Revija Nasvet strokovnjaka

Kaj izbrati za centralno ogrevanje in komu zaupati dobavo / montažo ogrevalnega sistema?

centralno-ogrevanje-title-image

Kazalo

ocena bralcev
5 od 2

Koliko stane centralno ogrevanje, katere so njegove prednosti in slabosti? Tr kdo vam lahko inštalira centralni ogrevalni sistem?

Centralno ogrevanje je najpogostejša izbira ogrevanja. Primeren je za ogrevanje stanovanj, hiš, večjih delovnih prostorov, skladišč, ipd.  Zato smo tukaj analizirali cene različnih sistemov centralnega ogrevanja in jih primerjali med seboj. Prav tako smo poiskali kar največ priznanih mojstrov za montažo centralnega ogrevanja in jih strnili na ta seznam. Odkrivamo pa tudi nekatere slabosti centralnega ogrevanja in izpostavljamo njegove prednosti.

CENTRALNO GREVANJE : PONUDBE

centralno talno gretje, radiatorsko ogrevanje in stensko gretje

Brezplačno do ponudb za centralno ogrevanje

Vrsta sistema za centralno ogrevanje, cena, cenik, koliko stane?

Centralno ogrevanje je sistem, ki predstavlja napreden način ogrevanja celotne hiše oziroma vseh prostorov. Napreden zato, ker ni več potrebno ogrevati vsakega prostora posebej s samostojnim virom ogrevanja, ampak lahko ustvarjamo toplotno energijo na enem mestu (na primer v kotlovnici, s kotlom za centralno ogrevanje). Toplota potem potuje po razpeljanih ceveh v vse ostale prostore. Sobni termostat v vsakem prostoru pa vam omogoči udobno bivanje, saj si intenziteto toplote regulirate sami. Prvi sistemi centralnega ogrevanja so bili sistemi s pečmi/kotli na drva, kasneje tudi na elektriko in kurilno olje. Danes pa poznamo že vrsto drugačnih energentov, kot so na primer peleti, zemeljski plin, toplotna črpalka (zrak-voda, voda-voda ali zemlja-voda), ali pa sončni kolektorji na solarno-toplotni sistem, medtem ko je IR ogrevanje s paneli povsem nekaj drugega.

centralno-ogrevanje-kako-deluje-razvod-cevi
Centralni sistem ogrevanja je učinkovit način dovajanja toplote v vse bivalne prostore. Zaščiten je s številnimi varnostnimi sistemi in ventili za uravnavanje tlaka.

Ločimo tri različne vrste sistemov za centralno ogrevanje. To so radiatorski sistem, talno in stensko gretje. Pri tem je seveda ključen glavni vir ogrevanja, kot je na primer talni kotel, ki kot energent porablja polena, kurilno olje, plin, itd. Montaža kotla okvirno znaša od 200 – 350 €/kpl. Če pa primerjamo cene ogrevalnih teles: montaža radiatorja okvirno stane od 70 – 85 €/kpl, cena za montažo talnega gretja od 30 €/m2 dalje. Okvirna cena za stensko gretje pa od 25 – 40 €/m2. Cenovno so si zgoraj navedeni sistemi kar različni, primerjati pa jih je potrebno tudi po njihovi učinkovitosti, izkoristku energije, možnosti vgradnje v objekt. Sistem za centralno ogrevanje je najbolje načrtovati ob začetku gradnje. Namreč nadgradnja in kasnejša menjava sistema lahko predstavlja velik strošek kot tudi veliko količino izvedbenih del.

Preberite tudi: OGREVANJE: CENA OGREVANJA HIŠE / STANOVANJA / SANITARNE VODE

Elementi sistema centralnega ogrevanja

Glavni element centralnega ogrevanja je seveda vir toplotne energije. Tam se ustvarja čarovnija, bi lahko rekli. Običajno je ta vir nameščen v za to namenjenemu prostoru, na primer v kotlovnici ali kurilnici, torej v kletnih oziroma pritličnih prostorih. V kotel oziroma peč doziramo ustrezen energent ali kurivo, da ustvarimo toplotno energijo. Pri vgradnji zaprtega sistema za centralno ogrevanje je pomemben element tudi raztezna posoda, ki uravnava temperaturne spremembe vode in je nameščena v bližini kotla. Ta preprečuje, da bi prišlo do prekomernega pritiska v ogrevalnem sistemu. Najpogosteje ogrevan medij je voda. Ta se, ko je segreta, začne dvigati in širiti po razvodnih ceveh do ogrevalnih teles v prostorih (to je lahko na primer sistem talnega gretja ali npr. radiatorji). Sčasoma se ohlajena in posledično težja voda začne vračati nazaj do vira ogrevanja, kjer se postopek ponovi.

Preverjeni ponudniki za centralno ogrevanje v Sloveniji

Montažo sistema za centralno ogrevanje bo za vas izvedel priznan izvajalec, kot je na primer: Borut Potočnik, Pirčk inštalacije, Jože Pančur, Ivo Čakarić, Resnik Stanislav, Zaveršnik Franc, Darko Železnik, Srečko Bervar, Anton Jazbec, Gominšek Ivan, Darko Krašovec, Uršič Vladimir, HT Inštalacije, Edvard Poznič, Strojne inštalacije Javornik, Kosmač Radoslav, Instalacije za centralno ogrevanje Alojz Štupar, Matjaž Lukanec, Branko Rojc, Primož Dolinšek, …


PONUDNIKI se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke ?
brezplačen vpis ?

pridobivanje strank omisli.si


… Potočnik Jure, Cevka, Robert Bevc, Miro Janc, Miha Knez, Kostić Mahmut, Aleš Abram, Emina Vukalić, Varme, Tomaž Košir, Aleš Klančar, Žvajker Miran, Anton Aplenc, Braco, Pevec Viljem, Cvetko Donoša, Janez Prah, Montaža ogrevalne tehnike Mot Slavko Drnovšek, Janez Rojnik, Martin Tratnik, Elsi Energetika Jure Tepina, Koprivec Franc, Aleš Grandovec, Magr, Borut Juhart, Centro Bavčar, Karel Ramšak, Janjić Saša, Franc Dolinšek, idr. Ne spreglejte njihovih najboljših ponudb in preverite celoten seznam mojstrov tukaj. Oddajte povpraševanje za svojega mojstra še danes.

Prednosti centralnega ogrevanja

Ogrevate celo stanovanje ali hišo hkrati, pri čemer lahko uravnavate temperaturo in ene prostore ogrejete bolj kot druge, le s pritiskom na gumb termostata. Torej ne rabite v vsakem prostoru posebej svojega vira toplotne energije. Določena grelna telesa (npr. radiatorje) lahko tudi zaprete, v kolikor na primer v podstrešnih prostorih trenutno nihče ne živi in jih zato ne ogrevate.

Preberite tudi: CENTRALNA PEČ NA OLJE (CENA IN KOMU ZAUPATI MONTAŽO)?

Slabosti centralnega ogrevanja

Strošek ob vgradnji je visok, potrebno pa je tudi več strojnih ali gradbenih del. Stroški kuriva so lahko dragi (odvisno od tega, kateri vir energije izberete). Lahko so to drva, kurilno olje, elektrika. Cene na trgu se spreminjajo, zato se ob montaži sistema za centralno ogrevanje posvetujte z izbranim izvajalcem, kateri energent vam bo omogočil najboljši izkoristek.

Preberite tudi: OGREVANJE NA PLIN (CENA IN KOMU ZAUPATI DOBAVO / MONTAŽO)?

Zaprt ali odprt sistem centralnega ogrevanja – kakšna je razlika?

Na starejših objektih po večini zasledimo odprte sisteme ogrevanja. Danes pa je vse pogosteje v uporabi zaprti sistem centralnega ogrevanja. Pri zaprtem je v uporabi raztezna posoda, ki vzdržuje ustrezen tlak in sprejema raztezek vode v sistemu. Lahko pa tlak v zaprtem ogrevalnem sistemu uravnava tudi črpalka ali kompresor.

Odprt sistem ogrevanja pa je, kot že samo ime pove, odprt, kar pomeni v stiku z zunanjim okoljem. Torej zrak lahko prihaja v ogrevalni sistem. Tlak se uravnava s pomočjo posode, ki je nameščena (običajno) na strehi objekta oziroma višje od vira ogrevanja in do določene mere napolnjena z vodo. Ta posoda deluje na podoben način kot raztezna posoda, saj sprejema višek vode. Razlika je v tem, da v to posodo nenehno vstopa zrak iz okolja, med tem ko pri zaprtem sistemu v raztezno posodo ne vstopa okoljski zrak. Kar pa je poleg kvalitetne instalacije in mehanizacije zelo pomembno pri obeh sistemih, je tudi ustrezna zagotovitev varnostnega sistema. Ta je pomemben zlasti v primeru izpada električne energije, ali v kolikor temperatura vode doseže previsok nivo.

Preberite tudi: PEČ NA DRVA: PREDNOSTI, SLABOSTI IN IZVAJALCI ZA PEČI NA DRVA

Zakaj je talno gretje bolj učinkovito kot radiatorski sistem?

Najprej je pomembno poudariti, da je kakršen koli sistem ogrevanja bolj učinkovit, če je objekt dobro toplotno izoliran, saj so izgube toplote v tem primeru manjše. Enako velja tako za talno gretje, kot tudi sistem radiatorjev. Pri obeh je možna izvedba z namestitvijo vira ogrevanja, potem pa sledi razvod radiatorskega sistema, ali cevi za talno gretje. Sistem talnega gretja prostore ogreva z nižjo temperaturo ogrevane vode (običajno 30°C). Radiatorski sistem pa je visokotemperaturni sistem ogrevanja, saj ogreje vodo tudi do 60°C in več. Izkoristek energije je zato pri radiatorskem sistemu manjši. S talnim gretjem lahko učinkovito izkoristimo obnovljive vire energije, ki so bolj učinkoviti ob nizkotemperaturnem sistemu ogrevanja.

radiatorski-sistem-ogrevanje
Raditorski sistem je visokotemperaturni način ogrevanja. Preverite, v čem se razlikuje od nizkotemperaturnega, kot je na primer talno gretje.

Še ena prednost talnega gretja je gotovo to, da enakomerno ogreva celotno površino tal in hitreje doseže intenziteto toplote. Radiatorji pa potrebujejo malo dlje, da se zagrejejo do želene temperature, prav tako težje uravnavamo enakomerno temperaturo v prostoru. Pri ogrevanju z radiatorji zrak v prostorih kroži in se posledično hitreje izsuši, prav tako pa dviguje prah. Sistem talnega ogrevanja pa ne izsuši zraka v tako veliki meri, poleg tega tudi ne dviguje prahu. Ob načrtovanju radiatorskega sistema morate dobro razmisliti, kam boste v prostorih umestili radiatorje. Pri talnem gretju pa te težave nimate, saj je skrito pod talnimi oblogami.

Brezplačno do ponudb za centralno ogrevanje
ocena bralcev
5 od 2

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno