Revija Nasvet strokovnjaka

Poroka v času COVID-19. Na kaj morava biti pozorna pri poroki v času koronavirusa?

poroka-v-casu-covid-19-zascitne-maske

Kazalo

ocena bralcev
5 od 3

Poroka je eden najlepših dni v življenju marsikoga. In vsakdo si želi, da je zares nepozaben. Morda se vam v trenutni situaciji zdi, da vam je koronavirus podrl vse načrte, a naj temu ne bo tako. Ne dovolite, da vas to ustavi. Še vedno ste le korak stran od vaše sanjske poroke. Vzemite vajeti v svoje roke in izkoristite ta čas za dodatno načrtovanje. Za vas smo pripravili nekaj pomembnih vprašanj, na katera ne smete pozabiti, ko se dogovarjate z izbranim poročnim ponudnikom. Prav tako pa vam ponujamo nekaj uporabnih nasvetov za vašo poroko. Na Omisli.si/poroko pa lahko preverite ponudbe najboljših poročnih ponudnikov.

poroka-v-casu-covid-19-zascitne-maske
V času poročnega obreda je obvezna uporaba zaščitnih mask.

Civilna in cerkvena poroka v času Covid-19

Od torka, 28. 4. 2020 dalje je v Sloveniji znova omogočeno izvajanje civilnih poročnih obredov. Seveda morata v skladu z vladnimi ukrepi poskrbeti za ustrezno zaščito. Vse udeležene osebe morajo ohranjati ustrezno medsebojno razdaljo (1,5 m). Prav tako je do nadaljnjega prisotnost pri civilnem poročnem obredu omejena na največ šest oseb, vključujoč matičarja in/ali načelnika Upravne enote v vlogi pooblaščenca. Glede prisotnosti prič pa se dogovarjate z vodstvom pristojne upravne enote, v kolikor obred poteka v zaprtih prostorih. Na prostem prisotnost prič ni vprašljiva. Potrebujeta le še poročna prstana in za vedno si lahko obljubita zvestobo.

Preverita tudi: CENA POROKE: KOLIKO STANE POVPREČNA POROKA V SLOVENIJI?

Tudi cerkvene poroke se v maju že lahko izvajajo. Z upoštevanjem ustreznih varnostih ukrepov – udeležene osebe morajo nositi zaščitne maske in vzdrževati razdaljo 1,5 m. Na obredu je lahko navzočih največ petnajst oseb (sorodnikov).

Koronavirus – prednosti in slabosti poroke v trenutnih okoliščinah

Ena od prednosti poroke v tem času je, da jo lahko slavite dlje časa. Danes izberete datum, rezervirate termin in opravite civilni ter poročni obred, poročno slavje pa prihranite za čas, ko se bo stanje povsem umirilo in boste lahko rajali na veliko. Tako si zagotovite daljšo zabavo in vmesni čas izkoristite za brezhibno načrtovanje. Če ste si želeli skromno poroko v okviru najožjih družinskih članov, je sedaj pravi čas, da to izvedete. Pri poročnem obredu sta sicer poleg vas lahko prisotni zgolj priči, a to naj vas ne ustavi. S člani iz skupnega gospodinjstva še vedno lahko pripravite čudovit poročni piknik ali kosilo in se veselite vstopa v zakon.

> preverite tudi: KAKO SE JE PODRAŽILA POROKA V ZADNJEM LETU V SLOVENIJI? KJE IN KDAJ SE SPLAČA POROČITI?

popolna-poroka-prednosti-slabosti
Poroka – kako koronavirus vpliva na spremembe v poročnem svetu?

Seveda pa so v tej situaciji za poroko tudi določene neugodnosti. Poročnega slavja žal ne morete izvesti v takšni obliki, kot ste si mogoče sprva zamislili. Prav tako morate zmanjšati število povabljenih svatov, v kolikor seznam presega dovoljeno število oseb, prisotnih ob poročnem obredu. Soočite se lahko tudi z manj možnosti za izbiro termina, saj je povpraševanje zelo veliko in boste mogoče imeli nekaj težav pri sami izvedbi organizacije. V kolikor ste poroko za nekaj mesecev odložili, se lahko zgodi, da vsi želeni poročni ponudniki ne bodo več na voljo in boste morali poiskati nove.

<< STROŠEK POROKA >>
Povprečna cena poroke v Sloveniji znaša
≈ 8.180 EUR

Če se sprašujete, koliko stane poroka v Sloveniji (2020 / 2021) je zgoraj z oranžno zapisan izračunan odgovor. Cena poroke je sicer odvisna od mnogo dejavnikov, zato najbolje, da čim prej povprašate preverjene poročne ponudnike spodaj. Za hitro analizo stroška vajine poroke uporabita poročni kalkulator, ki podatke črpa iz spodnje tabele.

Tabela: Povprečne cene poročnih ponudnikov

nizka cenaSREDNJA CENA POROKEvisoka cena
Poročna glasba (band / DJ / ansambel)€150€900€1,650/ nastop
Poročni fotograf€300€600€900/ fotografiranje
Snemanje poroke€200€500€800/ snemanje
Pogostitev / Catering (hrana + pijača)€25€60€95/ svata
Poročna lokacija€100€250€400/ najem
Darila za svate€1€6€10/ družino
Poročna torta€2€4€6/ svata
Poročna obleka in čevlji€150€825€1,500/ osebo
Poročno cvetje in dekoracija€150€425€700/ poroko
Poročni prstan€220€660€1,100/ par
Poročni make-up€40€105€170/ osebo
Vabila / meniji / zahvale€2€4€6/ družino
Plesni tečaj€70€165€260/ par
Poročno potovanje€600€1,600€2,600/ osebo
Poročno vozilo z voznikom€250€325€400/ vozilo
Animacija / varstvo otrok€100€200€300/ poroko
Organizacija poroke€200€750€1,300/ organizacijo
Civilni obred + matičar€150€175€200/ obred
Cerkveni obred€100€150€200/ obred
Frizura€40€65€90/ osebo
Manikura / pedikura / depilacija€80€140€200/ osebo
Prenočitev za mladoporočenca€50€175€300/ par
Razno / dodatne poročne storitve in izdelki€100€200€300/ par

Preko Omisli.si/poroko najde preverjene poročne ponudnike preko 60 % mladoporočencev v Sloveniji

Poroka in koronavirus

Tako pri civilnem kot cerkvenem poročnem obredu je število udeležencev omejeno, vsi pa morajo nositi zaščitne maske. Novi trendi so prevzeli vajeti v svetu porok in sicer poročni saloni ter modni oblikovalci so uporabili svoje znanje, kreativnost in iznajdljivost in pričeli z izdelavo modno oblikovanih zaščitnih mask, ki jih lažje uskladite z vašo poročno kolekcijo. Res je, da situacija ni rožnata, a gre za vašo zaščito in zaščito vseh vaših najdražjih. Neveste lahko nosijo čipkasto belo masko, ki se ujema z obleko. V teh časih je pomembno tudi, da sproti sledite spremembam v zvezi s pandemijo covid-19 in ste na tekočem o novostih s strani poročne industrije.

modne-zascitne-maske-za-poroko-v-casu-koronavirusa
Koronavirus ali ne, še vedno se lahko poročite v stilu. Poročni ponudniki vam omogočajo nakup zaščitne maske, ki se ujema z vašo obleko. Naj bo vaša poroka trendna tudi v času covid-19.

Najpogostejša vprašanja glede poroke v času koronavirusa

Da vam olajšamo delo, smo za vas zbrali najpogostejša vprašanja, katerih odgovori so ključni za kvalitetno organizacijo poroke v času covid-19.

Imava rezerviran termin in ponudnika poroke. Se lahko odločiva za odlog poroke?

Glede na trenutno situacijo, ki je nihče ni mogel predvideti, je odlog poroke pogosta izbira številnih bodočih nevest in ženinov. Najbolje je, da poročnega ponudnika/e čim prej kontaktirata in skupaj poiščete rešitev. Večina izvajalcev je v teh primerih še posebej razumnih in vam omogočijo odlog poroke ter poskrbijo za dogovor o vseh detajlih. Prav tako se izbira novega termina uskladi z zasedenostjo ponudnika. Težava lahko nastane le v primeru, da izbrani ponudniki v novem želenem terminu mladoporočencev niso prosti. V tem primeru boste imeli več dela z organizacijo in usklajevanjem.

Kakšni so stroški, če odpoveva poroko?

Stroški odpovedi so v prvi vrsti odvisni od ponudnika. V kolikor ste že podpisali pogodbo s poročnim ponudnikom, je v njej opredeljeno, kaj se zgodi v primeru, da poroko odpoveste. A kljub vsemu, trenutne družbene situacije nihče ni mogel predvideti  in vsi se soočamo z njo. Zato je v teh izrednih razmerah težko natančno napovedati, koliko vas bo stalo, če odpovesta poroko, saj je odvisno od dogovora s poročnim ponudnikom. Čimprej kontaktirajte vse ponudnike in preverite, kaj se da dogovoriti. S skupnimi močmi boste zagotovo našli ugodno rešitev tako za vas kot za vašega izbranega ponudnika. Izvajalci poročnih storitev se trudijo, da bi vam čim bolj olajšali delo in da situacija za vaš žep ne bi bila prehuda.

poroka-stroski-odlog-poroke
Stroški odpovedi so odvisni od ponudnika. V kolikor se odločite poroko samo prestaviti, vam številni ponudniki omogočajo brezplačno izbiro novega termina.

POROČNI KALKULATOR / CENA POROKE

V poročni kalkulator spodaj vnesite število svatov, izberite želene storitve in preverite okvirni izračun stroška vajine poroke. Ne pozabite, gre zgolj za okvirne cene, za resne ponudbe preverjenih poročnih ponudnikov pa se brž obrnite na Omisli.si/poroko.

>> omisli.si/poroko <<

preverjeni poročni ponudniki, ki jim zaupamo

Lahko poroko prestaviva na prihodnje leto?

V kolikor se vama zdi varneje in ljubše, da s poroko v letošnjem letu še počakata in si zagotovita brezhibno izvedbo, je to morebiti lažje dosegljivo prihodnje leto. A vse ponudnike morata o tem čim prej obvestiti in se poskušati uskladiti. Izbrani termin prihodnje leto je lahko pri katerem od njih že zaseden, zato vam mogoče ne bo uspelo na poroki obdržati vseh izbranih. O tem se dogovarjate neposredno z vsakim izvajalcem posebej. Prav tako vam ne moremo zagotoviti povračila stroškov, če ste katerega od izvajalcev že plačali, pa vam prihodnje leto ne more zagotoviti izvedbe v želenem terminu. A kot pravijo ‘lepa beseda lepo mesto najde’, vam v upanju, da boste dosegli sporazum, ugoden za obe strani, predlagamo, da ponudnike čimprej kontaktirate. Bodite pripravljeni na več vloženega časa v dogovarjanje in organizacijo. Če sta že poslala poročna vabila, pa ne pozabita o odlogu poroke in o novem izbranem terminu obvestiti vseh vajinih svatov.

poroka-v-zaprtih-prostorih-omejitve-covid-19
Preverita, kakšne so omejitve izvajanja poročnih obredov v letošnjem letu.

Je zaradi covid-19 poroko priporočljivo prestaviti?

Povsem odvisno od vaših želja in zamisli, kako želite preživeti vaš poročni dan. V Sloveniji se poroke od konca aprila oziroma od začetka maja ponovno lahko izvajajo. Torej poročita se zagotovo lahko, z nekaj upoštevanji ukrepov. Morata pa upoštevati, da v kolikor imata veliki družini in več povabljenih svatov, za katere želita, da so prisotni, ko dahneta usodni da, to žal v trenutnih razmerah ne bo mogoče. Poročni obredi so omejeni zgolj na mladoporočenca in prič, oziroma minimalno število ožjih sorodnikov (cerkvena poroka: največ 15 oseb). Če torej želita poročno slavje izpeljati tako kot se šika, s prisotnostjo celotne družine, je smiselno, da poroko prestavita vsaj za nekaj mesecev, če ne celo za celo leto. Kontaktirajta izbrane ponudnike in skupaj z njimi oblikujta rezervni načrt. V kolikor še razmišljata, ali bi poroko prestavila ali jo načrtovala v času koronavirusa, je dobro, da so poročni ponudniki na to pripravljeni. Le tako vama bodo lahko v najhitrejšem času pomagali poiskati nov termin in organizirati celoten dogodek.

Zakaj načrtovati poroko v času koronavirusa?

Če kdaj, imate zdaj odlično priložnost, da podrobno načrtujete vsak element vaše poroke. Vzemite si čas in ga izkoristite za razmislek o vaših željah in sanjah glede poročnega dne. Poiščite svoj popoln poročni šopek, izberite edinstveno poročno obleko in izbirajte med različnimi stili poročne dekoracije. Prav tako imate več časa, da poiščete pravega strokovnjaka za popoln poročni make-up in ponudnika poročne glasbe. Vmesni čas pa kvalitetno izkoristite za pripravo na otvoritveni ples. Ko se bo pandemija pomirila, boste pripravljeni, da svoj načrt samo še poženete v akcijo. Z vsemi priznanimi ponudniki že lahko stopite v stik, jih vprašate za kakšen nasvet in poskušate poiskati razpoložljiv termin za vašo poroko. Ne spreglejte tudi kaj vse morate vedeti o poroki. Da pa bo vse skupaj še enostavnejše, si pri organizaciji pomagajte s poročno beležnico / poročnim planerjem.

nacrtovanje-poroke-v-casu-koronavirusa
Izkoristite trenutne družbene razmere za podrobno načrtovanje vsakega detajla vaše poroke.

Če prestaviva poroko, ali se lahko izbran ponudnik uskladi z ostalimi poročnimi ponudniki?

V kolikor že imate v mislih nov termin, je priporočljivo, da čimprej kontaktirate vse poročne ponudnike. Vse je namreč odvisno od njihove prilagodljivosti in zasedenosti terminov. Glede na to, da je v teh časih veliko porok bilo odpovedanih ali prestavljenih, se zna zgoditi, da bo konec letošnjega leta predvsem pa v prihodnjem letu zasedenost terminov pogosta težava mladoporočencev. Zato imejte v mislih, da se lahko zgodi, da ne boste mogli uskladiti vseh izbranih poročnih ponudnikov. V tem primeru boste ali nadaljevali z usklajevanjem terminov z obstoječimi ponudniki, ali pa poiskali ponudnika, ki je v tem terminu prost. Če iščete nove ponudnike za poroko, preverite seznam najboljših ponudnikov za poroko na enem mestu.

Koliko svatov je lahko na najini poroki, če se poročiva letos?

V letošnjem letu glede poročnih obredov veljajo določeni ukrepi. Na samem obredu je poleg mladoporočencev, duhovnika / matičarja dovoljena prisotnost zgolj prič in še to po dogovoru z izvajalcem obreda, oziroma v primeru, da obred poteka na prostem. Pri cerkvenem poročnem obredu pa je dovoljeno največ 15 oseb oziroma sorodnikov. Glede svatov vam torej ne moremo zagotoviti, da bo vaša celotna družina lahko spremljala vaš poročni obred. Prav tako se poročna slavja, sploh pa v večjih skupinah do nadaljnjega ne izvajajo.

Poroka v jesenskem terminu – da ali ne?

Kot napoveduje oblast, naj bi se stanje v zvezi s covid-19 v Sloveniji v sredini maja začelo normalizirati. V jesenskih terminih bi se torej bilo varno poročiti, v kolikor bomo z upoštevanjem ukrepov uspeli dovolj zajeziti novi koronavirus. Seveda pa je vse odvisno od tega, kaj se bo zgodilo po sprostitvi vseh varnostnih ukrepov in ali ne bomo deležni drugega vala pandemije, ki ga strokovnjaki napovedujejo v septembru. Zato vam svetujemo, da v kolikor želite vaš poročni dan preživeti v okviru velikega poročnega slavja, prestavite poroko na prihodnje leto. Poročni obredi z upoštevanjem trenutnih ukrepov bodo sicer najverjetneje izvedljivi tudi v septembru. Sicer pa ne pozabite, ni tako pomembno, kdaj se poročite, ampak komu boste zaprisegli svojo večno zvestobo. Ko bo koronavirus mimo, boste v vsakem primeru lahko imeli nepozabno poročno slavje, ki ga boste še s toliko večjim veseljem pričakovali.

jesenska-poroka
Jesenske poroke so čudovite. A upoštevajte, da je izvedba poroke odvisna od tega, kako se bo umirilo širjenje koronavirusa.

Ali je v letošnjem letu možna poroka v zaprtih prostorih?

Da, poročni obred na matičnem uradu, prostorih upravne enote ali drugih poročnih dvoranah je od 28. aprila letošnje leto izvedljiv. Seveda pa je pri samem izvajanju potrebno upoštevati številne ukrepe, kot je nošenje mask in vzdrževanje razdalje ter omejitev števila oseb v prostoru. Poročnega slavja v zaprtih prostorih žal letos do nadaljnjega ni mogoče izvajati.

Kakšne so možnosti izbire glede poročne lokacije?

Ponudba poročnih lokacij je zaradi pandemije, ki jo je povzročil koronavirus, žal okrnjena. Poročni obredi potekajo zgolj ob upoštevanju določenih omejitev, poročnega slavja v gostilnah ali dvorcih pa zaenkrat še ni mogoče izvajati. V poletnih mesecih bi mogoče prišla v poštev poročna slavja na prostem, v manjšem obsegu svatov. Seveda pa je to odvisno od tega, kako se bodo v maju obneslo rahljanje ukrepov in kako se bodo ob tem znašli poročni ponudniki. Spremljajte informacije v zvezi s širjenjem covid-19.

porocne-lokacije-poroka-na-prostem
Premislita in skupaj s ponudniki poskusita poiskati ustrezno rešitev za vajin poročni dan.

Rezervacija poročne obleke – koliko stane, če se odločiva za nov datum poroke?

Kljub pandemiji covid-19, lahko v izbranem poročnem salonu izberete svojo sanjsko obleko. V kolikor ste se odločili za izposojo poročne obleke in ste že imeli določen datum poroke, ste verjetno že plačali del rezervacije ob podpisu postopka. Ob izbiri novega termina poroke je najbolje, da se čimprej oglasite v poročnem salonu in se s ponudnikom skušate dogovoriti za rezervacijo poročne obleke v drugem terminu. Upoštevajte, da se poročni izvajalci po najboljših močeh trudijo upoštevati vaše želje skladno z njihovimi splošnimi pogoji poslovanja. Preverite v pogodbi, kolikšni so stroški odpovedi rezervacije oziroma ali ponudnik omogoča, da rezervacijo podaljšate na izbran termin.

Ali lahko rezerviram poročno obleko za nov datum v letošnjem letu?

V interesu vseh poročnih ponudnikov je, da so vama lahko na voljo s svojimi storitvami. V kolikor sta se odločila poroko prestaviti na drug termin v letošnjem letu, čimprej obvestita poročni salon, kjer imate veljavno rezervacijo poročne obleke. Odlog rezervacije je odvisen od zasedenosti ponudnika in izbrane obleke. Prepričani smo, da se bo ponudnik potrudil po najboljših močeh, da najdete ustrezno rešitev za vaš sanjski dan.

porocna-obleka-pomerjanje-rezervacija
Kontaktirajte ponudnika in se dogovorite za nov termin rezervacije.

Ali lahko najameva poročnega fotografa za poroko?

Ko izbereta ustrezen datum poroke in ga uskladita z izbranimi poročnimi ponudniki, ne odlašajta z rezervacijo poročnega fotografa. Zagotovita si popolne poročne fotografije. Poročni fotografi so svoje delo prilagodili ukrepom zaradi covid-19 in vas bodo o svojem delovanju pravočasno obvestili. Z upoštevanjem razdalje in zaščitno masko bo poročni fotograf kljub kaosu, ki ga je povzročil koronavirus, poskrbel za ovekovečenje vašega sanjskega dne.

Izbirava nov termin poroke, ali je možna poroka tudi med tednom?

Vsi se po najboljših močeh prilagajamo trenutni družbeni situaciji. To velja tudi za poročne ponudnike in izvajalce poročnih obredov. Glede na to, da je povpraševanje po poročnih storitvah trenutno visoko in da je veliko bodočih nevest in ženinov, ki so svojo poroko prestavili ali v letošnjem letu odpovedali, mislim, da ni tako zmotno mišljenje, da lahko v prihodnje pričakujemo poroke tudi ob nedeljah in delavnikih (petkih), ne le ob sobotah. Seveda pa je to odvisno tudi od posameznih matičnih uradov, delovanja upravnih enot in župnijskih cerkva. Povprašajta pri lokalnih izvajalcih, ali so vama na voljo v izbranih terminih.

Lahko najameva organizatorja poroke?

Organizacija poroke je velik zalogaj, ki vzame veliko časa in energije. Ker si želita, da bi vse bilo popolno izvedeno in da vama ni treba skrbeti za sto in eno stvar na vajin poročni dan, se odločita za najem poročnega organizatorja. Ta bo poskrbel za vse storitve, ki jih popolna poroka vključuje in vam prihranil čas ter energijo. Prav tako pa vam bo znal svetovati v teh nepredvidljivih časih, ko je svet poroke zamajal koronavirus.

>> omisli.si/poroko <<

preverjeni poročni ponudniki, ki jim zaupamo

omisli si poroko logotip

Omisli.si/poroko
Omisli.si/poroko – preverjeni poročni ponudniki.

PRENESI SI POROČNO BELEŽNICO / POROČNI PLANER

ocena bralcev
5 od 3

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno