Revija Nasvet strokovnjaka

Kakšno peč za centralno izbrati in komu zaupati montažo?

pec-za-centralno-title-image

Kazalo

ocena bralcev
5 od 3

O različnih sistemih centralnega ogrevanja smo že veliko povedali v prejšnjih člankih. Prav tako, kakšne so njihove prednosti in pomanjkljivosti. Kakšno peč za centralno je najbolje izbrati, pa vam pomagamo ugotoviti tukaj. Raziskali smo cene različnih vrst peči, kot tudi preračunali okvirne stroške njihove porabe na kurilno sezono. Razkrivamo pa tudi seznam priznanih izvajalcev, ki so vredni zaupanja in vam z večletnimi izkušnjami zagotovijo kvalitetno montažo za centralno ogrevanje. Če tudi vi potrebujete peč za centralno, oddajte povpraševanje.

PEČ ZA CENTRALNO : PONUDBE

peč na drva, pelete, kombinirana peč, peč na kurilno olje, sekance in elektriko – cene in ponudbe

Brezplačno do ponudb za peč za centralno

Peč za centralno – vrste peči, cena, kaj izbrati?

Peč za centralno je eden ključnih elementov sistema centralnega ogrevanja. Je namreč glavni vir toplotne energije, ki mora biti dovolj močen, da zadostuje za ogrevanje vseh prostorov. Ločimo različne tipe peči za centralno, ki se razlikujejo glede na vir energenta in moč peči. Ključno vlogo pri izkoristku energije pa igra tudi kvaliteta izolacije objekta.

peč-za-centralno-cena-vrste-udobje
Naj za udobje vašega doma poskrbi kvalitetna peč za centralno ogrevanje.

Peč na drva

Uporaba peči na drva oziroma polena je še vedno zelo pogosta izbira strank v Sloveniji. Drva so namreč na trgu dostopna po relativno ugodni ceni in zagotavljajo učinkovit izkoristek toplotne energije. Peč na drva sodi med visokotemperaturne načine ogrevanja, zanjo pa je značilno tudi to, da je močnejša v primerjavi s pečjo na pelete ali sekance. Poleg številnih prednosti, ima peč na drva tudi nekatere slabosti. Namreč imeti morate dovolj prostora za shrambo večje zaloge drv, ki jih potrebujete za kurilno sezono. Drva morajo biti ustrezno shranjena in sušena, za najbolj učinkovit izkoristek. Prav tako pa centralna kurjava na drva zahteva vsakodnevno delo, saj je treba v peči zanetiti ogenj in ga potem vzdrževati z rednim nalaganjem drv v kurišče. Cena za peč na drva okvirno znaša od 1.500 – 8.000 €/kos.

Preverite tudi: TOPLOTNA ČRPALKA: CENA, PREDNOSTI, SLABOSTI, EKO SKLAD SUBVENCIJA IN PREVERJENI PONUDNIKI

Peč na pelete

Tudi peleti so cenovno dostopen in ugoden vir energije. Zagotavljajo visok izkoristek toplote, peč za porabo peletov pa je lahko manj močna v primerjavi s pečjo na drva. Ogrevajte se na okolju prijazen in varen način s peleti. Omogočen je avtomatski sistem delovanja, kot tudi upravljanje peči na daljavo. Prav tako pa si lahko še dodatno olajšate kurjavo, z uporabo zalogovnika. Ta regulira količino peletov v kurišču, dovaja zrak in s tem uravnava moč gorenja. Za skladiščenje peletov ne potrebujete velike površine prostora, saj gre za predelane ostanke lesa, oblikovane v manjše kose, ki so pakirani v vreče z različno težo. Okvirna cena za nakup peči na pelete znaša od 2.000 – 5.000 €/kos.

Preberite tudi: PEČ NA DRVA: PREDNOSTI, SLABOSTI IN IZVAJALCI ZA PEČI NA DRVA

Kombinirana peč

Danes je na trgu možen nakup kombinirane peči, to pomeni, da je omogočena kombinacija različnih virov ogrevanja. Kotel peči ima dve ločeni kurišči, zato je prilagojen na primer za kurjavo drv/polen, kot tudi peletov. Torej lahko izkoriščamo toplotno moč tistega energenta, ki nam v nekem obdobju najbolj ustreza. Prav tako lahko pri tem upoštevamo trenutne cene obeh energentov in s tem še dodatno privarčujemo. Stroški nakupa kombinirane peči okvirno segajo od 3.500 – 8.000 €/kos.

Peč na kurilno olje

Glavni vir energije je kurilno olje, ki omogoče visok izkoristek. Peč na kurilno olje je avtomatizirana in enostavna za uporabo, ter vam dobro služi vrsto let. Okvirna cena nakupa peči na kurilno olje znaša od 900 – 4.000 €/kos. Je pa težava v tem, da so stroški  kurilnega olja visoki, prav tako je za učinkovito delovanje sistema potrebne več dodatne opreme (cisterna za shranjevanje kurilnega olja, regulator, itd.), kar pomeni dodaten strošek investicije.

drva-poceni-energent-peč-na-drva
Drva so poceni energent z visoko toplotno močjo. Kar pa ne pomeni, da ne morejo tudi drugi sistemi ogrevanja biti cenovno dostopni in energetsko učinkoviti. Preverite lastnosti raznovrstnih peči za centralno ogrevanje.

Peč na elektriko

Ko izbirate ustrezno peč za centralno, upoštevajte tudi strošek energenta, glede na letno porabo. Peč na elektriko ima vrsto dobrih lastnosti, pa vendar eno ključno slabost, ki marsikoga odvrne od nakupa. To je strah pred visoko porabo električne energije, ter posledično visokimi stroški ogrevanja. Zato je peč na elektriko morda primernejša v objektih, ki jih ne ogrevamo skozi celo kurilno sezono, na primer počitniške hiše ali vikendi. Sicer pa je sistem peči na elektriko okolju prijazen in enostaven način ogrevanja. Cenik peči na elektriko okvirno sega od 700 – 2.000 €/kos. Posvetujte se s priznanim mojstrom glede točnih stroškov investicije.

Preberite tudi: OGREVANJE: CENA ZA CENTRALNO OGREVANJE HIŠE / STANOVANJA / SANITARNE VODE

Peč na sekance

Tako kot drva, so tudi sekanci cenovno dostopna vrsta goriva. Gre za lesene kose, ki ostanejo ob postopkih obdelovanja večjih delov lesa. Ravno tako kot pri polenih, je potrebnega dovolj prostora za shranjevanje sekancev. Kljub dražji investiciji, namreč peč na sekance okvirno stane od 3.500 – 5.000 €/kos, pa so letni stroški ogrevanja poceni v primerjavi z drugimi viri ogrevanja.

Najboljši mojstri v Sloveniji za peč za centralno

Da bo montaža vaše peči za centralno kvalitetna in pravilno izvedena, jo zaupajte preverjenemu izvajalcu. To so na primer: FeroTerm, Vodnar Letral, eMundia, Moja Trgovinica, PreAlpi, Etiks, THS, Živex, Petrol, Waltis Ogrevanje, Saša Janjić, Tošnjak, Aleš Marentič, Ko – Plin, Elektroinštalaterstvo Rotar Vid, Gorenje, D-S Mont, Gregor Žilnik, Termocenter, Instalacije Tone, Inštaliranje vodovodnih in centralnih naprav Boštjan Kolar, Sanel Selman, J&J montaža, NCH, Aleš Klančar, Marko Trček, …


PONUDNIKI STORITEV se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke ?
brezplačen vpis ?

pridobivanje strank omisli.si


… Robert Kristan, Hribar Darko, Tech-skupina, H.E.S. skupina, Instalaterstvo ogrevalnih in vodovodnih naprav Zdenko Simonič, Janez Šegula, Seltron, Gorazd Štern, Slavko Kolbl, Z Mont, Zia, Mitraka, Termo Vod, Sodobne inštalacije MM, Davorin Jaušovec, Instalaterstvo Plus – centralna kurjava, pliv, vodovodne instalacije Denis Kirbiš, Piil energetika, Barbatus, Strojmont, Vi-Mi, Sivos, Garos, Biakom, Geba Group, Instalacije Kraševec Danilo, Mika-Mont, Matjaž Polše, Instal Dom in mnogi drugi. Oglejte si njihove cene in ponudbe tukaj. Če vašega izbranega ponudnika še ni na seznamu, mu posredujte to povezavo, kjer se lahko brezplačno včlani.

Kaj je ključno upoštevati, ko izbiram peč za centralno?

Eden ključnih dejavnikov, ko izbirate pravo peč za centralno, je gotovo to, kolikšno površino prostorov boste ogrevali s centralnim ogrevanjem. Prav tako je pomembno upoštevati, kakšna je izolacija vaše strehe in fasade, kot tudi kvaliteta stavbnega pohištva. Od tega je namreč odvisno, kolikšne toplotne izgube lahko pričakujete. Glede na površino, izvedene meritve in izolacijski sistem, bo priznani izvajalec informativno izračunal, kolikšno moč peči potrebujete za optimalni izkoristek energije. Pri izbiri proizvajalca za peč za centralno, prav tako upoštevajte, koliko izkušenj ponudnik že ima in kako sodelovanje z njim komentirajo druge stranke. Na Omisli.si/ogrevanje smo za vas rangirali najboljše ponudnike, ki vam zagotovijo kakovostne storitve. Najbolj optimalna izbira izvajalca vključuje vse – proizvodnjo peči za centralno, svetovanje pri nakupu in izvedbi, montažo, kot tudi servisiranje.

Preberite tudi: OGREVANJE NA ELEKTRIKO: CENA, PREDNOSTI, SLABOSTI IN IZVAJALCI

Peč za centralno – koliko stane letna poraba?

Okvirno smo primerjali letne stroške porabe posameznih vrst peči za centralno. S tem vam morda vsaj malo pomagamo pri izbiri najbolj učinkovitega sistema centralnega ogrevanja. Če ogrevamo kvalitetno izolirane prostore s površino 150 m2, bodo okvirni  letni stroški za uporabo peči na drva znašali od 500 – 700 € dalje. Okvirni stroški ogrevanja s pečjo na sekance od 500 €/letno dalje. Za peč na pelete boste odšteli od 700 – 1.100 €/letno dalje, peč na elektriko pa naj bi nanesla okvirno od 800 – 1.200 €/letno dalje. Stroški peči na kurilno olje naj bi letno znašali okvirno tudi do 2.300 €. Ta izračun stroškov je seveda okviren in zgolj informativen. Seveda pa je ključno, da se pred izvedbo investicije dobro posvetujete s priznanim mojstrom. Pri izračunu točnih stroškov je namreč potrebno upoštevati tudi izolacijo objekta, moč peči in cenovno dostopnost ustreznega kuriva na trgu.

Brezplačno do ponudb za peč za centralno
ocena bralcev
5 od 3

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno