Revija Nasvet strokovnjaka

Prenova hiše: Sanacija, rekonstrukcija ali adaptacija?

Prenova hiše.

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Svet obnove je prepleten z izrazi, ki jih morda še niste slišali ali pa niste prepričani, kaj točno pomenijo – prenova, obnova, renovacija, rekonstrukcija, sanacija, adaptacija, vzdrževalna dela in še kaj bi lahko našli. Kaj pomenijo ti termini, katera dela štejemo kam in predvsem, kdaj potrebujete gradbeno dovoljenje ali statika?

Pridobi 7 ponudb za prenovo hiše
Pojem Opis Gradbeno dovoljenje?
Sanacija Sanacija se nanaša na poseg, ki odpravlja poškodbe in napake na bivalnem objektu, da zagotovi njegovo trdnost in varnost. Odvisno od obsega
Adaptacija Adaptacija pomeni prilagoditev objekta novim potrebam ali namenom uporabe z manjšimi gradbenimi posegi. Pogosto ne
Prenova Prenova hiše obsega celovito preoblikovanje objekta z namenom posodobitve ali izboljšanja uporabnosti prostorov. Odvisno od obsega
Obnova Obnova je obsežnejši gradbeni poseg, ki vključuje obnovitvena dela, s katerimi vrnemo objekt v prvotno stanje ali mu podaljšamo življenjsko dobo. Da
Popravilo Popravilo se navezuje na delo, ki je potrebno za odpravo okvar ali poškodb, ki vplivajo na funkcionalnost objekta. Pogosto ne
Vzdrževanje Vzdrževanje vključuje redna dela, ki zagotavljajo ohranjanje dobrega stanja objekta in njegovih funkcij. Ne
Renovacija Renovacija je proces posodobitve objekta, ki lahko vključuje estetske in funkcionalne izboljšave. Odvisno od obsega
Rekonstrukcija Rekonstrukcija obsega večje strukturne spremembe, ki lahko vključujejo spremembo tlorisa, nadgradnjo ali druge obsežne gradbene posege. Da

Sanacija hiše (popravilo in vzdrževanje)

Sanacija hiše vključuje potrebna vzdrževalna dela, ki zagotavljajo bivalno udobje in strukturno kakovost objekta. Ta vrsta investicijskega vzdrževanja obsega izboljšanje in posodabljanje vgrajenih naprav, inštalacijskih napeljav (elektroinštalacije, vodovodne inštalacije, ogrevanje), obrtniških zaključnih del ter druge opreme. Pri sanaciji hiše se ne spreminja strukture objekta, velikosti, zmogljivosti, namembnosti ali zunanjega videza.

Najpogostejši koraki sanacije hiše

Najpogostejša dela pri sanaciji hiše vključujejo vzdrževanje fasade objekta, ki jo je treba prepleskati na 6-8 let. Tu so tudi strešna dela, kot so popravila strehe, čiščenje žlebov in odtočnih cevi ter čiščenje dimnika. Zahtevnejša dela vključujejo zamenjavo hidroizolacije in toplotne izolacije, saj lahko zamakanje objekta predstavlja eno najpomembnejših in najdražjih težav.

Popravila vključujejo tudi sanacijo plesni in vlage, pleskanje notranjih prostorov, zamenjavo talnih oblog, prebarvanje ograje, zamenjavo opeke okoli hiše in ploščic v hiši, brušenje parketa, nameščanje novih električnih napeljav, itd.

Prenova hiše.
Prenova hiše pogosto zajem čisto vsa obrniška dela in storitve.

Adaptacija hiše (renovacija)

Adaptacija hiše predstavlja večje posege v hišo, kot pri popravilu oz. sanaciji hiše. Ta dela so potrebna, da se ohrani stanje objekta. Renovacija je namenjena izboljšanju objekta, kar prispeva k izboljšanju dobrega počutja, videza hiše, učinkovitosti objekta in splošne kvalitete življenja uporabnika. Renovacija lahko vključuje tudi obnovo zunanjosti hiše, če je potrebna zagotovitev ustrezne energetske učinkovitosti hiše, kar se imenuje energetska adaptacija objekta.

Je potrebno gradbeno dovoljenje za adaptacijo hiše?

Za adaptacijo notranjosti ni potrebno gradbeno dovoljenje, če gre za zasebno hišo. Situacija se zaplete v primeru večstanovanjske hiše, saj ne moremo preprosto porušiti ene stene. Za takšne posege je potrebno soglasje sosedov, statik pa mora izračunati, ali se preboj med dvema sobama lahko izvede varno, ne da bi to ogrozilo statično stabilnost hiše.

Za prenovo notranjosti in zunanjosti ni potrebno gradbeno dovoljenje, če ne spreminjamo zunanje dimenzije objekta – gabarit ostane enak! Če začnemo večje posege v konstrukcijo objekta, dodajanje prizidkov, višanje strehe, dodajanje teras in balkonov, itd., moramo na občini zaprositi za gradbeno dovoljenje.

Pri prenovi interierja pogosto spreminjamo tloris stanovanja ali hiše. Želimo povezati ali ločiti prostore ter zastekliti balkon. To je radikalna prenova hiše, ki vključuje spremembo organizacije tlorisa in preureditev sob z knauf stenami. Včasih je potrebno tudi prilagoditi električne in vodovodne inštalacije. Premik električnih inštalacij je običajno enostaven, medtem ko je pri vodovodu nekoliko bolj zapleteno in dražje. Pri kanalizaciji pa so lahko težave.

Pridobi 7 ponudb za sanacijo / adaptacijo hiše

Kdaj sta potrebna adaptacija in sanacija hiše?

Včasih sta lahko potrebna preureditev ali sprememba namembnosti stanovanja zaradi različnih razlogov. Na primer, družina se lahko poveča in potrebuje več prostora, ali pa se lahko spremenijo potrebe glede tehnologije in opreme, ki jih želite vključiti v svoj dom. Prav tako se lahko zgodi, da si želite osvežiti videz svojega doma in mu dati nov značaj.

Če vas zanima cena obnove stare hiše pa preverite ta članek.

Rekonstrukcija objekta

Rekonstrukcija objekta pomeni spreminjanje tehničnih specifikacij objekta in prilagajanje obstoječega objekta spremembi namembnosti ali spremembi potreb. Večina rekonstrukcijskih del ne spreminja velikosti objekta, temveč izključno spreminja konstrukcijske elemente. Če se velikost obstoječega objekta pri rekonstrukciji spremeni, se volumen stavbe ne sme spremeniti za več kot 10 odstotkov.

Koliko časa traja gradnja prizidka?

Je potrebno gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo hiše?

Za rekonstrukcijo hiše potrebujemo gradbenega inženirja ali statika, ki preveri in izračuna obstoječe in nove obremenitve. Razlika v primerjavi z nekaterimi oblikami renovacije ali popravil objekta, kjer posegi niso tako veliki, je, da za rekonstrukcijo potrebujemo gradbeno dovoljenje.

Pridobi 7 ponudb za rekonstrukcijo hiše
ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno