Revija Nasvet strokovnjaka

Frčada – Vse, kar morate vedeti (cene, prednosti, slabosti)

frčada

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Ste se tudi vi znašli v večni dilemi, kaj izbrati – frčado ali strešno okno? Tako frčada kot tudi strešno okno imata svoje prednosti in pomanjkljivosti. Priporočljivo je, da pred končno odločitvijo temeljito razmislite in pretehtate vse možnosti. Navsezadnje gre za vaš dom in ključnega pomena je, da se boste v njem počutili prijetno ter udobno. Naj se vam torej nikamor ne mudi, vzemite si čas za razmislek. V spodnjem članku preberite vse, kar morate vedeti o frčadi, preden se dokončno odločite zanjo. Tukaj pa lahko preverite seznam preverjenih krovcev, ko boste odločitev sprejeli. Prepričani smo, da bo potem odločitev veliko lažja.

Kontaktirajte preverjene krovce (ponudbe / cene)

Kaj je to frčada?

Frčada je del podstrešnega bivalnega prostora nad streho, ki ima svoje okno in streho. Medtem ko je strešno okno tako rekoč integrirano v strešno konstrukcijo in zato manj izstopajoče, je frčada brez dvoma atraktiven in predvsem unikaten dodatek vaši strehi. Za razliko od strešnega okna ni na voljo v nekih standardnih vnaprej določenih dimenzijah, ampak se izdela glede na videz in obliko strehe. Prav zato morate biti pri izbiri in načrtovanju še toliko bolj previdni. Frčada se mora skladati z videzom vaše hiše in strehe, prav tako pa morate paziti tudi na njeno funkcionalnost.

Izjemnega pomena je, da se frčada ujema z videzom vaše hiše.

Pomembno je, da je postavitev frčade premišljena, saj lahko v nasprotnem primeru močno poslabšate ali celo onemogočite naravno osvetlitev bivalnega prostora. S tem narastejo stroški porabe energije umetnih virov svetlobe, zmanjšata pa se lahko tudi kakovost bivanja in vaše splošno zadovoljstvo. Frčada je lahko izdelana enako, kot so izdelana klasična toplotno izolacijska okna; iz lesa, aluminija, PVC-ja … Načeloma so na voljo enaki materiali kot za strešno okno.

Frčada ali strešno okno?

Tako frčada kot tudi strešno okno imata svoje prednosti in slabosti. Priporočljivo je, da se pozanimate o vseh lastnostih in šele nato sprejmete končno odločitev.

Prednosti Slabosti
Frčada Višji bivalni prostor, funkcionalnost, unikaten videz Manj svetlobe, kompleksnejši poseg, višja cena
Strešno okno Več svetlobe, optična povečava prostora, nižja cena Zamakanje, vlaga, plesen, omejen razgled, previdnost v primeru slabega vremena

Prednosti in slabosti frčade

Frčada je znana po tem, da zaradi manjšega naklona strehe omogoča višji bivalni prostor – zaradi dviga strehe torej pridobite večjo funkcionalnost, s tem pa dodatno stojno višino. S tem rešuje prostorsko stisko v številnih mansardah in vsaj optično povečuje prostor. V vašem domu se boste na tak način počutili manj utesnjeno. Frčade so znane tudi po svojem unikatnem in nadvse atraktivnem videzu. So poseben dodatek, ki zaznamuje stavbo na prav poseben način. Če radi izstopate in v svoj dom vložite košček sebe ter svoje domišljije, je frčada zagotovo dobra izbira za vas.

S pomočjo frčad lahko poskrbite za povsem unikaten in drzen videz vaše hiše.

Žal pa ima frčada tudi veliko pomanjkljivosti, ki pri marsikomu večkrat pretehtajo in se zaradi tega raje odločijo za strešna okna. Zaradi slabšega vpadnega kota frčade v prostor prepuščajo manj naravne svetlobe, zato morate biti pri načrtovanju zelo previdni. Senčila in zaščite pred insekti se morajo nahajati na zunanji strani, zato se je pred sončnimi žarki in žuželkami na notranji strani treba zaščititi z zavesami. Pri izdelavi frčade gre za večji in kompleksnejši poseg v konstrukcijo, prav tako je potrebna posebna previdnost pri vgradnji izolacije. Ob nestrokovni vgradnji lahko pride tudi do zamakanja. Zaradi zahtevnosti postopka izdelave frčade je torej ključnega pomena, da izberete zanesljivega in zaupanja vrednega mojstra. Kvaliteta izvedbe je namreč v celoti odvisna od njegovega znanja. Posledično boste za frčado odšteli tudi več denarja kot za navadno strešno okno. Ampak naj stroški ne bodo glavno merilo, ki pretehta pri odločitvi.

Preberite tudi: STREHA: CENE, PREVERJENI KROVCI, TRENDI, IDEJE, PREDNOSTI IN SLABOSTI STREH

Prednosti in slabosti strešnega okna

Prva prednost strešnega okna se zagotovo skriva v boljšem dovajanju svetlobe v prostor – bivalni prostor naj bi bil skozi strešno okno vsaj za 30 % bolje osvetljen kot skozi frčado. Odločite se lahko za premišljene kombinacije več strešnih oken in na tak način dosežete optimalno osvetlitev mansarde. Velika strešna okna pripomorejo k optični povečavi prostora, prav tako lahko dodajo vašemu prostoru visoko estetsko vrednost. Če vam ni preveč všeč izstopanje, so strešna okna iz zunanje strani zagotovo manj opazna in bolj nevtralna. Seveda je to odvisno od vašega okusa. Prednost strešnih oken je tudi lažje prezračevanje. Čeprav ne moremo reči, da gre pri vgradnji za enostaven poseg, je kljub temu manj kompleksen kot vgradnja frčad. Zato so strešna okna praviloma tudi cenejša, privoščite si jih lahko že od 300 € naprej. Najdražja različice stanejo okoli 800 €.

Strešna okna omogočajo boljše dovajanje naravne svetlobe kot frčade.

Tudi pri strešnih oknih pa je izjemnega pomena kvalitetna vgradnja, saj se lahko v nasprotnem primeru spopadate s številnimi nevšečnostmi. S tem ciljamo predvsem na možnost zamakanja s strehe. Številni se pritožujejo tudi nad vlago in nabiranjem plesni okoli okenskih okvirjev. Pri kvalitetnih in pravilno vgrajenih oknih sicer s tem ne bi smeli imeti težav. Tako kot pri frčadi so potrebna zunanja senčila, katerih funkcioniranje je nekoliko slabše v primeru snega. V primeru slabega vremena ne smete okna nikdar pozabiti zapreti (sploh, če greste o doma), saj lahko pride do prave poplave. Kljub temu, da strešna okna sicer poskrbijo za dobro osvetlitev prostorov, pa po drugi strani močno omejijo vaš pogled skozi okno. Morda ste v jasnih nočeh naravnost navdušeni nad pogledom na zvezdnato nebo, vendar se nenehnega razgleda »navzgor« najbrž slej ko prej naveličate.

Preberite tudi: KROVSTVO + TESARSTVO + KLEPARSTVO = STREHA: CENA STREHE, VRSTE, PREDNOSTI IN SLABOSTI KRITIN

Cena: Koliko stane frčada?

Poznamo več vrst frčad, najbolj znana je klasična trikotna frčada, priljubljene pa so tudi trapezna, polkrožna in frčada v obliki ribice. Končna cena frčade je v veliki meri odvisna od vrste in velikosti frčade, seveda pa tudi od različnih ponudnikov. Pri frčadi je nujno zagotoviti prezračevanje nad toplotno izolacijo, kar se prav tako pozna na višji ceni. Dejstvo je, da so frčade v primerjavi s strešnimi okni veliko dražje. Medtem ko se cena enostavnih strešnih oken začne že od 300 € naprej, frčade ne boste dobili pod 1000 €. Izdelava frčade vas bo stala med 1000 in 3500 €, velik vpliv nanjo pa imajo tudi vgrajeni materiali, ki jih izberete.

frčada

Za izdelavo frčade boste odšteli med 1000 in 3500 €.

Če vas zanima bolj natančna cena, vam predlagamo, da se obrnete neposredno na ponudnika, ki vam bo znal na podlagi vaših želja pripraviti končno ponudbo. Nujno je, da izdelavo frčade prepustite zanesljivemu strokovnjaku, saj gre za zahteven poseg, ki mora biti kvalitetno izpeljan. V nasprotnem primeru se boste srečevali s številnimi nevšečnostmi. Če ste nad frčadami navdušeni in vas njihove pomanjkljivosti niso prestrašile, se opogumite in najdite najboljše razmerje med ceno in kvaliteto. Privoščite svoji hiši unikaten in atraktiven videz.

Preverjeni mojstri – Komu zaupati izdelavo frčade?

Za izdelavo frčade poskrbi krovec. Preden izberete mojstra, pa se prepričajte, da je le-ta zares zanesljiv. Izdelava frčade je namreč kompleksen poseg, ki ga mora opraviti zanesljiv strokovnjak z veliko znanja. Ste že našli svojega mojstra?

Med brskanjem po spletu boste naleteli na ogromno izvajalcev. Med drugim mednje spadajo tudi Aleš Fermišek s.p., Tiptop Streha, Tišma, Tisaj Rajko s.p., Klepos, Grandošek, Mlakar Robert s.p., Boštjan Žvajker s.p., Siena, Klemaks, Hlebec, Tadej Lenič s.p., Dovč, Harco, Finaliregancin, Loni Nives Kržičnik s.p., GDZ Jože Zupan s.p., Bio hiša, Marko Štok s.p., Mihael Jug s.p., Jože Anclin s.p., Rudi Rudnik s.p., Franc Belehar s.p., Metrapan, Hercog, Bauman Zdravko s.p., Hermes-Es, Fg kleparstvo, Šalamun Srečko s.p., Robert Vek s.p., Jelen Srečko s.p., Streha Kuhar, Franc Markič s.p., Mibla, Jure Rogelj s.p., Primož Eržen s.p. in Jan Lotrič s.p., To&Sa, Igor Sonjak s.p., Marex, Filip Kert s.p., Rudolf Juteršek s.p., Daxi, d.o.o., …

… Krovstvo, kleparstvo, Marjan Čepin, s.p., Krovstvo, Kleparstvo, tesarstvo, Uroš Puhar, s.p., krovstvo, splošno kleparstvo in izolacije, Igor Zbičajnik, s.p., krovstvo-kleparstvo in storitve Krovtsvo, kleparstvo, Mihael Jug, s.p., Tesarstvo-krovstvoNapotnik, Jernej Napotnik, s.p., Krovstvo in zaključna gradbena dela, Anton Šapek, s.p., Kleparstvo, krovstvo, zaključna gradbena dela in gostinstvo, Franci Ofič, s.p., Kleparstvo-krovstvo Štok, Marko Štok, s.p., Kleparstvo-krovstvo, izolacije, Franci Ivartnik, s.p., Krostvo in tesarstvo, Martin Moličnik, s.p., Krovstvo in kleparstvo Igor Sonjak, s.p., Krovstvo in kleparstvo Rok Kresnik, s.p., Krovstvo in zaključna gradbena dela, Matej Vaukman, s.p., Krovstvo, kleparstvo in inštalaterstvo Ivan Sušnik, s.p., Krovstvo, kleparstvo Nijaz Mulahmetović, s.p., …

Da se po nepotrebnem ne utrujate z iskanjem na lastno pest, preizkusite Omisli.si. Tukaj se nahajajo vsi preverjeni in ocenjeni mojstri, ki vam bodo prihranili veliko časa, denarja in živcev. Vse, kar morate narediti, je, da oddate povpraševanje. Potem vas bodo izvajalci kontaktirali sami, vi pa boste izbrali tistega, ki vam najbolj ustreza.

Preberite tudi: MANSARDA: KOLIKO STANE IZDELAVA MANSARDE (OBNOVA / ADAPTACIJA / PRENOVA)

Ali za izdelavo frčade potrebujem gradbeno dovoljenje?

Res je, frčade si ne morete privoščiti brez gradbenega dovoljenja. Zakaj? Izdelava frčade je velik in zahteven poseg v strešno konstrukcijo in s tem tudi v vizualno spremembo stavbe. Če želite frčado v večstanovanjski hiši, boste morali pridobiti soglasje vseh etažnih lastnikov. V primeru, da gre za hišo pod spomeniškim varstvom, pa morate pridobiti dovoljenje zavoda za kulturno dediščino.

Kako poskrbeti za dobro izolacijo in kakšna okna izbrati?

Kakšno izolacijo potrebuje frčada? Toplotno izolacijo je treba vgraditi na ovoj frčade, pri čemer se za navpične stene priporoča debelina 20 centimetrov. Za streho frčade je najbolj primerna debelina 40 centimetrov ali enaka kot v preostalem delu poševne strehe. Nujno je, da se zagotovi popolna zrakotesnost, zaščita pred padavinami in nemoteno kroženje zraka nad toplotno izolacijo. Za vse to bo poskrbel usposobljen in strokovno podkovan mojster. V primeru, da prostor pod streho ni namenjen bivanju, izolacija strehe ni nujna. Izolirate lahko le zadnjo medetažno ploščo nad ogrevanimi prostori. Vsekakor pa vam priporočamo, da se pred tem posvetujete s strokovnjakom.

Preberite tudi: LESENA OKNA: CENA, PREDNOSTI, SLABOSTI TER PREVERJENI PONUDNIKI ZA OKNA

Ko izbirate okna za frčado, imate na voljo široko izbiro materialov, ki je v večini enaka kot pri klasičnih toplotno izolacijskih oknih. To so PVC, aluminij in les. Prednosti, slabosti in cene posameznih materialov si lahko ogledate na tej povezavi. Sicer pa je izbira oken in oblike frčade prepuščena vaši kreativnosti. Edina omejitev je vaša domišljija. Če se vam porajajo kakršnikoli dvomi, pa seveda za mnenje brez zadržkov povprašajte strokovnjaka.

Kontaktirajte preverjene krovce (ponudbe / cene)
ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno