Prenova mansarde: kako urediti sanjski podstrešni prostor?

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Nekaj let ste sedaj živeli povsem v miru, z dovolj prostora, brez omejevanj. Naenkrat si zaželite kakšnega kvadratnega metra več. Razmišljate, kje dodati prizidek, kako pridobiti dovoljenje, katere so nosilne stene, natopa se spomnite – kaj pa podstreha? Mansarda je prostor, kjer se velikokrat skriva rešitev kvadraturne stiske – poglejmo, zakaj! Prenova mansarde je proces preoblikovanja podstrešnega prostora v bivalni prostor, ki je prijeten, funkcionalen in estetsko dovršen. To vključuje številne korake, kot so izdelava načrta, izbira materialov, izvedba gradbenih del in končna ureditev prostora. Mansarda je lahko čudovit dodatek k vašemu domu, saj ponuja edinstveno priložnost za ustvarjanje prostora, ki ga ne najdemo pogosto.

Pridobi 7 ponudb za prenovo mansarde

Prenova mansarde – prednosti

Prenova mansarde ponuja številne prednosti:

 1. Mansarda lahko postane čudovit dodatek vašemu domu, ki poveča bivalno površino.
 2. Urejena mansarda lahko znatno poveča tržno vrednost vaše nepremičnine.
 3. Prostor lahko prilagodite svojim potrebam in željam, kar omogoča ustvarjanje unikatnega bivalnega prostora.
 4. Strešna okna prinašajo obilico naravne svetlobe, kar izboljša počutje in estetiko prostora.
Prenova mansarde - primer popolne izrabe prostora
Prenova mansarde je lahko tudi rezultat Pinterest inspiracijee.

Kje najti navdih za prenovo mansarde

Iskanje navdiha za prenovo mansarde je lahko zabaven in ustvarjalen proces. Tukaj je nekaj virov, kjer lahko najdete ideje in nasvete:

 1. Spletne Platforme in Družbena Omrežja
  • Pinterest: Poln je vizualnih idej za notranje oblikovanje, vključno z mansardami. Iskalni pojmi, kot so “attic renovation” ali “loft conversion”, vam bodo dali široko paleto slikovnih primerov.
  • Instagram: Spremljajte profile notranjih oblikovalcev in hashtag-e, kot so #atticdesign ali #atticrenovation, da si ogledate realne primere prenov.
 2. Specializirani Spletni Portali
  • Houzz: Ta spletna stran ponuja obilo fotografij, člankov in nasvetov za prenovo doma, vključno z mansardami. Uporabite iskalnik za iskanje specifičnih primerov in idej.
  • ArchDaily: Ponuja navdihujoče projekte in arhitekturne rešitve, kjer lahko najdete inovativne načine za izkoriščanje prostora v mansardi.
 3. Notranje Oblikovanje Revije in Knjige
  • Revije, kot so “Dwell” in “Elle Decor”, redno objavljajo članke o prenovi domov, vključno z mansardami.
  • Knjige o notranjem oblikovanju: Knjige, kot je “The Modern Loft: Creative Spaces in Old Buildings” avtorja Alexandera Schmidta, ponujajo obilo navdihujočih slik in nasvetov.
 4. Razstave in Sejmi
  • Sejmi notranjega oblikovanja in gradbeništva: Obiski teh dogodkov vam lahko ponudijo vpogled v najnovejše trende in rešitve za prenovo mansard.
  • Razstavni saloni: Obiščite razstavne salone notranjih oblikovalcev in trgovin s pohištvom, kjer boste našli praktične primere in lahko neposredno vidite in preizkusite različne možnosti.
 5. Strokovnjaki za Notranje Oblikovanje
  • Posvetovanje s strokovnjaki: Notranji oblikovalci vam lahko ponudijo prilagojene rešitve in profesionalne nasvete, ki ustrezajo vašemu prostoru in potrebam.
  • Online posvetovanja: Veliko notranjih oblikovalcev ponuja tudi online svetovanja, kjer lahko delite svoje ideje in pridobite strokovno mnenje.

Prenova mansarde ima 3 ključne korake!

1. Načrtovanje

Načrtovanje je prvi in najpomembnejši korak pri prenovi mansarde. Dobro načrtovan projekt zagotavlja nemoten potek dela in preprečuje morebitne težave. Pri načrtovanju je pomembno:

 1. Oceniti stanje obstoječe strukture: Pred začetkom prenove je potrebno preveriti stanje strehe, stropov in tal.
 2. Določiti namen prostora: Ali bo mansarda služila kot spalnica, pisarna, igralnica ali kaj drugega?
 3. Izdelati načrt: Podroben načrt, ki vključuje razporeditev prostorov, izbor materialov in časovni okvir.

2. Izdelava mansarde

Izdelava mansarde vključuje različne gradbene posege, kot so:

 1. Izolacija in prezračevanje: Dobra izolacija in pravilno prezračevanje sta ključna za udobje v mansardi.
 2. Namestitev oken: Strešna okna prinašajo naravno svetlobo in izboljšajo prezračevanje.
 3. Gradbena dela: Sem spadajo postavitev sten, stropov in tal, vgradnja stopnic ter druge potrebne prilagoditve.

3. Ureditev mansarde

Pridobi 7 ponudb za prenovo mansarde

Ko so gradbena dela zaključena, sledi ureditev mansarde. To vključuje:

 1. Izbiro pohištva: Prilagodljivo pohištvo, ki izkorišča vsak kotiček mansarde.
 2. Notranja dekoracija: Barve, dekorativni elementi in razsvetljava, ki ustvarijo prijetno vzdušje.
 3. Postavitev električnih inštalacij in ogrevalnih sistemov: Ustrezna razsvetljava in ogrevanje sta bistvena za udobje.

Prenove mansarde – načrtovanje

Pred začetkom prenove mansarde je pomembno, da natančno načrtujete vsak korak. Prvi korak vključuje temeljit pregled podstrešja in oceno stanja obstoječe konstrukcije. Nato sledi izdelava načrta, ki upošteva vaše želje in potrebe ter hkrati spoštuje omejitve prostora.

Pri prenovi mansarde je vgradnja strešnih oken ključna za naravno svetlobo in prezračevanje, pri čemer je pomembno izbrati okna z dobro izolacijo, vodotesnostjo in dodatnimi funkcijami, kot so senčila in mreže proti insektom. Prenova električne inštalacije vključuje zamenjavo kablov, vgradnjo novih vtičnic in stikal, kar mora izvajati usposobljen električar, medtem ko prenova vodovodne inštalacije zahteva zamenjavo cevi in armatur ter zagotavljanje ustreznega tlaka vode.

Prenova mansarde - rendri 3D
Prenova mansarde – od 3D rendrov do sanjskega stanovanja – zakaj pa ne?

Prenova kopalnice in kuhinje v mansardi zahteva skrbno načrtovanje razporeditve, izbiro materialov in zagotavljanje pravilnega prezračevanja. Menjava talnih oblog z materiali, kot so parket, laminat ali vinil, izboljša videz in udobje prostora. Prenova grelne tehnike lahko vključuje namestitev talnega gretja, novih radiatorjev ali sodobnih peči za boljšo energetsko učinkovitost. Zapiranje poševnin s knauf ploščami zagotavlja gladke površine, pripravljene za barvanje ali tapete, ter dodatno izolacijo.

Prenove mansarde – cena

Cena prenove mansarde je odvisna od več dejavnikov, kot so velikost prostora, izbrani materiali, zahtevnost del in druge specifične potrebe projekta. Pri izračunu stroškov je pomembno upoštevati naslednje postavke:

Gradbena dela: Vključujejo izboljšanje strukture (stene, stropovi, tla), vgradnjo oken in izvedbo izolacijskih del.

Materiali: Kvaliteta in vrsta materialov (npr. za izolacijo, prezračevanje, stene) lahko močno vplivajo na skupne stroške.

Pohištvo in notranja oprema: Stroški pohištva, kuhinjskih elementov, kopalniške opreme in drugih notranjih elementov.

Delo: Urne postavke izvajalcev del, specialistov (električarjev, vodovodarjev, mizarjev) in drugih potrebnih obrtnikov.

Dovoljenja in takse: Pridobitev ustreznih dovoljenj in plačilo morebitnih taks, ki jih zahtevajo lokalni predpisi.

Na splošno se stroški prenove mansarde lahko precej razlikujejo glede na specifične potrebe in želje investitorja. Priporočljivo je pripraviti podroben proračun in se vnaprej posvetovati s strokovnjaki, da bi zagotovili najboljšo možno razporeditev sredstev in se izognili nepredvidenim stroškom.

Prenova mansarde – ponudniki

Izbira pravega ponudnika za prenovo mansarde je ključnega pomena za uspešno izvedbo vašega projekta. Tu je nekaj kriterijev, ki jih je potrebno upoštevati pri izbiri:

Izkušnje in reference: Preverite, koliko izkušenj ima ponudnik na področju prenove mansard in si ogledajte njihove prejšnje projekte. Dobre reference so pokazatelj kvalitete in zanesljivosti.

Strokovnost in usposobljenost: Poskrbite, da je ekipa sestavljena iz usposobljenih strokovnjakov, ki obvladajo vse vidike gradnje, od izolacije in prezračevanja do električnih inštalacij ter notranje opreme.

Celovita ponudba storitev: Izberite ponudnika, ki ponuja celovito storitev – od načrtovanja in pridobivanja dovoljenj do zaključnih del in notranje ureditve. To vam prihrani čas in omogoča boljše upravljanje projekta.

Transparentnost in komunikacija: Dober ponudnik bo transparenten v svojih storitvah in cenah, ter bo z vami redno komuniciral o napredku del in morebitnih težavah.

Prilagodljivost in prilagojenost: Prepričajte se, da ponudnik razume vaše specifične potrebe in želi sodelovati pri prilagajanju prostora vašim željam in zahtevam.

Cena in kakovost: Ne odločajte se samo na podlagi najnižje cene. Pomembno je najti ravnovesje med ceno in kakovostjo, da zagotovite, da bodo dela opravljena kakovostno in trajno.

Nekateri priznani ponudniki prenove mansarde vključujejo podjetja, ki so specializirana za mansardne prostore, imajo dolgoletne izkušnje in ugled na trgu. Pred končno odločitvijo je priporočljivo pridobiti več ponudb in se o izbranem izvajalcu posvetovati tudi z družino ali prijatelji, ki so že izkoristili njihove storitve.

Zakaj je prenova mansarde potrebna?

Prenova mansarde je lahko zahtevna, a hkrati izjemno koristna izkušnja. S pravilnim načrtovanjem, kakovostno izvedbo in premišljeno ureditvijo lahko ustvarite sanjski prostor, ki bo služil vam in vaši družini vrsto let. Ne glede na to, ali ste par, družina ali upokojenec, je mansarda odličen način za povečanje vašega bivalnega prostora in izboljšanje kakovosti življenja.

Če razmišljate o prenovi mansarde, začnite z načrtovanjem že danes. Z nekaj truda in kreativnosti lahko svojo mansardo spremenite v čudovit kotiček vašega doma.

Za več informacij in strokovno pomoč pri prenovi mansarde, se obrnite na strokovnjake, ki vam bodo z veseljem pomagali na vsakem koraku.

Pridobi 7 ponudb za prenovo mansarde
ocena bralcev
5 od 1
Deli prispevek >

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pošljite povpraševanje izvajalcem


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno