Centralno ogrevanje: S čim se najbolj splača ogrevati hišo?

centralno-ogrevanje-s-cim-se-splaca-ogrevati-hiso-naslovna-slika

Kazalo

ocena bralcev
5 od 2

Ne glede na to ali gradite nov dom ali prenavljate staro hišo, se lastniki hiš pogosto soočajo z vprašanjem, s čim se najbolj splača ogrevati hišo. Pri načrtovanju, zamenjavi ali izgradnji novega sistema za centralno ogrevanje ne pozabite razmišljati tako o učinkovitosti ogrevanja v povezavi s ceno, kot tudi o splošnem pričakovanem udobju v vašem domu.

Z lokalnimi ogrevalnimi napravami, ki so razporejene po posameznih prostorih, boste zelo težko dosegli enakomerno in istočasno razporeditev toplote po celotnem stanovanju. Hkrati se tak način ogrevanja za lastnika večinoma ne izide stroškovno racionalno.

Brezplačno do ponudb za centralno ogrevanje

Če le imate dovolj velik prostor za namestitev kurilne naprave, vam priporočamo, da si omislite centralno ogrevanje. To je najbolj primeren, ugoden, udoben, učinkovit, enostaven in praktičen način ogrevanja hiše in drugih objektov.

Preberite še: KOLIKO STANE OGREVANJE HIŠE / STANOVANJA / SANITARNE VODE, POGOSTA VPRAŠANJA, TRENDI IN PREVERJENI IZVAJALCI

Zakaj izbrati centralno ogrevanje?

Centralno ogrevanje ustreza družinam z majhnimi otroki ter starejšim, bolnim in invalidnim osebam. Viri toplote z regulirano nižjo temperaturo v posamezni sobi so varnejši od visokotemperaturnih lokalnih naprav, pri katerih je tveganje za opekline omenjenih skupin ljudi večje.

Sodoben način življenja z vse daljšimi delovniki nam pogosto ne dopušča veliko časa za pripravo goriva in kurjenje grelnih naprav v posameznih prostorih. Centralno ogrevanje hiše vam prihrani veliko časa, hkrati pa boste prostore tudi veliko hitreje in bolj enakomerno ogreli.

Preberite še: KAKŠNO PEČ ZA CENTRALNO IZBRATI IN KOMU ZAUPATI MONTAŽO?

Kako deluje?

Ideja centralnega ogrevanja je, da ena ogrevalna naprava segreje ogrevalni medij na enem mestu in distribuira toploto po celotni hiši v vse prostore hkrati. Vašo hišo boste tako lahko zelo hitro ogreli. Glede na vrsto izbrane ogrevalne naprave je medij za prenos toplote do grelnih teles lahko voda ali zrak.

Sisteme za ogrevanje strokovnjaki s tega področja prilagodijo potrebam posamezne hiše. Izbirate lahko med toplovodnim in toplozračnim sistemom centralnega ogrevanja in med različnimi grelnimi telesi, ki oddajajo ustvarjeno toploto v prostore.

Sistem centralnega ogrevanja sestavlja peč ali kotel, ki je običajno nameščen v kurilnici in ima nalogo segreti ogrevalni medij. Črpalka požene ogrevalni medij iz peči po ceveh do grelnih teles, ki sevajo toploto v prostore.

Pri toplovodnem sistemu centralnega ogrevanja se lahko odločite za radiatorsko ali talno gretje. Pri toplozračnem centralnem ogrevanju pa se topel zrak po kanalih skozi zračnike razporedi po prostorih.

Z ventili, termostati in regulacijo uravnavate temperaturo v posameznih prostorih in izključite grelna telesa v tistih prostorih, kjer gretja trenutno ne potrebujete. Ohlajen in medij se nato vrne nazaj v peč, kjer se ogrevalni proces ponovi. Za varno delovanje sistema skrbijo varnostni ventili in ekspanzijska posoda, ki uravnavajo tlak v sistemu centralnega ogrevanja.

Preberite še: CENTRALNA PEČ NA OLJE (CENA IN KOMU ZAUPATI MONTAŽO)?

centralno ogrevanje
Preverite, kako deluje centralno ogrevanje in kakšna je razlika med toplovodnim in toplozračnim ogrevanjem.

Kaj je toplovodno centralno ogrevanje?

Toplovodno centralno ogrevanje je še vedno najbolj razširjen sistem ogrevanja v večini slovenskih domov. Prednost toplovodnega ogrevanja je energetska učinkovitost tople vode, ki je kar štirikrat bolj učinkovita od toplega zraka. Za klasično grajene hiše s slabšo izolacijo je to bolj primerna izbira ogrevanja kot je toplozračno ogrevanje.

Kotel za centralno ogrevanje kot medij uporablja vodo, ki jo nalijete v kotlovni sistem. Kotel vodo segreje, črpalka pa jo po cevnem sistemu pošlje v druge prostore do grelnih teles, ki sevajo toploto v prostor. Ohlajena voda se po povratnem cevnem vodu vrača nazaj v kotel, da jo ponovno ogreje.

Slabost toplovodnega centralnega ogrevanja je nekoliko slabša oziroma manj enakomerna razporeditev toplote po prostoru. Ta je najvišja pri viru, torej v okolici grelnih teles, ki toploto sevajo od sebe v prostor. Če so grelna telesa radiatorji, je pomanjkljivost toplovodnega centralnega ogrevanja lahko tudi omejenost pri postavitvi pohištva. Pri talnem gretju tega problema ne boste imeli.

Preverite še: OGREVANJE NA PLIN (CENA IN KOMU ZAUPATI DOBAVO / MONTAŽO)?

Kaj je toplozračno centralno ogrevanje?

S pojavom sodobnih nizkoenergijskih in pasivnih gradenj se trend ogrevalnih sistemov obrača v prid toplozračnim sistemom centralnega ogrevanja. Razlog je predvsem v izbiri drugačnih ogrevalnih elementov in energentov, ki dovajajo energijo grelni napravi.

Pogosto se uporablja sončna elektrarna v kombinaciji s toplotno črpalko. Možna, a manj pogosta izbira je peč za centralno ogrevanje, ki jo poganja plin, kurilno olje, drva oziroma peleti ali elektrika. Peč od sebe oddaja toploto. Po kanalih oziroma razvodih topel zrak potuje v prostore, ki jih želite ogreti in skozi rešetke vstopa v prostor.

Prednost toplozračnega centralnega ogrevanja je hitra in enakomerna razporeditev toplote po prostorih. Namestitev, popravila in zamenjave ogrevalnih elementov so enostavne.

Slabost toplozračnega centralnega ogrevanja je hrup, ki ga lahko povzroča kroženje zraka. Brez rednega vzdrževanja in menjave filtrov se po sistemu lahko prenašajo alergeni v vse prostore. Toplozračno centralno ogrevanje je energetsko manj učinkovito od toplovodnega. Zato je manj primeren način ogrevanja za klasično grajene hiše s slabšim toplotnim ovojem.

Preverite še: PEČI NA DRVA: KATERE SO NAJBOLJŠE PEČI NA DRVA IN KOMU ZAUPATI MONTAŽO?

Kako zmanjšati toplotne izgube, da bo ogrevanje bolj ekonomično?

Med ogrevalno napravo in ciljnim prostorom vedno pride do izgub energije. Te toplotne izgube lahko zmanjšate z ustreznim dimenzioniranjem cevi ali kanalov in  optimizirate dolžino poteka razvodov. Poskrbite za dobro izolacijo cevi in speljite kanale skozi prostore s toplejšimi temperaturami.

Kako stroškovno in energetsko učinkovito bo centralno ogrevanje, je odvisno od toplotnega ovoja stavbe in od kvalitete oziroma tesnjenja oken. Poskrbite za zadostno stopnjo izolacije v hiši. Na prihranek vpliva tudi vrsta ogrevalne naprave, grelnih teles in samega sistema centralnega ogrevanja ter virov energentov, ki napajajo centralno enoto.

Centralno ogrevanje bo bolj ekonomično, če si omislite regulacijo, s katero lahko sprogramirate delovanje sistema glede na svoje potrebe. Ta dodaten strošek se vam bo dolgoročno obrestoval, ker boste s tem znižali porabo energentov.

Sistem za centralno ogrevanje ne deluje neprekinjeno, ampak se ob doseženi nastavljeni temperaturi izklopi. Nastavite lahko tudi časovnik z urami, ob katerih se sistem vklaplja in izklaplja. Sodobne regulacije omogočajo tudi upravljaje centralnega ogrevanja na daljavo preko pametnih naprav.

Preberite še: KAJ IZBRATI ZA CENTRALNO OGREVANJE IN KOMU ZAUPATI DOBAVO / MONTAŽO OGREVALNEGA SISTEMA?

Ogrevanje
Nekateri se za ogrevanje doma odločajo za peči na drva, drugi pa za centralno ogrevanje. Nekateri pa kar na IR panele. Preverite, zakaj in za katero ogrevanje se odločajo drugi tukaj.

Preberite še: OGREVANJE NA ELEKTRIKO: CENA, PREDNOSTI, SLABOSTI IN IZVAJALCI

Koliko stane centralno ogrevanje?

Stroški se razlikujejo glede na vaš cilj in izbiro vrste sistema ogrevanja. Menjava starega kotla z novim, učinkovitejšim modelom, bo cenejša od prehoda z ene vrste sistema centralnega ogrevanja na drugega. V tem primeru gre za popolno prenovo sistema za centralno ogrevanje, s ponovno namestitvijo cevovodov, grelnih teles in drugih komponent.

Cena, ki jo boste plačali za novo centralno ogrevanje, je sestavljena iz stroškov dela in stroškov ogrevalnih komponent. Ceno oblikuje vrsta kurilne naprave, vrsta in število grelnih teles ter grelnih elementov, dolžina in dimenzija razvodov, kompleksnost krmilnih naprav in drugi specifični dejavniki.

Koliko stane centralno ogrevanje je zelo težko oceniti čez palec brez konkretnih podatkov. Začetni stroški za izvedbo centralnega ogrevanja vsekakor niso nizki. Računajte, da boste zanj odšteli od 10.000 evrov dalje.

Preberite še: PEČ NA DRVA: PREDNOSTI, SLABOSTI IN IZVAJALCI ZA PEČI NA DRVA

Centralno ogrevanje vašega doma je projekt, ki zahteva izkušenega strokovnjaka za načrtovanje in izvedbo. Če iščete izvajalca za centralno ogrevanje ali imate vprašanja in dileme glede posameznih načinov centralnega ogrevanja nas kontaktirajte.

Na omisli.si/ smo na enem mestu zbrali preverjene mojstre z dolgoletnimi izkušnjami, ki vam bodo znali pravilno svetovati, da boste prihranili vaš čas in denar. Kontaktirajte nas in primerjajte ponudbe.

Brezplačno do ponudb za centralno ogrevanje
ocena bralcev
5 od 2
Deli prispevek >

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pošljite povpraševanje izvajalcem


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno