Dimnikarstvo: Obvezne dimnikarske storitve in kaj vse dela dimnikar?

ocena bralcev
5 od 3

Dimnikarstvo je ključno za varno in učinkovito delovanje vsakega dimnika. Kot strokovnjaki za dimnikarske storitve, se dimnikarji ne ukvarjajo le s čiščenjem dimnikov, ampak tudi z njihovo vzdrževanjem in pregledovanjem, da zagotovijo njihovo pravilno delovanje. Delo dimnikarja je nujno potrebno, saj preprečuje možne nevarnosti, kot so požari in zastrupitve z ogljikovim monoksidom, ki lahko nastanejo zaradi nepravilnega delovanja ali zanemarjenega dimnika. Zato mora vsak, ki ima doma dimnik, razumeti pomen dimnikarstva in obveznih dimnikarskih storitev za ohranjanje varnosti in udobja doma. V tem članku preverite kaj je nujno, kaj priporočljivo in kaj pravi zakon o dimnikarstvu ter kakšne so kazni?

Seznam preverjenih dimnikarjev najdete na Omisli.si, lahko pa preko spodnjega zelena gumba pridobite 7 ponudb.

Pridobite 7 ponudb dimnikarjev

Kaj vse dela dimnikar?

Dimnikar ne opravlja le čiščenja in vzdrževanja, ampak ima tudi veliko drugih pomembnih nalog. Pri načrtovanju in izgradnji dimnika ima dimnikar ključno vlogo. Pravilno postavljen in zgrajen dimnik je bistven za varno delovanje kurilne naprave. Dimnikar je tisti, ki zagotovi, da je dimnik pravilno zasnovan in postavljen, da učinkovito odvaja dim in pline ter zagotavlja ustrezno zračenje.

Poleg tega dimnikar redno preverja stanje dimnika in kurilne naprave. To storitev običajno opravi enkrat letno, lahko pa jo opravi tudi pogosteje, če je to potrebno. Preverja, ali je dimnik poškodovan ali zamašen, ali je kurilna naprava pravilno nameščena in deluje, ter ali je celotna instalacija varna.

Dimnikar tudi svetuje lastnikom nepremičnin o najboljših praksah za varno in učinkovito delovanje kurilnih naprav. Vse te storitve so ključne za ohranjanje varnosti in udobja vašega doma.

dimnikar in nujne dimnikarske storitve, ki jih nudi dimnikarstvo
Dimnikar in nujne dimnikarske storitve, ki jih nudi dimnikarstvo.

Dimnikarske storitve – cene

Dimnikarske storitve so zelo raznolike in obsegajo vse od običajnega čiščenja in vzdrževanja do specializiranih storitev, ki jih potrebujejo posamezniki ali podjetja. Tukaj je seznam najbolj iskanih dimnikarskih storitev:

 1. Redno čiščenje dimnika: Ta storitev vključuje čiščenje saj in drugih odpadkov, ki se lahko naberejo v dimniku. Redno čiščenje dimnika pomaga preprečiti požare, zmanjšuje tveganje za zastrupitev z ogljikovim monoksidom in povečuje učinkovitost kurilne naprave.
 2. Pregled in vzdrževanje dimnika: Dimnikar preveri celoten dimnik in kurilno napravo za kakršne koli težave ali poškodbe, ki bi lahko vplivale na varnost ali učinkovitost. To vključuje preverjanje poškodb, zamaškov in drugih problemov.
 3. Svetovanje o kurilnih napravah: Dimnikarji lahko svetujejo glede najboljše kurilne naprave za vaš dom, kako jo pravilno uporabljati in vzdrževati, ter kako zmanjšati tveganje za požare ali druge težave.
 4. Načrtovanje in izgradnja dimnikov: Če gradite ali obnavljate dom, vam lahko dimnikar pomaga načrtovati in zgraditi dimnik, ki bo varen in učinkovit.
 5. Odstranjevanje saj in katrana: To je pomemben del vzdrževanja dimnika, saj se sčasoma lahko naberejo saje in katran, ki lahko povzročijo požar ali druge težave.
Dimnikarska storitev Okvirna cena Nujno? Kdaj je potrebna
Čiščenje dimnika 90 € – 150 € Nujno Redno
Čiščenje peči na trda goriva 108 € – 180 € Nujno Redno
Letni pregled peči oz. dimnika 90 € – 150 € Potrebno Pred začetkom kurilne sezone

Opomba: Cene so okvirne in se lahko razlikujejo glede na regijo, velikost objekta in druge dejavnike. Za natančnejšo oceno stroškov je priporočljivo, da se obrnete neposredno na dimnikarsko podjetje.

Obvezne dimnikarske storitve

Obvezne dimnikarske storitve so storitve, ki jih mora vsak lastnik dimnika izvajati, da zagotovi varno in učinkovito delovanje dimnika. Med te storitve spadajo:

 1. Redno čiščenje dimnika: Saj, ki se nabira v dimniku, lahko sčasoma zamaši dimnik in povzroči požar. Zato je redno čiščenje dimnika bistvenega pomena. Priporočljivo je, da se dimnik očisti vsaj enkrat letno, vendar lahko pogostost čiščenja dimnika določi dimnikar glede na vrsto kurilne naprave in pogostost njene uporabe.
 2. Pregled dimnika: Pregled dimnika je namenjen preverjanju celovitosti strukture dimnika in ugotavljanju morebitnih poškodb ali blokad. Tudi ta storitev je običajno potrebna vsaj enkrat letno.
 3. Vzdrževanje dimnika: Vzdrževanje dimnika vključuje popravilo kakršnih koli težav, ki so bile ugotovljene med pregledom, kot so poškodbe na strukturi dimnika.
 4. Pregled kurilne naprave: Ta storitev vključuje pregled kurilne naprave, da se zagotovi, da pravilno deluje in da ne predstavlja tveganja za varnost.

Čeprav so te storitve obvezne, je pomembno tudi razumeti, da so le del skrbi za dimnik in kurilno napravo. Poleg teh storitev je priporočljivo tudi, da lastniki premoženja spremljajo stanje svojega dimnika in se pravočasno obrnejo na strokovnjaka, če opazijo kakršne koli težave.

Posledice neizvajanja rednih pregledov dimnika

Negativnih posledic neizvajanja rednih pregledov dimnika ne smemo podcenjevati. Prvič, obstaja tveganje za zdravje in varnost. Neodvisno od morebitnih kazni, ki jih lahko prizadenejo lastniki zanemarjenih dimnikov, je najpomembnejše tveganje povezano z možnostjo požara in zastrupitve z ogljikovim monoksidom.

 1. Kazni: Če dimnika ne pregleduje dimnikar kot to zahtevajo predpisi, se lahko soočite z denarnimi kaznimi. V Sloveniji obstajajo kazni za neizpolnjevanje obveznih dimnikarskih storitev, zato je pomembno, da svoje obveznosti jemljete resno.
 2. Zavarovanje: Poleg tega lahko negativno vpliva na vaše zavarovanje. Če pride do požara ali druge škode, ki bi jo lahko preprečili z rednimi dimnikarskimi storitvami, vaše zavarovalnica morda ne bo kritila škode.
 3. Penali: Poleg kazni in zavarovalnih tveganj se lahko soočite tudi s penali od lokalnih oblasti ali stanovanjskih združenj.

Kaj pravi zakon o dimnikarskih storitvah?

Zakon o dimnikarskih storitvah zahteva, da uporabniki poskrbijo za ustrezno stanje svojih naprav in opravijo letni pregled ter čiščenje svoje kurilne naprave, sicer lahko inšpektorat izreče kazen do 100 evrov. Uporabniki morajo hraniti potrdilo o opravljenem pregledu za preteklo leto. Dimnikarji so dolžni v roku osmih dni v začetku meseca opraviti vnos podatkov opravljenih pregledov za pretekli mesec. Zbornica komunalnega gospodarstva je ponudila ministrstvu pomoč pri vzpostavitvi evidenc in predlagala rešitev za sledljivost storitev, vendar ministrstvo tega predloga ni upoštevalo.

Je dimnikar nujen, če imam kamin za dogrevanje?

Če imate doma samo kamin in ne kurilne naprave, so dimnikarske storitve še vedno nujne. Kamin namreč tvori saje in druge odpadke, ki se naberejo v dimniku in lahko povzročijo zamašitev ali požar. Prav tako je možno, da se dimnik poškoduje ali obrabi, kar lahko povzroči težave, kot so uhajanje dima v notranje prostore. Zato je potrebno redno vzdrževanje in čiščenje dimnika, ne glede na to, ali gre za tradicionalen dimnik ogrevalnega sistema ali kamin. Poleg tega je priporočljivo, da dimnik pregleda usposobljeni dimnikar, ki bo preveril, ali je kamin pravilno in varno nameščen ter ali je celoten sistem varno in učinkovito zagotavljanje toplote.

Ostale nujne stvari, ki jih bo dimnikar pregledal, če imate v dnevni sobi kamin

Kamin v dnevni sobi ni samo estetsko privlačen, temveč tudi funkcionalen. Vendar pa potrebuje ustrezno vzdrževanje za varno in učinkovito delovanje. Ko dimnikar obišče vaš dom, bo poleg preverjanja in čiščenja dimnika pregledal tudi nekatere druge ključne elemente kamina.

 1. Stanje ognjišča: Dimnikar bo preveril stanje ognjišča, da se prepriča, da ni poškodovano ali obrabljeno. Morebitne poškodbe ali obraba lahko povzroči uhajanje dima v vaš dom ali poveča tveganje za požar.
 2. Ventilacija: Pravilna ventilacija je ključnega pomena za varno delovanje kamina. Dimnikar bo pregledal sistem za odvajanje dima, da se prepriča, da ni blokiran ali poškodovan.
 3. Stanje dimovodov: Dimnikar bo pregledal stanje dimovodov, da se prepriča, da so brez razpok ali drugih poškodb, ki bi lahko ogrozile varnost.
 4. Varnostna razdalja: Dimnikar bo preveril, ali je kamin pravilno nameščen in ali je upoštevana potrebna varnostna razdalja do gorljivih materialov.
 5. Pregled vrat kamina: Dimnikar bo preveril, ali vrata kamina tesnijo, saj lahko nepravilno tesnenje povzroči uhajanje dima v bivalne prostore.
 6. Stanje zračnikov: Zračniki so pomembni za pravilno gorenje in regulacijo temperature, zato bo dimnikar preveril, ali delujejo pravilno.
 7. Podlaga pred dimnikom (tla pod vrati): Dimnikar bo obiskal tudi območje pred vašim kaminom, kjer se običajno kopičijo iskre in drobci. Material tega območja mora biti ognjevarna, da prepreči morebitne požare. Dimnikar bo preveril, ali je ta material ustrezno vzdrževan in ali je skladen z varnostnimi predpisi.

Kako izbrati dimnikarja

Izbira pravega izvajalca dimnikarskih storitev je ključna za zagotovitev varnosti in učinkovitosti vašega doma. Pri tem je pomembno upoštevati nekaj ključnih dejavnikov:

 1. Lokacija: Dimnikarske storitve se običajno izvajajo na vašem domu, zato je smiselno izbrati dimnikarja, ki deluje v vašem lokalnem območju. To ne samo, da znižuje stroške prevoza, ampak tudi olajšuje hitro in učinkovito izvedbo storitev.
 2. Storitve: Različni dimnikarji ponujajo različne storitve. Nekateri se specializirajo za določena področja, kot so načrtovanje in gradnja dimnikov, medtem ko drugi ponujajo celoten spekter storitev. Zato se prepričajte, da izvajalec ponuja storitve, ki jih potrebujete.
 3. Ocene strank: Omisli.si vam omogoča, da preberete ocene in ocene prejšnjih strank. Te informacije vam lahko pomagajo pri odločanju, ali je določen izvajalec pravi za vas.
 4. Cena: Različni izvajalci dimnikarskih storitev lahko zaračunavajo različne cene za svoje storitve. Zato je pomembno, da primerjate cene in izberete izvajalca, ki ponuja dobro razmerje med ceno in kakovostjo.
 5. Certifikati in licence: Dimnikarstvo je strokovno področje, ki zahteva določene certifikate in licence. Zato se prepričajte, da je izvajalec, ki ga izberete, ustrezno usposobljen in licenciran.

S pomočjo Omisli.si lahko hitro in enostavno primerjate različne izvajalce dimnikarskih storitev, si ogledate njihove ocene in cene, ter izberete tistega, ki najbolje ustreza vašim potrebam.

Zaključek

V tem vodniku smo obravnavali ključne vidike dimnikarstva, ki so pomembni za vsakega lastnika nepremičnine, ki ima doma dimnik. Raziskali smo različne storitve, ki jih ponuja dimnikar, od rednega čiščenja dimnika in vzdrževanja do svetovanja o kurilnih napravah in načrtovanja ter izgradnje dimnikov. Pogledali smo tudi obvezne dimnikarske storitve, ki so ključne za varno in učinkovito delovanje dimnika. Prav tako smo obravnavali, kako izbrati pravega dimnikarja, ki bo ustrezal vašim potrebam in zagotovil visoko kakovost storitev. Pomembno je poudariti, da je redno vzdrževanje dimnika ključno za varnost in učinkovitost vašega doma. Ne glede na to, ali se odločite za dimnikarja, ki ponuja celoten spekter storitev, ali pa iščete specializirane storitve, je izbira pravega strokovnjaka ključna za ohranjanje varnosti in udobja vašega doma.
ocena bralcev
5 od 3