Pravni nasvet: Cene za pravno svetovanje, pravno pomoč in preverjeni pravniki

ocena bralcev
5 od 1

Ponudniki pravnih storitev so v Sloveniji pogosto iskani. Na trgu je mnogo priznanih pravnikov, ki izvajajo kvalitetne pravne storitve po različnih cenah. Analizirali smo cenike številnih izvajalcev, seznam najboljših boste našli na Omisli.si/pravnika. S tem vam omogočamo, da prihranite čas in denar z raziskovanjem in iskanjem najcenejših pravnikov za pravni nasvet. V nadaljevanju preverite, kakšne so cene za pravno svetovanje in kolikšno urno postavko običajno ima izkušen pravnik. Pripravili pa smo tudi odgovore na številna vprašanja, s katerimi se boste kot stranka zagotovo srečali. Pa začnimo…

Kazalo >

PRAVNI NASVET: CENE

povprečne cene za pravne storitve pravnika ter ceniki

40-150 EUR/h

Kontaktirajte preverjene pravnike (ponudbe / cene)

Pravna storitevCena
Pravno svetovanje / pravna pomoč / pravni nasveti (cena/h)40-150 €/h
Hitri pravni nasvet (po e-pošti / telefonu / Skype)15-40 €
Sestava pogodbe (o zaposlitvi, avtorske, podjemne, o sodelovanju, prodajne, ...)50-300 €
Pravni pregled pogodbe40-300 €
Registracija blagovne znamkeOd 100-250 € dalje
Ustanovitev podjetja50-530 €
Zastopanje v izvensodnih sporih20-120 €
Pravno mnenje30-140 €
Priprava zahtevka, pritožbe, ugovora, opomina, dopisa pravnika20-150 €
Vodenje postopka izvršbe24-125€
Sodelovanje oz. pomoč na razpisihOd 80 €/h dalje
Odškodninski zahtevek3-7 % višine odškodnine
Oporoka: Sestava oporoke, pregled veljavnosti in vsebine oporoke30-100 €
Upravni postopek ureditve meje Od 50 € dalje
Postopek osebnega stečajaOd 60-180 € dalje
Upravljanje nepremičnin (najem / prodaja / nakup)200-700 €
Pregled pravne dokumentacije (sodne odločbe, pogodbe, odločbe upravnih organov ipd.)20-120 €
GDPR svetovanje / implementacija GDPR uredbe50-1.000 €

Brezplačno do ponudb za pravni nasvet (preverjeni izvajalci)
pravnik-cene-pravni-nasveti
Izbirajte med preverjenimi ponudniki za pravno pomoč. Najboljši pravniki za vas na enem mestu.

Pravni nasveti: Cene za pravno pomoč in svetovanje ter ceniki

Analiza cen za pravno pomoč in posamezne pravne storitve. Preverite, koliko vam pravnik okvirno zaračuna za pravni nasvet in kakšna je razlika med pravnim nasvetom ter pravnim mnenjem. In še mnogo več.

Pravno svetovanje / pravna pomoč / pravni nasveti (cena/h)

V življenju se zgodijo situacije, ko potrebujemo pravno pomoč oziroma pravni nasvet. Lahko gre za družinske zadeve, prekrške, delovna razmerja, nepremičnine, prijave na razpise, pritožbe, itd. Takrat je pomembno, da se lahko obrnemo na strokovnjaka, ki nam bo zagotovil kvalitetno pravno svetovanje. Okvirna cena za pravni nasvet znaša od 40 € – 150 €/h. Cene so lahko različne za fizične in pravne osebe. Če ste se odločili za samostojno podjetno pot, ali že vodite podjetje, potem veste, da je pravna urejenost poslovanja ena ključnih lastnosti uspešnih podjetij. Priskrbite si pravni nasvet strokovnjaka, preden bo prepozno.

Preverite tudi: RAČUNOVODSTVO: CENIK / POVPREČNE CENE ZA RAČUNOVODSKI SERVIS

Hitri pravni nasvet (po e-pošti / telefonu / Skype)

Za hitri pravni nasvet so vam ponudniki storitev pravnega svetovanja dostopni na telefonu, e-pošti ali preko aplikacije Skype. Kadar se znajdete v (poslovni, pravni) dilemi, je kvalitetna pravna pomoč lahko ključ do rešitve. Kot že samo ime pove, gre pri hitrem pravnem nasvetu za hitro pomoč pravnikov na daljavo. Po telefonu ali e-pošti dostopate do hitrih in uporabnih informacij, ki vam pomagajo pri dilemi, ali vam ponudijo nasvet, kako pravilno ravnati v določeni situaciji. V Sloveniji pa je tudi veliko podjetij, ki hitre pravne nasvete ponudijo brezplačno. Sicer pa okvirni stroški za hitro ali urgentno pravno svetovanje znašajo od 15 € – 40 €.

Sestava pogodbe (o zaposlitvi, avtorske, podjemne, o sodelovanju, prodajne, …)

Sklepanje pogodbe je za nekoga, ki ni pogosto v stiku s pravnimi dokumenti, lahko zahteven postopek. Pravni svetovalec je v tem primeru lahko pravi naslov, saj vam pomaga pri pripravi avtorske pogodbe, pogodbe o zaposlitvi za določen ali nedoločen čas, podjemne pogodbe, itd. Ob pregledu pogodbe vas opozori na pomembne elemente, ki jih ta mora vključevati. Lahko pa vam v osnovi pomaga pri celoviti sestavi pogodbe. S tem si zagotovite, da pogodba ima ustrezno pravno podlago. Cene za sestavo pogodbe so različne, okvirno segajo od 50 € – 300 €. Stroški so odvisni od obsežnosti pogodbe. Za zelo obsežne je cena po ponudbi oziroma dogovoru.


Najboljši pravniki v Sloveniji

TOP 10 najbolj iskanih pravnikov za pravni nasvet


celoten seznam pravnikov   >

Če menite, da vam ljubi pravnik manjka na seznamu, mu/jim posredujte to povezavo, da bi ga lahko predlagali strankam, ki iščejo njegove storitve.


Pravni pregled pogodbe

Pogodba je soglasje oziroma sporazum o določeni obveznosti ali določilih. Da je veljavna in skladna s pravili, je ključno, da jo daste v pregled izkušenemu pravnemu svetovalcu. Ta vas bo opozoril na morebitne pomanjkljivosti, vam svetoval, katere elemente še morate vključiti. Pregledal bo skladnost pravnih določil glede na vrsto pogodbe. Okvirna cena za pravni pregled pogodbe znaša od 40 € – 300 €, cenik je zastavljen glede na obsežnost in vrste pogodb.

sestava-in-pregled-pogodbe
Pravni nasvet pri sestavi ali pregledu pogodbe ne bo odveč. Tako se že vnaprej izognete morebitnim pravnim nevšečnostim.

Registracija blagovne znamke

Registracija ali zaščita blagovne znamke je pravica podjetnika, da zaščiti svoje blago ali storitev na trgu pred konkurenco. Okvirni stroški za registracijo znašajo od 100 € – 250 € dalje za registracijo znamke v Sloveniji. Cenik za registracijo znamke v EU pa je višji in obsega od 800 € dalje. Postopek registracije blagovne znamke v Sloveniji morate prijaviti na Slovenskem uradu za intelektualno lastnino (URSIL). Za registracijo znamke v EU pa na Evropskem uradu za intelektualno lastnino (EIUPO). Obrnite se na priznanega pravnega svetovalca, ki vas bo vodil skozi postopek registracije blagovne znamke. Prav tako vam bo na voljo za pravni nasvet, v kolikor ga boste tekom izvedbe postopka potrebovali.

Ustanovitev podjetja

Pravnik vam s svojim znanjem in kompetencami nudi celovito podporo pri ustanovitvi podjetja. Pomaga vam pri pripravi in izpolnjevanju vseh pravnih dokumentacij, registraciji storitve ali izdelka in vpisu poslovnega naslova. Za vsak korak ustanovitve podjetja vam podeli ustrezen pravni nasvet in vas spremlja na vaši samostojni poti. Vaše podjetje bo tako že od samega začetka v pravih, usposobljenih rokah. Okvirna cena za pravno pomoč pri ustanovitvi podjetja znaša od 50 € – 530 €.

Zastopanje v izvensodnih sporih

Izvensodne ali zunajsodne poravnave so civilnopravne pogodbe, ki jih sklenemo izven sodišča. Upnik in dolžnik se samostojno dogovorita. Z izvensodno poravnavo se izognemo stroškom, ki bi nastali v primeru sodne obravnave. Gre za dosego hitre in učinkovite rešitve, sodelovanje v postopku je prostovoljno. Stranki lahko v postopku izvensodne obravnave uporabita tudi posrednika. Tu nastopi pravnik oziroma pravni svetovalec. Zastopanje v izvensodnih sporih vam bodo pravniki zaračunali po zastavljeni tarifi, okvirna cena pa znaša od 20 € – 120 €.

Preverite tudi: DAVČNO SVETOVANJE: CENIK, PREVERJENI DAVČNI SVETOVALCI IN KOLIKO STANE DAVČNA OPTIMIZACIJA?

Pravno mnenje

Pravni nasvet pomeni, da nam nekdo pove (da konkreten nasvet), kaj storiti v okviru določene pravne zadeve. Lahko pa nam izkušen pravni svetovalec zgolj poda objektivno pravno mnenje, t.j. pogled na pravno zadevo z vidika lastnega poznavanja in izkušenj na pravnem področju. Pravno mnenje pomeni, da pravnik preuči stališče nekega postopka ali situacije in nam poda strokovno podprto mnenje, vezano na pregledano pravno dokumentacijo. Pri tem seveda upošteva sodno prakso, pravna določila, ipd. Izdelava pisnega pravnega mnenja vas bo okvirno stala od 30 € – 140 . Pravno mnenje je koristno predvsem v okviru sodnih postopkov, ali ob pripravi na razne izvržbe, pritožbe, ugovore, ipd.

Priprava zahtevka, pritožbe, ugovora, opomina, dopisa pravnika

Ob pripravi raznih zahtevkov, ugovorov, pritožb, opominov, … je pravna pomoč še kako dobrodošla. Profesionalni pravniki vam pomagajo pri pripravi omenjenih dokumentov in vam zagotovijo kvalitetno izvedbo storitev. Okvirna cena za pripravo dopisov, ugovorov, pritožb in drugih listin, ki jih zajema delo pravnika, znaša od 20 € – 150 €. Pravnik vas bo zastopal v ugovornem postopku, vam pomagal pri pripravi in vložitvi ugovora. Enako velja za pripravo ustavne pritožbe ali priprave pisnega opomina.

Vodenje postopka izvršbe

Izvršba ali sodna izterjava dolga je postopek, ki se ga poslužimo, kadar naš dolžnik ne želi prostovoljno plačati dolgov ali izpolniti določenih obveznosti. Začne se z vlogo predloga za izvršbo na sodišču, ki jo vloži upnik. Pravni nasvet strokovnega pravnika bo v tem primeru prišel še kako prav. Posvetujte se o tem, kdaj se je smiselno odločiti za izvršbo, kakšne so višine sodnih taks, ipd. Pravnik vam bo dal ustrezen pravni nasvet, vam pomagal sestaviti vlogo in vas vodil skozi celoten proces. V kolikor pa ste vi dolžnik in ste prejeli sklep o izvršbi in želite ugovarjati, vam  bo pravnik ustrezno svetoval, kako pripraviti ugovor in kaj v tem primeru lahko storite. Izvršilni postopek običajno traja od 1 – 13 mesecev, odvisno od tega, za kakšno vrsto izvršbe gre in od morebitnih zapletov, ki nastanejo tekom postopka. Za vodenje postopka izvršbe boste okvirno odšteli od 24 € – 125€.

sodišče-vodenje-postopka-izvršbe-pravnik
Pravnik vas bo na sodišču zastopal v postopku izvršbe. To velja v obeh primerih, v kolikor ste v položaju upnika ali dolžnika.

Sodelovanje oz. pomoč na razpisih

Se prijavljate na pomemben razpis in ste ob vsej tej dokumentaciji in birokraciji že povsem zmedeni? Obrnite se k izbranemu pravniku za pravni nasvet. Strokovnjak na področju pravnega svetovanja vam bo pomagal pri pripravi projektne in razpisne dokumentacije. Vodil vas bo skozi postopek prijave na razpis in vas opozoril, na kaj morate pri tem biti pozorni. Okvirno pravniki za sodelovanje oziroma pomoč na razpisih računajo od 80 €/h dalje.

Odškodninski zahtevek

Se soočate z vprašanji kot so: kdaj sem upravičen zahtevati odškodnino, kdaj mi pripada odškodnina in kako napisati zahtevek za odškodnino? Pravni nasvet strokovnega pravnika bo pravi naslov za to. Znesek odškodnine je odvisen od številnih dejavnikov kot so vrste oškodovanja ali poškodbe, telesnih poškodb kot posledice nezgode, starosti, trajnih posledic, življenjske prikrajšanosti, itd. Odškodnino lahko prejmete v primeru prometne nesreče, poškodbe pri delu, osebnega stečaja, zdravniške napake, itd. Seveda pa veliko vlogo igra tudi izbira pravnega zastopnika, zato izbirajte med strokovnjaki. Okvirno višina odškodnine sega od 950 € pa tudi do 430.000 € ali več. Stroški pravne pomoči pri izvedbi odškodninskega zahtevka običajno znašajo od 3 % – 7 % višine odškodnine.

Oporoka: Sestava oporoke, pregled veljavnosti in vsebine oporoke

Sestava oporoke, njene vsebine in pregled njene veljavnosti, so tri storitve, ki spadajo pod dedno pravo. Če ste imetnik premoženja, lahko oporoko napišete lastnoročno. Lahko pa je oporoka sestavljena tudi v prisotnosti prič in zapisana s strani tretje osebe, oporočitelj pa jo potrdi s svojim podpisom. Da bo vaša oporoka zakonsko veljavna, naj vam pravno svetovanje pri sestavi ne bo odveč. Okvirna cena za enostavno oporoko, kjer so določeni le dediči, znaša od 30 € – 50 €. Za zahtevnejše oporoke boste odšteli od 60 € – 100€. Cenik za pregled vsebinske in formalne pravilnosti oporoke ter pomoč pri njeni sestavi pa okvirno znaša od 70 € dalje.

Preverite tudi: GRAFIČNO OBLIKOVANJE: CENIK / ANALIZA CEN, POGOSTA VPRAŠANJA IN PREVERJENI GRAFIČNI OBLIKOVALCI

Upravni postopek ureditve meje

Upravni postopek ureditve meje pride v poštev takrat, ko se soseda sporazumeta o meji in v primerih, kadar meja ni vidna. Na začetku je potrebno najeti geodeta, ki izvede mejno obravnavo. Na podlagi zemljiškega katastra obe stranki seznani s potekom meje. Če je soglasje glede meje obojestransko, se elaborat, ki ga izdela geodet, vloži na geodetsko upravo. Na tej točki se potem izdela odločba. Postopek je zaključen, ko je meja vpisana v zemljiški kataster s strani geodetske uprave. Okvirni stroški za pravni nasvet pri postopku ureditve meje so od 50 € dalje. V kolikor pa sta soseda v sporu glede ureditve meje, se izvede sodni postopek. Ta je stroškovno dražji, ob enem pa boste za sam postopek verjetno potrebovali še kakšen dodaten pravni nasvet svetovalca.

Postopek osebnega stečaja

Da je oseba v osebnem stečaju pomeni, da v daljšem obdobju ni sposobna poravnati vseh svojih obveznosti, ki so v tem obdobju že zapadle. V postopku vam lahko pomaga izkušen pravni svetovalec. V postopku osebnega stečaja je lahko zaposlena oseba, ali brezposelna oseba, ki je ob enem tudi aktiven iskalec zaposlitve. Za pravni nasvet pri osebnem stečaju se obrnite na izkušenega pravnika. Ta vas bo zastopal v postopku in vam pomagal pripraviti poročilo o premoženju in drugo potrebno dokumentacijo za izvršitev postopka. Okvirni stroški za postopek osebnega stečaja znašajo od 60 € – 180 € dalje.

Upravljanje nepremičnin (najem / prodaja / nakup)

Upravljanje nepremičnine se nanaša tako na poslovne objekte, večstanovanjske stavbe in kombinirane objekte (poslovni-večstanovanjski). Skladno z zakonodajo je upravnik lahko fizična ali pravna oseba, ki je registrirana za upravljanje nepremičnin. V primeru prodaje nepremičnine vam bo pravnik pomagal pri sestavi prodajne pogodbe in vas vodil skozi postopek prepisa. Lahko vam svetuje tudi pri pripravi najemne pogodbe. Opozoril vas bo, če pri samem postopku upravljanja z nepremičninami potrebujete kakšno soglasje in vam ga pomagal pridobiti. Pravna pomoč pri upravljanju z nepremičnino okvirno stane od 200 € – 700 €. Stroški so odvisni od tega, koliko se postopek zavleče in kakšni morebitni zapleti ob tem nastanejo.

Pregled pravne dokumentacije (sodne odločbe, pogodbe, odločbe upravnih organov ipd.)

Za storitev pregleda pravne dokumentacije boste okvirno odšteli od 20 € – 120 €. Pravnik vam lahko pomaga pri sestavi raznovrstnih pogodb. Za vas bo pregledal sodne odločbe, odločbe upravnih organov in druge pravne dokumente ter vam razložil in svetoval, kaj sledi v postopku reševanja.  Predvsem za podjetja je smiselno, da se poslužijo pravnega pregleda, saj bo pravnik temeljito pregledal pogodbena določila. Pravnik bo na podlagi sistematične obdelave podatkov pripravil končno poročilo in vam ga tudi predstavil. S tem se boste izognili morebitnim nepravilnostim v poslovanju in boste na tekočem z vsemi pravnimi določili in informacijami.

pregled-pravne-dokumentacije
Pravnik bo v okviru pravnih storitev pregledal vašo pravno dokumentacijo in vas opozoril na pomanjkljivosti. Vaše poslovanje bo v pravih (pravnih) rokah.

