Revija Nasvet strokovnjaka

Talno gretje – koliko stane (cena in komu zaupati montažo)?

talno gretje Strojne inštalacije Leskovšek, Emanuel Leskovšek s.p.

Kazalo

ocena bralcev
5 od 2

S pojavom sodobnih nizkoenergijskih in pasivnih gradenj talno gretje doživlja svoj preporod. Je vse bolj priljubljen trend pri novogradnjah in prenovah domov. Za to opcijo ogrevanja svojega doma se odločajo investitorji s fokusom na udobno in prijetno bivanje, saj za ogrevanje ne rabijo vložiti veliko truda in napora.

TALNO OGREVANJE: CENE

30-100 €/m2 

Pridobite ponudbe za talno gretje

Ogrevanje doma s talnim gretjem je zelo čisto in ekološko sprejemljivo. Zato je pogosta izbira ljudi, ki jim ni vseeno, kaj se z našim okoljem dogaja in kakšna bo naša prihodnost. Bi želeli tudi vi ogrevati vaš dom na ta način? Vas zanima, zakaj se vam splača? Veste, da obstajata dva sistema za talno gretje? V nadaljevanju si preberite, kaj je dobro vedeti o talnem gretju.

Preberite še: CENTRALNO OGREVANJE: S ČIM SE NAJBOLJ SPLAČA OGREVATI HIŠO?

Talno gretje – električno ali toplovodno talno gretje – Katerega naj izberem?

Oba sistema imata enak učinek, ustvarjata toploto v tleh in jo skozi tla oddajata navzgor v prostor in ga enakomerno ogrevata. Oba sta enako učinkovita in zanesljiva. Princip delovanja pa je različen. Kakšna je razlika med njima in kateri je boljši?

Električno talno gretje tvorijo električni grelni elementi, ki so enakomerno razporejeni in pritrjeni na mrežo v obliki serpentine. Enostavno ga je namestiti pod talne obloge in povezati z virom napajanja, elektriko. Ne zahteva posebnega vzdrževanja. Ogreje se že v 30-60 minutah, kar vam omogoča hitro toplotno udobje v prostoru.

Upravljanje je enostavno, saj ga po potrebi preprosto vklopite ali izklopite iz električne vtičnice ali pa ga upravlja ustrezno nastavljen termostat. Električno talno gretje je dobra rešitev za domove ali počitniške hiške, kjer ni prostora ali možnosti namestitve kurilne naprave. Z njim lahko ogrevate en prostor ali celotno stanovanje.

Toplovodno talno gretje pa za ogrevanje tal uporablja toplo kotlovno vodo. Strošek investicije v to vrsto talnega gretja je višji kot pri električnem, ker je za delovanje potreben kotel za centralno ogrevanje, črpalka, razvod cevi in ostala ogrevalna oprema. Strošek obratovanja pa je nižji, sploh če nameravate ogrevati celotno hišo z večjo kvadraturo.

Toplovodno talno gretje potrebuje več časa za zagon, da se ogreje in začne oddajati toploto v prostor. Zato je energijsko in stroškovno najbolj optimalno, da ga ponoči ne ugašate, ampak pustite obratovati ob primerno prilagojeni temperaturi štiriindvajset ur na dan.

Preberite še: KAJ IZBRATI ZA CENTRALNO OGREVANJE IN KOMU ZAUPATI DOBAVO / MONTAŽO OGREVALNEGA SISTEMA?

talno gretje
Največkrat se za talno ogrevanje odločamo v skupnih prostorih in tam, kjer hodimo bosi – bodi v dnevni sobi in tudi v kopalnici.

Talno gretje ima številne prednosti. Pa si jih poglejmo…

+ Energijsko učinkovito ogrevanje

Talno gretje v povprečju zagotavlja 15 % prihranka pri računih za ogrevanje. Za njegovo delovanje ni potreben visoko temperaturni sistem ogrevanja kot pri klasičnih radiatorjih, ki jih ogreva kotlovna voda na delovni temperaturi med 65-75 °C. Najbolj učinkovito obratuje na nizko temperaturnih sistemih pri temperaturi okoli 30°C. S tem je poraba potrebne energije precej manjša in posledično je nižji tudi strošek ogrevanja.

+ Enakomerna razporeditev toplote

Pri tradicionalnem ogrevalnem sistemu z radiatorji, je sevalna toplota skoncentrirana okoli radiatorja in se od tam širi v prostor. Zato pogosto občutimo, da je zrak v bližini radiatorja močneje segret, kot v oddaljenem delu sobe. Spirale talnega gretja so optimalno nameščene v tleh in enakomerno ogrejejo celotna tla, zato mrzlih točk v prostoru ni. V vašem domu se boste počutili udobneje, tudi če je temperatura v prostoru nekoliko nižja.

+ Prijetno topla tla

Ni lepšega kot stopiti izpod tuša na prijetno ogreta kopalniška tla. Otroška igra in posedanje na toplih tleh bo za otroke postalo pravi užitek. Udobja toplih tal ob posedanju na kavču pa bodo veseli tudi starejši, ki jih rado zebe v noge.

Preberite še: TALNO GRETJE: CENA, PREDNOSTI, SLABOSTI IN IZVAJALCI ZA TALNO OGREVANJE

+ Udobno ogrevanje

Talno gretje je zelo udoben in okolju prijazen način ogrevanja. Krmiljenje poteka avtomatsko preko programiranega termostata. Termostat vam omogoča, da se ogrevanje ob določenem času vklopi ali izklopi in tako ohranja vaš dom na primerni temperaturi. Povežete ga lahko s pametnimi napravami. To vam bo omogočilo upravljanje talnega gretja na daljavo in ogrevanje vašega doma brez napora.

+ Več prostora in svobode opremljanja prostora

Radiatorji na stenah zasedajo presej prostora, zato ste zaradi njih precej omejeni s postavitvijo pohištva, ki morda zaradi tega ni najbolj optimalno umeščeno v prostor. Talno gretje vam ponuja popolno oblikovno svobodo pri opremljanju stanovanja in dopušča minimalističen videz ne glede na slog. Izbira talne obloge nima vpliva na talno gretje, saj je enako učinkovito deluje z laminatom, parketom, ploščicami, vinilom, kamnom ali tekstilnimi oblogami.

Preberite še: ELEKTRIČNO TALNO GRETJE ALI KLASIČNO TALNO GRETJE? PREDNOSTI IN SLABOSTI – KAJ IZBRATI?

Katere so pomanjkljivosti talnega gretja?

Kot vsak ogrevalni sistem ima tudi talno gretje nekaj slabosti. Pred namestitvijo je potrebno odstraniti obstoječe talne obloge, kar je glavna pomanjkljivost talnega gretja. Iz tega razloga je talno gretje najbolj smiselno vgraditi med prenovo stanovanja ali med gradnjo novega doma.

Talno gretje je težje izvedljivo pri stanovanjih, kjer ste omejeni z višino. Namestitev grelnega telesa v tla dvigne višino tal v prostoru. Pod grelne cevi je smiselno namestiti dodatni sloj izolacije, da povečate potencial učinkovitosti talnega gretja. Sevalna toplota tako ne bo grela plošče pod seboj, ampak bo usmerjena navzgor, da ogreje talne obloge prostora.

Talno gretje ne bo zadostovalo kot edini vir ogrevanja v hišah z visokimi toplotnimi izgubami. Enako z manjšim sistemom za talno gretje ne boste mogli zagotoviti zadostne toplote za udobno bivanje v večjem prostoru in ga boste morali dogrevati z radiatorji.

Stroški vgradnje toplovodnega sistema za talno gretje so običajno dva do trikrat višji od stroškov namestitve električnega talnega gretja, česar ne smemo enačiti z IR ogrevanjem. Prav tako so višji, kot če izberete tradicionalni način ogrevanja z radiatorji. Zaradi nižje delovne temperature kotlovne vode, pa boste porabili manj energije in s tem prihranili na ogrevanju.

Preberite še: OGREVANJE: CENA ZA CENTRALNO OGREVANJE HIŠE / STANOVANJA / SANITARNE VODE, POGOSTA VPRAŠANJA, TRENDI IN PREVERJENI IZVAJALCI

talno ogrevanje
Poznamo več vrst talnega ogrevanja; na voljo sta električno ali toplovodno talno ogrevanje. Preverite glavne razlike, prednosti in slabosti med njima v članku. Za katere se odločajo drugi, lahko preverite tudi na tej povezavi. 

Kakšna je cena za talno gretje?

Kakšna bo končna cena za talno gretje je nemogoče napovedati. V prvi vrsti je odvisna od tega ali se boste odločili za električno ali klasično toplovodno talno gretje. Slednje že v osnovi terja za dva do trikrat višja investicijska sredstva, ker je za samo delovanje potrebno več ogrevalne opreme.

Najceneje boste prišli skozi, če se namestitev talnega gretja načrtujete že pri novogradnji ali pri temeljiti prenovi starega doma. Oba sistema talnega gretja namreč zahtevata odstranitev obstoječih talnih oblog, kar močno poviša stroške vgradnje talnega gretja. Grobo povedano morate praktično celotna tla izdelati na novo.

Pričakujte, da bo cena takšnega posega preko palca znesla okoli 30-45 evrov/m2, pa vse do 100 evrov/m2. Za bolj natančno oceno stroškov nam pošljite povpraševanje z nekaj osnovnimi podatki, ki so potrebni za pripravo ponudbe konkretno za vaš primer.

Preberite še: KAKŠNO PEČ ZA CENTRALNO IZBRATI IN KOMU ZAUPATI MONTAŽO?

Talno gretje – Komu zaupati montažo?

Če boste malo pobrskali, boste na internetu našli širok izbor inštalaterjev za talno gretje. Med njimi:

Inštalacije Grum d.o.o.; MG inštalaterstvo d.o.o.; Sanitar d.o.o.; Remih d.o.o.; Elpro d.o.o.; Strojne inštalacije Tomislav Jakič s.p.; Gatom d.o.o.; Lorenline d.o.o.; Humar inženiring d.o.o.; Vodovodne in CK inštalacije Hribar Darko s.p.; Ekovit d.o.o.; Montiranje ogrevalnih naprav in vodovodnih instalacij Andrej Škrlj s.p.; Wolf Group d.o.o.; Suton d.o.o.; Napeljava vodovodnih in centralnih kurjav Tomaž Košir s.p., Etik d.o.o.; Peteks d.o.o.; Varil d.o.o.; Klimasolar d.o.o.; Inštalacije Igor Sobočan s.p.;


PONUDNIKI se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke ?
brezplačen vpis ?

pridobivanje strank omisli.si


V.R. Instal d.o.o.; Elplan d.o.o.; UR & KO Ena d.o.o.; Inštalaterstvo Pavunc Benjamin s.p.; Tehno-san Anes Šabić s.p.; SMS sanacija d.o.o.; Inštalacije Davorin Šnuderl s.p.; MD Dolinar d.o.o.; Gemax d.o.o.; CE-Dom d.o.o.; Ursun Peter Jerič s.p.; EKO inštalacije Gabrovšek d.o.o.; IEKO d.o.o.; Montaža centralne kurjave in inštalacije vodovodov Skok Anton s.p.; Ekolis d.o.o.; Trgocev d.o.o.; Inštalacije Pavel Bizjan s.p.; Korit inženiring d.o.o.; Energomont d.o.o.; Sites d.o.o.;

in še drugi strokovnjaki za talno gretje:

Sanitop d.o.o.; Inštalaterstvo Tilen Lukan s.p; Montaža in servis cevnih inštalacij Branko Jenko s.p.; H2O Instal d.o.o.; Gradvin d.o.o.; Airabela d.o.o.; Dulc d.o.o.; Ensi d.o.o.; Poni d.o.o.; Centralno ogrevanje in vodovodne inštalacije Borut Potočnik s.p.;

in drugi…

Verjamemo, da ste ob vsem naštetem morda malo zmedeni in ne veste komu zaupati montažo. Če ne poznate nikogar, ki bi vam lahko priporočil dobrega mojstra za talno gretje, je odločitev res težka. Pri tem vam lahko pomagamo mi, ekipa omisli.si.

Preberite še: KOLIKO STANE CENTRALNA PEČ NA DRVA (CENA IN KOMU ZAUPATI MONTAŽO)?

Naša baza preverjenih, izkušenih, strokovno usposobljenih izvajalcev storitev z vseh področij vsakodnevnega življenja hitro raste. Zadovoljne stranke so njihovo najboljše priporočilo. Pošljite nam povpraševanje na https://omisli.si/ogrevanje/novo-povprasevanje/ in povezali vas bomo z najboljšimi ponudniki za talno gretje, ki bodo za vas pripravili ugodne ponudbe.

Pridobite ponudbe za talno gretje
ocena bralcev
5 od 2

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno