Poročni ples: Pogosta vprašanja

ocena bralcev
5 od 2

Bliža se vajin veliki dan! Cvetje je izbrano, barv določene, seznam gostov spisan. Toda nekaj manjka … Morda vajin prvi poročni ples? Tako kratek del celotnega dogajanja, a tako veliko vprašanj! Kje začeti? Pri komu poiskati pomoč? Kakšno zvrst glasbe izbrati? Pred vami se nahaja nekaj najpogostejših vprašanj, ki se pojavijo pri načrtovanju poročnega plesa.


PRIPRAVLJENI REZERVIRATI POROČNI PLESNI TEČAJ?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH PLESNIH ŠOL / UČITELJEV PLESA (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene za poročni plesni tečaj

Bosta tudi vidva zaplesala na poroki?
Bosta tudi vidva zaplesala na poroki?

Je poročni ples na poroki obvezen?

Ne, poročni ples na poroki (uradno) ni obvezen. Kljub temu pa je prvi ples nekaj, kar celotno ceremonijo in dogajanje poveže v eno – v tistih nekaj minutah naučenih korakov se s partnerjem počutita, kot da sta na svetu le vidva. To je prvi trenutek, ko se zavesta, da bosta preostanek svojega življenja preživela drug z drugim. Takrat ni pomemben nihče razen vaju – s svojo boljšo polovico se spomnita na vse avanture, ki sta jih že doživela skupaj, in skrivoma načrtujeta tiste, ki vaju še čakajo. Med poročnim plesom je vse bolj čarobno. Nežno pozibavanje sem ter tja z roko v roki eden izmed najbolj intimnih delov začetka vajinega zakona. Zakaj le bi želela izpustiti priložnost, da se to izkusita v tako kratkem času, na tako pomemben dan?

> Preverite tudi: POROČNA PLESNA ŠOLA: CENIK ZA POROČNI PLESNI TEČAJ (OTVORITVENI POROČNI PLES)Kakšen je protokol poročnega plesa?

Ko se odločata, kam uvrstiti poročni ples, lahko izbirata med več možnostmi. Pari se največkrat odločijo za ples takoj po prihodu z uradnega dela, saj s tem uradno otvorijo slavje – nekateri pa so tudi sramežljivi, in želijo z nastopom čimprej opraviti. Spet drugi se odločijo za ples po večerji, ko si med pogostitvijo nabereta energijo tako ženin in nevesta, kot tudi gostje. Če pa ste po obedu navajeni počivati, morda druga opcija ni optimalna – ne želite namreč tvegati slabosti ali utrujenosti. Tretja možnost poročni ples postavi za vsemi formalnostmi – govori, zahvalami, večerjo, poročnimi igrami – saj z njim formalno otvorite tudi plesišče in nenazadnje celotno poročno zabavo.

Kako pa poteka dejanski ples? Ko se naznani otvoritveni ples, se gostje posedejo za mize, ali pa se zberejo okoli plesišča – njihov položaj je odvisen od postavitve dvorane ter lokacije odra. Zatem se vsi pomirijo, morda tu in tam zaslišite šepet ali klik fotoaparata. Ko zaslišita glasbo se najprej spomnita vseh vaj, ki sta jih prestala, zatem pa se prepustita ritmu in odplešita. Po bučnem aplavzu, ki bo sledil vajinemu nastopu, se vama na odru pridružijo še povabljenci in zabava se lahko začne!

Kako dolgo traja prvi ples?

Dolžina plesa je popolnoma odvisna od vaju! Marsikateri par je pred ogromnim številom navzočih preveč sramežljiv, da bi plesal dlje kot tri minute, medtem ko pa nekateri mladoporočenci naravnost uživajo v pozornosti povabljencev. Slednji so pri poročnemu plesu radi izvirni in kreativni, saj bi za svoje goste radi priredili pravi spektakel – včasih se popolnoma umirjen angleški valček sprevrže v 15-minutno plesno točko, saj se želi par zabavati na svoj način.

Dolžina plesa je odvisna tudi od izbrane pesmi. Zagotovo je malce nerodno ugasniti glasbeno izvedbo še preden pride čez polovico, prav tako pa lahko nenavadna kombinacija pesmi za daljše nastope zmede (ali še huje – zdolgočasi) gledalce. Ravno zato se vama ni potrebno pretirano ukvarjati z dejansko dolžino plesa – četudi vama pred koncem zmanjka korakov, bosta zmožna narediti še nekaj obratov, preden vaju iz zagate reši aplavz publike.

Koliko parov se odloči za poročni ples?

Poroka je ena izmed najbolj ustaljenih tradicij, zaradi česar se v istem duhu ohranja tudi poročni ples. Čeprav veliko zaročencev skorajda zmrzne od strahu ko pogovor nanese na ples pred množico navzočih, pa se kljub temu opogumijo in se vendarle odločijo za otvoritveni ples. S tem razlogom je le malo takih, ki pod nobenim pogojem ne želijo zaplesati – večina pa se med pripravami tako zabava, da si poroke brez nekaj korakov valčka ali fokstrota ne zna več zamisliti.

Pridobite ponudbe in cene za plesni tečaj

Ker je seveda težko govoriti o natančnih številkah, pa vam lahko povemo, da se skorajda vsak par odloči za poročni ples – ali iz lastne želje, ali pa prepričevanja svojcev. Izjeme so precej redke, navadno pa je težava v kakšni telesni poškodbi ali drugačni nezmožnosti.

Morda s partnerjem nista največja ljubitelja plesa, predvsem pred ogromnim številom navzočih?

Sramežljivost je popolnoma naravna, predvsem, ko se gre za počasni ples med osebama, ki ljubita druga drugo. Če k temu dodamo več sto parov oči, pa lahko situacija za marsikoga postane še posebej nevšečna. Če se s partnerjem najdeta v tem opisu, na situacijo poglejta z drugega zornega kota.

Res je, da se bosta sama sebi na prvi pogled zdela smešna, in se morda celo bala, da se bosta na plesnem odru osramotila. Še posebej, če vaju bodo spremljale kamere! V trenutkih, ko katerega od vaju premaga strah, pomislita na spomine, ki jih bosta obujala na stara leta. Tisti spodrsljaj kjer bi moral biti obrat? Najbolj smešni del večera! Trenutek, ko sta pozabila na korake? Najboljši improvizacijski ples kar so jih kdaj videli! Malenkosti kot so napake med poročnim plesom niso nekaj, na kar bi se kdorkoli oziral, tako da brez skrbi!

Nenazadnje pa je to vajin trenutek – ne gre se za to, da bosta vse izpeljala do popolnosti. Kar je pomembno je to, da med plesom uživata ter se ne ozirata na nobene zunanje dejavnike. Preprosto se prepustita gibom drug drugega in dovolita glasbi, da vaju popelje na drug planet. Če pa nikakor ne zmoreta premostiti strahu pred plesom, pomoč poiščita pri strokovnjakih – z nasveti plesnih mojstrov ne bosta le premagala strah, temveč popolnoma navdušila vse navzoče!

Poročni ples je najzabavnejši del poroke!
Poročni ples je najzabavnejši del poroke!

Moj mož je bolj neroden – je poročni ples dobra ideja za najino poroko?

Če verjamete ali ne, je nerodnost ena najprikupnejših lastnosti mladoporočencev. Te namreč ne srečamo samo pri poročnem plesu, temveč tudi pri vseh drugih delih ceremonije. Nervoza pri govorih in sramežljivost pri raznih poročnih igrah sta samo dva izmed primerov, kjer ženina in nevesto srečamo povsem nepripravljena. Kar se tiče poroke, je težko karkoli narediti popolno, in na vajino srečo je to ena najpogostejših lastnosti mladoporočencev, ki v spominu ostane vsem povabljencem. Zato nerodno stopicanje ni razlog, da bi kar odpisali poročni ples! Še več, z morebitnimi nerodnimi koraki bosta ples naredila še bolj zabavnega!

Kje se naučiti plesati?

Največkrat se mladi zaročenci pritožijo, da ne znajo plesati. Češ, nikoli se nisem naučil/-a, in nikoli nisem znal/-a. To je izgovor za lene! Če se pravočasno lotita obiskovanja plesnih tečajev, takšnih izgovorov ne bosta imela.

Velikokrat pa se pri iskanju strokovne pomoči popolnoma izgubimo – idealnega ponudnika iščemo povsod po internetu, beremo oglase, sprašujemo znance … Da se izogneta neskončnemu iskanju, lahko pokukata na portal Omisli.si, kjer so zbrani preverjeni učitelji plesa – preprosto pošljita povpraševanje in prepustite nam, da poiščemo popolnega ponudnika glede na vajine želje in pričakovanja. Tako se bosta izognila tudi napačni izbiri učitelja, ter poskrbela, da se izbrani ples naučita pravočasno.

Kako dolgo potekajo priprave na poročni ples?

Čeprav je dolžina priprav odvisna od vsakega poročnega para, pa obstaja okvirno obdobje, v katerem se večina nauči osnovne poročne plese. S pripravami se namreč navadno začne približno tri mesece pred dejanskim datumom poroke – če jo na primer načrtujeta v avgustu, morata s prvim tečajem začeti maja. Seveda pa je potrebno plesne korake ponoviti tudi v udobju lastnega doma, kjer bosta z izbrancem ali izbranko resnično začutila intimo poročnega plesa, ter se izognila morebitnim napakam med dejanskim nastopom.

Res je, da je pametno začeti dovolj zgodaj, saj se tako izogneta morebitnim spodrsljajem in težavam, s katerimi se lahko srečata. Kljub temu pa lahko z dobrim plesnim učiteljem do popolnih plesnih korakov prideta v veliko krajšem času – če rada plešeta tudi na ostalih prireditvah, pa toliko bolje!Kateri otvoritveni ples izbrati?

Klasični poročni ples je najpogostejša izbira ko govorimo o otvoritvenih plesih – počasni angleški valček, dunajski valček ali fokstrot so idealni za pare, ki se radi zibajo v umirjenih gibih in se enostavno prepustijo ritmu. Bolj energični ples pa je primeren za pare, ki zabavo cenijo bolj kot dejanske plesne korake. Trikoračni hustle, hitri fokstrot ali jive vama bodo zagotovili veselo vzdušje, in opogumili vajine goste, da se vama pridružijo. Če pa želita pripraviti popolnoma izviren nastop, se lahko odločita za poseben poročni ples – ta vključuje čačača, salso, tango ali pa square rumbo. Izbereta pa lahko tudi kombinacijo več različnih plesov, ali pa s pomočjo plesnega učitelja ustvarita popolnoma samosvojo koreografijo ter z njo navdušita vse povabljence!

Izberita otvoritveni ples, ki bo vsem ostal v spominu.
Izberita otvoritveni ples, ki bo vsem ostal v spominu.
Pridobite ponudbe in cene za poročni plesni tečaj
ocena bralcev
5 od 2