GDPR svetovanje / implementacija GDPR uredbe

Pravni svetovalec v okviru GDPR svetovanja pregleda obstoječe stanje glede Splošne evropske uredbe o varstvu osebnih podatkov v vašem podjetju in vam o tem poroča. Prav tako vas opozori na morebitna odstopanja od GDPR uredbe. Pravni nasvet izkušenega pravnika vam bo pomagal pri odpravi pomanjkljivosti. Pravnik bo pod drobnogled vzel vse vaše pogoje poslovanja, sklenjene pogodbe, soglasja in privolitve. Tako si boste zagotovili poslovanje, ki bo skladno s Splošno uredbo EU o varstvu podatkov. Za GDPR svetovanje in pregled podatkov boste odšteli od 50 € – 1.000 €.  Višina stroškov je odvisna od količine in zahtevnosti opravljenih storitev s strani pravnega svetovalca. Cene so višje, ko gre za večja podjetja z veliko zaposlenimi in posledično več dokumentacije. Poleg tega na stroške vplivajo tudi morebitne težave oziroma pomoč pri njihovi razrešitvi.

Kateremu pravniku zaupati (seznam preverjenih pravnikov)?

Za vas smo na enem mestu zbrali ponudnike, ki so vam na voljo za pravni nasvet. To so: ARAG, Poravnava.si, Ekspekta, Iurall, Pro Nobis, Pravni SOS, MD svetovanje, Firmica.si, Iusta, LeksiaKov, Data, Tanja Grme, Brina Lazar, Pravno svetovanje in zastopanje Mešić Danijela, Pravno svetovanje Denis Trinkaus, Lidija Srebrnjak, Mihael Bohinc, Mednarodno pravno svetovanje Andreja Jerončič, Ius-Pravno svetovanje, Katka Repnik, Upin pravno svetovanje, Zois, Jasmina Purič, Boris Fanin, Jernej Španinger, Miroslav Adam, Peter Podgorelec, Agencija Spin, P&S Skupina, VEM ter mnogi drugi pravniki. Celoten seznam preverjenih pravnikov najdete na Omisli.si/pravnika.


PRAVNIKI se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke ?‍⚖️
največ strank v SLO ?
brezplačen vpis ?


pravne-storitve-poslovanje-podpis-pogodbe
Naj vaša poslovna odločitev vključuje pravni nasvet preverjenega pravnika. Preden sklenete posel ali podpišete pomembno pogodbo, se posvetujte s pravnikom.

Brezplačni pravni nasveti, brezplačna pravna pomoč in brezplačno pravno svetovanje: Pogosta vprašanja in odgovori pravnikov

Pravni nasvet ni nujno samo plačljiva storitev. Preverite, kdaj ste upravičeni do brezplačne pravne pomoči. Za vas pa smo odgovorili tudi na nekatera najpogostejša vprašanja, ki jih pravnik dobi v skladu z opravljanjem pravnih storitev.

Katere pravne storitve vam nudi pravnik?

V današnjem svetu se hitro lahko znajdemo v situaciji, ko se moramo obrniti na pravnika. Če prejmete sklep o izvršbi, ali potrebujete zastopanje v izvensodnih sporih, ste v postopku osebnega stečaja, potrebujete pravni nasvet, ali pa ustanavljate podjetje. Vse to so storitve, pri kateri vam pravnik s svojimi izkušnjami lahko pomaga. Omogočil vam bo tudi pregled pravne dokumentacije, vam svetoval glede GDPR uredbe in pripravil zahtevek, opomin, dopis ali pritožbo. V kolikor potrebujete pomoč pri prijavah na razpise, vam pravnik lahko priskoči na pomoč tudi v tem primeru. Registracija blagovne znamke ali potek upravnega postopka ureditve meje bosta z ustreznim pravnim svetovanjem potekala gladko in brez zapletov. Za kvaliteten pravni nasvet izberite profesionalnega pravnika na Omisli.si/pravnika.

> Preverite tudi: PROGRAMIRANJE: CENE, TRENDI, IDEJE IN PREVERJENI PROGRAMERJI

Kaj je to brezplačna pravna pomoč in kdo nudi brezplačne pravne nasvete?

Brezplačna pravna pomoč je namenjena zagotavljanju pravne pomoči socialno ogroženim osebam. S tem se upošteva pravica do sodnega varstva tudi tistih, ki si je zaradi nižjega socio-ekonomskega statusa ne morejo privoščiti. Vlogo za brezplačno pravno pomoč lahko oddate osebno na pristojnem sodišču, ali jo pošljete po pošti. Pogoja za dodelitev brezplačne pravne pomoči sta dva. In sicer: povprečni mesečni dohodek / člana družine ne sme presegati višine dvojnega zneska minimalnega osebnega dohodka. In pa: premoženje vlagatelja (in njegove družine) ne sme presegati višine 48 zneskov minimalnega osebnega dohodka. Brezplačno pravno pomoč zagotovijo okrožna sodišča, delovna in socialna sodišča in upravna sodišča. Postopek pridobitve brezplačne pravne pomoči ureja Zakon o brezplačni pravni pomoči (ZBPP-UPB1).

Kaj je to GDPR uredba?

Kratica GDPR pomeni General Data Protection Regulator. Gre za uredbo Evropske unije, ki je osnova za poenotenje zaščite podatkov o vseh posameznikih znotraj Evropske unije. Enotno so jo sprejeli Evropska komisija, Evropski parlament in Evropski svet. Z drugim imenom GDPR uredbo imenujemo tudi Splošna uredba o varstvu podatkov.

> Preverite tudi: POCENI TISKARNA? ANALIZA CEN TISKARJEV ZA TISK (NA MAJICE, VIZITK, NALEPK, LETAKOV, NA PLATNO, …)

Koliko stane pravno svetovanje (cenik) in koliko računa pravnik na uro?

Ponudniki cene prilagodijo po svoje, zato ne moremo določiti točnih zneskov. Po pregledu številnih ponudb priznanih pravnikov pa ocenjujemo, da vam bo pravnik za pravni nasvet oziroma pravno svetovanje okvirno odštel od 40 € – 150 €/h. Stroški pravnega mnenja pa znašajo od 30 € – 140 €. Preverite ponudbe priznanih pravnikov na naši spletni strani in si zagotovite kvaliteto pravnih storitev.

Kdo mi lahko pridobi izpisek iz zemljiške knjige?

V zemljiško knjigo se vpišejo podatki o nepremičnini, o začetih postopkih in o aktualnem lastništvu ter imetništvu drugih pravic. Podatki, ki so vpisani v zemljiški knjigi, so javni. To pomeni, da je do njih omogočen brezplačni dostop vsakomur. Izpisek iz zemljiške knjige lahko pridobite sami, preko spleta. Prijavite se na spletni portal e-Sodstva, kjer vam je na voljo tudi vpogled v e-Zemljiško knjigo. Enake možnosti imate tudi na izbranih okrajnih sodiščih, kjer so vam na voljo vpogledni računalniki. V kolikor potrebujete overjen izpis iz zemljiške knjige, vam pri tem lahko pomaga pravnik. Namreč sodišče po določeni sodni taksi obračuna izpisek, zahtevo zanj pa pisno ali osebno oddate na sodišču in ne preko spleta.

Kaj je in koliko stane pogodba o poslovnem sodelovanju (cena)?

Pogodba o poslovnem sodelovanju je listina, ki jo skleneta dve, običajno pravni osebi. Vezana je na pravno prakso. To pomeni, da je izvajalec v skladu s pogodbo dolžan opraviti določeno storitev za naročnika. Naloga naročnika pa je, da to storitev plača. Pogoji sodelovanja med naročnikom in izvajalcem so natančno določeni v pogodbi, ki velja kot uradni dokument in jo obe stranki podpišeta. Pomembno je, da je v pogodbi o poslovnem sodelovanju jasno opredeljen predmet pogodbe, vsi stroški oziroma cenik, plačilni roki, itd. Pogodba je prilagojena posameznim storitvam oziroma področjem sodelovanja. Okvirni stroški za pogodbo o poslovnem sodelovanju znašajo od 10 € – 25 €.

> Preverite tudi: SPLETNO OGLAŠEVANJE: CENE IN PONUDNIKI ZA OGLAŠEVANJE NA SPLETU (DIGITALNI MARKETING)

Kaj je in koliko stane pravni nasvet oz. pravno svetovanje (cena)?

Pravni nasvet je (običajno) v pisni obliki, napisan s strani profesionalnega pravnika. Ta je seznanjem s sodno prakso, pravnimi določili in specifičnimi pravnimi situaciji. Nudi vam pravno svetovanje glede na situacijo, v kateri ste se znašli. Okvirna cena za pravni nasvet oziroma pravno svetovanje znaša od 40 € – 150 €/h. V kolikor pravni nasvet potrebujete urgentno, vam je na voljo hitri pravni nasvet. Tega pravnik podeli po e-pošti, Skype ali drugih omrežjih, redko pa tudi po telefonu.

Ali lahko pravnik pomaga pri razdelitvi skupnega premoženja?

Da, izkušen pravnik vam bo s svojo strokovnostjo in znanjem priskočil na pomoč tudi v trenutkih, ki za marsikoga niso najbolj prijetni. Ob ločitvi ali razvezi izvenzakonske skupnosti, ki vključuje razdelitev skupnega premoženja. Upošteval bo količino skupnega premoženja in ga pravično razdelil med oba partnerja. Prav tako bo njegov pravni nasvet pomagal v primeru, da razvezana partnerja imata še neodplačan kredit. V kolikor sta se partnerja sama dogovorila o delitvi skupnega premoženja in je njuna razveza sporazumna, je vseeno smiselno pridobiti pravni nasvet pravnika. Ta bo ocenil, ali je izbrana delitev zares pravična in vam pomagal pri urejanju vse potrebne dokumentacije za izpeljavo postopka. Pravnik bo ob tem poskrbel tudi, da v samem postopku razveze ne bodo kršene katere od vaših pravic. Hkrati pa bo s tem zagotovljeno tudi, da je celotna vsebina dogovora pravno korektna.

Kaj je in koliko stane ugovor zoper sklep o izvršbi (cena)?

V primeru, da imate do nekoga določene neporavnane dolgove, lahko kot dolžnik prejmete sklep o izvršbi. To pomeni, da upnik želi po sodni poti od vas terjati dolg. Po vročitvi sklepa o izvršbi, ima dolžnik 8 dni časa, da se na ta sklep pritoži. To pomeni, da vloži ugovor zoper sklep o izvršbi. Pomembno je, da je v ugovoru jasno obrazloženo, in dokazano, zakaj sklep sodišča o izvršbi ni utemeljen. Sodna taksa v primeru ugovora zoper sklepa o izvršbi znaša 55 €.

> Preverite tudi: KOLIKO STANE HIŠA (CENA GRADNJE HIŠE)?

Kaj je to pravo?

Vsaka družba mora za kvalitetno medsebojno sodelovanje sprejeti določena pravila in zakone. Pravni sistem ureja družbeno življenje, opozarja na pravice in dolžnosti vseh članov družbe. Opredeljuje pa tudi kazni za prekrške in neupoštevanje teh pravil. Pravo ločimo na številne veje, vsaka od njih pa je specializirana za urejanje določenih družbenih razmerij, določil, pravil, pravic med pogodbenimi strankami, odnosa do stvari, premoženja, zakonskih postopkov, itd.

DELOVNO PRAVO

Področje, ki ureja odnose in pogodbena razmerja med delodajalcem in delavcem, je delovno pravo. Določa pravice in dolžnosti obeh. Ločimo dve glavni področji znotraj delovnega prava. To sta obveščanje delavcev in posvetovanje z njimi ter ureditev pogojev dela. Znotraj EU so sprejete direktive, ki jih vsaka članica potem izvede znotraj lastne zakonodaje.

CIVILNO PRAVO

Civilno pravo je zelo širok pojem, ki zajema številna pravna pravila in načela. Ločimo ga na dedno pravo, obligacijsko pravo, stvarno pravo, družinsko pravo, nepravdno pravo ter pravo osebnostnih pravic in zagotavljanja varstva osebnih podatkov. Vsako od njih ureja določen aspekt družbe. Pravila in načela civilnega prava skrbijo za ureditev osebnih in premoženjskih razmerij.

DEDNO PRAVO

Vse v zvezi z Zakonom o dedovanju, sestavo in pregledom oporoke, sestavo pogodbe o dednem deležu, prenosu premoženja oziroma zapuščine, je urejeno znotraj dednega prava. Dedno pravo varuje pravice dedičev in zapustnika.

> Preverite tudi: CENIK GRADBENIH DEL: KOLIKO STANEJO GRADBENE STORITVE (+IZVAJALCI ZA GRADBENA DELA)

OBLIGACIJSKO PRAVO

Obligacijsko ali obveznostno pravo je veja civilnega prava. Znotraj obligacijskega zakonika so navedena temeljna načela in splošna pravila obligacijskih razmerij. To so razmerja med upnikom in dolžnikom, ki kot pogodbeni stranki oblikujeta poslovno ali neposlovno pravno obvezo. Dolžnik je dolžan do upnika izpolniti določeno obveznost, ki jo je upnik upravičen terjati.

KAZENSKO PROCESNO PRAVO

Kazenski postopki so urejeni skladno s kazenskim procesnim pravom. Vključujejo kazniva dejanja in prekrške. Kazensko procesno pravo določa pravila kazenskega postopka in sankcije v primeru določenih kaznivih dejanj.

STVARNO PRAVO

Znotraj civilnega prava ločimo stvarno pravo, s katerim so urejena premoženjska razmerja med posamezniki. Lahko rečemo tudi, da s stvarnim pravom urejamo pravna razmerja med ljudmi glede na stvar. Stvarne pravice, kot je na primer lastninska pravica, ali pa zastavna pravica, so urejene z zakoni in načeli. Bolj so vezane na stvari, kot na njihove nosilce.

MATERIALNO PRAVO

Z materialnim pravom so urejena pravna načela in pravila o pravicah ter dolžnostih pravnih subjektov. Vezana so na upravnopravna razmerja. Materialno pravo vključuje postopke, vezane na lizing pogodbe, podnajemne pogodbe, anekse k splošnemu dogovoru, spore majhnih vrednosti, itd.

INSOLVENČNO PRAVO

Insolventnost je finančno stanje, pri katerem je posameznik ali podjetje dlje časa plačilno nesposobno. Torej ne more plačevati svojih računov. Insolvenčno pravo ureja postopke insolventnosti. To so na primer postopki prisilne poravnave in stečajni postopki.

DRUŽINSKO PRAVO

Tista veja prava, ki ureja družinska razmerja, preživnine, položaj otrok, dolžnosti starševske vzgoje, vprašanje ločitev oziroma razvez zakonske zveze, položaj zakonca in zunajzakonskega partnerja, itd. Vezano je na Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. V osnovi lahko rečemo, da so z družinskim pravom urejena osebna stanja posameznika.

GOSPODARSKO PRAVO

Pravne norme in določila, ki urejajo gospodarski sistem, so določene z gospodarskim pravom. Gre za ureditev položaja gospodarskih subjektov, ter njihovih obveznosti in pravic. Za reševanje gospodarskih sporov ali sestavo gospodarskih pogodb boste potrebovali strokovnjaka, ki ima ustrezno znanje gospodarskega prava.

USTAVNO PRAVO

Ena najpomembnejših pravnih vej v Sloveniji je zagotovo ustavno pravo. Z njim so urejene človekove pravice in svoboščine, temeljna pravna družbena razmerja, organizacija državne oblasti, odnosi med državo in drugimi nedržavnimi subjekti. Ustavnost zakonov in drugih predpisov ureja ustavno sodišče. Ustavno pravo je ključen del obravnave ustavnih pritožb in ocene zakonitosti pravnih aktov.

MEDNARODNO PRAVO

Ločeno na več različnih podpodročij, če tako rečemo, je mednarodno pravo v grobi definiciji sistem splošno sprejetih pravnih pravil, ki določajo pravice in obveznosti subjektov mednarodnega prava v njihovih medsebojnih odnosih. V tem okviru gre za mednarodne pogodbe, mednarodne sodne prakse in splošna mednarodna načela. Postopke urejanja mednarodnih pogodbenih razmerij in sklepanja mednarodnih aktov pri nas ureja Ministrstvo za zunanje zadeve.

ODŠKODNINSKO PRAVO

Odškodninske tožbe, izterjave, odškodninski zahtevki in vse, povezano z odškodnino, je s pravnimi načeli določeno z odškodninskim pravom. Odškodnino lahko prejmete za premoženjsko ali nepremoženjsko škodo. Z upoštevanjem odškodninskega prava pa boste v postopku na tekočem, kdaj imate pravico zahtevati odškodnino in kdaj do nje niste upravičeni.

RIMSKO PRAVO

Rimsko pravo,  imenovano tudi pravo rimske družbe je sistem, razvit v 11. in 12. stoletju. Gre za edinstveno, zdravorazumsko reševanje družbenih težav v času rimske družbe. Zakonik dvanajstih plošč velja kot eden prvih zapisov rimskega prava. Ena pomembnih lastnosti takratne pravne ureditve je osredotočenost na iskanje pravične rešitve konkretnega primera in ne na splošna določila. Rimsko pravo je ključen element, ki je v veliki meri orisal oziroma dal zametek za razvoj civilnega prava zahodne civilizacije. Predvsem Justinijanova kodifikacija, v kateri so zbrana vsa določila in zakoni rimskega prava.

ŠERIATSKO PRAVO

Predpisi verskega in posvetnega prava, ki služijo kot podlaga za ureditev odnosov znotraj islamske skupnosti, so zbrani v šeriatu. To je pravna norma, oziroma božanski zakon islama. Šeriatsko pravo ureja družinske odnose, dedno pravo, davke, molitev in očiščenje. Poenostavljeno lahko rečemo, da opredeljuje, kaj je v islamski skupnosti dovoljeno, pravično in kaj islamska skupnost prepoveduje.

Kdaj so v Sloveniji pravniki najbolj iskani (in zasedeni)?

povprasevanje-za-pravnike-v-Sloveniji
Pravnik je v Sloveniji povprečno najbolj iskan v mesecu oktobru.

Pravnik je v Sloveniji, glede na podatke na Omisli.si in analizo Google iskanj, najbolj zaseden v mesecu oktobru. Sicer pa, kot vidimo na zgornjem grafu, je povpraševanje za pravni nasvet pravnika veliko kar skozi celo leto. Za pravno svetovanje si tako pravočasno poiščite svojega strokovnjaka in si garantirajte kakovostno storitev. Nenazadnje pa je smiselno preveriti tudi, kaj o pravnikih pišejo uporabniki foruma.

Brezplačno do ponudb za pravni nasvet (preverjeni izvajalci)

ocena bralcev
5 od 1

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja