Revija Nasvet strokovnjaka

Peči na pelete: Cena, prednosti, slabosti in izvajalci

peči na pelete

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Za mnoge so kotli in peči na pelete ena in ista stvar. Naj najprej pojasnimo razliko med tema dvema kurilnima napravama. Naloga kotlov na pelete je, da segrejejo kotlovno vodo, ki služi kot medij za prenos toplote iz kotla do grelnih teles. Peči na pelete pa se uporabljajo za sisteme z vročim zrakom. Ta se od peči po kanalih distribuira v vse prostore in tako ogreva celoten dom.

Torej, toplovodni ali toplozračni sistem delovanja je glavna razlika med obema kurilnima napravama. Obe kot vir energije za svoje obratovanje uporabljata pelete. Tudi ostale karakteristike obeh naprav so enake. V nadaljevanju članka bomo predstavili prednosti in slabosti ogrevanja s peleti ter kakšna je cena. Za kotle in peči bomo uporabljali splošno razširjen izraz »peči na pelete«.

PEČI NA PELETE: CENE

od 1800-3500 €

Brezplačno do ponudb za plinsko peč na pelete

Katere vrste peči na pelete so na voljo?

S kurjenjem na pelete boste uživali enako ali boljšo raven udobja v vašem domu kot ga uživate pri tradicionalnih pečeh na trda goriva. Peči na pelete se pogosto uporabljajo kot zamenjava peči na kurilno olje.

Vsi trije viri so primerni za visokotemperaturne sisteme, ki v Sloveniji še vedno prednjačijo. Glede na namen uporabe se lahko odločite za kotel ali peč na pelete za centralno ogrevanje in kaminsko peč na pelete za lokalno ogrevanje.

PREVERITE TUDI: CENTRALNA PEČ NA PELETE (CENA IN KOMU ZAUPATI MONTAŽO)?

Kotli ali peči na pelete za centralno ogrevanje

Centralno peč na pelete je možno vgraditi v vsak dom, če le imate prostor za vso potrebno opremo. Ni primerna le za novogradnje, ampak jo lahko namestite tudi naknadno, če se odločite za zamenjavo energenta za ogrevanje. Priključite jo lahko na obstoječi centralni sistem, preko katerega ogrevate celoten dom.

Pri toplovodnem sistemu potrebujete kotel na pelete, pri toplozračnem pa peč na pelete. Kotel oziroma peč na pelete vam lahko služi kot edini vir ogrevanja ali kot primarni vir toplote v povezavi s sekundarnim virom energije. Uplinjevalni kotel na pelete odlikuje izredno udobje in visok varnostni standard, čisto izgorevanje, minimalne emisije, zelo visok izkoristek do 95 % in nizki energetski stroški.

brown and black wood logs
Vse pogosteje se odločamo za ogrevanje s pomočjo lesenih peletov. Ampak, kakšne so pravzaprav prednosti le-teh, slabosti in katere vrste peči na pelete so sploh na voljo? Preverite več v članku.

Lokalna peč na pelete

Namestitev je zelo enostavna. Potrebujete le odvod dimnih plinov. Deluje po principu kamina in običajno ogreva en prostor. Sodobne peči na pelete so oblikovno zelo estetske. Poleg svoje osnovne funkcije so izjemno lep vizualni dodatek, ki popestri prostor in vanj oddaja prijetno toploto tlečega ognja.

V manjših prostorih ali počitniških hišicah se lokalna peč na pelete lahko uporablja kot glavni vir ogrevanja. Za ogrevanje večjih površin ali hiše, pa ta peč ne bo zadostovala. Odlično pa se bo obnesla kot dodaten vir toplote.

PREVERITE TUDI: PEČI NA DRVA: KATERE SO NAJBOLJŠE PEČI NA DRVA IN KOMU ZAUPATI MONTAŽO?

Peči na pelete – Kakšne so prednosti?

+ Prihranek pri stroških ogrevanja

Lesni peleti so za približno 30 – 50 % cenejši od fosilnih goriv. Odvisno od kvalitete pelet, boste za vrečo pelet odšteli od 4-5 evrov. Za celoletno ogrevanje pa boste plačali okoli 1.400 evrov. Z uporabo peči na pelete boste torej precej zmanjšali stroške za ogrevanje.

+ Ekološko čist vir ogrevanja

Peči na lesne pelete so trajnosten, obnovljiv in ogljično nevtralen način ogrevanja vašega doma. Vrednost ogljika, ki se sprošča v okolje ob izgorevanju, je namreč enaka ogljiku, ki ga je drevo absorbiralo v času rasti.

Lesni peleti predstavljajo veliko manjšo nevarnost za naš ekosistem kot fosilna goriva. Zaradi čistega izgorevanja je emisij delcev zelo malo. Kurjenje s peleti izboljša energijsko in okoljsko varnost regije, v kateri živite.

+ Recikliran vir ogrevanja

Lesni peleti in izdelki iz biomase, ki predstavljajo gorivo za peči na pelete so izdelani iz recikliranih naravnih materialov, ki bi sicer končali nekje na odpadu. Zato lahko rečemo, da varujejo okolje. V proizvodnem postopku močnega stiskanja iz njih odstranijo vso vlago in jih stisnejo v pelete. Suho gorivo gori čisteje in bolj učinkovito.

+ Enostavno vzdrževanje in upravljanje

Temperaturo notranjih prostorov nadzoruje termostat. Ta uravnava delovanje peči, saj ji pošlje signal za zagon, ko temperatura pade. Peč se bo tako samodejno vklapljala in izklapljala. Vaša naloga je le, da ji zagotovite poln zalogovnik pelet.

Uparjevalni kotli za razliko od peči na pelete ne proizvajajo veliko dima in emisij. Zato vam ni treba skrbeti, da bi se v vašem dimniku nabral kreozot, ki je pogosti razlog za dimniški požar. Za varno delovanje peči na pelete in kurilne opreme zadoščajo redni letni servisi, da preprečite kopičenje saj in zagotovite optimalno delovanje.

PREVERITE TUDI: OGREVANJE: CENA ZA CENTRALNO OGREVANJE HIŠE / STANOVANJA / SANITARNE VODE, POGOSTA VPRAŠANJA, TRENDI IN PREVERJENI IZVAJALCI

Peči na pelete – Kakšne so slabosti?

– Primeren prostor za shrambo peletov

Pelete lahko kupite v vrečah po 15 kilogramov ali v razsutem stanju. Za shranjevanje peletov boste potrebovali suh, primerno velik prostor. Pomembno je, da se peleti ne navzamejo vlage, sicer bo izgorevanje slabše in poraba večja.

– Manjše udobje kurjenja

Kurjenje peči na pelete je manj udobno od kurjenja s plinom, kurilnim oljem ali elektriko. Pri teh energentih je največji vloženi napor pritisk gumba za zagon, če že ni avtomatsko krmiljeno. Kurjenje s peleti je za vas nekoliko bolj delovno intenzivno. Lesne pelete v vrečah je treba znositi v shrambo in jih najmanj enkrat tedensko natovarjati v zalogovnik, iz katerega se oskrbuje peč na pelete.

– Vzdrževanje in čiščenje

Enkrat letno je potrebno opraviti poglobljeno vzdrževanje in servis peči na pelete s strani strokovnjaka. Vsakih nekaj dni pa je potrebno očistiti peč in gorilnik. Posodo za pepel peči na pelete je potrebno izprazniti. Pri tem opravilu lahko pride do potresanja pepela po celi poti iznosa pepela iz kurilnega prostora na prosto. To lahko pomeni nekoliko več dela s čiščenjem prostorov zaradi nečistoč, ki jih povzroča rokovanje s peleti.

Kako delujejo peči na pelete?

Ni možno zaobiti dejstva, da peči na pelete terjajo več tehnologije kot ogrevanje s tekočim ali plinastim gorivom. Samo pomislite, kako enostavno je zagotoviti dovod omenjenih dveh energentov do peči. Peleti so edina vrsta lesa, ki lahko teče. Tehnika, ki so jo razvili proizvajalci za dovod peletov v peč, pa je preprosto edinstvena.

Zaradi bolj kompleksnega sistema polnjenja peči s peleti, so stroški izdelave takšne peči višji. K sreči pa obstajajo spodbude in posojlila Eko Sklada, tako da je peč na pelete lahko dosegljiva tudi vam.

Odločite se lahko za cenejšo različico peči na pelete, pri kateri je za polnjenje peči potrebno nekaj vaše udeležbe ali popolnoma avtomatizirano, pri kateri peleti iz skladišča pelet po traku sami potujejo v peč. Glede na kapaciteto zalogovnika, je le tega potrebno polniti dnevno, lahko pa tudi enkrat tedensko.

Peči na pelete so večinoma opremljene s sistemom za samovžig, termostatom in daljinskim upravljanjem. Ko pade temperatura v prostoru pod nastavljeno, se sproži ukaz za zagon ogrevanja.

Avtomatiziran sistem preko dozirnika peletov, oziroma tako imenovanega polža, iz povezanega zalogovnika dovaja pelete v gorilno komoro. Proizvajalci so razvili različne tehnike podajanja peletov, kot na primer sistem valjastih rešetk, spustno gred ali stranski podajalnik oziroma polž.

Vžigalni element pelete vžge in v optimalnih pogojih izgorijo v fin pepel. Ko v gorilni komori zmanjka peletov, sistem zopet sproži doziranje iz zalogovnika. Ogret medij iz peči nato po razvodih potuje do grelnih teles v posameznih prostorih in jih ogreje. Ko je nastavljena temperatura dosežena, termostat izklopi peč.

PREVERITE TUDI: KAKŠNO PEČ ZA CENTRALNO IZBRATI IN KOMU ZAUPATI MONTAŽO?

peči na pelete
Ogrevanje s pečjo na pelete vam omogoča, da je bivanje v vaših prostorih prijetno in toplo. Obstaja tudi več načinom ogrevanja vašega doma – lokalno in centralno.

Kakšna je cena za peč na pelete?

Cena peči na pelete se giblje od 1.800 evrov dalje, cena peči z zalogovnikom pa od 3.500 evrov dalje. Na ceno peči za pelete vpliva nazivna moč, vrsta peči in blagovna znamka ter ostala oprema. Končno ceno je zato zelo težko točno določiti. Pošljite povpraševanje na https://omisli.si/ogrevanje/novo-povprasevanje/ in pripravili bomo ponudbo konkretno za vaš primer.

Začetna naložba je nekoliko višja, vendar boste prihranili pri stroških ogrevanja. Cena peletov se glede na kvaliteto peletov giblje od 250-350 evrov/tono. Strošek ogrevanja z uporabo peči na pelete je približno 1.400 evrov.

Priporočamo, da se pozanimate o razpisnih pogojih za pridobitev nepovratnih sredstev Eko sklada. Spodbuda za ogrevanje na pelete znaša do 20 % investicije oz. do 2.000 evrov pri prvi vgradnji ogrevanega sistema v objekt in do 50 % oz. do 4.000 evrov pri zamenjavi stare kurilne naprave z novo.

Do 60 % investicije oz. do 5.000 evrov pa boste prejeli pri zamenjavi stare kurilne naprave z novo v občinah, ki so sprejele Odlok o načrtu za kakovost zraka.

PREVERITE TUDI: PEČ NA DRVA: PREDNOSTI, SLABOSTI IN IZVAJALCI ZA PEČI NA DRVA

Peči na pelete – Komu zaupati montažo ?

Ponudnikov za montažo peči na pelete je ogromno. Da bi prihranili vas čas, smo jih nekaj za vas poiskali mi. Tu je seznam nekaterih izmed njih:

Inštalacije Grum d.o.o.; Var-Instal Anže Pezdir s.p.; VZD d.o.o.; Inštalacije Borut Podjed s.p.; Energetika Pečnik d.o.o.; MG inštalaterstvo d.o.o.; Nilan d.o.o.; Turk instalacije d.o.o.; Kek d.o.o.; Gemax d.o.o.; Ensi d.o.o.; CE-Dom d.o.o.; Humar inženiring d.o.o.; Centro Bavčar Bogdan s.p.; Sanitar d.o.o.; Ekofluid Mont – montaža strojnih inštalacij d.o.o.; Lontech ogrevalna tehnika d.o.o.; Remih d.o.o.; Instalmont d.o.o.; Elplan d.o.o.;

ter

Monter energetskih naprav Jurko Pergar s.p.; Pilremag d.o.o.; V.R. Instal d.o.o.; Sekar inženirnig, trgovina, storitve d.o.o.; Veltra d.o.o.; Monter d.o.o.; Centralne kurjave in vodovodne inštalacije Borut Juhart s.p.; Ecopagent d.o.o.; Klima Petek d.o.o.; Energi servis Uroš Grabner s.p.;

in še drugi ponudniki za peči na pelete

Vodovodne in CK inštalacije Hribar Darko s.p.; SMS sanacija d.o.o.; Inštalacije Davorin Šnuderl s.p.; MD Dolinar d.o.o.; Ipit d.o.o.; Varme d.o.o.; Ogrevanje Matjaž Starman s.p.; Atlas Trading d.o.o.; Strojne inštalacije Janez Prah s.p.; Montaža ogrevalnih naprav Jože Gnezda s.p.; Inštalaterstvo Pavunc Benjamin s.p.; Elpro d.o.o.; Strojne inštalacije Tomislav Jakič s.p.; Gatom d.o.o.; Lorenline d.o.o.; EMV d.o.o; Inštalaterstvo Gorenc d.o.o.; Jančar Peter s.p. vodovodne, plinske in centralne instalacije; Strojne inštalacije Primož Ferlinc s.p.; Hvac d.o.o.

PREVERITE TUDI: KOLIKO STANE MENJAVA / MONTAŽA PLINSKE PEČI (CENA IN KOMU ZAUPATI MONTAŽO)?

in drugi …

Za optimalno delovanje peči mora biti peč na pelete strokovno montirana in nastavljena. Le tako boste lahko izkoristili prednosti in prihranke, ki jih ta način ogrevanja ponuja. Toda kateri mojster je dober? Celoten seznam ponudnikov najdete tukaj: https://omisli.si/ogrevanje/. Preverite, kakšne izkušnje so imeli drugi z njimi in kaj vam priporočajo drugi tudi na forumu. 

Naš portal omisli.si združuje preverjene in izkušene inštalaterje peči na pelete, ki imajo dolgoletne izkušnje na svojem področju in številna priporočila zadovoljnih strank. Prihranite vaš čas za raziskovanje in vprašajte naše mojstre vse, kar vas zanima. Kontaktirajte nas na https://omisli.si/.

Brezplačno do ponudb za plinsko peč na pelete
ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno