Električno talno gretje ali klasično talno gretje? Prednosti in slabosti – Kaj izbrati?

ocena bralcev
5 od 3

Ogrevanje tal je vse pogostejša izbira strank tako ob novogradnji kot tudi prenovi objektov. Preverite, v čem se razlikujeta električno talno gretje in klasično talno gretje. Poskusili smo poiskati kar največ prednosti obojega, seveda pa smo ju primerjali tudi v njunih morebitnih slabostih. Da pa vam poenostavimo delo ob izbiranju pravega mojstra za izvedbo investicije, vam posredujemo seznam ponudnikov za ogrevanje. Čimprej pošljite povpraševanje in že ste korak bližje udobnemu bivanju. Ogrevate lahko različne talne površine, več o tem pa v nadaljevanju.

ELEKTRIČNO TALNO GRETJE

prenosti in slabosti za električno talno gretje ter preverjeni ponudniki

Brezplačno do ponudb za električno talno gretje (preverjeni izvajalci)
kopalnica-tla-talno-gretje
Naj vam električno talno gretje v vaši kopalnici zagotovi udobno bivanje.

Cena za talno gretje

Talno gretje je nizkotemperaturni sistem ogrevanja. To pomeni, da temperatura tal sega do največ 30°C in ogrevamo celo talno površino v prostoru. V primerjavi z visokotemperaturnim ogrevanjem, kjer gre za ogrevanje z manjšimi grelnimi telesi, kot je na primer radiator, ki se zagrejejo do visokih temperatur tudi do 70°C. Stroški talnega gretja so različni. Odvisni od količine posegov v objekt za namen izvedbe, velikosti površine tal, izvajalca in stroškov materiala ter dela za izvedbo sistema ogrevanja. Okvirno rečeno je začetna investicija v talno gretje lahko višja, a se stroški ob uporabi povrnejo. Cena za talno ogrevanje sega od 30 – 100 €/m2. Pri električnem talnem ogrevanju vlogo pri ceni igra tudi izbira ponudnika električne energije.

TALNO GRETJE: CENA, PREDNOSTI, SLABOSTI IN IZVAJALCI ZA TALNO OGREVANJE

Električno talno gretje / Prednosti in slabosti

Za izvedbo električnega talnega gretja običajno niso potrebna večja gradbena dela in posegi v objekt. Glede na to da je osnovni vir energije elektrika, so stroški porabe odvisni tako od izbranega ponudnika, izolacije prostorov, uporabe ogrevalnega sistema in same izvedbe investicije. Ob pravilni izvedbi boste z električnim talnim gretjem vrsto let ogrevali vaša tla. Še ena od ključnih prednosti za električno talno gretje je enakomerna razporeditev toplote po celi površini, vključno s hitrim zagonom sistema. Lahko ga uporabite kot dopolnilni sistem ogrevanja v hiši ali stanovanju, ali pa kot glavni vir toplote v prostorih, ki niso v vsakdanji rabi. Prav tako se lahko s sistemom električnega talnega ogrevanja povežete s pametnim telefonom in ga upravljate na daljavo. Pozitivno je tudi to, da električno talno gretje tla zagreje v krajšem času in tudi intenziteta toplote je večja. Lahko pa se pojavijo težave ob izpadu električne energije, saj sistem ne bo mogel delovati. Prav tako električno talno gretje ne more zadostovati kot glavni vir toplote skozi celotno kurilno sezono, če gre za starejši objekt, ki je slabo izoliran.

Preverite tudi: OGREVANJE: CENA ZA CENTRALNO OGREVANJE HIŠE / STANOVANJA / SANITARNE VODE, POGOSTA VPRAŠANJA, TRENDI IN PREVERJENI IZVAJALCI

dnevni-prostori-talno-gretje-cena-prednosti
Električno ogrevanje tal ali klasično ogrevanje tal vam ne bo zavzelo dodatnega prostora. Vašo dnevno sobo boste tako lahko opremili s čudovitim interierjem.

Klasično talno gretje / Prednosti in slabosti

Izvedba toplovodnega ali klasičnega talnega gretja obsega nekaj več gradbenih del in posegov v objekt. Gre za namestitev cevi po površini, ki jih prekrijemo z estrihom. Toplota vode iz cevi se bo torej prenesla na estrih in ogrela celotno površino tal. Estrihi so lahko suhomontažni, samorazlivni oziroma mavčni ali betonski. Ti so si cenovno med seboj različni, načeloma najdražji je samorazlivni. Klasično talno gretje je primerno predvsem za prostore, ki niso v vsakdanji uporabi, kot so na primer počitniške hišice in vikendi, saj segrevanje traja malenkost dlje, kot pri električnem. Ali pa za prostore, ki so v vsakdanji uporabi in toploto uravnavate s termostatom, ter pustite prižgano dlje. Celotna investicija je lahko dražja, če gre za izvedbo klasičnega talnega gretja v starejših objektih, kjer je potrebna še adaptacija. Tudi sama izvedba zahteva več strojnih inštalacij. Prav tako je za ogrevanje potrebna voda in mehanizmi, ki jo ogrevajo (peč/toplotna črpalka), kar sčasoma cenovno kar nanese. S toplovodnim sistemom talnega ogrevanja pa je zagotovljena tudi enakomerna razporeditev toplote po celotni površini tal, ki jo uravnavate s termostatom.

TALNE OBLOGE: CENA, PREDNOSTI IN SLABOSTI (PVC/VINIL, PARKET, EPOKSI, LAMINAT, PLOŠČICE)

Najboljši ponudniki / Seznam ponudnikov za talno gretje v Sloveniji

Izbirajte med priznanimi izvajalci talnega gretja kot so: Tersus, Mysun, Volino, Airabela, Tomislav Jakič, Tehno – San, Gradvin, Gemax, Ekolis, Energa sistemi, Aktual gradnje, Agencija Baribal, Vet, Bag, Klima Elektro, GSVOD, Primož Sešek, Remih Inženiring, Forma G, Elektro Češnovar, Energopanel, Esis, THS, Tech-Skupina, Instalaterstvo ogrevalnih in vodovodnih naprav Zdenko Simonič, Gorazd Štern, E2E, Slavko Kolbl, Z Mont, Danpi, Inštalacije Mirč Miran Herega, Zia, Termosolar, Termo Vod, Sodobne inštalacije MM, Davorin Jaušovec, Vladimir Nerat, Proen, Denis Kirbiš, Luka Lešnik, Sekar inženiring, Danilo Senegačnik, Kričej, Darijan Svenšek, Anton Korošak, Icos, Strojmont, Vi-Mi, Sivos, Vopro, Geba Group, Elekta Gregor Knehtl, Mika-Mont, Energo Tim, Matjaž Polše, Boris Marjanović, Instal Dom, Instalacije Hauptman in mnogi drugi. Pošljite povpraševanje in pomagali vam bomo poiskati izkušenega mojstra.

PEČ NA DRVA: PREDNOSTI, SLABOSTI IN IZVAJALCI ZA PEČI NA DRVA

Talno gretje – električno ali klasično, kakšna je razlika?

Razlika med električnim in klasičnim talnim gretjem je poleg načina uporabe tudi v sami montaži. Za električno talno gretje je potrebna namestitev grelne mreže/folije, regulator temperature in povezava z električno energijo, ni pa potrebe po večjih strojnih posegih v objekt. Med tem ko klasično talno gretje pa za delovanje potrebuje razpeljan sistem vodnih cevi in grelni kotel/peč ali toplotno črpalko. Začetna investicija v oba omenjena sistema je odvisna od velikosti površine tal, izbire izvajalca, možnosti vgradnje (novogradnja, ali gre za starejši objekt, kjer je pred izvedbo potrebna določena adaptacija in priprava podlage) ter izbranih talnih oblog. Pri električnem talnem gretju se tla hitreje zagrejejo, pri klasičnem to traja nekoliko dlje. Poleg stroškov investicije in porabe pa pri izbranem izvajalcu preverite tudi možnosti vgradnje in znal vam bo svetovati, kateri sistem talnega ogrevanja se vam najbolj izplača.

Izvedba talnega gretja – na kaj je potrebno paziti?

Pred izvedbo elementov talnega ogrevanja je potrebno ustrezno pripraviti podlago. Za električno talno gretje bo mojster ob montaži uporabil električne talne mreže, ki so hitro odzivne in primerne predvsem za montažo pod keramične ploščice, parket, laminat, in druge talne obloge. Lahko pa namesto mrež uporabi grelne folije, ki se nameščajo pod plavajoči pod kot je na primer parket, laminat, vinil. Pri tem je celoten tlak zelo tanek. Tako mreža kot folija pa je opremljena z električnimi cevmi, ki potem oddajajo toploto in s tem ogrevajo/sušijo tla.

Za klasično talno gretje je podlaga debelejša, vključno z izolacijsko plastjo. Potem se položijo cevi za vodo in prekrijejo s samorazlivnim estrihom, ali pa z betonskim. Lahko pa gre za suhomontažna dela, kjer je debelina tlaka nižja. Velika prednost suhomontažnega estriha je predvsem to, da je takoj pripravljen na uporabo, saj dolgotrajno sušenje ni potrebno. Potem sledi še namestitev končne talne podlage, seveda pa ne smemo pozabiti tudi na sam sistem ogrevanja vode (s toplotno črpalko, pečjo, ipd.) vključno s termostatom.

KAMINI: CENA, TRENDI, IDEJE IN PREVERJENI PONUDNIKI ZA KAMINE

Razlogi, zakaj je talno gretje danes tako priljubljena investicija:

  • Če ogrevamo tla, s tem preprečimo kroženje zraka in prahu po prostoru, kot je to značilno za ogrevanje z radiatorji
  • Zrak ni tako suh
  • Udobno bivanje, ogreta tla v prostorih, kjer se največ zadržujete (dnevna soba, pisarna)
  • Topla in suha tla v kopalnici
  • Zmanjšano temperaturno nihanje zraka v prostorih (enakomerna razporeditev po celi površini prostora)
  • Talno gretje kot glavni vir ogrevanja v manj uporabljenih prostorih kot so počitniške hiške, vikendi
  • Lahko uporabimo kot dopolnilni vir ogrevanja
  • Primerno za otroške sobe, kjer se otroci radi igrajo na tleh
  • S talnim ogrevanjem lahko ogrevate samo en izbran prostor, ali vse prostore

V katerih prostorih je talno gretje priročno?

Talno gretje lahko namestite pod raznovrstne talne obloge, zato vam je v tem okviru povsem prilagodljivo. Namestite ga predvsem v tistih prostorih, kjer preživite največ časa. Zlasti kopalniška ogreta tla so zelo priročna. Prav tako je ogrevanje tal v otroški sobi priporočljivo, saj otroci radi preživijo veliko časa ob igri na tleh. Seveda pa ne pozabite tudi na mrzel hodnik ali pa tla dnevne sobe.

Ali lahko ogrevam tla tudi zunaj, na terasi?

Tla pred vhodom ali garažnimi vrati so ob deževnem vremenu in pozimi lahko zelo spolzka in nevarna. Z zunanjim talnim gretjem si zagotovite hitreje posušeno površino, kar prepreči spolzkost, v zimskih mesecih pa tudi manj kidanja snega. Zunanji sistem za talno ogrevanje je odvisen od vrste podlage. Prilagojen je lahko za betonsko podlago, tlakovce ali asfalt. Posvetujte se z izbranim izvajalcem glede investicije v zunanje ogrevanje tal.

Brezplačno do ponudb za električno talno gretje (preverjeni izvajalci)ocena bralcev
5 od 3

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja