Peči na drva: Katere so najboljše peči na drva in komu zaupati montažo?

ocena bralcev
5 od 2

Želite prihraniti denar pri stroških ogrevanja? Ali pa biti bolj prijazni do okolja? Imate radi vonj in občutek, ki jo dajejo peči na drva? ?

Pred odločitvijo ogrevalnega sistema morate dobro premisliti. Da vam bo lažje, smo vam pripravili nekaj nasvetov in zbrali najboljše ponudnike za dobavo in inštalacijo peči na drva.

PEČI NA DRVA

preverjeni ponudniki in cene za dobavo / montažo peči na drva ter ceniki

Brezplačno do ponudb za peč na drva (preverjeni izvajalci)
black fireplace
Peč na drva vašemu domu zagotavljajo estetski videz.

Litoželezna peč na drva

Lito železo je tradicionalni material, ki se uporablja za izdelavo peči. Litoželezne peči so močne, trpežne in imajo videz klasične peči na drva. Spodaj smo našteli nekaj lastnosti litoželeznih peči.

Zadrževanje toplote

Ker je lito železo debela in gosta kovina, segrevanje traja nekoliko dlje, zato toplote v sobi ne boste začutili tako hitro. Vendar je pozitivna stran tega, da lahko dejansko zadrži toploto veliko dlje časa. To pomeni, da bo po ugašanju ognja litoželezna peč še naprej oddajala toploto v vašem prostoru.

Klasična oblika peči

Kot smo že omenili, imajo peči iz litega železa tudi drugačen videz in občutek kot jeklene peči. Peči iz litega železa so narejene z vlivanjem staljene kovine v kalup, kar ustvari njihov bolj značilen, pogosto bolj okrašen dizajn. Odseki so pritrjeni z vijaki, kar dopolnjuje tradicionalno estetiko peči. Prav tako so težje in močnejše, njihov stil pa sovpada s tradicionalnim, podeželskim slogom.

Ali so litoželezne peči na drva nagnjene k razpokam?

Morda se zdi, da pri litoželeznih pečeh prihaja do raznih razpok zaradi vročine. To je resna potencialna težava, saj lahko razpoke povzročijo nevarno uhajanje ogljikovega monoksida. Vendar, kako verjetno je, da vam bo litoželezna peč počila? No, zelo malo verjetno. Lito železo je neverjetno trpežno, zato bi na peč morali delovati močne sile, do česar pa lahko pride pri nepravilni inštalaciji.

Preverite tudi: Kamini: Cena, trendi, ideje in preverjeni ponudniki za kamine

Drug razlog, zakaj lahko litoželezna peč poči, je polnjenje z gorivom. Navodila proizvajalca vaše peči morajo navajati, koliko goriva potrebujete, zato, če vedno poskrbite, da tega ne presežete, vaša litoželezna peč ne sme razpokati. Za nadaljnjo pomoč so na voljo termometri za peč, ki vam omogočajo spremljanje učinkovitosti gorenja vašega ognja.

Kontaktirajte ponudnike za peči na drva (ponudbe / cene)
Peči na drva
Litoželezna peč vašemu domu daje tradicionalen videz


Peč na drva z jekleno oblogo

Druga vrsta peči na drva je peč na drva z jekleno oblogo. Peči z jekleno oblogo so enako dobre kot litoželezne peči. Medtem ko imajo zelo stare peči z jekleno oblogo sloves, da so manj kakovostne od litega železa, je današnje jeklo enako močno in primerno za peč. Pogosto so bolj sodobnega videza, čeprav to še ne pomeni, da ne najdete jeklene peči bolj tradicionalnega videza. Spodaj si lahko preberete nekaj lastnosti te vrste peči.

Hitro ogrevanje

Medtem ko litoželezne peči dlje časa zadržujejo toploto, imajo tudi peči z jekleno oblogo svoje prednosti. Ker je jeklo tanjše in manj gosto od železa, se lahko veliko hitreje segreje. To pomeni, da ko zakurite peč, ne boste čakali toliko časa, da se soba začne ogrevati. Čeprav to pomeni tudi, da se bodo tudi hitreje ohladile, peči z jekleno oblogo oddajajo prav toliko toplote, zato bo vaš prostor ostal topel še dolgo časa.

Sodoben videz

Peči z jekleno oblogo nudijo sodobnejši občutek, kar je kot nalašč za modernejše domove. Jeklo je mogoče variti v obliko, tako da lahko gladke črte in gladke oblike dosežemo veliko lažje.

Ali so peči z jekleno oblogo nagnjene k upogibanju?

Medtem ko se včasih omenja, da je lito železo nagnjeno k razpokam, se včasih omenja tudi, da so peči z jekleno oblogo nagnjene k upogibanju. Vendar je tako kot pri litoželeznih, tudi to pogosteje znak slabe izdelave ali pregrevanja. Če kupite peč pri ugledni blagovni znamki, ki ponuja garancijo na svoj izdelek, in sledite navodilom za kurjenje goriva, peč z jekleno oblogo ne sme kazati znakov upogibanja.

Preverite tudi: OGREVANJE: CENA ZA CENTRALNO OGREVANJE HIŠE / STANOVANJA / SANITARNE VODE IN PREVERJENI IZVAJALCI

Obstaja pa še tretja možnost, ki združuje prednosti peči z jekleno oblogo in litoželeznih peči. Številne peči so izdelane z jeklenim ohišjem in z litoželeznimi vrati. To pomeni, da se telo peči lahko hitro segreje, vrata pa zadržujejo toploto tudi koncu kurjenja. Ta kombinacija ponuja zelo vsestransko obliko peči, za katero bi lahko rekli, da ponuja najboljše iz obeh področij.

peč-z-jekleno-oblogo
Moderena peč na drva / kamin.

Peči na drva in pelete – CENE

Ta peč združuje dve vrsti goriv v enem, najmodernejše peči pa imajo ločeni kurišči za pelete in drva. Večina modernejših peči prek ventilatorja vpihavajo zrak ter na ta način poskrbijo za optimalno izgorevanje. Cene za peči na drva in pelete se gibljejo med 3000-6500 €, odvisno od modela. Zato je seveda najbolje, da se pred inštalacijo peči na pelete in drva pozanimate pri izbranem ponudniku, ki vam bo znal najbolje svetovati, kateri model peči izbrati.

Komu zaupati montažo peči na drva?

AG MONTAGE, ALEN GORANČIĆ S.P., AS SERVIS, SUAD ALIJAGIĆ S.P., BIAKOM D.O.O., BORIŠA TODIĆ S.P., CENTRALNE KURJAVE GRABNAR D.O.O., DAVID VRTOVEC S.P., DULC ROFLEKS D.O.O., DŽO, DEAN PERIĆ S.P., ENERGETIKA LJUBLJANA, D.O.O., ENSI D.O.O., GAŠPER SUŠA S.P., ICOS – IZTOK OCEPEK S.P., IDEJA, ALEŠ KOGELNIK S.P., INŠTALACIJE GREGA, GREGOR AZINOVIČ S.P.,..


PONUDNIKI se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke ?
brezplačen vpis ?


…INŠTALACIJE ŽAGAR D.O.O., KLEMEN RAHNE S.P., KOCKA GROUP D.O.O., MARTIN ŠKEDELJ S.P., MEŽA D.O.O., MITJA GODNJAVEC S.P., POD-LES & NIK D.O.O., PROREZ, BORIVOJ GUMPOT S.P., REMIH INŽENIRING, D.O.O., REVIS D.O.O., SILVO VERBEK S.P., THS D.O.O., TRUNK D.O.O., VALTIS OGREVANJE D.O.O., VCT- TOPLOTA D.O.O., VI3H, OTO VITRIH S.P., VI-MI, VIDOVIČ MILKO, S.P., VIMP, MATJAŽ JERŠIN S.P., VLADISLAV LEKŠE S.P., VODATERM KLEMEN KERIN S.P.Prednosti peči na drva

Spodaj si lahko preberete nekaj prednosti peči na drva. Kot prvo, so stroški za ogrevanje nekoliko nižji kot pri ostalih oblikah. Prav tako lahko drva kupujete lokalno, kar koristi lokalnemu gospodarstvu. Hlodi, sekanci in ostale lesene mase za peči so široko dostopne, prav tako pa so bolj prijazne okolju kot ostala goriva. Pri ustrezni inštalaciji in uporabi peči te v manjši meri onesnažujejo okolje kot denimo premog ali nafta. Hkrati pa kljub temu, da se za ogrevanje prek peči na drva porabi kar veliko lesa, lahko s tem dejansko pomagamo gozdovom, če seveda ravnamo preudarno. Z odstranjevanjem ”mrtvih” dreves ali vej lahko zmanjšamo nevarnost gozdnih požarov.

Slabosti peči na drva

Kljub temu, da ima ogrevanje prek peči na drva kar nekaj prednosti, pa seveda najdemo tudi nekaj slabosti. Kot prvo, nenehna uporaba peči na drva zahteva stalno zalogo hlodov, sekancev ali druge biomase, kar pa prav tako zavzame kar nekaj prostora. Prostor za shranjevanje mora biti suh in zračen, da bodo drva res suha. Previdni morate biti tudi pri odpadnem pepelu, ki ostane po izgorevanju, saj ta potrebuje pravilno in varno odstranjevanje. Stroški, ki nastanejo ob inštalaciji peči na drva so precej visoki, zato se prihranek začne kazati šele po nekaj letih. Prav tako so precej visoki stroški vzdrževanja.

Pozorni morate biti tudi na to, da so drva povsem suha, saj lahko v nasprotnem primeru pride do nepopolnega gorenja. Pomembno pa je tudi, da vemo, da nam kar nekaj časa vzame kurjenje ognja, zato moramo biti pozorni da izberemo pravi material. Hkrati pa je treba skrbeti, da se drva redno nalagajo v peč. Ker ta postopek seveda ni avtomatski, moramo biti pozorni, da je peč vedno naložena, kar pa onemogoča naša odsotnost od doma. Vendar pa so sedaj peči že toliko izboljšane, da se lahko tudi hladen prostor hitro ogreje.

PEČ NA DRVA

preverjeni ponudniki in cene za dobavo / montažo peči na drva ter ceniki

Brezplačno do ponudb za peč na drva (preverjeni izvajalci)ocena bralcev
5 od 2

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja