Revija Nasvet strokovnjaka

Koliko stane centralna peč na drva (cena in komu zaupati montažo)?

centralno-ogrevanje-na-drva-pec-na-drva-cene-naslovna-slika

Kazalo

ocena bralcev
3 od 4

Tudi, če niste lastnik gozda je sistem centralnega ogrevanja na drva ena najcenejših možnosti ogrevanja vašega doma. Toda katero peč izbrati? Centralna peč na drva, centralni kotel na drva ali lokalno peč na drva? Vse tri grelne naprave kot energent za napajanje in obratovanje porabljajo drva. V čem se torej razlikujejo?

Centralna peč in kotli na drva so običajno nameščeni v kleti oziroma v kurilnici, ločeno od stanovanjskih prostorov. Razlika med obema je v ogrevalnem mediju, ki oskrbuje grelna telesa s toploto. Centralna peč na drva proizvedeno toploto po kanalih distribuira v vse prostore s prisilnimi sistemi na vroč zrak, ki enakomerno ogreje stanovanjske ali druge prostore.

Centralni kotel na drva pa za ogrevanje vašega doma uporablja ogreto kotlovno vodo. Centralna peč deluje na drug način, saj pri kotlu kotlovna voda kroži po ceveh do grelnih teles in se ohlajena vrača na izhodiščno točko, torej nazaj v kotel. Ta vodo ponovno ogreje in ogrevalni cikel se ponovi. Prednost centralnega načina ogrevanja je tudi možnost priprave tople sanitarne vode.

CENTRALNO OGREVANJE NA DRVA: CENE

letni strošek za ogrevanje z drvmi: 800-1200 €

cena za centralni uplinjevalni kotel na drva: 8.000-10.000 €

cena za klasični centralni kotel na drva / trda goriva: 800-1500 €

cena za kaminsko peč na drva: ≈ 1500 €

Brezplačno do ponudb za centralno peč na drva

Kaj pa lokalna peč na drva? Kdaj se splača?

Lokalna peč na drva je običajno postavljena v stanovanjski prostor. Ko se ogreje, od sebe širi prijetno toploto po vsej sobi. Pristen vonj gorečega lesa ponuja prijeten ambient v vašem bivalnem prostoru in sproščujoče vzdušje.

Lokalna peč na drva za razliko od centralne peči na drva lahko ogreva lahko le en prostor, morda dva ali tri, če so vrata sob odprta. Primerna je za ogrevanje posameznih prostorov in manjših počitniških hišic.

Preberite še: KAKŠNO PEČ ZA CENTRALNO IZBRATI IN KOMU ZAUPATI MONTAŽO?

Če bi želeli ogrevati več prostorov, bi morali namestiti več takšnih peči, kar pomeni večji izdatek za posamezne kurilne naprave. Kljub temu boste težko zagotovili enakomerno in sočasno gretje vseh prostorov v hiši.

Ogrevanje prostorov z lokalnimi pečmi na drva je zelo nepraktično in zamudno, ker morate kuriti vsako peč posebej. Zahteva več prostora za shranjevanje drv, prenašanje drv in pepela pa pomeni veliko dodatnega dela s čiščenjem.

Zato je v sodobnem času tak način kurjenja bolj kot ne le izhod v sili v primerih, ko druge opcije ogrevanja niso izvedljive. Če je le možno, si omislite montažo centralne peči na drva.

Preberite še: PEČ NA DRVA: PREDNOSTI, SLABOSTI IN IZVAJALCI ZA PEČI NA DRVA

Prednosti centralne peči na drva

Moderni centralni kotli na drva so zelo energetsko učinkoviti in imajo čistejše izgorevanje od klasičnih peči na drva. Lesa je v Sloveniji v izobilju in drva sodijo med cenejše energente. Letni strošek za ogrevanje z drvmi se giblje od 800 do 1200 evrov. Centralna peč na drva je zato cenovno ugodna izbira ogrevanja.

Drevesa pri svoji rasti iz ozračja absorbirajo ogljikov dioksid, ki je toplogredni plin. Če za ogrevanje kurite pravi les, se enaka količina ogljika sprosti nazaj v ozračje in ima tako nevtralni ogljični odtis. To uvršča centralno peč na drva med okolju prijazne načine ogrevanja z obnovljivimi viri energije.

Če ste lastnik gozda, je strošek za celoletno ogrevanje minimalen, če ne računate vloženega dela za pripravo drv. Hkrati pa boste s posekom polomljenih in suhih dreves poskrbeli tudi za nujno redno čiščenje in vzdrževanje vašega gozda.

Ob primernem vzdrževanju boste z izbiro kvalitetne centralne peči na drva dobili peč, ki vam bo služila dolga leta. Nakup se vam bo že v nekaj letih obrestoval z varčnim načinom ogrevanja.

centralna peč na drva
Kaj je bolje? Izbrati lokalno ali centralno peč na drva? Preverite razlike med njima.

Preberite še: CENTRALNA PEČ NA OLJE (CENA IN KOMU ZAUPATI MONTAŽO)?

Slabosti peči na drva

Kotel ali centralna peč na drva zahteva prostor za shranjevanje in sušenje drv. Pri centralni peči na drva morate poskrbeti za redno dovajanje drv v peč, da ogenj ne ugasne. Nekaj več dela imate tudi s čiščenjem pepela in smeti, ki jih proizvedejo drva. Zato ta način kurjenja od vas zahteva več časa in dela. Ni tako zelo čist in udoben, kot je pritiskanje gumbov pri drugih energentih, kot so na primer kurilno olje, plin ali elektrika.

Kako pogosto je nalaganje, je odvisno od lesa, ki ga kurite. Trd les listavcev bo vsekakor gorel dlje kot mehak les iglavcev. Vendar pa les iglavcev omogoča, da bo vaša centralna peč na drva hitreje dosegla delovno temperaturo. Zato vam priporočamo kombinirano uporabo obeh vrst lesa.

Na energetsko izgorevanje lesa in nabiranje oblog je pri centralni peči na drva močno pomembna vrsta, oblika in vlažnost lesa. Z zmanjšanjem lesne vlage se občutno poveča kalorična vrednost lesa, zato vam predlagamo, da poskrbite za ustrezno skladiščenje drv in za kurjenje uporabljate polena, ki imajo vlažnost pod 15 %.

Preberite še: OGREVANJE: CENA ZA CENTRALNO OGREVANJE HIŠE / STANOVANJA / SANITARNE VODE, POGOSTA VPRAŠANJA, TRENDI IN PREVERJENI IZVAJALCI

Katera je najboljša centralna peč na drva?

Centralna peč na drva nove generacije deluje po principu uplinjanja in dosega impresivne učinke z izkoristkom preko 90 %. Izgorevanje v uplinjevalnih centralnih kotlih na drva se močno razlikuje od klasičnega izgorevanja. Proces izgorevanja se začne s sušenjem in odvajanjem lesnega plina, ki izgoreva v zgornji izgorevalni komori ob dodajanju sekundarnega zraka.

Močno ogreti dimni plini potujejo skozi spodnjo komoro v izmenjevalnik toplote.

Izmenjevalnik odda proizvedeno toploto dimnih plinov kotlovni vodi, ki po ceveh potuje do grelnih teles, ohlajeni dimni plini pa nadaljujejo pot skozi dimnik na prosto.

Sodobne centralne peči na drva imajo različno velike zalogovnike za drva, kar omogoča nalaganje polen dva do trikrat ali celo samo enkrat dnevno. Kotel ostaja v žarnem stanju, zato ga ni potrebno vsak dan na novo zakuriti. Pepel se nabira v spodnji komori in ga je potrebno odstranjevati vsaj enkrat tedensko.

Ta tehnika izgorevanja za centralno peč za drva je izredno učinkovita in omogoča občutno manjšo porabo goriva v primerjavi s klasičnimi centralnimi pečmi na drva, kar vam omogoča velike prihranke pri stroških za ogrevanje.

Preberite še: CENTRALNA PEČ NA PELETE (CENA IN KOMU ZAUPATI MONTAŽO)?

brown wood log lot
Preverite več o tem, kakšna je cena centralne peči na drva in komu lahko zaupate montažo. Za katero vrsto ogrevanje se odločajo drugi in zakaj, več tu.

Koliko stane centralna peč na drva?

Cene za centralne peči na drva se na tržišču zelo razlikujejo glede na ponudnika. Centralni uplinjevalni kotel na drva z nazivno močjo 25 kW je na voljo že od 2.500 evrov dalje, cena za kotle višjega cenovnega razreda pa se giblje okoli 8.000-10.000 evrov.

Mnogo sodobnih centralnih peči na drva izpolnjuje pogoje za pridobitev subvencije Eko sklada, ki ob izpolnjevanju pogojev lahko znaša celo do 60 % celotne naložbe. Priporočamo vam, da se pozanimate o pogojih koriščenja in to ugodnost vsekakor počrpate.

Če se boste odločili za klasični centralni kotel na drva oziroma trda goriva, pa boste zanj odšteli od 800 do 1500 evrov. Za kaminsko peč na drva, ki jo je možno priključiti na sistem centralnega ogrevanja pa se cene gibljejo okoli 1500 evrov.

Preberite še: PEČI NA DRVA: KATERE SO NAJBOLJŠE PEČI NA DRVA IN KOMU ZAUPATI MONTAŽO? 

Komu zaupati montažo taknšne peči na drva?

Montaža centralne peči na drva je nekoliko bolj kompleksna, zato se je ne lotevajte sami, če niste strokovnjak s tega področja. Priporočamo vam da za montažo najamete mojstra centralnega ogrevanja. Na internetu boste našli veliko izvajalcev centralnega ogrevanja, med njimi:

Kek d.o.o.; Varme d.o.o.; Ogrevanje Matjaž Starman s.p.; Lunos d.o.o., CE-DOM d.o.o.; Montaža ogrevalnih naprav Jože Gnezda s.p.; Ekofluid Mont – montaža strojnih inštalacij d.o.o.; Lontech ogrevalna tehnika d.o.o.; Monter d.o.o.;

centralna peč na drva in strokovnjaki:

Centralne kurjave in vodovodne inštalacije Borut Juhart s.p.; Atlas Trading d.o.o.; Strojne inštalacije Janez Prah s.p.;Strojne inštalacije Davorin Javornik s.p.; Ditros d.o.o.; Montaža centralne kurjave Marentič Stanko s.p.;  Monter centralne kurjave Tomaž Trček s.p.; Inštalaterstvo Gregor Zakrajšek s.p.; Ogrevanje in inštalacije B d.o.o.; Elsi energetika Jure Tepina s.p.; Vimp servis Matjaž Jerin s.p.; Smevt d.o.o.; Remih Ogrevalna tehnika d.o.o.;

Montaža centralne kurjave in inštalacije vodovodov Anton Skok s.p.; Var-Instal Anže Pezdir s.p.; Centralex d.o.o.; Zalvar d.o.o.; Termoting d.o.o.; Izr d.o.o.; Cevne inštalacije Anton Papež s.p.; Inštalacije Marcen d.o.o.; Akvakul d.o.o.; Sagadin d.o.o.;


PONUDNIKI OGREVANJA se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke ?
brezplačen vpis ?

pridobivanje strank omisli.si


Gretje, centralno ogrevanje d.o.o.; Inštalacije Igor Rojšek s.p.; Inštalacije Tomaž Košir s.p.; Sitron d.o.o.; Cevka Brank Meglen s.p.; Montaža centralnih in vodovodnih naprav Igor Sobočan s.p.; Inštalacije Krempuš d.o.o.; Toplo, inštalacije in storitve d.o.o.; Centralne kurjave Grabnar, ogrevani sistemi d.o.o.; Ogrevanje Demšar d.o.o.;

Energetika Pečnik d.o.o.; MG inštalaterstvo d.o.o.; Nilan d.o.o.; Turk instalacije d.o.o.; Centro Bavčar Bogdan s.p.; Inštalaterstvo Gorenc d.o.o.; Monter energetskih naprav Jurko Pergar s.p.; Sekar inženirnig, trgovina, storitve d.o.o.; EMV d.o.o; Veltra d.o.o.; in drugi…

Imate dodatna vprašanja? Na omisli.si smo za vas na enem mestu zbrali preverjene in rangirane mojstre za centralno ogrevanje, ki bodo svetovali in strokovno izvedli montažo vaše centralne peči na drva.

Kontaktirajte nas, izpolnite obrazec na https://omisli.si/ogrevanje/novo-povprasevanje/ in pridobite brezplačne ponudbe brez obveznosti. Med seboj jih boste lahko primerjali in si tako zagotovili najboljšega ponudnika za montažo centralne peči na drva.

Brezplačno do ponudb za centralno peč na drva
ocena bralcev
3 od 4

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno