Prezračevanje in rekuperacija: Cena prezračevalnega sistema, prednosti, slabosti in preverjeni ponudniki/inštalaterji

ocena bralcev
5 od 2

Vse bivanjske enote potrebujejo prezračevanje, bodisi naravno ali z vgrajenimi sistemi za prezračevanje. Za naravno prezračevanje ne potrebujete finančnega vložka, dovolj je že, da odprete okna. S takšnim načinom prezračevanja pa nimate nobenega zagotovila, da boste v udobju vašega doma res dihali kvaliteten in svež zrak. Zgradbe in hiše dandanes niso več grajene tako, da prepuščajo toploto in infiltrirajo zrak kot nekdaj.

Gradijo se stavbe višjega energetskega razreda, zaostrujejo se gradbeni standardi in zahteve, V sodobnem času so stavbe zgrajene tako, da so čimbolj neprodušne, še posebej pri pasivnih načinih gradnje. Prezračevanje in rekuperacija toplote sta tako postala nujni del sodobnega bivalnega koncepta.

O tem ali se odločiti za prezračevanje z rekuperacijo ali brez nje in kateri način prezračevanja je najbolj primeren za vaš bivalni prostor, si več preberite spodaj. Zavedamo se, da je težko znajti na nepreglednem trgu ponudnikov prezračevanja. Ponudba in cene so različne, prav tako odziv in zasedenost ponudnikov, zato smo na omisli.si za vas preverili in rangirali ponudnike prezračevanja, da prihranimo vaš čas in denar.

Kazalo >

PREZRAČEVANJE IN REKUPERACIJA: CENE

povprečne cene prezračevalnega sistema z rekuperacijo ter ceniki

1500-5000 €/komplet

Kontaktirajte preverjene izvajalce za prezračevanje

STORITEVCENA
prezračevanje z rekuperacijo – hiša nad 200 m2od 5000€
prezračevanje z rekuperacijo – majhno stanovanjeod 1500€
prezračevanje z rekuperacijo – povprečna hišaod 4000€
prezračevanje z rekuperacijo – srednje stanovanjeod 2000€
prezračevanje z rekuperacijo – veliko stanovanjeod 2500€
centralni rekuperator zrakaod 600€
centralno prezračevanjeod 2500€
cevi za prezračevanjeod 150€
lokalni rekuperator zrakaod 400€
prezračevanje kopalniceod 500€
prezračevanje prostorovod 500€
prezračevanje za hišood 3500€
prezračevanje za majhno stanovanjeod 500€
prezračevanje za povprečno hišood 2500€
prezračevanje za srednje stanovanjeod 700€
prezračevanje za veliko stanovanjeod 1200€
ventilatorod 200€

Brezplačno do ponudb za prezračevanje
prezracevanje in rekuperacija cene prezracevalnih sistemov
Prezračevanje in rekuperacija: Kakšne so cene prezračevalnih sistemov, katere so prednosti in kje so slabosti? Katerega ponudnika izbrati?

Prezračevanje in rekuperacija: Cena oz. koliko stane prezračevalni sistem?

Prezračevalni sistem za prezračevanje

Je v vašem stanovanju ali poslovnem prostoru zrak slab, čeprav odpirate okna? Vam primanjkuje kisika? Študije kažejo, da obstaja neposredna povezava med kakovostjo zraka v prostorih, ki je posledica slabega prezračevanja in našo sposobnostjo koncentracije in produktivnega delovanja. Slaba kakovost zraka v zaprtih prostorih vpliva na vaše počutje in zdravje, zlasti na astmatike in alergike.

V zraku mora biti primerna zračna vlaga, zadosten delež kisika ter čim manj vonjav in zdravju škodljivih snovi, da naše zdravje ni ogroženo. Prezračevalni sistem za prezračevanje je sistem gibanja zraka med zunanjim okoljem in zaprtimi prostori. Poleg zakonskih zahtev, ki jih morajo izpolnjevati vsi stanovanjski prezračevalni sistemi, obstajajo številne lastnosti posameznih sistemov, ki jih je vredno upoštevati pri izbiri vašega prezračevalnega sistema.

Naravni prezračevalni sistem uporablja naravni pretok zraka iz dnevnih sob in spalnic v kuhinjo in kopalnico.

Naravno prezračevanje se predvidi v fazi izgradnje stavbe. To je sistem kanalov, v katere zrak vstopa skozi prezračevalne luknje v kuhinji in kopalnici, nato pa se odvaja v ozračje skozi cev na strehi stavbe.

Prednost takšnega sistema je njegova trajnost. Za ureditev naravne cirkulacije med prostori nakup posebne opreme in poraba električne energije niso potrebni, saj zračni tokovi krožijo na naraven način po hodnikih, ki delujejo kot pretočni prostori. Glavni minus naravnega prezračevanja je močna meteorološka odvisnost. Pod določenimi pogoji, v toplem vremenu brez vetra, kroženje zraka preneha v celoti.

Kontaktirajte preverjene ponudnike prezračevanja (ponudbe / cene)

Izberete lahko naravni ali prisilni prezračevalni sistem.

Za ureditev prisilnega oziroma mehanskega prezračevanja je potreben nakup posebne prezračevalne opreme. Prisilni prezračevalni sistem temelji na interakciji z dvema različnima zračnima tokovoma, ki krožita po nameščenih zračnih kanalih. Pri polaganju cevi upoštevajte, da mora čisti dovodni zrak teči v dnevno sobo in spalne prostore ter se odvajati iz obremenjenih prostorov skozi izpušne elemente ven iz hiše.

Preverite tudi: Lokalno prezračevanje ali centralno prezračevanje?

Glede na moč in volumen pretoka skozi ventilatorsko enoto se obdeluje določena količina zračnih mas. Vse delovne prezračevalne enote in oprema se nahajajo znotraj posamezne stavbe in jo je mogoče namestiti na katerem koli priročnem mestu, na zunanji steni, podstrešju, v kleti.

Uporaba mešanega oziroma kombiniranega prezračevanja se priporoča tam, kjer obstajajo naravni pogoji za prezračevanje, vendar ti pogoji niso konstantno enaki. Zaradi spreminjanja pogojev prezračevanja, si lahko pomagate z mehanskim prezračevanjem. Priporočljivo je, da so ventilatorji nameščeni tako, da je pot nečistega zraka iz stavbe čim krajša.

Centralni, decentralni ali lokalni prezračevalni sistem?

Centralni prezračevalni sistem omogoča ustrezno kakovost zraka v vseh prostorih. Dovod in odvod zraka se izvaja po kanalih, ki so razpeljani po hiši ali stanovanju iz ene centralne enote. Decentralni prezračevalni sistem je sestavljen iz več posameznih enot, ki so medsebojno povezane. Te usklajeno delujejo preko centralne regulacije, ki prilagaja delovanje enot razmeram v posameznih prostorih. Lokalno prezračevanje se običajno uporablja za zračenje enega prostora z eno enoto, ki sočasno dovaja svež zrak in odvaja izrabljen zrak iz njega.

Prezračevanje poslovnih prostorov
Uporaba mešanega oziroma kombiniranega prezračevanja se priporoča tam, kjer obstajajo naravni pogoji za prezračevanje, vendar ti pogoji niso konstantno enaki.

Prezračevanje z rekuperacijo

Naravno prezračevanje je odšlo za vedno s pojavom gradnje modernih domov. Izolacija nizkoenergijskih in pasivnih hiš je tako učinkovita, da skorajda ni več izgub energije. Zasnovani so tako, da čimbolj zadržijo toploto in ne prepuščajo zraka skozi stene, reže in odprtine, kot starejše gradnje. Naravnega »dihanja« stavbe tako ni več. Pri načrtovanju gradnje nepredušne in varčne stavbe zato ne smete pozabiti na sistemsko prezračevanje z rekuperacijo.

Slabo optimizirano prezračevanje je največji vzrok za slabo počutje in izgubo toplote v vašem domu. Počutje človeka, ki ima vseskozi omogočen dostop do svežega zraka, se bistveno izboljša, izgube energije v obliki proizvedene toplote pa se znatno zmanjšajo. Cilj dobre prezračevalne strategije je zagotoviti ravnovesje med energetsko učinkovitostjo in kakovostjo zraka v zaprtih prostorih.

Prezračevanje z rekuperacijo toplote skrbi za dovajanje svežega zraka, ki prehaja skozi ustrezne filtre v prezračevalni enoti. Hkrati pa prezračevanje z rekuperacijo skrbi tudi za odvajanje viškov vlage, neprijetnih vonjav in drugih škodljivih nečistoč iz vaših bivalnih prostorov. Tako imate zagotovljeno stalno kroženje zraka skozi prezračevalno enoto.

V prezračevalni enoti je rekuperator oziroma izmenjevalnik toplote, ki služi za rekuperacijo energije iz iztrošenega zraka. Pretvori jo v toplotno energijo za ogrevanje čistega, svežega zraka, ki ga nato razpošlje v vaše bivalne prostore iz njih pa odvaja nečist, obremenjen zrak. Prezračevanje z rekuperacijo tako omogoča stalno kroženje zraka v vaših bivalnih prostorih.

Rekuperator vrača energijo izhodnega zraka.

Glede na obseg, namen uporabe in možnosti vgradnje, ki jih dopušča objekt, se lahko odločite za centralno prezračevanje z rekuperacijo ali za lokalno prezračevanje z rekuperacijo. Centralno prezračevanje z rekuperacijo služi za prezračevanje vseh prostorov. Najlažje ga je izvesti pri novogradnjah. Običajno ga tvori centralna prezračevalna enota, ki omogoča distribucijo zraka po kanalih v posamezne prostore in iz njih.

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo pa sestavlja ena ali več prezračevalnih enot z rekuperatorji, lociranimi v prostorih, ki jih želite prezračevati. Prezračevanje z rekuperacijo je sistem, ki uporablja toploto v izrabljenem izpušnem zraku za ogrevanje dohodnega svežega zraka. To zmanjša energijo, potrebno za pripravo zunanjega zraka na sobno temperaturo.

Prezračevanje z rekuperacijo pomeni prihranek denarja pri računih za ogrevanje, ker se proizvedena toplotna energija lahko porabi tudi za ogrevanje preko ogrevalnega sistema. Z uporabo rekuperacije se stroški, povezani z ogrevanjem stavb, zmanjšajo tudi do 50 %.

prezračevanje klemavet 3
Shema prezračevalnega sistema. (vir)

Montaža rekuperatorja

Montaža rekuperatorja se izvede na zgornji del zunanje stene. Vanjo se izvrtata dve odprtini oziroma ena večja ustrezne velikosti, katere premer je odvisen od modela rekuperatorja. Izvrtine je priporočljivo narediti pred polaganjem izolacije in izdelavo fasade. Če to pri vgradnji v obstoječo hišo ni mogoče, je potrebno rekuperator dobro zatesniti z montažno peno ali drugim tesnilom. S tem boste preprečili nastajanje toplotnih mostov. Rekuperator je popolnoma umeščen v zunanji zid, vidne ostanejo le zračne rešetke.

Na zunanji strani stene monter prezračevalnih naprav vgradi masko, ki hkrati ločuje vstopni in izstopni zrak.

Za pravilno delovanje rekuperatorja je potrebno izpust pri zunanjem zračniku podaljšati preko stene za najmanj 45 mm. Druga rešetka na izpustni cevi je vgrajena v notranjem prostoru.

V prostoru, v katerem je nameščen rekuperator, temperatura ne sme pasti pod 10°C. Primerna lokacija je v toplotnem ovoju stavbe, ki običajno zadošča temu pogoju. Če je toplotni ovoj stavbe slab, je za potrebno poiskati drug, dovolj topel prostor za namestitev rekuperatorja. Pri montaži rekuperatorja je potrebno zagotoviti servisni prostor za vzdrževanje rekuperatorja. Običajno je enake velikosti kot rekuperator. Servisni prostor omogoča, da napravo lahko izvlečete in temeljito očistite ter enostavno zamenjate filtre v rekuperatorju.

Dušilci zvoka omogočajo tiho delovanje naprave.

Ne glede na to, da je normalno delovanje rekuperatorjev višjega cenovnega razreda običajno tišje, vam priporočamo, da rekuperatorja ne namestite v spalne prostore. Za zmanjšanje hrupa priporočamo, da se odločite za dušilce zvoka, ki jih bo monter prezračevalnih naprav povezal na rekuperator. Zelo ustrezna lokacija za montažo rekuperatorja je na vogalu stavbe. To vam omogoča zajem zraka na eni strani hiše, izpust zraka pa na drugi strani hiše.

Montaža rekuperatorja je lahko izvedena tudi na isti stranici hiše. V tem primeru mora biti oddaljenost med izpustom in zajemom zraka horizontalno vsaj tri metre ali vsaj dva metra vertikalno. Zadostna distanca med zajemom in izpustom zraka izključi možnost, da bi se svež zrak in onesnažen zrak iz izpusta med seboj mešala. Tako boste preprečili ponoven zajem in vdor že izrabljenega zraka v vaše bivanjske prostore.


Najboljši ponudniki prezračevalnih sistemov v Sloveniji

TOP 10 najbolj iskanih ponudnikov za prezračevanje in rekuperacijo

Če menite, da vam ljubi ponudnik solarnih kolektorjev manjka na seznamu, mu/jim posredujte to povezavo, da bi ga lahko predlagali strankam, ki iščejo njegove storitve.


Montaža ventilatorja

Ventilator je uporabna naprava, ki meša zrak in ga razporeja po prostoru. S tem boste dosegli večje bivalno udobje v vaši spalnici, kopalnici, kuhinji, dnevni sobi in drugih bivalnih prostorih. Je učinkovit pripomoček za hlajenje prostorov v vročih poletnih dneh. Lahko si omislite prenosne stoječe ventilatorje, ki jih enostavno priključite v električno vtičnico. Prednost te vrste ventilatorjev je v tem, da jih lahko prenašate iz prostora v prostor, kjer je to potrebno.

Odločite se lahko tudi za fiksno nameščene ventilatorje. Montaža ventilatorja se običajno izvede na strop prostora, ki ga želimo hladiti. Za kroženje zraka v več prostorih si boste morali omisliti več tovrstnih naprav in jih namestiti v vsak prostor posebej. Nekatere modeli ventilatorjev imajo tudi luč, ki služi za dodatno razsvetljavo prostora.

Namestitev ventilatorja je enostavna.

Sama montaža ventilatorja je zelo preprosta in ne zahteva posebnih znanj. V večini primerov jo lahko izvedete sami, če ste kolikor toliko spretni. Ventilator vzemite iz embalaže in poiščite navodila za montažo. Upoštevajte varnostna navodila in najprej izklopite električno napajanje na priključnem mestu. Izklop preverite z merilcem napetosti oziroma merilcem električnega toka. Izvrtajte ustrezno velike luknje v strop in s pomočjo vijakov in pripadajočih vložkov pritrdite nosilec ventilatorja v strop.

Pri lesenem stropu privijačite vijake direktno v les, vložkov ne potrebujete. Ko je nosilec pritrjen, vanj vstavite krmilno elektroniko in povežite žice na električno napetost po priloženi shemi. Bodite pozorni, da boste pravilno zvezali žice oziroma vodnike v električni 3 vrstni sponki. Vodniki so v ta namen označeni s tremi barvami. Da ponovimo – faza L je vodnik rjave barve (ali črne, sive, rdeče, bele), nevtralni N oziroma Ø vodnik je modre barve, zaščitni vodnik PE pa ima zelene in rumene črte.

Ventilator lahko nadomesti obstoječo luč.

Če ima ventilator tudi daljinsko upravljanje, namestite sprejemnik v za to predvideno mesto. Nataknite nosilno glavo na nosilec. Nosilna glava oziroma roka je zgolj usidrana v odprtino, da se ventilator lahko prilagodi morebitnim neravninam stropa. To obenem omogoča montažo ventilatorja na poševno nagnjen strop, pri katerem poševnina ne sme biti večja od 30 stopinj.

Pri modelu ventilatorja z lučjo je mišljeno, da le-ta nadomesti vašo obstoječo luč. Priklopite konektorje za luč, vstavite sijalko in namestite pokrov oziroma zaščitno kapo za sijalka. montaža ventilatorja je končana in lahko vključite dovod električne energije. Preverite delovanje ventilatorja in testirajte vse funkcije vaše nove pridobitve ter smer vrtenja ventilatorja. Pihanje navzdol je dobrodošlo v vročih dneh, medtem ko bo v mrzlih dneh bolj zaželeno vlečenje zraka proti stropu.

Kontaktirajte preverjene ponudnike prezračevanja (ponudbe / cene)

Cev za prezračevanje

Cev za prezračevanje, ki deluje na principu pozitivnega zračnega tlaka, je v široki rabi predvsem za prezračevanje delavnic in hlevov oziroma za oskrbo rejnih živali s svežim zrakom. Večina rejcev se poslužuje naravnega prezračevanja, ki v večini leta deluje precej dobro. V hladnem obdobju leta ni naravnih pogojev za proizvajanje zadostne kapacitete toplote, da bi se ustvaril toplotni vzgon, ki je potreben za vstop zraka skozi vstopne odprtine.

Rešitev je stenski ventilator, ki v prostor dovaja svež zunanji zrak. Na ventilator je pritrjena razdelilna cev za prezračevanje, ki poteka po vsej dolžini prostora. Prostorskim potrebam ustrezno dimenzionirana cev za prezračevanje ima na svojem obodu luknje, ki so med seboj enakomerno oddaljene.

Ventilator vnaša svež zrak od zunaj, ki pod pritiskom potuje po cevi za prezračevanje. Zrak se na svoji poti po cevi izpihuje skozi vsako luknjo in se enakomerno razporedi po prostoru. Na koncu cevi za prezračevanje zrak izstopi iz prostora skozi izpušne odprtine. Cev za prezračevanje zagotavlja svež zrak skozi vse leto, zmanjšuje negativne učinke toplotnega stresa in zagotavlja boljše pogoje v prostoru.

Sistem cevi za prezračevanje je v uporabi že več desetletij.

Izvirni sistem cevi za prezračevanje je bil zasnovan za mešanje zraka v prostoru z dovedenim svežim zrakom neposredno od zunaj. Služil naj bi namenu, da se temperatura v prostoru zniža. Vendar se pri mešanju čistega zraka s tistim v prostoru, svež zrak onesnaži in raznaša onesnaževalce po prostoru. Sistem cevi za prezračevane so z leti izboljšali tako, da ne glede na zunanjo temperaturo vnaša svež zrak od zunaj in ga ne meša z notranjim zrakom.

Ventilator za svež zrak je zasnovan tako, da zagotavlja minimalno potrebo po svežem zraku. Za ohranjanje svežega zraka v prostoru so potrebne štiri menjave zraka na uro.

Pri izbiri primernega ventilatorja je potrebno določiti potrebno hitrost prezračevanja, ki bo zagotavljala zadostno oskrbo prostora s svežim zrakom, pri čemer je seveda pomembna prostornina prostora.

V idealnem primeru bi uporabili eno hitrostni ventilator, kjer bi se zmogljivost ventilatorja ujemala z najmanjšo izračunano hitrostjo prezračevanja. V praksi bo morda treba izbrati ventilator s spremenljivo hitrostjo z nastavljivim krmilnikom. Količina in hitrost gibanja zraka se spreminja s pomočjo avtomatiziranega delovanja, odvisno od temperature zraka v prostoru.

Namen cevi za rezračevanje je enakomerno prezračevanje celotnega prostora.

Izberite cev za prezračevanje, ki najbolje ustreza velikosti in postavitvi prostora. Da to dosežete bo morda potrebna namestitev več kot ene cevi za prezračevanje. Cev za prezračevanje prilagodite velikosti ventilatorja in hitrosti zračenja. Najpogostejši material cevi za prezračevanje je lahka plastika in polietilen z visoko gostoto.

Trajnejše cevi so lahko izdelane iz PVC vodovodne cevi, drenažnih cevi in težjih plastičnih cevi. Cevi za prezračevanje so lahko tudi napihljive. Da se zagotovi enakomerna porazdelitev zraka, se mora cev napihovati enakomerno. Luknje v popolnoma napihnjenem položaju morajo biti pravilno nameščene, da zagotovite enakomerno porazdelitev zraka po dolžini cevi.

Zunanja enota prezračevalnega sistema
Zunanja enota prezračevalnega sistema se lepo skrije. (vir)

Dušilec zvoka za prezračevanje

Večinoma hrup v prezračevalnih kanalih ustvarja oprema prezračevalnega sistema pri prehodu zraka skozi kanale. Hrup nastaja zaradi pretoka zraka, ki potuje skozi sestavne dele prezračevalnega sistema, kot so ovinki, razvodi, razdelilne omarice, zračne lopute in podobno. Poleg tega lahko nastanejo zaradi nepravilno obešenih kanalov ali slabo izoliranih priključnih mest ventilatorjev.

Za zmanjšanje hrupa iz prezračevalnega sistema je priporočljivo vgraditi dušilec zvoka za prezračevanje. Zvočni dušilci so temeljni sestavni del vsakega prezračevalnega sistema. Nameščeni so v bližini virov, ki ustvarjajo hrup. Dušilci zvoka za prezračevanje se lahko uporabljajo v glavnih kanalih. Po potrebi pa jih lahko namestite tudi v odcepe, v opremo za prezračevanje in klimatizacijo, kot so ventilatorji in prezračevalne enote, regulatorji pretoka zraka in zračne lopute.

Zahvaljujoč estetski zasnovi in ​​popolni združljivosti z drugimi komponentami prezračevalnega sistema lahko dušilce zvoka za prezračevanje namestite tudi na vidna mesta kot del izpostavljene prezračevalne opreme. Tako kot prezračevalni kanali so tudi dušilci zvoka na voljo v različnih izvedbah in oblikah. Izbirate lahko med pravokotnimi, ukrivljenimi, krožnimi in prilagodljivimi dušilci zvoka za prezračevanje.

Utišajte prehrupno, za okolico motečo napravo.

Dušilci zvoka za prezračevanje so v večini primerov nameščeni za ventilatorsko enoto in pred dovodni in odvodni razdelilec. Če je zvok delovanja prezračevalne naprave moteč za okolico, se dušilci zvoka za prezračevanje namestijo tudi na zunanjih linijah na mestu zajema in izpuha zraka.

Za pravilno izbiro vrste dušilca zvoka za prezračevanje morate upoštevati dovoljeno hitrost pretoka, odvisno od pretoka in specifičnega hrupa dušilca. Običajno so sestavljeni iz aluminijastega ali pocinkanega plašča, notranje perforirane dvoslojne cevi in polnila oziroma dušilnega materiala iz negorljive mineralne volne s toplotno in zvočno izolacijo.

V domačih mehanskih prezračevalnih sistemih z rekuperacijo toplote so lahko hrupne prezračevalne enote in kanali velik problem za stanovalce, zato vam toplo priporočamo vgraditev dušilca zvoka za prezračevanje. Večino glavnih vzrokov hrupa v prezračevalnem sistemu je mogoče odpraviti z dobro zasnovo, namestitvijo in izbiro prezračevalne enote in pripadajoče opreme.

Dušilec zvoka za prezračevanje nudi vzdrževanje ustreznih zvočnih parametrov v prostorih. Omogoča zmanjšanje hrupa v prostorih, ki zahtevajo visoko stopnjo zvočnega udobja, kot so na primer spalni prostori, delovni prostori ter sobe za sproščanje in počitek.

Preverite tudi: OGREVANJE: CENA ZA CENTRALNO OGREVANJE HIŠE / STANOVANJA / SANITARNE VODE

Lokalno prezračevanje

Vsako leto veliko ljudi zboli za astmo ali pljučnimi boleznimi, ki so posledica vdihavanja slabega zraka. Veliko svojega časa preživimo v zaprtih prostorih zato je kakovost zraka, ki ga dihamo bistvenega pomena za naše zdravje. Lokalno prezračevanje s stalno dobavo svežega zraka in odvajanjem iztrošenega zraka iz prostora zagotavlja optimalne razmere za bivanje.

Naloga lokalnega prezračevanja je zbirati zrak, ki vsebuje onesnaževala in se ga varno znebiti. Lokalno prezračevanje izboljša učinkovitost drugih strategij prezračevanja z odstranjevanjem vlage in zdravju škodljivih snovi in drugih onesnaževal zraka v zaprtih prostorih. Še posebej primerno je za obrate, v katerih se izvajajo dejavnosti, pri katerih nastaja veliko prahu, dima, plinov, hlapov, vročine, vlage in drugih onesnaževal zraka.

Lokalno prezračevanje namreč omogoča zajem emisij nevarnih snovi pri njihovem viru. Lokalni prezračevalni sistem onesnaženi zrak filtrira, očisti in ga odvede iz stavbe na varen način. Lokalno prezračevanje se izredno dobro obnese tudi v objektih, ki jih koristimo občasno in so dlje časa zaprti, kot na primer počitniški objekti. Odpravljajo zatohlost v prostorih, vzdržujejo primerno raven vlage in preprečujejo nastanek plesni in škode na pohištvu in opremi.

Lokalno prezračevanje je smiselno tudi v stavbah, v katerih centralni sistem prezračevanja ni izvedljiv. Pravilno zasnovan, vzdrževan in upravljan sistem lokalnega prezračevanja lahko odstrani onesnaževalce v zraku, preden jih vdihnete in tako zaščiti vaše zdravje. Lokalno prezračevanje vključuje uporabo lokalnih izpušnih ventilatorjev, kakršni se uporabljajo v kopalnicah in v kuhinjah nad kuhinjskimi štedilniki, kot je na primer kuhinjska napa.

Ventilator je uporabna naprava, ki meša zrak in ga razporeja po prostoru. S tem boste dosegli večje bivalno udobje v vaši spalnici, kopalnici, kuhinji, dnevni sobi in drugih bivalnih prostorih.

Lokalno prezračevanje zajame nečist zrak pri njegovem viru.

Sistem lokalnega prezračevanja ima pri viru onesnaževanja odprtino za zajem nečistega zraka. Po cevi se obremenjen zrak varno prenaša do filtrov, ki prefiltrirajo in očistijo zrak. Lokalna ventilatorska enota pošlje očiščen zrak do izpustne točke, kjer se zrak varno izčrpa. Za učinkovito delovanje sistema lokalnega prezračevanja je potrebno redno vzdrževanje. To pomeni redno menjavo filtrov in redno čiščenje naprave.

Kjer je možno, se lokalno prezračevanje lahko vgradi očem nevidno, tako na notranji strani, kot tudi na zunanji strani zidu. Montaža se izvede neposredno v zid oziroma toplotni ovoj stavbe ali v okenski okvir. Najbolj enostavna je montaža lokalnih prezračevalnih naprav, ki imajo potrebne krmilne elemente že vgrajene v sami napravi.

Poskrbeti morate le še za električno napajanje. Pri nakupu naprave za lokalno prezračevanje bodite pozorni na tehnične podatke. Lokalni prezračevalni sistem namreč običajno zagotavlja manjši pretok zraka, kot je to navedeno v specifikacijah naprave.

Pretok zraka, ki vam ga obljublja proizvajalec naprave za lokalno prezračevanje, je običajno za polovico manjši, ker te vrste naprav delujejo izmenično. To pomeni, da naprava nekaj minut zrak dovaja, nato pa odvaja. Zato z lokalnimi napravami v praksi težko dosežete potrebne količine zraka glede na prostornino vašega stanovanja. Če lokalno prezračevanje ne ustreza potrebam po zadostnem prezračevanju vašega doma, razmislite o prezračevalnem sistemu za celo hišo.

Kontaktirajte preverjene ponudnike prezračevanja (ponudbe / cene)

Centralno prezračevanje

Ne glede na to, ali ste v službi, na kavču ali v postelji je svež, zdrav zrak pri prijetnih sobnih temperaturah vaše zagotovilo za dobro počutje. S sistemom centralnega prezračevanja lahko občutno izboljšate čistočo in svežino zraka, ki ga dihate v zaprtih prostorih. S tem izboljšate tudi splošno kakovost življenja in bivanja v vašem domu. Centralni prezračevalni sistemi z rekuperacijo pa zagotavljajo redno menjavo zraka, ne da bi zapravljali dragoceno energijo.

Pri centralnih prezračevalnih sistemih ločimo sisteme za odvodni zrak in dovodno / odvodne sisteme. Najenostavnejši in stroškovno najučinkovitejši sistem za centralno prezračevanje je sistem za odvod zraka. Obremenjen zrak se skozi kanale odvaja iz prostorov kot so kuhinja, kopalnica in stranišče. Hkrati nastali negativni tlak povzroči, da svež zrak priteka skozi odprtine za zunanji zrak neposredno v prostore, ki jih želimo oskrbovati, na primer v dnevno sobo, otroško sobo in spalnico.

Količina zraka, ki se odvzame iz odvodnega zraka, se uravnava z regulacijo hitrosti delovanja ventilatorja. Hitrost pretoka zraka lahko prilagodite svojim potrebam s preprostim stikalom. Če izberete sistem centralnega prezračevanja z rekuperacijo, lahko toploto iz odvodnega zraka uporabite za ogrevanje sanitarne vode in po potrebi za ogrevanje prostorov. Toplota se pridobiva v nasprotnem toku izmenjevalnika toplote in prenese večine latentne toplote v odvodnem zraku v dovodni zrak.

Enakomerna oskrba celotnega doma s svežim zrakom

Za razliko od sistema za odvod zraka, centralni prezračevalni sistem za dovod / odvod zraka zajema zunanji zrak pri osrednji vstopni točki. Zunanji zrak se filtrira, da se prepreči kontaminacija enote in kanalov ter da se alergiki zaščitijo pred vplivi prahu in cvetnega prahu. Na voljo so filtri različnih kvalitet. Sistem za centralno prezračevanje preko kanalov enakomerno razporedi dovodni zrak v prostore.

Potrebni kanali za centralno prezračevanje se lahko vgradijo v stene, betonske stropove, spuščene stropove, v tla, postavijo pod plast estriha ali celo namestijo zunaj. Centralno prezračevanje je zato še posebej primerno za novogradnje in projekte celovite modernizacije. Glavna prednost centralnega prezračevanja je v enotni kakovosti svežega zraka, s katerim enakomerno oskrbuje celotno zgradbo.

Centralno prezračevanje za dovod in odvod zraka zagotavlja odlično raven udobja v vašem domu. Kakšne so cene?

 • Cena za prezračevanje za majhno stanovanje| od 500 evrov dalje
 • Cena za prezračevanje za srednje stanovanje | od 700 evrov dalje
 • Cena za prezračevanje za veliko stanovanje | od 1.200 evrov dalje
 • Cena za prezračevanje za povprečno hišo | od 2.500 evrov dalje
 • Cena za prezračevanje za hišo | od 3.500 evrov dalje
 • Cena za prezračevanje z rekuperacijo – majhno stanovanje | od 1.500 evrov dalje
 • Cena za prezračevanje z rekuperacijo – srednje stanovanje | od 2.000 evrov dalje
 • Cena za prezračevanje z rekuperacijo – veliko stanovanje | od 2.500 evrov dalje

In ostale cene:

 • Cena za prezračevanje z rekuperacijo – povprečna hiša | od 4.000 evrov dalje
 • Cena za prezračevanje z rekuperacijo – hiša nad 200 m2 | od 5.000 evrov dalje
 • Cena za prezračevanje kopalnice | od 500 evrov dalje
 • Cena za prezračevanje prostorov | od 500 evrov dalje
 • Cena za centralno prezračevanje | od 2500 evrov dalje
 • Cena za lokalni rekuperator zraka | od 400 evrov dalje
 • Cena za centralni rekuperator zraka | od 600 evrov dalje
 • Cena za ventilator | od 200 evrov dalje
 • Cena za cevi za prezračevanje | od 150 evrov dalje

Kateri ponudnik prezračevanja (+ rekuperacija) je najboljši (seznam preverjenih ponudnikov in inštalaterjev prezračevalnih sistemov)?

Lunos d.o.o., Klivent d.o.o., VS REKUPERATOR-Drago Marinkovič s.pp., Prezračevanje.net, Proair, montaža in trgovina d.o.o., Nilan d.o.o., E-NETSI d.o.o., Goeko d.o.o., Prezračevanje in klimatizacija Srečko Radulović s.p., A-Klima d.o.o., Energopanel, S&P d.o.o.,

Ekoenergija-Alternativne Energije d.o.o., MG inštalaterstvo d.o.o., Dines d.o.o., Remty-R d.o.o., Strojne inštalacije AKM3 Aleš Drobež s.p. Ivan Podgornik s.p.-Klima Drinar, Cev inštalacije, gradbene storitve d.o.o., Klimatizacija Šmelcer d.o.o., Pichler & Co. d.o.o. Prezračevalni sistemi,

Klemavet d.o.o., Centralex d.o.o., Klima Hafner-montaža in servisiranje prezračevalnih naprav d.o.o., Sitron d.o.o., Klimatehnik klimatizacijska tehnika in alternativni viri energije d.o.o., Koselj Duplje d.o.o.-Indrustrijske rešitve, sistemi za prezračevanje, ventilacijo in filtracijo zraka, ESA-AIRCO d.o.o., Inštalacije ROR d.o.o., Klima Belehar prezračevanje in klimatizacija d.o.o., BVS-Sistemi zelene energije d.o.o.,


PONUDNIKI PREZRAČEVALNIH SISTEMOV se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke ?‍⚖️
največ strank v SLO ?
brezplačen vpis ?


Sistem Plus-servis, vzdrževanje in energetske storitve d.o.o., Kek d.o.o. GSVOD d.o.o., Akvaing d.o.o., Inštalacije Jamnik d.o.o., Strojne inštalacije-Vzdrževanje Janez Prah s.p., Inštalaterstvo Zakrajšek Gregor s.p., Domus Energetika d.o.o., AL-Strojne inštalacije Aleš Lavrič, Inštalaterstvo Grum Jože s.p., Cevos sistemi d.o.o.,

Klimatizacija Štrubelj d.o.o., Prezračevalni sistemi Katarina Praznik s.p., Ogrevanje Škrbec d.o.o., Dodelava inštalacije Mihael Šraj s.p., Tehno-San-Strojne inštalacije Anes Šabić s.p., Akvakul d.o.o., BSI vodovod in ogrevanje d.o.o., Klima Trunk d.o.o., Mavis d.o.o., Hydro plan inženiring d.o.o. Veppo d.o.o.

Ponudnikov prezračevanja (+z rekuperacijo) je res veliko. Verjetno imate v zvezi z izvedbo prezračevanja še mnogo vprašanj. Potrebujete nasvet strokovnjaka, ki vam bo svetoval, katero prezračevanje bi bilo najbolj primerno za vaš dom? Prihranite čas, prihranite denar! Na omisli.si smo vam pripravili seznam preverjenih ponudnikov in inštalaterjev prezračevalnih sistemov. Naši mojstri vam bodo odgovorili na vaša vprašanja, skupaj z vami poiskali rešitev in pripravili ponudbe.

prezračevanje klemavet
Nameščen prezračevalni sistem v večstanovanjski hiši (vir).

Prezračevalni sistemi: Pogosta vprašanja in odgovori glede rekuperacije in prezračevanja

Koliko stane prezračevanje hiše ali stanovanja (cena)?

Naprave za prezračevanje hiše ali stanovanja vključujejo različne vrste prezračevalne opreme, ki vam bo zagotavljala redno izmenjavo zraka v vaših bivalnih in delovnih prostorih. S tem boste dosegli izboljšavo udobja bivanja in prihranek pri porabi energije. Vaš dom bo hkrati tudi zaščiten pred vdorom žuželk, insektov, nečistoč in vlage iz ozračja, ki bi našla pot v notranjost domovanja v primeru prezračevanja z odpiranjem oken.

Praktično nemogoče je podati splošen odgovor na vprašanje, koliko stane prezračevanje hiše ali stanovanja, ker na strošek investicije v prezračevanje vpliva veliko dejavnikov. Zelo velik vpliv na ceno ima prostornina in število prostorov, ki jih nameravate prezračevati. Odločite se lahko za prezračevanje vseh prostorov v celi hiši oziroma stanovanju ali pa samo določeno sobo.

Pri prezračevanju celotne hiše ali stanovanja lahko izbirate med centralnim in decentralnim sistemom za prezračevanje z uporabo rekuperacije toplote ali brez nje.

Vse to vpliva na končno ceno sistema za prezračevanje hiše ali stanovanja.

Morda pa se boste odločili le za prezračevanje posameznih prostorov ali manjših stanovanjskih enot. Med bolj obremenjene prostore z nečistim ali vlažnim zrakom štejemo kuhinje, kopalnice, stranišča, kletne prostore, shrambe. V tem primeru boste za prezračevanje verjetno uporabili lokalne prezračevalne naprave, pri katerih prav tako lahko izberete modele z rekuperacijo ali brez nje.

Nadalje na ceno prezračevanja hiše ali stanovanja vpliva tudi količina in vrsta dodatne prezračevalne opreme, ki jo je potrebno namestiti za nemoteno delovanje prezračevalnega sistema. Pomemben dejavnik pri oblikovanju končne cene sta tudi obseg in zapletenost gradbenih in obnovitvenih del, ki so potrebna za namestitev prezračevalne naprave in dodatne opreme.

Okvirna cena za prezračevanje celotne hiše se tako giblje med 3.000 in 8.000 evri, prezračevanje stanovanja pa vas bo stalo med 1.000 do 2.000 evri, strošek posamezne lokalne prezračevalne enote pa znaša od 500 evrov dalje.

Na Omisli.si vam priporočamo, da pri Eko skladu zaprosite za subvencijo v sistem prezračevanja hiše ali stanovanja in si tako pridobite od 20 – 30 % prihranka pri investiciji, na degradiranih področjih pa si strošek naložbe lahko zmanjšate celo za 50 %.

Kontaktirajte preverjene ponudnike prezračevanja (ponudbe / cene)

Kdaj se je pametno odločiti za prezračevanje z rekuperacijo?

Prezračevanje z rekuperacijo toplote močno zmanjša količino energije, ki jo sicer izgubite brez uporabe izmenjevalnika toplote. Če imate veliko hišo ali če so vaši računi za energijo še posebej visoki, je sistem za rekuperacijo toplote vreden naložbe. Vaša začetna naložba vam prinaša takojšnje in tudi dolgoročne koristi. Poleg tega zmanjšuje porabo energije, ki jo uporabljate v svojem domu, kar je varuje za naše okolje.

Sistemi za prezračevanje z rekuperacijo toplote so zelo preprosti. Delujejo na principu izmenjave obstoječega zraka v vašem domu z zrakom od zunaj. Stalna cirkulacija vam daje ves dan svež, čist zrak. Prezračevanje z rekuperacijo vključuje odstranjevanje toplega, zastarelega zraka. Hkrati vleče svež zrak, ki ga segreva z energijo izpustnega zraka in ogretega črpa nazaj v vaš dom.

Rekuperacija toplote je naložba, ki se izplača.

Če imate energetsko učinkovit dom, ki dopušča le malo ali nič prepustnosti zunanjega zraka skozi stene, je sistem za prezračevanje z rekuperacijo toplote zelo pametna naložba. Omogoča precejšnje prihranke pri stroških za porabljeno energijo, poleg tega pomaga preprečevati plesen, vlago in kondenz. Prezračevanje z rekuperacijo toplote je koristna naložba, ki vam dolgoročno prihrani stroške in zmanjša porabo energije, ki vam daje okolju prijazen dom.

Če želite kar najbolje izkoristiti prednosti sistema za prezračevanje z rekuperacijo toplote, se prepričajte, da je vaše domovanje energetsko učinkovito. Prepričajte se, da skozi reže pri vratih in oknih ali skozi izolacijo sten prehaja čim manj zraka iz zunanjosti. Pri energetsko slabo učinkovitem domu prezračevanje z rekuperacijo toplote ne bo dobra in ekonomsko smiselna naložba.

Številni sodobni domovi imajo sisteme za prezračevanje z rekuperacijo toplote. Poskrbite, da jo bo imel tudi vaš dom, saj je namestitev razmeroma enostavna. Sistemi za prezračevanja z rekuperacijo toplote se zlahka prilegajo vašemu domu, ker lahko večino opreme za prezračevanje postavite na podstrešje, v klet ali v omaro. Vendar ne poskušajte sami izvajati montaže, ker je to vsekakor delo za strokovnjaka.

prezračevalni sistem

Koliko stane prezračevanje z rekuperacijo (cena)?

Vsakogar zanima strošek storitve in nakupa dražje opreme doma, tudi če se zaveda, da mu bo pridobitev omogočala zdravo bivalno okolje dolga leta. Cena tako ne bi smela biti prvotnega pomena. Prezračevanje z rekuperacijo oziroma stalna oskrba s kvalitetnim, svežim zrakom je nujno potrebna v vsakem objektu. Ali ne bi bilo čudovito imeti prezračevalnega sistema, ki vam bo obenem dolgoročno privarčeval kar nekaj vašega težko prisluženega denarja?

Namreč, s sistemom za prezračevanje z rekuperacijo lahko nekoliko prihranite pri stroških za ogrevanje. Kako? Rekuperator ne menja le zraka v prostoru, ampak pri svojem delovanju uporablja toploto izpušnega zraka za ogrevanje svežega zraka, ki ga nato po kanalih dovaja v prostore. Posledično se bo s tem ogreval tudi sam prostor in ne bo več potrebno tako močno ogrevati s primarnim ogrevalnim sistemom, kar bo znižalo stroške ogrevanja.

Na končno ceno vpliva več faktorjev.

Koliko stane prezračevanje z rekuperacijo je težko točno opredeliti, ker na ceno vpliva več dejavnikov in jo je praktično nemogoče določiti vnaprej. Zelo pomemben faktor je sama velikost objekta, ki ga želite prezračevati. Večje stavbe in objekti, ki so bolj obremenjeni, zahtevajo večje, zmogljivejše in bolj kompleksne prezračevalne sisteme, kot na primer manjše stanovanje v bloku.

Cena prezračevanega sistema se občutno poviša, če ga boste kombinirali s klimatskimi in ogrevalnimi napravami. Začetna investicija v prezračevanje z rekuperacijo je tako morda res višja, vendar se vam bo povrnila v obliki prihranka pri položnicah za porabljeno energijo. Naložba v dober prezračevalni sistem pa se načeloma povrne v petnajstih letih.

Cena za prezračevanje z rekuperacijo je odvisna tudi od vrste in moči prezračevalne naprave ter izbora in števila potrebne prezračevalne opreme. Za stanovanje ali manjšo hišo se cena prezračevanja z rekuperacijo giblje okoli 5.000 evrov, za srednjo okoli 7.000 evrov in za večjo okoli 8.000 evrov. Ta znesek lahko zmanjšate za 20-30 % s pridobitvijo subvencije Eko sklada za nepovratna sredstva, kar bo omililo visoko začetno naložbo.

Na omisli.si vam naši strokovnjaki za prezračevanje svetujejo najprimernejši sistem za prezračevanje z rekuperacijo, ki bo ustrezal potreba vašega doma. Izdelali vam bodo ponudbo s cenami in časovnim okvirjem izvedbe.

Preverite tudi: PLESEN IN VLAGA V STANOVANJU: CENA ZA TRAJNO ODSTRANJEVANJE PLESNI

Kdaj izbrati lokalno in kdaj centralno prezračevanje in rekuperacijo?

Vsi ventilatorji, zračniki in prezračevalna oprema v domu delujejo skupaj kot prezračevalni sistem za izmenjavo notranjega in zunanjega zraka. Optimalen sistem prezračevanja za določeno hišo je odvisen od podnebja, potreb stavbe in možnosti namestitve prezračevalnih naprav. Naši mojstri na omisli.si/… vam bodo svetovali, kdaj izbrati lokalno in kdaj centralno prezračevanje ter v katerih primerih je smiselno izbrati sistem prezračevanja z rekuperacijo.

Najboljši efekt prezračevanja celotnega domovanja boste dosegli s centralnim sistemom prezračevanja. Najlažje je izvedljiv pri novogradnjah ali javnih objektih s spuščenim stropom, kamor se običajno namestijo prezračevalni kanali. Lahko so nameščeni tudi v tlakih prostorov. Cevni sistem je povezan s centralno prezračevalno napravo in vodi v posamezne prostore. Iz obremenjenih prostorov, pobira izrabljen zrak, v bivalne prostore pa dovaja svež zunanji zrak.

Prihranek pri položnicah za energijo

Centralno prezračevanje z rekuperacijo vam zagotavlja boljšo energetsko učinkovitost tudi pri ogrevanju. Prihranili boste pri stroških, ker je pri tem načinu prezračevanja energija kroženja zraka optimalno izkoriščena. Kako deluje centralno prezračevanje z rekuperacijo toplote? Hladen zunanji zrak se filtrira, v toplotnem izmenjevalniku oziroma rekuperatorju prejme energijo toplega izpušnega zraka in nato kot predhodno segret dovodni zrak odpotuje v posamezne prostore v stanovanju.

Onesnaženi zrak se iz obremenjenih prostorov, kot sta na primer kuhinja in kopalnica, odvaja preko rekuperatorja, kjer se energija tega zraka prenese na dohodni zrak. Izpušni zrak nato zapusti vaše domovanje skozi izpušne odprtine v steni. Prednost rekuperatorja je tudi v tem, da uravnava optimalno vlago zraka.

Pri prenovah, večstanovanjskih objektih in v primerih, ko vgradnja centralnega prezračevanja v objekt ni mogoča, lahko problem prezračevanja prostorov rešite z lokalnim prezračevanjem. Izmenjava zraka se izvaja preko samostojnih prezračevalnih naprav, ki so nameščene vsaka v vsakem prostoru.

Prezračevanje te vrste zahteva večje število samostojnih prezračevalnih naprav. Hkrati mora imeti vsak prostor izpustno odprtino skozi steno. Toplotne izgube pri lokalnem prezračevanju so dosti večje od izgub pri centralnem prezračevanju. Nekoliko jih boste omilili, če namestite lokalne rekuperatorje, ki pa so manj učinkoviti od centralnega rekuperatorja. Investicija bo vsekakor dražja.

Kaj in zakaj je dobro prezračevati ter koliko to stane (cena)?

Svež in čist zrak je nujno potreben za dobro počutje in normalno delovanje človeškega organizma. Zato je vaše bivalne in delovne prostore nujno potrebno redno in dobro zračiti. Svež zrak v spalnici pomeni kvalitetnejši spanec, v delovni sobi boljšo koncentracijo pri delu in učenju, v dnevni sobi prijetnejše druženje brez vonjav in vlage iz kuhinje, vaši toaletni prostori bodo brez neprijetnih »dišav«.

Notranjost je treba prezračevati večkrat na dan, da kvaliteta zraka ostane na optimalni ravni. V starejših stavbah brez prezračevalnih sistemov se prezračevanje večinoma izvaja ročno, z odpiranjem oken. Če izključimo toplotne izgube, ki niso zanemarljiv strošek, bi morda lahko trdili, da je to poceni metoda zračenja.

Prezračevati na tradicionalen način ni preveč priročno. Zahteva čas, ki ga mnogi od nas preprosto nimamo. Zaradi odprtih oken ste pogosto izpostavljeni prepihu, ki je lahko vzrok, da občutljivi ljudje zbolijo. V vaše prostore vdre več hrupa, umazanije in nadležnih žuželk. To je zlasti v urbanih domovih velika nadloga, ki bi jo lahko zelo enostavno rešili s prezračevalnim sistemom.

Ekonomsko učinkovita izolacija stavbe in dobro zatesnjena okna zmanjšujejo ali celo onemogočajo spontano izmenjavo zraka. Sodobni načini gradnje tako potrebo po prezračevanju le še povečujejo. Učinkovito energetsko prezračevanje je torej bistven element pri načrtovanju in gradnji vseh zgradb. Prezračevati s prezračevalnim sistemom hkrati pomeni tudi prihranek pri računih za energijo. Ta bo toliko večji, če boste izbrali prezračevalne sisteme z rekuperacijo toplote.

Kontaktirajte preverjene ponudnike prezračevanja (ponudbe / cene)

Svež, filtriran zrak lajša težave alergikov

Sistem samodejne menjave zraka z učinkovito filtracijo vam ponuja številne vsakodnevne prednosti v primerjavi z odpiranjem oken. Najprej je tu priročnost, saj bo ustrezno nastavljen sistem vse opravil namesto vas in vam ne bo več treba ročno prezračevati. V zaprtih prostorih boste imeli stalno oskrbo s svežim, čistim, filtriranim zrakom. To je še posebej pomembno za alergike, saj bodo filtri zadržali cvetni prah in druge prašne delce.

Prezračevalni sistem dobro skrbi tudi za filtriranje in odvajanje nečistega zraka iz delavnic, proizvodnih obratov, zdravstvenih ustanov in drugih javnih objektov. Nujno je potreben v prostorih, kjer se giblje večje število ljudi in je opravka s prahom, vlago, hlapi, vročino, toksini ter drugimi kontaminanti zraka.

Naloga prezračevalnih sistemov ni samo prezračevati. Med delovanjem prezračevalna naprava znatno zmanjšuje vlažnost v zaprtih prostorih, predvsem v obdobjih zmrzali. Ta učinek je mogoče efektivno uporabiti za naloge, kot je izsuševanje kleti, shramb, kuhinj, kopalnic in drugih vlažnih prostorov. V nasprotju s tem pa bo morda v stanovanjskih prostorih, na primer v stanovanjskem bloku potrebno zrak vlažiti.

Prezračevanje prostorov (cena)

Prezračevanje prostorov in cena te storitve je odvisna od tega, koliko prostorov želite prezračevati in kakšna je površina le-teh. Cena prezračevanja prostora se giblje od 500 evrov dalje

Prezračevanje stanovanja (cena)

Cena prezračevanja stanovanja se giblje nekje od 1.000 evrov dalje. Nanjo vpliva to, ali se odločite za prezračevanje z rekuperacijo in koliko kvadratnih metrov meri vaše stanovanje.

Prezračevanje hiše (cena)

Se sprašujete, koliko bi morali odšteti za prezračevanja hiše? Okvirna cena je tam nekje od 2.500 evrov dalje in se viša s številom kvadrature in izbiro sistema prezračevanja, ki vključuje tudi rekuperacijo toplote.

Prezračevanje kopalnice (cena)

V kolikor si želite le storitev prezračevanja kopalnice, se bo cena prezračevanja gibala nekje od 500 evrov dalje. Če se kopalnica nahaja v notranjih prostorih vašega doma in bodo potrebne dodatne prezračevalne cevi, bo temu primerno cena tudi višja.

Montaža ventilatorja je zelo preprosta in ne zahteva posebnih znanj. V večini primerov jo lahko izvedete sami, če ste kolikor toliko spretni.

Prednosti prezračevanja (brez ali z rekuperacijo)?

Sodobna kakovostna okna omogočajo učinkovito tesnjenje, a hkrati onemogočajo naravno prezračevanje. Zato je potreba po učinkoviti in trajni rešitvi prezračevanja vedno večja. Izbirate lahko med sistemi prezračevanja brez rekuperacije in sistemi prezračevanja z rekuperacijo, obe vrsti sistemov pa imata svoje prednosti in slabosti.

Prednost prezračevanja brez rekuperacije je predvsem v nižjem finančnem vložku v prezračevalno opremo, ki je preprostejša kot pri sistemu prezračevanja z rekuperacijo toplote.Problem prezračevanja nekateri proizvajalci oken poceni rešijo tako, da v okenske okvirje vgradijo prezračevalne odprtine ali higrosenzibilne rešetke. Te delujejo samodejno in dovajanje svežega zraka prilagajajo stopnji relativne vlažnosti v prostoru.

Način prezračevanja brez vračanja toplote je cenovno ugoden. Ustrezno reši problem slabega zraka brez večjih gradbenih posegov. Zaradi stalnega pretoka zraka v prostorih ne boste imeli težav z zatohlostjo, prekomerno vlago in razvojem plesni. Dokaj poceni boste dosegli ugodno bivalno ugodje.

Prednost prezračevanja z rekuperacijo toplote pred sistemom prezračevanja brez rekuperacije je v tem, da rekuperator oziroma izmenjevalnik toplote ujame toploto odhajajočega zraka iz vašega doma. Ta toplota se v rekuperatorju vrne v hladen, pritekajoči zunanji zrak, ki se na ta način ogreje in skozi prezračevalno napravo dovede v bivalne prostore. Zaradi vračanja toplote boste prihranili pri stroških ogrevanja, kar je največja prednost pred prezračevanjem brez rekuperacije.

Rekuperacija zmanjšuje globalno porabo energije

Z dodelano filtracijo zraka sistem prezračevanja z rekuperacijo preprečuje vstop prašnih delcev, cvetnega prahu in vlage v bivalne prostore, kar je še posebej pomembno za alergike. Odlikuje ga tiho delovanje, ker je opremljen z dušilci zvoka, ki preprečujejo vdor hrupa od zunaj. Velika prednost je tudi inteligentno krmiljenje prezračevanja vašega domovanja, kar omogoča optimalno distribucijo svežega zraka.

Uporaba prezračevanja z rekuperacijo toplote je dolgoročno stroškovno najučinkovitejši, trajnostni in najboljši način za zmanjšanje globalne porabe energije, ki zagotavlja boljšo kakovost zraka v zaprtih prostorih ob vzporedni skrbi za okolje.

Ne glede na to ali se boste odločili za sistem prezračevanja z rekuperacijo ali brez rekuperacije boste z obema prezračevalnima sistemoma ustrezno rešili problem slabega zraka v vašem domu.

Prednosti, ki vam jih nudi prezračevanje:

+ stalni pritok svežega zraka

+ pozitiven vpliv filtriranega zraka na alergike

+ aktiven nadzor vlage v prostoru – razvlaževanje in vlaženje

+ zaščita pred nastankom plesni

+ skrb za okolje z nižjim ogljičnim odtisom

+ rekuperacija toplote – prenos toplote izpušnega zraka na svež zrak

+ manjša poraba energije za ogrevanje ali hlajenje

+ prihranek pri stroških energije

Slabosti prezračevanja (brez ali z rekuperacijo)?

Med slabosti prezračevanja brez rekuperacije toplote štejemo v prvi vrsti dejstvo, da pri tem načinu prezračevanja ni možnosti vračanja toplote, ki jo na svoji poti na prosto oddaja odhajajoči, iztrošeni zrak. S tem prihaja do nepotrebnih toplotnih izgub, poraba energije je večja, kar se pozna tudi pri stroških ogrevanja.

Pri enostavnih in poceni načinih prezračevanja brez rekuperacije, kot so na primer vgradnja prezračevalnih odprtin in higrosenzibilnih rešetk v okna, se v hladnih mesecih ne morete izogniti vdoru hladnega zraka v vaše bivalne prostore. V toplih mesecih pa bo nastal enak problem z vdorom toplega zraka. Prav tako nimate možnosti inteligentnega krmiljenja prezračevanja, ki bi omogočalo uravnoteženo prezračevanje vseh prostorov in popoln nadzor vlage v vašem domu.

Kljub temu, da ste izbrali troslojna ali celo štirislojna okna boljše kvalitete s povečano izolativnostjo, vam to ne bo pomagalo preprečiti vdora hrupa z ulice. Lastnosti zvočne izolacije so odvisne od njenega najšibkejšega člena, v tem primeru je to prezračevalna odprtina ali higrosenzibilna rešetka v okvirju okna.

Višji strošek investicije za prihranek na dolgi rok

Slabost prezračevanja z rekuperacijo je predvsem višji strošek investicije v prezračevalno napravo z rekuperatorjem in vso potrebno dodatno prezračevalno opremo. Sam sistem prezračevanja je bolj kompleksen od enostavnih rešitev prezračevanja brez rekuperacije. Namestitev opreme je zahtevnejša in vsekakor zahteva strokovnjaka za montažo prezračevalnih sistemov.

Za izvedbo prezračevalnega sistema boste potrebovali kar nekaj prostora. V manjših stanovanjskih enotah je to lahko problem. Pri sistemu lokalnega prezračevanja z rekuperacijo je v manjših stanovanjih umestitev prezračevalne naprave lahko problem glede na tloris stanovanja in grelne elemente.

Slaba lastnost lokalnega prezračevanja je tudi precej manjši pretok zraka, ker naprava deluje izmenično. Torej, naprava polovico časa delovanja zrak dovaja, drugo polovico časa pa odvaja. To pomeni, da opravi za polovico manjši pretok zraka, kot je navedeno na tehničnih specifikacijah in manj, kot bi si morda želeli.

Montaža sistema centralnega prezračevanja z rekuperacijo pa morda v manjših stanovanjih celo ni mogoča. Zahteva namreč obsežnejše gradbene posege in dodaten prostor za razvod distributivnih elementov prezračevanja. Iz tega razloga je sistem prezračevanja z rekuperacijo najlažje izvedljiv pri novogradnjah ali celostnih prenovah bivalnih enot.

Kontaktirajte preverjene ponudnike prezračevanja (ponudbe / cene)

Kako, kje in katerega izvajalca za prezračevanje izbrati?

Izbira izvajalca za prezračevanje, ki ima dovolj strokovnega znanja za svetovanje in dovolj izkušenj za kvalitetno izvedbo prezračevanja, je lahko pravi izziv. Verjetno si želite, da bo mojster dobro opravil svoje delo in da bo oprema za prezračevanje delovala brezhibno. Vsekakor se dobro pozanimajte, kakšne so poklicne kvalifikacije in izkušnje potencialnega izvajalca za prezračevanje.

Pridobite informacijo, če mojster izvaja montažo vrhunskih prezračevalnih naprav in opreme ter če ima za to pridobljeno ustrezno licenco. Preverite, če nudi servisno podporo tudi po končani montaži in opravi preizkus sistema, da zagotovi največjo učinkovitost. Prepričajte se, da se mojster drži dogovorjenih rokov, ali so bila dela pravočasno končana in v okviru proračuna.

Pozanimajte se, kakšne so njegove reference, kakšna so mnenja njegovih strank, morebitne pritožbe in ocene. Izbor izvajalca za prezračevanje, ki je v vašem kraju znan po dobrih storitvah, je lahko pametna poteza. Lokalno podjetje, ki oskrbuje vaše območje in veliko da na svoj ugled, je varna izbira.

Stabilnost v poslovanju in zasedenost sta dobra pokazatelja, da izvajalec za prezračevanje dela dobro. Dober izvajalec za prezračevanje vam bo svetoval, kateri sistem prezračevanja bi bil najbolj primeren za vaš dom in predlagal primeren način izvedbe za vaš dom.

Pridobite informacije, ponudbe in popuste

Dogovorite se za ogled prostorov, v katerih želite namestiti prezračevanje. Potencialni izvajalec naj bi opravil temeljito oceno stanovanja oziroma hiše in preveril kvadraturo prostorov, njihovo zrakotesnost in učinkovitost izolacije. Pridobite ponudbe več izvajalcev, da jih boste lahko med seboj primerjali in se lažje odločili za pravega izvajalca prezračevanja.

Izvajalca za prezračevanje povprašajte po posebnih ponudbah, akcijah in popustih, s katerimi bi lahko prihranili kar nekaj denarja. Če želite izbrati ustreznega in usposobljenega izvajalca za prezračevanje, je potrebno veliko raziskovanja. Zgornja priporočila za izbiro mojstra vam bodo v pomoč pri izbiri kvalificiranega izvajalca, ne glede na to, kako poceni ali dragi so.

Z izbiro kakovostnega izvajalca si boste zagotovili, da bo vse ostalo opravljeno dobro in učinkovito.

Zato izbire izvajalca prezračevanja ne bi smeli jemati lahkotno, ampak se o tem temeljito pozanimati.

Pridobite si informacije, ki vam lahko pomagajo pri pravilni izbiri na omisli.si. Pošljite nam povpraševanje, mi pa ga bomo posredovali zaupanja vrednim lokalnim ponudnikom.

Za vas smo na enem mestu izbrali preverjene izvajalce za prezračevanje, ki bodo za vaš primer pripravili ustrezne ponudbe. S pomočjo svetovalca Omisli.si in mnenj strank, ki so koristile naše storitve, boste izmed prispelih ponudb lažje izbrali za vas najboljšega mojstra.

Preverite tudi: GRADNJA HIŠE: KOLIKO STANE HIŠA (CENA GRADNJE HIŠE)?

prezračevanje pri obnovi hiše
V nadaljevanju preverite, kakšno je naše mnenje o prezračevanju in rekuperaciji v stari hiši. Se splača?

Izbrati lokalno ali centralno prezračevanje / rekuperacijo?

Ne glede na to, ali se odločite za lokalno ali centralno prezračevanje z rekuperacijo ali brez nje, nadzorovani mehanski prezračevalni sistemi zanesljivo zagotavljajo potreben dotok svežega zraka. Odvisno od posamezne enote, ki ste jo izbrali, lahko ponujajo tudi energetsko učinkovito ogrevanje prostorov in ogrevanje sanitarne vode. Tudi ko ste zunaj doma, ste lahko prepričani o prijetni sobni klimi v vseh bivalnih prostorih. Uživajte v svežem zraku ob vrnitvi!

Lokalno prezračevanje ponuja sisteme z rekuperacijo toplote in brez nje.

Lokalni sistemi z rekuperacijo toplote imajo v zunanji steni vsakega prostora nameščeno eno prezračevalno enoto.

To lahko na primer vključuje sisteme z dvema ventilatorjema in rekuperacijo toplote preko izmenjevalnika toplote. Pri izbiri primernih enot za lokalno prezračevanje bodite pozorni na raven hrupa, ki ga dosega prezračevalna enota ter enostavnost čiščenja in vzdrževanja.

Dobro je izbrati enoto za lokalno prezračevanje, ki omogoča nadzor posameznih ventilatorjev, tako da je mogoče pretok zraka prilagoditi vašim potrebam po zračenju. Lokalni prezračevalni sistem je še posebej primeren v primeru obnove ali tam, kjer obstajajo težave z lokalno vlago ali lokalnim virom onesnaževanja. Potrebna montažna dela so običajno minimalna.

Posamezne enote lokalnega prezračevanja delujejo neodvisno druga od druge. Odvajajo zrak iz prostorov, kjer je vlaga najbolj nastaja, na primer v kopalnici in kuhinji. V povezavi z drugimi enotami lokalnega prezračevanja zagotavljajo dobro prezračevanje celotnega bivalnega prostora.

Prednosti in slabosti naravnega in mehanskega prezračevanja?

Čeprav je naravno prezračevanje običajno poceni praksa za učinkovito hlajenje stavbe poleti, je mehansko prezračevanje bolj učinkovito. Naravno prezračevanje absorbira slabo kakovost zraka iz okolja, če je prisotno, mehansko prezračevanje pa lahko ta onesnaževala odstrani s filtracijo.

Objekti v gosto poseljenih območjih so običajno v preveč zatišnih legah, da bi zgradba prejela dovolj moči vetra, ki bi zagotovil zadosten pretok zraka v stavbo. Postavitve stavb pogosto ne omogočajo naravnega prezračevanja, sploh če gre za kletne prostore, kjer je večji del objekta pod nivojem terena. Naraven pretok zraka v notranjosti lahko ovirajo tudi predelne stene.

Pri mehanskem prezračevanju v stavbo vstopa tudi manj zunanjega hrupa, kot pri naravnem prezračevanju skozi odprtine kot so okna in vrata. Mehansko prezračevanje ima vsekakor prednost pred naravnim prezračevanjem. Vendar gre pa naknadno namestitev mehanskega prezračevanja v stavbo lahko precej poveča stroške izvedbe. Zato je v načrte stavb pri graditvi stavbe smiselno predvideti tudi vgraditev mehanskega prezračevanja, tako da so stroški izvedbe čim manjši.

Mehansko prezračevanje z ventilatorji

Mehansko prezračevanje z ventilatorji uporablja ventilatorje za dovod zraka v stavbo, kot tudi za odvod zraka iz stavbe. Mehanski sistemi so učinkoviti za hiše in prostore, iz katerih je potrebno stalno in predvidljivo odvajanje zraka, na primer iz kuhinje in kopalnice. Hkrati pa mehansko prezračevanje prostore redno oskrbuje s svežim zrakom.

Mehansko prezračevanje z ventilatorji omogoča preprosto kroženje zraka z namenom, da prezrači in ohladi prostore. Stropni ventilatorji ustvarijo gibanje zraka na ravni stropa in ga razporedijo po prostoru. Strešni ventilatorji z loputami pomagajo hladnemu zraku vstopiti v hišo in toplemu zraku, da se odvede.

Z mehanskim prezračevanjem imate nadzor kdaj, in koliko zunanjega zraka se dovede v vaš dom.

Ti sistemi so lahko opremljeni s filtri, ki zagotavljajo višji standard kakovosti notranjega zraka.

Mehanski prezračevalni sistemi omogočajo tudi nadzor nad tem, od kod prihaja zunanji zrak, pa tudi, kam se izčrpava zrak iz zaprtih prostorov. Pravilno zasnovan mehanski prezračevalni sistem ima sesalnike na drugi strani stavbe locirane čim dlje od virov vonjav in onesnaževal. Verjetno si ne želite, da se z vlago obremenjen zrak odvaja na območje, kjer lahko povzroči škodo. Niti ne želite, da se vonjave in druga onesnaževala zraka izpušča tja, kamor bi jih lahko vdihovali družinski člani.

Naravno prezračevanje

Enostavno in brez investicijskih stroškov v prezračevalni sistem lahko izvajate naravno prezračevanje z odpiranjem oken in vrat. Ta poceni metoda izmenjave zraka med notranjostjo in zunanjostjo se uporablja že stoletja, ko še niso imeli tehnologije za prezračevanje svojih domov z mehanskimi in električnimi napravami. Za naravno prezračevanje služijo naravno razpoložljive sile, kot je na primer moč vetra, zračni tlak in temperaturne razlike med zunanjim in notranjim zrakom.

Na točki med toplim in hladnim zrakom je območje nevtralnega tlaka; katera koli vstopna točka pod tem nivojem je pod nižjim tlakom in tako vsesava zrak od zunaj. Nad nevtralno tlačno črto je tlak višji in potiska zrak skozi odprtine blizu vrha stavbe ven v območja z nižjim tlakom.

Prezračevanje na ta način deluje po enakem principu kot dimnik.

Obstaja možnost, sploh v stavbah starejše gradnje, da bo vaša stavba dihala skozi razpoke in odprtine. Morda boste s tem dobili dovolj zračenja za udobje bivanja. Vendar hkrati to pomeni tudi velike toplotne izgube. Naravno prezračevanje tako ni najbolj primerno za območja s hladnim podnebjem, ker bi znatno povečalo stroške ogrevanja. Na območjih s toplim podnebjem pa bi imeli večje stroške s hlajenjem objekta. Tako je naravno prezračevanje zadovoljiva oblika zračenja le na območjih z blagim podnebjem, kjer ni velikih temperaturnih razlik.

Prezračevanje, ogrevanje in hlajenje: Kako optimalno klimatizirati prostore s prezračevalnim sistemom? 

Vsi vemo, da so sistemi za prezračevanje, ogrevanje in hlajenje bistveni za udobje v naših domovih in delovnih prostorih. Vsi trije segmenti so potrebni tako za udobje kot za dobro kakovost zraka. S pomanjkljivimi in slabimi sistemi za prezračevanje, ogrevanje in hlajenje boste kmalu začutili občutek nelagodja, kar sčasoma lahko pripelje celo do zdravstvenih težav.

Po mnenju inženirjev za prezračevanje, ogrevanje in hlajenje morajo za zagotavljanje zdravja in udobja ti trije sistemi ogrevati, hladiti, čistiti, prezračevati, vlažiti in po potrebi razvlaževati zrak glede na potrebe, obremenjenost in namen posamezne stavbe. Vedno več je stavb, ki niso primerne za bivanje. Pri novogradnjah večina investitorjev stremi k čim boljši izolaciji fasade, zrakotesnosti oken in celotnega objekta.

S tem ne bi bilo nič narobe, če ne bi ignorirali zakonitosti prezračevanja, ogrevanja in hlajenja prostorov. Posledica zrakotesnosti in pomanjkljivega prezračevanje je nabiranje kondenza, zaradi katerega se slej ko prej pojavi plesen. Vdihovanje mikroskopsko majhnih spor plesni škoduje vašemu zdravju, zato je dobro prezračevanje še kako pomembno.

Kako optimalno klimatizirati prostore s prezračevalnim sistemom?

V hišnem prezračevalnem sistemu se pretakajo manjše količine zračnih mas kot v klimatskih napravah. Učinkovito hlajenje prostorov s prezračevalno napravo je tako poleti možno le v nočnem času. Temperature so takrat nižje, hlajenje pa poteka preko izmenjevalnika toplote oziroma rekuperatorja.

Kot pomoč prezračevalnemu sistemu si lahko omislite klimatsko naravo na odvodu zraka. Klimatska naprava bo ohladila izpušni zrak, ki se preko rekuperatorja prenese na topel vhodni zrak. Ohlajen bo po prezračevalnem sistemu potoval v vaše bivalne prostore.

Takojšen učinek hlajenja, kot ga daje klimatska naprava, boste s prezračevalnim sistemom težko dosegli.

Vendar pa dobro izolirana, nizko energijska in pasivna hiša aktivnega hlajenja niti ne potrebuje. Na temperaturo v prostorih lahko vplivate z rednim prezračevanjem štiriindvajset ur na dan vse dni v tednu. Za razliko od klimatske naprave prezračevalni sistem ni moteč, ne piha, ne povzroča hrupa in ima visok izkoristek vračanja toplote. Dosegli boste večje udobje bivanja, kot ga nudi klimatska naprava.

Prezračevalni sistem prav tako ne more doseči zadostnega grelnega učinka, ki bi zadostil potrebam ogrevanja prostorov. Prezračevanje z rekuperacijo toplote pa lahko občutno pripomore k znižanju stroškov za ogrevanje.

Sistem namreč uporabi toploto odhodnega zraka za ogrevanje dohodnega zraka v toplotnem izmenjevalniku in nato razpošlje ogret zrak po prostorih. To funkcijo lahko s pridom izkoristite pri lokalnem viru toplote, kot je na primer kamin v dnevnem prostoru. Preko prezračevalnega sistema se toplota lokalnega vira lahko prenese v druge prostore.

Kaj je to in koliko stane prezračevalni sistem (cena)?

Prezračevalni sistem je enotno poimenovanje vseh prezračevalnih naprav, ki zagotavljajo neprekinjeno preskrbo vašega doma s kvalitetnim zrakom. Prezračevalni sistem skrbi za izmenjavo iztrošenega zraka iz zaprtih notranjih prostorov s svežim zrakom, ki priteka od zunaj.

Prezračevalni sistem služi tudi za vzdrževanje temperature in vlage na udobni ravni, zmanjšuje potencialno nevarnost požara ali eksplozije in filtrira nečistoče v zraku. Prezračevalne sisteme lahko razvrstimo na štiri tipe: izpušni, dovodni, uravnoteženi in rekuperacijski.

Izpušni prezračevalni sistemi so razmeroma preprosti in poceni za namestitev. Prezračevanje deluje na principu ustvarjanja nižjega zračnega tlaka v stavbi, kot je zračni tlak zunaj. Svež zunanji zrak se infiltrira skozi stene in skozi pasivne zračnike, izrabljen zrak pa se odvaja skozi izpušne odprtine.

Izpušno prezračevanje je bolj uporabno v hladnejših podnebjih, kjer je manj verjetno, da bo v stavbo pritekal vlažen zrak.

V toplih in vlažnih podnebjih bi zmanjšanje tlaka v stavbi namreč še dodatno navlažilo že tako vlažen zrak, kar lahko spodbudi nastanek plesni.

Nasprotno pa ima prezračevanje z dovodnim sistemom boljši nadzor nad zrakom, ki vstopa v hišo, kot sistemi izpušnega prezračevana. Prav tako omogoča boljšo regulacijo vlage v toplejših podnebjih. Prezračevanje tega tipa ustvarja pritisk v hiši. Ventilatorji prisilno dovajajo zunanji zrak v hišo, izrabljen zrak pa se odvaja skozi stene ali skozi namensko nameščene izpušne odprtine. Prezračevanje te vrste je enostavno in razmeroma poceni.

Tako kot izpušni prezračevalni sistemi tudi dovodni prezračevalni sistemi ne temperirajo zraka in ne odstranjujejo vlage iz zraka, preden ta vstopi v hišo. Tako lahko prispevajo k višjim stroškom ogrevanja in hlajenja v primerjavi s prezračevalnimi sistemi za rekuperacijo energije.

Uravnoteženi prezračevalni sistemi delujejo tako v hladnem kot v toplem podnebju.

Če so pravilno zasnovani in nameščeni, v hiši ne ustvarjajo tlaka ali podtlaka. Namesto tega vnašajo in izpuščajo približno enake količine svežega zunanjega zraka in onesnaženega notranjega zraka.

Uravnotežen prezračevalni sistem ima običajno dva ventilatorja in dva kanalska sistema. Omogoča dobro distribucijo svežega zraka z namestitvijo dovodnih in izpušnih odprtin na ustrezna mesta. Prezračevanje te vrste je nekoliko dražje od izpušnih in dovodnih sistemov prezračevanja.

Sistemi za prezračevanje z rekuperacijo toplote izmenjujejo zrak v zaprtih prostorih z zunanjim zrakom in pri tem izkoriščajo energijo iztrošenega zraka in jo vračajo nazaj v prostor. Energetske izgube so ob takšnem načinu prezračevanja minimalne.

Prezračevanje z ventilacijskimi sistemi z rekuperacijo energije običajno stanejo več kot drugi prezračevalni sistemi. Na splošno je enostavnost sistema za prezračevanje ključnega pomena za stroškovno učinkovito namestitev. Kompleksni sistemi so dražji, zahtevajo več vzdrževanja, čiščenja in običajno porabijo več električne energije.

Cena za celotno namestitev prezračevalnega sistema v vašem domu, ki obsega doba rotacijskega rekuperatorja z opcijo boosterja ter namestitev, se giblje okrog 5.000 evrov. Cena ni končna, glede na prezračevalne cevi in vrsto namestitve ter lokacijo rekuperatorja, se lahko stroški ob potrebi dodatnih cevi tudi povečajo.

Kontaktirajte preverjene ponudnike prezračevanja (ponudbe / cene)

Kaj je to in koliko stane rekuperacija (cena)?

Naprave za rekuperacijo toplote so idealne za uporabo v hišah, majhnih pisarnah in podobnih prostorih z optimalnim programom izmenjave zraka. Izpušni zrak, ki se odvaja iz stranišča, kopalnice in kuhinje, se odvaja ven preko prezračevalne enote. Skozi cevni sistem se v napravo vnaša svež zunanji zrak. Tam se toplota izpušnega zraka preko izmenjevalnika toplote prenese na dovodni zrak in nato vrne v bivalne prostore, na primer v dnevno sobo, spalnico ali otroško sobo.

Prezračevalni sistemi z rekuperacijo toplote nudijo uporabnikom visoko raven bivalnega udobja zaradi temperiranega čistega dovodnega zraka, ki ima primerno vlažnost in temperaturo. Pri tem ne gre zanemariti varčevanja z energijo.

Kako deluje sistem?

V prostorih je nameščena napeljava za dovod in odvod zraka ter prezračevalna enota. Prezračevalni sistem skozi napeljavo dovaja svež zrak v bivalne prostore. Nečist zrak pa se odstrani iz prostorov, kjer je najbolj onesnažen tako, da se ne meša s čistim dovodnim zrakom.

Prezračevalni sistem z rekuperacijo je sestavljen iz prezračevalne enote in kanalskih elementov, ki jih ni tako enostavno namestiti. V skladu s pripravljenim projektom naj bo prostor za kanale predviden pod stropom. Za namestitev zračnih kanalov in celotnega prezračevalnega sistema vam priporočamo strokovnjaka za izvedbo prezračevalnih sistemov.

Količina potrebnega dovedenega zraka v različne prostore se zagotovi z izbiro zadostnega števila in premera kanalov. Vsaka soba je prezračena glede na potrebe. Nečist zrak, na primer iz kuhinje ali stranišča, se odstrani, da se ne razširi v druge prostore.

Udobje je neločljivo povezano s kakovostjo zraka in temperaturo v prostoru. 

Filtri s prezračevalnim sistemom čistijo prostore pred onesnaževalci zraka, prahom, alergeni in drugimi škodljivimi delci. Možno je izbrati filtre z različno učinkovitostjo in sestavo, odvisno od potreb prezračevanja.

Medtem ko zrak prehaja skozi izmenjevalnik toplote, porablja energijo izpušnega zraka za ogrevanje sesalnega zraka, zato se prihrani dragocena energija. Ta postopek se imenuje rekuperacija. Dodatno ogret zrak se dovaja v prostore. Napredni rotacijski izmenjevalniki toplote lahko pridobijo do 92% toplote. Kanalni prezračevalni sistem z rekuperacijo preprečuje vstop uličnega hrupa. Dušilci zvoka, ki se uporabljajo v kanalskem sistemu, zagotavljajo tiho delovanje in zvočno izolacijo.

Pametno upravljanje vam pomaga prihraniti energijo in zagotavlja optimalno udobje.

Za vaše dnevne potrebe lahko izberete različne režime prezračevanja. Nastavite si lahko urnik prezračevanja za posamezne dneve. Posebni programi vam omogočajo, da svojo napravo kadar koli povežete in upravljate na daljavo.

Avtomatizacija prezračevalne enote lahko uporabniku zagotovi informacije o porabi energije, varčevanju z energijo, stopnji onesnaženosti filtra in podobno. Pametni nadzor omogoča več kot dvakratno znižanje povprečne porabe električne energije za prezračevanje.

Cena rekuperacije prostorov se giblje od 500 evrov dalje. V kolikor imate željo prezračevanja z rekuperacijo to nekoliko prida k stroškom, kot tudi lokacija prostora, kjer boste namestili prezračevanje.

Preverite tudi: PRIZIDEK K HIŠI: CENA, IDEJE, GRADBENO DOVOLJENJE IN PREVERJENI IZVAJALCI

Zakaj je smiselno prezračevanje?

Ustrezno notranje prezračevanje je ključnega pomena za zdravje in udobje vas in vaše družine. Pomaga vašemu domu, da se reši vlage, dima, dimnih plinov, vonjav po kuhanju, hišnih ljubljenčkih ter drugih onesnaževal zraka v zaprtih prostorih. Sistemsko prezračevanje nadzoruje raven toplote na podstrešju, zmerno vlaži prostor za bivanje ter suši klet in preprečuje vlago pred neizoliranimi stenami.

Včasih je bilo naravno prezračevanje najpogostejši način, da svež zunanji zrak nadomesti notranji zrak v domu. Danes običajno to ni najboljši način prezračevanja, zlasti za domove, ki so zaradi energetske učinkovitosti pravilno zatesnjeni pred vdorom zraka.

Naravno prezračevanje lahko izvajamo z odpiranjem oken in vrat. Zaradi sistemov centralnega ogrevanja in hlajenja pa večina ljudi ne odpira oken in vrat tako pogosto. Zato je infiltracija zraka glavni način naravnega prezračevanja v nastanitvenih objektih. Vendar imajo domovi z visoko stopnjo infiltracije zraka zaradi toplotnih izgub visoke stroške za energijo.

naravno prezračevanje
Čeprav je naravno prezračevanje običajno poceni praksa za učinkovito hlajenje stavbe poleti, je mehansko prezračevanje bolj učinkovito. Naravno prezračevanje absorbira slabo kakovost zraka iz okolja, če je prisotno, mehansko prezračevanje pa lahko ta onesnaževala odstrani s filtracijo.

Do naravnega prezračevanja z infiltracijo zraka pride pri nenadzorovanem gibanju zraka ali pronicanja zraka skozi razpoke in majhne luknje v domu. Prav te pa bi si želeli zatesniti, da bo vaš dom energetsko učinkovitejši. Po drugi strani imajo lahko tesno zaprti domovi večinoma nezadostno naravno prezračevanje.

Stopnja naravnega prezračevanja doma je nepredvidljiva in neobvladljiva, ker je naravno prezračevanje odvisno od zrakotesnosti doma, zunanjih temperatur, vetra in drugih dejavnikov. V blagem vremenu nekateri domovi nimajo dovolj naravnega prezračevanja za odstranjevanje onesnaževal zraka. Zato se ne morete se zanesti na to, da boste z naravnim prezračevanjem enakomerno prezračevali hišo.

Kontaktirajte preverjene ponudnike prezračevanja (ponudbe / cene)

Vgraditev prezračevalnega sistema je na mestu.

Slabo prezračevanje notranjih prostorov lahko škodi vašemu zdravju. Dober prezračevalni sistem bo pomagal pregnati kopičenje onesnaževal zraka, bakterij in vlage v zaprtih prostorih. Če nimate prezračevalnega sistema, nimate nadzora nad zračnim tokom v stavbi. Eden od razlogov, zakaj je prezračevanje tako pomembno, je tudi to, da uravnava vlago v vašem domu.

Zaradi temperaturnih nihanj prihaja do kondenzacije. Še posebej pozimi nastaja velika temperaturna razlika med notranjostjo in zunanjostjo stanovanja. Po izklopu ogrevanja notranja temperatura hitro pade, in zaradi hladnega zraka se začnejo tvoriti kapljice vode. Kondenzacija je najpogostejša oblika vlage. Na stenah se začnejo pojavljati vlažne lise, podlaga se lupi in na koncu nastane črna plesen, ki je zdravju škodljiva in lahko povzroči astmo.

Visoka vlaga v stanovanju je hkrati tudi odlično gojišče za pršice, ki povzročajo alergijske reakcije: astmo, ekceme, solzenje oči, srbenje, kihanje in izcedek iz nosu.

Učinkoviti prezračevalni sistemi lahko izločijo večje delce, na primer cvetni prah, in jim preprečijo vstop v dom. Tako za prezračevanje ni potrebno odpirati oken, kar lahko povzroča težave tistim z alergijami na cvetni prah.

Stalna oskrba s filtriranim svežim zrakom, ki vstopa v dom, torej pomaga nadzorovati onesnaževala v notranjih zaprtih prostorih. Bolniki z astmo in alergiki imajo takojšnje zdravstvene koristi, ko vgradijo sistem prezračevanja v svoj dom.

Se splača Lunos prezračevanje?

Lunos prezračevanje vam zagotavlja zdravo in prijetno bivanje v vašem domu. Poleg učinkovitega prezračevanja vseh bivalnih prostorov je Lunos prezračevanje tudi cenovno ugodna trajna rešitev za težave z odvečno vlago in plesnijo. Deluje skoraj neslišno in porabi malo energije, ker se prostori prezračujejo le kolikor je potrebno.

Delovanje Lunos sistema ni odvisno od vetra in vremenskih vplivov. Lunos prezračevanje deluje in se uravnava glede na vlažnost izrabljenega zraka. Sistem na podlagi zračne vlage zvišuje ali znižuje zračni tok. V vašem domu nastane podtlak, ki skozi vhodne enote omogoča pritok svežega, filtriranega zraka v dnevne sobe, spalnice, otroške sobe in delovne prostore.

Vhodne enote, ki so nameščene v sobah, delujejo brez elektrike in so skoraj neslišne. Sestavljajo jih protiprašni filter, dušilec zvoka in zapora proti prepihu. Za prijetno bivalno klimo v vseh prostorih in v vseh letnih časih bo poskrbel avtomatski nadzor vlage.

Sistem Lunos vaše stanovanje stalno oskrbuje s svežim zrakom, preko ventilatorske enote pa odvaja iztrošen zrak iz kuhinje, kopalnice ali pralnice skozi jašek ali zunanji zid. V prostorih je tako manj neprijetnih vonjav, vlage in kondenza, posledično nastaja manj plesni. Prepih preprečuje regulacija zračnega pretoka in prepišna varovala v sistemu. Hrup s ceste pa preprečujejo vgrajeni dušilci zvoka oziroma protihrupna zaščita. Med prostori zrak kroži skozi reže pod vrati in skozi rešetke.

Lunos za novogradnje, stanovanja in starejše hiše

Lunos prezračevanje je primerno za vgradnjo v novogradnje, zaradi svoje enostavnosti pa tudi za vgradnjo v starejše hiše in stanovanja. Montaža je hitra, enostavna in brez večjih posegov v stanovanje, ker ni potrebno vgraditi razvodnih cevi. Potrebno je le zagotoviti priključno mesto na električno omrežje.

Ob relativno nizkih stroških naložbe in stroških obratovanja Lunos prezračevanje ponuja tudi občutne prihranke pri ogrevanju vašega doma. Prezračevalni sistemi Lunos nudijo učinkovite rešitve po dostopni ceni za vrste objektov v katerikoli gradbeni fazi.

Za naložbo v prezračevalni sistem Lunos z rekuperacijo toplote, ki je energetsko učinkovita investicija lahko pri Eko skladu uveljavljate nepovratna sredstva v višini 20 % vrednosti vaše naložbe. Zato se vam investicija v Lunos prezračevanje vsekakor izplača.

Kaj je to in koliko stane lokalni rekuperator (cena)?

Lokalni rekuperator ali izmenjevalnik toplote omogoča izmenično gibanje zraka z delno rekuperacijo ali popolno rekuperacijo toplote. To zmanjšuje toplotne izgube, učinkovito reši problem prezračevanja in nudi večje bivalno ugodje. Ker ni treba namestiti sistemov za distribucijo zraka, stanovanjsko območje ostaja enako in odpade čiščenje kanalov.

Naprave so majhne in kompaktne. Lahko se skrijejo tudi v okenski okvir in so zunaj in znotraj praktično neopazne. Cene lokalnih rekuperatorjev so ugodnejše od centraliziranih prezračevalnih sistemov z rekuperacijo. Pri namestitvi lokalnih rekuperatorjev pa ste omejeni s postavitvijo prostora in pozicioniranjem pohištva.

Neustrezna postavitev naprave lahko poslabša učinkovitost prezračevanja, vonji iz kopalnice in kuhinje pa se lahko v primeru neprimerne lege razširijo v druge prostore. Posamezna naprava ima omejen pretok zraka in je manj primerna za nekatere vrste prostorov, kjer je v danem trenutku veliko ljudi. Osnovno pravilo je, da je treba na vsakih 25 kvadratnih metrov namestiti eno enoto za rekuperacijo toplote.

Lokalni rekuperator deluje izmenično. 

Lokalni rekuperator redno spreminja smer pretoka zraka. Ločimo naprave, ki hkrati dovajajo in odvajajo zrak, in naprave, ki delujejo izmenično. Nekaj sekund oziroma minut odvaja nečist zrak iz prostora, nato ventilator spremeni smer vrtenja in začne v prostore dovajati svež zrak. Ob tem se v rekuperatorju toplota iz izpušnega zraka prenese v dovedeni zrak, ki se segreje na primerno temperaturo.

Stenski lokalni rekuperator je enostaven za namestitev, ker ne zahteva obsežnih gradbenih del. Za montažo lokalnega rekuperatorja na steno zadostuje vrtanje ene ali dveh lukenj v zunanje stene vašega doma. V vsako sobo, ki jo želite zračiti, namestite ločene lokalne rekuperatorje za dovajanje svežega zraka in odvajanje nečistega zraka iz stanovanja.

Filtri lokalnih rekuperatorjev učinkovito ščitijo sistem in prostore pred onesnaževalci zraka.

Nizka gostota filtrov preprečuje zadrževanje prahu, alergenov ali drugih majhnih in škodljivih delcev. Lokalni rekuperatorji z dušilci zvoka lahko tudi preprečijo ulični hrup.

Nadzor in upravljanje lokalnih rekuperatorjev je preprosto, a z omejenimi možnostmi glede na izbrani model. Lahko jih enostavno vklopite ali izklopite in regulirate hitrost ventilatorja. Naprave neprekinjeno delujejo na najnižji ravni, razen kadar se vlaga poveča ali če moč ročno povečate. Nekateri so opremljeni tudi z daljinskim upravljalnikom za večje udobje iz naslanjača.

Cena lokalnega rekuperatorja se giblje od 400 evrov dalje. Cena je višja, če pri rekuperatorju želite dodatne možnosti, kot je na primer booster.

Kaj je to in koliko stane rekuperator zraka (cena)?

Rekuperator zraka je vrsta toplotnega izmenjevalnika in je sestavni del prezračevalne naprave. Lahko bi ga definirali tudi kot predhodni grelnik zraka, ki omogoča vračilo energije izpušnega zraka nazaj v notranjost objekta. Pozimi hladen zrak od zunaj segreje, poleti pa ga ohladi pred vstopom v bivalne prostore.

Na ta način je mogoče obnoviti visok odstotek energije, porabljene za ogrevanje ali hlajenje zraka v prostoru, ki bi se brez rekuperatorja zraka popolnoma izgubil. Rekuperacija toplote zraka tako poveča zmanjšuje toplotne izgube in s tem omogoča prihranek pri ogrevanju oziroma hlajenju prostorov.

Toplotna učinkovitost postopka rekuperacije toplote je med drugim odvisna od vrste rekuperatorja zraka in materialov, iz katerih je toplotni izmenjevalnik zraka izdelan. Večinoma so rekuperatorji zraka izdelani iz keramike, ki deluje kot rezervoar toplote in zmanjšuje nihanja temperature zraka. Kovinski rekuperatorji zraka, ki ponujajo nizko toplotno odpornost med vročim in hladnim zrakom, pa so teoretično učinkovitejši.

Rekuperator zraka je sestavljen iz vzporedno položenih plošč, preko katerih se energija iz toplega zraka prenese na hladen zrak. Vroče in hladne mase zraka tečejo po ločenih kanalih, da se med seboj ne mešajo. Kanala lahko potekata vzporedno ali pravokotno in se med seboj lahko prečkata.

Kako deluje rekuperator zraka?

Zrak na svoji poti skozi rekuperator zraka odloži svojo toplotno energijo na izredno prevodno rekuperacijsko maso, ki jo tvori večje število plasti. Akumulirana energija se iz rekuperacijske mase prenese na hladen zrak. Večja kot je efektivna površina plošč, daljši kot je čas stika z rekuperacijsko maso in bolj kot je izolacija učinkovita izolacija, večji in bolj učinkovit bo prenos toplote izhodnega zraka na dohodni zrak.

Nektare rekuperatorske enote so na voljo z dodatno funkcijo za zaščito toplotnega izmenjevalnika pred zmrzaljo pri nizkih temperaturah. To je zelo pomembna funkcija, saj led v rekuperatorju zraka zelo pogosto blokira kanale in preprečuje rekuperacijo toplote. Rekuperator zraka je lahko enostopenjski, dvostopenjski ali trostopenski. To pomeni, da ima eno, dve ali tri rekuperativne enote.

Običajno rekuperator zraka vsebuje tudi filtre zraka, ki iz zunanjega zraka odstranijo večino alegenov, kot so prah, cvetni prah in druge nečistoče. Redna menjava filtrov zagotavlja boljšo kakovost zraka, ki ga boste dihali v vaših bivalnih prostorih. Če povzamemo, glavna naloga rekuperatorja zraka je stalna oskrba s svežim in čistim zrakom, ki hkrati omogoča prihranek energije.

Rekuperator zraka oziroma cena zanj se giblje od 400 evrov dalje, odvisno od tega, kakšne funkcije si želite, da vas rekuperator omogoča. V tem primeru, če si želite funkcijo boosterja, boste za rekuperator odšteli nekoliko več.

Koliko stanejo cevi za prezračevanje (cena)?

Cena cevi za prezračevanje se giblje od 150 evrov dalje. Cena namestitve cevi za rekuperacijo je odvisna od števila cevi in zahtevnosti dela. V kolikor se rekuperacija namešča na že obstoječi sistem, se cena namestitve giblje okrog 45 evrov in dalje.

Kontaktirajte preverjene ponudnike prezračevanja (ponudbe / cene)

Koliko stane ventilator za prezračevanje (cena)?

Za ventilator za prezračevanje boste odšteli od 140 evrov dalje. Cena bo nekoliko višja, če boste želeli ventilator s časovnim zamikom. Hkrati morate pri ceni upoštevati tudi strošek namestitve, ki se giblje od 35 evrov dalje.

Preverite tudi: CENIK GRADBENIH DEL: KOLIKO STANEJO GRADBENE STORITVE (+IZVAJALCI ZA GRADBENA DELA)

Kaj je to in koliko stane lokalno prezračevanje (cena)?

Izraz lokalno prezračevanje se v praksi uporablja za vse naprave, ki rešujejo problem prezračevanja v določenih prostorih. Lokalne prezračevalne naprave, ki so nameščene neposredno v steno ali v okenski okvir, so primerne predvsem za obnovo starejših stavb. Lokalno prezračevanje je najpogostejša izbira prezračevanja, kadar želite prezračevati samo en prostor ali manjšo stanovanjsko enoto.

Lokalne prezračevalne naprave, ki imajo potrebne nadzorne elemente na sami napravi, so še posebej koristne, saj je za njihovo delovanje potrebno zagotoviti le vir energije. V tem primeru naprave delujejo v parih, možno pa je tudi liho število naprav. Glede na prostornino in število prostorov, v katere želite namestiti lokalno prezračevanje, boste morda potrebovali več lokalnih prezračevalnih naprav.

Število naprav, potrebnih za lokalno prezračevanje, se izračuna glede na velikost stanovanja in število stanovalcev v stanovanju, ki ga nameravate prezračevati z lokalno prezračevalno napravo. Osnovno pravilo je, da je treba na vsakih 25 kvadratnih metrov namestiti eno enoto za lokalno prezračevanje.

Posamezne naprave za lokalno prezračevanje lahko med seboj povežete v decentraliziran prezračevalni sistem. Centralna regulacija glede na razmere v posameznih prostorih usklajeno krmili vse enote lokalnega prezračevanja.

Moč pretoka zraka skozi lokalno napravo je lahko za polovico manjša.

Pri nakupu naprave za lokalno prezračevanje bodite še posebej pozorni na tehnične specifikacije naprave. Podatki, ki jih navajajo proizvajalci so lahko zavajajoči, saj prikazujejo višje vrednosti, kot jih dejansko zmore naprava za lokalno prezračevanje.

Lahko se zgodi, da boste razočarani, ker naprava ne bo zmožna distribuirati tolikšnih količin svežega zraka, kot pričakujete. Naprave za lokalno prezračevanje namreč delujejo izmenično, torej se sveži zrak dovaja 70 sekund, naslednjih 70 sekund pa se odvaja iztrošeni zrak. V praksi to pomeni, da je navedena moč pretoka zraka efektivno za polovico manjša.

Izbirate lahko med napravo za lokalno prezračevanje brez izmenjevalnika toplote ali napravo za lokalno prezračevanje z rekuperatorjem toplote. Kljub temu, da je cena prve nižja od naprave za lokalno prezračevanje z izmenjevalnikom toplote, vam priporočamo, da izberete slednjo. Deluje na principu prenosa toplote iz iztrošenega zraka na vhodni zrak. Na dolgi rok to predstavlja prihranek pri položnicah za energijo.

Cena za lokalno prezračevanje se giblje od 500 evrov dalje, odvisno od tega, v koliko prostorih si želite lokalnega prezračevanja. V primeru, da želite prezračevanje celotnega doma, vam svetujemo, da se odločite za centralno prezračevanje.

Koliko stane prezračevanje hiše (cena)?

Cena za prezračevanje hiše se giblje od 2.500 evrov dalje. Odvisno od tega, kako velika je površina vaše hiše, če je manjša od 150 m2, boste za prezračevanje odšteli okrog 2.500 evrov. Če se boste odločili za namestitev s sistema z rekuperacijo, pa boste odšteli okrog 4.000 evrov ali malenkost več. V primeru, da je vaša hiše večja in meri več kot 200 m2, boste za strošek prezračevanja morali odšteti nekje približno 3.500 evrov, z rekuperacijo pa nekje od 5.000 dalje.

Koliko stane prezračevanje prostorov (cena)?

Cena za prezračevanje se giblje od 500 evrov dalje in je odvisna od tega, za kako veliko površino oziroma prostornino potrebujete prezračevanje.

Se splača Helios prezračevanje?

Helios prezračevanje omogoča, da si zagotovite prijetno bivalno klimo v vašem domu. Obenem vam omogoča, da se brezskrbno izognete nevšečnostim, kot so zadrževanje vlage, vonjav in toksinov v vašem domu. Helios prezračevanje se prilagaja trenutnim smernicam in standardom, ki jih zapovedujejo politični ukrepi glede zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov.

Prezračevalni sistemi Helios imajo v svoji široki ponudbi tudi pester nabor naprav za nadzorovano prezračevanje z rekuperacijo, kar vam omogoča preprečitev vstopa vlage in avtomatski način prezračevanja.

Njihova kolekcija KWL ® naprav je idealna za pretoke zraka od 60 in do kar 2.000 m³/h, ki so zaželeni predvsem v več družinskih hišah. Hkrati omogočajo tudi enostavno namestitev in uporabo.

Povezava in nadzor s pametnimi napravami

Helios prezračevalni sistem vam omogoča kompaktno centralno prezračevanje z inovativnim nadzornim konceptom, ki vam omogoča enostavno povezavo in nadzor preko spleta tako na pametnem telefonu, kot na tabličnem računalniku ali preko WLANA Hkrati številni pohvalijo njihov zmogljivost in tihost ventilatorjev, ki nista zahtevna za vzdrževanje.

Hkrati vam Helios prezračevalni sistem omogoča tudi vodno dogrevanje in regulator na dotik za enostavno rokovanje.

Enote Helios KWL z rekuperacijo toplote postavljajo povsem nove standarde na področju nadzorovanega prezračevanja. Najnovejši modeli so opremljeni z visoko učinkovitimi toplotnimi izmenjevalniki, ki dosegajo do 90 % in več učinkovitosti pri odvajanju kondenziranega zraka.

Rekuperatorji Helios so idealni za namestitev v prostorih, kjer zaradi več razlogov ni možno vzpostaviti centralnega prezračevanja z rekuperacijo toplote. Imajo pa en pogoj, to je, da imajo vsaj eno zunanjo steno, ki jo lahko uporabimo za namen namestitve montaže rekuperatorja. Njegova namestitev je priporočljiva predvsem v novogradnjah ali ob menjavi oken. Zakaj? Ker je lokalno prezračevanje pogosto zaradi nezmožnosti namestitve cevnih inštalacij, razvodnih in zaključnih elementov po prostorih edina izbira.

rekuperacija
V sodobnih domovih se večina odloča kar za nadzorovanje prezračevanja in rekuperacije s pomočjo pametnih naprav ali tabličnih računalnikov. Slednji nam omogoča popoln pregled nad stanjem.

Individualno prilagajanje sistema Helios

V kolikor se odločate za možnost namestitve celotnega centralnega prezračevalnega sistema, vam Helios pametni prezračevalni sistem omogoča individualno prilagajanje. To je zasnovano na način, da se prilagaja uporabnikom v prostoru in ne le velikosti prostora. Pomembno je, da je v zrakotesnem in zdravo izoliranem ohišju zdrava in udobna klima, ki je potrebna za energetsko učinkovitost.

Ne glede na to, ali gre za večnadstropne stavbe, hiše ali poslovne prostore sistem Helios dluje na način, da vam zagotavlja ustaljen zrak. Zrak z visoko vlažnostjo, škodljivimi snovmi in vonjavami se odvaja iz kuhinje, kopalnice in stranišč. Enaka količina svežega zunanjega zraka se filtrira in nato ogreva skozi izmenjevalnik toplote in vnese v dnevno sobo. Dodatna oprema Helios z dodatnimi deli in pritrdilnimi elementi ponuja popoln prezračevalni sistem, ki varčuje z energijo, da se počutite udobno in prihranite denar.

Hkrati vam omogoča tudi možnost avtomatskega by-passa – to pa je uporabno predvsem v poletnem nočnem času, saj vam prostor postopno tudi ohlaja. Sistem vključuje tudi predgrelec, ki prepreči, da bi se v zimskem času kondenzat zmrznil in nehal delovati. Večina modelov ima tudi možnost večstopenjske filtracije in možnost entalpijskega izmenjevalnika, kar bo poskrbelo, da bo prezračevanje z rekuperacijo najbolj optimizirano.

Koliko stane centralno prezračevanje (cena)?

Cena za centralno prezračevanje se giblje od 2.500 evrov dalje. V primeru, da želite prihraniti in si zagotoviti najboljši izkoristek energije, vam svetujemo, da se odločite za prezračevanje z rekuperacijo. Za centralno prezračevanje z rekuperacijo boste odšteli od 3.500 evrov dalje.

Preverite tudi: ELEKTROINŠTALACIJE: KAJ VSE DELA ELEKTRIČAR IN KOLIKO STANE (CENE)?

Koliko stane prezračevanje kopalnice (cena)?

Za prezračevanje kopalnice boste odšteli nekje od 500 evrov dalje, odvisno od tega, ali je potrebna tudi dodatna namestitev ventilatorja ali le namestitev dodatnih prezračevalnih cevi. Če se odločate za lokalno prezračevanje z rekuperacijo le za predel kopalnice, boste za prezračevanje odšteli od 500 evrov dalje, z opcijo rekuperacije pa nekoliko več. V primeru, da se odločate za lokalno prezračevanje z rekuperacijo pa vam svetujemo izbiro centralnega prezračevanja, saj je ta možnost za vas bolj stroškovno učinkovita.

Se splača rekuperacija v stari hiši?

Odgovor na vprašanje, kaj se v stari hiši izplača in kaj ne, je odvisen predvsem od vašega pogleda na življenje in vaših finančnih zmožnosti. Kako na splošno pojmujete finančne izdatke? Jih dojemate kot nepotrebno trošenje denarja ali kot investicijo, ki se vam bo obrestovala v obliki dobrega počutja in splošnega zdravja? Pri tem seveda nimamo v mislih brezglavega zapravljanja za dobrine, ki vam ne prinašajo niti sreče niti koristi, ampak investicijo v vaše zdravje.

Če gledate z zdravstvenega aspekta se rekuperacija v stari hiši brez dvoma splača. Je nujna naložba v katerikoli hiši in kateremkoli objektu, ki se uporablja za bivanje. V stari hiši je prezračevanje ključnega pomena, saj zavoljo slabe gradnje sobna klima praviloma ni ugodna. Pomanjkljivo prezračevanje ne škodi le hiši in opremi, ki se v njej nahaja. Zaradi slabe kakovosti notranjega zraka v prvi vrsti škodi zdravju stanovalcev stare hiše.

Zaradi nezadostnega prezračevanja je v stari hiši zrak težak in zatohel. V prostorih se povečuje relativna vlažnost in prihaja do kondenzacije. Zaradi kopičenja odvečne vlage prostori postane idealno gojišče za rast gljiv in razvoj plesni. Vdihovanje mikroskopsko majhnih spor plesni ima škodljive posledice za vaše zdravje, sploh če imate težave z dihali. Lahko se celo razvije v resno bolezen.

Koliko je vredno vaše zdravje?

Stare hiše so po večini nekvalitetno grajene in nezadostno izolirane. Imajo slaba okna in reže, skozi katere v notranjost uhaja zunanji zrak. Zato so slabo zrakotesne in imajo velike toplotne izgube. Stalno odpiranje oken zaradi zračenja prostorov pa jih le še povečuje, računi za porabo energije se višajo.

Vedno je dobro, da pred začetkom namestitve katerega koli novega prezračevalnega sistema ocenite, kakšno je vaše trenutno stanje. Smiselno se je vprašati, kako potratna je vaša stavba. In ali boste lahko polno izkoristili prednosti, ki jih ponuja prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote?

Sistemi prezračevanja z rekuperacijo za celotno hišo so vse pogostejši, vendar je njihovo naknadno nameščanje v starejše domove lahko zapleteno.

Namestitev kanalov in ostale prezračevalne opreme brez vsaj delnih sprememb stavbe je težko izvedljiva, če ne celo nemogoča. Zaradi naštetih vzrokov rekuperacija v stari hiši brez temeljite prenove verjetno ne bo imela ekonomske računice.

Kontaktirajte preverjene ponudnike prezračevanja (ponudbe / cene)

Nobenega dvoma ni, da vam istem za rekuperacijo toplote tudi v stari hiši v pravih okoliščinah prinaša velike koristi. Tako za zdravje, dobro počutje v vašem domu kot tudi za zmanjšanje stroškov energije, ki jo porabite. Rekuperacija bo poskrbela bo za redno oskrbo s svežim zrakom in temeljito zračenje. Odvajala bo odvečno vlago iz prostorov, jih osušila in preprečevala nastanek plesni.

Če vam finance dopuščajo, vam vsekakor svetujemo rekuperacijo v stari hiši. Toplo vam priporočamo prehodno posvetovanje s strokovnjaki na tem področju. Preverili bodo, kaj je treba izboljšati in kateri način prezračevanja je pravi za vas. Zelo verjetno bo treba poskrbeti za zamenjavo dotrajanih oken in boljši toplotni ovoj stare hiše. To je seveda povezano z velikimi gradbenimi posegi in visokimi finančnimi vložki. Toda, koliko je vredno vaše zdravje?

Koliko stane rekuperator za kopalnico (cena)?

Cena za rekuperator za kopalnico se giblje od 200 evrov dalje. K ceni je potrebno dodati tudi strošek namestitve. Odvisna je tudi od tega, ali je namestitev narejena na že obstoječo cev, v tem primeru je cena nekoliko nižja in se giblje od 50 evrov dalje. Če je potrebna celotna namestitev, je strošek investicije višji.

Koliko stane centralni rekuperator (cena)?

Za centralni rekuperator boste odšteli od 600 evrov dalje. Cena za centralni rekuperator se višja na podlagi zmogljivosti rekuperatorja. Za najboljše delovanje rekuperatorja vam svetujemo, da se odločite za prezračevanje z rekuperatorjem, ki ima možnost nizke hitrosti ventilacije in čim manjše pore, ki omogočajo manjši pretok topnih plinov.

Hkrati cenovno dražji rekuperatorji hkrati omogočajo tudi avtomatsko nastavitev lopute v času vremenskih sprememb ter možnost daljinskega upravljanja.

Koliko stane lokalna rekuperacija (cena)?

Cena za lokalno rekuperacijo se giblje od 500 evrov dalje. Cena je odvisna od tega, ali se odločite le za prezračevanje z rekuperacijo enega prostora ali več prostorov. V primeru, da želite prezračevanje z rekuperacijo izvajati v več prostorih, je tovrstna opcija stroškovno dražja.

Preverite tudi: VODOVODAR: CENA IN PREVERJENI VODOVODARJI ZA VODOVODNE INŠTALACIJE IN POPRAVILA

Se splača prezračevanje kleti?

Ko se pogovarjamo o prezračevanju in prezračevanju z rekuperacijo, največkrat govorimo o centralnem ali lokalnem prezračevanju. To zajema vse prostore in v večini primerov govorimo o prezračevanju z rekuperacijo v kopalnici in kuhinji. Redkokdaj pa spregovorimo o prezračevanjem kleti in če je to smiselna investicija.

Če dobro premislimo, so ravno talni prostori, kjer se običajno nahaja klet, tisti, ki so bolj vlažni od ostalih zaradi neposrednega stika s tlemi. Prav ta vlaga je nemalokrat razlog, da prihaja do poškodb izdelkov oziroma materialov, ki jih shranjujemo v svoji kleti.

Klet lahko bolj kot katera koli druga soba v hiši postane zbirališče neprijetnih vonjav, težav z vlago in rastjo plesni. Klet se pogosto uporablja tudi za shranjevanje gospodinjskih živil in drugih dobrin. Barve, topila, avtomobilski izdelki in čistila počasi sproščajo kemikalije v zrak. V neprezračenem prostoru se te kemikalije kopičijo in povzročajo strupeno okolje. Prezračevanje kleti odvaja onesnažen zrak in vnaša svež zrak od zunaj.

Stalno kroženje zraka za optimalni pogoje v kleti

Za najbolj optimalne pogoje v kletnih prostorih je priporočljivo stalno kroženje in pretok zraka. Slednje je skorajda nemogoče vzpostaviti in zagovoriti s pomočjo naravnega prezračevanja. Zato se največkrat odločamo za prisilno prezračevanje, kot vrsto prezračevanja v kleti. V nadaljevanju predstavljamo obe osnovni metodi prezračevanja kleti: naravno in mehansko, s svojimi prednostmi in slabostmi.

V kletnih prostorih vam toplo svetujemo prezračevanje, saj zaradi položaja pod zemljo vlaga iz zemlje prodira skozi tla in stene. Ko ta hladna vlaga trči s toplejšim kletnim zrakom, se pojavi kondenzacija. Prekomerna kondenzacija ustvarja kisli vonj in lahko začne zastajati ali ustvarja idealno gojišče za plesen.

Ker so kleti na splošno hladnejše od drugih delov doma, je pomembno, da cevi in ​​stene pravilno izolirate. Prostor prezračite tako, da v ta prostor vnesete svež, suh zrak. Ohranjanje tople in suhe kleti v zimskih mesecih je ključnega pomena za zmanjšanje razvoja toksinov v domu.

Nekatere plesni so strupene in nevarne za zdravje stanovalcev doma. Povzročijo lahko alergijske reakcije, napade astme in simptome gripe. Stalni dotok čistega, svežega zraka zavira rast plesni.

Metoda naravnega prezračevanja

Pri naravnem prezračevanju se uporabljajo naravni zračni tokovi, vendar tovrstno prezračevanje deluje samo za kleti z okni, ki so strateško postavljena in se lahko odpirajo in zapirajo. Naravna metoda sicer varčuje z energijo, vendar zahteva več dela. Okna je treba redno odpirati in zapirati v času padavin ali ponoči, da morebitnim vsiljivcem prepreči vstop v klet. Mokra klet potrebuje dodatno prezračevanje, na primer ventilatorje ali vlažilec zraka. Če je klet neprestano mokra, naravna metoda najverjetneje ne zadostuje in bo morda potreben mehanski sistem prezračevanja.

Prednost prisilnega prezračevanja je, da je možna namestitev tako v navpični kot tudi v vodoravni položaj ter da se lahko odločimo za izbiro prezračevalnega sistema, ki deluje popolnoma avtonomno.

Metoda mehanskega prezračevanja

Mehansko prezračevanje uporablja ventilatorje in zračnike za odvajanje obstoječega kletnega zraka in vnos svežega zunanjega zraka. Večina se zaradi velike prilagodljivosti in avtomatizacije, ki jo zagotavlja mehansko prezračevanje, odločijo raje za to metodo. Tako se izognete zgoraj navedenim situacijam.

Rekuperacija da ali ne?

Glede na številne prednosti rekuperacije, se vprašanje ne bi smelo glasiti “rekuperacija da ali ne”, temveč le na vrsto sistema rekuperacije toplote.

Na slednje ima verjetno velik vpliv finančni vidik glede stroška namestitve prezračevalnega sistema. Pri vam lahko pomaga tudi Eko sklad, ki vam lahko v določeni meri nekoliko odtehta finančni zalogaj, ki ga namenite za prezračevanje z rekuperacijo. Več o samem financiranju Eko sklada si lahko preberete na spletu.

Glede na vse prednosti, ki ste jih lahko prebrali v tem prispevku, je težko reči, da prezračevanje z rekuperacijo ni smiselna investicija. Ravno nasprotno, prav zaradi številnih pozitivnih učinkov na samo bivanje v stanovanju oziroma v hiši, je prezračevanje z rekuperacijo še kako pomembno. Lahko bi rekli tudi, da je praktično izjemno pomembno prav v vsakem prostoru vašega domovanja. Poudarili pa bi seveda tiste, v katerih se zadržujete dlje časa.

Priporočamo vam, da ste res pozorni, kako močan vpliv ima redno klasično prezračevanje na vaše razpoloženje, počutje in energijo. Namreč, prav pomanjkanje zadostne količine zraka je tisto, ki lahko hitro vodi v nejevoljnost, utrujenost in posledično tudi razdraženost.

Zagotovo so to simptomi, ki bi si jih vsakdo želel čimprej eliminirati iz svojega stanovanja.

Poskrbite za dobro klimo in počutje vašega doma in dobro premislite o kvalitetnem prezračevanju z rekuperacijo. Le tako boste lahko k kvaliteti zraka v svojem domu ogromno pripomogli tudi sami. Še kako pomembno je to pri tistih, ki se večkrat poslužujejo dela od doma in ki več časa preživijo v notranjosti svojega doma.

Rekuperacija je lažje cenovno dostopna tudi v primerih higrosenzibilnega prezračevanja v večstanovanjskih objektih, kjer se sama investicija prezračevalnega sistema porazdeli med več stanovanj. Omogoča skupni sistem prezračevanja, ki vam ponudi rešitev za enostavno namestitev in optimizacijo stroškov.

Ne le iz vidika boljšega bivanja in zadostne količine dovajanja kisika v prostor ter odvajanja ogljikovega dioksida iz prostora, vam rekuperacija nudi tudi druge prednosti. Prednosti, kot so preprečevanje zadrževanja prevelike količine vlage v prostoru in posledičnega nastanka plesni.

Poleg tega vam omogoča stalni pretok zraka, ki dovod zraka od zunaj v svojem sistemu popolnoma prilagodi notranji temperaturi, ne glede na to, kakšna temperaturna razlika je med zunanjostjo in notranjostjo.

Namestitev prezračevalnega sistema z rekuperacijo je predvsem smiselna tudi v primeru, da si na dolgi rok želite znižati stroške na račun ogrevanja. Prezračevalni sistemi z rekuperacijo v primerjavi s klasičnim prezračevanjem z odpiranjem oken omogočajo, da se ne izgubi večjih količin toplote. Obenem vam omogoča, da se v prostoru ohranja enaka temperatura prostora in sam dovod novega zraka praktično ni opazen ljudem, ki se v prostoru tisti trenutek nahajajo. V resnici samega prezračevanja skorajda ne zaznate.

Eko sklad prezračevanje?

Ste vedeli, da vam Eko sklad lahko povrne kar precejšnji del stroškov investicije v prezračevanje?

V kolikor spremljate razpise in izpolnite vlogo še pred začetkom izvajanja del, si lahko povrnete del financ za prezračevanje z rekuperacijo. Izpolnjevati morate le vse pogoje, ki so navedeni v dokumentaciji.

Pravica do nepovratne finančne spodbude vam pripada v primeru centralnega ali lokalnega prezračevanje, kjer prezračevalni sistem dosega vsaj 80 % toplotnega izkoristka rekuperacija toplote oziroma pri lokalnem prezračevanju je ta odstotek vsaj 70 %.

Hkrati morajo biti stanovanjske prezračevalne naprave med seboj sinhronizirane in morajo biti v skladu z ustreznostjo, ki je zahtevana. V sami vlogi so navedeni tudi drugi pogoji, ki vam priporočamo, da si jih podrobneje preberete.

Namreč, če izpolnjujete vse pogoje, se višina spodbude lahko giblje od 20 do 30 % investicije, na nekaterih območjih celo 50 % vseh priznanih stroškov naložbe. Pod priznane stroške naložbe spadajo vse od izdelave PZI in nadzora, do odstranitve obstoječih naprav, nakupa in vgradnje sistema do vseh ostalih stroškov, ki so povezani z izvedbo naložbe.

Vlogo za spodbudo Eko sklada lahko oddate kadarkoli v letu.

Obenem Eko sklad omogoča ne le subvencije, vendar tudi kredit za prezračevanje z vračanjem toplote odpadnega zraka v stanovanju ali v eno oziroma dvostanovanjskih hišah.

Pomembno je poudariti tudi, da vlogo za subvencijo s strani Eko sklada lahko oddate kadarkoli v letu, saj skozi leto ni časovne omejitve. Pomembno je le, da vlogo oddate pred samim začetkom dle. Do takrat je potrebno izbrati izvajalca in pridobiti predračun, nato pa poleg vse dokumentacije skupaj z vlogo oddate obrazec za subvencijo. Samo nakazilo je v primeru potrditve subvencije nakazano v roku 60 dni.

Hkrati bodite pozorni na primernost in ustreznost prezračevalne naprave. Na Eko skladu sicer sprotno dopolnjujejo seznam vseh primernih naprav, ki ga lahko najdete na njihovi spletni strani.

Kaj je to higrosenzibilno prezračevanje?

Pogosto vprašanje, ki se pojavlja ob odločanju o prezračevanju z rekuperacijo je higrosenzibilno prezračevanje. Na kratko vam pojasnimo, kaj to je, kako poteka in kakšno je naše mnenje o smiselnosti namestitve higrosenzibilnega prezračevanja.

Higrosenzibilno prezračevanje se namešča predvsem v primeru, da želite finančno najbolj ugodno rešitev prezračevanja. Reši se na način vgraditve prezračevalne odprtine v okenskem okvirju in hkratno namestitvijo higrosenzibilne rešetke. Sama rešetka ne zahteva nikakršnega nadaljnjega finančnega vložka, potrebno je le vzdrževanje in poraba električne energije za ventilator.

Kontaktirajte preverjene ponudnike prezračevanja (ponudbe / cene)

Higrosenzibilno prezračevanje je smiselno v primeru zakupa prezračevalnega sistema večstanovanjskih stavb.

V tem primeru se investicija na posamezno stanovanje porazdeli kot tudi kasnejši strošek samega prezračevanja. Deluje na izjemno enostaven in dovršen način po sistemu, ko je prostor prazen, je prezračevanje na minimalni ravni. Ko pa je prostor polno zaseden, je prezračevanje na najvišji ravni, da zagotavlja zadostno mero prezračevanja.

Kot smo omenili zgoraj, je higrosenzibilno prezračevanje narejeno po sistemu vgraditve rozet, na katere je nameščen higrosenzibilni trak. Slednji se namesti na razširjeni okenski okvir. Kar je najboljše, je, da po namestitvi s higrosenzibilnim trakom ni več nobenega stroška, saj te rozete delujejo popolnoma samostojno.

Naloga ventilatorjev je, da skozi vrata in posebne reže zrak odvajajo ven in s tem omogočijo čim manjšo porabo energije. Tovrstna ureditev je idealna v primeru finančnega faktorja, saj se stroški za prezračevanje bistveno zvišajo. Higrosenzibilni sistem prezračevanja vam omogoča pretok zraka tam nekje med 0,5 in 0,8 izmenjav v eni uri.

Namestitev higrosenzibilnega prezračevanjaa je enostavna.

Hkrati higrosenzibilno prezračevanje ne zahteva večjih gradbenih del in je izredno enostaven za namestitev. Ima pa sistem tudi nekaj negativnih lastnosti, kot je nezmožnost reguliranja in prilagajanja prezračevanja glede na stanovanje. Lahko se odločite za možnost povečane intenzitete v določenem obdobju, vendar takrat povečate stopnjo prezračevanja prav povsod ali jo povsod tudi ugasnete.

Kot posledica je izredno težka sledljivost porabe posameznega stanovanja, ki se rešuje na način velikosti oziroma zasedenosti stanovanja. Prav tako je pri odločitvi za hidrosenzibilno prezračevanje potrebno upoštevati to, da pa kljub vsemu v primerjavi z prezračevanjem z rekuperatorjem vseeno obstajajo izgube toplotne energije. Posledično v vaše stanovanje omogočite tudi vdor hladnega zraka, ki pa povzroči povečanje stroškov ogrevanja.

To so vsi dejavniki, ki lahko vplivajo na odločitev o namestitvi higrosenzibilnega prezračevanja in ki jih je smiselno dodobra premisliti.

Pri tem vam svetujemo tudi, da se izognete visoki investiciji v dobro zvočno izolacijo oken, saj s sistemom hidrosenzibilnega prezračevanja omogočite prav to prepustnost zvoka. Obenem se lahko na rozeti zadržuje in prepušča vlaga.

Cena investicije v hidrosenzibilno prezračevanje se giblje nekje okrog 1.000 evrov in je izredno enostavno za vzdrževanje. Vse, kar je potrebno preverjati, je učinkovitost delovanja ventilatorjev.

Preverite tudi: Kako preprečiti plesen na steni s pravilnim prezračevanjem?

Kaj je to prisilno prezračevanje?

Prisilno prezračevanje se imenuje katerikoli način prezračevanja, ki ni klasično naravno prezračevanje na način odpiranja oken. Njegova uporaba je priporočljiva v primerih, ko imamo težave z naravnih prezračevanjem in ne želimo prevelikih izgub toplotne energije.

Prisilno prezračevanje se običajno opravlja v primerih, ko odpiranje oken ne omogoča zadostnega zračenja. Slednje je vse bolj pogosto, saj moderni nizkoenergijski objekti omogočajo res dobro tesnitev, kar pa onemogoča pretok zraka.

Prednosti prisilnega prezračevanja je ogromno in si jih lahko podrobneje ogledate nekaj odstavkov višje, kjer smo jih podrobneje navedli za vas.

Ena najpomembnejših je zagotovo zadostno število izmenjav zraka skozi dan.

Slednje je predvsem težava pri klasičnem naravnem prezračevanju, saj mnogokrat prezračevanje preprosto pozabimo opraviti. To lahko vodi tudi v utrujenost in manj energije pa v resnici sploh ne vemo, da je prav pomanjkanje prezračevanja krivo za to.

Hkrati ima klasično prezračevanje tudi številne druge slabosti, ki vplivajo predvsem na alergike. Namreč z odpiranjem oken v naše stanovanje spustimo tudi številne pršice in mrčes, ki lahko neugodno delujejo na tiste, ki so alergični nanje. Prav tako z odpiranjem oken v naš dom spuščamo tudi prah ter neprijeten hrup, ki nas lahko moti med našimi vsakodnevnimi opravili, če od nas zahtevajo zbranost.

Prisilno prezračevanje pripomore k temu, da je število izmenjav zraka zadostno. V resnici so nekateri prezračevalni sistemi tako tihi, da sploh ne bomo opazili, kdaj se bo to zgodilo. Prav pri prezračevalnikih z rekuperacijo zunanji zrak dogrejejo ali ohladijo na stopnjo temperature v prostoru. Prav iz slednjega razloga je ta prenos med bivanjem v prostoru praktično neopazen tako v zimskem kot tudi v poletnem času.

Zakaj prisilno prezračevanje?

Prisilno prezračevanje priporočamo vsem novogradnjah oziroma prenovljenim stanovanjem oziroma hišam, ki imajo zamenjana stara, dotrajana okna. Zakaj? Ker so dotrajana okna in starejša gradnja omogočila večje prepuščanje zraka, kar je sicer povzročalo večje stroške ogrevanja, vendar boljše prezračevanje. Boljša zatesnjenost prenovljenih oken omogoča manjše stroške ogrevanja, ki jih lahko še dodatno zmanjšamo in optimiziramo z izbiro prezračevanja z rekuperacijo.

Ste kdaj pomislili, da je za neprespanost, utrujenost in slabo koncentracijo lahko krivo pomanjkanja svežega zraka? To vse je lahko posledica slabega prezračevanja vašega doma.

Poleg zgoraj navedenih prednosti boste z avtomatiziranim sistemom lahko rešili skrbi glede nenehnega prezračevanja vašega domovanja in s tem boljšega počutja v vaši koži.

Namreč prezračevanje z rekuperacijo vam omogoča zadostno količino kisika v prostoru in odvajanja odvečne koncentracije ogljikovega dioksida ali drugih večjih koncentracij vonjav.

Ne samo to, prisilno prezračevanje pripomore tudi k zmanjševanju možnosti prevelike količine vlage v vašem stanovanju oziroma hiši. To omogoči, da preprečite nastanek plesni, ki ima številne negativne vplive na naša dihala. Hkrati pa je sanacija plesni iz stanovanja izredno zahteven izziv in lahko traja kar nekaj časa.

Če povzamemo, je prisilno prezračevanje v primerjavi s klasičnim prezračevanjem bistveno učinkovitejše.

Poleg boljšega počutja pripomore tudi k stroškovnemu prihranku in ohranjanju primerne temperature v prostoru. In to ne da bi se tega sploh zavedali. Po našem mnenju je prezračevanje z rekuperacijo praktično sestavni del vsake novogradnje za dobro počutje in bivanje.

Preverite tudi: PRIMERJAVA PAKETOV ZAVAROVALNIC IN CENA ZA ZAVAROVANJE NEPREMIČNINE

Kdaj so v Sloveniji ponudniki prezračevalnih sistemov (prezračevanje, rekuperacija) najbolj iskani in zasedeni?

Kot lahko opazimo na spodnjem grafu, so ponudniki za namestitev prezračevanja z rekuperacijo najbolj iskani v zimskem času. Slednje bi lahko smiselno opredelili, saj razmere v novembru, decembru in januarju posledično zahtevajo višje temperature v stanovanju oziroma v hiši. Ker so nekateri poslužujejo tudi ogrevanje s pomočjo kamina, je zelo priporočljivo, da se prezračevanje v teh mesecih opravlja pogosteje. Težnja po svežem zraku je posledično tudi zaradi prižiga božično-novoletnih svečk precej povečana.

rekuperacija
Na grafu si lahko podrobno po mesecih pogledate, kdaj so ponudniki za prezračevanje in rekuperacijo najbolj zasedeni ter kdaj

Prav takrat je filtriran zrak in dodatno vlaženje prostorov še tako pomembno in rekuperator vam omogoča, da prezračevanje poteka brez nepotrebne izgube toplotne energije. Več o tem, kdaj so ponudniki za prezračevanje in rekuperacijo najbolj zasedeni, si lahko ogledate na forumu.

Preberite še: Kaj izbrati: lokalno ali centralno prezračevanje?

Naši podatki in podatki Googla

Po naših podatkih in podatkih Googla so ponudniki za prezračevanje z rekuperacijo najmanj iskani v poletnih mesecih, saj opažamo da je takrat potreba po svežem zraku in prezračevanju doma nekoliko manjša zaradi precej izenačenih zunanjih in notranjih temperatur.

Glede samega nakupa in odločitve prezračevalnega sistema z rekuperacijo bi vam svetovali poletni čas, saj so takrat ponudniki manj zasedeni in se vam lahko popolnoma posvetijo. Hkrati lahko gneča pred zimskih obdobjem povzroči daljšo dobavno pot in težjo dosegljivost ponudnikov ter tudi višje cene storitev.

Kontaktirajte preverjene ponudnike prezračevanja (ponudbe / cene)

ocena bralcev
5 od 2

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja