila za uporabo. Priporočljivo je, da merilec vlage postavite na sredino prostora, da boste dobili natančen izračun relativne vlažnosti v prostoru. Poleg omenjene storitve, pa lahko merilec vlage uporabite tudi pri gradnji. Z njim namreč lahko merite vlažnost v posameznih materialih.

merilec-vlage-za-pravocasno-odstranjevanje-plesni
Za preventivo pred nastankom plesni in nabiranjem vlage, uporabite merilec vlage in bodite vedno na tekočem, koliko vlage je v vašem domu.

Odstranjevalec vlage (lovilec vlage)

Predvsem v zimskem času, ko so zunanje temperature nizke in je količina vlage v zraku večja, se tudi v notranjih prostorih poveča vlažnost zraka. Eden najenostavnejših načinov, kako odstraniti vlago iz zraka je lovilec vlage. To je naprava, ki iz prostora vsrka vase odvečno vlago in hkrati filtrira zrak s pomočjo večslojnega filtra. Ko se večlitrski rezervoar napolni z vodo, jo enostavno zlijete stran in lovilec vlage ponovno služi svojemu namenu. Lahko prilagodite moč njegovega delovanja, hkrati pa spremljate, kolikšna količina vlage se v nekaj urah odstrani iz določenega prostora.

Belilo za fuge

Ne glede na to, kako pogosto čistite, fuge med ploščicami čez nekaj časa potemnijo in ob konstantnem močenju spremenijo barvo in niso več bele. A to je povsem rešljiv problem. Lahko si kupite belilo za fuge, s katerim fugam povrnete prvotno barvo. Najprej jih morate temeljito očistiti, kolikor se da. Uporabite lahko neagresivna čistilna sredstva proti plesni. Potem pustite, da se površine temeljito osušijo in nato sledi nanos belila za fuge. Lahko ga kupite v različnih verzijah, najpogosteje izbrana in enostavna za nanos je pisalo za beljenje fug. Priročno pakiranje vam olajša delo, saj lažje dostopate do vmesnih prostorov med ploščicami za nanos belila.

belilo-za-fuge-v-kopalnici
Najboljši način, kako svoji kopalnici vrniti prvoten sijaj in svežino, je uporaba belila za fuge. Za enostaven nanos uporabite belilo v obliki pisala.

Premaz proti plesni: Algicid plus, Vlagostop, …

Da na področjih, ki jih je prizadela plesen, preprečite njen ponovni nastanek, je priporočljiva uporaba premaza proti plesni. Najbolje je, da se posvetujete s strokovnjaki na tem področju, ki vam bodo znali svetovati, katerega je najboljše uporabiti. Na suho in očiščeno podlago nanesete priporočljivo količino premaza proti plesni (količina označena na embalaži, ali navedena v priloženih navodilih). Upoštevajte navodila za uporabo, v kolikor je navedeno, da morate premaz po določenem času sprati iz podlage.

Pridobite ponudbe/cene za odstranjevanje plesni

Kopalniški ventilator s senzorjem vlage

Kopalniški ventilator je po navadi nameščen pod stropom in iz kopalnice odstrani odvečno vlago, ter jo po cevi odvaja v zunanjost. Prav tako poskrbi za prezračevanje kopalnice (predvsem v zimskih mesecih, ko zaradi mrazu ne zračimo tako pogosto). Priporočljivo je, da je kopalniški ventilator nameščen v bližini kopalne kadi in tuša, ali za bojlerjem. Tam se namreč najpogosteje kopiči vlaga in tako lahko to preprečite. Izbira kopalniškega ventilatorja s senzorjem vlage vam bo omogočila, da boste lahko vedno na tekočem, koliko vlage je v vaši kopalnici in pravočasno poskrbeli za njeno sanacijo.

kopalniski-ventilator-preventiva-proti-plesni
Kopalniški ventilator je najbolje namestiti v bližino kopalne kadi, tuš kabine ali umivalnika. Tako boste odvečno vlago čim hitreje odstranili iz površin, kjer je največja verjetnost, da se bo nabrala.

Naravni načini za odstranjevanje plesni (sredstvo proti plesni)

Naravne metode čiščenja so vse pogostejša izbira današnjih gospodinj. In tudi plesen na steni lahko odstranite s pomočjo naravnih čistilnih sredstev. Za vas smo pripravili številne koristne napotke in nasvete, kako nad plesen na naraven (ekološki) način.

Varekina: Odstranjevanje plesni z varekino

Varekina je poznana po svoji sposobnosti zatiranja plesni. Ker je dražljiva snov, je pomembno, da ob rokovanju z njo nosite zaščitne rokavice, priporočljiva pa so tudi zaščitna očala in halja. Prav tako poskrbite za dobro zračenje v prostoru, saj ima varekina zelo močan vonj. Vse kar morate storiti je, da plesnive površine poškropite z varekino in pustite delovati vsaj kakšno uro. Če je plesen zelo trdovratna, postopek ponovite.

Odstranjevanje plesni s sodo bikarbonat

Soda bikarbona je odlično čistilo za različne vrste madežev. Kupite jo lahko v vseh franšiznih trgovinah in je cenovno dostopna. Najboljši recept za odstranjevanje plesni s sodo bikarbono vam bo pomagal, da se znebite plesnive nadloge v vašem domu. Eno žličko sode bikarbone raztopite v vodi (uporabite vsaj 1 l vode), nanesite direktno na plesnive površine in pustite delovati. Površino obrišite z mokro krpo, ali najprej poščetkajte s ščetko, da odstranite najtrdovratnejše madeže. Potem dobro osušite in vaše delo je končano.

soda-bikarbona-za-boj-proti-plesnivim-povrsinam
Prva pomoč pri plesnivih površinah je zagotovo mešanica sode bikarbone in vode.

Zidna plesen na steni in kis

Kis je sam po sebi močno koncentriran in ga lahko uporabite v boju proti plesnivim površinam. Razpršite ga na primer po zidu, ki ga je prizadela plesen in pustite delovati nekaj časa. Najbolje je, da uporabite alkoholni kis, ki je še posebej visoko koncentriran. V kolikor po prvem nanosu ni opaznih sprememb, postopek večkrat ponovite. Priporočljivo je vmesno zračenje prostora, saj ima kis močan vonj.

Grenivka

Plesen lahko odstranite tudi s pomočjo grenivke (ali limone). Grenivko enostavno prerežete na pol in iz nje iztisnete nekaj kapljic soka, ki ga zmešate z vodo. Zmes razpršite po plesnivi površini, pustite delovati nekaj časa, potem obrišite z mokro krpo in dobro osušite. Lahko pa krpo pomočite direktno v sok grenivke z vodo in z njo obrišete prizadete površine.

odstranjevanje-plesni-s-pomocjo-grenivke
Za odstranitev plesni lahko uporabite samo grenivkin sok, ali pa ga razredčite z vodo.

Olje čajevca

Za kvalitetno odstranjevanje plesni lahko poskrbi tudi čajevec. Nekaj kapljic olja čajevca zmešajte z vodo, nalijte v razpršilko in razpršite po plesnivih površinah. Pustite delovati, očistite in osušite. Če se je plesen na steni pojavila na steni in kljub odstranitvi na mestih še vedno ostanejo madeži, je najboljša rešitev, da steno prebelite. Uporabite apnene barve, ki zavirajo nastanek plesni. Za več informacij preverite analizo cen pleskanja (beljenje, barvanje) stanovanja ali hiše.

 

Gradnja in obnova za dom brez plesni

Najboljša zaščita pred plesnijo je kvalitetna gradnja ali obnova doma, ki poskrbi za dobro izolacijo, učinkovito zračenje in materiale, ki so odporni na vlago. Za dom brez plesni je torej izjemno pomemben začetni korak in to je gradnja.

Toplotna izolacija

Ob novogradnji ali prenovi objekta je poleg kvalitetnih materialov izgradnje pomembna tudi dobra toplotna izolacija. Naj bo to steklena volna, stiropor, kamena volna, lesna ali celulozna vlakna, ob pravilni namestitvi vas bo ščitila pred izgubo toplote, omogočila kvalitetno zračenje in poskrbela, da se odvečna vlaga ne zadržuje v notranjih prostorih.

Izolacija notranjih sten, izolacijske plošče (hidroizolacija) in notranje stenske obloge

Toplotno izolacijo namestimo v vmesni sloj (med opeko oziroma beton, ki sta osnovna gradnika objekta) in prekrijemo z mavčno kartonskimi ploščami. Izolacija notranjih sten ima posebno vlogo pri nabiranju vlage v notranjosti objekta. Če so hidroizolacijske plošče iz kvalitetnih materialov in pravilno nameščene, vas bodo ščitile pred vodo in vlago. Dobra izolacija bo namreč poskrbela, da se odvečna vlaga ne bo nabirala in kondenzirala na stenah.

hidroizolacija-lahko-prepreci-nastanek-plesni
Hidroizolacijo lahko namestite v obliki vodoodpornega premaza ali neprepustne folije.

Izolacija stropa in strešna izolacija

Strešna izolacija je nameščena med špirovce in potem prekrita z mavčno kartonskimi ploščami. Najpogosteje se za izolacijo strehe uporablja mineralna steklena volna, ki je negorljiva. Za kvalitetno strešno izolacijo pa je pomembna tudi namestitev paroprepustne vodoodbojne folije. Priznani izvajalec naj vam omogoči kvalitetno izolacijo, saj s tem ne boste izgubljali toplotne energije in boste v notranjih prostorih lahko ohranili konstantno temperaturo.

Prezračevana fasada

Za udobno bivanje in kvalitetno izolacijo znotraj objekta dovolite fasadi, da diha. Za izolacijo prezračevane fasade se najpogosteje uporabljajo fasadne izolacijske plošče, sestavljene iz mineralne steklene volne, ali stiropora. To bo fasadi omogočilo redno prezračevanje, s čimer preprečimo nabiranje vlage znotraj objekta. Posledično tudi zmanjšamo verjetnost za nastanek plesni. Izberite pravo fasado za vaš dom.

Pridobite ponudbe/cene za novo fasado

Hidroizolacija temeljev in sanacija temeljev

S hidroizolacijo zaščitimo objekt pred vdorom vode in prekomernim nabiranjem vlage. Za kvalitetno bivanje je pomembno, da stene dihajo in se vlaga lahko odvaja iz notranjih prostorov ven. Hidroizolacijo izvedemo v obliki neprepustne folije ali s pomočjo vodoodpornih premazov. Za hidroizolacijo temeljev se uporablja horizontalna hidroizolacija, ki jo položimo vzporedno glede na tla. Ščitila bo pred pronicanjem vode iz tal (podtalnica). Pomembno je, da je gradbena jama okrog temeljev dovolj velika, da omogoči kvalitetno polaganje in izvedbo hidroizolacije, saj bo ta le tako služila namenu. V primeru nepravilne namestitve, bo potrebna sanacija, kar bo stroške in čas storitve povečalo.

Hidroizolacija kleti in izolacija kleti v zemlji

Prostori, ki so najbolj na udaru, ko gre za nabiranje vlage in vode, so kletni prostori oziroma predvsem tiste kleti, ki so vkopane v zemljo. Za njihovo zaščito je potrebno še posebej dobro poskrbeti. Da se zaustavi vdor vlage, je potrebna najprej temeljita sanacija prostorov (v kolikor so ti že v uporabi). Sicer pa na površine namestite večjo količino hidroizolacijskega premaza ali neprepustne folije. Na to konstrukcijo potem namestite sušilni omet, za maksimalno zaščito pa premažete prostore s paroprepustno barvo, ali barvo, ki vključuje sredstvo proti plesni.

> Preverite tudi: GRADNJA HIŠE: KOLIKO STANE HIŠA (CENA GRADNJE HIŠE)?

Sušilni omet

Ključna dejavnost sušilnega ometa je, da poskrbi za naravno sušenje sten. Poskrbi za prezračevanje, ki ne vpliva na padec temperature v notranjih prostorih. Primeren je za uporabo na področjih, ki jih je že poškodovala vlaga, ali pa za novogradnje, kjer nudi preventivno zaščito pred vdorom vlage. Uporablja se lahko tako na notranjih, kot tudi zunanjih delih gradbene konstrukcije. Nanesemo ga ročno, oprime pa se vseh vrst podlage (beton, opeka, kamen, itd.).

Prezračevanje z rekuperacijo

Ob novogradnji ali obnovi doma, je prezračevanje z rekuperacijo prava izbira za vas. Rekuperacija je prezračevalni sistem, ki poskrbi za konstantno svež zrak v prostorih, brez da bi odprli eno samo okno. Poraba električne energije za delovanje sistema je majhna, vam pa zagotovi, da na enostaven način prezračite vse prostore in se izognete, da bi vam v notranjost prišli morebitni komarji ali druge žuželke, hrup in prah iz ceste. Z rekuperacijo se boste zaščitili tudi pred nastankom plesni, saj poskrbi za redno menjavo zraka in odvod odvečne vlage ter iztrošenega zraka iz prostorov.

prezracevalni-sistem-rekuperacija-za-dom-brez-vlage
Vas zanima kako deluje rekuperacija?

Pravilna vgradnja oken

Pri vgradnji izolacije in izdelavi fasade ne pozabite na okna. Ker velik del površin objekta sestavljajo okna, je pomembno, da so pravilno vgrajena in izolirana. Najboljša izbira je dvojno ali trojno steklo za okna, ali toplotno zaščitno izolacijsko steklo. Material okenskih okvirjev naj sovpada z drugim gradbenim materialom (les, pvc, alu, itd.). Prav tako morajo okna dobro tesniti in biti ustrezno toplotno in hidro izolirana, da služijo svojemu namenu. Za pravilno vgradnjo oken in kvalitetno tesnenje, ki bodo preprečila nastanek plesni v vašem domu, se obrnite na priznane mojstre.

Toplotna izolacija balkona

Ob montaži izolacije niste pomislili na izolacijo balkona? Nič za to, v nadaljevanju lahko preverite, kaj pri izvedbi kvalitetne toplotne izolacije balkona morate upoštevati. Da se izognete toplotnemu mostu, je najprej pomembno, da balkon izolirate od zgoraj, spodaj in od spredaj. Glavna betonska plošča balkona naj bo izvedena v naklonu, da se voda lahko prosto odteka in se ne zadržuje na balkonski plošči. Debelina izolacijskih plošč naj bo primerljiva debelini fasadne izolacije, oziroma naj bo vsaj 5 cm. Pri izvedbi balkona pa je ključnega pomena tudi hidroizolacija. Ta se montira na zgornji del toplotnoizolacijskih plošč. Preverite cene za balkonska vrata.

Pridobite ponudbe/cene za odstranjevanje plesni

Razlaga pojmov: Slovarček za plesen na steni

Relativna vlažnost

Relativna vlažnost v osnovi definicije opisuje zračno nasičenost in definira, kako blizu je ta meji linije nasičenosti. Z višanjem zračne temperature se relativna vlažnost zraka zmanjša, absolutna vlažnost pa ostane enaka. Relativna vlažnost se torej nenehno spreminja. Z absolutno vlažnostjo pa opišemo natančno količino vlage, ki je v zraku. Temperatura zraka se nenehno spreminja. V grobem velja, da večja kot je temperatura v zraku, več vlage lahko zrak sprejme.

Kapilarna vlažnost

Kapilarna vlaga je vidna po belih kristalih na površini. Prepoznamo jo ob odstopanju beleža iz stene, v najhujši obliki pa tudi pride do razpada stene. Kristali kapilarne vlažnosti so običajno obarvani belo. Prostori, v katerih se kapilarna vlažnost najpogosteje pojavi, so tisti, kjer je hidroizolacija slabo narejena, ali je sploh ni.

Kondenzna vlaga

Kondenzno vlago prepoznamo po črnih, sivih ali zelenih madežih na površini. Idealni pogoji za njen nastanek so območja, kjer se topli zrak v prostoru kondenzira na hladni površini.

Toplotna prevodnost

Toplotna energija se prevaja iz toplejšega v hladnejši predmet / material. Vsak material ima določeno toplotno prevodnost, ki je konstantna in pove, kako dobro se toplota prevaja skozi to snov. Gre se za to, koliko toplotne energije material prepusti glede na debelino toplotne izolacije, upoštevajoč temperaturne spremembe. Toplotna prevodnost je odvisna od vrste materiala in njegove dimenzije (debelina).

Toplotni most

Toplotni most je pojav, ki nastane zaradi prenizke temperature površine, ki je lahko posledica pomanjkanja ogrevanja. Skozi določene površine se torej prevede večja količina toplote, kot je je v zraku. Na teh mestih se začne nabirati vlaga in posledično tudi plesen. Najbolj izpostavljena mesta za tovrstni pojav so zidni koti, področja ob oknu, strop. Toplotni most se največkrat pojavi zaradi stika dveh različnih materialov, zaradi neustrezne gradnje ali pomanjkanja toplotne izolacije. Skoraj v vsakem objektu se pojavi določena mera toplotnih mostov, ki pa so jasno vidni z uporabo termografije. Toplotni most je najpogosteje posledica slabo izolirane zunanje stene.

toplotni-most-kaj-to-pomeni
Na območju toplotnega mosta se lahko vlaga začne prekomerno nabirati. Posledica tega je nastanek plesni. Na sliki vidimo, kako se toplota prevaja med dvema različnima materialoma.

Toplotni upor

Kadar nas zanima toplotna prevodnost več različnih materialov, ki se med seboj stikajo, govorimo o toplotni upornosti teh materialov. To pride v poštev predvsem takrat, kadar imamo nameščeno večplastno izolacijo in nas zanima toplotna prevodnost vseh slojev.

Koeficient toplotne prevodnosti

Nespremenljiva količina, ki opiše razmerje med tem koliko toplote se prevede med dvema materialoma, ki sta v toplotnem stiku in temperaturo zraka. S pomočjo koeficienta lahko izračunate, kolikšna je izolativnost posameznega materiala in preverite, kateri material bo glede na vaše gradbene elemente objektu najbolj ustrezal.

Kapilarni dvig

Kapilarni dvig podzemne vlage je prisoten v vseh objektih. Od debeline sten in kvalitete materiala, iz katerega je omet, je odvisna količina kapilarnega dviga. Da je prisoten kapilarni dvig, najlažje opazimo po belo-rumenih kristalih, ki se pojavijo na stenah (zunanjih ali notranjih). Posledice kapilarnega dviga so vlažnost in hladnost sten, ter pojav plesni na določenih mestih.

Pridobite ponudbe/cene za odstranjevanje plesni

Plesen na steni in vlaga v stanovanju: Kateremu izvajalcu za odstranjevanje plesni zaupati?

Med mnogimi mojstri v Sloveniji, ki so usposobljeni za temeljito odstranjevanje plesni, lahko izbirate na primer med naslednjimi: Kalinero, Ecopulse, Geoprevis, Hizol plus, GR-Plus, A.D. Grup, Gras, Grating M team, Tim Opara, Tempik, Senzal, Allmont, Kovalev, Sanacije M, GKK sanacije, IEG inženiring, Lesk design, Gragas, Eso Alejna, Fors, Gradbeništvo Meli, Energoterm, Hidrorez, Anro gradnje, Koster izolacijski sistemi, Remonter, Blesk, Oven2, Rošer, Unigradnje, GP zaključna gradbena dela, Supremotech, Ajgrad, Mollier, Izolacije Pavlo, DSG Plus, Uniss, Pabu storitve, Servotek GMBH, Skillz, Harco, Gradbeništvo Betonko, Lamves, Proing gradnje, Ecodry in številni drugi priznani ponudniki. Preverite ponudbe različnih strokovnjakov na Omisli.si, ki bodo poskrbeli za odstranitev trdovratne plesni v vašem domu. Če pa se tudi sami ukvarjate s tovrstnimi storitvami, se mojstri za odstranjevanje plesni brezplačno vpišite tukaj.

Kdaj v Sloveniji najbolj iščemo odstranjevanje plesni?

Podatki na Omisli.si in analiza iskanj v brskalniku Google kaže, da stranke, ki iščejo slikopleskarja, največkrat potrebujejo omenjene storitve v mesecu novembru. Gre za jesenski mesec, ko so večeri daljši in vreme ni več tako ugodno za aktivnosti zunaj hiše. Zato se v tem času odločamo za notranja dela kot je na primer odstranjevanje plesni. Poleg tega se s sanacijo vlage lahko temeljito pripravimo na zimsko obdobje, prav tako pa se v novembru že začne kurilna sezona, ki je ugodna za tovrstna dela.

iskanje-storitve-odstranjevanje-plesni-v-Sloveniji
Mojstri za odstranjevanje plesni so v Sloveniji najbolj iskani v mesecu novembru.

 


IŠČETE MOJSTRA ZA ODSTRANJEVANJE PLESNI V STANOVANJU / HIŠI?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE IN CENE PREVERJENIH MOJSTROV / SLIKOPLESKARJEV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER IN DRUGOD PO SLOVENIJI)

 

Pridobite ponudbe/cene za odstranjevanje plesni

ocena bralcev
5 od 4

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno